» »

Robotska Kosilnica

Robotska Kosilnica

««
20 / 21
»»

damirj79 ::

Bi rekel tako na uč, Worx z ACS ne bi smel imeti nekih problemov..

dunda ::

Torej Worx, obkrožim z žico na najširšo možno razdaljo, dodam ACS in se prepustim dogajanju?
https://www.kacnje.eu

sbawe64 ::

Tako preprosto ne bo šlo, zavarovati boš moral vse, kar nočeš da worx povozi, se ne pripelje na prepovedana mesta.

Kako velika je površina, hrib/ravnina, kako debelo je grmovje/drevesa ?

slika 3, tisto mlado grmovje ti bo worx povozil (most likely), acs gor ali dol, sem ga obkrožil

isto slika 2, tam imaš še več tega, zelena kamna koliko je razmik pri levem od robu, koliko je visok spodnji majhen (če je od tal navzgor bolj ali manj raven (vertikalen), da bo acs widel, drugače zna plezati gor če je v konus, vsaj meni je hotel plezati po drevesu premera 50cm, kjer je spodaj "skakalnica izletišče", tam sem dal okoli drevesa 4 betonske plošče 50*50 cm pokonci ).

slika 4, tam pri dveh gumah (levo in spodaj), kakšen betonski robnik dolžine 1m in višine 2 cm ne bi bil odveč, drugače ti to zaplezal v gredico ob gumah (kjer se vidi, da je malo roba, par cm)

slika 1, pri tisti pokriti gredici velja isto kot pri gumah (betonski robnik - 100% rešitev), da bo iz vse 4 straneh zaprto ali worx "of limits" modul (ni 100%), kaj imaš vse spodaj desno.

Če je teren raven in pod 2000m2, je idealen teren za "dreame a1", ki deluje na lidar.
https://slo-tech.com/forum/t421552/p823...


Za gps based aka luba2+kamera imaš imaš veliko drevja zgoraj (slika 4), plus luba2 je kot win11, proizvajalec stalno nekaj štrika + j*be jih prevelika utilizacija po lora pasu (RTK spamanje po spektru, da so nekateri uporabniki dobili na dom uradne organe agencije za telekomunikacije), so jo spravili iz 40 na 20 in sedaj na 12% s fw updeti, vendar je to še vedno velik preveč (max 1% je določen za celotno Eu), sedaj se luba2 tudi ustavlja za +10s, so preklaplja med prostimi kanali.



slika 1


slika 2


slika 3


slika 4



slike sem naložil na https://postimages.org/ in skopiral direkt linke od slik.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sbawe64 ()

sbawe64 ::

ne morem več urejati
Za gps based aka luba2+kamera imaš imaš veliko drevja zgoraj (slika 4) ter povsod po parceli (husqvarna epos deluje še slabše kot luba gps rešitev in nima kamere).
2020 is new 1984
Corona World order

dunda ::

Hvala za trud. Zvečer sem v postelji gledal nekaj videov na YT in se mi zdi, da tisti ACS vseeno ni videti tako slab. Na mojih slikah kakšna stvar izgleda grmovje, pa je drevo (drevesce). Kakšna stvar je tudi višja, kot je videti iz zraka. Zato mogoče niti ne bi bilo toliko težav. Drevesa imajo dovolj debela debla, ne vem pa, kako bi se obneslo ob kakšnem ribezu, malinah ... tam bi verjetno moral zaščititi (off limits?), ne vem, kako se tam obnaša ACS. Ali pa recimo pri kakšnih bučah. Ali to ACS zazna pred seboj in se obrne ali zmulči :))

Težko je narediti sliko, ki bi vse prikazala. Če drona dvignem, se podrobnosti sploh ne vidijo, že itak se mnogo stvari ne vidi, ker so krošnje širše (sploh ob potoku).

Bom pogledal tudi Dreame A1.
https://www.kacnje.eu

damirj79 ::

ACS zazna vse kar je visoko vsaj 10-15cm in širše od 2cm. Če hočeš bit 100% potem daj en količek zraven. ACS ne deluje na mejni žici, takrat ko recimo se vrača nazaj na postajo ali pa ko dela edge cut, zato če imaš kako zadevo ravno na robu in bi jo želel zaščitit, je boljše da mejno žico pelješ okoli. Problem je še lahko, če so kje nad površino korenike dreves, ker če na to zapelje, bo verjetno zaznal tilt senzor in bo javil napako. Sicer na sliki tega ni videt. Ostalo kar ti nekdo zgoraj obkroževal, ne bi smelo biti nič kritičnega. Bi ti rekel da vzemi luba2, ampak imaš tolko drevja, da boš rabil en teden da boš vse zmapiral. Buč ne zmulča, saj so velike, edino zeleni del rastline mogoče;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: damirj79 ()

sbawe64 ::

damirj79
ACS zazna vse kar je visoko vsaj 10-15cm in širše od 2cm.

To je en Nemec na yt testiral in ugotovil, da mora biti višina vsaj 16 cm (minimumu) ter hkrati širina 2 cm.

Verjetno 16 zato, ker je acs usmerjen bolj ali manj naravnost (horizontalno) in nižje ne more zaznati odboja.

Sem poiskal prispevek
https://slo-tech.com/forum/t421552/p795...





Za tvoj primer mogoče tudi
Ecovacs Goat G1 z lokalnimi 'ping stolpi':
https://slo-tech.com/forum/t421552/p804...

A moraš hkrati zavedati, da ima nekaj minusov
https://slo-tech.com/forum/t421552/p804...
ROBOSCHAF video od 4:55
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sbawe64 ()

damirj79 ::

Glede Worx CAS ti zagotavljam, da to ne drži. Konstatno se mi kosilnica obrača tudi če je samo kakšna bilka pred njo, tako da moram ACS tudi izklopit kadar ne kosi redno na neki drugi coni.

sbawe64 ::

damirj79
Slučajno imam tudi sam worxa l1000 z acs na travniku in niso samo rožice :)).
Ja včasih se zaradi kakšnega regrata obrne, samo to niti pod razno ni pravilo, da se bo tudi pri malinah, vrtnicah ali kakšnih tretjih rožah.
2020 is new 1984
Corona World order

damirj79 ::

Pa si poskusu če se res ne obrne pred malino? Ker jaz ga namreč pravkar gledam kako se obrne pred potoniko..

sbawe64 ::



Bom enkrat sam testiral višino in širino, ki jo acs zazna.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sbawe64 ()

dunda ::

Prejle sem se malo sprehodil po ranču in pogledal, kaj bi bili lahko potenciali problemi. Pač glede na to, kar ste mi doslej povedali.
Recimo:





Kako bi se obnašal Worx z ACS?
https://www.kacnje.eu

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dunda ()

sbawe64 ::

dunda
Kar problematično.

Za hec si poglej worx video, kaj imajo tam in kaj imaš ti na travniku


ali ta 4:26


ali


Kako velika je površina, hrib/ravnina (po slikah sodeč) ?


slika 1: ne dam roke v ogenj, za miren spanec bi to ogradil
slika 2: ne, meni recimo žične ograje (en objekt znotraj mejne žice z vrati in tako ograjo na njih), kot je na sliki 4 zgoraj ne zazna, tam sem na vrsta spodaj montiral eno desko po celi širini vrat.
slika 3: če je to nekje ob robu, potem žico na drugo stran, da worxa sploh ni zraven ali otok. https://wiki.worx.com/en/how-set-up-isl...
slika 4: spodaj desno bi se dotaknil obroča in odšel drugam, ostalo je kakor veter piha.





Iz ostalih novic:
ROBOSCHAF ima nov video, izkušnje uporabe različnih rtk sistemov


Najbolj zadovoljen je z
Husqvarna Automower 550 EPOS / 520 EPOS ... se ustavi, ko zmanjka gps signala, boljša za robove
Stiga A1500 / A3000 ... odlična kvaliteta košenja, dela brez aplikacije, stabilna na mesečni rabi, (12-13 minuta), lahko vklopite samodejne ang podnapise

luba1-2 ima napačno narejeno kosišče, brez dnevnega čiščenja ne gre, pravi da je luba2 kar se tiče stabilnosti poslabšanje

Segway Navimow, model opušča ta program, lahko ugodno kupite :P,
Zucchetti Ambrogio 4.36 RTKje fail (hw je ok, delujoč sw bo 2099), 26:23 pobegne
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sbawe64 ()

Tom-Cat ::

sbawe64 je izjavil:


luba1-2 ima napačno narejeno kosišče, brez dnevnega čiščenja ne gre, pravi da je luba2 kar se tiče stabilnosti poslabšanje


Bullshit. Luba 2 pri nas kosi vsake 3 dni ze 2 meseca, ni bilo potrebno se niti eno ciscenje, kosi se vedno enako kot prvi dan in to prakticno cel dan od 9h do 7h ker ima za pokosit 2200 kvadratov. Res pa je da je vecinoma raven teren brez veliko ovir. Verjetno bo potrebno pocasi "obrniti" rezila. To pa je tudi vse. RTK je sicer dvignjen za 3m, signal pa je cisto ok tudi na drugi strani hise. Se enkrat se ni nikjer ulovila ali ustavila. 10/10 res.

sbawe64 ::

Tom-Cat

6:22



levo je husq 520 epos po 1 mesecu

in da se luba kosišče "zabija" ni nekaj novega.

Recimo Ambrogio ima kosišče še boljše rešeno, 27:01-27:04 se lepo vidi zakaj.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sbawe64 ()

dunda ::

sbawe64 je izjavil:

dunda
Kar problematično.

Hvala za trud. Saj nekaj od teh zadev ob drevesih niti ni tako pomembnih. Če bi jih zmulčilo, jih pač ne bi bilo več. Potem je itak deblo. Pri tistih malinah bi lahko žico postavil na sprednjo stran, itak moram še nitkarco uporabljat zadaj. Površine je sicer dobrih 2000 m2. Verjetno je tako, da bi po nekem času človek ugotovil, kaj mora spremeniti (ali česa ni več :D).
Čeprav te robotske kosilnice že res dolgo "gledam", se doslej zaradi vseh teh sitnosti nisem odločil za nakup. Za nameček je tudi prav, da ima človek nekaj rekreacije in sam jo s košnjo definitivno imam. Kar nekaj ur znojenja povzroči vsakih 10-14 dni. Seveda, sedaj je še precej dela s pobiranjem odpadlega sadja po tleh. Pri ročni košnji ga pač prej poberem (kakšno uro je že s tem dela), pri robotski kosilnici pa ne vem, kaj bi bilo. Ali to jabolka/breskve/slive na tleh zmulči? Saj verjetno to ni dovolj velika ovira za odmik?
https://www.kacnje.eu

Irbis ::

dunda je izjavil:

Seveda, sedaj je še precej dela s pobiranjem odpadlega sadja po tleh. Pri ročni košnji ga pač prej poberem (kakšno uro je že s tem dela), pri robotski kosilnici pa ne vem, kaj bi bilo. Ali to jabolka/breskve/slive na tleh zmulči? Saj verjetno to ni dovolj velika ovira za odmik?

Kakšno jabolko bi verjetno Worxa tudi ustavilo, ker bi se vanj zataknilo rezilo (iz varnostnih razlogov so robotske kosilnice veliko manj odporne na ovire).
Storži pri borovcu so že bili tak problem, sem jih moral vsako jutro pobrati, preden je kosilnica začela z delom. Sem že razmišljal, da bi nastavil mrežo pod borovec, pa je potem lani eno neurje uredilo zadevo (in hkrati pokazalo potem, kako nezanesljiv je OffLimits, ker se je kosilnica vsakih nekaj dni zvrnila v luknjo od izruvanega borovca, dokler je nisem do konca zasul).

sbawe64 ::

dunda
jabolka/breskve če ne drugega malo poreže, slive so manjše.
Se pa v vsakem primeru pelje čez njih in drobne zrele breskvice stisne.

Višina se da ročno nastavljati med 3 in 6 cm (l1000 model), nastavljeno imam na 5 cm.

Sedaj kosiš v vrtno kosilnico ?
Za cca 3 ure si zaseden, če ne več, ker moraš veliko voziti naokoli.

Irbis
Storži bolj problematični pri Lubi.

1x je nekdo pustil kabelski podaljšek na tleh, nekaj takega, worx se je takrat v hipu ustavil, ko je zadel obišje, na rezilih se ni poznalo nič
https://webshop.schachermayer.com/cat/s...


Zucchetti Ambrogio 4.36 iz zgornjega videa je druga pesem, tam moraš paziti, ker je zadeva lahko precej nevarna.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sbawe64 ()

damirj79 ::

dunda je izjavil:

Prejle sem se malo sprehodil po ranču in pogledal, kaj bi bili lahko potenciali problemi. Pač glede na to, kar ste mi doslej povedali.
Recimo:





Kako bi se obnašal Worx z ACS?


Mreža je problem, ACS je ne zazna. Sicer bi znal zaznat torque switch in bo šel vzvratno, ko bo zadel v takšno mrežo, če ne bo preveč je upognil. Uporaba plastičnih robnikov zvitih v krog bo še najboljše. Ali pa pač off-limits modul.

dunda ::

sbawe64 je izjavil:

dunda
jabolka/breskve če ne drugega malo poreže, slive so manjše.
Se pa v vsakem primeru pelje čez njih in drobne zrele breskvice stisne.

Višina se da ročno nastavljati med 3 in 6 cm (l1000 model), nastavljeno imam na 5 cm.

Sedaj kosiš v vrtno kosilnico ?
Za cca 3 ure si zaseden, če ne več, ker moraš veliko voziti naokoli.


Če bi upošteval bruto čas (torej pobiranje trave v koš in odnašanje, čiščenja, polnjenja, malo predaha ...), potem bi porabil 6-8 ur. Odvisno od razmer. Vendar pobiram travo samo v kakšni tretjini, drugje zgolj mulčenje. Tako da porabim 3-4 ure. In še kakšno uro z nitkarco (ampak to uporabim manjkrat). Skratka, ker ta košnja požre kar nekaj časa, že dlje časa gledam te robotke. Pa se še zdaj nisem odločil. Res pa je, da so v zadnjih letih kar napredovale stvari. In ko bom šel pod rušo, bo mogoče že kaj dobrega.

Še tole - koliko pa so te robotske kosilnice občutljive na neraven teren? To ni čisto ravno pri nas. Nekaj krtov kar spremeni teren spodaj, z nekaj smole bi si kje lahko brez problema tudi zvil gleženj. Verjetno še kak vodni tok, pa kakšno premikanje celotnega pobočja. Pač ni čisto ravno, saj nismo v Stožicah.
https://www.kacnje.eu

sbawe64 ::

Zakaj pobiraš travo ? Nima kosilnica stranskega izmeta ?
Če ga ima na desni, potem kosiš v nasprotni smeri urnega kazalca (spiral matrix vzorec), da nimaš na par mestih debelih zaplat porezane trave.
Ali vzorec gor dol, tako da vsakič meče na drugo stran.

Pri meni ni nič več ravno ;).Krti so tekom let tu imeli raj, prej je bila njiva, potem "travnik" (nikoli nič ravnano), zato na manj kot 5 cm višine raje na dajem (in klini za žico so v povprečju na 20, namesto 80 cm razdalje).
Da bi si kje zvil gleženj ni, tam lahko zemlje nasuješ in potem poseješ travo. da se stanje izboljša (aprila maja je idealen čas za take opravke).
Je pa ravnina, ne hrib, dober meter višinske razlike po dolžini.


uporabniki dajejo na kolesa gor za izboljšanje oprijema take zadeve, sploh v mokrem pomaga
https://www.amazon.de/EDELSTAHL-Traktio...

Saj jih nimam montiranih, samo off road kolesa WA0955, https://uk.worx.com/spike-wheels-wa0955/ privzeto so gor ona kolesa na smreka profil, ter znižan navor iz 0 na -10 (spremeniš v https://github.com/EishaV/Avalonia-Desk... ).


Bi ti raje kot robota predlagal kakšen zero mover ali rider (kosišče spredaj), vrtni traktorji s kosiščem na sredini so bolj za nogometna igrišča (imel in nisem bil zadovoljen).
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sbawe64 ()

sbawe64 ::

worx l2000 vs L1000 pod lupo

l2000
https://eu.worx.com/en/landroid-l2000-w...
Product depth: 630 mm
Product width: 445 mm
Product height: 225 mm
Weight with Battery 12 kg

Battery Capacity 5.0 Ah

Cutting disc: 3 pivoting razor blades
Cutting width: 22 cm
Cutting height, adjustable: 30 mm / 60 mm

Noise level: 67 dB

L1000
https://www.worx-europe.com/en/shop/lan...
Dimensions
628 x 428 x 225 mm

Battery Capacity 2.0 Ah

Weight
10,5 kg

Cutter Blade: 3 rotating cutter blades
Mowing Height: 30-60 mm, adaptive
Cutting Width: 20 cm

(Noise level) Sound: 61,6 dB


razlike med obema (l2000 vs L1000):
masa 12 vs 10,5 kg //plus za L1000)

Noise level 67 vs 61,6 dB //plus za L1000)

Battery Capacity 5Ah vs 2Ah //worx baterije so enostavno za zamenjati in so kompatibilne med seboj, brez orodja od zgoraj odpreš pokrov med zadnjim kolesnim parom s pritiskom na gumb, 4Ah pride nekje 80E v Merkurju, worx ima tudi polno paleto ročnega aku orodja

dimenzije: l2000 je malenkost večji 630 x 445 x 225 vs 628 x 428 x 225 mm, kolesa od l2000 ne gredo na l1000, tudi drugačen profil imajo

največja razlike je 2 cm večji disk, 22 vs 20 cm //to razliko lahko pokriješ z drugimi noži, npr https://www.amazon.de/Domar%C2%AE-Ersat... , worx noži WA0190 https://www.obi.si/p/worx-nadomestna-re...


Tako da l1000 lahko pomoje brez problema uporabiš na večji površini, sploh če imaš +4Ah baterijo notri.


L1500 WR153E ima isto kot l2000 22 cm disk, 4Ah baterija , masa 9,5 kg, iste dimenzije kot l2000, malenkost nižji nivo hrupa kot l2000 (66 dB)
https://www.worx-europe.com/en/shop/lan...


M1000 je manjši kot L1000
https://www.worx-europe.com/en/shop/gen...
18 cm disk, manjši 558x404x205 mm, masa 9,4 kg, 4 aH baterija, hrup 67 db, drugačna kolesa kot L1000


Najmanjši modeli imajo "S" v imenu modela (S300 je najmanjši).

s small
m medium
l large



btw, pozor za off limits modul:v worx wiki piše, da mora biti taka zanka (za otok) vsaj 2m stran od mejne žice !
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sbawe64 ()

enemon ::

@sbawe64, zgoraj svetuješ riderja, če so neravnine. Ali se robot zatakne v njih? A ni tako, da recimo Luba 2 lahko skoraj "pleza"?

sbawe64 ::

enemon
Samo za njegov primer svetujem riderja ali ZM ! (raje kot robota), saj je njegov teren zelo slab z milijon ovirami.
Da bi robot na kabel pri njemu delal in hkrati nebi povozil vse kar ima posajeno, je kar nekaj dela potrebno, da prideš do tega.
Gps v tem "gozdu" je vprašanje.

dunda
Daj slike od tal, kako izgleda proti nebu na vse 4 strani.

Luba 2 je s tedenskimi fw posodobitvami kot windows 11 (always in beta testing), hit or miss ali še raje pain in the ass. Stalno nekaj pokvarijo pri novi verziji, čeprav se najdejo tudi srečneži, katerim vse dela bp. Da en pozabimo, luba 2 je prišla ven aprlia, sedaj so 4 meseci minili in še vedno nekaj popravljajo.

Poženem kosilnico danes, v zavedanju problemov (vedno so pri update, največ jih je v testnem/update obdobju), okej jo spremljam preko kamere (nisem doma). Po parih metrih vidim da guli po steni in ostalih ovirah (manjkajo ji stranski senzorji), (kdokrije poškodbe na koslnici?). Prekinem košnjo in jo pošljem nazaj. Jebemo ali bom moral bit vedno zraven kosilnice, da bo ona zmogla it brez dotikov v "krog"??? Bom jo pognal spet ko bom zraven nje, da ji pomagam... RTK antena je stran od bajte 20m, brez ovir nad njo, je na višini 5m, stabilna na betonskem stebru... polnilna enota je tudi stran od strehe... Te kosilnice niso zanesljive glede pozicije. Zakaj jo/jih morem spremljat kot da se spravim kosit na roke??? Programerjie morete vržt na cesto ? pod nujno, ker nimajo pojma o pojmu.


bla bla. Zakaj se po posodobitvi kosilnica zapelje meter iz polnilnice in reče da je gotova in gre nazaj? Zakaj se kar naenkrat ko gre ven iz postaje vrti v krogu petkrat in šele potem gre dalje? Tega prej v dveh mesecih ni delala.. danes z novim sw zaenkrat spet vredu..


če bi kosilnica bila brez problemov, potem ne bi vsak teden izdajali novih software.. pri istih nastavitvah se pri vsaki posodobitvi pojavijo novi problemi..



O MM supportu (MM so kitajci) raje nebi.
Kako je z rezervnimi deli sedaj in čez 3 let. ? Rezalni disk (ima 2), kolesa, odbijači, obese, baterija, kamera itd ? Kdo bo to popravljal ?

beri
https://www.reddit.com/r/MammotionTechn...
https://www.reddit.com/r/mammotion/
ang, slo, fr skupina
https://www.facebook.com/groups/1673804...
https://www.facebook.com/groups/1703131...
https://www.facebook.com/groups/1707181...
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sbawe64 ()

sbawe64 ::

Nekaj krivde je tudi na uporabnikih (mapiranje pri najvišji hitrosti, rtk pod streho z žico zvezan da ga vsak vetrič premakne, okoli sama drevesa itd), luba v 30 cm travo in pravijo da slabo kosi, pozabijo dodati rtk v aplikacijo, veliko tudi fw, ki ne dela kot bi moral.

takih zgodb je kolikor hočeš
Do zadnjega updejta je delalo BP. Danes pa prvi test po updejtu z zapušcanjem polnilne postaje(na daljavo preko app) in potem se ni več znala vrnit polnit, tudi košnje ni začela ker se je kar zapeljala izven cone. Predvidevam da bom mogo na novo mapirat ampak mi je čudno, ker je to dejansko prvič da imam napako, kot da bi bla mapa zamaknjena ali da robot nebi dobival pravih koordinat. Pa robot je dejansko 2metra bol desno kot pa kaže na mapi. Kdo z podobno težavo? malo je zoprno spet vse mapirat...



Does anyone else have this issue? Sometimes while in the middle of the zone area, while it's mowing, Luba 2 erroneously senses that it has started charging. The battery icon in the app shows the charge symbol, and the app pop-up message tells me I have either moved the charging station or moved the RTK. Remember, this is while it is mowing a zone 60 meters away from the charging dock, so there is now way that it is actually charging.



Unfortunately, the ghosts lifted my Luba device again.
I visited it yesterday (50 km drive).
I definitely won't visit it today. Good night Luba, maybe we'll meet on the weekend.
(I've been asking the Mammotion company for a long time to allow remote unlocking of the robot if it mistakenly detects that it has been lifted. There are no molehills now, probably a pear is to blame.)
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sbawe64 ()

enemon ::

Hvala ti za info. A pa je tako nasploh za katerokoli robotsko kosilnico zagotovljena večletna podpora, tako s strani delov kot update-ov softwarea? Ker ja, je veliko denarja in da daš toliko, pa da ti potem dela samo eno sezono...

sbawe64 ::

Husq, stiga, ambrogio, worx, alko solo ... bolj verjetno kot tile kitajski startupi.

Morate razumeti, gps rtk ni čarobna palica, ki pomeni rešitev za vse probleme.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sbawe64 ()

enemon ::

Škoda je edino, ker razen Lube ni nekih kosilnic za velike površine (cca. 1 ha), mislim da je ena Husqvarna, ampak je pregrešno draga.

dunda ::

sbawe64 je izjavil:

Zakaj pobiraš travo ? Nima kosilnica stranskega izmeta ?

Pri meni ni nič več ravno ;).Krti so tekom let tu imeli raj, prej je bila njiva, potem "travnik" (nikoli nič ravnano), zato na manj kot 5 cm višine raje na dajem (in klini za žico so v povprečju na 20, namesto 80 cm razdalje).
Da bi si kje zvil gleženj ni, tam lahko zemlje nasuješ in potem poseješ travo. da se stanje izboljša (aprila maja je idealen čas za take opravke).
Je pa ravnina, ne hrib, dober meter višinske razlike po dolžini.

Bi ti raje kot robota predlagal kakšen zero mover ali rider (kosišče spredaj), vrtni traktorji s kosiščem na sredini so bolj za nogometna igrišča (imel in nisem bil zadovoljen).


V delu bližje hiše pobiramo travo, ker se sicer tisti ostanki trave povsod prenašajo. Drugi razlog pa je, da s tistim mulčenjem travo pravzaprav še gnojiš in ščitiš pred sušo. Pa vrag potem še hitreje raste.
Za neravnine sem vprašal čisto tako, za informacijo. Če se kosilnica prebije, bo verjetno tudi robot. Ni tako hudo. Naklona je na enem delu za nekaj metrov. Ni tako strmo, da bi bil problem - recimo.
Tisti riderji ne pridejo v poštev. Enostavno je premalo prostora.
https://www.kacnje.eu

Tom-Cat ::

sbawe64 je izjavil:

Nekaj krivde je tudi na uporabnikih (mapiranje pri najvišji hitrosti, rtk pod streho z žico zvezan da ga vsak vetrič premakne, okoli sama drevesa itd), luba v 30 cm travo in pravijo da slabo kosi, pozabijo dodati rtk v aplikacijo, veliko tudi fw, ki ne dela kot bi moral


Naša Luba2 kosi s 0.4m/s. Vedno kosi suho travo, če je mogoče največ 3-4 dni med košnjo da trava ni previsoka. V tistem videu kjer je spodnji del poln mokre trave so morali kositi res mokro in dolgo travo, da se je kaj takega zgodilo. Po več kot dveh meecih sem danes prvič očistil rezila da se spet prosto vrtijo, so še vedno zelo ostra tako da jih nisem "obračal". Na levi in desni strani, kjer je tisti "guard" se je nabralo malo suhe, skompresirane trave, ampak to je praktično vse kar je bilo trave. Vse skupaj očistil v par minutah. Res ne vem kaj drugi delajo da se jim tako zabaše "podvozje".

Firmware se res update-a skoraj vsak drug teden, ampak zaenkrat nisem opazil neke razlike ali neke probleme (razen kozmetičnih sprememb). Vem pa da jih nekateri imajo (samo poglejte mamotion reddit). Vem da so drastično zmanjšali Lora signal (ali uporabo le tega) in imajo nekateri probleme z povezljivostvo z RTK, tu je RTK signal vedno Fine, Robot pa ima v določenih kotih parcele tudi Weak signal, ampak ga nič ne ovira, kosi enako.

Pri nas ni veliko dreves, tista ki so pa so majhna. Tudi drugih ovir ni veliko. RTK antena je nekje v višini 6m (še vedno nižje od hiše) in dobro kosi tudi v kotu trave kjer je med RTK in robotom celotna hiša. Verjetno so največji problemi če RTK ovira kakšna krošnja ali če se mora robot premikati pod velikimi krošnjami...

bauci ::

Husqvarna 435X AWD po dveh mesecih. Kosi cca 1200 m2. Del terena nagib 45 %, dve drevesi. 3x se mi je zataknila pri drevesu drugače brez problemov. Vsak teden je treba spucat podvozje, kjer so nožki, ker se nabirajo ostanki trave in se pol nožki ne vrtijo kot je treba.
Statistika:
čas delovanja 167 ur, prevozila 342 km, 38 ur se je polnila, 1677x se je "zaletela".

sbawe64 ::

bauci
Cca 2 km/h se pelje, Worx je 100% bolj počasen.
Vidim da imam nožke bolj skrite, a se kljub temu notri nabirajo ostanki ?
Zadnja slika https://www.tomsguide.com/reviews/husqv...

Jaz vsak dan s kompresorjem po koncu košenja spiham spodnjo stran in malo zavrtim nožke v obe smeri, da padejo ostanki trave stran.
3 minute dela.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sbawe64 ()

clancy ::

Meni je po šestih letih na Worx WR142E shodil napajalnik. Ima kdo info, če se kje dobi neoriginalni napajalnik? Originalni stane namreč okrog 150€, pa niti ne najdem trgovine v SLO, kjer bi ga lahko dobil.

damirj79 ::

clancy je izjavil:

Meni je po šestih letih na Worx WR142E shodil napajalnik. Ima kdo info, če se kje dobi neoriginalni napajalnik? Originalni stane namreč okrog 150€, pa niti ne najdem trgovine v SLO, kjer bi ga lahko dobil.


https://meanwell.si/konstantna-napetost...

mat xxl ::

Če bi kdo prodal kako rabljeno Gardeno smart sileno Lona sistem, me zanima.....

karafeka ::

Ima kdo kake izkušnje z neoriginalnimi rezili? Kako učinkovite so in kako dolgo se obnesejo v primerjavi s originalnimi?
Recimo https://www.aliexpress.com/item/1005007...
Ali pa https://www.ebay.de/itm/331768467161?_n...

Kaka je razlika med zlatimi, srebrnimi, iz titana in iz karbona?

So kake negativne posledice (se motor bolj matra, se prej zlomi) če vzmamem 2 cm daljše https://www.aliexpress.com/item/1005007...

Gre se za Husqvarno 105.

wcpapir ::

Nimam pojma kako je na husi, te zlate uporabljam na worx in delajo ok. Koliko napram org. Tudi niman pojma ker sem kupil en paket in sem s 3 kompleti ki pridejo zraven kosilnice in 10kompletibki sem jih narocil preko aliexpress pokosil že 1500km in imam še polovičko v škatljici.

sbawe64 je izjavil:

bauci
Cca 2 km/h se pelje, Worx je 100% bolj počasen.
Vidim da imam nožke bolj skrite, a se kljub temu notri nabirajo ostanki ?
Zadnja slika https://www.tomsguide.com/reviews/husqv...

Jaz vsak dan s kompresorjem po koncu košenja spiham spodnjo stran in malo zavrtim nožke v obe smeri, da padejo ostanki trave stran.
3 minute dela.

Vsak dan čistiš kosilnico? Naša tretjo sezono dela vsak dan zunaj, še pozimi je na postaji. Ima še 3leta garancije tako da še bo en čas švicala.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: wcpapir ()

damirj79 ::

sbawe64 je izjavil:

bauci
Cca 2 km/h se pelje, Worx je 100% bolj počasen.
Vidim da imam nožke bolj skrite, a se kljub temu notri nabirajo ostanki ?
Zadnja slika https://www.tomsguide.com/reviews/husqv...

Jaz vsak dan s kompresorjem po koncu košenja spiham spodnjo stran in malo zavrtim nožke v obe smeri, da padejo ostanki trave stran.
3 minute dela.


Na koncu jo tudi pobožaš?

:)

Jaz jo pustim zunaj, kosi kadar kosi, dežuje ali ne dežuje, ko ne kosi je na postaji. Kar je nabase pokošene trave, pade samo dol.

DamijanD ::

Zlata rezila? V čem je fora a ni zlato zelo mehko?

Gregor P ::

Ok, najbrž niso iz zlata8-O
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

bf4ed ::

Kake barve so rezila je vseeno, samo marketing. Kao titan...my ass
Tista ko pridejo poleg so celo boljsa. Je pa vseeno katera uporabljas, ko pride na prvo krtino so hin. Menjas jih mesecno ali dva.

sbawe64 ::

wcpapir
Si bralno nepismen ?
Zakaj jo imaš pozimi zunaj ?


damirj79
Trava pade dol, ko začne politik govoriti resnico.
Bolj redko.
Vsaj pri meni, mogoče je kje drugje kaj bolje.
Kakšen čas košenja z polno baterijo imaš z zabasanim robotom ?

Nimamo vsi drobne angleške travice, ki je ob 8 zjutraj suha.
2020 is new 1984
Corona World order

damirj79 ::

Tudi jaz nimam angleške travice, in tudi suha ni vsak dan ob 8h zjutraj. V času košnje ni razlike, saj pa nabrana trava ne blokira ne koles ne nožev. Mogoče odvisno od proizvajalca do proizvajalca..

borisk ::

fotr ma lubo2. prvi dan smo se mal lovil, potem ko je dodal robota z imenom RTK pa je gre lepo, tudi na njivo se pelje 200m, pa pokosi okol.

@damir bistvo robota je da ti trava ne pobegne. če kosi robot lahko kosi 2x bolj pogosto kot ti ročno. je pa kot pri vsaki košnji, manjša kot pokosiš, lepše je pokošeno.

damirj79 ::

borisk je izjavil:

fotr ma lubo2. prvi dan smo se mal lovil, potem ko je dodal robota z imenom RTK pa je gre lepo, tudi na njivo se pelje 200m, pa pokosi okol.

@damir bistvo robota je da ti trava ne pobegne. če kosi robot lahko kosi 2x bolj pogosto kot ti ročno. je pa kot pri vsaki košnji, manjša kot pokosiš, lepše je pokošeno.


ja hvala. Sej meni pač kosi vsak dan. 2x na dan. ker je še neumna kosilnica.

mat xxl ::

Jaz imam za Gardena neoriginal, kao titan..., veliko bolje, kot original, saj jih menjam samo 1 x na sezono in na začetku jasno, originalne, pa so po mesecu in pol do dveh že začele cufati travo.

wcpapir ::

sbawe64 je izjavil:

wcpapir
Si bralno nepismen ?
Zakaj jo imaš pozimi zunaj ?


damirj79
Trava pade dol, ko začne politik govoriti resnico.
Bolj redko.
Vsaj pri meni, mogoče je kje drugje kaj bolje.
Kakšen čas košenja z polno baterijo imaš z zabasanim robotom ?

Nimamo vsi drobne angleške travice, ki je ob 8 zjutraj suha.

Zakaj pa bi jo nosil nekam? Kam naj jo dam? V hišo???

Zunaj je in zaključuje 4. sezono. Sedaj ko ni sparine kosi 3ure isto kot je nova.

bf4ed ::

Vsakemu svoje, kako bo prezimila njegova kosilnica.
Jaz svojo ocistim, operem in jo dam v drvarnico. Mesta mam.
In ker je Worx, ko lahko enostavno odstranim baterijo, jo skladiscim v topli garazi.

BigWhale ::

Jaz dam kosilnico pozimi v hiso, da je baterija na toplem. :>

Da bi jo pa vsak dan zvecer cistil mi pa na kraj pameti ne pade. Rajs tri minute vrtam po nosu.

bf4ed ::

Kateri jo čisti vsak dan?
««
20 / 21
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vrtna kosilnica (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Loža
42683462 (2388) sbawe64
»

Vrtni traktorji - za in proti

Oddelek: Loža
13856 (398) sbawe64
»

Robotska kosilnica - kickstarter

Oddelek: Loža
251340 (616) sbawe64
»

Nakup robotske kosilnice

Oddelek: Pomoč in nasveti
121732 (1544) miha98
»

Katero robotsko kosilnico (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6318376 (10647) feryz

Več podobnih tem