» »

Obdavčitev najemnine

Obdavčitev najemnine

urli ::

Včeraj je bilo na TV o nepremičninah in je en dacar, če se ne motim, rekel, da so najemnine obdavčene s 25%. A je to res? Sam sem vedno mislil, da je najmenina povšalno obdavčena s 25%, tako kot plače ampak to je "POVŠAL", dejanska obdavčitev je po progresivni lestvici 16% do 41% (pri najemninah so še priznani stroški vzdrževanja, 10%, če se ne motim). Kako je zdaj s tem? Je dacar (spet) zavajal oziroma ni imel pojma kaj govori?

@nny ::

Nope. Povedal je na pol ali pa si poslušal na pol. Davek se ne plačuje od najemnine, temveč od davčne osnove, to je najemnina zmanjšana za dejanske ali pavšalne stroške v višini 40%. Od tega preostanka se plačuje davek po stopnji glede na dohodke najemodajalca. Upošteva se dohodninska lestvica

Recimo, da najemnina 500 EUR. 500 - 40% (200EUR)= 300 EUR.

300*25% = 75 EUR davka

imagodei ::

Tudi plače niso "pavšalno" obdavčene s 25%.
- Hoc est qui sumus -

urli ::

@nny je izjavil:

Nope. Povedal je na pol ali pa si poslušal na pol. Davek se ne plačuje od najemnine, temveč od davčne osnove, to je najemnina zmanjšana za dejanske ali pavšalne stroške v višini 40%. Od tega preostanka se plačuje davek po stopnji glede na dohodke najemodajalca. Upošteva se dohodninska lestvica

Recimo, da najemnina 500 EUR. 500 - 40% (200EUR)= 300 EUR.

300*25% = 75 EUR davka


Si prepričana, da je osnova zmanjšana za kar 40%? No, kakorkoli že, očitno je tisti dacar spet zavajal in nakladal o "akontaciji" 25%. Če pa zaslužiš malo več in pade ta "višek" ravno v 41% ti pa še pr dohodnini poberejo.

Torej od najemnine 200EUR, je osnova za obdavčitev 120EUR in za moj primer bi bilo 120EUR*0.41 in bi dobil od najemnine 150EUR kar znese točno 25% (lool) očitno je dacar rekel, da je obdavšitev max 25% očitno je imel prav :DD

imagodei je izjavil:

Tudi plače niso "pavšalno" obdavčene s 25%.


Mišlena je bila akontacija dohodnine za nekoga, ki recimo nima prijavljenih nobenih vzdrževanih članov, ni poslal kakšnih prošenj za znižanje akontacije itd. Ni pol 25%?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: urli ()

djordjevic ::

urli je izjavil:

Si prepričana, da je osnova zmanjšana za kar 40%?

Ja. Tako plačuje moja najemodajalka, oziroma namesto nje jaz odvajam akontacijo davka od najemnine. Kot rečeno, od 60% zneska plačaš 25% davka.
No grave is deep enough to keep us in chains.

imagodei ::

> "Mišlena je bila akontacija dohodnine za nekoga, ki recimo nima prijavljenih nobenih vzdrževanih članov, ni poslal kakšnih prošenj za znižanje akontacije itd. Ni pol 25%?"

Ne.
- Hoc est qui sumus -

gpanta ::

kako bi pa recimo znižal dohodnino ... ali lahko napogodbo napišeš 10EUR?

imagodei ::

Lahko tud na črno oddajaš, sam je rahlo nezakonito.
- Hoc est qui sumus -

SynTax64 ::

gpanta je izjavil:

kako bi pa recimo znižal dohodnino ... ali lahko napogodbo napišeš 10EUR?

Ne moreš saj se potem gleda cenzus ki ga ima določeno stanovanje na določeni lokaciji na m2.

St235 ::

Oddajaš stanovanje na črno, drugače ne moreš postavit nerealne najemnine. Lahko recimo "zgoljufaš" za kakih 100 EUR (najemnina 600, v pogodbo daš 500), kar koli več se pa ne bo pošlo.

jeanmike ::

Se opravičujem ker oživljam staro temo, ampak da ne bom odpiral nove bom kar tukaj vprašal.

Na leto plačujem 4260EUR najemnine za garsonjero v Ljubljani, lastnik pa sedaj želi, da na list, ki ga bo poslal DURSu, dam podpis, s katerim potrjujem, da plačujem samo 300EUR na leto.

Kaj naj naredim, glede na to da bi s podpisom tudi sam kršil zakon?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jeanmike ()

jype ::

jeanmike> Kaj naj naredim, glede na to da bi s podpisom tudi sam kršil zakon?

Vljudno odkloniš, seveda pa zdaj že iščeš drugo stanovanje.

Tarzan ::

Če sem prav zračunal... plačuješ 355 on bi pa rad, da podpišeš, da ti prodaja po 300 EUR/mesečno? Nikakor ne bi podpisal tega, bi mu pa rekel, da če ima s tem težave, bi lahko ceno že prej spustil, če bi toliko plačeval, bi podpis rad ponudil, tako pa nikakor ne.
Obstaja verjetnost, da te bo zabrisal ven. Če podpišeš letos za 300, ti bo naslednjo sezono zvišal stanarino in boš podpisal, da daješ 250... Gre za pokvarjenega stanodajalca, vljudno mu razloži, da se tako ne moreš it. Potem boš pa videl kako in kaj.

jeanmike ::

Ja, prav si zračunal da plačujem 355EUR/mesec, želi pa da podpišem, da plačujem 300EUR/leto.

Ali me lahko kar tako vrže ven, glede na to da imam podpisano pogodbo do konca avgusta in ne kršim nobenih točk pogodbe?

gendale ::

tudi če bi kršil pogodbo te je zelo težko dejansko vržt ven (še posebej če maš tam prijavljeno stalno bivališče)

lepo mu reci da podpišeš takoj ko ti da 600e na roko

Tarzan ::

Po moje ne. Bi te verjetno moral otožiti kake resne kršitve pogodbe, poleg tega ga bo mogoče zaskrbelo, da boš komu povedal kaj se gre, sploh če nisi njegov edini podnajemnik in jih več takole zafrkava. Vso srečo, upam da ne boš imel komplikacij in se bo vse pozitivno razpletlo.

AndrejS ::

1500EUR na roko ti naj da pa podpišeš.

St235 ::

Tukaj gre za dve stvari. Najprej znesek.
Glede na opisano bi tvoj najemodajalec rad letno utajil cc 650EURdohodka. V najslabšem primeru bi rad državi torej speljal cc 250EUR davka, če je v najvišjem razredu. Torej nakladanja o tem naj ti plača 100EUR in ne vem kj so neumna.
Zmeni se naj ti prizna 100EURmanjšo najemnino en mesec pa podpišpeš. Oba bosta nekaj imela od tega.

Drugo: odpoved pogodbe.
V pogodbi, ki si jo podpisal imaš 100% določen tudi odpovedni rok. Pred iztekom odpoevdnega roka te NE more izselit. Seveda pa te lahko izseli takoj ko ti ta rok rpeteče. Rok je ponavadi max 3 mesece.

Kakšen znesek sta pa napiasla v pogodbo? Če imaš v pogodbi več kot boš napial za DURS lahko zadevo prijaviš na davčno in prložiš kopijo pogodbe.

jype ::

jeanmike> Ja, prav si zračunal da plačujem 355EUR/mesec, želi pa da podpišem, da plačujem 300EUR/leto.

Očitno ne gre za tako malo davka.

jeanmike ::

V pogodbi sva napisala, da plačujem 355EUR/mesec, zdej pa bi rad, da podpišem, da plačujem 25EUR/mesec.

On bi rad utajil 3960EUR letnega dohodka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jeanmike ()

Ziga Dolhar ::

Vprašaj ga, kaj imaš ti od tega :P.
https://dolhar.si/

St235 ::

Moja napaka, sem mislil d,a želi da podpišeš 300 na mesec. 300 na leto je smešno. to mu bo davčna inšpekcijo poslala, ker je neresno.

V tem primeru seveda gre za občutno višje zneske. Tako nizkega zneska na tvojem mestu ne bi podpisov, ker boš sokriv davčne utaje. Da se goljufat za 10-20% ne pa za 99%.

jeanmike ::

Sej glih to je, ker jst nočem bit del tega, vseeno pa nočem, da me vrže iz stanovanja, ker se mi ne da glih zdej iskat novega.

Zgleda da mu davčna že 5 let to dopušča, le da do tega trenutka ni želel nikoli mojega podpisa, da to potrdim.

gendale ::

pravno te ne more te kr tko vržt ven iz stanovanja

seveda pa lahko da kakim narkomanom 500e da te spoznajo z bejzbolko

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gendale ()

St235 ::

nikarmo pretiravat.
Če ni rabil tvojega podpisa verjetno niti ni prijavljal davčni ničesar. Če že toliko časa stanuje pri njemu, se verjetno da tudi kaj pogovorit o tem. Drugače pa te, če imata podpisano pogobo ne more izselit prej kot v odpoevdnem roku.

jeanmike ::

Odpovedni rok, a to je mišljeno, da mi more 1 mesec prej povedati, da me bo odselil, je tako (vsaj tako je napisano v pogodbi)?

St235 ::

odpovedni rok pomeni koliko časa pred dejansko izselitvijo ti to mora sporočiti. Če imaš v pogodbi odpovedni rok en mesec, potem ti mora en mesec prej sporočiti, da odpoveduje pogodbo.

jeanmike ::

Mogoče veš kaj je močnejše, kar smo napisali v najemni pogodbi ali stanovanjski zakon?

Mislim predvsem to: http://www.svetovalnica.com/odpoved-naj...

overlord_tm ::

Zakaj pa ne poklices na DURS, in jih povprasas ce rabijo pomoc pri pobiranju davkov? Najprej te bodo odjebali, potem povej da bos stvar predal medijem in te bodo poklicali nazaj ;)

St235 ::

Prejle sem malce prehitro odgovoril . Stanovanjski zakon bistveno bolj omejuje pravice najemodajalca kot najemnika. Najemdajalec ne more brez razloga odpovedati pogode. Odpove ti jo lahko samo in le zaradi v zakonu ali pogodbi določenih krivdnih razlogov, ali če ti priskrbi nadomestno stanovanje.

Ravno tako rok odpovedi ne mroe biti krajši kot 90 dni, pri čemer moraš biti prej pisno opozorjen na kršenje pogodbe.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

imagodei ::

Razloži človeku tako, kot ti je Lakotnik povedal: za 99% se ne da goljufat, to kar kliče po obisku inšpekcije. Povej, da se bojiš, da boš sokriv davčne utaje in da bo težko našel kekca, ki bi se bil pripravljen vseliti v stanovanje, za katerega bo plačeval 355 EUR/mes, podpisal bo pa 25 EUR/mes.

Kar ti bom sedaj rekel, seveda ni zakonito, ampak... Predlagaj, da napišeta zmanjšano, a vseeno pametno najemnino (npr. 275 EUR/mes), ti pa mu plačuješ 300 EUR/mes.

Če je človek brihten, se itak zaveda, da butca, ki bo podpisal 25 EUR/mes plačeval bo pa 14x toliko, ne bo nikjer našel.

V skrajnem primeru: če bi meni grozil z izselitvijo iz stanovanja, bi jaz podpisal, nato pa mu plačeval natančno 25 EUR/mes. ;) Pa naj uporabi vsa pravna sredstva in dokaže, da ga nateguješ >:D
- Hoc est qui sumus -

St235 ::

:) Žal v pogodbi piše znesek, ki je pravno zavezujoč. Drugače pa ni slaba ideja.

imagodei ::

Hm, kot je meni jasno, je DURS-u treba poslati kopijo pogodbe, ne pa nekega neuglednega lista z izjavo... Vsaj tako imava z mojim landlordom.
- Hoc est qui sumus -

kixs ::

DURS se pozvizga na to, ce nekdo placuje vec kot pise v pogodbi oz. ce poberejo zaradi tega manj davka.

St235 ::

Ja, pri nas je tako, da se na drus pošlje kopijo pogodbe. Ne vem pa ali je to pogoj ali je preprsto lažje kot pa izpolnjevat neke obrazce.

amigo_no1 ::

Če za 25 EUR/mes ne bodo naredili kontrole, potem pa res ne vem kam gre ta država.

imagodei ::

No, kakorkoli... Vsakdo, ki pride k svojemu najemojemalcu z idejo, da bo utajeval davek, mora računati na quid pro quo. Zakaj bi najemojemalec plačeval 355 EUR/mes, ob enem pa bo najemodajalcu prihranil 650 in več EUR (odvisno od dohodninske lestvice) v obliki davkov? In kje bo najemodajalec našel takšnega kretena?

Z veseljem pomagam korektnemu najemodajalcu, ki spusti najemnino za 30 EUR, pa zato napiševa recimo 70-80 EUR nižjo najemnino. Na kraj pameti mi pa ne pride, da bom jaz plačeval 355 EUR/mes, tip pa se bo potencialno povsem ognil davku. Ki lahko, odvisno tudi od njegovih ostalih prihodkov, znaša tudi več kot 1000 EUR.
- Hoc est qui sumus -

zavajon ::

Ne vem, kje najemaš to garsonjero, ampak dandanes cena 355EUR ni niti v Ljubljani prav nizka. Tako da lahko mirno odkloniš podpis in se začneš ozirati po drugem stanovanju. Ponudbe ne manjka.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stanovanjsko razmerje in neplačevanje davkov

Oddelek: Loža
315228 (312) St235
»

Novopečen v oddaji stanovanja hitro vprašanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7211331 (749) St235
»

Pravniški nasvet pri plačilu najemnine (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5517269 (15711) St235
»

Najemodajalec = nategator (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21637372 (23847) Timurlenk

Več podobnih tem