» »

Unicen eksterni disk?

Unicen eksterni disk?

lei ::

Zivjo

pisem v imenu mojega fotra, ki je zgleda skuril zunanji disk, nevem pa, ce dokoncno.
Namrec kaj je naredil: nevem iz kaksnega super razloga je skopiral (copy+paste) program VASCO na zunanji disk (WD5000H1U-00) in se (itak) v isti sekundi spomnil, da ti ta progam pol 'zablokira' disk (njegove besede, nevem kaj tocno ti nardi). In res, z diskom ni bilo vec nic in ga je sam sformatiral in to kar z XP namesto s pravim softwareom. Potem smo probal z WD programckom (iz WD Supporta) formatirat in tut ni slo. Ko nekaj skopiras disk dolgo traja in vsega ne skopira. In ko te mape hoces odpret disk zamrzne in to je to. Zdej pa pravi, da mu ga baje tudi prepozna ne (probal smo na 3 laptopih). A je komu jasno kaj se tukej dogaja in kaj lahko naredim?

Hvala ze vnaprej

Karen ::

Sicer tako napisano da dvomim da ti bo pri tem opisu kdo znal pomagat, ampak program po mojem ne more uničiti diska (skuriti sploh ne), največ kar je bi lahko podatke izgubil. Kopiranje programa oz. datoteke na disk pa ni uničilo še nobenega diska. Tako da ali nimata pojma ali sta pa skupaj kaj močnega skadila, bi rekel znani kantavtor. Skratka s tem ko je datoteko kopiral na disk ga ziher ni skuril, ne v tisti ne v naslednji sekundi. Razlog išči kje drugje.
1. če so gor kaki podatki ki jih je treba dobit nazaj za začetek nič prčkarije, pa k nekomu ki se na to spozna (ne nek znanec ki zna baje vse popravt, ampak pro).
2. če niso potem pa kako formatiranje... če ni s kakšnim puljenjem kablov ven in notri česa skuril. V skrajnem primeru se ga odpre, vzame disk ven in se ga priklopi znotraj mašine pa skopira podatke - dvomim da je šla plata, prej kak napajalni del, elektronika kontrolerja ipd.
Skratka težko rečt pri tako slabem opisu, lahko samo ugibamo kaj je bilo, ampak tisto kar si napisal da naj bi bilo mirano lahko izključimo kot možen vir napake (mogoče če se je isto sekundo spomnil in spulil ven kabel, pa sesul datotečni sistem, hehe).

Bom probala drugace zastavit:
vse kar vem je to, da je skopiral ta program na zunanji disk in od takrat naprej se disk ni vec odzival. Racunalnik ga je sicer prepoznal, ko pa je kliknil nanj pa je vse zablokiralo.
1. Potem je sformatiral - se pravi kar je izgubil je ze izgubil, njegova stvar - in ni mogel vec shranjevati na disk. Po vsem tem je sele prisel do mene vprasat kaj in kako.
2. Nobenih kablov ni vlekel ven (cene bi to napisala) in tudi diska ni izklapljal (ta cudni WD sploh nima switcha) je pa res, da kot si rekel 'nima pojma'. Je pac 50+ navadni smrtnik, ki ima 'nevarno' mero poznavanja racunalnikov in vcasih kar nekaj klika in probava :) :/

Bistvo je, da sem mu sama po vsej tej sagi skusala pomagat. Skratka, sedaj diska ne prepozna vec in zato sem tu. Damo na servis, ali se da se kaj narediti?

Hvala za potrpezljivost

WarpedGone ::

Nesi na servis, plači par 10 EUR in bo stvar delala al bo pa diagnoza klinična smrt.

Imam izkušnjo z externim ohišjem na USBju, ki ni prebavilo enega direktorija z večjim številom datotek. Neki cajta je žvečilo nato pa je sistem zadevo odmontiral, kot da sm ga izštekal. Disk je nato v mašini na IDE povezavi delal b.p. - le tist direktorij je skeniral kakih 10 minut :)
Zbogom in hvala za vse ribe

axee ::

Prvo kot prvo: naj klika ali probava! Po mojem mnenju in izkušnjah je računalniško neznanje prav posledica čistega strahu pred računalniki. :)) Več se klika in probava, več znanja se pridobi iz sledečih problemov, kar prinese tudi manjšo odvisnost od drugih.

Gremo povrsti:

1. Če je disk v garanciji ga odnesi na servis. Opozori jih, da naj poskušajo ohraniti podatke, čeprav jim bo kaj kmalu jasno, da najbrž ne gre za odpoved diska ampak kakšne elektronike, napajanja ali kaj drugega, kot je bilo omenjeno že v prejšnemu postu. Na tak način si najbolj varna.

2. Če disk ni več v garanciji bi bilo najbolje disk vzeti iz ohišja in ga priklučiti direktno na en računalnik. Je tako enostavno, da ob pomoči foruma nimaš kej za sfalit. Stvar nekaj minut.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: axee ()

@axee se strinjam to s klikanjem, ampak je vcasih kar draga zadeva :D podatke je ze zgubil in niso 'tako pomembni' ker je imel disk poln glasbe (ceprav je tut to pomembno, glede na to kaj dela), ampak niso pa neke zelo pomembne datoteke. Skratka, ni jih vec. Disk je prazen in ni vec v garanciji, moj (in njegov) laptop ga ne prepoznata vec, tako da...

@WarperOne mislim da bomo v koncni fazi kar nesli na servis, razen ce ima kdo kaksno idejo kako bi ga racunalnik lahko spet prepoznal prek USB? Ker ta eksterni disk poleg tega da nima on/off switcha nima tudi enega samega vijaka (bomo na silo odprli itak ni druge). Vidim, da tale WD sploh ni na dobrem glasu. Btw ko ga priklopim v moj laptop (Windows 7 Pro) in grem v Disk Management se mi sploh ne izpisejo diski. Nekaj melje, ampak ne odpre nicesar.

Sej vzrok za vse te tezave verjetno ni to, da je bil disk ko je bil kupljen formatiran v FAT32 on pa ga je z winsi (quick format) v NTFS?

Na koncu bo pa to, da je sel USB kabel :)

Zgodovina sprememb…

• spremenila: lei ()

Kot sem rekel, očitno ga zazna vsaj na očetovem računslniku, sicer ga ne bi mogel formatirati. Naj ga pač še enkrat formatira na full format kot fat32, pa bo videl kaj bo - izgubiti tako ali tako nima kaj več.
Glede na simptome ki jih opisuješ bi rekel da kakšne hujše tragike ni, kakšen majhen detajl ki si ga pozabila omenit, tako da ti ne vemo povedat.
A pri očetu v disk managementu (Control panel/Administrative tool/Computer management/disk management) ga pa vidi? Če ga, potem ga pač tam formatiraj (oz. če ga vidi v explorerju desni gumb pa full format, pa bi moralo biti.

@Karen: Nep. Zdej smo probali na mojem, njegovem in njegovem st.2 pa ne preopzna nic vec. Mogoce sem res kaj pozabila omenit, ampak to zato, ker enostavno ne vem kaj je on klikal :) Jaz sem v roke dobila sesut sformatiran disk, ki ga je enkrat sicer racunalnik prepoznal, po tem ko pa je on spet malo probaval, pa ga ni vec.

@lei: res bi rad pomagal, ampak takole diagnostika na daljavo je res težko. Ko priklopiš, a se lučke sploh prižgejo? A disk zavrti (ponavadi se čuti rahlo brnenje od vrtenja diska če primeš za ohišje). Če tudi disk manager ne najde nič potem je res nekaj narobe. Jaz (ne svetujem tistim ki ne vedo kako to narediti) bi vzel disk ven iz ohišja in priklopil direkt na mašino, pa tam probal formatirat (tako bi videl ali je kriv disk ali kontroler z ohišjem). Sorry ampak tako na daljavo sem izgubil ideje kaj bi še lahko bilo.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sistem zazna disk, v raziskovalcu pa ga ni

Oddelek: Pomoč in nasveti
233646 (3058) Opkow
»

Dostopanje do diska

Oddelek: Pomoč in nasveti
201534 (899) Mendos
»