» »

smešno mi je

smešno mi je

Timurlenk ::

smešno mi je ko zagovorniki kapitalizma in prostega trga neprestano govorijo da konkurenca povzroči to da si podjetja med sabo zbijajo cene in da so potem storitve za državljane boljše in da so privatniki boljši gospodarji...

potem pa neprestano gledamo kak se gradbena podjetja med sabo dogovarjajo da pobejero denar državi in državljanom
potem se banke dogovarjajo in zvišajo cene al pa uvedejo plačila za dvig na tujih bankomatih

potem spet trgovske verige, ki vse hkrati dogovorjeno zvišajo svojim izdelkom ceno



Objavljeni dokumenti dokazujejo, da so si gradbena podjetja s sporazumom delila dela iz avtocestnega programa, dogovarjala pa so se tudi pri drugih projektih.

Iz dokumentov, ki jih je pridobil časnik Finance, je razvidno, da so bila gradbena podjetja s t. i. zemonskim sporazumom iz leta 1998 povezana v kartel. Podjetja so bila po njem razdeljena v dve skupini, v veliko in malo koalicijo. Veliki koaliciji (SCT, Primorje, skupina Gradis, Kraški zidar) je pripadalo 82 odstotkov del v okviru nacionalnega programa, mali koaliciji (CM Celje, CP Ljubljana, CP Maribor in CP Novo mesto).

solatko ::

Kje pa ti vidiš pri nas konkurenco, razen na področju računalniške opreme - kjer pa trg kar dobro deluje - poglej si cenik Sosed.si in ponudbo drugih, poglej kakšna razlika je pri strojni opremi.....
Ostalo je pač majhen trg, brez tujih konkurentov (gradbeništvo), banke morajo delat po zakonodaji napisani za NLB, zavarovalnice po zakonodaji napisani za Triglav.
Vse ostalo delajo monopolisti z državnim žegnom, ki se obnašajo "tržno".

Tody ::

Timurlek, eno je teorija drugo je praksa. Tudi komunizem je bil v teoriji lepa zadeva. Vsi delajo in dajajo na kupček in vsak vzame tisto kar rabi iz kupčka. Fino ane? No v praksi je bilo malce drugače, tako tudi v kapitalizmu. Sploh pa naj bi bile te stvari nelegalne, samo kdo jih preganja je pa druga stvar.

tsh2 ::

tudi v takih primerih dogovarjanja bi se kapitalizem prav lepo sam sebe uredil, če bi le bili vsi vpleteni bolj pohlepni: prvič država, da bi iskala najcenejšega ponudnika (kar ne dela, boli jo kurac koliko plača), drugič pa bi se sčasoma moralo pojaviti novo gradbeno podjetje, ki bi delalo po veliko nižjih cenah in spravilo ob posel vsa podjetja, ki so se dogovarjala o ceni.

vsak brezposelni bi lahko izbral naključni posel ki je zdaj drag, se ga nauči in ga dela za naprimer polovico cene, tako da prevzame posel obstoječim dragim firmam.

solatko ::

In konča zabetoniran v temeljih.

BlazP ::

Kartelno dogovarjanje ustvarja umetni monopolni polozaj, kjer ni konkurence. V tem ni nic smesnega.

T-h-o-r ::

"rvič država, da bi iskala najcenejšega ponudnika"


potem pa kar vzamimo ene kitajce, ki bodo delali za evro na dan, pa smo zmagali :)
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

solatko ::

Tam imajo tudi stroške take, da s tem denarjem, lahko cel mesec preživijo.

Karaya 52 ::

Timurlenk; zahvali se zagovornikom nacionalnega interesa. Slovenske avtoceste so na vsak način "morala graditi slovenska podjetja", zdaj nas pa anus peče ker so nas nategnili? DOBRO JUTRO! Mednarodni razpisi so najboljše orodje za razbijanje domačih monopolov.

Zheegec ::

Točno tako, kolikor sem bral tuja gradbena podjetja še vedno ne morejo normalno kandidirati na razpisih. Če bi lahko brez težav na popolnoma istih pogojih sodelovali tudi tujci bi dosti naših gradbincev že zdavnaj propadlo, pa še boljše avtoceste bi imeli.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Karaya 52 ::

Poleg tega gre za panogo, kjer je največ sive ekonomije, zaradi katere imamo drage avtoceste, nekvalitetna in draga stanovanja, težave v državnih bankah, bolano izkoriščanje delovne sile in kljub vsemu pričakujejo... (vdih) ...da jih bomo davkoplačevalci sanirali preko državnih odkupov mrtvega premoženja, gradnje tretje razvojne osi in železniške infrastrukture?! Samo dva subjekta nastopata v tej perveziji, država in gradbeni kartel.

Alexius Heristalski ::

Zheegec je izjavil:

Točno tako, kolikor sem bral tuja gradbena podjetja še vedno ne morejo normalno kandidirati na razpisih. Če bi lahko brez težav na popolnoma istih pogojih sodelovali tudi tujci bi dosti naših gradbincev že zdavnaj propadlo, pa še boljše avtoceste bi imeli.

Ne, ALIEn3001! Nikar! Slovenske družine bodo lačne! :(
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

blaz87 ::

Alexius? A niso nase druzine ze zdaj lacne?

Ce zivis v nebesih ok, ampak poglej malo naokoli. Vsi pa niso v nebesih.

Dosti dobrega bi prinesli juznjaki. Bi bila vsaj konkretna konkurenca. Ne pa da so cene abnormalne, gradbena podjetja nimajo dela, vse vec ljudi je na cestah, ...

Najvecji problem so pa trgovine. Evro je vse zjebal.

Alexius Heristalski ::

blaz87 je izjavil:

Alexius? A niso nase druzine ze zdaj lacne?

Če si bral temo o nakupu stolov, veš, od kod prihaja moja sarkastična pripomba.;)
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nategun, ki "rešuje" Primorje

Oddelek: Problemi človeštva
302869 (1815) Invictus
»

Vlada proti gradnji hiš v lastni režiji (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
11216268 (13467) PacificBlue
»

Vegrad: ali je to sploh mozno? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11119211 (15123) lexios
»

Izkoriščanje tujih delavcev v Sloveniji (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
585417 (3941) Gavran

Več podobnih tem