» »

Dve kameri - en 3d video

Dve kameri - en 3d video

antonija ::

Pozna kdo kaksen tutorial/howto ki bi opisal kaj vse (poleg dveh kamer, stojala in ustreznega SWja) bi rabil za posnet 3d video (ki bi se ga gledalo s tistimi LCD ocali ki jih imajo v Xpandu v LJ)?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

bluefish ::

Sicer nimam pojma, vendar si me spomnil na novico, ki je bila nekaj časa nazaj na Engadgetu: http://www.engadget.com/2010/02/17/webe...

...

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

Bor H ::

LCD očala?

antonija ::

Ja, pred vsakim ocesom imas en LCD in ocala preklapljajo med njima s 50 Hz se mi zdi.

klik
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Bor H ::

Aha, to je drugač, slika je ena, predvaja se z dvojno hitrostjo preklaplanja, tako da lihe slike vidiš na en uč, sode na drug, uglavnem ekran je en.

antonija ::

Sej nisem trdil da sta dva, ampak za 3d sliko rabis se vedno levo in desno kamero, software ki bo zdruzil frame iz razlicnih videov in pa verjetno kar nekaj zajebancije preden rata karkoli uporabnega :|
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Lonsarg ::

antonija, predvsem so taka očala za preklapljanje 200EUR pri Nvidii, kje drugje sicer tudi ceneje. Obstaja cenejša verjanja, tista rdeče-modra očala, za par EUR, sam pa oči rade bolijo. Tist so pa anglyph video, to bo ziher veliko lažje najti software.

http://www.google.com/search?client=ope...

antonija ::

Sej software ni strasen problem ker vecina trenutnih video editorjev podpira vsaj enega od nacinov za 3d video (se celo youtube ga lahko zgenerira iz dveh sourcov). Bolj me zanimajo problemi z razdaljo med kamerama (mora bit enaka kot razdalja med ocmi, vecja manjsa? Kaksen efekt na koncno 3d predstavo ima ta razdalja?), ne vem a morata bit kameri usmerjeno vzporedno al jih je treba zamaknit za majhen kot da se goriscnici sekata, ...

EDIT: Kaksne so omejitve goriscne razdalje kamer (morata biti pdobne nasim ocem, t.j. priblizno 50mm leica ekvivalent?), je bolje imet globoko ali plitko globinsko ostrino, ... Ze samo zato ker se lahko iz glave spomnim tolko problemov, se nebi rad spuscal v to brez vsaj malo podlage.

Preden se spravim to pocet (snemat "stereo" video ki bi ga potem lahko predelal v 3d video, pa naj bo to anaglyph, polarizirani sliki al pa video za LCD shutter glasses; sklepam da se vsi zrendrajo iz istih source videov) bi si rad kaj vec prebral o potencialnih problemih in kaj vse rabis da jih lahko resis (s cimmanj dnarja seveda). Vem da mam zmeri moznost nabavit panasonicovo 3d kamero, sam pri ceni 20k USD bi rajs kaksno DIY varianto 8-)
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: antonija ()

Lonsarg ::

Najbrž so kaki napredni 3D video editorji, ki znajo prilagodit glede na razdaljo med kamerama. Samo za najenostavnejšo bi sigurno rekel, da naj bo razdalja med kamerama toliko kot med očmi. Da potem ni softwerju treba nič drugega naresti kot to, da pošlje sliko iz ene kamera enemu očesu in durgemu drugo. To lahko pomoje za prvi projekt posnameš kar tako. Namreč večja razdalja med lečami, bo dajala fejk učinek gledalcu 3D posnetka, da je globina večja, kot je bila v resnici, kaka softwere kompenzacije pa nikoli niso tko fine, kot posneti direktno ločeno sliko za vsako oko.

PaX_MaN ::

Najbrž so kaki napredni 3D video editorji, ki znajo prilagodit glede na razdaljo med kamerama.

V primeru iz tega videa so uporabili kar After Effects, ampak mislim, da je za popoldanski igračkanje dovolj dober Stereo Movie Maker, ki zna delat z
Liquid Crystal Shutter Glasses (Interlacing or Page Flipping)
, katerih dobavitelj je, po wikipedii, tudi Xpand.
Samo, to bo delovalo le, če imaš dost dobro (novejšo) grafično in taprav LCD/TV:
The GeForce 3D Vision kit comes with 3D shutter glasses, a transmitter, and special software and graphics drivers.A 120 Hz monitor is required to use the GeForce 3D Vision, however, which limits the current market; nearly all flat panel monitors run at 60 Hz.

antonija ::

Sej kar se tehnicnega vidika tice je narest video za LCD ocala sitnica. Menjas frame-e iz enega in drugega videa z nvanprej doloceno frekvenco, to je vse. Za anglyph je treba se rdec in moder cast dodajat (al pa zeleno vijolicen, odvisno za katera ocala delas), za polarizacijo je spet treba procesirat vsak frame posebaj da se na koncu izide... Ce za web vmwsnik od youtube pol zna tud kaksen cloveski video editor.

Bolj je problem v tem da nimam doma dveh kamer in si bo vsaj eno treba sposodit (zaenkrat kaze da si bos sposodil dve ker noben nima istega modela kot jaz, poznam pa dva z isto kamero). In preden jim zaplenim njihe igracke bi rad da bi zadeva cimlepse tekla, ne pa da bosta na koncu po en mesec brez kamer ker jaz nisem cist ziher kako vse skupaj sploh dela :)

Uglavnem ce bo kdo zasledil kaksen howto/blog/tutorial kjer je kdo poskusal omenjeno zadevo naj prosim semle nalima link! 8-)
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

residual ::

V LJ na Štefanu sodelujejo v Stereoskopskem društvu, povprašaj tam...

http://dsc.ijs.si/3dweb/

http://dsc.ijs.si/damir.vrancic/3d/joom...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

3D DLP projektor

Oddelek: Kaj kupiti
82159 (1094) franckranc
»

3D HD TV Sprejemniki (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
769258 (7173) Spajky
»

Z Nvidio bodo lahko vse igre 3D

Oddelek: Novice / Igre
357868 (3181) xsannyx
»

Microsoft Virtual Earth, naslednja verzija?

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
303719 (2427) darkolord
»

3d očala??

Oddelek: Znanost in tehnologija
83694 (3389) tx-z

Več podobnih tem