» »

Evro in frank

Evro in frank

LordTado ::

lp
Kaj pomeni za kredit,če € pada in je vezan na švicarski frank?

lp

McHusch ::

Da moraš vsak mesec napraskati skupaj več evrov, da odplačaš fiksno anuiteto v frankih. In lahko se zgodi, da si po nekaj letih plačevanja kredita zaradi padca evra v evrih dolžan več, kot si bil ob najemu.

MrStein ::

Evro spet pada (že nekaj tednov), danes pa je še frank poletel v nebo.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Invictus ::

Švicarska banka ne drži več tečaja.

Bo postalo zafrknjeno tudi za švicarje ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

GTX970 ::

http://community.xe.com/blog/xe-market-...
EUR-CHF collapsed after SNB gave up the 1.2000 franc cap. This sent the cross to a 1.0236, which is a massive price action. With the ECB set to pursue QE, it was always going to be a tall order for the SNB to defend 1.2000, while the central bank stated that "while the Swiss franc is still high, the overvaluation has decreased as a whole since the introduction of the minimum exchange rate," and that "the economy was able to take advantage of this phase to adjust to the new situation." The EUR-CHF nosedive caused chaos in forex markets. EUR-USD hit a new nine-year low at 1.1572 following a two-big figure dive, subsequently rebounding sharply to near net unchanged levels around 1.1750, and then settling to a jumpy oscillation around the 1.1700 level. EUR-JPY selling and a degree of safe-haven buying underpinned the yen, sending USD-JPY to a 116.29 low, well off the pre-SNB announcement high of 117.94.


Na kratko in po domače povedano, kaj se dogaja s frankom in kaj to pomeni da ostale države ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: GTX970 ()

pirat ::

Na kratko ne vem ce bo uspelo, bo pa po domace.

Povprasevanje po svicarskem franku je ze tri leta zelo visoko, saj investitorji ves ta cas selijo (postopno) svoje premozenje v CHF ( nocejo imeti EUR, USD, itd...). Zaradi tega vrednost CHF raste.
Ker je posledica rasti vrednosti CHF bila, da so postajale svicarske storitve relativno drage za druge evropejce (npr. dopust v svici, nakup svicarskih izdelkov) se je v dolocenem trenutku svicarska centralna banka odlocila, da je rasti dovolj, in da bo natisnila toliko frankov, da jih bo dovolj za vse kupce frankov pl tecaju 1,2 CHF za 1 EUR. Tako je 'neomejeno' tiskala franke zadnje tri leta.

danes je rekla, da tole tiskanje nima smisla in je prenehala ( s tem je tudi prenehala podpirati tecaj 1,20)... In presezno povprasevanje po CHF je v nekaj minutah povzrocilo rast tecaja CHF proti EUR za vec kot 30%.. Ce pogledas z zornega kota EUR-a: EUR je v nekja minutah izgubil skoraj tretjino vrednosti napram franku ( takega tempa se v YUG ni bilo napram DEM :) ). Kasneje so se stvari nekoliko normalizirale, novo trenutno ravnotezje pa je cca 10-15% manj vreden EUR napram CHF.

Kaj to pomeni za tiste, ki imajo kredit denominiran v CHF? Visji obrok. Osnovni obrok je namrec v CHF (ceprav ti ga od place trgajo v EUR). Ampak ce so ti do vceraj za 300 CHF visok obrok od place trgali 250 EUR, ti od danes dalje trgajo 295 EUR.

Kaj to pomeni za svicarske izvoznike? Da so manj konkurencni evropejskim tekmecem.
Kaj to pomeni za svicarska gospodinjstva? Da so postala relativno bolj premozna glede na ostalo evropo.

pirat ::

in še del za razmišljanje (večina vas bo pa verjetno videla to kot provokacijo):

Ali ocenjujete, da je rast vrednosti švicarskega franka in zaupanja vanj tudi posledica naslednjih dejanj švicarskih državljanov:

1) Federal popular initiative "against the construction of minarets" (57,5%):
Swiss minaret referendum, 2009 @ Wikipedia

2) 77 percent of voters and 24 of the Alpine nation's 26 cantons (states) rejecting the idea mooted by trade unions to create a minimum wage:
http://www.dw.de/swiss-referendum-turns...

3) In rejecting the initiative, citizens have kept a sense of reality (against 66,5%):
http://news.yahoo.com/swiss-voters-reje...

???

nejcek74 ::

Glej, tezko tole ocenjuješ cez slovenske oci:
- minaretov tudi pred tem ni bilo
- nimajo minimalne plače, imajo pa pogosto minimalno urno postavko
- sprejetih je bilo tudi kar nekaj gospodarstvu precej neprijaznih referendumov, poglej samo tistega o preprečevanju poseljevanja alp ali pa lanskega o omejitvi zaposlovanja EU

Loocas ::

pač v prihodnje se lahko pričakuje, da bo obrestna mera na CHF še padala.. danes so jo spustili na -0.75% (torej bo jutri Libor tam nekje okoli -0.5%) kar dejasnko po drugi strani kredit znižuje. Po moje bomo kmalu na -1.5%, če ne še nižje, če misli švicarska CB vsaj približno zavarovat švicarsko gospodarstvo.
Matev - najslabši troll vseh časov

Buggy ::

bemti meni so pa ravno en teden nazaj poslali nanovo preracunan 6 mesecni LIBOR ter okvirni znesek mesecnega placila kredita, ki je na danasnji dan cca 90€ vecji kot prejsni teden...in to ravno ko imam samo se 4 obroke do konca 10 letnega pufa za bajto. Pomoje bom pac to moral pogoltniti, ker sedaj je vsako predhodno poplacilo ali zganjati kakrsnekoli akrobacije na banki v tej smeri brezvezno...pocakat da tecaj izzveni pa sprejeti dejstvo, da me bo se na koncu mal po podplatih podzgal :|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Buggy ()

jype ::

Buggy> in to ravno ko imam samo se 4 obroke do konca

A bi jih raje imel več, al kako? :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kredit vezan na švicarske franke (strani: 1 2 3 431 32 33 34 )

Oddelek: Loža
1693241817 (128969) perci
»

prenos stanovanjskega kredita iz CHF v EUR

Oddelek: Loža
317581 (3558) samotest
»

V katero valuto menjati EUR... (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
5111148 (7833) ADIJOOO
»

Pretvoriti EUR v CHF - bolj varno?

Oddelek: Loža
388948 (7102) pingo76
»

Stanovanjski kredit

Oddelek: Loža
103753 (1676) Modri dirkač

Več podobnih tem