» »

Hišna preiskava pri uredniku strani Gizmodo zaradi novega iPhona

Hišna preiskava pri uredniku strani Gizmodo zaradi novega iPhona

Nalog za hišno preiskavo

vir: Yahoo News
Yahoo News - Potem ko je Gizmodo pred nekaj dnevi objavil slike novega iPhona in objavil obširno analizo njegovega drobovja (samega operacijskega sistema niso mogli preizkusiti, ker ga je Apple zaklenil na daljavo), je večina mislila, da se je s tem sicer razkrila močno varovana skrivnost, a da je to načeloma to in se bo zgodba zaključila z odsotnostjo komentarja iz Neskončne zanke 1 (nenazadnje, med tem so napravo tudi dobili nazaj). Zgodilo pa se je ravno obratno - Apple ni uporabil le običajnega Cease and desist pisma, ampak je uporabil dobesedno celotno težko orožarno, ki jim jo zakonodaja ponuja.



Tako so očitno telefon prijavili kot ukraden, zaradi česar je kalifornijski REACT (Rapid Enforcement Allied Computer Team) pridobil nalog za preiskavo hiše glavnega urednika Gizmoda in opravil hišno preiskavo, na koncu katere so iz hiše odnesli vse, kar je na daleč spominjalo na računalnik (več prenosnikov in namiznih računalnikov, iPod, telefon itd.).

Prvi zaplet pa zgodba doživi, ker kalifornijska zakonodaja varuje novinarske vire, zaradi česar bi naj bila celotna hišna preiskava nelegalna. Še bolj smešno pri vsem skupaj je, da je prvotni najditelj naprave najprej poklical prav Apple in se ponudil, da napravo vrne, v zameno pa je bil deležen le posmeha. Da so s tem napadli hišo urednika ene najbolj pristranskih spletnih strani (v Applovo dobro, se razume) je še dodaten bonbonček.

Drugi zaplet, ki bi lahko bil precej bolj problematičen ne samo za ta specifičen primer ampak za pravo na splošno, se pojavi, ko se poglobimo v REACT. REACT je namreč delovna skupina, ki združuje pripadnike več lokalnih, državnih in zveznih agencij in katere naloga so računalniški in internetni zločini. Ideja delovne skupine je bila, da se združijo različni industrijski interesi in različne agencije, da bi se čim učinkoviteje spopadli z zločini, kot so kraje indentite, računalniškimi vdori in krajami, piratstvom in vsemi ostalimi zlimi aktivnostmi, ki so povezana z visoko tehnologijo. Pri tem naj bi visokotehnološka podjetja agencijam nudila urjenje, opremo, kontaktno osebje in različno tehnično pomoč.

Zanimivo je, da je Apple eno izmed petindvajsetih podjetij, ki REACT-u nudijo trening, osebje in podporo (na seznamu pa lahko najdemo tudi podjetja kot so Microsoft, Cisco, Symantec, Adobe itd.), to pa tudi postavi vprašanje, ali se je Apple vmešaval v postopek in lobiral pri enoti, saj ponavadi tako specializirane enote naj ne bi bile vpletene v tako majhne zločine, kot je domnevna kraja telefona.

A po mnenju okrožnega tožilca to ni nujno avtomatsko res. Če je na tem telefonu kaj posebnega in se posledično obravnava kot visoka tehnologija - kar prototip vsekakor je - potem je velika verjetnost, da bi se v preiskavo vpletla prav enota, kot je REACT, saj običajne policijske enote morda ne bi znale pravilno oceniti vrednosti izgubljenega predmeta.

Nekaj je pri vsem skupaj vsekakor res - ker je bil telefon izgubljen na še preveč človeški način (med sproščenim praznovanjem rojstnega dneva enega izmed Applovih inženirjev) in ker ga je najditelj poskušal vrniti (in ne samo vrniti) Applu (kar mu ni uspelo zaradi Applove arogance), bi Apple vseeno lahko dvakrat pomislil, preden je nad urednika poslal jurišnike.

85 komentarjev

«
1
2

Slo-One ::

Ja zdaj nam pa še podjetja na dom počasi policijo pošiljajo...

jlpktnst ::

1984

WarMaker ::

Haha, kakšni bedaki. Namesto, da bi inženirju, ki je "zgubil" iphone-a, dali odpoved, se ubadajo s hišnimi preiskavami.

jlpktnst ::

Zastraševanje je mogočno orožje. Nič niso bedaki. Katastrofa je, da jim nihče nič ne more. Katastrofa je, da se verjetno kdo celo strinja z njimi. Katastrofa je, ker tudi če bodo kaznovani kazni čutili ne bodo, zastraševanje pa ostane. Za njih je to zmaga v vsakem primeru, dosegli bodo svoje.

WamPIRe- ::

Je to scenarij za kak film? :o
Msi Z77 | Intel i7-3770K | Kingston HyperX DDR3 16GB
CM Silent Pro Gold 700W | Asus RTX 2080 | Samsung 850 EVO 250GB
Samsung 850 EVO 500GB | 2x Asus ROG PG279Q

PaX_MaN ::

in objavil obširno analizo njegovega drobovja

A ga je razstavil? Če YES: chop shop, much?

in ker ga je najditelj poskušal vrniti (in ne samo vrniti) Apple-u (kar mu ni uspelo zaradi Apple-ove arogance),

A ko najdeš kako Nokio greš tut v Nokio Finland klicat? Spraševat Sonya na Japansko?

lurker ::

Nekaj je pri vsem skupaj vsekakor res - ker je bil telefon izgubljen na še preveč človeški način (med sproščenim praznovanjem rojstnega dneva enega izmed Apple-ovih inženirjev) in ker ga je najditelj poskušal vrniti (in ne samo vrniti) Apple-u (kar mu ni uspelo zaradi Apple-ove arogance), bi Apple vseeno lahko dvakrat pomislil, preden je nad urednika poslal jurišnike.
C'mon! Ko najdeš Nokio kličeš na Finsko?

edit: Huh, PaX_MaN me je prehitel za par sekund.

Ta telefon je bil ukraden.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: lurker ()

mtosev ::

bravo apple. so se bolj zabiti kot Microsoft
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

bluefish ::

A ga je razstavil? Če YES: chop shop, much?
http://gizmodo.com/5520876/the-next-iph...

Kar pa se tiče poskusa vrnitve mobilnika, pa je včasih dobro prebrati kak vir in se ne takoj zagnati v primerjave: http://gizmodo.com/5520438/how-apple-lo...

"Thinking about returning the phone the next day, he left. When he woke up after the hazy night, the phone was dead. Bricked remotely, through MobileMe, the service Apple provides to track and wipe out lost iPhones. It was only then that he realized that there was something strange that iPhone. The exterior didn't feel right and there was a camera on the front. After tinkering with it, he managed to open the fake 3GS.

There it was, a shiny thing, completely different from everything that came before.

He reached for a phone and called a lot of Apple numbers and tried to find someone who was at least willing to transfer his call to the right person, but no luck. No one took him seriously and all he got for his troubles was a ticket number.

He thought that eventually the ticket would move up high enough and that he would receive a call back, but his phone never rang. What should he be expected to do then? Walk into an Apple store and give the shiny, new device to a 20-year-old who might just end up selling it on eBay?
"

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

PaX_MaN ::

http://gizmodo.com/5520876/the-next-iph...

Torej ga je? ELOUEL. Kr prou, da so ga štrafal.

He thought that eventually the ticket would move up high enough and that he would receive a call back, but his phone never rang. What should he be expected to do then? Walk into an Apple store and give the shiny, new device to a 20-year-old who might just end up selling it on eBay?

QUADRUPLELOL. Če bi mu res šlo za vrnitev, bi jim ga lepo - odposlal.

LuiIII ::

V tem primeru je Apple pač popušil. iPhone 4. generacije smo si lahko ogledali, žal ni bilo možno pogledati nove verzije njihovega OS. S hardwarskega stališča je bila škoda z objavo že narejena saj ima konkurenca predčasen vpogled v hardware osnovo novega iPhona. Nato pa si je Apple z neumnim pristopom naredil še nekaj PR škode. Ni potrebno biti genij, da Apple zaradi svojega izredno skrivnostnega in zapirujočega pristopa ni ravno na najboljši poti kar se tega tiče. Nekako se mi zdi, da Apple preveva neka huda Android paranoja. Tako kot se je Inter danes postavil v bunker, tako se tudi Apple obnaša. Interju je danes sicer uspelo, a je bila igra bolj slaba reklama za nogomet in čaka jih še finale. Verjetno se je Apple začel tako obnašati kako leto prepozno, da bi še kaj lahko storili, če bo Google zadevo odšpilal tako kot jo zna. S tem predvsem mislim, če bo Google ustrezno vodil politiko standariziranja naprav, ki lahko poganjajo Android. Slabe implementacije lahko na PR področju prinesejo veliko škode.

lurker ::

What should he be expected to do then? Walk into an Apple store and give the shiny, new device to a 20-year-old who might just end up selling it on eBay?
Oh, ne. Rajši ga sam prodam za resen denar. Tip je vedel čigav telefon je.

Gregor P ::

Če bi imel iPhone bi ga zapakiral in protestno vrnil direktno na Jobsov naslov ... in če bi to storila še večina ostalih uporabnikov8-O>:D:D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Icematxyz ::

Mojstri reklame in trženja pa so. To je nesporno. Nezakonita racija zaradi iPhone. Sedaj bodo še bad boyi hoteli iPhone.

Matwic ::

mtosev: ne izivaj po nepotrebnem

lurker: če je ta najdena Nokia prototip, leta pred uradnim izidom... potem ja :)


Je pa tole tako idiotska poteza, da kar težko verjamem, da bi kdo, ki vodi tako uspešno podjetje, bil sposoben si delati tako reklamo. "There is no such thing as bad publicity" je eden izmed bolj idiotskih citatov moderne dobe. Napasti novinarsko stran, ki je leta bila v prijateljskih odnosih in na vse pretege hvalila applove izdelke je... nevem nimam besed za tako stvar. Če se bo Gizmodu dalo ukvarjati z applom lahko kar lepo prizadanejo celo podjetje, navsezadnje so ena izmed najbolj obiskanih in priljubljenih strani o moderni elektroniki.

Če je na tem telefonu kaj posebnega in se posledično obravnava kot visoka tehnologija
Hahaha ne se hecat no :D, če bi hoteli dati iphone 4G kot visoko tehnologijo bi pa res morali upoštevati pixel zakona, ne samo črko :P in zraven še zelo raztegniti pojem visoka tehnologija. Tehnološko gledano so ostala podjetja iPhone 4G že prehitela z izdelki na trgu ali pa so vsaj na istem nivoju... iPhone 4G pa izide kdaj že? Predstavljajte si, kaj bodo ostali ponujali čez pol leta / eno leto.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matwic ()

lurker ::

Me zanima, če bo Gizmodo marca 2011 kupil par KIRF kitajskih iPhone "prototipov" od mene?

Seveda ne bo, tako kot ni še nobenega do sedaj. Tega so kupili, ker so vedeli od koga je in na kak način je bil dobljen. In to je, tudi v USA, tatvina. Ne rečem, da mi ni zanimivo, da so ga rajši razstavili kot pa vrnili, ampak naj bodo vsaj tolk dedci in sprejmejo kar jim neizogibno sledi.

49106 ::

Kako pa veš? Se ti zdi da apple poznavalci, nebi prepoznali originalnega iphona?

Lonsarg ::

Meni je cudno zakaj gizmond preganjajo, ki je samo kupil ukraden telefon, kaj se je pa z pravim tatom/najditeljem zgodil, ki jim ga je prodal? A on pa za Apple ni zanimiv pa ga niti tozil ne bojo, svasta.

techfreak :) ::

Lonsarg je izjavil:

Meni je cudno zakaj gizmond preganjajo, ki je samo kupil ukraden telefon, kaj se je pa z pravim tatom/najditeljem zgodil, ki jim ga je prodal? A on pa za Apple ni zanimiv pa ga niti tozil ne bojo, svasta.

Saj ga je trudil vrniti, ampak mu niso dovolili.

jlpktnst ::

Jah teoretično bi ga moral vrnit policiji ane? Kot najdenega :D Samo vsi vemo, da bi ga policaji lepo začopatili zase in prodal spet na ebayu :)

Smenšno je kako hitro se dobi nalog in ti lahko zaplenijo pol hiše... sej pravim neki je prekleto wrong s tem svetom.

thebops ::

Čist podobno Applu...budale arogantne, še na gnoj naj natisnejo jabko, pa naj ga folk kupuje po 5x ceni

zee ::

Še en komentar uporabnika, ki je že delal z Applovimi izdelki, ergo se nanje spozna.

NArobe in slab PR je, da je šel Apple nad novinarja z vsemi topovi.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

lurker ::

Meni je cudno zakaj gizmond preganjajo, ki je samo kupil ukraden telefon, kaj se je pa z pravim tatom/najditeljem zgodil, ki jim ga je prodal? A on pa za Apple ni zanimiv pa ga niti tozil ne bojo, svasta.
Kot da Apple toži kogarkoli oz. je napovedal kakšno tožbo... Gizmodo pa pravi, da bo tožil policijo. Get this, tožili bodo policijo, ker raziskuje tatvino. Btw, tatiča je policija že zaslišala.

Saj ga je trudil vrniti, ampak mu niso dovolili.
Gizmodo pravi, da jim je "najditelj" rekel, da je telefoniral na random Apple številke in jim razlagal, da ima nek čuden "iPhone". Hecno je, da so najditelja morali poiskati policisti. Prej se je baje javil na vse Apple telefonske številke, ki jih je našel v imeniku, potem ga je morala pa iskat policija?! Tip je vedel ime in priimek lastnika telefona, vedel je kje je lastnik telefona izgubil telefon, vedel je, da gre za prototip Applovega telefona. Vse to je vedel tudi Gizmodo in niti Gizmodo niti najditelj nista niti pomislila, da je še možnost, da nesejo telefon v bar, kjer je bil "izgubljen" (lastnik telefona je neštetokrat klical v bar) ali na policijo?! Riiiight! Seveda so pomislili, samo potem bi telefon prišel nazaj do lastnika, kar pa niso hoteli. Sicer, kdo bi jim zameril, do take prilike ne prideš vsak dan. Da pa potem točiš krokodilje solze, ker te policija obravnava kot tata, je pa mal, erm, preveč teatralno.

Smenšno je kako hitro se dobi nalog in ti lahko zaplenijo pol hiše...
Tri tedne. Če je sploh še kaj verjet Gizmodotu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: lurker ()

Keyser Soze ::

zee je izjavil:

NArobe in slab PR je, da je šel Apple nad novinarja z vsemi topovi.

Ne, to je klasika Appla. Imamo pač novi gestapo. Od zaposlenih do strank, in še vse vmes. Apple mora imeti 100% kontrolo nad vsem in pozna samo najbolj gnile metode zagotavljanja tega.

Žal, takšne firme normalen človek ne more podpirat. Ker se vse skupaj (z ostalimi novicami na to temo) bere kot ena kriminalka. Kot je že bilo omenjeno, 1984. V vzponu.
OM, F, G!

kitaj ::

PaX_MaN je izjavil:

A ko najdeš kako Nokio greš tut v Nokio Finland klicat? Spraševat Sonya na Japansko?


Če te nekdo pokliče in reče, da je našel tvojo denarnico, se mu boš smejal ali hitro pogledal če jo še imaš v žepu in se čimprej dogovoril za srečanje?

lurker ::

Če te nekdo pokliče in reče, da je našel tvojo denarnico, se mu boš smejal ali hitro pogledal če jo še imaš v žepu in se čimprej dogovoril za srečanje?
Če najdeš denarnico pokličeš Janeza Novaka ali Gucci-ja?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: lurker ()

kitaj ::

lurker je izjavil:

Če te nekdo pokliče in reče, da je našel tvojo denarnico, se mu boš smejal ali hitro pogledal če jo še imaš v žepu in se čimprej dogovoril za srečanje?
Če najdeš denarnico pokličeš Janeza Novaka ali Gucci-ja?

Če je v denarnici Janezova telefonska številka, bi poklical njega. Če pa bi v njej našel nekaj, kar bi me napeljalo na misel, da gre za prototip najnovejše Guccijeve denarnice, bi pa poklical Guccija.

Limit-sky ::

Če pri nas kupiš avto, ki veš, da je ukraden, si sokriv kraje.
Je kak pravnik, da tole potrdi?

Keyser Soze ::

Limit-sky je izjavil:

Če pri nas kupiš avto, ki veš, da je ukraden, si sokriv kraje.
Je kak pravnik, da tole potrdi?

Ja ofkors. Sploh če potem, ko ugotoviš "istovetnost" stvari, takoj obvestiš lastnika. Mhm, jaka kraja je tole.

Prosim lepo no, al folk sploh zna razmišljat, ko pride na tnalo njim ljuba firma.

Na začetku se sploh ni vedelo al je zadeva taprava al ni. Folk je na polno namigoval, da gre pač še za en nateg dobrovernega kupca, ki je mislil, da kupuje original 3GS, dobil pa je kitajsko kopijo.

Šele po temeljiti disekciji zadeve (kar bi verjetno storil tudi sam, če bi dobil takole zadevščino) se izkaže, da gre NAJVERJETNEJE za prototip (kako lahko 100% veš da je zadeva prototip, če ne dobiš potrdila od lastnika?). Obvestiš lastnika zadeve, vendar ta ne odreagira takoj, temveč šele čez čas (ker pač bolj počasi dojema, Apple pač, kaj čmo :)) pisno zahteva zadevo nazaj.

Zadevo zapakiraš, jo vrneš lastniku in to je to. Čez čas pa uletijo "papki" pod enim "superduper akcijskim nazivom" in ti naredijo totalen raztur in zasežejo pol tvoje lestnine. Res, jako logična zadeva. Za nekoga ki mu jako šepa logika/pamet kvečjemu.

Stvar je zrela za takšno hudo odškodninsko tožbo, da res ni. Sploh, zaradi več kot očitne zlorabe uradne inštitucije s strani privat firme.
OM, F, G!

Limit-sky ::

"Stvar je zrela za takšno hudo odškodninsko tožbo, da res ni. Sploh, zaradi več kot očitne zlorabe uradne inštitucije s strani privat firme."

Se strinjam. Upam, da bo Chen naredil točno to. Več kot očitna zloraba uradne inštitucije je gotova zmaga na sodišču. Sploh v ZDA.

"Ja ofkors. Sploh če potem, ko ugotoviš "istovetnost" stvari, takoj obvestiš lastnika. Mhm, jaka kraja je tole."
Če ugotoviš "istovetnost" pred nakupom in kljub temu kupiš ukraden izdelek, si sokriv.

lurker ::

Če je v denarnici Janezova telefonska številka, bi poklical njega. Če pa bi v njej našel nekaj, kar bi me napeljalo na misel, da gre za prototip najnovejše Guccijeve denarnice, bi pa poklical Guccija.
Ja, a ni čudno, da potem tip ni poskušal kontaktirat lastnika? Imel je njegovo ime in priimek. Po kaki logiki mi bo prodajalka tekstila v BTC-ju, kateri NE povem imena lastnika denarnice in ne pokažem denarnice, uspešno pomagala vrniti denarnico lastniku? Jaz sem pred leti našel v parku denarnico in sem jo takoj nesel na policijo. Nisem niti gledal kaj je v njej. So jo policisti odprli pred mano, mislim, da sem se še nekje podpisal in case closed.

Najverjetneje je potem policija kontaktirala lastnika denarnice preko dokumentov, ki so bili v njej. Dvomim, da je šla preko Gucci-ja raziskovat. No, pri slovenskih policistih nikoli ne veš.:))

Keyser Soze ::

Limit-sky je izjavil:

Če ugotoviš "istovetnost" pred nakupom in kljub temu kupiš ukraden izdelek, si sokriv.

Se ti zdi, da so prototipi nekaj kar je splošno znano vsem?

Dobiš en čuden telefon v 3GS škatli in to lahko 100% identificiraš kot novi Ifon? Jaz osebno bi resno mislil, da sme dobil eno kitajsko "sranje". Sploh glede na dizajn, ki odstopa od trenutnih trendov Appla.
OM, F, G!

Limit-sky ::

Za 5k $?

lurker ::

Superca, bomo kupovali kitajske knock off-e za $50 in jih prodajali Gizmodovcem po $5k. Baje, da oni kar kupijo, brez da vedo za kakšno stvar gre.

bluefish ::

Baje, da oni kar kupijo, brez da vedo za kakšno stvar gre.
V tvojem lucidnem svetu.

lurker ::

V tvojem lucidnem svetu.
V Gizmodovem lažnjivem svetu. Oni trdijo, da niso vedeli kaj so kupili.

Keyser Soze ::

Sicer pa čaki mal.

Po kakšni logiki naj bi oni kupili ukraden izdelek?

Da slišimo tele naše brain stormerje tule gor. Kar pokajo od pameti.
OM, F, G!

Limit-sky ::

Ukraden izdelek ali izdelek, ki veš, da ni last "prodajalca".

Sicer pa bo padla tožba za "več kot očitno zlorabo uradne inštitucije!".

lurker ::

Sicer pa bo padla tožba za "več kot očitno zlorabo uradne inštitucije!".


Možno, da bo padla. Se mi pa zdi, da uspeh take tožbe ni čisto garantiran.

Tukaj je lepo razloženo.

While charges have not yet been filed, the police have said they have interviewed the person who obtained the prototype after it was lost and who kept it for weeks without returning it. There is also no real controversy around the fact that the phone was delivered to Gizmodo in exchange for a reported $5,000.

The fact that those circumstances are defined as a significant crime in California means that if Gizmodo is under investigation for buying stolen property, the shield law would not apply to offer any protection and Gizmodo would have no basis for suing the police in a civil suit.


Vsakemu je verjetno jasno, da Gizmodo ni dal $5k za kitajsko kopijo. Ampak policija naj pa to dokaže! Magari naj na Chenovem računalniku najdejo nekaj, kar dokazuje, da so vedeli kaj kupujejo. Chenu in Gizmodotu bi moralo pa biti v interesu, da se dokaže, da so kupili stvar za katero sploh niso vedeli od kod je prišla, kaj v resnici je itd. Moralo bi jim biti v interesu, da preiskava potrdi to kar sedaj trdijo, namreč, da niso imeli pojma kaj kupujejo. Zakaj jim to ni v interesu?

Masamune ::

vse to je imo ena velika propaganda in posledično zastonj reklama na takšnih in podobnih straneh
lp, j

Keyser Soze ::

Eh, spet eni hudi argumenti. In še vedno mi ni jasno kje je tu element kraje oz. protipravne prilastitve.

Če Gizmodo da 5.000USD za X telefon je to njihov problem. Govorice so se širile, oni so sklenili tvegati 5k$ za telefon vprašljivega porekla, da preverijo resničnost govoric.

Ko so ga dobili, so poleg tega, da so zadevo disecirali, obvestili tudi Appla. Edino pravilno in nič napačno.

Če bi se izkazalo, da je zadeva ena kitajska kopija iPhonea, bi bili ob 5000$.
OM, F, G!

Zgodovina sprememb…

Spura ::

A ko najdeš kako Nokio greš tut v Nokio Finland klicat? Spraševat Sonya na Japansko?


Zelo neprimerna primerjava, ker gre tukaj za prototipen izdelek, ki ne bi smel biti na voljo splosni javnosti (prototipi so poslovna skrivnost) ne pa za random Nokia model, ki je nekomu iz zepa padu. Je pa zagotovo res, da nimajo podlage, da temu recejo kraja, ce je un inzenir sam zgubil telefon (in mu le-ta ni bil ukraden).

opeter ::

Če bi jaz našel tak telefon, ziher ne bi šel na policijo prijavit kot izgubljen oz. najden predmet, kaj šele kontaktiral proizvajalca. Minili so časi, ko si našel jurja na cesti in lepo šel na policijo in prijavil kot najden predmet. Itak ga je nekdo pozneje lepo pospravil oz. ga porabil.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

lurker ::

Eh, spet eni hudi argumenti. In še vedno mi ni jasno kje je tu element kraje oz. protipravne prilastitve.
Apple je prijavil tatvino. Ko se telefon pojavi na radarju policije, ta skoči. Sedaj pa bi policija rada ugotovila ali je Gizmodo sodeloval pri kraji oz. pri kupovanju ukradene lastnine, kar je pri njih nezakonito.

Spomnem se prigode, ki jo je en gospod pripovedoval na enem obisku. Kupil je ugodno nekega drugače precej dragega Mercedesa. Ko ga kolegi začnejo zbadat, da naj le pove resnično številko $$$, ki jo je zapravi za avto, se tip le pozanima za koliko gredo takšni avtomobili. No, takrat mu je postalo malo vroče, posebej vroče pa takrat, ko je ugotovil, da je ta avto v Italiji prijavljen kot ukraden. Človek je takoj vse papirje in avto zapeljal na policijo.

Gizmodo pa je do sedaj najel criminal defense lawerja in First Amendment specialista. Očitno čutijo, da se čisto enostavno ne bodo zmazali. Zakaj?

Takšnale sprenevedanja jim ravno ne pomagajo:)):
According to the source, who has direct knowledge of the Gizmodo transaction, the group of friends suspected this might be Apple's new phone, but no one knew for sure.

"There was no effort to keep it secret," the source said. "There were a bunch of people who knew."

The finder attempted to notify Apple and find the owner of the device but failed, even going so far as to search alphabetically through Facebook, the source said. Thoughts then turned to contacting the press about the device to confirm its authenticity and help locate the owner, but early attempts to drum up interest went unanswered. After a few days with no response, the finder expanded the search.

"The idea wasn't to find out who was going to pay the most, it was, Who's going to confirm this?" the source said.

The finder at one point attempted to restore the phone by connecting it to a roommate's Apple computer, but was unsuccessful.

News accounts depicting the $5,000 payment as a "sale" are incorrect, this person said. Rather, the agreement with Gizmodo was for exclusivity only. "It was made very explicit that Gizmodo was to help the finder return the phone to its rightful owner or give it back," this person said. "Gizmodo said they could help restore the phone."


Tri tedne so se ubadali s problemom kako spraviti telefon do lastnika, pa noben ni pomislil, da bi povprašali na policiji, če je kdo prijavil tatvino ali pogrešan predmet?! Gimme a break!

Mavrik ::

Človek je takoj vse papirje in avto zapeljal na policijo.


In brez dvoma so mu kasneje policaji prišli in zasegli vso elektroniko in vse avte v hiši zaradi tega, kot so tule naredili Gizmodotu a ne?
The truth is rarely pure and never simple.

Limit-sky ::

"Eh, spet eni hudi argumenti. In še vedno mi ni jasno kje je tu element kraje oz. protipravne prilastitve."

To zdaj FBI preiskuje.

Če nič ne bo držalo vode, potem je tožba Chena proti Applu že praktično dobljena.

lurker ::

In brez dvoma so mu kasneje policaji prišli in zasegli vso elektroniko in vse avte v hiši zaradi tega, kot so tule naredili Gizmodotu a ne?
Tip je zrecitiral vse kar je vedel o prodajalcu, prinesel vse papirje, ki so bi lahko bili kakorkoli relevantni in vprašal policijo, če še lahko kaj stori.

Kaj pa je naredil Gizmodo? Pazi, policija je zaenkrat samo zasegla računalnik. Dokler se ne razjasni ali Shield Act ščiti Gizmodo, ga ne dirajo. Če pa Chen in Gizmodo tako nujno rabita računalnik, je pa verjetno lahko stvar urejena v enem popoldnevu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: lurker ()

lurker ::

Če nič ne bo držalo vode, potem je tožba Chena proti Applu že praktično dobljena.
Zakaj bi Chen tožil Apple?!

Limit-sky ::

Zato, ker so fašisti in prodajajo polizdelke po nenormalno visoki ceni. :)

Pa še zaradi "več kot očitne zlorabe uradne inštitucije!"
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Applov vodja varnosti odslovljen zaradi fiaska z izgubljenimi prototipi

Oddelek: Novice / Ostale najave
125011 (3045) kronik
»

Gizmodo ne bo obtožen zaradi razkritja iPhona 4

Oddelek: Novice / Tožbe
155735 (4902) Masamune
»

Applu ušel še en prototip (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
5014885 (12005) IvoJan
»

Hišna preiskava pri uredniku strani Gizmodo zaradi novega iPhona (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
8519386 (17389) Mehmed

Več podobnih tem