» »

Tržni inšpektor in licence za "zastonjske" programe

Tržni inšpektor in licence za "zastonjske" programe

«
1
2 3

OttoParts ::

Zdravo!

Zanima me, kaj naj naredim, če pride v firmo tržni inšpektor (sedaj imajo baje spet eno akcijo) in zahteva licence za programsko opremo.

Na računalnikih imamo licenčne Windows Xp in ESET NOD32(z računi in nalepkami), ampak kaj je z OpenOffice, Firefox-om in Thunderbirdom. Ti programi so zastonj (tudi za komercialno uporabo) in prenešeni z interneta, tako da nekih računov nimamo, zanima me, kje bi lahko dobil licenco, da jo lahko pokažem inšpektorju, če jo bo zahteval (jo za te programe sploh lahko?).

Na enem prenosniku imamo v poskusne namene nameščen Linux (OpenSUSE 11.2) z Openoffice in ostalim programjem, ki se namesti ob namestitvi Linuxa. Kako je s tem?

Hvala!

djordjevic ::

Če je programska oprema brezplačna, se nimaš česa bati glede licence.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Ales ::

Ti programi so odprtokodni. Licence dobiš na njihovi spletni strani, če res misliš da jih potrebuješ imeti natisnjene. Po mojem čisto laičnem mnenju jih ne boš potreboval.

Gost ::

:)) Kazen za ilegalen prenos Firefoxa.

Karen ::

Bolj so problematični kakšni programi ki so "free for personal use" - uporaba za firmo pa ne spada pod "personal use", ampak pod "commercial use". OOO, FF in podobni niso problematični, kak GOM Player ima pa že čudno licenco (ravno zadnjič bral), ki se malce tepe sama s sabo.

hanibal ::

Po moje so lahko problematični tudi winzip, winrar, total commander in vsi drugi, ki jiš uporabljaš izven trial perioda.
Ponavadi se za vse najde free (like freedom) alternativa.
Recimo za prva dva 7zip in far manager namesto total commanderja.
Axis of Evil - M$, SCO, RIAA, MPAA

Ales ::

Ja res je, shareware zunaj trial perioda je kršenje licence.

@nny ::

Če imaš Linux, jo kar hitro odkurijo in te pustijo pri miru...hja, do par let pred penzijo. :) Vse, kar je pod GNU GPL, je OK.

OttoParts ::

Hvala za odgovore!

Mene je najboj skrbelo, ker nimam "papirjev v rokah", ampak bom zorganiziral preko neta in printal.

Winrar pa sem odinstaliral, ker me je že leta opozarjal da je 40 dnevni rok mimo :).

@nny ::

Ni to printanje malo...nora ideja? S čim si potem inšpektor zasluži svojo plačo, če ne pozna vsebine licenc in mu jih je potrebno vreči pod nos v pisni obliki? Ok, ne rečem za noname/thirdparty zadeve, ampak OpenSUSE, OOo, FF?!?

Brane2 ::

IMHO ne vidim, zakaj bi to počel.

Če te program ne obvezuje, da si sprintaš licenco in jo maš v fasciklu, kaj se ima inšpektor za usajat, sploh ker gre za programe, za katere je licenca javno znana ?

JAz bi si naredil linke na relevantne sajte in ko bi me vprašal za licenco, bi mu pokazal website...
On the journey of life, I chose the psycho path.

fosil ::

Kako pa zgleda taka inšpekcija v praksi, je že kdo to mel?
Mislim predvsem na to, kako natančen je tak pregled, kakšne pristojnosti imajo.
Kajti na računalniku so tudi osebni ali zaupni podatki, datoteke.

Torej pogledajo start meni in instalirane programe, ali prebrskajo cel disk?
Tako je!

OttoParts ::

@nny in Brane2:
Printanje licenc za javno poznane programe je res malo nora ideja, ampak saj veš kako je, ko zdrava pamet naleti na državne uslužbence ;).

fosil:

Ne poznam nikogar, ki bi jo že imel, vse je po principu "baba čula, baba rekla". Ravno zato tudi sprašujem, mogoče so prijazni strici že obiskali koga od vas?

Kar pa se samega pregleda tiče pa mislim, da je tako kot si napisal start->kontrolna plošča.....; osebnih in zaupnih podatkov pa jim nisi dolžan pokazati v obilki s katero bi bila zasebnost in zaupnost kršena.

Zgodovina sprememb…

Gost ::

Mi prosim lahko kdo pove, katera inšpekcija zahteva stiskane licence in za kateri software je to potrebno ter kje piše karkoli okrog tega?

fosil je izjavil:

Kako pa zgleda taka inšpekcija v praksi, je že kdo to mel?
Mislim predvsem na to, kako natančen je tak pregled, kakšne pristojnosti imajo.
Kajti na računalniku so tudi osebni ali zaupni podatki, datoteke.

Torej pogledajo start meni in instalirane programe, ali prebrskajo cel disk?


Pogleda se nameščene programe. Obstajajo programi, ki ti povejo za vse nameščeno na disku. Vse je pa odvisno od temeljitosti preiskave. Če poteka na lokaciji, potem se več kot pregled nameščenih programov ne dela. Če se zapleni opremo, potem je zadeva resnejša in se očitno lahko preveri vsako enko in ničlo na disku.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gost ()

BadB0y ::

Opreme ti pomoje brez naloga nemore zasest. Poraja pa se tudi vprasanje. Če imam nekaj nelegalnega na računlniku mu lahko tud zavnem pregled in dobis za to kazen. Ali pa da imam na racunalniku stvari katere bi skodili mojim in mojim bližjim pomoje tud lahko rečen no go.

V večini primerov pa kolikor sem se pogovarjal gledaj predvsem ce imas legalne winse in office pa po moznosti kak acat... Za kak winamp vrjetno nebodo težili. POznam pa tud primer ko je tip dobil za winamp kazen ker ni bil legalen ampak iz travnika.


Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BadB0y ()

Gost ::

V praksi je (pred par leti na primeru izjemno velikega znanega podjetja) zadeva izgledala takole.

1.) Po telefonu so poklicali z neke inšpekcije (ne vem točno kdo) in rekli, da pridejo čez par ur.
2.) Direktor je vse računalnike zaklenil v omare
3.) V celotnem nadstropju je po pisarnah ostal en komp, kjer je bilo nameščeno vse legalno.
4.) Pregled je uspel.

Kakih podrobnosti pa žal ne vem in ne dajem. Takole je to na Balkanu. :) Seveda velja omeniti, da se iz leta v leto zadeva resni in spreminja na "bolje".

Opkow ::

Pri nas je bilo nekako tako.
Najprej so poklicali, da rabijo seznam sluzbenih racunalnikov in licenc.
Ker so videli, da se stevilo licenc in racunalnikov ne ujema, oz da je sw precej star, kalki pa novi, so rekli, da pridejo na ogled, ce pred rokom ne uredimo s papirji.
Firma je takoj kupila x licenc XP-jev, y MS Officeov, z ... ,...

Ko so dobili racune, so rekli da je ok in niso prisli.

Je bilo pa dober teden pri nas malo bolj zivahno... Ko se je vodstvo cudilo, cemu nimamo vse originalno... A denarja pa kao nikoli ni bilo dovolj, da je stara sw oprema se vedno ok oz je samo par izvodov licenc dovolj, kljub temu, da so sami hoteli imeti vse najnovejse verzije... ;) V bajti pa preko 100 kalkov.

Vmes pa so sistemci veselo brisali winampe, winrare, CuteFTPje, ... :) In nalagali alternative.

Je pa srednje veliko podjetje.

Tear_DR0P ::

V celotnem nadstropju je po pisarnah ostal en komp, kjer je bilo nameščeno vse legalno.

zanimivo - ponavadi imaš v seznamu osnovnih sredstev nameščeno koliko računalnikov uporabljaš in dolčene inšpekcije imajo dostop do seznama osnovnih sredstev

kar se pa tiče vprašanj OttoParts-a - večina odprto kodne programske opreme prinese licenco s seboj. najdeš jo v kakšni datoteki license.txt - če te kak inšpektor napade da tega ne smeš imet, pokliči na agendo ali COKS - prvo je podjetje, ki trži pomoč pri uporabi FLOSS swja, drugo je nek NGO, ki se ukvarja s podobnimi rečmi. v podjetju, kjer sem delal pred leti pa smo imeli inšpekcijo, so prnesli s seboj auditing softver, ne vem al so ga nameščali al so kako drugače pognali, zadeva jim je podala spisem vseg SWja, ki ga je našla na računalnikih (samo MS windows so znali pregledat), in za winamp in podobne reči so kar takoj rekli da al račun al pa kazen (free je samo za noncomercial use, tudi triali in sharewarei), potem smo mel nekaj softvera, ki so ga spisali lokalni sistemci in so moral pokazat licenco, odnesli so jo z delom kode, kot dokazom da je njihovo delo, za open source SW naMS kištah so pa leta 2004 še malček čudno gledali, ampak po ogledu license.txt so rekl dajo bodo preštudirali in se še oglasili. well potem so javili da je ostalo OK in poslali kazen za winampe, winrare en MS office, ki je bil nelegalno nameščen in nekaj specializiranega SWja - potem so nam šefi zelloooo težili in meli smo mesečne auditinge - aja pa precej vlko sranje je blo tudi zarad mp3jev,ki smo jih zaposleni meli na računalnikih, da smo med delovnim časom poslušali glasbo
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Poldi112 ::

In kakšna je kazen za winamp?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

OttoParts ::

@ Killer:
Če vnaprej pokličejo potem je to res O.K. je manj živčnosti in gužve v pisarnah.

@ Tear DROP:
Bom pogledal po diskih za licenco. Hvala za nasvet.
Winrar pa sem že eliminiral z računalnika in ga mislim nadomestiti z 7zip ali čim podobnim.

met ::

o sw inšpekcijah še nisem slišal nič
sem pa slišal, da microsoft slo dejansko zaposluje ljudi, ki preverjajo število windows licenc s številom zaposlenih v posameznih podjetjih
če te številke preveč strižejo, microsoft pokliče in v izogib prijavi inšpekciji prijazno ponudi dodatne licence po "ugodnih" cenah

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: met ()

preem ::

Ni dolgo nazaj, ko je prišel h nam v pisarne, nenapovedani inšpektor. Imam pa sam dva laptopa, na obeh linux in vsa zastojnska programska oprema. H sreči Virtualboxa ni našel :p

drgač pa, je to bil en gospod, tik pred penzijo pomoje, ko sicer ne vem kolk tehničnega znanja ima, vendar po večkratni izjavi, da imamo linux in openoffice, se je vseeno vsedel za računalnik, češ, bom jaz malo pogledal ta vaš linux, je bilo prvo vprašanje, ko ni našel tiste plave 'Start' vrstice: keri windovsi so to?

Kmal zatem je odšel z zaključkom: 'ni bilo ugotovljenih nobenih kršitev'.

Drgač, pa kar ti najde, imaš čas, nevem kolk je par tednov, da toisto programsko opremo nabaviš in se izogneš kazni. (al jo dobiš vseeno, sam manjšo?).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: preem ()

OttoParts ::

Licence "štimajo" (upam), tako da se tudi nenapovedanih inšpekcij ne rabim pretirano bati.

...kateri windowsi?? LOL:))

opeter ::

Pred skoraj desetletjem nazaj sem pogodbeno delal v enem od lokalnih zavodov in ker smo se ogromno ukvarjali s slikami (predvsem digitalizacijo in izdelavo arhiva), smo na enem razpisiu dobili denar in iz njega kupili enga Maca z Sonyjevim 21" katodnikom in A3 skenerjem.

Tudi k nam je prišel nek inšpektor, ampak ko je videl, da na računalniku ni Windows sistema je rekel, da hvala in je odšel. Čeprav je bil Mac nabito poln z nelegalnimi Adobe, Macromedia in drugo programsko opremo. Smo pa imeli licenco za Quark Xpress Passport z USB donglom.

Imeli smo še dva računalnika na katerih ni bilo v tistem času dejansko nič nameščenih, razen legalnih Windows 98 (OEM). Office je bil švarcvajs verzija, ampak je bil pred prihodom tega gospoda takoj odstranjen. Ko je gospod odšel se je črni Office spet našel nazaj a računalniku. :)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

ender ::

preem je izjavil:

Ni dolgo nazaj, ko je prišel h nam v pisarne, nenapovedani inšpektor. Imam pa sam dva laptopa, na obeh linux in vsa zastojnska programska oprema. H sreči Virtualboxa ni našel :p
Nazadnje, ko sem gledal licenco za VirtualBox, si ga lahko namestil na svoj službeni računalnik.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

oldguy ::

Kaj pa inšpektor lahko stori v primeru, ko je del diska kriptiran z npr. TrueCryptom? Lahko zahteva geslo?

Aston_11 ::

Varianta je USB ključ v USB portu z linuxi gor, da zaženeš alternativo namesto ilegalnega sistema z ilegalnimi programi. Inšpektor ne bo videl razlike.

Mavrik ::

Nazadnje, ko sem gledal licenco za VirtualBox, si ga lahko namestil na svoj službeni računalnik.


Sunova verzija je zastnoj samo za nekomercialno uporabo. OSS verzijo jasno lahko.

Citat s strani:
The full VirtualBox package is available in binary (executable) form free of charge from the Downloads page. This version is free for personal use and evaluation under the terms of the VirtualBox Personal Use and Evaluation License.
If, instead, you wish to purchase licenses for enterprise use and/or enterprise support for VirtualBox, please do not hesitate to contact your Sun representative or buy online from the Web Store
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

fosil ::

Sunova verzija je zastnoj samo za nekomercialno uporabo. OSS verzijo jasno lahko.

Tole ne bo držal.

6. What exactly do you mean by personal use and academic use in the Personal Use and Evaluation License?

Personal use is when you install the product on one or more PCs yourself and you make use of it (or even your friend, sister and grandmother). It doesn't matter whether you just use it for fun or run your multi-million euro business with it. Also, if you install it on your work PC at some large company, this is still personal use. However, if you are an administrator and want to deploy it to the 500 desktops in your company, this would no longer qualify as personal use. Well, you could ask each of your 500 employees to install VirtualBox but don't you think we deserve some money in this case? We'd even assist you with any issue you might have.

klik

Je pa seveda potem še en drug problem. Za vsak sistem, ki ga naložiš v virtualbox moraš tudi imet licenco, kot če bi ga normalno naložil.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

Stra ::

36. člen ustave

(nedotakljivost stanovanja)

Stanovanje je nedotakljivo.

Nihče ne sme brez odločbe sodišča proti volji stanovalca vstopiti v tuje stanovanje ali v druge tuje prostore, niti jih ne sme preiskovati.


Poraja se torej vprašanje, zakaj bi inšpektorja (ali kogarkoli) spustil v moje prostore?

Imaš odločbo sodišča? Nimaš? Potem pa nasvidenje.

Gost ::

Stra,
Stanovanjski prostor ni enako poslovni prostor. V poslovni prostor lahko pride tudi brez odločbe sodišča. V privatne pa ne.

Več o vstopu v poslovne prostore pa si lahko preberemo ZIN (zakon o inšpekcijskem nadzoru):
http://zakonodaja.gov.si/rpsi/r09/predp...

poweroff ::

Gost je izjavil:

Obstajajo programi, ki ti povejo za vse nameščeno na disku. Vse je pa odvisno od temeljitosti preiskave. Če poteka na lokaciji, potem se več kot pregled nameščenih programov ne dela. Če se zapleni opremo, potem je zadeva resnejša in se očitno lahko preveri vsako enko in ničlo na disku.

Hmm, kaj ima pa en inšpektor meni za nalagat svoj software na moj računalnik? Kaj pa če mi s tem poseže v integriteto mojega sistema? Naj se vsede za računalnik, nima pa kaj nameščat svojega softwera. In nima kaj brskat po mojih zasebnih podatkih (maili,...).

Gesel mu tudi ne povem - ga ne brigajo.

Varianta je USB ključ v USB portu z linuxi gor, da zaženeš alternativo namesto ilegalnega sistema z ilegalnimi programi. Inšpektor ne bo videl razlike.

LOL!

Drugače pa, inšpektorji lahko dobijo sodno odredbo tudi za vstop v stanovanja.
sudo poweroff

@nny ::

Frišno poročilo!

Nismo prav pridni, ane...;)

Stra ::

Ok, saj vem, da je tole off topic, ampak vseeno:

stanovanjski prostor = privat prostor,
poslovni prostor = privat prostor.

Saj je v katastru navedeno čigav privatni prostor neki poslovni prostor je.

Kot je v omenjenem členu ustave napisano: "ali v druge tuje prostore". Drugi tuji prostor, bolj jasno ne more biti napisano. Moj poslovni prostor je "drugi tuji (moj) prostor".

Seveda lahko dobi odredbo, ampak naj jo dobi. Tega pa ne bo dobil kar tako, na "lepe oči".

logout ::

@Stra: ne si želet, da k tebi pride kakšna taka inšpekcija, ker boš takrat zelo na hitro spremenil svoje mnenje o pravicah inšektorja. Teoretizirat na osnovi po svoje razlaganih členih zakonov je pa enostavno, se strinjam.

L.p., Kloko

preem ::

ender je izjavil:

preem je izjavil:

Ni dolgo nazaj, ko je prišel h nam v pisarne, nenapovedani inšpektor. Imam pa sam dva laptopa, na obeh linux in vsa zastojnska programska oprema. H sreči Virtualboxa ni našel :p
Nazadnje, ko sem gledal licenco za VirtualBox, si ga lahko namestil na svoj službeni računalnik.


jaja vbox že, sam windovsi ki so not naloženi ne :p

poweroff ::

Včeraj zvečer smo imeli debato na to temo. Kolega je povedal izkušnje iz ene firme. Kjer na računalnikih laufajo eno zelo pomembno aplikacijo povezano v nek mednarodni sistem. Napačno klikanje lahko povzroči škodo, prav tako so gor poslovne skrivnosti in osebni podatki.

Ko je prišel inšpektor so mu rekli, da potrebuje a) sodno odredbo in b) podpisano izjavo o povrnitvi vse škode, ki bi morebiti nastala, ali pa odkoraka skozi vrata.

Izbral je drugo možnost. :)
sudo poweroff

Ziga Dolhar ::

Stra je izjavil:

Ok, saj vem, da je tole off topic, ampak vseeno:

stanovanjski prostor = privat prostor,
poslovni prostor = privat prostor.

Saj je v katastru navedeno čigav privatni prostor neki poslovni prostor je.

Kot je v omenjenem členu ustave napisano: "ali v druge tuje prostore". Drugi tuji prostor, bolj jasno ne more biti napisano. Moj poslovni prostor je "drugi tuji (moj) prostor".

Seveda lahko dobi odredbo, ampak naj jo dobi. Tega pa ne bo dobil kar tako, na "lepe oči".


Čeprav se načeloma strinjam s tabo, se vsi teoretiki in praktiki žal ne. Pri nedotakljivosti stanovanja gre za "človekovo pravico" - te pa imajo zgolj "ljudje", ne pa tudi podjetja oz. družbe (čeprav so primarno asociacije ljudi). Podjetja torej ne uživajo "človekovih pravic" in njihovega varstva enako kot posamezniki.
https://dolhar.si/

poweroff ::

Da, da, ampak v podjetjih so locirani ljudje.

Kaj praviš recimo na tole: Evropsko sodišče za človekove pravice je leta 1998 v primeru Lambert proti Franciji jasno poudarilo, da glede tajnosti komunikacij ni razlike med lastnim telefonskim priključkom ali telefonskim priključkom tretje osebe, istega leta pa v primeru Kopp proti Švici tudi, da so zaščiteni tudi klici iz poslovnih prostorov ter v poslovne prostore.

Se pravi mi inšpektor nima kaj brskat po mojih službenih komunikacijah brez odredbe.
sudo poweroff

Ziga Dolhar ::

Matthai, zakaj naj bi jaz kaj "pravil" na to? :)

Sicer pa mešaš ločene in neprimerljive institute. Pri prisluškovanju komunikacijam gre [nujno] za poseg v zasebnost posameznikov - zaposlenih. Ti, posamezniki, so tisti, ki uživajo zaščito iz naslova varstva zasebnosti. Ne pa "podjetje".

In v primeru teh inšpektorjev ne gre za [prometni ali vsebinski] vpogled v "komunikacije", niti v sredstva komunikacij, pač pa za preskus obstoja nameščene programske opreme.

Analogija s še enim neprimerljivim institutom - policist z radarjem ne opravlja preiskave zaprtih prostorov [vozila] ali osebne preiskave voznika, pač pa obstoj pravotvornega dejstva - hitrosti gibanja. Giblje se voznik s prevoznim sredstvo, a ne glede na konkretno sredstvo in lastništvo tega sredstva.
https://dolhar.si/

Gost ::

Zgoraj sem napačno napisal. Inšpektor ne sme vstopiti brez odločbe sodišča, saj ga lastnik lahko potem zavrne.

poweroff ::

Ziga Dolhar je izjavil:

In v primeru teh inšpektorjev ne gre za [prometni ali vsebinski] vpogled v "komunikacije", niti v sredstva komunikacij, pač pa za preskus obstoja nameščene programske opreme.


Če mi odpre mail clienta - da. Če pogleda fajle na disku - da. Če pogleda recently used files - da. Da ne govorimo o ZTP... :D
sudo poweroff

sprasujem ::

A bi lahko prosim naštel nekaj programov ki so zastonj tudi za firmo, pa za splošno uporabo:
audio, video, pisarniški program, antivirusni program, za čiščenje registra ala Ccleaner itd.

Sicer pri tistih, ki sam nekaj instalirajo na računalnikih firme, pa niso prepricani kako je z licenco, je po moje najboljša varianta portable aplikacija na usb ključu.Seveda če obstaja.

Zgodovina sprememb…

Opkow ::

Poglej tukaj...
Klik

Stra ::

poweroff je izjavil:

Ko je prišel inšpektor so mu rekli, da potrebuje a) sodno odredbo in b) podpisano izjavo o povrnitvi vse škode, ki bi morebiti nastala, ali pa odkoraka skozi vrata.

Izbral je drugo možnost. :)

Evo, o tem govorim.

H kolegu je na žago prišla na obisk inšpektorica. Enostavno ji je rekel, da je brez odločbe sodišča ne spusti noter. Malo je pogodrnjala in je šla.

Simpl, ampak je treba pravice poznati in jih zahtevati.

-----

logout je izjavil:

@Stra: ne si želet, da k tebi pride kakšna taka inšpekcija, ker boš takrat zelo na hitro spremenil svoje mnenje o pravicah inšektorja. Teoretizirat na osnovi po svoje razlaganih členih zakonov je pa enostavno, se strinjam.

Ni me strah nobene inšpekcije, ker imam tu ustavo, ki me ščiti pred njihovimi geštapovskimi metodami. Pravice inšpektorja se končajo kjer se pričnejo moje. Če si ustave nisi še prebral, si jo daj, sigurno ti kdaj pride prav.

-----

Ziga Dolhar je izjavil:

Čeprav se načeloma strinjam s tabo, se vsi teoretiki in praktiki žal ne. Pri nedotakljivosti stanovanja gre za "človekovo pravico" - te pa imajo zgolj "ljudje", ne pa tudi podjetja oz. družbe (čeprav so primarno asociacije ljudi). Podjetja torej ne uživajo "človekovih pravic" in njihovega varstva enako kot posamezniki.

Razumem kaj si napisal ampak zgoraj omenjeni člen ustave v drugem odstavku govori v prvem delu o stanovanju, v drugem pa omenja "druge tuje prostore" kar zaobjame vse ostalo. Ne dela distinkcije med ljudmi in legalnimi fikcijami (podjetji), temveč enostavno omenja vse prostore, ki niso tvoji, torej so tuji. Ali iz stališča inšpektorja, če nek prostor ni njegov, je torej tuji, drugi tuji prostor.

BlaY0 ::

Ampak kaj ima vse to skupaj veze z ustavo in človekovimi pravicami??? Prav nobene! Vse o čemer zdaj vi tu trabunjate je določeno z ZIN v petem poglavju (pooblastila inšpektorja).

Mater kar lasje mi gredo pokonci, ko začne folk nabijat o ustavnih in človekovih pravicah.

Ziga Dolhar ::

poweroff je izjavil:

Ziga Dolhar je izjavil:

In v primeru teh inšpektorjev ne gre za [prometni ali vsebinski] vpogled v "komunikacije", niti v sredstva komunikacij, pač pa za preskus obstoja nameščene programske opreme.


Če mi odpre mail clienta - da. Če pogleda fajle na disku - da. Če pogleda recently used files - da. Da ne govorimo o ZTP... :D


Zakaj neutemeljeno širiš delo inšpektorja, da boš le imel svoj "prav"? Za inšpektorjevo delo NI potrebno, da zažene tvoj mail klient. Ni potrebno, da gleda "fajle na fisku" - razen tistih, ki dokazujejo obstoj programa. V teh pa ni vsebovana tvoja komunikacija.
https://dolhar.si/

poweroff ::

Pravim, da inšpektor ne more kar delati kar mu paše. Predvsem nima kaj poganjat nekih svojih programov na mojem računalniku. Pa tudi - kako naj vem, da mi tip ne bo česa sesul? Da ne bo kaj narobe kliknil? Naj mi podpiše izjavo o povrnitvi škode, pa bo.

Mimogrede - a ima tudi pooblastilo za dostop do tajnih podatkov, itd?. Saj verjetno vsi vemo zakaj imamo varnostne politike, ne?

OK, lahko me prosi, da jaz klikam po njegovih navodilih, samo - prisilno delo je po Ustavi prepovedano. 8-)
sudo poweroff

Ziga Dolhar ::

Stra je izjavil:


Razumem kaj si napisal ampak zgoraj omenjeni člen ustave v drugem odstavku govori v prvem delu o stanovanju, v drugem pa omenja "druge tuje prostore" kar zaobjame vse ostalo. Ne dela distinkcije med ljudmi in legalnimi fikcijami (podjetji), temveč enostavno omenja vse prostore, ki niso tvoji, torej so tuji. Ali iz stališča inšpektorja, če nek prostor ni njegov, je torej tuji, drugi tuji prostor.


"Tuji prostori" v navezi s stanovanjem praviloma pomenijo druge prostore, ki niso "stanovanje", a so z njim funkcionalno in drugače povezani - npr. drvarnica, [ločena] garaža, vrtna lopa ...

Ustava dela distinkcijo med ljudmi kot fizičnimi osebami ter ostalimi pravnimi subjekti že z opredelitvijo, da gre za "človekove" pravice. Pravne osebe so kot subjekti prava lahko nosilci določenih pravic, niso pa to "ljudje", ki bi jim šle kategorično vse človekove pravice in temeljne svoboščine.

Sicer pa - nasprotno izpeljevanje pomeni, da je Zakon o inšpekcijskem nadzoru, ki ureja vstop inšpektorja v poslovne prostore, protiustaven.
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

Ne, ne pomeni pa, da sme inšpektor kar brskati kot se mu zljubi.

19. člen ZIN:
Pri opravljanju nalog inšpekcijskega nadzora ima inšpektor pri fizični ali pravni osebi, pri kateri opravlja inšpekcijski nadzor, pravico:
- pregledati prostore, objekte, postroje, naprave, delovna sredstva, napeljave, predmete, blago, snovi, poslovne knjige, pogodbe, listine in druge dokumente ter poslovanje in dokumentacijo državnih organov, gospodarskih družb, zavodov, drugih organizacij in skupnosti ter zasebnikov,

Mimogrede, kje točno tukaj kdo vidi pregled programske opreme?
sudo poweroff
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Cenzura ali nesposobnost? Kako je FURS želel "zapreti" Facebook (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
9431189 (24596) Furbo
»

Microsoft zahteva popis programske opreme (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Operacijski sistemi
17332791 (17858) Mavrik
»

Inšpekcija: podatki na mreži, prenosni mediji, kriptirani podatki? (strani: 1 2 )

Oddelek: Programska oprema
5313104 (11121) noraguta
»

Nakup windows 7 (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
8215996 (7437) gslo
»

Piratstva v Sloveniji sicer malo manj, a BSA ni najbolj zadovoljna

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
4113333 (9421) technolog

Več podobnih tem