» »

bandiwth limit

bandiwth limit

swar ::

Zivjo!
Imam internet preko kabelske in na racunalniku kjer je modem priklopljen(recimo mu streznik) imam windowse xp pro.Na ta racunalnik je priklopljen hub in potem naprej mreza (LAN),hitrost neta je 384/256 (se pravi downloada mi z nekak max 40k in ul cca 28k),rad bi pa razdelil bandwith na 4 userje.Na strezniku laufa internet connection sharing in winroute.Se pravi rad bi razdelil download na 4x10 k in upload 4x 5k (da bi vsak user dobil toliko bandwitha in nic vec).S katerim programom ni to bilo mozno?Na netu sem zasledil da bi moral imet cisco router....
  • premaknil: perci ()

Murja ::

Lahko poskusiš s freesco.org linuxom, verjetno obstaja dodatek
tudi za tvoj problem. Čeprov ne vidim razloga, da bi to delal, saj
ti program sam razdeli pasovno širino, če jo hkrati potrebuje
več uporabnikov, če je pa hkrati na netu samo eden, ima pa
lahko brez škode celo pipco.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Murja ()

swar ::

Fora je v tem da ko dam jaz downloadat nekaj iz slovenije ostali recimo ne morjo igrat ali pa kaj podobnega in se pritozujejo nad tem,placujejo pa vsi enako.Zato bi rabil nek program za windowse xp ki bi razdeljeval in ne za llinux.

Murja ::

Kolkor jst razumem, fora ni v omejevanju, ampak v tem, da
morajo imet nekatere aplikacije (npr: mrežne igre) "prednost"
pred ostalimi. Skratka potrebuješ program, ki bo to omogočal.
Priporočam sygateov office network (www.sygate.com).

Ta ima bandwidth management, ki dela ravno to.

perci ::

Mislim, da boš za to rabil "zaresen" router.
Drugač pa ne vem kaj dela to pod strojno opremo?

swar ::

Najlepsa ti hvala Murja,Perci tebi se pa opravicujem ce sem postal v napacnem forumu,mislm da sem v internet forumu?

matic ::

percijeengaskadil...menpapresledeknedela:\

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: matic ()

Reso ::

Za igranje z bandwitkom imas HTB protokol, ki ti skrbi za min imalno hitrost, ki jo ima določen uporabnik in še veliko drugih možnosti. Drugače se celotno opravljanje z bandwithom imenuje tudi QOS oziroma "Quality of service". Mal zagooglej pa bo

Murja ::

Reso: Ja to je že res, samo napiši ime in povezavo do kakšnega
free programa, ki ti to podpira.

Reso ::

Linux stuff: --> http://luxik.cdi.cz/~devik/qos/htb/
Sory za winXP nism nch najdu sam se mi zdi da mas pod network properterites tud en QOS service.

MUC ::

Točn tko, kot je Reso reku.

Jest sm točn to zadevo naštimal na slacku (linux router + 3 XP mašine v LANu), z sicer velik patchanja kernela, inštalacij enih iproute2, tc, prpgijev, ampak zadeva deluje. Brez težav sem omejil en računalnik na lokalni mreži na v naprej določen UL/DL na internet povezavi, medtem, ko imajo drugi "no limit". Po lokalni mreži so vsi tudi neomejeni glede hitrosti.

shock ::

MUC: kaj mi lahko poveš kako to naj naredim pod linuxom? oz saj mi daj kako pametni stran kjer to razlaga in brez kakršnih koli komplikacij

MUC ::

swar ::

Pod network properties je res qos packet scheduler sam ni nic za nastavljati(properties),se to kje drugje stima?Sam kokr jest vem ti ne mores stimari s tem vaskega uporabnika posebej ampak vse,se pravi omejis bandwith na ta racunalnik,kar pa nisem mislil.

aleksander10 ::

Stvar tukaj ni v kabelski povezavi ampak v HUB-u. Na hubu vsi uporabniki slišijo ves promet. Če hočeš rešiti ta problem kupi switch, ki dela na drugem OSI nivoju.

:\
Aleksander

"A friend is someone who gives you total freedom to be yourself. (J.M.)"

b ::

Bla Bla Bla tole s hubom in switchem.

Kdor bo delal to pod Linuxom -> http://www.lartc.org

Tam pise vse.

Kdor je zgoraj pisal, da je moral full patchat kernel in instalirat full stvari...ni glih res, no. Rabis sorazmerno nov 2.4 kernel (2.4.19, z drugim se niti ne ukvarjat), ter iproute2. Spodobne distribucije imajo to ze noter, pri tistih ki nimajo pa je kompajlanje tako majhnega paketa stvar max. par minut.

Za windowse pa ne vem.

lp,
Borut.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: b ()

MUC ::

Kar majo kerneli že notr, ni glih uporabno (za enkrat) . Zakaj veš sam, če si se kdaj s tem ukvarjal :)

Distribucije majo to mogoče že notr, ker je recimo IMQ že skompajlal tako v jedro, kot v iptables itd. (so drugi to naredili namesto tebe)

Verzija kernela z vsem nima nič zveze, ker se s temi problemi še ne ukvarjajo preveč resno. Za resno delo rabiš druge programe izven jedra, ki jih lahko vgradiš v vsako jedro tudi 2.2.x.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MUC ()

b ::

_kaj_ tocno ni uporabno? Jaz sem delal bandwidth limiting na razno razne nacine tam nekje od 2.4.0pre kernelov in stvar mi super dela. Tudi na malo vecjem bandwidthu kot raznih ADSL-jih in kablih.

Za IMQ pa nisem 100% ce je vkljucen v kernel, ker ga ne uporabljam. Se vedno mi laufa vse skupaj na CBQ-ju, kar je bilo takrat edino uporabno.

Kot receno, vse kar kdo rabi pise na http://www.lartc.org/ Nadaljnje diskutiranje tukaj je po mojem brezplodno. Kdor to rabi, naj prebere HOWTO, kdor ne, pac ne.

lp,
Borut.

Spc ::

Kablski ISPji to naredijo prek čipa kateri je v modemu. Čip si vzame konfig iz serverja in ga uporabi. Bandwidth limiter.


:D

aleksander10 ::

b: ti že lahko limitiraš promet na routerju oz. linux mašini, sam promet na notranji strani mreže (na istem segmentu) pa z linux mašino ne moreš, ker so vsi rač. enakopravni. Problem je v hubu in je potrebno imeti switch.

Poskusi priljučit na 8 port hub 8 rač in vsi naj presnemavajo 10 MB datoteko en od drugega. Zadeva ti bo javljala full collisnov, če pa daš switch pol pa teh problemov ni.

Hub dela recimo 100 MB/halduplex, switchi vsi znajo delat 100 MB/full duplex. Mal si preber razliko med tema dvema napravama in na katerih layerjih delata pol pa pluvaj.

;(
Aleksander

"A friend is someone who gives you total freedom to be yourself. (J.M.)"

PaJo ::

aleksander10> Hm, kolko sem jaz razumel prvi post ni bilo vprasanje limitiranje notranje mreze, ampak skupne povezave v svet, na katero vprasanje je B zelo dobro odgovoril in tudi navedel linke. Glede tvojega jamranje okoli lokalne mreze mas pa vsekakor prav, ce zelis vec socasnih prenosov po mrezi vsekakor rabis swich, hub na tam podrocju cepne. Ce pa ti zelis se uporabnikom na lokalni mrezi razdelit pasovno sirino, bos se pa res moral spilat in nabavlat boljso mrezno opremo, z navadnim swchem vsega tudi nemres postorit:D Pa tako in tako lokalna mreza nikoli ni blem, zmeraj je blem skupna povezava v svet, to je zmeraj potrebno na nek nacin za dolocene userje omejit, tak je in tako zmeraj tudi bo:D
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

swar ::

Prav imas Pajo,hocem limitirat internet bandwith racunalnikom ,ki so priklopljeni v mrezi.Ne se kregat fantje ker je brezveze

SoLoR ::

Eno vprasanje.... imam lokalno mrezo, adsl, vse staticne ipje in router na linuxu. Linux ima ip 192.168.0.1 dva druga racunalnika pa imata pi 192.168.0.2-3. Ali bi se dalo dolocenemu omejiti promet recimo na 50k ne glede na protokol ki ga tisti ip uporablja? V vseh navodilih in howtojih je napisano kako se stvar omeji po protokolu, nikjer po ipju... Prebral sem pa vec ali manj ze vse howtoje (Advanced Routing & Traffic Control, Bandwodth Managment.....), tako da sem ze skoraj obupal (je pa res mozno, da sem si kaksno stvar narobe razlozil).

LP.

SasoS ::

Imaš celo 2 možnosti kako to naredit...Napišeš primeren rule za u32 filter (kar je malo bolj komplicirano) ali pa z firewallom (ipchains ali iptables) markaš paketek in ga nato z fw filtrom preusmeriš v primeren class...

SoLoR ::

Sicer sem najdu nekaj o u32 filtru.... samo je v anglescini prevec zakomplicirano napisano. A obstajajo kaksna slovenska navodila?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako nastavit WLAN ASUS WL500g (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
697586 (5330) DixieFlatline
»

Router Nakup

Oddelek: Omrežja in internet
111315 (977) m_a_t
»

Kaj tuki se res nobenemu ne da nič?

Oddelek: Operacijski sistemi
7883 (739) medjugorje-si
»

ADSL- dva kompa

Oddelek: Pomoč in nasveti
432440 (1864) Gandalfar
»

Več računal na ADSL

Oddelek: Omrežja in internet
111175 (833) zile

Več podobnih tem