» »

nVidia spustila nove GeForce na plano

1
2
3

Destroyers ::

92°C idle v ohišju Corsair Obsidian 800D, ki je ogromno.
100°C & 70dB po 30min igranja...

Poraba 10W višja od HD 5970...

Holy Shit is all I can say...
...They wanna build the prison!...

FireSnake ::

Sicer kar lepo napisana novica, ampak; a nimamo slovenske besede za "Tesselation"?

Malo zbode tudi to, da ni linka do anandtechovega clanka, ki je bil objavljen takoj po polnoci (sem bedel in cakal, ker me je firbec matral).

Skoda, da niso zadeve malo hitrejse, ker dvomim, da bo rdec tabor zavoljo teh novih gizmotov spustil cene.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Icematxyz ::

P.S. Članek na anandtech mi javi da bi naj bil okužen z zlonamerno kodo. Za to sem popravil linke na naslovno stran. Gre za članek z naslovom "NVIDIA's GeForce GTX 480 and GTX 470: 6 Months Late, Was It Worth the Wait?". In sicer za stran 6 z naslovom "computing".

Tako pa so tukaj kartice. Zaradi množice testov sem se odločil da bom naštudiral 2. Prvega z Guru3d ki zajema 35 strani! In drugega z Anandtech ampak le v delu ki na kratko testira computing. Se pravi GPGPU. Ker v množici testov ki sem jih na hitro preletel sem to področje našel na žalost na kratko opisano le tukaj.

guru3d
anandtech

Torej kratek povzetek:

Na guru3d (in verjetno drugod) so za nVidia kartice uporabili beta gonilnike za Ati kartice pa najnovejši Catalyst.

Glede CUDA jeder. Pri GTX480 so izklopili eden cluster pri GTX470 pa 2 clustra jeder od skupno 16 clustrov jeder. Bo se to dalo morda kako softwersko odkleniti?

Kartici imata obe 2 Dual link DVI izhoda. In 1 HDMI izhod. Za katerega je potrebno dodati da je prvič mini različica (potrebuje adapter) drugič pa da ima speljan zvok direktno preko tega HDMI konektorja. In zvoka ni potrebno več na HDMI pripeljati posebej.

Pomnilnik:
GeForce GTX 480 ima 1,54GB GDDR5 pomnilnika povezanega na 384-bitno vodilo preko 6 pomnilniških krmilnikov ki se nahajajo znotraj GPU jedra. (6 x 64-bit = 384-bit)

GeForce GTX 470 ima 5 pomnilniških krmilnikov. Torej 5 x 64-bit = 320-bit.

Priporočena (skupna) zmogljivost sistemskega napajalnika (brez SLI):
GTX 470 -550W
GTX 480 -600W



Temperatura (test):

Za hlajenje kot omeja že novica skrbi ventilator z maksimalno porabo kar 21.6W. Kar je zagotovo dober pokazatelj da gre za zelo vročo serijo kartic.

GeForce GTX 470 Idle 43 Max 94
GeForce GTX 480 Idle 45 Max 95
Max. dovoljena 105 °C

Dolžina kartice:
GTX470: cca 24cm
GTX480: cca 26.5cm

Predvidena cena:
GeForce GTX 480 $449-499
GeForce GTX 470 $299-$349

Tesselation:

Ni treba dvakrat poudarjati da to je področje kjer bi naj fermi arhitektura blestela.



Tesselation ni nič drugega kot večja gostota poligonov kot prikazuje slika višje. To nalogo v celoti prevzame GPU. Kar v praksi pomeni da zmogljivejša grafična kartica na tem področju ima manjši izpad FPS. Kvaliteta prikazane sličice pa se z višanjem števila poligonov viša.





Ocena avtorja testa je da je NVIDIA z implementacijo strojnega "tesselation" opravila svoj delo odlično.

Po testih ki je pred času z njimi postregla nVidia. Tudi avtor članka z svojim testom potrjuje oziroma ugotavlja da se nVidia bolje obnese v delih testa kjer se vrši zahteven "tesselation".

Tesselation intense



NVIDIA 3D Surround
Idejo si je nVidia sposodila pri ATI "Eyefinity". Gre za panoramski prikaz slike na 3 monitorjih.



Treba je dodati da za to potrebuješ 2 kartici v SLI.

GPGPU:
DX11 prinaša zanimivo novo funkcionalnost DirectCompute. Ki omogoča da programerji izkoristijo paralelno procesorsko moč sodobne video kartice.

DXVA omogoča predvajanje zahtevnih video vsebin praktično na GPU. CPU je pri tem praktično popolnoma razbremenjen.

Razni testi GPGPU na katere sem naletel nakazujejo da bo arhitektura fermi na tem področju blestela. Ampak ker se trenutno vsi usmerjajo na področje zmogljivosti v igrah so grafi pomanjkljivi in bolje da se z sodbami še nekoliko počaka. So pa testi na anandtech zelo zgovorni:

anandtech Glej P.S. na vrhu tega odgovora.

Kako se kartica v testih obnese in kako je z navijanjem?

Po grafih opravljenih v množici testov sodeč je GTX 480 trenutno skoraj na vseh področjih boljša od HD 5870. Tako da s tega vidika je prevzela krono najzmogljivejše eno jederne grafične kartice na tržišču? Razlika je med 10 in 20 odstotki. Pri primerjavi GTX 470 in HD5850 je stanje bolj izenačeno. In razlike so manjše.

Glede navijanja bo zagotovo v prihodnosti o tem še napisano veliko. Hiter test avtorja pa obljublja ob zmernem navitju nekje do 15% več zmogljivosti pri obeh modelih.

http://www.guru3d.com/article/geforce-g...
http://www.guru3d.com/article/geforce-g...





nVidia je torej uspela in zastavljeno letvico kot kaže preskočila. Dokazala da se nova arhitektura zmore kosati z obstoječimi rešitvami na tržišču. Na področju tesselation in GPGU je trenutno na tržišču v tem segmentu v dokaj veliki prednosti? Kot novost je pa za igralce iger morda v malo slabšem položaju če upoštevamo razmerje price/performace. Pri čemer seveda zanemarimo prednosti na področju "tesselation" in GPGPU področja. Ampak menim da je to bilo za pričakovati. In da cenejši modeli na tej arhitekturi sledijo v naslednjem "ciklu"?

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

Mr.B ::

Icematxyz , mislim da je Guru3d najslumljivejši test. Pa ja 300$. 350$ je štart, grafične pa s itak že rzaprodane pa če je to 10k primerkov ali pa 50k primerkov.
S tem da je Guru3d celo napisal da novih 10.3 driverjev od ATI-ja ni bilo pravočasno. Čeprav se jih da cca deset dni dl-jati, uradno pa prejšni teden...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Icematxyz ::

Icematxyz , mislim da je Guru3d najslumljivejši test.


Zakaj? Lahko bi se osredotočil na anandtech. Sem na hitro preletel grafe in ne vidim da bi primerjalni testi med omenjenimi modeli kartic prikazovali drugačno sliko?

Zheegec ::

Preberi Anandov zaključek. Guru3D zaključki bi bili mogoče primerni za CUDA teste, za gaming teste/porabo/ceno pa vsekakor ne.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

galu ::

Tako to gre.

Icematxyz ::

Preberi Anandov zaključek. Guru3D zaključki bi bili mogoče primerni za CUDA teste, za gaming teste/porabo/ceno pa vsekakor ne.


No ja. Do popolnoma zadnje sodbe sta revieva praktično identična.

Potem pa na anandtech reče v popolnoma zadnjem odstavku:

Finally, as we asked in the title, was it worth the wait? No, probably not. A 15% faster single-GPU card is appreciated and we're excited to see both AMD and NVIDIA once again on competitive footing with each other, but otherwise with much of Fermi's enhanced abilities still untapped, we're going to be waiting far longer for a proper resolution anyhow. For now we're just happy to finally have Fermi, so that we can move on to the next step.


To si verjetno mislil?

Ne vem. 15% zmogljivejša od najzmogljivejše eno jederne kartice trenutno na tržišču. Obljuba o GPGPU kot kaže drži. Tesselation je v veliki prednosti...

Zaključek pa da zadeve ni bilo vredno čakati? To se mi zdi malo tako-tako. Ne čisto temelječ na dejstvih. Ampak ok. Vsak ima pravico da potegne lasten zaključek. Tistega gori ko sem naredil povzetek pa sem potegnil sam. Tisto ni mnenje copy/paste z guru3d. Da ne bo pomote.

Bwaze6 ::

No, vsekakor imamo zdaj na tržišču DX11 kartice obeh podjetij. Kaj pa bo to prineslo, pa bomo zvedeli šele po 12. aprilu. Ali 16. aprilu. Če ne bo vmes še kakšnega presenečenja glede prelaganja izida.

Zaključek na HardwareCanucks me je presenetil. GTX 470 jim je očitno všeč, in edino tu so zapisali da je kartica tudi med delovanjem dokaj tiha (pač vroča, ampak tiha). Ostale strani in njihovi grafi kažejo približno isto (pre)glasnost za oba Fermija. In 10% hitrejša kartica (od ATI 5850) po mojem tudi ni vredna 30%+ več. Sploh ker teh nekaj odstotkov ATIjeva kartica zlahka pridobi z rahlim overclockom, brez hudih sprememb na področju glasnosti.

RejZoR ::

Ne vem zakaj vsi navajate kartice kot "Fermi". Ime je znano in to je GTX 470/480. A kdo naslavlja Radeone kot Cypress? Ne. Zato ne vidim fore. Fermi je bil samo kodno ime dokler uradno ime še ni bilo znano. Zdej ko je, mi je to ime prav neumno.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Bwaze6 ::

Sopomenke uporabljamo zavoljo bolj raznolikega besedila, nihče ne bere rad ponavljanja. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bwaze6 ()

snow ::

A kdo ve kolk je kaj GPGPU performance teh kartic v single in double precision (CUDA/OpenCL)?
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Icematxyz ::

Anandtech ima v članku ki je trenutno na naslovnici z naslovom "NVIDIA's GeForce GTX 480 and GTX 470: 6 Months Late, Was It Worth the Wait?" na strani 6 z naslovom "computing" opravljenih nekaj meritev na področju GPGPU. Ne vem pa zakaj javi da bi naj bila nameščena zlonamerna koda če kliknem na članek.

nocutius ::

Lažje je napisat fermi kot gtx470/480 :). Lenoba pač, vsaj z moje strani. Dokler je govora o samo 2 karticah, se mi ne zdi nič narobe če jim rečemo kar fermi.

M_T_M ::

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: M_T_M ()

Mr.B ::

Problem pri NV, je v tem čisto banalen, če se temu lahko tako reče. Problem je v tem, da NV nima denarja za razvoj dveh produktov, pa poizkuša združiti dva produkta v enem. Zato je rezultat tak kot je. Blesti v Cuda, v igrah pa nič posebnega. Torej cilj je CUDA, GPGPU strojih...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Icematxyz ::

Glede OpenCL. Gre za 2 sintetična testa ker pravih aplikacij ki bi to testirale v praksi zaenkrat še ni. Tako da je lahko rezultat zavajujoč. Ampak vseeno če drugih testov ni za nek vtis:

...



...



Pri CUDA je stanje malenkost drugačno. Saj aplikacije obstajajo. Ampak spet so težave pri primerjanju z ATI.

...



...



...



Nekako povzameš pa lahko tudi s teh testov da je področje GPGPU dokaj napredovalo? Seveda pa bo najbolje oceniti zadeve v prihodnosti. Ko bo vedno več in več aplikacij na voljo za to področje in ta namen uporabe.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

Icematxyz ::

http://hothardware.com/Articles/NVIDIA-...

The SiSoftware GPGPU processing benchmark performs single- and double-precision floating point arithmetic on the GPU and the results are reported in pixels/s, i.e. how many pixels can be computed in 1 second. The benchmark will still run if support for double-precision isn't found, however, as is evident by the NVIDIA double DP scores below. Emulated results using 32-bit float are uses due to lack of native double (64-bit) floating-point support in OpenCL drivers. Regardless, the single-precision scores are still interesting...


..



The GeForce GTX 480's single-precision floating point performance in the SANDRA GPGPU processing benchmark is significantly better than the Radeon HD 5870. Hopefully, with future drivers and / or versions of this benchmark, we can get comparable double-precision scores. Double precision floating point performance should also be a strong suite of the GTX 480.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

huelz ::

Mah, zaenkrat vecino zanima gaming performance, torej zgolj in le fps.
Tu nekih bistvenih razlik ta moment ni (na strani GTX4x0 kartic).
Specificne aplikacije, ki izrabijo prednost nVdiine al pa ATI-jeve zadeve pa je cist postranska stvar. Mene tehnologija kot taka niti ne zanima, zanima me pa kaj kartica izpljune ven. Kaj in na kaksen nacin je pravzaprav vseeno, steje pa tu sigurno cena in zadnje case tud poraba ocitno (vsaj nekaterim). Sploh ne vem zakaj je to pri high end grafikah pomembno, zanemarljiv faktor za moje pojme.

LuiIII ::

Predstavitev GTX4xx je zaradi majhne "naklade" za vsaj 3-4 mesece s stališča nabave skoraj popolnoma nerelevantna zadeva. Je recimo temu dober demo tehnološke smeri, ki jo želi Nvidia v prihodnjosti peljati. V taki obliki kot je (A3 revizija na 40nm) in po takih cenah bo vsaka kartica verjetno pridela izgubo ali pa kvečjemu ničlo. Že zaradi tega je odločitev Nvidie glede majhnega števila dostopnih kartic logična in pričakovana. Glede zmogljivosti so pa reviewi kar različni. Sam se nagibam da ima GTX480 od 10%-15% prednosti. Toda cena za to je zelo zelo visoka. Očitno je, da je GTX480 s svojimi 700MHz skoraj do konca navita. O tem priča tudi res ogromna poraba saj porabi toliko kot dual GPU kartica 5970 kot visoke temperature in zelo glasno hlajenje. S to kartico v računalniku se poleti na zračnem hlajenju ne bi upal preveč igrat.
Morda bo GTX4xx zaživela z B1 revizijo, če bo Nvidia tokrat zadeve opravila bolje, toda do 28nm procesa ne moremo upati na bistvene izboljšave. Jedro je res preveliko. Drugače so mi pa stvari, ki se tičejo GPGPU in GTX4xx všeč in sama srhitektura je zelo zanimiva. Vidi pa se da se Nvidia nagiba v veliko bolj GPGPU vode. Pravzaprav dolgoročno gledano druge izbire niti nima. S prihodom APU tehnologije, ki združuje CPU in GPU, se bo verjetno celotna zadeva okoli GPGPU precej spremenila. V katero smer se bo nagnila tehtnica sicer verjetno nihče ne ve, ampak po mojem bi znal biti APU pri tem uspešnejši saj bo kljub manjši zmogljivost (če primerjamo z GPU) ponujal oboje v enem z še vedno dovolj veliko zmogljivostjo. No pravi rezultati bodo jasni ob predstavitvi nove procesorske platforme Bulldozer (AMD). Če AMDju ne bo uspelo dovolj dobro zliti CPU in GPU v APU, potem ima Nvidia vse možnosti za nadaljno prosperiteto. Drugače je pa zgodba GPGPU in morda tudi Nvidia končana.

Edit: GPU v GPGPU

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LuiIII ()

Jedi Master Yoda ::

Ah, kaj pomagajo demoti in prirejeni testi. Dejstvo je da NVidia razočara na celi črti, pri nas pa pričakujte cene okoli 600EUR vsaj od začetka. Pa če odšteješ še dobrih 200EUR še za solidn napajalc da lahko to živino sploh žene, ter glasnost in segrevanje, pa ničkaj boosta za dx 9 in 10 špile... Dokler bodo konzole vladale na trgu, tudi špili ne bodo kaj boljše zgledali kot danes. Konzole dejanjsko zavirajo razvoj pc grafike v igrah, ampak se že pojavljajo večje razlike v kvaliteti med konzolno in pc verzijo. Pa vprašanje koliko je dejanjsko serija nvidia GTX4x0 "boljša" od ati 5xx0 serij v igrah.

Riff ::

konkurenca mora biti enkrat je Ati boljši drugič pa nVidia tako pač je :)

huelz ::

Pa sej konkurenco mamo radi. Gre enostavno za to, da GTX4x0 ni to, kar je zelen tabor upal da bo, rdec je pa pravtako razocaran, ker ne bo zarad tega nizjih cen.

st0jko ::

Kaj je z nekaterimi da omenjate 200EUR za napajalc. Kateri napajalc za 80-100EUR pa ni dovolj?
keks?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: st0jko ()

PrimozR ::

49106 je izjavil:

Blue fish koliko časa smo čakali na atijev pravi odgovor G80-ki? Dlje kot na Fermija.

Mr.B že zaradi cene, te grafične ne bodo v večini mlinov.

Wait, what?!? Torej trdiš, da smo serijo 4000 oz. zagotovo 5000 dobili za Fermijem, ki je za serijo 5000 zamudil pol leta? Eh?

Zheegec ::

Odgovor na G80 serijo je bil Radeon HD4xxx serija. Takrat je pač AMD prišel kasneje. Samo 5xxx serija pa ni zamudila, Fermi pa je.
Mogoče že kdo kaj ve o mobilnih derivatih?
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

PrimozR ::

Jst je izjavil:

frufi: :)))))

---

Mene pa Fermi matra *samo* zaradi njihovega Nexus (Parallel Nsight) developer orodja za Visual Studio. To znanje bi mi konkretno zvišalo mojo vrednost...

Wishfull thinking: Ko bi le Nvidia ubrala ATIjevo pot, kateri ob lansiranju nove arhitekture poskrbijo tako za High end, Performance range, pa tja do Entry level kartice. Samo žal temu ni tako...

Če odmislimo ceno, porabo in temp, potem je kar v redu kartica. :)

Čaka nas pa še en monstrum. Fermi ima 16 SM (1 SM je blok 32 CUDA jeder). 480 ima enega dizejblanega, kar nanese 15x32=480 Shaderjev. 470 pa 2 dizejblana = 448.

Torej se nam v prihodnosti obeta še ena kartica, ki bo imela delujočih vseh 16 blokov, kar nanese 512 shaderjev. In ker izdelava v manjšem proizvodem procesu še ni na vidiku, bo poraba še malenkost večja.

Me pa zanima, če sta v 470 tista dva bloka zakenjena samo v BIOSu. Morda bi se dalo flashat z biosom 480. Seveda potem, ko doterajo proizvodni proces, da ne bodo imeli toliko izpadov.

Še nekaj: GTX200 serija je imela super poštimano IDLE porabo. Kaj za vraga so počeli z fermijem, mi je trenutno neznanka...

AFAIK so, kot sem razumel v enem reviewu, vsi omejeni samo z BIOSom. Ampak keč je, da so omejeni zaradi yieldov.

PrimozR ::

st0jko je izjavil:

Kaj je z nekaterimi da omenjate 200EUR za napajalc. Kateri napajalc za 80-100EUR pa ni dovolj?

Glede na zahtevane specifikacije, vsaj za 480ko, mislim da malokateri, morda proti 100 € in naprej :)

Imam tukaj ~4 leta starega Tagana 420 W (izpustil dušo), takrat 17 bivših jurjev, 22 A na 12 V liniji, ter novega Cooler Master Silent PROja 500 W s 34 A na 12 V liniji. Tudi GTX 470 AFAIK potrebuje več, ampak po drugi strani je res, da nVIdia to bazira na uporabi LGA-1366 proca (i7 920).

xyxyxyxy ::



:))

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

st0jko ::

PrimozR je izjavil:

st0jko je izjavil:

Kaj je z nekaterimi da omenjate 200EUR za napajalc. Kateri napajalc za 80-100EUR pa ni dovolj?

Glede na zahtevane specifikacije, vsaj za 480ko, mislim da malokateri, morda proti 100 € in naprej :)

Imam tukaj ~4 leta starega Tagana 420 W (izpustil dušo), takrat 17 bivših jurjev, 22 A na 12 V liniji, ter novega Cooler Master Silent PROja 500 W s 34 A na 12 V liniji. Tudi GTX 470 AFAIK potrebuje več, ampak po drugi strani je res, da nVIdia to bazira na uporabi LGA-1366 proca (i7 920).



Pač priznat moraš da je "+ dobrih 200€ za napajalnik" močno pretiravanje...
keks?

IvoJan ::

govorili smo da rabis za sli napajalnik ki stane 200EUR...
|TUF X670E plus WIFI|7900X3D|arctic LF2 360mm|
|32gb 6000 CL32 ddr5|Manli RTX4090 Gallardo|P5+ 2TB nvme|
|P3+ 2TB nvme|Corsair HX1000i|Meshify 2|

Mr.B ::

Kolikor je bilo v testih napisano, rabiš napajalnik ki bo konstantno sposoben na eno linijo furati 17A. Rabiš pa dve taki liniji. Te pa so tam 150EUR. potem pa rabiš seveda še zeloooo dober procesor, ram, itd, Tako manj kot 850W s kvalitetnim napajalnikom. Pozabi da boš kaj takega fural na napajalniku ki ima 4x12V 18A. Če pa zraven razmišljaš ke kakšne dodatne kartice, itd,, pa si zelo hitro na kilovatu...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

galu ::

Corsair TX850 stane 120e.

P.S. Tu je še POOOLNO začetnih cen o GTX470/480 v EU. To so vse cene brez dejanske zaloge, ki so ponavadi višje... :)

http://geizhals.at/eu/?cat=gra16_512&so...
Tako to gre.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: galu ()

Jst ::

ATI vs NV



vir: guru3d forums.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

m0LN4r ::

A niso hotel Fermi poimenovat Thermi?

Po mojem mnjenu pa je ta 4XX serija od nvidije šele poskusna generacija, na kateri bojo le še nadgrajevali in izboljševali stvari. Dokler se programski del sveta nebo razvil v drugo smer, bo tudi nvidia počakala, med tem časom pa lepo skombinirala stvari. ATI se bo obdržal svoj delež na trgu igričarjev, NVIDIA pa bo šla na razna druga področja.
Ne smemo pozabit nvidiine načrte za Superračunalnike, ki bodo temeljili na grafičnah itd.
Recimo NVIDIA se bo zelo dobro obnesla v zdravstvu, kjer rabijo 3D realnočasovne slike za prikazovanje notranjih organov, za tako delo pa so CPU-ji prešvoh.

Izgleda, da nvidiji več igričarji niso na prvem mestu, bo pa sledile ostale stvari...
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Isotropic ::

snow je izjavil:

A kdo ve kolk je kaj GPGPU performance teh kartic v single in double precision (CUDA/OpenCL)?

beri anandtech test. pa na wiki se tudi kaj najde.
ti delas nekaj s cfd, kajne? bos kaj caral s CUDA?

PrimozR ::

m0LN4r poskusni del za?

vinkl25 ::

Ja bil je veliki šraj na koncu pa malo kaj.
Asus Crosshair V Formula |Phenom II 1090T @4200|TeamGroup Elite 8GB@1600Mhz|
2x500GB SSD|2x1070

Jst ::

>A kdo ve kolk je kaj GPGPU performance teh kartic v single in double precision (CUDA/OpenCL)?

Ko sem bral o Fermi arhitekturi, sem zasledil, da je polna podpora float-u (double). Zato jaz razmišljam, da bi kupil eno izmed kartic, da bi se naučil CUDA/DirectCompute programiranja. Poglej si nvidia nexus. Tudi community je zelo aktiven, pa še nvidia guys veliko sodelujejo. Mislim, da bo kmalu programiranje na/za GPUju obvezen del repertoarja znanja vsakega razvijalca.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Jst ::

Kar se pa Iger tiče:

Meni je poleg AVG enako pomemben MIN FPS. Oziroma AVG MIN, ki ga izračunam sam iz podatkov, ki jih dobim v FRAPSu. Večina opisov se osredotoča samo na AVG, sem pa zasledil na anandtechu, da so zapisali za crysis warhead tudi MIN. In tu Fermi blesti.

Poglejte sliko, ki sem jo zgoraj linkal. Večina opisov kaže 10-15% hitrejšo 480 od 5870. Samo ko ne bi bila tako preklemano vroča...

Če bo pa bolj future proof kot ati, je pa odvisno od razvijalcev iger. Sam nisem ravno optimističen. Sploh glede na približno tri-letni razvojni cikel grafičnih. Kar pomeni, da je ATI že globoko v razvoju naslednjika Evergreen-a. V bistvu je moral biti že ob samem izidu 5000 serije. Kupovanje v upanju za future proof se mi ne zdi pametna odločitev.

Tisti, ki so kupili ATI 5000 ob izidu so naredili dober deal. Mi, ki smo pa čakali na Nvidijo, smo pa sedaj v precepu. No, vsaj jaz. Sedaj kupiti pol leta starega ATIja mi ne diši (pa čeprav ima dobre kartice), 470/480 pa s svojo porabo in temperaturo odvrača od nakupa. Moram prvo prespati nekaj noči... Sicer pa preden bodo karte dejansko na zalogi v trgovinah, do takrat se bomo pa menda že odločili.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

dr.J ::

Menda imajo "namizni" Fermiji 2x manjšo double-precision floating-point zmogljivost od pravih HPC kartic.

Za učenje programiranja je dobra tudi kaka druga s compute capability 1.3 (od GTX 260 dalje). Se pa strinjam, tole bo "a must know".

Preizkusil sem eno funkcijo za faktorizacijo matrik v single-precision http://www.culatools.com/ in zadeva na GTX 275 deklasira Intelovo MKL.
In theory, there is no difference between practice and theory.

dukenukem ::

Nvidia will not be providing open-source support for Fermi or any future Nvidia products. Nvidia will continue barely supporting xf86-video-nv only as it concerns existing GPUs and functionality and what they see "within reason" future versions of the X.Org Server. Nvidia will also not support DisplayPort on any GPU with the open-source Nvidia driver.Tole je za linux mišljeno

Poldi112 ::

Ja, samo nikogar ne zanima, ker binarne driverje bodo še vedno dodajali, za open source driverje je pa Nouveau boljši.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

filip007 ::

Prvi pravi jumbo jet...:))



Ima kdo toliko jajc v hlačah za SLI...
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: filip007 ()

PrimozR ::

Če je pa Delta vent :D

Jst ::

Ja, no, to je pa res realen test glasnosti. Jaoo. Sej ne pravim, kartice SO glasne, ampak ljudje imamo v povprečju zaprto ohišje, ter kakšen meter stran, večinoma na tleh. Jaz se glede tega popolnoma strinjam z Hilbertom (guru3d), ki je lepo razložil kaj poslušamo v teh filmčkih.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

vinkl25 ::

AirBus A380 jumbo jet :))
Asus Crosshair V Formula |Phenom II 1090T @4200|TeamGroup Elite 8GB@1600Mhz|
2x500GB SSD|2x1070

PrimozR ::

Jst je izjavil:

Ja, no, to je pa res realen test glasnosti. Jaoo. Sej ne pravim, kartice SO glasne, ampak ljudje imamo v povprečju zaprto ohišje, ter kakšen meter stran, večinoma na tleh. Jaz se glede tega popolnoma strinjam z Hilbertom (guru3d), ki je lepo razložil kaj poslušamo v teh filmčkih.

In to je?

vinkl25 je izjavil:

AirBus A380 jumbo jet :))

A380 != Jumbo Jet...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

Valvoline ::

Tisti stock hladilniki so itak zaen drek. Sam pa za ceno grafe 500e+ bi pa škrti proizvajalci res mogl gor spravt nekaj boljšega.Fak čeb nekaj skp naredil z 2x vent za ohišje bi bilo 10x bolj učinkovito in skoraj neslišno,in temperature za najmanj 20c nižje.
Najlajžje modificirat tole zverino zgoraj=standardni postopek. Odstranit zgornji plastični del hladilnika z ventilatorčkom,tak da gor ostane le kovinski del hladilnika(rebra).Počez daš 2x vent za ohišje(silent varijante ali zraven regulator za hitrost) in ju pršravfaš gor ali daš vezice. Temperatura takoj pade za 15-20c grafa je potem skoraj neslišna.

Zgodovina sprememb…

M_T_M ::

1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

GTX 570 prihaja

Oddelek: Novice / Grafične kartice
224569 (3861) Machiavelli
»

Fermi koncno prihaja (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Strojna oprema
18024318 (18305) cole-22
»

Alternativna hlajenja za nova GeForca

Oddelek: Novice / Grafične kartice
369764 (8279) PrimozR
»

Cene, slike novih GeForcov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
10027059 (23631) Jst
»

Slike tiskanine GeForce GTX 480

Oddelek: Novice / Grafične kartice
4813132 (11509) PrimozR

Več podobnih tem