» »

računalnik zmrzne

računalnik zmrzne

biokill ::

Vse bolj pogosto mi računalnik zašteka tako, da ne morem narediti nič (ctrl +alt+del tudi ne pomaga) razen ga ponovno zagnati.
To se mi je včasih dogajalo pri ogledu filmov, zdaj pa še pri drugih opravilih, npr. brskanju po netu, ali pa če hočem odrarat kakšen 3gb velik file.....

Kaj mislite da je narobe, bi lahko bilo pregrevanje?

komponente so q9400, plata je msi neo p35, rami 2x2gb , disk wd 640gb, grafa je pa saphire 4850 512mb....napajalnik pa newem...


L.P.

biokill ::

v everestu sm zmeril temperature....
 ..

..




Ali kdo ve, kaj bi lahko bilo narobe?......Že preden sem formatiral računalnik...kakšne 4mesece nazaj je isto delalo...in zdaj s5.

L.P.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: biokill ()

biokill ::

 temp

temp

snela ::

spy/mallware, mobo ali gpu crknil, rami sli gobe nabirat, slab stik kje v ohisju in potem ko pihajo ventilatorji...

ultimatebootcd si zapeci in testiraj posamezne komponente pa bos videl.
LP

Avenger ::

Meni se dogaja isto. Naložil sem nov sistem na SSD, stara diska sem pustil not - obenem sem popravil kable - če je bil slučajno slab stik, vendar se zdaj dogaja isto. Testiral sem z memtestom v linuxu s flash ključka, v 8 urah ni našel nič napak.

Zanimivo je da je identičnih tem kar nekaj in noben še ni napisal kaj je bil krivec...

Zdaj grem gledat še stem ultimate bootom......

Še to, sistem je nespremenjen več kot 1 leto, v tem času brez težav, v biosu nisem spreminjal nič, v winsih prav tako ne, zamrznitve so se začele čisto iznenada....
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Avenger ()

Avenger ::

RAM je videti ok, nobenih napak, CPU sem sprobal s stress testom tudi brez težav, ko sem pa testiral spomin na grafični mi je trikrat zmrznil, z različnimi nastavitvami... tko da je najbrž grafična...?
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

wertu ::

mam isti problem in tudi sumim grafično :|

Avenger ::

sonofabitch!! zamenjal grafično in je spet zmrznil. Najraje to naredi med predvajanjem videa. Pa zdej?????
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

RuskiSnajper ::

napajalnik crkuje

123nick ::

ram?? - Hiren's boot cd - testiraj ram
disk?? - od tistega proizvajalca od katerega je disk poženi test tool
DL nove driverje - matična(chipset), grafična??
virus?

RuskiSnajper ::

poglej kolko watov ma tale ki je zdaj not
kupiš enga za 40 eurov ki ima 100w ali več od tega in zamenjaš, sploh nima veze z grafično

zmrzne lahko tudi najpogosteje zaradi ramov ampak po tvoji obrazlozitvi ki je sicer zelo skopa je po vsej verjetnosti napajalnik, okoliščin ter kako dolgo je star , ali imaš še garancijo, ali je ročno sestavljen(custom).

če bi bila grafična ti bi padal performance sočasno vedno bolj in ob nestabilnosti ali pregretosti bi videl , crashe driverjev in directX , korupcije slike, čudno utripanje textur v igri, smatram da nimaš najnovejših grafičnih ki imajo error checking v gddr ramu?

torej napajanik neveš kater maš , poglej če ima sploh nalepko in dobi vse papire kje si ga kupil tam seveda piše model in vse ostalo , če nima nalepke si že našel problem , če je napajalnik eden od dobrih je potem tole bol zapleteno rešit ampak sem prepričan da je napajalnik enostavno konec z svojo dobo saj je preveč nihanja in noiza v elektro omrežju ki ga pretvarja, temu se reče "poceni nekvaliteten napajalnik" - slabe napajalnike radi dajejo v OEM računalnike (OEM = že sestavljeni ki jih kupiš v trgovini kot kos kruha = večinoma za en K , tile se najbol pokvarjajo, ampak je tudi velik človeški faktor, ki ima pač slabšo raumevanje in znanost ter primankovanje vzdrževanja)

Celoten biznis slabih napajalnikov za OEM je velik , kot vidimo povdarjajo skoraj izključno na grafične in procesorje, matiče so tudi povprečne, odvisno tudi od OEMja ampak v sloveniji nobeden ni "gamerski".

Lahko si misliš da delajo to namerno, saj je od napajalnika odvisno vse, in z tem naredijo preglavico problemov in tako z servisi služijo ker seveda folk misli VSE ostalo prej razen na napajalnik, sej ne da so nori, sej se učimo na napakah , ampak preden se naučiš , te servis napizdi tri krat, mene so tudi davno nazaj, pa razno z enakim primerom - nekvaliteten napajalnik.

Kako prepoznaš nekvalitetnega, tale ki je tako obična škatla pleha z belo nalepko kjer sploh ne kaže proizvajalcevega logotipa ali napisa (imena podjetja), ponavad so samo številke in neke druge oznake ki sicer sploh niso natančne ampak zavajujoče ker je v resnici tisti napajalnik tako nekvaliteten da bo čez nekaj časa , mesec dni , že pod specifikacijami in ko je to za tvoj računalnik preveč začne zmrzovat ali ugašat samodejno, pred tem ti zažne tudi zelo cvilit iz računalnika , takšen značilni zvok po nekem hreščanju ali iskrenju je.

Ampak v taki računalnik ne bi dali navadnega, pomoje je kaki LC Power ki je zelo popularen za OEMje, LC power je zelo povprečen, je dost bolšji od tistih za 15 ze ampak .. saj pravim , napajalniki se kvarijo z časom, prej ti je samo v igrah , zdaj celo v internetu, in desktopu , sto posto je napajalnik kriv.

idi na www.cpuid.com , pa tam downloaday HWMonitor in CPU-Z , v HWmonitorju boš videl ocenjene voltaže in +12 Linija mora biti seveda 12 voltov , vse odpri in slikaj pa pošlji na shrani.si in linkaj sem da vidim statistiko (hwmonitor včasih prikazuje napačne in tudi zamešane stevilke tako da ne povsem verjeti tem in podobnim programom, noben software ni 100% natančen)

Zgodovina sprememb…

Avenger ::

123nick: ram sem testiral s tremi različnimi testerji in je bil vsakič brez napak
disk: zdaj ko imam SSD in na njem winse, sem odklopil druga dva diska, bom videl če bo spet šteknilo
driverji: irelevantno, ker so se problemi pojavili naenkrat, brez kakršnegakoli updejtanja česarkoli

ruskisnajper: hvala ti za tole... napajalnik je:
http://www.rolan.si/katalog/7526/Napaja...

hwmonitor:
 statistika

statistika

hmmm tam kjer piše +12v mi kaže pod 10....

cpuid sem probal ampak ni videti nič takega notri...
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Avenger ::

V BIOSu mi pokaže 11,96V, voltmeter pokaže 12,9...
pa zmrznil je tudi zdaj, samo z novim diskom, dve minute v predvajan video
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Avenger ()

RuskiSnajper ::

Kje si zmeril z voltmetrom , osebno sem tolko delal z racunalniki ampak še nikoli nisem meril , noh jah sem pa si nabavil in sem mislil probat pred kratkim, tak da nevem zakaj pokaze 12,9 V , odvsino je kaj počneš, bios ne žere dost elektrike seveda, ko predvajaš video pa se obremeni in seveda rabi več , zato je treba merit ko si v videu.

Pa moraš gledat na nihanja, ker po vsej verjetnosti ni stabilna voltaza, pa tudi koliko krat se na sekundo spremeni, meni se vsake 10 sekund mogoče samo ena voltaza premakne.(trenutno eden od tabolših napajalnikov enermax za 150 Eur)

Avenger ::

Napajalnik je po moje v redu. Voltmeter je rahlo kitajski in mi pri 1,5V baterijah kaže 1,8V itd... tko da je po mojem iz napajalnika kr točno 12V. Zdaj je glavni osumljenec RAM, mel sem not 2x2GB kingstona DDR2, pa vzel ven eno ploščico in mi zaenkrat ni uspelo da bi komp zmrznil.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

RuskiSnajper ::

seveda je lahko vse od rama če ni napajalnik.

napačne bios nastavitve ali pa da je sam ram pokvarjen , si testal z memetestom v sedanjih nastavitvah, lahko bi še slikal bios tam ko je (~) DRAM Settings / Clocks (jas mam AWARD bios tako da nevem za tvojga točno, kr ti maš AMI)

Pa idi spet v CPU-Z(installer na cpuid.com) pa poslikaj vse jezicke ki so v programu, tam tudi piše model itd, tega kar nisi povedal v prvem postu, tole je najhitrejsi način, sploh ne rabis iskat papirjev.

Tisti 550 W napajalnik je dovol, samo ne izklučujem šanse da ni pokvarjen, dokler ni problem rešen, nikoli ne greš najprej testirat ramov če nisi ziher za napajalnik, tole bi bilo zgubljanje časa če bi se izkazalo da je kriv napajalnik, smešno je da bi glih z popravljanjem kar je ze uredu zjebal točno takrat, kar se je že meni zgodilo še pa še v preteklosti.

Polek tega daj rame ven pa poglej kaj piše na nalepkah in to vse prepiši tukaj sem.

Zgodovina sprememb…

Avenger ::

Videti je REŠENO!!

Ok, vzel sem ven eno ploščico, sprobal pognal .avi film, ploščici zamenjal, pognal film, potem sem dal ploščico še v drugi slot, sprobal in na koncu dal obe ploščici nazaj, le da je bilo takole - imam 4 slote, dva sta bank A in dva bank B, najprej sta bila rama v A1 in B1, zdaj sem dal pa v A1 in A2 (čeprav če se prav spomnim je enkrat nekje pisalo da je treba rame dat najprej v A1, nato B1, nato A2 nato B2, ampak zgleda da tudi to deluje, tko da ni kej), pognal film in do zdaj niti enkrat ni zmrznil. Tako da je bil najverjetneje kriv slab stik, drugače si ne znam razlagat.....
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

RuskiSnajper ::

če bi bil slab stik se nebi zagnal, piskalo bi.

ampak ... lahko da je bil prah na enem od kontaktov, samo potem se to žge in začne smrdet.

Zgodovina sprememb…

amigo_no1 ::

RuskiSnajper je izjavil:


torej napajanik neveš kater maš , poglej če ima sploh nalepko in dobi vse papire kje si ga kupil tam seveda piše model in vse ostalo , če nima nalepke si že našel problem , če je napajalnik eden od dobrih je potem tole bol zapleteno rešit ampak sem prepričan da je napajalnik enostavno konec z svojo dobo saj je preveč nihanja in noiza v elektro omrežju ki ga pretvarja, temu se reče "poceni nekvaliteten napajalnik" - slabe napajalnike radi dajejo v OEM računalnike (OEM = že sestavljeni ki jih kupiš v trgovini kot kos kruha = večinoma za en K , tile se najbol pokvarjajo, ampak je tudi velik človeški faktor, ki ima pač slabšo raumevanje in znanost ter primankovanje vzdrževanja)


Precenjuješ brand name psu-je, sem se nedolgo tega zapletel v pogovor z enim, ki že dolgo popravlja elektroniko in je povedal, da ima dosti opravka cheap shit psu kot tudi s fancy psu-ji in da v RL le-ti nikakor ne upravičijo cene, vsaj po številu, ki jih ima za popraviti ne.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

računalnik se kar ugasne

Oddelek: Pomoč in nasveti
222916 (2018) sixis4
»

Katastrofalne Težave z High-End Računalnikom (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
6013744 (10908) tilen006
»

Računalnik se čudno obnaša (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
645371 (4535) accord37
»

Večji problemi z računalnikom (strojni,programski?)

Oddelek: Pomoč in nasveti
281459 (1118) vbohinc
»

Agoia 1600+ flash oc. na 2111 MHz

Oddelek: Navijanje
261381 (918) Boško

Več podobnih tem