» »

Delitev dela dobička odslej obvezna

Delitev dela dobička odslej obvezna

««
5 / 12
»»

nevone ::

je bilo podjetništvo bolje razvito, kot je danes. Imel si cele obrtniška naselja, kjer so delali za cel svet, tudi zelo tehnološko zahtevne izdelke.


Nekako ne verjamem, da smo uspeli vse te uspešne podjetnike uničiti in da nikakor ne morejo nadaljevati svojega dela. Potem pa povej, kaj jih je uničilo, če so bili tako uspešni?

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Matako ::

Solatko... Zemlja kliče!!!

Že vožnja po recimo... Padski nižini v času ko si "mel si cele obrtniška naselja, kjer so delali za cel svet, tudi zelo tehnološko zahtevne izdelke" je hitro pokazal, da je bilo takih podjetij malo že samo v primerjavi z majhnim delom severne Italije. In potem je tu bil še ostali industrializirani svet, ki se ni in ni dal prepričati, da je SR Slovenija gospodarska sila sveta. Dajmo povedati že 1000.: SFRJ je imela kako dobro stvar, gospodarstvo NI bilo eno od njih. Solatko zganja nostalgijo na suho.

Nostalgija tega tipa je kot lahka rekreativna droga - malo kdaj pa kdaj prav paše, ko pa začneš pretiravati imaš resen zdravstveni problem.
/\/\.K.

nevone ::

Marsikatero podjetje v Sloveniji je imelo dobre izdelke. A žal nas v Yugi niso učili trgovanja. Slovenska podjetja so imela zagotovljen jugoslovanski trg, kar jim je do neke mere zadoščalo. Poleg tega se niso trudila z optimizacijo proizvodnje, ker jih ozek, popolnoma reguliran trg, v to ni silil. Vsaka morebitna optimizacija proizvodnje je bila zgolj naključna in izredno počasna. Ob razpadu Yu, bi marsikatero podjetje lahko prosperiralo, če bi bili naši managerji izurjeni v trgovanju na tujih trgih. A žal je socializem gojil neko svojo samozadostnost, kar se je ob razpadu seveda pokazalo kot ogromen minus.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Matako ::

Se strinjam. Na žalost gospodarstvo potrebuje več kot le nekaj svetlih primerov. Dobrih podjetij je bilo v Sloveniji enostavno premalo ali pa niso bila nič tako ZELO posebnega. Mislim, to je bila ekonomija, kjer je bil že skromen dobiček velik posloven uspeh!

Dobra podjetja v socialističnih podjetjih so se soočala s podobno težavo kot nadarjeni športniki v 3. ligi - enostavno niso imela dovolj izziva in konkurence in zato so se ustalila na "dovolj dobro" nivoju, ki se mu zdaj razni solatki divijo in ga opevajo, čeprav je bil gledano v svetovnem merilu praktično min osnova, da nekomu sploh lahko rečeš "uspešen".
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

nevone ::

Podjetja potrebujejo konkurenco na trgu. To je edina spodbuda. Če tega ni se zaspi na lovorikah. Plansko gospodarstvo proti svobodnemu trgu nima šans. Enostavno ga svobodni trg prehiti v kvantiteti in kvaliteti izdelkov.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Matako ::

No, razumen socializem je v bistvu lahko dejansko "dovolj dober" sistem, če le nimaš preveč ambicije (ki nikakor ni "pohlep"). Mislim, končno je osnovna zamisel socializma izenačevanje možnosti, ki na žalost ni najbolj združljiva z željo po preseganju povprečja.

Povedano drugače v socializmu morajo izjemni posamezniki žrtvovati svojo izjemnost, za dvig povprečja (predvsem materialnega), ehm, manj navdahnjenih posameznikov ;)

Povedano še bolj drugače: socializem je dolgčas.
/\/\.K.

solatko ::

Samo firma v kateri sem delal, je imela preko 100 malih privatnikov, ki so resda delali samo za nas, z ugasnitvijo naše firme, je ostalo brez dela, praktično 70% teh obrtnikov. Koliko jih je delalo za Adrio, Iskre, Metalko, Elektro nabavo, Litostroj, Mehanotehniko, Metalno, Tam....... , to so bile vse večje firme, ki bi s pametno reorganizacijo bile danes nosilna podjetja za malo gospodarstvo. Ni se razsulo zaradi slabih, zastarelih proizvodov, temveč zaradi politične požrešnosti. Firme so brez izjem, finančno sesuli, da so jih lahko prihvatiziral, svoje je dodala še denacionalizacija in namesto podjetij, ki bi dodajala novo vrednost BDP-ju, smo dobili malo morje trgovskih centrov in kvazi d.o.o-jev, ki so bili samo usmerjevalci pokradenega denarja.
Ja dečki, z nekaj potezami, smo se vrnili v lepo brezindustrijsko preteklost Kraljevine Jugoslavije, saj bog ne daj, da bi od socializma ostal vsaj s.
Pa ne gre za nostalgijo, temveč pamet, kajti samo norci z lahkoto uničijo nekaj, kar deluje. Res bi bilo potrebno nekaj vlaganja, za posodobitev (samo slovenski kovinarji smo bili sposobni na Hitlerjevih strojih, delati najpreciznejše orodjarske izdelke).

Matako ::

Ja nič solatko, prepričal si me. Gremo nazaj v socializem!!!

NOT.
/\/\.K.

djordjevic ::

Fantje, glede določenih stvari ima solatko vendarle prav. Lahko potrdim na primeru Metalne - v časih bivše države so proizvajali reči za ves svet (Asuan, Mississippi, itd.), po razpadu države pa so jo razkosali na male dele, razprodali za relativno male pare, zdaj pa se je bolj ali manj združila v prejšnje okvire kot Metalna Nova. Je pa res, da se je število zaposlenih zmanjšalo za red 1x.
No grave is deep enough to keep us in chains.

monster-x ::

Saj en kup stvari nisem komentiral, ampak tale je pa res posebna izjava.
Ob 20 letnem realnem padanju dohodkov iz dela, so ljudje pač spoznali, kar smo nekateri vedeli že l.91, da država ne bo več skrbela za blaginjo svojih otrok in, da se bo potrebno za vsak fičnk borit. V 20-ih letih, so nekaterim začele delati sive celice - tudi to je možno v naravi.

solatko, mi lahko prosim podaš kakšne dokaze, da so realni dohodki padli? Nazadnje, ko sem jaz gledal, je bilo precej drugače. ;)

1. Takih z 9kEUR ustanovitvenega kapitala, je večina današnjih podjetnikov v Slo. Tudi tisti, ki niso prihvatizirali družbenega premoženja, niso pa tako javno izpostavljeni. Obnašajo pa se večina enako.

Ja in zakaj bi moral imeti milijone, da bi lahko bil podjetnik? A je to dejavnost, s katero se lahko ukvarjajo samo izbranci? Ne, s tem se lahko ukvarja vsak, ki ima idejo, kako pravilno vložiti svoj denar, da bo dobil še kak donos. Zakaj bi rabil milijone, če pa lahko določene stvari počnem s par 100EUR ali pa niti s tem ne? Če nekdo uspe z malo denarja, je to samo dokaz, da je uspešno posloval, ne pa da je baraba.

2. Sam postopek je sprejemljiv, vendar traja občutno predolgo, saj je treba v tem času plačevati kredite, položnice.... ni nobene možnosti, da te upniki počakajo, toliko časa, da lahko stirjaš zaslužene denarce. Že v več temah sem predlagal rešitev, kot jo imajo v razvitem svetu, kjer nesolventnemu delodajalcu priskoči na pomoč država (sklad), ki namesto delodajalca, po predhodni napovedi, izplača plače delavcem, delodajalec pa postane dolžnik države.

Že preden se lotiš ustanovtive podjetja, moraš načrtovati, kakšni bodo denarni tokovi, da boš preživel. Če pa kljub temu nekdo ne plača, pa naj ga toži. Če bi imeli učinkovito pravno državo, bi to šlo hitro čez in bi dobil poplačano (vmes lahko najame tudi kredit, da reši likvidnostne težave). Tako bi brez problema preživel in še obresti bi dobil plačane. Ne vem pa zakaj bi morala država tukaj skakati vmes. Ko bi določeni prišli na slab glas, ker bi bili velikokrat toženi, bi se tudi ta disciplina neplačevanja računov dokaj hitro končala.

3. Prosti trg lahko normalno deluje, kadar je ponudba in povpraševanje vsaj v približno enakih okvirih, pri nas to vsekakor ni trg dela in trg nepremičnin.

Prosti trg funkcionira povsem normalno, če mu dopustiš. Tako pa če imaš veliko povpraševanje po nepremičninah, cene rastejo (tako je bilo pred krizo) in če imaš manjše povpraševanje, bi morale pasti. Ampak zakaj ne padajo sedaj? Zato, ker država preko bank umetno drži pri življenju gradbene investitorje. No, nekateri res v tem vidijo profite, ker banka tudi želi, da se nepremičnina proda po čim višji ceni, da bo gradbinec laže poplačal dolgove in da bo banka tudi dobila financiranje za nepremičnino.

Tako pa je tudi na trgu dela. Če je na trgu veliko brezposelnih, bo cena dela precej nizka, če pa bo malo brezposelnih, pa bo rasla. Saj to je logično.

4. Kjer ne deluje država, tudi trg ne deluje, saj bi lahko igralci na trgu spoznali, da take politike nihče ne rabi (nekaj takega se je zgodilo v Kopru in Ljubljani, saj sta se na vrhu pojavili dve, politično skoraj nedelujoči osebnosti, vse politične zvezde pa so katastrofalno ugasnile). Misliš, da se naši glavni politiki tega ne zavedajo, zato so pa spisal popolnoma zmedeno zakonodajo, v kateri se še sodniki, tožilci in policija ne znajdejo. V razvitem svetu politike večinoma postavlja kapital in ne vox populi.

Ja, seveda. Ampak jaz sploh ne vem, proti čemu točno se ti pritožuješ. Enkrat proti svobodnemu trgu, drugič proti politikom, itd. Saj sem ti povedal, da moraš državi pustiti čim manj denarja in moči, ne pa niti slučajno tako kot je sedaj. In potem se ljudje čudijo, zakaj kapitalizem ne funkcionira. Sej ne more, če ga sploh nimamo.

Ostalo se več ali manj strinjava, pri teh štirih točkah je pa očitno, da bo najprej treba zamenjati akterje na vrhu (pa ne Barbiko z JJ), temveč poiskat popolnoma frišne akterje, ki bodo stvari zastavili od temeljev in morda bomo lahko v kakšnih 20-30 letih naredili prijazno strehco.

Seveda. Ampak tisti, ki predlagajo tovrstne rešitve, so ponavadi neoliberalne barabe. ;)

Da bi se šel sam podjetništvo, pa sem že malo prestar, pa tudi ne vem, če bi se mi dalo ukvarjat z vsemi problemi, ki jih srečaš na tej poti. Predvsem je težko najt profitabilno idejo, sama izvedba je stvar tehnike. Nikoli pa ne bi počel nekaj, kar je že na štartu obsojeno na neuspeh pa nisem ziheraš, samo zdrav razum mi ne dovoljuje kockanja.

Težko najti profitabilno idejo? :) Upam, da se hecaš. Tudi v tej recesiji jih je na tone. Samo pravilno jih je potrebno razviti in izvesti. ;)

to so bile vse večje firme, ki bi s pametno reorganizacijo bile danes nosilna podjetja za malo gospodarstvo. Ni se razsulo zaradi slabih, zastarelih proizvodov, temveč zaradi politične požrešnosti. Firme so brez izjem, finančno sesuli, da so jih lahko prihvatiziral, svoje je dodala še denacionalizacija in namesto podjetij, ki bi dodajala novo vrednost BDP-ju, smo dobili malo morje trgovskih centrov in kvazi d.o.o-jev, ki so bili samo usmerjevalci pokradenega denarja.

... in potem sem jaz čuden, ko pravim, da je potrebno na pravilen način privatizirati. Pa četudi kupijo tujci. Nekateri pa imajo očitno raje, da vse propade, namesto, da bi to kupilo uspešno tuje podjetje, preko katerega bi dostopali na nove trge.

Eh ja, to sveto prepričanje, da je država najboljši lastnik, ki vedno ve, kaj je najbolje za nas in zato postavi polno regulacij na trg ... :)
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

Karaya 52 ::

solatko> Ja dečki, z nekaj potezami, smo se vrnili v lepo brezindustrijsko preteklost Kraljevine Jugoslavije, saj bog ne daj, da bi od socializma ostal vsaj s.

To je napredek, fordistična mentaliteta, ki ni nič drugega kot sodobni lager ala Mura, težko prosperira v sodobnem svetu, v katerem se delež sekundarnega sektorja zaradi avtomatizacije manjša na račun terciarnega in kvartalnega. Poglej sestavo, v ZDA je v teh dveh sektorjih zaposlenih preko 90% delovne sile, kar ti propagiraš je zastarelo in ne vem zakaj si tako želite za tekoče trake? To so poslednji marksistični relikti, še vedno propagirani na FF...

BlueRunner ::

Ne, s tem se lahko ukvarja vsak, ki ima idejo, kako pravilno vložiti svoj denar, da bo dobil še kak donos

Dobre poslovne ideje ne rastejo na drevju.

Zakaj bi rabil milijone, če pa lahko določene stvari počnem s par 100EUR ali pa niti s tem ne?

Odvisno od ideje. Jaz bi za svojo potreboval cca. 150.000EUR. Čeprav bi bilo kreditno tveganje za banko verjetno (po moji laični oceni) nizko, obseg financiranja za eno resno banko relativno majhen, pa se na žalost ne pišem Kordež, Šrot ali Bavčar, da bi lahko svoje podjetje financiral z 80% udeležbe banke - pa so ga zgoraj navedeni še z manjšim deležem.

Zgodovina sprememb…

monster-x ::

Dobre poslovne ideje ne rastejo na drevju.

Ja in? Kaj si hotel s tem povedati? Saj to je nekako vsem jasno ...

Odvisno od ideje. Jaz bi za svojo potreboval cca. 150.000EUR. Čeprav bi bilo kreditno tveganje za banko verjetno (po moji laični oceni) nizko, obseg financiranja za eno resno banko relativno majhen, pa se na žalost ne pišem Kordež, Šrot ali Bavčar, da bi lahko svoje podjetje financiral z 80% udeležbe banke - pa so ga zgoraj navedeni še z manjšim deležem.

Seveda, da je odvisno od ideje. Zato pa sem napisal "določene".

Je pa res, da pač ne dobiš kar tako kredita. 80% je zelo velik delež financiranja in ne bo se kar vsak strinjal. Pa tudi ne moreš kar reči tako na pamet, da je nekaj ne-tvegano. Za to je potrebno pokazati kakšne izračune, kazalce, itd. Če bo res zelo dobra zadeva, boš slej ko prej našel koga, ki ti bo pripravljen financirati. Možnosti je kar precej, nihče pa ni nikoli rekel, da je lahko.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

Manu ::

WarpedGone je izjavil:

- onesnaževanje in uničevanje okolja,

Je narhujše v socializmu/komunizmu.
Kapitalist lahko največ uniči tisti kos zemlje, ki je njegov. Pa še potem takoj faše tožbe okoličanov, že če mu mal preveč iz ust smrdi.
Država lahko uniči komplet celo državo pa še kej zraven, pa še pisknit ne moreš proti njej.

- majhne plače delavcem (potrebna jim je državna pomoč za otroke, ostarele starše itd...),

Zakaj pa delajo za nizke plače? Če lahko dobijo več, naj grejo drugam.

- matere skrbijo in vzgajajo bodoče delavce popolnoma zastonj

Vat da fak? A zdej bi pa še ženskam moral še za otroke plačevat?

- stroški zdravstva - poklicne bolezni in poškodbe

Kdo te sili da delaš v čudnih pogojih in se nalezeš celga hudiča bolezni? Odpri svojo firmo in delaj kaj takega, kar ne škodi tvojemu zdravju.

Koncept svobodne izbire je za nekatere nedoumljiv.

1. Uničevanje okolja je najhujše v kapitalizmu. Poglej Kubo, Severna Koreja, Rusijo in nenazadnje tudi Slovenijo ... imajo/imamo zelo ohranjeno naravo. To seveda ne pomeni, da ne smemo poseči v naravo, ampak, da jo ne uničujemo po nepotrebnem zaradi dobička ampak le zaradi realnih potreb.

2.Ja, tudi ženskam bi morali plačati za skrb in vzgojo otrok, če se hočemo it kapitalizem. Vrtci in varuška niso zastonj. So precej dragi in to predstavlja za starše velik strošek. Da lahko kapitalizem ustvari dobiček za to potrebuje delavce, ki pa ne nastanejo na marsu zastonj, ampak je treba za delovno silo skrbeti od otroštva do tam nekje 15 ali 18 leta. To je strošek. Skrb in vzgoja otrok ni zastonj. In ta strošek pade na starše in državo, ne pa na kapitaliste.

3. Poklicne bolezni in poškodbe so del delovnega procesa. Argument, da "Kdo te sili da delaš v čudnih pogojih in se nalezeš celga hudiča bolezni? Odpri svojo firmo in delaj kaj takega, kar ne škodi tvojemu zdravju" je nesmiseln, saj človeka, da dela v podjetjih, sili nuja po preživetju, da nahrani sebe in otroke (bodočo delovno silo).

4. Delavci delajo za nizke plače zato, ker ni boljše ponudbe, ker nimajo kvalifikacij za boljšo plačano službo, ker delodajalci gledajo na delavce kot na strošek in zato mu ponudijo najmanj kar lahko... Poleg tega morajo delavci delati zaradi nuje po preživetju in je prisiljen sprejeti tudi manj plačano službo...

V kapitalizmu ni svobode. Velja namreč, da toliko, kolikor imaš denarja, toliko si svoboden. Da pa prideš do denarja si potisnjen v milost in nemilost kapitalistov. Svoboda je le marketinška poteza kapitalističnega sistema, ki nima realne osnove.

oldguy ::

1. Uničevanje okolja je najhujše v kapitalizmu. Poglej Kubo, Severna Koreja, Rusijo in nenazadnje tudi Slovenijo ... imajo/imamo zelo ohranjeno naravo. To seveda ne pomeni, da ne smemo poseči v naravo, ampak, da jo ne uničujemo po nepotrebnem zaradi dobička ampak le zaradi realnih potreb.


Heh, you wish! Me prav zanima, kako je kapitalizem zjebal npr. Aralsko jezero...

energetik ::

1. država lahko tudi v povsem svobodnem in divjem kapitalizmu ohrani naravo - tako da postavi omejitve in pravila igre. Znotraj omejitev lahko kapitalisti delajo kar hočejo. Morajo biti samo pametne omejitve. Npr. da je lahko izpust v reko, zrak tak in tak. Da se na nekem območju ne sme graditi. In podobno.

4. zakaj potem taki delavci, ki komaj preživijo, naredijo po 3+ otroke in živijo v 3-nadstropnih bajtah, ki jih ne morejo vzdrževati?

oldguy ::

2.Ja, tudi ženskam bi morali plačati za skrb in vzgojo otrok, če se hočemo it kapitalizem. Vrtci in varuška niso zastonj. So precej dragi in to predstavlja za starše velik strošek. Da lahko kapitalizem ustvari dobiček za to potrebuje delavce, ki pa ne nastanejo na marsu zastonj, ampak je treba za delovno silo skrbeti od otroštva do tam nekje 15 ali 18 leta. To je strošek. Skrb in vzgoja otrok ni zastonj. In ta strošek pade na starše in državo, ne pa na kapitaliste.


Tole razmišljanje je malo za luno. Resno. Kapitalist že sedaj dvakrat plača za vse našteto, ti bi pa obesil še bohvekaj?

Ne vem, ne vem, očitno imaš popolnoma zgrešene pojme o tem, kaj naj bi kapitalizem bil... Razpucajmo najprej torej to (še enkrat).

CoolBits ::

Ena firma-tukaj-blizu d.d. je imela lani 70mio dobička (to je po izplačilu vseh nagrad itd...) pa je letos dala ljudi na čakanje, ker kao ni dela... ostalim delavcem pa so znižali plače.
Te delavce na čakanju pa kličejo delat "na črno" sedaj... ne smejo jim nadur plačat, ker so na čakanju zahtevajo pa da se jih dela...

Podjetje za letos najavlja še 5mio več dobička od lani... evo ti kapitalizem.
Važno, da so lastniki delnic zadovoljni ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: CoolBits ()

Daedalus ::

Podjetje za letos najavlja še 5mio več dobička od lani... evo ti kapitalizem.


Če jim delavci štango držijo poleg. Namesto da bi jih nailali z nenapovedano inšpekcijo, ko je firma polna "zaposlenih" na črno.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

CoolBits ::

Ja to sem tudi jaz reku... sam pol dobijo pa odpoved.

monster-x ::

1. Uničevanje okolja je najhujše v kapitalizmu. Poglej Kubo, Severna Koreja, Rusijo in nenazadnje tudi Slovenijo ... imajo/imamo zelo ohranjeno naravo. To seveda ne pomeni, da ne smemo poseči v naravo, ampak, da jo ne uničujemo po nepotrebnem zaradi dobička ampak le zaradi realnih potreb.

Japajade. Tm majo stroge okoljske standarde, a ne? Dej, dej. Ne se hecat. Kapitalizem stremi vedno k optimumu družbenih potreb. Ko se pojavijo v družbi želje po čistejših tehnologijah, se začnejo razvoji teh tehnologij, ki so jih kupci potem pripravljeni kupiti. Mi lahko razložiš, koliko čistih tehnologij so sproducirale te države? Pa bodiva konkretna. ;)

2.Ja, tudi ženskam bi morali plačati za skrb in vzgojo otrok, če se hočemo it kapitalizem. Vrtci in varuška niso zastonj. So precej dragi in to predstavlja za starše velik strošek. Da lahko kapitalizem ustvari dobiček za to potrebuje delavce, ki pa ne nastanejo na marsu zastonj, ampak je treba za delovno silo skrbeti od otroštva do tam nekje 15 ali 18 leta. To je strošek. Skrb in vzgoja otrok ni zastonj. In ta strošek pade na starše in državo, ne pa na kapitaliste.

Kdo pa nej jim plača? Kapitalisti? Saj jim plačajo, ko dobijo, kar želijo. Torej delavca. Če sem jaz kapitalist, nimam od tega nič, če ena ženska naštepa 10 otrok. Imam šele takrat, ko je tak otrok odrasel in je zmožen delati. Takrat pa dobi on plačo. Če pa ženska ni zmožna vzdrževati otrok, pa nej jih ne dela ali pa naj razmisli, kako bo prišla do višjih prihodkov, da bo lahko vzdrževala otroka. Kot da bi kupil avto in bi potem jokal, da nimam za bencin in naj mi država (v bistvu davkoplačevalci) plača, ker jaz sem naredil družbeno koristno delo, saj je nekdo s tem zaslužil. Eh, ne se hecat. :)

3. Poklicne bolezni in poškodbe so del delovnega procesa. Argument, da "Kdo te sili da delaš v čudnih pogojih in se nalezeš celga hudiča bolezni? Odpri svojo firmo in delaj kaj takega, kar ne škodi tvojemu zdravju" je nesmiseln, saj človeka, da dela v podjetjih, sili nuja po preživetju, da nahrani sebe in otroke (bodočo delovno silo).

Ne, nihče te ne sili, da delaš. Če pa je to edina možnost, si pa še vedno na boljšem kot pa da ne bi dobil nobenih prihodkov.

4. Delavci delajo za nizke plače zato, ker ni boljše ponudbe, ker nimajo kvalifikacij za boljšo plačano službo, ker delodajalci gledajo na delavce kot na strošek in zato mu ponudijo najmanj kar lahko... Poleg tega morajo delavci delati zaradi nuje po preživetju in je prisiljen sprejeti tudi manj plačano službo...

Ja in, kdo pa jim je kriv, če nimajo kvalifikacij za boljše delo? Pa naj začnejo delati tisto, kar lahko in tisto delajo tako dobro, da bodo lahko računali več in bodo več zaslužili. S tem pa bodo tudi dobro živeli in se bodo sami ali pa njihovi otroci podali na boljše šole, zaradi katerih bodo potem pač bolje usposobljeni. Znajdi se, boljši preživi.

V kapitalizmu ni svobode. Velja namreč, da toliko, kolikor imaš denarja, toliko si svoboden. Da pa prideš do denarja si potisnjen v milost in nemilost kapitalistov. Svoboda je le marketinška poteza kapitalističnega sistema, ki nima realne osnove.

To je en navaden bulšit. V kapitalizmu ima vsak možnost, da naredi, kar želi (seveda v okviru svojih zmožnosti, ki jih lahko postopoma premika). V komunizmu je pa res svoboda a ne. Tam se reče: ti potrebuješ to in pika, delati moraš to. To je daleč od svobode.


CoolBits, ponavadi ravno tisti, ki se opogumijo in nekaj naredijo, najbolje odnesejo. Če jim bodo težili z inšpekcijo in bodo odpuščeni, lahko gladko pripeljejo inšpekcijo in jih zašijejo. Podjetje se seveda tega zaveda in vprašanje, če jih bodo kar tako odpustili.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

CoolBits ::

Pa kaj je to zaeno sranje, da se moraš z inšpekcijo borit za delo pa svojo plačo... ko se pa država vtakne tukaj v pomoč je pa tud piz***ja.

podbevna ::

Še enkrat za počasne:

Obvezna udeležba zaposlenih v dobičku je enako nesmiselna, kot obvezna udeležba zaposlenih v obrestih, ki jih zaračuna banka. Oboje je plačilo za kapital in nima zveze z zaposlenimi. Ti za svoje delo prejmejo "plačilo za delo", ki lahko obsega tudi nagrade za uspešnost.

Jaz sem vzel prihranke in še kredit in prevzel zelo realno tveganje, da bom svojo družino pustil z dolgom, če mi posel propade. A sem delal kot žival, svojo družbico uspešno upravljal in imel malo sreče. In družbica je bila uspešna in nekaterim ljudem sem lahko zagotovil tudi delo. Pošteno sem plačal njih in druge partnerje, plačal vse davke in zdaj ne smem sam razpolagati s profitom? Ven ne smem vzeti niti toliko denarja, da bi imel za plačila kredita, ne da bi mi (poleg države seveda, ki mi kot fizični osebi vzame še 20 %) nekdo, ki sem ga zelo dobro plačal že med letom in ki nima nobenih tveganj in nobenih dolgov, pobral še četrtino? Če se mi pa ne izide, pa bom naenkrat čisto sam s svojimi problemi. Ne hvala. Grem raje tudi jaz "v službo".

Mogoče pa je to cilj? Mogoče nočemo takih "kapitalistov", torej podjetničkov, ki smo po Solatkotovi logiki itak samo mali wannabe lopovčki. Ne mi hočemo kapitaliste, ki za svoj vložek in tveganje NOČEJO ničesar. Ti bodo od zdaj naprej financirali slovensko gospodarstvo. Že vidim kolone proletarcev, ki z družinskimi prihranki korakajo za Semoličem, da bi jih zastonj vložili v podjetja. Res nas nima kaj skrbeti...

energetik ::

Jah mislim, da si to dobro zapisal. Kot bi jaz vezal svoj denar na banki, nato pa ko bi hotel pobrati obresti, moral del teh obresti potalati še bančnim uslužbencem. Bedarija na kubik.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

MadMicka ::

Del teh obresti banka nujno da bančnim uslužbencem, pa državi pa elektrogospodarstvu, pa še marsikomu. Razen če prej razglasi bankrot. Ane, kakšna bedarija.

Pa še to, če se ti ne izide, nikoli ne boš sam s svojimi problemi. Tu bodo tudi tvoji upniki s svojimi problemi. Itak je pa bilo že vse povedano.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Manu ::

energetik je izjavil:

1. država lahko tudi v povsem svobodnem in divjem kapitalizmu ohrani naravo - tako da postavi omejitve in pravila igre. Znotraj omejitev lahko kapitalisti delajo kar hočejo. Morajo biti samo pametne omejitve. Npr. da je lahko izpust v reko, zrak tak in tak. Da se na nekem območju ne sme graditi. In podobno.

4. zakaj potem taki delavci, ki komaj preživijo, naredijo po 3+ otroke in živijo v 3-nadstropnih bajtah, ki jih ne morejo vzdrževati?

1. Lahko, ampak a se to tudi dogaja? Samo en primer v Sloveniji: Lafarge. Na svetovni ravni pa je takih primerov ogromno, še posebej v državah tretjega sveta, kjer so politiki skorumpirani in popuščajo pritiskom kapitala na škodo tamkajšnjega prebivalstva.

4. To je posploševanje. Ampak: več otrok, več delavcev. Saj to je v interesu kapitalizma, ker potrebuje delavce. Kapitalizem bi moral to subvencionirat. Seveda govorim na svetovni ravni. Po drugi strani pa imajo revni ljudje veliko otrok, ker imajo drugačno miselnost. Otroci so za njih bogastvo, ker drugega nimajo. Ti otroci so za njih garant, da jih bodo preživljali v starosti ali pa bo komu od njih uspelo obogateti.

oldguy je izjavil:

2.Ja, tudi ženskam bi morali plačati za skrb in vzgojo otrok, če se hočemo it kapitalizem. Vrtci in varuška niso zastonj. So precej dragi in to predstavlja za starše velik strošek. Da lahko kapitalizem ustvari dobiček za to potrebuje delavce, ki pa ne nastanejo na marsu zastonj, ampak je treba za delovno silo skrbeti od otroštva do tam nekje 15 ali 18 leta. To je strošek. Skrb in vzgoja otrok ni zastonj. In ta strošek pade na starše in državo, ne pa na kapitaliste.


Tole razmišljanje je malo za luno. Resno. Kapitalist že sedaj dvakrat plača za vse našteto, ti bi pa obesil še bohvekaj?

Ne vem, ne vem, očitno imaš popolnoma zgrešene pojme o tem, kaj naj bi kapitalizem bil... Razpucajmo najprej torej to (še enkrat).

Se ne strinjam. Na svetovni ravni kapitalisti izključijo iz cene nekega produkta vse naštete stroške, ki jih potem plačujejo ljudje s svojim zdravjem, denarjem, revščino itd... (kar sem napisal še malo prej).

Kapitalizem na svetovni ravni izkorišča ljudi za višje dobičke. To se je zgodilo s propadom bank in ostalih finančnih institucij, ki so zaradi slabega poslovanja izgubile velik del financ in plačali smo pa jih mi, ljudje. Samo slepi lahko reče, da kapitalizem ni parazit.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Manu ()

49106 ::

Ni res, delavci bi morali subvencionirat kapitaliste, saj je delavec tisti, ki rabi delo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 49106 ()

SasoS ::

MadMicka je izjavil:

Del teh obresti banka nujno da bančnim uslužbencem, pa državi pa elektrogospodarstvu, pa še marsikomu. Razen če prej razglasi bankrot. Ane, kakšna bedarija.


Da seveda, tako kot da podjetnik del svojega "dobička" (bolje rečeno prihodka) nujno za plače, pa državi pa za socialne prispevke in elektrogospodarstvu. Vendar bi moral kljub vsemu temu, potem to deliti še enkrat. Ane, kakšna bedarija.

CoolBits ::

Ni res, delavci bi morali subvencionirat kapitaliste, saj je delavec tisti, ki rabi delo

In delat zastonj... prav imaš... ne vem zakaj se niso to že prej spomnili. Aja no sej bomo kmalu tam...

49106 ::

A kapitalist bo pa zastonj vlagal?

CoolBits ::

Nihče ga ne sili vlagat tako kot ne delavca delat...

49106 ::

In odkod potem pravica po dobičku in nevem kakšne subvencije sanjate?

CoolBits ::

Vprašaj politike. :)

oldguy ::

Se ne strinjam. Na svetovni ravni kapitalisti izključijo iz cene nekega produkta vse naštete stroške, ki jih potem plačujejo ljudje s svojim zdravjem, denarjem, revščino itd... (kar sem napisal še malo prej).


A dej dej. Ti si napisal nekaj v stilu, naj kapitalist (lastnik podjetja/banke torej) poleg davkov in pristojbin, ki jih že plačuje, plačuje še vrtce otrokom, ki z njim nimajo blage veze, razen tega da bodo morebiti nekoč morda delali zanj, za plačo, seveda. Od kje ti takšni, milo rečeno nelogični sklepi, pa ne vem. Ne se zdaj ven vlečt z nekimi floskulami iz Kapitala. Kar si napisal, je bedarija. Popolna.

BlueRunner ::

Za to je potrebno pokazati kakšne izračune, kazalce, itd. Če bo res zelo dobra zadeva, boš slej ko prej našel koga, ki ti bo pripravljen financirati. Možnosti je kar precej, nihče pa ni nikoli rekel, da je lahko.

Valjda moraš imeti nekaj zadev prej urejenih. Samo tako, kot je monster-x napisal je "biti podjetnik" nekaj kar je vskomur v zibko položeno in najbolj enostavna stvar na svetu. Pa temu ni čisto tako...

Ampak saj bo, saj bo... kupček se veča in veča. Ko bo pa prav trenutek, pa bom videl, kje se bo res izplačalo ustanoviti podjetje. Jaz in ostali tisoči podjetnikov... Obvezna udeležba je za podjetnika pač samo še ena oblika davka, ki jo je potrebno upoštevati iz vseh vidikov. Pluse in minuse.

Zgodovina sprememb…

Manu ::

oldguy je izjavil:

Se ne strinjam. Na svetovni ravni kapitalisti izključijo iz cene nekega produkta vse naštete stroške, ki jih potem plačujejo ljudje s svojim zdravjem, denarjem, revščino itd... (kar sem napisal še malo prej).


A dej dej. Ti si napisal nekaj v stilu, naj kapitalist (lastnik podjetja/banke torej) poleg davkov in pristojbin, ki jih že plačuje, plačuje še vrtce otrokom, ki z njim nimajo blage veze, razen tega da bodo morebiti nekoč morda delali zanj, za plačo, seveda. Od kje ti takšni, milo rečeno nelogični sklepi, pa ne vem. Ne se zdaj ven vlečt z nekimi floskulami iz Kapitala. Kar si napisal, je bedarija. Popolna.

Čisto nič ni iz Kapitala. Ga sploh nisem bral.

Dejstvo pa je, da kapitalizem (na svetovni ravni) izključuje stroške, ki nastanejo ob proizvodnji in jih ne vključi v ceno izdelka. Vse te stroške pa plačujemo ljudje z denarjem, ki smo ga dobili ob plači.

Dejstvo je, da je danes večina kapitala v rokah manjšine svetovnega prebivalstva, kar samo dokazuje mojo trditev.

solatko ::

Matako - a smo šli sploh gdaj ven. Bogovi se še vedno obnašajo, kot so se, sam raja bolj najebe, kot bi v pravem kapitalizmu, ki bi bil zgrajen na kapitalu, ne na pufih, še prej pa uničenju firm.

monster-x - Ne hodiš nič v trgovino. Realno plača napram življenskim stroškom pada. Od uvedbe eura, so se življenske potrebščine podražile več, kot so se dvignile plače (po statistiki morda ne, samo statistika obsega tudi stvari, ki so se zaradi hiper proizvodnje občutno pocenile, vendar za življenje niso pomembne), govorim o potrebah, ki jih ima Slovenec z dohodkom pod 1kEUR/mesec.
Nihče ne trdi, da moraš imeti miljone, ne smeš pa z 9000EUR osnovnega kapitala, nategnt ljudi za par 100kEUR in potem meni nič, tebi nič, odpreš novo firmo, dolgovi pa ostanejo nepoplačani, ker odgovarjaš samo z ustanovitvenim kapitalom. V pravem kapitalizmu tako početje ne znese, ker ti poberejo dejansko vse, kar imaš in kar si kdajkoli imel in si zaradi potreb privatništva (manjše tveganje), prenesel na žlahto. Spomni se kako je Grafova plačevala, fotrove dovgove.
Razlagam ravno to, da naši politiki ni v niti najmanjšem interesu, ureditev trgov. V urejenem tržnem gospodarstvu, tile papki ne bi imeli kaj počet.
Govorim o postopku, da delavec pride do svojih neizplačanih plač, po sodni poti, pa mi razloži, kako lahko delavec, ki par mesecev ne dobi plače, dobi kredit, da bo financiral podjetnika in preživel nekaj let, da bo prišel do zasluženega denarja - tu bi se morala umešati država. Na splošno bi morala biti plačilna disciplina zakon, brez izjem.
Kar se tiče idej, jih je na tone, prav imaš, ampak uporabnih je nekje 1/500-1000, vse ostalo ostane ideja ali ni izvedljiva, zaradi različnih vzrokov ali pa je zanič in, potoneš zaradi tega.
Za pravilno privatizacijo je na žalost malo pozno, razen s ponovno nacionalizacijo (Chaves) in ponovno pravo privatizacijo, kjer bodo kupci, dejansko vložili kapital ali ideje.

Karaya 52 - To je zate napredek, zaradi teh potez v 90-ih letih, sedaj ni denarja za penzije, 100k brezposelnih, 60% dela za določen čas......
Nihče nima nostalgije po tekočih trakovih (pa ne zdej še to obest socializmu), prvega je imel Ford, vendar z večjimi igralci na trgu, tudi mali obrtniki nimajo kaj delat, saj redki premorejo toliko kapitala, da bi lahko delali za zunanji trg. Lon posli in trgovina nimajo prihodnosti, to se lepo vidi v Muri, IUV...., svoje proizvode smo pa zaradi potreb prihvatizacije sesul na minimum pa to ni nostalgija po prejšnjem sistemu, temveč realna ugotovitev.
Ti še lepo razložim način tega napredka - najprej so v proizvodnih firmah ugotovili, da je potrebna reorganizacija podjetja: po vrsti so se znebili - snažilke - najem dražjih servisov, praviloma žlahta, nosilec dejavnosti
- družbena prehrana - beri zgoraj
- varovanje - svetovalci pripeljali najdražjo firmo
- zmanjšanje proizvodnje - če hočeš, da firma nima kaj prodajat, mora proizvodnja ven
- ostali vsi režijski delavci - rabili čimvečje stroške, ob ustavljeni ali minimalni proizvodnji
- ustanovitev ene od oblik nove razdrobljene firme - večina mama in nekaj hčera
- v parih mesecih mama crkne, ker se posli vozijo preko hčera, v njej pa so skoraj vsi zaposleni, ki so še ostali in tisti, ki so jih pripeljali nazaj, ker za čuda je imela firma takoj ob razdelitvi, kar nekaj dela.
- hčere so bile že ob ustanovitvi v privat lastništvu.
Za konec samo še stečaj mame in prihvatizacija, je bila uspešno opravljena.
Naši kapitalisti jamrajo, ker nimajo proizvodov, s katerimi bi dosegli večji dohodek in tako tudi višji delavski standard, za lon posle pa smo že predragi.

monster-x ::

Del teh obresti banka nujno da bančnim uslužbencem, pa državi pa elektrogospodarstvu, pa še marsikomu. Razen če prej razglasi bankrot. Ane, kakšna bedarija.

Pa še to, če se ti ne izide, nikoli ne boš sam s svojimi problemi. Tu bodo tudi tvoji upniki s svojimi problemi. Itak je pa bilo že vse povedano.

MadMicka, seveda da del svojih prihodkov namenijo za stroške, ki so tudi plače. Kar pa ostane, pa je profit. Profit pride po vseh stroških. Če pa so plače odvisne od prihodkov (torej so variabilne glede na prihodek, ki ga ustvari podjetje), pa je to povsem stvar dogovora med delodajalcem in delojemalcem. Če podjetje ugotovi, da se jim to izplača, potem gre v to, sicer ne. Če nagradimo delavce z delom profita, moramo potem tudi vse podizvajalce, dobavitelje, itd?

Kot drugo: Ja, vsak posel je vsaj malo tvegan, da ne dobiš plačano. Če funkcionira pravna država, se pobere vsa last firme in se jo razdeli med upnike (seveda z obrestmi), če pa govorimo o d.o.o.-jih pa jah ... noben te ne sili, da posluješ z njimi. Če dvomiš, da boš dobil plačano delo, potem zahtevaj plačilo vnaprej, zahtevaj garancijo vodstva podjetja, ki jamči s svojim podjetjem ali pa sploh ne posluj s takšnimi. Nihče te ne sili. Seveda ti ostane tožba, ampak to je pač pri nas dolgotrajen postopek. Če pač meniš, da ne boš dobil plačano, ne posluj s takšnimi podjetji, ne pa da potem jokaš. D.o.o. ti da jasno vedeti brez da bi ti podjetje to povedalo, da če ne dobiš plačano, lahko terjaš največ podjetje, Ferrarija, ki je bil kupljen z drugim denarjem in ne denarjem podjetja, pa kar lepo pusti pri miru.

Manu,
4. To je posploševanje. Ampak: več otrok, več delavcev. Saj to je v interesu kapitalizma, ker potrebuje delavce. Kapitalizem bi moral to subvencionirat. Seveda govorim na svetovni ravni. Po drugi strani pa imajo revni ljudje veliko otrok, ker imajo drugačno miselnost. Otroci so za njih bogastvo, ker drugega nimajo. Ti otroci so za njih garant, da jih bodo preživljali v starosti ali pa bo komu od njih uspelo obogateti.

V interesu kapitalizma je le, da dobi tisto, kar želi po dogovorjenih cenah. Ni mu kar v interesu, da se štepa otroke, če pa ne bo zadosti dela za vse in bo potem moral podpirati še ostale v imenu socialne države. Povej mi, na kakšen način pa naj kapitalizem subvencionira ostale?

Kapitalizem na svetovni ravni izkorišča ljudi za višje dobičke. To se je zgodilo s propadom bank in ostalih finančnih institucij, ki so zaradi slabega poslovanja izgubile velik del financ in plačali smo pa jih mi, ljudje. Samo slepi lahko reče, da kapitalizem ni parazit.

Joj, kok ti bluziš. Potem tudi delavci izkoriščajo kapitalizem, da imajo delo?

Jah, pač propadle so, ker so tvegano poslovale. Lahko pa bi delali visoke profite. In če se ne bi šli neke državne pomoči, bi se to lepo spucalo in bi se naredil prostor za zdrave banke.

Dejstvo je, da je danes večina kapitala v rokah manjšine svetovnega prebivalstva, kar samo dokazuje mojo trditev.

Kaj je narobe, če ima manjšina svetovno premoženje. Torej, če jaz proizvedem največ jabolk v vasi in imam zaradi tega največ, kdo je kriv? Jaz ker sem si baraba drznil proizvesti največ, sistem, ki mi je to omogočil ali ostali, ker niso tudi oni proizvedli toliko?

CoolBits,
Nihče ga ne sili vlagat tako kot ne delavca delat...

Ti res ne razumeš določenih stvari. A veš, zakaj se vlaga in odpoveduje trenutni vrednosti, ki ga ima denar? Zaradi tega, da boš v prihodnosti imel več. Kako se podjetnik odloča, kam bo vložil denar? Pogleda na trg. Lokal dobim za toliko, stroje za toliko, delavec stane na trgu toliko in toliko. Če ni previsok davek na profit, se morda celo odloči, da zažene podjetje. Delavec je zanj prav tako kot stroj strošek (pa ne mi prosim jokat, da kaka baraba sem, da delavec pa že ni strošek), ki ga upošteva pri vrednotenju poslovne ideje. Več kot mu država pobere na koncu in manj kot mu ostane, manjša možnost je, da se odloči za zagon. Zaradi tega pa je v končni fazi manj delovnih mest in več brezposelnih. Tisti, ki ne vloži kapitala in tvega, da ga bo izgubil, naj ne bo ob uspehu deležen profita. Če pa je to tako zelo lahko, pa dragi moji, ne vem, zakaj ne vlagate, saj tako ali tako ni nobenega tveganja. ;)

Valjda moraš imeti nekaj zadev prej urejenih. Samo tako, kot je monster-x napisal je "biti podjetnik" nekaj kar je vskomur v zibko položeno in najbolj enostavna stvar na svetu. Pa temu ni čisto tako...

Ampak saj bo, saj bo... kupček se veča in veča. Ko bo pa prav trenutek, pa bom videl, kje se bo res izplačalo ustanoviti podjetje. Jaz in ostali tisoči podjetnikov... Obvezna udeležba je za podjetnika pač samo še ena oblika davka, ki jo je potrebno upoštevati iz vseh vidikov. Pluse in minuse.

No, če bi dobro prebral, bi videl, da sem napisal, da ni lahko. Kar pa ne pomeni, da je nemogoče. Ampak zakaj bi potem moral nekdo, ki je nesposoben biti podjetnik, za svojo nesposobnost nagrajen?

Sicer pa ja ... pač varčuješ, če ne gre drugače. In če boš videl, da ti država in delavci poberejo preveč glede na to, kar dobiš, se boš pač odločil za kakšno drugo destinacijo in zaradi tega bodo pri nas ljudje brez dela. Ampak to nekaterim pač noče in noče v glavo.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

monster-x ::

Ne hodiš nič v trgovino. Realno plača napram življenskim stroškom pada. Od uvedbe eura, so se življenske potrebščine podražile več, kot so se dvignile plače (po statistiki morda ne, samo statistika obsega tudi stvari, ki so se zaradi hiper proizvodnje občutno pocenile, vendar za življenje niso pomembne), govorim o potrebah, ki jih ima Slovenec z dohodkom pod 1kEUR/mesec.

Izven "košarice" so stvari, ki so se pocenile in stvari, ki so se podražile. Lahko pa mi oporekaš s statistikami. Pokaži, koliko časa si mogel včasih delati za določene proizvode in koliko danes. Pa govoriva od 91 naprej, da ne bo pomote.

Nihče ne trdi, da moraš imeti miljone, ne smeš pa z 9000EUR osnovnega kapitala, nategnt ljudi za par 100kEUR in potem meni nič, tebi nič, odpreš novo firmo, dolgovi pa ostanejo nepoplačani, ker odgovarjaš samo z ustanovitvenim kapitalom. V pravem kapitalizmu tako početje ne znese, ker ti poberejo dejansko vse, kar imaš in kar si kdajkoli imel in si zaradi potreb privatništva (manjše tveganje), prenesel na žlahto. Spomni se kako je Grafova plačevala, fotrove dovgove.

Ti mešaš en kup stvari, ampak verjetno imaš v mislih d.o.o.-je. Če sem npr. jaz lastnik in direktor in pridem do tebe in naročim nekaj ter ti rečem, da bom plačal, ampak če pa ne bom mogel, me lahko samo za tisto, kar je v firmi, moje osebno premoženje nima s tem nobene povezave ... boš še vedno posloval z menoj? Če vidiš d.o.o. pomeni to točno to, kar sem ti napisal. Če pa si nezmožen prebrati in si interpretirati d.o.o. pa je to izključno tvoj problem.

Razlagam ravno to, da naši politiki ni v niti najmanjšem interesu, ureditev trgov. V urejenem tržnem gospodarstvu, tile papki ne bi imeli kaj počet.
Govorim o postopku, da delavec pride do svojih neizplačanih plač, po sodni poti, pa mi razloži, kako lahko delavec, ki par mesecev ne dobi plače, dobi kredit, da bo financiral podjetnika in preživel nekaj let, da bo prišel do zasluženega denarja - tu bi se morala umešati država. Na splošno bi morala biti plačilna disciplina zakon, brez izjem.

Saj je zakon, ki pa ga ne moreš uveljavljati. Če jaz ne dobim plačano takrat, ko je bilo dogovorjeno, zakaj mi država s svojo nesposobnostjo onemogoča, da bi prišel do tega denarja s tožbo? Sej za to se zavzemam ...

Država ni dolžna pregledovati vseh neplačanih računov. Je pa dolžna mi omogočiti, da nekoga tožim in po pravni poti pridem do denarja, ki ga nisem dobil (seveda z obrestmi in stroški tožbe vred). In to mora storiti kar se da hitro. Kakšen problem je pregledati dokumentacijo in pravilno razsoditi?

Kar se tiče idej, jih je na tone, prav imaš, ampak uporabnih je nekje 1/500-1000, vse ostalo ostane ideja ali ni izvedljiva, zaradi različnih vzrokov ali pa je zanič in, potoneš zaradi tega.

No, odvisno. Za enega je določena ideja izvedljiva, za drugega pa ne. Odvisno, kako vidiš stvari in kje iščeš potencialne prihodke. In spet odvisno, kaj vse upoštevaš kot idejo. Eni fantazirajo, kaj vse bi naredili, nimajo pa pojma, kje bodo dobili prihodke.

Za pravilno privatizacijo je na žalost malo pozno, razen s ponovno nacionalizacijo (Chaves) in ponovno pravo privatizacijo, kjer bodo kupci, dejansko vložili kapital ali ideje.

Seveda je prepozno. Ampak s tako miselnostjo, ki jo ima naš narod, je tudi težko karkoli privatizirati:
- tujcem ne prodamo
- tajkunom ne damo
- državo briga za podjetje

Ja, kdo pa bo potem lastnik? Namesto, da bi se gledalo naprej, kako se bo bolje delalo, se gleda nazaj in se spotika ob novih ovirah na poti, ki jih narod ne vidi ...
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

Mr.B ::

Fantje sej vas razumem da ste zmedeni. Kdo pa pri taki politiki g. Pahorja nebi bil. To da Vlada skrbi za boge gradbene delavce. Halo, kje so sindikati, a so Vegradovi delavci dobili plačo ? Sindikalist, ne vem. Smeh za delavce. Sicer lahko ustvarite druge sindikate, ukiniti jih ne morete. To da g. Pahor pravi Arbitražni sporazum je moj in samo moj, jaz sem the bos tega, potem pa gre spraševati narod, za mnenje ? Halo, ne samo da ne vem zakaj te plačujem, prevzemi tudi vso odgovornost...
Edino in edina realna motivacija za zaposlenega po celi vertikali in horizontali je plača. Bonusi, so del spodbud delavcu da dela več, bolje itd... Dejmo bodimo resni Trije fantje ustvarijo podjetje s svojim denarjem, s svojo idejo in znanjem, sedaj pa bodo zaradi svojega znanja, ideje, itd morali prihodke, ki so jih generirali njihove ideje deliti z ostalimi ? Ej Prvič bodite srečni da vam je kdo dal delo. Država pobere zadeve preko davka, če tega ne zna, potem ni problem delodajalca, da hvata krivine.
Dejansko je zakon nateg Sindikalistov, da nategnejo n-tič delavce, nič drugega. Namesto da bi poskrbeli za pravice delavcev, si bodo le te na konec delili 10EUR obdavčenega bonusa.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Mr.B ::

PS: Kupi delnice, če hočeš delitev dobička. Up raje je tujim denarjem srati, namesto s svojim.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

ABX ::

Mr.B je izjavil:

PS: Kupi delnice, če hočeš delitev dobička. Up raje je tujim denarjem srati, namesto s svojim.


Nima veze, ker vseeno bo iz dobička izplačana nagrada upravi. Ta zakon samo definira da kos te nagrade pripada tudi delavcem.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Mr.B ::

Fantje sej vas razumem da ste zmedeni. Kdo pa pri taki politiki g. Pahorja nebi bil. To da Vlada skrbi za boge gradbene delavce. Halo, kje so sindikati, a so Vegradovi delavci dobili plačo ? Sindikalist, ne vem. Smeh za delavce. Sicer lahko ustvarite druge sindikate, ukiniti jih ne morete. To da g. Pahor pravi Arbitražni sporazum je moj in samo moj, jaz sem the bos tega, potem pa gre spraševati narod, za mnenje ? Halo, ne samo da ne vem zakaj te plačujem, prevzemi tudi vso odgovornost...
Edino in edina realna motivacija za zaposlenega po celi vertikali in horizontali je plača. Bonusi, so del spodbud delavcu da dela več, bolje itd... Dejmo bodimo resni Trije fantje ustvarijo podjetje s svojim denarjem, s svojo idejo in znanjem, sedaj pa bodo zaradi svojega znanja, ideje, itd morali prihodke, ki so jih generirali njihove ideje deliti z ostalimi ? Ej Prvič bodite srečni da vam je kdo dal delo. Država pobere zadeve preko davka, če tega ne zna, potem ni problem delodajalca, da hvata krivine.
Dejansko je zakon nateg Sindikalistov, da nategnejo n-tič delavce, nič drugega. Namesto da bi poskrbeli za pravice delavcev, si bodo le te na konec delili 10EUR obdavčenega bonusa.

Delevec misli da dela dobro, naj vsak kupi delnico podjetja, zelo hitro, bodo lahko odločali o nagradi, in ostalem, samo Sindikalist ni dober predstavnik njihovih plavic.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

drejc ::

Veto izglasovan?

http://bit.ly/dcql9D
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

MadMicka ::

monster-x, plače so strošek. So visoko obdavčene. Namesto, da bodo dobra podjetja izplačala 13. ali 14. plačo, bodo pač izplačala del dobička, ki bo nižje obdavčen. Dejansko to pomeni nižjo efektivno davčno stopnjo. Par strani nazaj je bilo to že napisano.

Mr.B, a ti pa praviš, da če delavec misli, da dobro dela, naj kupi delnico podjetja in bo lahko odločal o nagradi? A če bo kupil dovolj delnic, da bo odločal o nagradi, bo še vedno delavec? In takih, ki imajo toliko denarja, je koliko?

p.s.: a si ti mogoče bil kdaj član sindikata, pa se te fuknl vn in ti sindikat ni pomagal, pa si malce hud na njih ;)

SasoS ::

ABX je izjavil:

Nima veze, ker vseeno bo iz dobička izplačana nagrada upravi. Ta zakon samo definira da kos te nagrade pripada tudi delavcem.


Eno je nagrada upravi, drugo pa izplačilo lastnikom (ki niso nujno uprava). Celo prej obratno, podjetje bi lahko ves potencialni dobiček izplačalo upravi kot nagrado pa potem nima kaj delit delavcem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: SasoS ()

solatko ::

Če delijo dobiček samo lastniki, to sploh ni sporno, zato pač so.
Na jetra mi gre dvoličnost lastnikov, ki so pripravljeni zaradi strahu, da bi uprava delala mimo njih, letej izplačati enormne dobičke, na delavce, ki so ravno tako soustvarili ta dobiček, pa bi pri delitvi pozabili.
Tudi uprava dela svoje delo za dogovorjeno plačo, kajne.

BlueRunner ::

Hm, solatko... Če lastniki nagrajujejo upravo za dobro delo, jo pač nagrajujejo. Tukaj mislim, da ni velikih strahov, prej izziv ugotavljanja kaj je dobra nagrada za dobro delo uprave. Na to temo so bile spisane cele knjige in ne malo njih.

Če pa uprava nadalje ne nagrajuje delavcev za dobro/uspešno delo, potem pa naj bi to razčistili lastniki z upravo, če je lastnikom to pač v interesu. No, zakon je sedaj predpisal, da bodo to morali storiti vedno, kadar bodo želeli več kot 25% dobička izplačati sebi - neposredno (d.o.o.) ali pa preko dividend (d.d.).

Nič pa to ne bo vplivalo na višine nagrad in dejstvo, da si lahko lastniki v podjetjih, kjer so sami direktorji ali člani uprav, neposredno izplačajo bonuse brez delitve dobička ali pa podpišejo pogodbe s akterimi bo dobiček odtekel v družbo, kjer so davki ugodnejši (Nizozemska here we come) oziroma 0 zaposlenih (managerske družbe preko katerih skupina managerjev obvladuje dejansko družbo). Oboje je pri nas že utežena praksa, ki je zakon ne bo spremenil niti za pikico.

Pri malih podjetjih pa... heh... se bodo pač zgledovali po velikih.

solatko ::

BlueRunner - Torej nadaljujemo s to mislijo, da je delavec nujno zlo, zakaj pa potem lastniki z upravo ne delajo sami, pa bi stroški stroški še znižal, profiti povečal, pa še delit ne bo treba z delavci.

Nekako se ne morem otresti miselnosti, da dobite podjetniki, pikice, bule in alergijo, v momentu, ko se omeni kakšen denar za delavce.

Ni mi jasno, kako da v resnih kapitalističnih deželah, niso spizdli že vsi podjetniki, saj MORAJO, zaradi dogovorov s sindikati, izplačati 14 v nekaterih pa celo 15 plač, pa se ne pizdijo, temveč gledajo predvsem na to, da z novimi proizvodi, modernizacijo, zniževanji stroškov v režiji, ohranjajo konkurenčnost in večajo dobičke. Tam se kolektivne pogodbe spoštujejo in so zakon.

Ravno tako kolnejo davčne vijake in predvsem zaradi teh stroškov selijo kapital v davčne oaze, ne pa zaradi stroškov dela, saj brez teh stroškov tudi ni dobička. Stroške dela znižujejo z modernizacijo, inovacijami, ukinjanjem nepotrebnih in nedonosnih del....

Pri nas pa znate samo cvilt, kako je za vse težave našega podjetništva in obrtništva, kriva ogromna plača delavca, če je tako, pač zaprite firme ali pa pridobite boljše pogoje pri dogovarjanju poslov.
Po drugi strani cvilte (samo to večina tudi znate), da se v tej naši ljubi državi ne ljubi skoraj nikomur delat, študentje so leni in neuporabni, delavci samo gledajo kako bodo čim več lenarli, tisti, ki so še pripravljeni delat, so pa nekvalitetni.
Malo se zamislite, zakaj pa sosedovemu Janezu, firma tako lepo cvete, ima lepe dobičke (ne vozi se sicer z novim Cayenom, ima pa zato vsako leto kakšno novo kakovostno mašino, ki pa stane lahko tudi nekajkrat več, kot prej omenjen avto. Dopusta zadnjih 15 let ni videl, zaposleno ima celo familijo, delitev dobička med vse zaposlene, se mu pa zdi nekaj samoumevnega. Ko pogledate delavce, so zadovoljni, zjutraj si požvižgavajo, ko pridejo na delo, dostikrat pa je firma razsvetljene pozno v noč, ko delajo še zadnje malenkosti na izdelkih. Največkrat imajo problem, kako zadovoljiti prihajajoča naročila, zaradi kratkih rokov. Ko je prišlo povišanje minimalne plače, pa je Janez skomignil z rameni in dejal, da toliko da za hrano svojega psa na mesec.
Ja fantje tudi majhno število takih Janezov imamo v tej naši državi, pri enem takem sem celo jaz začel svojo poklicno pot, daljnega 1970. Pomočnik je imel takrat Fičkota na mesec, noben pa manj kot pol. S svojo prvo plačo, sem preskočil fotra, ki je bil kar velik šef v enem od ministerstev.
Ne boste verjeli, ampak firma je še vedno uspešna, prevzel jo je sin, zamenjal komplet proizvode, vendar je zdravo kapitalistično logiko, plačam dobro, kvalitetno in pravočasno opravljeno delo, na delavcih se pri tej hiši nikoli ni šparalo in začuda, še vedno poslujejo z lepimi dobički.
Vedno imajo najboljše delavce in strokovnjake na svojem področju, ja pa še proizvodna firma so.

Da dragi kapitalisti šparajte na delavcih, to se na dolgi rok izredno splača, res pa je, da boste kvalitetne delavce, s takim odnosom zelo težko dobili, še težje pa obdržali, vam bodo uprave in svetovalci megle nosili dobiček.

Dragi podjetniki, srečo imate, da se delavci ne znajo bolje organizirati, s pravimi sindikati, se ne bi šli takih bolanih igric. Dal bi vam po pizdi, ko bi cele panoge nekaj tednov stale, potem pa delajte dobiček, na račun posranega odnosa, do tistih ki vam edini lahko proizvajajo novo vrednost.
Ko se boste zbudili iz otopelih razmišljanj o dragi delovni sili in spoznali, da je problem nizkih dobičkov, predvsem v nekvalitetni organizaciji in vodenju firm, boste pa morda dočakali boljše čase, skupaj z vami pa tudi boljši in zadovoljni delavci.
Pa vzemite kakšen kalcij proti alergiji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

Matako ::

Solatko... saj je bilo že vse povedano: dobiček ni in ne more biti nagrada za opravljeno delo - zato imamo plače, mogoče še dodatke in osebne nagrade. To je bistvo vse neumnosti tega zakona. Tako da ne pribijaj o "šparanju na delavcih" - če bi bila to tema o prenizkih plačah potem bi lahko, tako pa ...

No, sicer pa nisi edini, če ti je to v tolažbo.

NOT.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()
««
5 / 12
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple toži Evropsko komisijo zaradi 13-milijardnega davka (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Tožbe
18653788 (49870) Jarno

Več podobnih tem