» »

Islandija za največjo zaščito novinarjev na svetu

Islandija za največjo zaščito novinarjev na svetu

Google News - Islandski parlament je včeraj soglasno s samo enim vzdržanim glasom sprejel Islandsko moderno medijsko iniciativo, zaradi katerih naj bi Islandija postala varen pristan za preiskovalno novinarstvo. Z njimi od vlade zahtevajo pripravo zakonodaje, ki bo okrepila zaščito novinarjev in jih ščitila pred sodnimi procesi zaradi njihovega poročanja v tujih državah. Na ta način želijo v državo pritegniti več internetnih medijev in podatkovnih centrov, ki bi državo lahko uporabili kot sedež zaradi zelo močne zaščite svobode govora.

Veliko pozornosti so islandski mediji pritegnili predlani, ko se je sesula tamkajšnja ekonomija. Ker so vso gnilobo domačega finančnega sistema odkrili le tuji novinarji, so se je pojavili očitki, da je odnos med domačimi mediji in politiko postal preveč ležeren. Z novo zakonodajo si želijo zaupanje v medije povrniti. V državi s 320 tisoč prebivalci je zaščita žvižgačev še posebej pomembna, saj se med seboj praktično vsi poznajo in zato ljudje ne upajo razkrivati umazanij. Nova zakonodaja jih bo dodatno zaščitila.

Joshua Benton, vodja Nieman Journalism Laba na harvardski univerzi, ostaja skeptičen do islandskih predlogov. Pozdravlja predloge, a pravi, da moramo počakati na končno realizacijo za oceno, kako uspešni bodo. Še zlasti je skeptičen nad zaščito novinarjev pred tožbami zaradi njihovega poročanja na tujih sodiščih - posebej popularna je Velika Britanija, kjer je zakonodaja v postopkih o blatenju imena in obrekovanja močno naklonjena tožeči strani - saj jo bo njegovem mnenju zelo težko doseči. Strinja se tudi Arthur Bright. Verjetnejša se zdi možnost, da bodo nekateri spletni mediji in podatkovni centri svoje delovanje prestavili na Islandijo. Wikileaks na primer trenutno svoje prispevke preusmerja prek Švedske, kjer je preiskovanje identitete anonimnega vira nedovoljeno. Sodelovali so tudi pri pripravi islandske iniciative.

5 komentarjev

Iatromantis ::

Wiii, bravo Islandija! V enem letu bodo sprejeti še vsi akti. Včeraj so dobili tudi prvega komika za župana Reykjavika...

In čestitke Julianu Assangu iz wikileaks, ki so veliko pomagali, da je to bilo zdaj soglasno sprejeto..

http://iatromantis.blog.siol.net/2010/0...

LuiIII ::

Epic!

pecorin ::

tako se sciti demokracijo. kudos.

Markoff ::

Destroy economy. Check.
Protect democracy. Check.

Saj nočem povezati oba dogodka, a je kljub temu zanimivo, kako imajo vse države svoje pozitivne in negativne plati. V ZDA, na primer, obe zgornji trditvi samo zamenjamo, pa smo na podobnem.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Shuli ::

Me zanima koliko časa se jim bo uspelo boriti proti "svetu".:)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kam bo šel Snowden?

Oddelek: Novice / NWO
307315 (4754) #000000
»

Prva država s piratsko stranko v parlamentu: Islandija

Oddelek: Novice / NWO
188486 (7348) Fritz
»

Islandija razmišlja o blokadi internetne pornografije (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Varnost
20369990 (64062) enadvatri
»

Islandski vzor za pot iz krize

Oddelek: Loža
417824 (6537) Tear_DR0P
»

WikiLeaks napovedal tožbo zoper Viso in MasterCard

Oddelek: Novice / NWO
349416 (7592) jeanmike

Več podobnih tem