» »

prenos stanovanjskega kredita iz CHF v EUR

prenos stanovanjskega kredita iz CHF v EUR

cyber77 ::

Živjo,

zanima me vaše mnenje, imam namreč hipotekaren stanovanjski kredit v CHF (155.000 CHF na 20let), katerega plačujem že tri leta. Ali bi bilo "pametno" spremeniti kredit iz CHF v EUR?
Hvala za vsak nasvet ali komentar.

Invictus ::

Sem razmišljal tudi sam. Sem tudi sam na tem ... Najbrž bi mi sedaj evro kredit tud padel, ampak vedno je neka loterija.

Mislim da ne, saj vrednost evra ne bo več tako padala, poleg tega boš moral vrniti kredit v CHF, kar bo kar precej več evrov kot si jih ti dobil za kredit.

Izračunaj si koliko bo potem obrok na evru, pa boš videl. Vse skupaj je malo loterija ... Maš sicer bolj ugodno efektivno obrestno mero, ampak te malo j*** tečaj. Na evru so bile efektivne obrestne mere večje ...

Malo zberi in izračunaj (seveda na 20 let) in nas obvesti ...

LP I.

Samuel ::

brihtno ja.. zdaj ko je EUR zgodovinsko nizko, zdej pejd menjat, ja .. gaah

mislim, ste pa... no coment

Švico, ki je močan izvoznik, izjemno žuli visok tečaj CHF in bo centralna banka prej ko slej morala ukrepati.

cyber77 ::

Mondeo, mi je jasno, da je EUR zgodovinsko nizko. Me pa skrbijo druge stvari, kot so razmere v Španiji, Grčiji, po nekaterih podatkih naj bi v nemčiji bila še to letos kriza v gradbeništvu... Glede na to me skrbi, da bi EUR še kar izgubljal vrednost, kar pomeni večanje kredita v CHF.
Naredil sem vse izračune in sicer:
trenuten obrok 600EUR (v CHF), če bi zamenjal kredit v EUR, bi imel obrok 635EUR. Seveda so zraven tudi extra stroški (hipoteka, zaprtje CHF kredia...) kateri bi bili ob menjavi kredita 600-1000 EUR, odvisno od banke.
Zanima me razmišljanje ali se bo CHF še krepil -do kam? Koliko bo zrasla EUR obrestna mera, ko se bo začela dvigovati? Koliko bo zrasla CHF obrestna mera...
Mi je jasno, da nihče ne more odgovoriti na ta vprašanja, zato pa potrebujem več mnenj, da se bom lažje odločil.
Hvala!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: cyber77 ()

Samuel ::

čisto jasno in direktno: to kar misliš narest je notorna neumnost.

1. res je, da je CHF visok.. zdaj! Ni rečeno, da se čez eno leto zadeva popolnoma obrne
2. Euribor bo rastel hitreje kot Libor - EUR kredit se ti bo zviševal hitreje kot bi se ti v CHF
3. Dejansko misliš it na višji obrok kredita (iz 600EUR na 635EUR)?!!?!
4. Ne oziraj se na vrednost glavnice (imaš 20 letni kredit in ne na primer 2 letni, v 20ih letih se bo zgodilo še marsikaj +- ).

Invictus ::

cyber77, glede na to kar si napisal, se ti ne splača iti na EUR. EUR je res rekordno nizko, ampak to samo pomeni, da bo začel enkrat rasti. Kljub podobnim evropskim državam kot so Grčija, Portugalska, Španija, se mi zdi da bo prej ali slej začel naraščati.

Saj kriza je po celem svetu, ne samo v EU.

Kot je Mondeo napisal, Švico žuli visok tečaj CHF. V njihovem interesu ni močan tečaj zaradi izvoznih zadev. Mislim da je Švica vseeno pametnejša od EU. Če so Žide prinesli okoli, bodo zase tudi poskrbeli.

LP I.

neki4 ::

najbolj da se počaka če/ko pride tečaj na 1.35 ali bi zamenjali itd. Samo glavnico bo treba tudi vrniti, ki bo toliko večja.

cyber77 ::

Ravno sem s posvetovalnega sestanka s profesionalnim bančnikom.
Na kratko, kredita se ne splača spreminjat, tudi če se bo CHF še krepil. Euribor naj bi v 1-5 letih močno narastel. CHF naj bi se trenutno še malo krepil, pa vendar naj bi se kamlu tudi stabiliziral, saj si švicarsko gospodarstvo ne želi izredno močnega CHF. Pravi, da se na dolgi rok splača potrpeti trenuten višji obrok, saj naj bi dolgoročno gledano CHF bil ugodnejši.
Hvala vsem za komentarje - Mondeo imel si prav :)

neki4 ::

dolgoročno so tudi delnice zanimive in rastejo. V praksi pa vemo kako je.

Bellzmet ::

OK sej deloma se strinjan. Samo je pa potrebno vedeti, da NOBEDEN ne more vedeti, kaj bo čez pet let. In vsak profesionalen bančnik si NE upa napovedati dogajanja za 5 let vnaprej, ampak lahko o tem samo razpravlja oz. ugiba. Ziher pa ni nič.

lp

kopernik ::

Verjetno se ne bo zgodil islandski scenarij, kjer je folk najemal kredite v jenih, njihova krona pa je izgubila precej svoje vrednosti. Čeprav teoretično je možno. PIGS države objavijo bankrot (oz. grejo na IMF po denar), evro zgubi še kakšnih 30-50% vrednosti (kar bi recimo ustrezalo Nemčiji kot glavni izvoznici). Vprašanje je, kaj bi naredila Švica, ali bi se še naprej šla igro razvrednotenja, ali bi raje ostali pri dolarju, če bi evro močno padel.

neki4 ::

Že to je zanimivo, kako ljudje vztrajno govorijo da kao švicarska centralna banka bo že tako naredila, da bo vse uredu:|

cyber77 ::

Če bi vedel vse informacije 100% verjetno sploh ne bi rabil najemat kredita.
Jasno je, da ti nihče ne more dati take informacije.
Mogoče bi pa moral poklicati na Denijeve zvezde >:D.
Nihče ne garantira, da se bo tak scenarij zgodil, je pa večja verjetnost, da je boljše CHF kredit kot EUR.
Bomo videli kaj bo in upajmo na najboljše, se pravi neka srednja pot.

Valvoline ::

600eur mesečno x 20 let. :)
Fajn pufek ni kaj. Svaka čast.

Isotropic ::

neki4 je izjavil:

Že to je zanimivo, kako ljudje vztrajno govorijo da kao švicarska centralna banka bo že tako naredila, da bo vse uredu:|

isto pravijo za amerisko...

Samuel ::

cyber77 : Pravi, da se na dolgi rok splača potrpeti trenuten višji obrok, saj naj bi dolgoročno gledano CHF bil ugodnejši.

Saj ironija je, da bi šel s prehodom na EUR, v bistvu na večji mesečni obrok 635EUR napram 600EUR. Ne vem, če si sicer šolan ekonomist, ampak seštej vse plačane obroke do sedaj in jih probaj primerjat z obroki, ki bi jih sicer plačeval, če bi najel prvotno posojilo v EUR. Sem prepričan, da si plačeval nižje obroke, kot bi jih sicer pri kreditu v EUR. Te zneske seštej in jih revaloriziraj. Dobil si oportunitetni "dobiček". Toliko manj si namreč plačeval do sedaj za isti znesek kredita.

Glede glavnice, se lahko sedaj vrnem sakrazem nazaj krneki03, ki pravi: "dolgoročno so tudi delnice zanimive in rastejo. V praksi pa vemo kako je."

Res je krneki03... v PRAKSI, zadeve nihajo, enkrat gor enkrat dol (razen v Afriki, ki gre zadnjih 50 let itak samo dol). In ker je švicarsko gospodarstvo silovito izvozno naravnano (turizem included) je Švica zadnja, ki bi rada imela visok tečaj svoje valute.

In ekonomisti vemo kako gre v svetu z valutami.., ne sicer vedno v takem vrstem redu, pa vendarle:
prvo dolar devalvira, potem devalvira jen, potem euro (marka, frank...), potem funt, potem CHF, potem...itd. In ko se ta veriga zključi...
here we go again.. prvo dolar devalvira, potem devalvira jen, potem euro (marka, frank...), potem....

Upam, da štekaš poanto. Nihče na tem svetu dejansko noče imeti več močne valute. To so prvi stuhtali seveda Američani, zdaj je pa to še najbolj jasno Kitajcem, ki nikakor nočejo svoje valute apreciirat (čeprav je vsem na tem svetu jasno, da je njihova valuta vrednotena prenizko).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Samuel ()

Samuel ::

Finance, 4.4.:

Kitajska brani svojo politiko deviznega tečaja

Po mnenju kitajske vlade juan ni podcenjen.
Kitajska je sporočila, da bo sama določala politiko tečaja svoje valute - juana -, ob tem pa znova zatrdila, da juan ni podcenjen."Kitajska vlada bo sprejela odgovorne in neodvisne odločitve o tečajni politiki, ki bodo temeljile na gospodarskih in monetarnih razmerah na Kitajskem," je novinarjem v Pekingu povedal namestnik kitajskega ministra za gospodarstvo Chen Jian. "Tega ne gre kritizirati. Tečaj kitajskega juana ni podcenjen," je še dodal.

Kitajska naj bi branila izvoznike
Kitajska se sooča s številnimi kritikami, da je juan v primerjavi z dolarjem podcenjen za 40 odstotkov, kar daje občutno prednost kitajskim izvoznikom. Washington je zato že pritisnil na Peking, naj dopusti apreciacijo domače valute.Kitajsko gospodarsko ministrstvo na drugi strani brani politiko tečaja juana, ker naj bi bila nujna za zaščito kitajskih izvoznikov, ki jih je prizadela svetovna gospodarska kriza, in zagotavljanje rasti zaposlovanja v predelovalni industriji.

"Kitajska ni kriva za težava v svetovnem gospodarstvu

Člani ameriškega kongresa krivdo za trgovinski primanjkljaj v odnosih s Kitajsko, ki je lani narasel na približno 227 milijard dolarjev, pripisujejo podcenjenemu juanu. Chen na drugi strani zatrjuje, da kitajske valute ne gre kriviti za težave globalnega gospodarstva. "Bolezni v glavi ne moremo pozdraviti tako, da zdravimo nogo," je zatrdil.

"Neravnotežje v svetovnem gospodarstvu izhaja iz zmotnih politik v nekaterih državah in neravnotežij v upravljanju mednarodnega monetarnega sistema," je prepričan namestnik kitajskega ministra za gospodarstvo. Kitajska naj bi po njegovih besedah zaradi velikega uvoza marca zabeležila trgovinski primanjkljaj, kar naj bi dokazovalo nedolžne namene Pekinga. "Mi pustimo, da odloči trg," je dodal.

neki4 ::

Samuel je izjavil:

cyber77 : Res je krneki03... v PRAKSI, zadeve nihajo, enkrat gor enkrat dol (razen v Afriki, ki gre zadnjih 50 let itak samo dol). In ker je švicarsko gospodarstvo silovito izvozno naravnano (turizem included) je Švica zadnja, ki bi rada imela visok tečaj svoje valute.


se mi zdi da tako posplošeno govoriš. Iščeš razloge, sej očitno jih moraš, če imaš kredit v chf. Če misliš, da je vsaki državi v interesu čim nižja valuta in da si to želi vsaka država, in tudi če bi to držalo, to ne pomeni, da bo chf vedno na podobnih nivojih kot je bil v zadnjih letih. Lahko bo dosti višje in še višje in to dolgo časa. Pa ne mislit da ima Švica vedno in dovolj municije da bo držala tečaj na nivojih. Dokler bo šlo bo morda že, ampak države načeloma ne vplivajo na tečaje kot ti misliš, ampak enostavno pustijo da trg naredi svoje, ker bi tudi preveliko vtikanje lahko močno vplivalo na ostale njihove postavke.

Samuel ::

Ah, ne kvačkaj s to osebno teorijo zarote (ker mi greste dobesedno na kurac taki ljudje, ki mi začnete s temi forami). Imate zelo trdno bazo na forumu Financ, da se človeku kar obrača od tistih komentarjev (sami doktorji znanosti vsega in svačega, na koncu pa brez službe - poznam celo osebno enega tam). Mislim res.. človek bi šel zavestno na višji obrok (635EUR napram 600EUR) in tebi se to zdi nekaj čisto normalnega. Tudi vsi obroki do sedaj, ki jih plačeval za isti kredit, so bili nižji v CHF kot pa v EUR.

Aja.. samo da je na sigurnem, v peklu, ane.

Manjše države še kako neposredno vplivajo na tečaj (sploh pa Švica, ki je itak ena sama banka). Evropska in pa Ameriška pa ne moreta neposredno vplivat na tečaj, ker sta obe valuti enostavno preveč razširjeni oziroma je obseg prevelik (nimata niti zadostnih, če sploh, deviznih rezerv).Lahko pa vplivata z obrestno mero. Če se obrestna mera zviša (kar podraži posojila in negativno vpliva na gospodarstvo, potrošnjo), se zviša tudi donos te valute, kar posledično privede do zvišanje vrednosti te valute.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Samuel ()

neki4 ::

ti govoriš o nekih izjemnih sposobnostih švice. če ti gre kdo na kurac, si to lahko samo ti. Imaš za to lep razlog. In lahko ti bo šlo še bolj.

cyber77 ::

Kaj pa pravite sedaj, ko tečaj € drastično pada? Do kam lahko pade? Posledica tega je seveda višanje mesečnega obroka :(

Samuel ::

res je drastično padel v enem mesecu za cca 1%... 8-O
vidim, da ne moreš spat.,, najboljš je, da greš menjat na EUR, tako boš ostalim, ki imajo kredit v CHS vsaj malo malo pomagal (zmanjšal boš povpraševanje po CHF).

tako, da le kar v banko...

neki4 ::

to ne drži. s tem ko ljudje hodijo ven iz chf kredita, dodatno vplivajo na padanje tečaja.

neki4 ::

še kmečka razlaga. Če ljudje začnejo prodajat delnico pred teboj, pa ja ne misliš, da to ugodno vpliva na ceno tvoje delnice.

Invictus ::

Naj ljudje kar zamenjujejo CHF kredite v EUR. S tem bodo zmanjšali zanimanje za CHF valute in bo morala vrednost valute pasti.

Kar bo za vse, ki imajo kredit v CHF ugodno, ker bodo potem plačevali manj EUR.

Dejstvo pa je da samo zaradi valute nima smisla menjat kredita, sploh če bi potem plačeval več.

WTF ?!?!?!?!?!

LP I.

neki4 ::

še enkrat: če nekdo menja iz chf kredita v evrskega, to NE pomeni da proda švicarje in kupi evre. To ni isto, kot če bi šel v menjalnico in bi menjal chf v eur. To sta dve različni stvari.

zavajon ::

cyber77 je izjavil:

Ravno sem s posvetovalnega sestanka s profesionalnim bančnikom.

Se mi zdi, da so profesionalni bančniki nekje na nivoju profesionalnih nepremičninskih agentov :D

Invictus ::

Kredit se v bistvu ne menja, ampak se naredi nov kredit s katerim se poplača stari kredit.

Saj banke niso neumne da ne bi zaračunavale stroškov. Vedno obstajajo neki skriti stroški.

LP I.

neki4 ::

no jest samo povem, da če mislite da vam tisti, ki hodijo ven iz chf pomagajo, to govorite na pamet in je ta trditev popolnoma napačna.:D

Dejan_007 ::

Sami špekulanti, res. Ja govori se, da bi se EURIBOR začel dvigovati čez dve leti, ampak to so vse špekulacije, pa je lahko profesionalni bančnik ali pa čisti amater !!!

Okapi ::

To je 5 let stara tema;)

samotest ::

.. katere prebiranje pomeni učenje iz izkušenj.

V besedi: 1.4.2010 je bil tečaj eur/chf na 1.35 . Tipična izjava takrat iz zgornjih postov pa je "nižje pa Eur ne more". Vmes je bil pod 1, danes na cca 1,1 .
V sliki: http://www.finanzen.ch/devisen/historis...

Res pa je, da večina problema ne izhaja samo iz gibanja tećaja, ampak iz prevelikih kreditov in ljudje niso mogli konvertirat, ker po spremembi niso bili več finančno sposobni za nov/konvertiran kredit. O tečaju ni bilo govora z vidika tega v katero valuto vložit denar.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kredit vezan na švicarske franke (strani: 1 2 3 431 32 33 34 )

Oddelek: Loža
1693244124 (131276) perci
»

Evro in frank

Oddelek: Problemi človeštva
102194 (1394) jype
»

V katero valuto menjati EUR... (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
5111227 (7912) ADIJOOO
»

Pretvoriti EUR v CHF - bolj varno?

Oddelek: Loža
388983 (7137) pingo76
»

Stanovanjski kredit

Oddelek: Loža
103766 (1689) Modri dirkač

Več podobnih tem