» »

Ve kdo kaj o mikrovalovnih pečicah?

Ve kdo kaj o mikrovalovnih pečicah?

smash ::

kupujemo novo mikrovalovno pečico pa me zanimajo naslednje stvari:

kje je razlika med "peko" z mikrovalovi ter opcijo žara

a se pri mikrovalovih jajce skuha? pr žaru pa speče? al kako?

kako hitro recimo zavre voda v mikrovalovni?

a je mikrovalovna z žarom bolj zdrava hrana kot sami mikrovalovi?

kaksne so vase izkusnje z mikrovalovnimi? ter kaj mi predlagate...

kaj je pomembno gledati pri nakupu mikrovalovk poleg prostornine?

hvala lepa za odgovore

DMouse ::

Mikrovalovi prodirajo globje v hrano in zato ne "peče" (greje) le od zunaj ampak tudi znotraj. Vendar kljub temu mislim da samo mikrovalovi za kakšno "pečenko" niso najprimernejši, je boljši žar ali kombinacija obeh.
Jajca NE SMEŠ dat v mikrovalovko ker explodira :D (no teoretično lahko, vendar boš moral pucat >:D)
2dl vode v 800W mikrovalovki zavre v približno dveh minutah. Če greješ dva kozarca vode je čas še enkrat daljši...
Mikrovalovi sami so bolj ali manj škodljivi za zdravje (ja, tudi tisti, ki jih oddajajo mobiteli), vendar pa je hrana pripravljena z mikrovalovi popolnoma neškodljiva (sevanje ne "ostane" v hrani kot nekateri domnevajo), koliko zdravih snovi ostane v hrani je pa bolj odvisno od temperature pri kateri jo pripravljaš.
Poskušaj dobiti mikrovalovko s čim večjo močjo, da se ne boš preveč "načakal"... ;)

ali3n ::

Delovanje mikrovalovke temelji na principu spodbujanja vodnih molekul v hrani k gibanju. Posledično (zaradi gibanja/zaletavanja vodnih moleku) se hrana greje. Zapeklo se pa ne bo nikoli - boj je podobno kuhanju. Če želiš imeti npr. meso pečeno, uporabi žar.
Izkušnje: po 10 letni uporabi mikrovalovke lahko trdim, da je uporabna le za pogrevanje že kuhane hrane. Imam tako, ki nima žara ipd. - torej le mikrovalovi. Da bi v njej kaj kuhal se mi ne zdi smiselno, saj je lažje skuhat/spečt klasično. Torej: če doma jeste ob različnih časih (kadar kdo pride domov) je zadeva zelo uporabna. Mrzlo hrano flikneš na krožnik - obsevaš 2 minuti in je fertig.
Druga dobra stran je hitro odmrzevanje hrane: npr. 4je zrezki (cca 40 dkg mesa) odtališ v 25 minutah na 150W - odtaljevati moraš zelo počasi, sicer se meso "skuha")
Tretje: odlično za zajtrke; 3 dcl mleka segreje v 3h minutah skoraj do vrelišča (ne zavre, je pa hudičevo vroče); 3 minute je pa ravno dovolj, da namažeš kos kruha z maslom in marmelado - zajtrk je na mizi,

Pri nakupu bodi pozoren:
- moč (600W popolnoma zadošča)
- vrtljiv krožnik
- enostavno čiščenje (da se da vse enostavno vzet ven, in da lahko temeljito pomiješ) - najbolj da je kombinacija rostfrei stene/steklen krožnik
- ostale dobrine ala žar in podobno so za moje pojme stran metanje denarja (morda zato, ker jo uporabljam le za gretje)

Kar se sevanja tiče: mislim, da so današnje mikrovalovke že tako sofisticirane, da se ni za bat.
Jajce: nikar celega v mikrovalovno!!!!! (ga raznese>:D )
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Matek ::

Pa en set kovinske posode si nabavi, baje da so fajn za mikrovalovko>:D.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

ali3n ::

>:D ja - če te zanima iskrenje, bliskanje in podobne zadeve....:D
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

||_^_|| ::

MMM: lol

Pa še neki: kruh rata pocast v mikrovalovki.

Jst mam tut žar pa še nism ugotovu zakaj bi bil uporaben.

ToniT ::

Pri mikrovalovki je po moje žar samo metanje denarja stran. Kot so napisali pred mano, je dobra za pogrevanje hrane, odmrzovanje itd... Ko se enkrat navadiš na to, da imaš kavo v treh minutah, brez mikrovalovke ne moreš več...

Meni osebno je najbolj všeč taka, kjer čas gretja nastavljaš s tipkami in ne z vrtljivim gumbom (je bolj natančno in tudi lažje).

||_^_|| ::

a z vrtljivim gumbom še obstajajo?:)

Paramedic ::

A lahko MW crkne, če daš kej kovinskega zraven (pa ne ugasneš takoj, ko zagledaš lightning firework)?
Kruh pa kolker ga js odtaljujem ali pogrevam, ne postane nč slab, prej nasprotno - postane hrustljav, kot bi ga ravno spekel in svež je po okusu ;). Res pa da ni fajn enega kosa kruha dajat not, ker ga res lahk mal pokvariš si, postane izsušen, če je predolgo se žgal :) Kr celo štruco daš odtalit, pa je res dober!
End transmission.

||_^_|| ::

svašta...v moji mikrovalovki kruh če ga dam gret postane zelo moker ino vroč (sploh iz spodnje strani)

ali3n ::

- tud moj kruh je nagraužno moker,... ni užitka jest...
- jest mam tako na vrtljiv knof - dela pa že 10 let brez napake. Kar se pa natančnosti kumbnih ur tiče - 10 sekund gor al dol... ni fore
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

undefined ::

Sam vseeno preferiram digitalne gumbe. Analogno vrtljiv gumb na Mikrovalovki... to se pač malo čudno sliši. :D

sketch ::

Princip mikrovalovke:

Če niste prešpricali srednješolske kemije, potem veste, da je voda dipol (= ima pozitivno in negativno nabit konec). Kar delamo z mikrovalovi je, da povzročimo blazno hitra (=prib. 2.4 GHz, lastna frekvenca nihanja H2O) nihanja v električnem polju. Na ta način se vsaka molekula vode v hrani 2400000000-krat v sekundi obrne. Zaradi trenja pri tem obračanju prihaja do gretja hrane. Tu so še vplivi na radikale in povzročanje kancerogenosti s tem (frekvenca valovanja ne vpliva samo na vodo, ampak tudi na druge spojine - n x (lambda) itd. - predvsem na določene CH, se mi zdi).

Toliko o mikrovalovih. Uporabni so predvsem za kuhanje in gretje vsega živega, kar vsebuje vodo.

POZOR! Voda v mikrovalovki NIKOLI ne zavre. V posodi voda zavre, ker se pri dnu posode segreje toliko, da začne izparevat - in se dviguje skozi hladnejšo vodo navzgor (ergo, mehurčki). V mikrovalovki se greje voda po vsem volumnu naenkrat, kar povzroči, da lahko vodo segrejemo tudi nad 100 stopinj (do 120 ali 130, se mi zdi), saj ni mesta (površine) na katerem bi voda izparevala (greje se samo voda, ne pa tudi posoda v kater grejemo, remember?).
Zatorej ko greješ vodo v mikrovalovki (stvar rabi prib. 120s na veliki moči (900W) da prebije 100 stopinj), jo vzameš ven, in takojnotri streseš žlico cukra za kavo - lahko le-ta dobesedno eksplodira, saj naenkrat vneseš cel kup jeder, okoli katerih lahko voda izpari, ter le-ta izpari vsa naenkrat.

Mokroti kruha se lahko izognete z daljšim gretjem na nižji moči, saj bo tako voda izparela.

Kar se tiče grilla (infra-peč) - je več ali manj neuporaben, če imaš tudi navadno pečico. Pečenje s toplim zrakom pa ruljz.

Paziti je tudi treba, da se ob de3lovanju mikrovalovke ne zadržuješ preblizu, saj lahko umazanija na vratih prepreči EM tesnenje in valovanje uhaja, kar povzroči gretje vode v telesu bližnjih oseb. Ni ravno tako grozno, da bi se skuhal, ampak zadosti je, da se ti v dlesnih, kjer je slaba cirkulacija, temperatura dvigne nad 40 stopinj, celice začno odmirat in naslednji dan imaš pol manj zob...

Toliko zaenkrat.

lp
s.

ps. Fotr je bil raziskovalec na področju mikrovalv in rad razlaga ;)
Adapt and overcome.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tomi ()

City ::

sketch se pravi, da na stara leta, ko je "treba" protezo met, je najbolje da se izogneš bolečinam pri puljenju zob tako da fris napopaš na umazano mikrovalovko? :D :D :D

Mikrovalovka ne more crknt, če daš kovino notri.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: City ()

smash ::

kje bi pa najdu "mikrovalovke" ki zadevo spečejo al skuhajo z mešanjem toplega zraku???

noraguta ::

kaj pa vem tele mikrovalovke

http://www.handyscripts.co.uk/egg.asp

undefined ::

AMDji so super štedilniki. Za jutranjo kavico, jajce na oko... :D

||_^_|| ::

v mikrovalovko daš un valjček k ostane od role WC papirja, ga postaviš pokonci in daš nanj en CD. Pa naštimaš mikro na 5-7 sekund in uživaš v modrih strelah, pa še CD je ful umetniško izmaličen>:D

LoLek ::

sketch ti, ki veš kako stvari funkcionirajo mi lahko poveš kaj o škodljivosti hrane, ki se greje v mikrovalovni!
Ni nam lahko!

undefined ::

Ravno je bilo omenjeno, da škodljivosti v hrani NI. Preberi pazljivo vse poste.

sketch ::

LoLek: Gre za to, da EM valovanje, ki greje vodo, ne stopa v resonanco samo s h2o, ampak tudi z drugimi spojinami/molekulami, čigar lastna frekvaenca odgovarja n x (valovna dolžina)/4 (n je naravno število) lastne frekvence vode.

Zaradi tega prihaja do vpliva na druge molekule, kar povzroča tvorbo določenih radikalov (ne vem katerih in kako, bi bilo treba kakšnega farmacevta prašat). Le-ti so "nenaravni" (pazi na narekovaje) in so lahko delno kancerogeni.

Glede na to, da pa verjetno veselo piješ ACE, kokakolo in ostale sokce, ki vsebujejo veliko več lancerogenih snovi (E-nekaj, se mi zdi da med drugim tudi 116) kot z mikrovalovi obdelana hrana - pa te nima kaj skrbet.

Itak pa dolgoročne posledice prehranjevanja izključno z mikrovalvno obdelano hrano niso bile nikoli preučene (in jih je tudi zelo težko preučiti).

lp
s.
Adapt and overcome.

Tomi ::

sketch: farmacevt (no ja, ne še, ampak nekoč pa) on duty.
Glede na to, kar sem danes prepisoval (zaspal na predavanja), je tole kar primerna tema.

Namreč, ne vem, če se zavedate, ampak kancerogenost je lastnost povsem naravnih molekul, ki jih drugače smatramo za zdravo prehrano. Gre zgolj za to, kako uspešen je metabolizem, in kako telesu uspe nevtralizirati vse radikale in recimo superoksid, ki nastejo pri metabolizmu. Recimo dober primer za razlago je dvojna vez. Izolirane dvojne vezi namreč padejo v cikel citokrom oksidaze, ki naredi epoksid. Ta je nestabilen, ker so koti različni od noramalnih, in takoj poišče en nukleofil-H par. Če je to recimo aminokislina in DNA, je logično, da lahko pride do degererativnim posledic.
Enako je pa s hrano iz MV. Vse, kar ima možnost, da se metabolizira do radikala ali močnih oksidov, je potencialno kancerogeno. Po drugi strani pa imamo na srečo imunski sistem, ki ob normalnem delovanju prepozna mutirane celice in jih pošlje na razgradnjo.
Kar pa se tiče samo peke v MV, res je, da nastanejo lahko radikali, samo enako se zgodi pri navadni kuhi. Resonanca gor ali dol.

Upam, da ste kaj odnesli od tega:D (nisem dober pedagog..)
metrodusa.blogspot.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tomi ()

matej_jack ::

Da malo obudim to temo :D:
ČLANEK.
Je res tako hudo, kot tukaj pravijo?

fosil ::

Ob takem "članku" človek ne ve ali bi se smejal ali jokal. Očitno je tudi izmišljevanje dovoljeno. Take neumnosti še za na forum niso. En citat:
V Angliji so opravili zelo zanimivo raziskavo z mačkami. Poskusne živali so lahko izbirale med različnimi vrstami hrane in vodo. Vendar so raziskovalci vso hrano in vodo pred hranjenjem na kratko, za deset sekund, pogreli v mikrovalovni pečici. Rezultati raziskave so bili šokantni, saj so vse živali po treh tednih poginile zaradi podhranjenosti, čeprav so se ves čas prenajedale.
Tako je!

PaX_MaN ::

Vendar so raziskovalci vso hrano in vodo pred hranjenjem na kratko, za deset sekund, pogreli v mikrovalovni pečici.

To počnem našim štirim mačkom že kako leto.

Sitožer ::

Tale GORENJE mikrovalovna pečica GMO23DGW je pomojem totalno super za tebe...
Drugače si pa poglej še kakšno drugo...

Izi ::

Spet pretiravajo, v treh tednih ne bo nobenega pobralo, čeprav bo prav vsa hrana in tudi pijača ki jo zaužiješ iz mikrovalovke. Za mačke sicer ne bi dal roke v ogenj ampak ljudje smo mnogo bolj odporni.
Vseeno pa jaz do sedaj še nisem in tudi v prihodnje ne nameravam nabaviti mikrovalovne pečice, toliko se pa že cenim :D

MisterR ::

Nekaj me zanima, zdi se mi da naša mikrovalovna odpoveduje, namreč ko dam bilo kaj segrevat se segreje samo posoda in ne tekočina, recimo mleko ali voda.

Pa še to se segreje samo zgornji centimeter skodelice, ki je res vroč, sem se ta teden že večkrat opekel, vsebina skodelice pa je hladna oz. topla je samo na vrhu.

Je čas za novo? Uporabljamo pa jo že ... 8-10 let.

RejZoR ::

Čudno. Pa uporabljaš isto skodelico kot vedno al kaj novega? Ker mikrovalovi keramike, plastike, porcelana sploh ne segrevajo. Posoda se vedno segreje preko hrane. Torej mikrovalovi segrejejo hrano neposredno, toplota pa se s kontaktom hrane s posodo prenese na slednjo. Take fenomene sem opazil samo v primerih ko je posoda vsebovala kovinske dele (pozlačeni/posrebreni robovi), ker mikrovalovi kovinske stvari segrejejo. Kar bi pojasnilo zakaj je vroč samo rob skodelice. Mislim, ne vidim fizičnega razloga zakaj bi okvarjena mikrovalovka sedaj začela segrevat posodo in še to samo določene dele slednje... niti še nisem slišal za tak primer. Je tle mogoče kakšen serviser, ki je dal čez že nekaj mikrovalovk in je imel tak primer?
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

jype ::

"Razglasila" se je in nima več iste frekvence kot prej. To je pri starejših kar pogosto problem.

MisterR ::

Ja, skodelico uporabljam ves čas isto oz. uporabljam samo dve. Nimata pa nobenega pozlačenega roba ali kakšnega dodatka.

Ena je keramična, druga pa ... kar neki material (cheap stuff)

RejZoR ::

jype, kakor štekam je frekvenca naštelana, da segreva futr, če pa se "razglasi" pa ven stresa valovanje, ki dejansko segreva druge stvari namesto hrane?
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

mojsterleo ::

lahko da je crknila tista zadeva k proizvaja mikrovalove in dela samo grelec ... ce je slucajno kombinirana mikrovalovna. drugac pa nimam pojma ....bom pa z zanimanjem spremljal to temo naprej.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mikrovalovke - ja/ne? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
7014670 (12667) Magic1
»

Pogrevanje hrane v mikrovalovki 2016 - (bad or good)? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7115616 (12827) okidoki
»

Mikrovalovka ne greje (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5917644 (14533) Jst
»

Mikrovalovke škodljive ali ne? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17847128 (42056) Gandalfar
»

Škodljivost mikrovalovne pečice.

Oddelek: Problemi človeštva
3912032 (11063) Pyr0Beast

Več podobnih tem