» »

Vizualizacija proračuna 2010

1
2
3

Gandalfar ::

sprasujem je izjavil:

Fajn bi blo videt, kolk je nepobranih davkov od firm? Potem še dolgovi in prihodki v katerih imajo KAD in SOD deleže, prihodki in odhodki nlb banke (radodarnost do tajkunov oz. privatizacija). Da se pač vidi za kaj in za koga se najbolj zadolžujemo. Pa kaj je z zemljišči, nepremičninami države: knjižna vrednost pred prodajo, tržna vrednost po prodaji fizični ali pravni osebi.


Bi bilo fino ja. Predlagam da zacnes research oz. zbirat podatke in jih dajat v excele, da se jih da potem vizualizirat.

FireSnake ::

hruske je izjavil:

Ja pa saj ne gre (samo) za to, da so oni krivi, ker so taki. Saj noben drug, ki bi ga izvolili ne bi bil nič drugačen.

Krivi smo(ste,so) državljani, ki samo mirno gledamo kaj delajo. Krivi so slogani kakršen je "Taklele mamo", ki ljudem vcepljajo vdanost v usodo in nezmožnost spremembe, kar gre strankam še kako na roko. Nihče pa ne izvaja nadzora, da poslancev glas res predstavlja tudi naš interes in ga ne zlorabljajo sebi v prid, tako kot to Jelinćić dobro zna. Tako da je popolnoma logično, da se, če uporabim kar Jelinćićevo terminologijo, v parlamentu obnašajo kot goveda in z denarjem delajo kot s svinjskim mehom.


Se povsem strinjam ... a (nas) je premalo takih ... vecina samo slepo kima in je fanaticno privrzena levim ali desnim. In Bog ne daj, da reces kaj cez janso ali pahorja, ker se lahko komu zameris. Jaz nikoli ne sparam.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

madmitch ::

Icematxyz je izjavil:



No ja.

SKUPAJ 34.257 34.387 33.866 34.134 33.926 34.567 34.333 34.210 34.414

Tukaj težko govoriš da je šlo kaj dol ali gor. Gre kar za eno lepo ravno črto.

Momentmal, javna uprava naj bi imela politiko nezaposlovanja in izkanja notranjih virov, pa ne mi rečt, da v vseh teh letih ni šlo tako rekoč nič ljudi v penzijo. Poleg tega ima javna uprava in razni javni zavodi tako porazno organizacijo, da bi samo z optimizacijo prekladanja ene mape čez pet miz (kar se dejansko tudi dogaja) prihranili za Patrijo, Falkona in pušlc za prvo damo na leto (najmanj).
Moj point je, da je javna uprava tako razpuščena, da je joj, da vsaka realno narejena ura stane x 3, poleg tega pa plačuje na tisoče svetovalcev z urno postavko tedenske plače strokovnjaka, ki ga itak plačujejo.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

opeter ::

Mene zanima, ali obstaja možnost, da država bankrotira? Kaj to pomeni za navadne državljane? Pride recimo Avstrija, Hrvaška, whatever in reče, da je od danes naprej to del od katere od naštetih držav?

Ali pa je država le inštitucija? Če bankotira, se ustanovi nova, podobno kot podjetja (oz. kot to delajo razni privatniki itn. ki eno podjetje zaprejo in odprejo novo?)?

Kaj se zgodi, če upokojenci, policija itn. ne dobijo svoje plače, pokojnine itn. zaradi bankrota?
Kaj se v tem primeru zgodi z državnimi firmami? Njihovo lastnino itn.?

Ali se to sploh ne more zgoditi?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

miteq ::

opeter je izjavil:

Ali se to sploh ne more zgoditi?


Načeloma se ne more. Pred "bankrotom" priskoči na pomoč Mednarodni denarni sklad ali pa kar druge države, ki začnejo odkupovati dolžniške vrednostne papirje države, ki je v proračunskih težavah. Nikomur ni v interesu, da kakšna država postane plačilno nesposobna.

Daedalus ::

Lahko bankrotira. Se je že dogajalo, pa se verjetnu tudi še bo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Tear_DR0P ::

miteq: http://www.spiegel.de/international/bus... - kaj se zgodi ko bankrotira država, na primeru argentine
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

McHusch ::

Država NE MORE bankrotirati, ker je suverena. Denar za poplačilo obveznosti lahko zbere z obdavčenjem, svežim zadolževanjem ali tiskanjem denarja (razen evrodržav). Lahko pa se odloči, da neha poravnavati zapadle obveznosti (default), kar pogovorno narobe imenujemo bankrot. Ampak ni, ker države ne more nihče prisiliti v plačilo niti ji ničesar odvzeti. To samo pomeni, da bo imela v prihodnosti velike težave pri najemanju posojil.

Daedalus ::

To ni čisto res. Suverenost je lahko tud opcijska - če si dosti dolžen, ti jo kdo pač odvzame. Suverenost plus karkoli misli, da bo poplačalo dolg. To, da se na Zahodu običajno ne poslužujemo (več) takih prijemov je bolj izjema, kot pravilo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

madmitch ::

Ne pozabit na IMF in WB, vsaka država tja daje denar in ko (če) enkrat zagusti, ga tudi dobi. Tako da dejanskega bankrota države ni, to ne obstaja. Bolj je podobno osebnemu stečaju, saj v tem primeru (recimo Argentina) ti dve organizaciji pošljeta svoje ekipe v državo, da delajo red, kontrolirajo pretok denarja in podobne hece. Mimogrede, tudi Islandija ima kar nekaj komisarjev IMF in EU centralne banke v ministrstvih in podržavljenih bankah. Tudi ta država ni bankrotirala, pa bi, če bi bila korporacija, morala.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Utk ::

Ma sploh nas nima kaj skrbet. Strašno pametni ekonomisti na tem forumu so mi zatrdili, da imamo najboljšega finančnega ministra v zgodovini, ki zna kaj dela. Vso sranje je pa seveda zakuhal J., ki je zadolžil vsakega Slovenca v 4 letih za 250 evrov, Križanič pa v enem letu za 2000 (in nič ne kaže, da bi se trend prekinil). Tudi če bi J prišparal jurja na Slovenca (in ga ne zadolžil za 250), bi to bankrot Slovenije prestavilo za vsega 8 mesecev.
Če je vlada nesposobna naredit karkoli pametnega glede odhodkov, naj enostavno zmanjša vse postavke za 10 procentov (razen odplačevanja dolgov). To je neumno, ampak če ni nič bolj pametnega...Niti ni res, da so plače v državnih službah majhen problem. Tam res zavzemajo majhno površino, ampak tu je treba upoštevat še tistih 10 hektarjev zgoraj levo, razne zavode, katerih plače očitno niso upoštevane v manjšem pravokotniku. Če bi bli, bi imelo 150,000 državnih uslužbencev imelo približno 300 evrov plače. Niti ni res, da se število uslužbencev zmanjšuje ali vsaj stagnira. Stalno se povečuje, z vsakim novim zavodom bolj, te pa ustanavljajo tudi občine in ne vem kdo vse, pa tudi ta vlada tedensko serje nove.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

Zheegec ::

Prejšnja vlada bi morala imeti proračunski suficit, glede na konjukturo, ali pa vsaj neko lepo ničlo.
Sedanja vlada pa se MORA zadolževati, samo kaj ko s tem denarjem počnejo same neumnosti (vsaj dosedaj so jih, če imajo kaj pametnega v planu naj me kdo popravi).
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zheegec ()

Utk ::

Lahko se zadolžujemo ja, če zmanjka par procentov. Če pa se v enem letu zadolžimo za 4 milijarde, ob 9 milijardnih prihodkih, je pa to katastrofa. Ne glede na to kakšno stanje je blo prej. A kdo resno misli, da bo drugo leto pa kar 13 milijard prihodkov naenkrat? Ali pa da bo kar naenkrat odhodkov za 4 milijarde manj? Če bi blo tu 5 procentov razlike, se bi lahko v par letih poravnalo, za 30 procentov se pa ne more poravnat še 100 let.

miteq ::

Sami strokovnjaki tukaj... :)) Slovenija ne bo bankrotirala, tako da lahko nocoj mirno spite. Niti Grčija, ki ima trenutno katastrofalno velik proračunski primanjkljaj in javni dolg.

Malo manj mirno bodo pa spali vaši otroci, ker jih bo najverjetneje doletelo takšno ali drugačno povišanje davkov.

Zheegec ::

Ah, saj to so vse dolgoročna posojila in vse države jih imajo, nekatere tudi v velikih procentih glede na BDP. Ampak, kot sem rekel, takšna posojila morajo obvezno iti v nižje davke za gospodarstvo, dodatno pa še klestenje stroškov javne uprave. Tako čez palec bi z lahkoto vsaj razpolovili število občin, bi bil en dober začetek.

Najboljša varianta bi bila, da se vsakemu ministrstvu zmanjša število sredstev za nek določen procent, in se pogojuje, da ostane število in izvedba projektov enaka. To potem pomeni optimizacijo dela, odpuščanja ali pa plače glede na uspešnost...
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Utk ::

Ja niso strašno dolgoročna, to od lani bo treba plačat v petih letih. No, seveda se bo čez 4 leta za to vzelo novo posojilo...
Bi pa moralo to it za nižje davke in klestenje stroškov, ampak tega ni, niti ne bo. Ta vlada je že pred volitvami pošteno povedala, da ne misli manjšat davkov. Ne vem kater butelj jih je vseeno volil, ampak to je že drug problem.

darkolord ::

Tako čez palec bi z lahkoto vsaj razpolovili število občin
Ja, prov res z lahkoto. Z lahkoto lastovke. Še za regije se ne mormo zmenit.

Bi pa moralo to it za nižje davke
Kaj bi pa potem, se naslednjič zadolžili za višjo vsoto?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Utk ::

Ne, nič potem, takoj bi zmanjšali vse stroške tolk, da bi bli na nuli, ali pa v minimalnem minusu, ker smo glih sred krize.
Če gre človek na morje, v trgovino, avto kupit, karkoli, povsod se da prišparat 10 procentov. Samo naš javni sektor je tako popolno zoptimiziran, da se ne da prišparat niti enega jebenega procenta. Res neverjetno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

Zheegec ::

Tako čez palec bi z lahkoto vsaj razpolovili število občin

Ja, prov res z lahkoto. Z lahkoto lastovke. Še za regije se ne mormo zmenit.

"Z lahkoto" sem mislil na posledice za nas, občane, ne pa kako "lahko" bi bilo to spraviti mimo raznih sindikatov, pa čez celo vladno proceduro.
Bi pa moralo to it za nižje davke

Kaj bi pa potem, se naslednjič zadolžili za višjo vsoto?

Zadolžuje se zato, da se izpelje kakšen dolgoročno nujen projekt (recimo JEK2, katerega najbrž ne bo še dolgo) ali pa da se znižuje davke in s tem poveča gospodarsko rast.
Mercator večino posojil ne najema zaradi tega, ker bi imel preveč tekočih stroškov in pa predrago upravo ter visoke stroške dela, ampak za investicije. Država je pa samo malo večje podjetje.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

gzibret ::

opeter> Mene zanima, ali obstaja možnost, da država bankrotira?

Da, država lahko bankrotira. Ko ne more več odplačevati posojil, jo države upnice pritisnejo, da začne prodajati vse živo, od vodovoda, elektrooskrbe, telekomunikacije, železnice, zemljišča (a ni nekdo Grčiji celo predlagal, da naj proda nekaj otokov?), rudna bogastva, gozdove, hidroenergijo ipd... Nadalje države upnice pritiskajo državo dolžnico, da sprejme določeno zakonodajo. V skrajni fazi lahko celo izgubi del suverenosti in ji postavijo guvernerja, ki lahko potem blokira odločitve parlamenta (tako kot ga ima Bosna in Kosovo recimo). Ampak to zadnje je že skrajna sila.

ZDA pred tem rešuje dejstvo, da ima najmočnejšo vojsko na svetu. Brez tega brez skrbi, da bi Kitajci že pokupili pol Amerike.

Tiskanje denarja pa ni rešitev, ker potem nobeden več noče tistega denarja in ga vlada totalno razvrednoti (hiperinflacija), tipa Islandija recimo. Seveda je spet ZDA tukaj spet izjema.


Za državljane pa to praktično pomeni konec socialnih transferjev, kvalitetnega in poceni šolstva ter zdravstva in podobno. Kratkoročno državi zavlada revščina, dolgoročno pa totalno nazadovanje (nepismenost, bolezni), kar na koncu vodi v novodobno sužnjelastništvo.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

BlueRunner ::

Tiskanja denarja Slovenija več ne more izvesti. Torej na hiperinflacijo in poceni stanovanja iz tega naslova ne moremo računati.

Icematxyz ::

No mislim da je dokaj jasno zakaj se trenutno naša država zadolžuje? In da ne bo nič kaj prijetno tega dolga odplačati?

gzibret ::

Kratkoročno je tole zadolževanje za vlado kar fajn. Efekti se bodo itak posnali šele po naslednjih volitvah. In tako razmišljanje ima VSAKA vlada.
Vse je za neki dobr!

Matako ::

darkolord je izjavil:

Tako čez palec bi z lahkoto vsaj razpolovili število občin
Ja, prov res z lahkoto. Z lahkoto lastovke. Še za regije se ne mormo zmenit.


Žalostno je, da smo jih nekoč res imeli pol manj in čisto nič ni bilo narobe - razen, da ni mogel vsak kreten županovati (z njegovega stališča)?
/\/\.K.

Zheegec ::

Žalostno je, da smo jih nekoč res imeli pol manj in čisto nič ni bilo narobe - razen, da ni mogel vsak kreten županovati (z njegovega stališča)?

Samo ne pozabiti, da je "včasih" dosti manj ljudi imelo svoj avto, bile so slabše prometne povezave in dosti manj je bilo "online" možnosti javne uprave, katerih je tako in tako pri nas še vedno premalo.
Pa še sedaj je novi software v javni upravi, dosti manj dela, vpišeš par podatkov, poklikaš in to je to.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Icematxyz ::

Heh. Ravno pravšnji članek ki dopolnjuje to kaj sem napisal 3 poste višje:

http://www.finance.si/274865/Prek-sheme...

darkolord ::

Ne, nič potem, takoj bi zmanjšali vse stroške tolk, da bi bli na nuli, ali pa v minimalnem minusu, ker smo glih sred krize.
Zakaj pa ne bi sam stroškov zmanjšali, pa delali ogromnega plusa?

Samo naš javni sektor je tako popolno zoptimiziran, da se ne da prišparat niti enega jebenega procenta
Brez, da bi s tem nekaj tisoč ljudi spravil v ZELO slabo voljo, težko. Zelo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

zee ::

Malokatero zdravilo spravi cloveka v dobro voljo ;-)
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

darkolord ::

In? :)

CoolBits ::

In važno, da zdravilo deluje tud če ni najboljše volje...

Daedalus ::

Žalostno je, da smo jih nekoč res imeli pol manj in čisto nič ni bilo narobe - razen, da ni mogel vsak kreten županovati (z njegovega stališča)?


Ne pozabit, da mamo IIRC cca 25% poslancev-županov, ki jim mešanje zakonodajne in izvršne (slednje na lokalnem nivoju) funkcije še kako paše. In se ne bojo dali izgnati. Država pa dokler bo financirala vsako občinsko kaprico, tudi ne bo izboljšala sedanje situacije. Občanom pa ne bi blo kaj slabše zaradi tega.

Brez, da bi s tem nekaj tisoč ljudi spravil v ZELO slabo voljo, težko. Zelo.


A slaba volja tistih, ki plačujemo teh nekaj tisoč ljudi pa ne šteje?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

kopernik ::

Dohodnino bi lahko vsaj prepolovili, če ne celo ukinili. Nepotreben davek, ki ljudi samo živcira.

hruske ::

Ni nepotreben davek, ker določene stvari v državi pač morajo delat, tud če noče noben plačat za njih. Je pa res, da se izvaja premalo nadzora.

V idealnem primeru bi tiskali več denarja: ljudje bi videli, da se ga ne splača šparat, zato bi ga normalni ljudje hitro porabili za nakup materialnih stvari bogatejši pa za investicije in tako pospešili obtok. Trgovanje s tujimi državami bi se močno zmanjšalo, ampak to zgolj na korist domačim proizvajalcem, kar tudi ni slabo za nov zagon države.

Samo tega pač ne moremo več naredit, ko smo z evrom izgubili fiskalno suverenost. :)
Rad imam tole državico. <3

miteq ::

hruske je izjavil:

V idealnem primeru bi tiskali več denarja: ljudje bi videli, da se ga ne splača šparat, zato bi ga normalni ljudje hitro porabili za nakup materialnih stvari bogatejši pa za investicije in tako pospešili obtok. Trgovanje s tujimi državami bi se močno zmanjšalo, ampak to zgolj na korist domačim proizvajalcem, kar tudi ni slabo za nov zagon države.

Samo tega pač ne moremo več naredit, ko smo z evrom izgubili fiskalno suverenost. :)


Ojoj, kakšne cvetke. ;((

Če bi naša centralna banka imela možnost emitirati lastni denar v obtok in bi to tudi prekomerno počela, kot ti predlagaš, bi to na srednji rok pomenilo kvečjemu inflacijo (na kratek rok bi sicer vzpodbudilo gospodarstvo, to pa je tudi to, kar je počela Evropska centralna banka). Trgovanje s tujimi državami pa se ne bi zmanjšalo, ampak bi se povečalo. Zakaj? Več valute v obtoku pomeni njen padec vrednosti napram drugim valutam, s čimer se poveča izvoz.

In z evrom smo izgubili monetarno politiko, ne pa fiskalne. Fiskalna politika je politika proračuna.

Matako ::

Daedalus je izjavil:

Žalostno je, da smo jih nekoč res imeli pol manj in čisto nič ni bilo narobe - razen, da ni mogel vsak kreten županovati (z njegovega stališča)?


Ne pozabit, da mamo IIRC cca 25% poslancev-županov, ki jim mešanje zakonodajne in izvršne (slednje na lokalnem nivoju) funkcije še kako paše. In se ne bojo dali izgnati. Država pa dokler bo financirala vsako občinsko kaprico, tudi ne bo izboljšala sedanje situacije. Občanom pa ne bi blo kaj slabše zaradi tega.


Idealno, a žal povsem utopično bi bilo, da bi država lokalnim oblastem rekla: ej, od zdaj naprej dobivate ne vem, pol manj ostalo si priskrbite sami s prispevki (z določenim pravnim ozadjem) in na splošno z _gospodarjenjem_. Skratka znajdite se. Po mojem ne bi dolgo trajalo, da se pokaže, da občine z zelo malo prebivalci nimajo smisla in bi se bili prisiljeni združiti s sosednjimi ali pač resno zmanjšati operativne stroške in naložbe. Ne pa kot sedaj, ko bi vsakih nekaj 1000 ljudi imelo občino, občinsko zgradbo, lastno ind. cono, šolo v vsaki vasi (ja jebat ga, tudi ta tabu) in kaj vem kaj. V bistvu mi sploh ni jasno zakaj bi rabil kakršnokoli upravo za manj kot 100K ljudi - glede na prebivalstvo bi bilo dovolj toliko lokalnih uprav kot je različnih krajev na avtomobilskih tablicah ;)
/\/\.K.

CoolBits ::

Samo New york ima nekaj čez 8 milijonov ljudi in samo enega župana... koliko jih mi futramo...

PaX_MaN ::

Ki ima samo policistov toliko kot je vseh zaposlenih v naši državni upravi...

hruske ::

@miteq: ups, ja, napacna uporaba termina. :)
Rad imam tole državico. <3

CoolBits ::

PaX_MaN je izjavil:

Ki ima samo policistov toliko kot je vseh zaposlenih v naši državni upravi...

Po % zaposlenih v javni upravi na prebivalca pa itak vodimo...

Bor H ::

Pomoje ma vatikan v % večjo javno upravo ;) Že sam tist k pobira prispevke znaša približno 10% prebivalcev :P

madmitch ::

Matako je izjavil:


Idealno, a žal povsem utopično bi bilo, da bi država lokalnim oblastem rekla: ej, od zdaj naprej dobivate ne vem, pol manj ostalo si priskrbite sami s prispevki (z določenim pravnim ozadjem) in na splošno z _gospodarjenjem_. Skratka znajdite se.

Saj naša ljuba država je to tudi naredila, le da je potegnila uravnilovko, pobrala "bogatejšim" občinam, da lahko krmi take, ki niti slučajno same ne morejo preživeti. Bravooooooooo.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

globoko grlo ::

Se ne spomnim točno a sm v mladini al v magu bral Hanžka. Vglavnem pravi, da davki sploh niso pri višjih v EU, so celo v spodnji polovici, pa da bi v javni upravi morali zaposlit skor še 1x toliko ljudi, da bi bili primerljivi z Dansko. Torej, po njegovem, tut javna uprava ni problem.

Sicer ni povedal kako je prišel do tega, da naši davki niso visoki, ampak meni je to čist nova inforacija.

eny comment?

WarpedGone ::

Ne informacija, fikcija.
Zbogom in hvala za vse ribe

Icematxyz ::

In kaj pravite na mnenje nekaterih da bi država morala še več sredstev nameniti občinam. Ker se dokazano v občinah denar troši bolj racionalno in za isti denar dobiš več. Kot če z njim upravlja država?

To je nekdo zatrdil. Pa nikoli nisem še na slo-tech zasledil razprave v to smer. Kvečjemu to da se naj občinam več denarja vzame (se pravi naj ga več potroši država).

A z občinami dobimo več ali manj za isti denar?

Daedalus ::

A z občinami dobimo več ali manj za isti denar?


Več občin, več županov, več tajnic, več fikusov. Go figure.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

poweroff ::

WarpedGone je izjavil:

Ne informacija, fikcija.

A obstaja kakšna primerjalna statistika? Pa utežena, recimo davek v razmerju do BDP ali povprečnega dohodka...
sudo poweroff

Matako ::

Icematxyz je izjavil:

Ker se dokazano v občinah denar troši bolj racionalno


Tukaj sem nehal brati.
/\/\.K.

gzibret ::

> In kaj pravite na mnenje nekaterih da bi država morala še več sredstev nameniti občinam.

V teoriji je odgovor DA. V praksi, kjer imamo ogromno malih kraljev na Betajnovi pa je na žalost odgovor NE. Ker ogromno županov lahko rečemo, da dela le za svoj interes in interes njegovih "kolegov".

Sicer pa jaz problem vidim malo globlji. Po eni strani tarnamo, kako velika je javna uprava. Po drugi strani pa javna uprava tarna, kako jih je premalo in kako so zasuti z delom. In mislim, da je oboje res. Vzrokov pa je več, povem pa tri po mojem mnenju največje: (1) da so na vodilnih položajih ljudje, ki nimajo pojma, kako se organizira in razporedi delo, ampak so na vodilnih položajih ljudje, ki imajo prave prijatelje. (2) Drug vzrok pa je v nepravilnem sistemu nagrajevanja in kaznovanja javnih uslužbencev. Tisti, ki naredi ogromno dela in je učinkovit ter kvaliteten, mu šef po sedanjem sistemu nikakor ne more povečati plače, vsaj tako ne, da bi se mu kaj poznalo. Stvar gre seveda tudi v obratni smeri. In (3) nobeden si več ne upa sprejeti odločitve in za to nositi posledic. Veliko ljudi porine glavo v pesek in izjavi, da za to ni pristojen. To je seveda posledica preobsežne in prekomplicirane zakonodaje in preveč pravilnikov, deloma pa se tudi nanaša na točko 1.

Pa da ne bom samo govoril, kako je slabo; veliko stvari je šlo tudi na bolje, od enostavnejših upravnih postopkov, veliko se uvaja one-stop-shop sistemov, sodišča delajo hitreje itd...
Vse je za neki dobr!

Tear_DR0P ::

In kaj pravite na mnenje nekaterih da bi država morala še več sredstev nameniti občinam.

afaik se občinam sredstva določajo glede na število stalnih prebivalcev. v kolikor je to res, bi bilo bolj prav zadevo spremeniti, da se občina financira iz dohodnine prebivalcev, ki so v občini zaposleni - tako bi poskrbeli za crkot spalnih naselij, ki so hkrati svoje ločene občine
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

WarpedGone ::

In kaj pravite na mnenje nekaterih da bi država morala še več sredstev nameniti občinam.

Dvakrat narobe. Najprej dražva občinam pobere, pol pa naj daje nazaj?
Kaj ko raje sploh nebi pobirala? Kar se v občini ustvari, naj tam ostane pa je. Treba je sam dobro definirat lokacijo ustvarjanja - a je to naslov delovnega mesta al naslov stalnega prebivališča zaposlenega al nekje vmes.
Zbogom in hvala za vse ribe
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V pričakovanju svete trojice... tiste iz EU (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
10415776 (13529) Mufasa
»

Google Apps ali Microsoft Office 365? Berkeley pravi Google

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
187331 (4581) MrStein
»

Ameriški IT-velikani svarijo Irsko (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
5715821 (12827) hokuto
»

Slovenija

Oddelek: Loža
173680 (3337) Snohman
»

Primanjkljaj ne presežek - 2007

Oddelek: Problemi človeštva
362666 (1819) Ted

Več podobnih tem