» »

Škodljivost mikrovalovne pečice.

Škodljivost mikrovalovne pečice.

gt55gre ::

Kako je z tem oz kakšne bolezni pridejo tekom let , če si stalno hrano pogrevaš prek mikrovalovke. Brav sem da pride do bolezni oči, raka itd. Všrašanje pa je ali je mikrovalovna prečica nevarna za zdravje , in kolikšna je stopnja tveganja. Baje je magnatron zelo škodljiv.

techfreak :) ::

Če greš v njo med delovanjem je stopnja tveganja kar visoka.

mojsterleo ::

lej to so samo natolcevanja, mi imamo mw pecico ze vec let (od whirlpoola), in lahk recem samo to, da je to en super uporaben aparat. uporabljamo ga za pecenje krompircka, rib (zar), kuhanje v pari, odmrzovanje (kruha), pogrevanje (pic ipd). vsa hrana je pripravljena hitro in okusno, za pripravo pa sploh ne rabis nobenega olja, jedi pa se ne prezgejo. ker pecem na peki papirju, je vse skup tudi zelo cisto, saj ni treba umiti drugega, kot pribor in kroznike. kar se tice sevanja pa sam to, da imam 10 cm od pecice navaden radio z anteno, in deluje povsem perfektno, nobenih motenj spljoh, tudi ko pecica deluje na max. se prav sevanja v bistvu ni, in tako je prav, saj so vse moderne pecice dobr izolirane. sam ne kupvat kakega cenenega sranja, pa si ok.

Če greš v njo med delovanjem je stopnja tveganja kar visoka.
ne vem ce se to sploh da, ker se pri nas pecica izklopi takoj, ko odpres vrata.

pupsi1984 ::

mhm ne vem men je okus hrane potem ko jo dam v mikrovalovko tak plastičen,sila neokusen... sploh ne znam opisat, verjetno bi bil najboljši opis, da hrana nima v sebi "življenja"... je rajši ne uporabljam, razen včasih ko se mi ne da čakat, odmrznem kakšen kruh (pa še ta ima nek čuden okus pol)... da bi pa vseskozi jedu iz nje pa sploh ni šans...

Zgodovina sprememb…

Gregor P ::

Mislim, da je težava v mikrovalovni pečici povedano po domače predvsem v tem, kako segreva hrano, torej da jo na hitro segreje "preveč" oz. da uporabnik pretirava s hitrim pregrevanjem hrane ter zato postane hrana nezdrava; lahko pa se tudi motim.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

Vice ::

Če imaš še star model plomb v ustih (svinčene) zna biti malo zaj..., ker se ti začnejo hitro iskriti, itak je pa zanano, da če imaš preveč časa glavo notri, da je škodljivo...

hooger ::

mi jo imamo že 15 let in mamo že vsi po 3 roke in tretje oko na čelu. :O

Yohan del Sud ::

Če se učimo od South Parka, potem povzroča rak na modih (če jih tišiš noter), ki ti narastejo dovolj, da jih lahko uporabiš za prevozno sredstvo. :))

Zej, sem vseeno laik, ampak kolikor imam razumevanje osnovne tehologije zadeva deluje tako, da je v tisti škatli oddajnik (ali več njih) točno določenih mikrovalov, ki tresejo molekule vode. Te se drgnejo in segrevajo zaradi trenja, posledično čvajžijo vse okrog. In večina naše hrane je v glavnem vodnate. Zato zadeva dela pač kot dela. Po drugi strani je v taisti škatli kletka podobna faradayevi, ki skrbi, da izniči sevanje onstran nje, ker bi sicer tudi iritiralo vodo v tebi (ker si 65% vode), če bi bil blizu. Tak, da če ni zadeva okvarjena, je neprimerljivo manj škodljiva od tvojega prenosnega telefona. Imajo pa te mikrovalovi (znotraj škatle) tudi določene učinke na nekatere druge molekule, zato beri prej navodila za uporabo, kaj smeš not dajat in kaj ne.
www.strancar.com

poweroff ::

http://omega.twoday.net/stories/189666/

http://www.facts-are-facts.com/magazin/...

http://www.zazdravje.net/razkrivamo.asp...

http://www.mercola.com/article/microwav...

Po drugi strani pa:
http://www.cspinet.org/nah/04_05/microw...

Po eni razlagi naj bi bil problem tudi sproščanje bisfenola A (če v pečici uporabljamo plastično posodo), jaz osebno pa verjamem tudi navedbam, da "mikrowaviranje" uničuje vitamin B12 (oziroma ga v veliki meri pretvori v obliko, ki je človeško telo ne more absorbirati). Ampak zgornji link tudi trdi, da je uporaba mikrovalovke manj škodljiva od pečenja na žaru in da bolj ohranja ostale vitamine.

OK, tale primer je res zelo specifičen, ampak vseeno zanimiv:
http://www.mercola.com/article/microwav...

Konec koncev pa težko rečem kaj pametnega, saj dolgotrajnih (50+ letnih) študij na to temo preprosto še ni. Po drugi strani pa je tehnologija klasičnega kuhanja (na šporgetu) dobro preverjena in stestirana skozi stoletja... :)
sudo poweroff

whatever ::

Pečenje na žaru je dobro preverjeno skozi stoletja, ne šporhet.:) Od mikrovalovne te ziher ne bo pobralo.

gruntfürmich ::

pri mikrovalovni sta samo 2 uprašanja: ali poleg dolgih valov nastajajo kakšni krajši (x zaradi zaviranja elektronov) ter spremembe molekul v hrani ter s tem povezana interakcija tudi s posodo.

prvo je imho dokaj lahko preveriti, dočim drugo se mora vzeti v obzir klasična priprava hrane, ki pa tudi ni brezmadežna...

in pa ja, placebo nabijanja tu ne štejejo:D
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

poweroff ::

Mah, takole bom rekel (in to ni placebo). Znano je, da zažgane maščobe so kancerogene. Prav tako je pomembno jesti uravnoteženo, se pravi tudi dovolj vlaknin, ki pomagajo pri prebavi.

Če bi ljudje nehali kaditi in začeli jesti več zelenjave ter omega-3 in omega-6 maščobne kisline (se pravi več tim. mediteranske hrane), manj sladkarij in piti več vode, hkrati pa bi se več gibali (vsaj 1 uro na da), bi kar precej bolezni "čudežno" izginilo oz. bi se njihova pojavnost precej zmanjšala.

Tako da rešitev je pravzaprav na dlani... 8-)
sudo poweroff

IceIceBaby ::

To je res, ampak nima veze z mikrovalovno :)

Nisem strokovnjak, ampak imho je mikrovalovna "škodljiva" predvsem v povzavi s hrano, ki se običajno pripravlja v njej. Razne Pogrej&Pojej varjante in zmrznjeni bugerji so daleč od zdrave hrane. Taka predelana in obdelana hrana vsebuje ogromno soli in maščobe.

Te zadeve so pomoje precej bolj nevarne kot majhna verjetnost škodljivega sevanja.

poweroff ::

Da. S tem da maščobe same po sebi niso nevarne. Problem so tim. slabe maščobe, se pravi večkrat pogreto olje, nenasičene maščobne kisline, transmaščobne kisline, itd...
sudo poweroff

radioamater ::

Kar se sevanja tiče, je tako, da seva na skoraj isti frekvenci kot wireless (2.4GHz), le moč je višja.

thramos ::

Pa še te (kot vsaka zadeva) samo v prevelikih količinah.

Trenutno so sicer bolj na tapeti kot dežurni krivec za praktično vse bolezni (preprosti) ogljikovi hidrati in nivoji insulina povezani z njimi.

mojsterleo ::

sodec po tem, kar tukaj berem, trdim da vecina ljudi sploh nima mw pecice, tko da ne dajajte glupih komentarjev, bitte.

res je, da mw pecice ponavadi povezujejo s hitro hrano, ker je priprava enostavna, toda to lahko trdis za vsak kuhalni pripomocek. dejstvo pa je, da nacin na katerega pecica deluje (hrani odvzema vodo), pri peki ne rabis niti kapljice olja, hrana pa bo zato perfektnega okusa. jaz dodam par kapljic olja izkljucno zato, da se mi fileti lososa in krompir ne prilepijo na peki papir. tudi kuhana zelenjava v steamerju je naravnost perfektna, saj za razliko z od obicajnega kuhanja nima kam izgubljat koristnih snovi. jst lahko samo povem, da vsi ki so probali hrano, ki jo pripravim v pecici, so bili zelo preseneceni nad polnostjo okusa. prov obstaja razlika, ko jes presno meso brez da bi se prej 10 minut namakalo v ponvi v olju. pa da ne omenjam, da ni nobene svinjarije po kuhanju, saj peki papir preprosto zvijem in vrzem v kanto, pri steamerju pa odlijem vodo.

glede skodljivih mikrovalov v okolici sm pa ze povedal, da je to en bullcock, ker mam radio 10cm od pecice, in signal ni niti malo moten ob njeni uporabi. kar se pa tice tiscanja glave v delujoco pecico, pa mislim da to sploh ni mogoce, ker so vse narejene tako, da se ob odpiranju izklopijo. pravzaprav je to nujno, ker je vcasih treba kako hrano med kuhanjem obrniti ali premesati, da je enakomerno pecena (ce uporabljas zar pa sploh).

imagodei ::

Mikrovalove si v možgane pošiljaš vedno, ko telefoniraš z GSM-om. Oh, hororz! Takoj vreči GSM v smeti!
- Hoc est qui sumus -

IceIceBaby ::

No, sej glede telefonov tudi še ni 100% znano ali so povsem nedolžni.

gzibret ::

Mi doma uporabljamo mikrovalovko že od leta 1982, torek skoraj 20 let. Nisem opazil nobenih škodljivih učinkov. Edino kar je možno je to, da si lahko če ne paziš opečeš prste ali jezik :D
Vse je za neki dobr!

gruntfürmich ::

jah no, glede samoh EM valov bomo težko kam prišli z nabijanjem tipa radio mi ok dela, wireless tudi...

tko kot za el. statično polje velja da ni dobro pod njim živeti (daljnovodi), pa čeprav to NI dokazano, se tudi za te valove ne ve točno kaj in kako z njimi.
vendar pa verjetno slabo prebijajo ohišje.

poleg 2,5G valov v magnetronu pa MORAJO nastajati tudi kakšni rendgenski žarki, če so elektroni posredi. ampak kot sem že rekel, to je dokaj lahko merljivo.
težje je doakazi škodljive učinke 2,4G valov in še težje (če sploh) škodljive učinke (če jih je sploh kaj) hrane pogrete z temi valovi.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Rippy ::

MojsterLeo MW in radio je zelo slaba primerjava. Te pečice delujejo na približno 2400Mhz za radio pa vsi vemo. Zdej pri tej frekvenci cirka 2.4 Ghz delujejo tudi razne Wi FI naprave in sem skoraj pozitiven, da wireless modem več seva v okolico, kot mikrovalovka med "peko".

To sem našel na wiki:

According to the United States Food and Drug Administration's Center for Devices and Radiological Health, a U.S. Federal Standard limits the amount of microwaves that can leak from an oven throughout its lifetime to 5 milliwatts of microwave radiation per square centimeter at approximately 2 inches from the surface of the oven.


Za WiFi in Bluetooth je med 1mW in 100mW medtem, ko mobitel seva veliko veliko več od tega.

joze67 ::

Morda ni odveč (n-tič) pripomniti, da je mikrovalovna pečica pečica le po imenu (in morda obliki), po načinu delovanja pa segreva vodo v hrani (kot je že nekdo omenil), torej hrano v resnici kuha.

Med kuhanjem se znotraj pečice ustvarijo področja večje in manjše jakosti (interferenca), zato so vse po vrsti opremljene s krožnikom, ki hrano vrti in tako prepreči (ali skuša preprečiti), da bi deli bili preveč in drugi premalo kuhani. V Preseku (!) je bil opisan poskus s čokolado - na osnovi tega so računali valovno dolžino valovanja :-)

Tako da večina predsodkov izvira iz napačnega pričakovanja ("pečica - pa ne zapeče,m kje je skorja...") prvih uporabnikov - od tod tudi grill kombinacije. Seveda pa dopuščam možnost, da določeni materiali slabo prenesejo mikrovalove (čeprav mi ni znano več od nekih govoric, kjer viri hitro začno kazati sami nase).

In pa še, pogrej in pojej vedno pride z navodili za mikrovalovno in klasično pečico :D

Gerbic ::

Mene zanima, če kdo ve, kako je z indukcijskimi kuhališči. Ta delujejo na principu magneta in zelo hitro segrejejo hrano. Kakšno sevanje oddajajo in ali hrana spremeni svojo kemijsko strukturo v škodljivo?

mojsterleo ::

MojsterLeo MW in radio je zelo slaba primerjava.
verjetno res, toda v navodilih pac pise, da naj bo mw stran od aparatov tipa radio in tv, verjetno zaradi kaksnih morebitnih motenj signalov. vendar kot sem rekel, sam nikoli nisem opazil kakih posebnih ucinkov pecice na okoliske naprave. tudi wireless joystick dela bp. tako da ce kaksno sevanje na zunaj sploh je, definitivno ne prebija oklepa pecice.

joze67 je izjavil:

Tako da večina predsodkov izvira iz napačnega pričakovanja ("pečica - pa ne zapeče,m kje je skorja...") prvih uporabnikov - od tod tudi grill kombinacije. Seveda pa dopuščam možnost, da določeni materiali slabo prenesejo mikrovalove (čeprav mi ni znano več od nekih govoric, kjer viri hitro začno kazati sami nase).
jep mikrovalovi naceloma kuhajo, zato je za pecenje na voljo ir zar, ki naredi hrano hrustljavo. zar+mikrovalovi je pa sploh zmagovalna kombinacija. kar se materialov tice, je treba predvsem paziti, na kaksen nacin uporabljas mikrovalovko. ce uporabljas zar, noter ne smes tlaciti plastike, ker se bo stopila od vrocine. mikrovalovi pa slabo prebavljajo predvsem kovinske zadeve (ki odbijajo valove in lahko povzrocijo pregretje in okvaro magnetrona), in alu folijo (ta se lahko uporablja zgolj selektivno).

joze67 je izjavil:


In pa še, pogrej in pojej vedno pride z navodili za mikrovalovno in klasično pečico :D
smesno ampak jst sem dal skozi kup trgovin v slovenijo (merc, spar, hofer, lidl) in dejansko najdes morda ducat izdelkov, ki so namenjeni pogrevanju v mikrovalovki (se najbolj vsec mi je hoferjev mesni sir). pri nas je zlo mal tega. tisti k jejo nezdravo hrano jo zihr ne iz mikrovalovke, ampak prej v raznih mcdonaldih in cevapdzinicah.

poweroff ::

gzibret je izjavil:

Mi doma uporabljamo mikrovalovko že od leta 1982, torek skoraj 20 let. Nisem opazil nobenih škodljivih učinkov. Edino kar je možno je to, da si lahko če ne paziš opečeš prste ali jezik :D

No ja. Če bi hotel to resno dokazati, bi moral delati 50-letno študijo na ustreznem vzorcu...

:)

Sicer pa o mobilnih telefonih... tole ste pozabili:
https://slo-tech.com/novice/t287265/0
sudo poweroff

poweroff ::

Pa tule si preberite - RF Literature Reviews ter Mobile Phones Again Linked to Tumor Risk:

http://www.microwavenews.com/nc_oct2004...

Ni ravno za delati paniko, ni pa tudi kar za odmahnit z roko.
sudo poweroff

energetik ::

Gerbic je izjavil:

Mene zanima, če kdo ve, kako je z indukcijskimi kuhališči. Ta delujejo na principu magneta in zelo hitro segrejejo hrano. Kakšno sevanje oddajajo in ali hrana spremeni svojo kemijsko strukturo v škodljivo?

Ne, ne segrejejo hrane ampak izključno železne posode. Za hrano je to povsem enako, kot če bi posodo segreval plin ali pa drva.

Sitožer ::

Mikrovalovna je lahko samo nevarna če daš noter BOMBO in jo začneš gret...

Invictus ::

Samo toliko o škodljivosti mikrovalovke ... kako je bila odkrita ...

Znanstvenik, ki je delal na raziskavah radarja je nenadoma umrl. Ko so delali obdukcijo, so ugotovili, da je njegova trebušna votlina skuhana. Je pa seevda stal direktno pred anteno.

Odloči se naj vsak zase ...

LP I.

mojsterleo ::

ne razumem poante. veliko izumov je zahtevalo smrtne zrtve. tudi elektrika te lahko ubije, ce prst tiscis tja, kot ni treba. vse stvari so varne, dokler jih uporabljas v okviru njihove funkcije.

Zgodovina sprememb…

oracle ::

tko kot za el. statično polje velja da ni dobro pod njim živeti (daljnovodi), pa čeprav to NI dokazano, se tudi za te valove ne ve točno kaj in kako z njimi.
V bistvu je dokazano, da pod daljnovodi ni dobr živet.


MojsterLeo MW in radio je zelo slaba primerjava. Te pečice delujejo na približno 2400Mhz za radio pa vsi vemo.
Motnje v radiju se ne pojavijo, ker bi jih sprejemnik ujel, ampak ker EM sevanje vpliva na zvočnike oziroma magnet v njih. Če ne verjameš probaj z računalniškimi zvočniki, ki nimajo veze z radijem.


Znanstvenik, ki je delal na raziskavah radarja je nenadoma umrl. Ko so delali obdukcijo, so ugotovili, da je njegova trebušna votlina skuhana. Je pa seevda stal direktno pred anteno.
S tem si samo povedal da mikrovalovi počnejo točno to kar naj bi delali, kuhali:D

Sicer jaz že nekaj časa uporabljam mikrovalovko (kar samo po sebi jasno ni noben argument). Js mislm da je precej jasno, da mikrovalovi hrane ne uničujejo niti jo ne delajo strupene, zdej vprašanje je če slučajno pride še kako drugo valovanje noter (zelo kratke valovne dolžine). Mislm da je tud jasno, da kakšnih res opaznih učinkov ni. Mogoče so kakšni res minimalni, ampak ko je bilo že omenjeno se sigurno lahko skrijejo za učinki splošnega nezdravega življenjskega stila + bi rekel da je vredno potrpeti nekaj škode (če le ta obstaja) glede na praktičnost same mikrovalovne pečice, ki nam lahko precej olajša življenje.

Tko da dejte se raj sekirat glede tega da o.b. tamponi povzročajo raka na materničnem vratu:))

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: oracle ()

jest10 ::

oracle je izjavil:

tko kot za el. statično polje velja da ni dobro pod njim živeti (daljnovodi), pa čeprav to NI dokazano, se tudi za te valove ne ve točno kaj in kako z njimi.
V bistvu je dokazano, da pod daljnovodi ni dobr živet.

Kakor jaz vem, še ni. So le ugibanja in nekaj pomanjklivih študij

Daliborg ::

jaz se ucim iz south parka, in ko bom zelel vecje mosnje si bom privoscil mikrovalovko :))

...ce pa govorim iz srca je pa ni "stvari" na svetu katera bi me ohranjala "normalega"- kar koli ze to pomen. Skratka vsaka akcija ima reakcijo, pa nej me kdo poprav da to ni res in da ce bom jedel "zdravo" hrano (wtf je to sploh), vsak dan telovadil , me virusi ne bodo popadli in ne bom podlezen nam znanimi boleznimi? Poznamo prevec primerov kateri to teorijo z "ojacanim imunskim sistemom" spodbijajo.

Besides...what doesnt kill you makes you stronger? :))
lp
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

JebatGa ::

Invictus je izjavil:

Samo toliko o škodljivosti mikrovalovke ... kako je bila odkrita ...

Znanstvenik, ki je delal na raziskavah radarja je nenadoma umrl. Ko so delali obdukcijo, so ugotovili, da je njegova trebušna votlina skuhana. Je pa seevda stal direktno pred anteno.

Odloči se naj vsak zase ...

LP I.

citation needed
Kje si pa to slišal?

poweroff ::

jest10 je izjavil:

Kakor jaz vem, še ni. So le ugibanja in nekaj pomanjklivih študij

Ne vem če: http://www.newscientist.com/article/dn7...

Glede tistega znanstvenika - seveda, če se je izpostavil "kuhanju", ga je skuhalo. Ampak to bi bilo primerljivo z izumiteljem plinske pečice, ki bi se zažgal s plinom...
sudo poweroff

CoolBits ::

Ne krofov pogrevat v mw, enkrat sem se lepo opeku tako... krof mrzel a marmelada vrela :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: CoolBits ()

MIHAc27 ::

Jaz že leta uporabljam mikrovalovko, pa ni nič narobe z mano..narobe z mano..narobe z mano..narobe z mano..narobe z mano..narobe z mano....

Ok, šalo na stran. Itak ko dam gret nekaj ne stojim tam in gledam krožnik, ko se vrti temveč ponavadi hodim po kuhinji gor in dol. Če je PVC nevaren uporabljajte keramične krožnike. Me pa bolj kot mikrovalovka skrbi mobitel, ki ga ves čas nosim v žepu.

root987 ::

Invictus je izjavil:

Samo toliko o škodljivosti mikrovalovke ... kako je bila odkrita ...

Znanstvenik, ki je delal na raziskavah radarja je nenadoma umrl. Ko so delali obdukcijo, so ugotovili, da je njegova trebušna votlina skuhana. Je pa seevda stal direktno pred anteno.

Odloči se naj vsak zase ...

LP I.

To je pa precejšnja laž. Že wiki ti pove da se ni stalila njegova trebušna slinovka, pač pa njegova čokoladna tablica:

The heating effect of microwaves was discovered accidentally in 1945. Percy Spencer, an American self-taught engineer from Howland, Maine, was building magnetrons for radar sets with the American company Raytheon. He was working on an active radar set when he noticed that a peanut chocolate bar he had in his pocket started to melt. The radar had melted his chocolate bar with microwaves.


Pa Percy je potem dočakal svojih 76 let...
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Pyr0Beast ::

Heh. Skuhala ? Fajn to.

Načeloma človek kar lepo zazna 'opekline' ali pa že samo vročino. Tako da se skuhati niti ne moreš.

Podobno z ultrazvokom. Enkrat se boš na njemu opekel pa nikoli več. (Če kdo ne verjame da se z UZ tudi da ožgati naj sam proba)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katero pečico kupiti?

Oddelek: Loža
3712103 (4636) Mare2
»

Mikrovalovke - ja/ne? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
7013980 (11977) Magic1
»

Mikrovalovka ne greje (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5917186 (14075) Jst
»

Ve kdo kaj o mikrovalovnih pečicah?

Oddelek: Loža
325969 (3983) mojsterleo
»

Mikrovalovke škodljive ali ne? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17845832 (40760) Gandalfar

Več podobnih tem