» »

Zlobni pingvin popapcal vso dobroto v mojem prenosniku

Zlobni pingvin popapcal vso dobroto v mojem prenosniku

Bananovec ::

NAJ OMENIM, da od vas ne pričakujem, da to preberete. Za vse, ki mi boste hoteli pomagati, bom kar najhitreje napisal vse na kratko.
Prosil bi, da teme ne izbrišete, saj jo mislim še vsaj malo posodobiti.

Je pingvin zasračkal vse?

Pred nekaj časa sem bil na Polknih Sedme različice. S polkni sem bil precej zadovoljen, saj so se odpirala povsem zadovljivo. Ker sem za njimi preživel skoraj vso mojo e-kariero (4 leta na XPju, pol leta na Sedmici, zlobno Visto sem preskočil), sem se odločil, da poizkusim nekaj novega. Odločil sem se, da moj -sicer ne neki ultrageekovski- prenosnik začuti vsaj kanček svežine. Odločil sem se za Linuxe. Woooow, boste rekli. Verjetno si zaslužim aplavz, kajne? Po tem, kar sem doživel, bi si raje kot aplavz podaril brco v rit. Na mojo srečo in tudi žalost je to za enkrat še nemogoče. Ampak, če bog in
tehnologija data, bom z veseljem nabrcal sebe in morda še koga drugega.
Am, kje sem že ostal? Aja, pri Linuxih. Ta zastonjska in sladka alternativa
Polknam, ki v sebi skriva veliko zla. Verjetno bi, kot sem že zgoraj napisal, postal ponosen linuxaš, ki ni odvisen od plačljivih zadev in podobnega sranja.

Bil sem prepričan (globoko v sebi), da z njimi ne bom Microsfotu dal več nobenega EVRA za izdelke programskih voda (Kot da sem kdaj sploh kaj MS-u dal, haha).
Takrat sem začutil, da lahko postanem superheroj z linuxi na čelu, jej!
Prvo vprašanje, na katerega sem moral odgovoriti, je bilo: Katero distribucijo izbrati?
Na to vprašanje je znal odgovoriti google, kateremu sem podlegel zaradi nekaterih neuspelih akcij v zgodovini moje e-kariere.
Za začetek sem začel prebirati xx-strani forumuv, na katere me je napotil Stic Google. "Zlata" distribucija je bila UBUNTU, wow.
Nato se napotim na uradno stran UBUNTU-a. Na strani najdem 2 različni verziji. Klasično in Netbook Remix Editon. In spet sem v dilemi kaj izbrati. WTF jaz znam kaj je najbolje zame? No, pri tem mi je spet pomagal google in pridni dečki na Slo-Tech forumu.
Spet jej, razlike sploh "ni". In že začnem dolbacati UBUNTU. Pri moji bogati internetni povezavi je to trajalo malo več kot uro. Ves vesel začnem iskati prazne CDje in DVDje. Najdem samo še par CDjov. Zame je takrat to bilo dovolj. Začnem pečti in obračati
UBUNTU, da se ne bi preveč zapekel v mojem pekaču in nato zagnano vtakem poceni CD v enoto. Zbootam OS in nato z živo CDjko zbrišem vse particije/sformatiram računalnik in inštaliram.
Takoj po namestitvi sem nekaj časa odkrival vsebino sistema. A ko sem hotel malo srfat, pa vidim, da WiFi ne dela/ni gonilnika. WTF?!? Začenjam kričati in paničariti. Nato hitro odhitim na ST forum, kjer spet od pridnih dečkov dobim pomoč. +1 za Slo-Tech.
Ker mi je tisti dan zmanjkalo časa, sem stvarco lepo ugasnil. Naslednji dan pa me je čakalo presenečenje. God Damn sistem se ni hotel zagnati. Zaženem računalnik 1, sistem se ne zažene. Zaženem 2, se ne zažene. Zaženem računalnik 10ič in spet ni bilo nič od linuxov.
Možnost, da se mi je sistem zagnal, je bila 1 proti 15. Nevem, kako mi je uspelo, ampak sistem se je zagnal ravno na višku moje jeze. Takrat sem vstavil živo CeDejko in ponovil inštalacijo, a ponovno sem videval temo v 14 primerih od 15, če ne še celo več.
Tako sem experimentiral večino časa. Največkrat sem preizkušal zmožnosti žive CDjke, ko se je le ta zagnala, arghhhh! Tako sem ponovno nameščal sistem skoraj 5 dni.
Za leptopom sem preživel:
70% časa čakajoč na uspeli zagon
24% časa iskanja rešitve na netu
6% časa za zabavo, ko se je sistem seveda zagnal.
Večino je bil to porn, saj je linux virus free, lol!
Na koncu, sem s stričkom googlom prišel do ugotovitve, da Ubuntu nima rad intergrirane grafe HD3200 in da pri AMDu nimajo radi in nimajo časa za spodobnega šoferja te "grafične". Takrat mi je prišla v glavo misel iz Anonimnega Eksperimenta:
Fenti se, lol. Lahko samo priznam, da sem bilže zelo zelo zeloooooo blizu temu :S. Ne vem, kaj sem pričakoval od sistema verzije zadnje verzije 10.04
. Ljudje, kot sem jaz, so ponavadi vajeni, da je v zadnjih verzijah tudi zadnja posodobitev v dobrem smislu. Vendar sem se MOTIL.
Pri linuxu so nazadovali, namesto napredovali, saj je bila grafa pri starejših verzijah podprta.
Do te ugotovitve sem prišel nekje osmi ali deveti dan.
Nato je sledilo dobrih 5 dni obupa. Medtem se je lepo nabiral prah in ob pogledu nanj, sem si samo predstavlal, kako jim nabijam mater v zid, OMFG!
Po tem obdobju sem se lotil inštaliranja Polken. Ker pa se mi je sistem zagnal le v enem primeru od 15, sem raje v biosu poislak opcijo HP DISK SANITIZER.Naj povem še, da mi Xp cedejke ni zaznalo. Bemu mater linux! Še zdaj ne vem, kaj ta opcija stori (Sanitizer), vem le, da je takrat bila zame edina rešitev. In nato je sledilo 15 ur, da so se diski lepo "sčistili"

Naslednji dan sem poizkušal inštalirati POlkna XP. Takrat je bil računalnik očiščen že vseh nepotrebnih in verjetno tudi potrebnih datotek zanj (HP SANITIZER?)
. Pri inštalaciji mi ja valjljalo, da ne more inštalirati en kup datotek. Seveda sem inštalacijo skenslal in obupal za 2 dni.
Nato sem se lotil strani resneje. Spet sem prebral, da zna pomagati WIndows XP recovery tool (oz whatewa že je). Izvedel sem, da je za namestitev bila potrebna datoteka NTLDR, ki pa je začuda manjkala na računalniku.
V recovery konzoli -oz. whatewa že je- sem nato vtipkal FIXBOOT in FIXMNR, a zadeva še ni bila popravljena. Nato sem moral ročno namestiti NTLDR in še dve datoteki. Pri tretji se je pa zataknilo. Tam je bilo potrebno prenesti nekaj, kar se je končalo na ..../System
in tega ni bilo moč popraviti. Sem pa dosegel to, da sem lahko namestil Polkna XP s samo eno manjkajočo datoteko. Seveda sem potem polkna reinstaliral in takrat ni manjkala nobena datoteka več. Ko je bil sistem UP sem namestil potrebne driverje in nato še šoferje za grafo. Šoferji za grafikuljo so se namestili brez problema, a se po ponovnem zagonu ni prepoznal učinek. Sistem je bil v stanju, v katerem je šel nazaj v preteklost in ignoriral namestitev grafikuljinih šoferjev. Z drugimi besedami: Kot da šoferov za grafo ne bi nikoli namestil.
KeKerr sem bil obupan (že spet) sem poizkusil downgradeat na Visto. Namestil sem jo kar iz virtual diska(daemon tools), saj mi je zmanjkalo DVDjev, DVD z VISTO ni pravilno deloval, DVDjko s Sedmico pa mi računalnik ob zagonu sploh ni zagnal. Verjetno zato, ker nisem zapekel ISO fajla, ampak le datoteke in mape. (Prej je vedno delovalo)
IN tako sem zdaj obsojen na propad z Visto. Šoferji za grafo tudi tukaj ne delajo, se mi pa vsaj sistem zažene v vseh primerih.


Je pingvin zasračkal vse?
Najverjetneje pingvin tega ni storil, ampak je za to kriva moja nevednost!

PS: Opravičujem se za nepismenost v drugem delu, ki je bil napisan v polkrajšem času kot prvi del.

BigWhale ::

Bananovec je izjavil:

NAJ OMENIM, da od vas ne pričakujem, da to preberete. Za vse, ki mi boste hoteli pomagati, bom kar najhitreje napisal vse na kratko.


You failed.

Zal zaradi okvare kristalne krogle ne moremo pogledati vanjo in tako ne vemo kje te cevelj zuli. Za nadaljne podobne sestavke pa predlagam uporabo kaksnega drugega servisa. Recimo blogger.com.

ahac ::

Bom prebral tole pravljico preden bom šel spat, pa upam, da ne bom kar pred PCjem zaspal.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

amigo_no1 ::

Tvoj hardver ima težave in ne softver.

BALAST ::

Nameni pingvinu vsaj malce spoštovanja, drugače pokličem društvo proti mučenju živali. :D

Gandalfar ::

Napisi tako, da se bo dalo prebrati + v tehnicnem oddelku.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Restart računalnika ob predvajanju videa

Oddelek: Strojna oprema
291309 (1058) mat3
»

blue screen po menjavi matične

Oddelek: Pomoč in nasveti
181667 (1346) Hayabusa
»

Izšel Ubuntu 9.10 (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
35729103 (19805) Gandalfar
»

Microsoft pripravlja SP1 za Visto (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
13411652 (7374) Tr0n
»

Vista brez ponovnih zagonov (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
21314391 (9966) DCER

Več podobnih tem