Forum » Loža » Depozit - katera banka ima najvišje obresti?
Depozit - katera banka ima najvišje obresti?

socialec ::
Obresti do 1000 evrov niso obdavčene
Boštjančič je spomnil, da so v skladu z zakonom o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev obresti fizičnih oseb, ki vlagajo v vrednostne papirje države, izdane v letih 2024, 2025 ali 2026 in ponujene izključno fizičnim osebam, pri plačilu dohodnine izenačene z obravnavo obresti iz denarnih depozitov pri bankah in hranilnicah. To pomeni, da do višine 1000 evrov niso obdavčene. Je pa opozoril, da se pri ugotavljanju davčne obveznosti donosi iz tovrstnih obveznic seštevajo.
Boštjančič je spomnil, da so v skladu z zakonom o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev obresti fizičnih oseb, ki vlagajo v vrednostne papirje države, izdane v letih 2024, 2025 ali 2026 in ponujene izključno fizičnim osebam, pri plačilu dohodnine izenačene z obravnavo obresti iz denarnih depozitov pri bankah in hranilnicah. To pomeni, da do višine 1000 evrov niso obdavčene. Je pa opozoril, da se pri ugotavljanju davčne obveznosti donosi iz tovrstnih obveznic seštevajo.

bojsi ::
Eh, provizija za nakup/prodajo je dobesedno zanemarljiva, nekje 0,05% na vrednost. Spread prav tako. Zdajle je na IBKR spread za XEON 0,003%...Ne hodi po kolenih pred bankirji.
1. odpri IBKR račun
2. prenesi EUR tja
3. kupi enega od teh ETF-ov: XEON, CSH2
4. uživaj v 3,5% letni obrestni meri brez vezave.
Če odšteješ še provizijo ter spread nakupu in prodaji potem je manj. In pa upoštevati moraš še 25% davek, pri depozitu je prvih 1000EUR neobdavčeni.
Za davek pa že ptiči čivkajo, da ga ni, če pri 2% dobička prodaš, ker ga požrejo priznani normirani stroški.
Če prav razumem je to z pravočasnimi prodajami davčno bolj ugodno kot obresti za depozite, kjer nad 1k eur pride na vrsto 25% obdavčitev?

energetik ::
Za velike zneske očitno da. Davčno ugodno = ni davka. Spljoh.
Sem ravno dobil odločbo za lani, ko sem kupil in prodal XEON, davka ni.
Tako bi moralo biti po mojem tudi za bančne depozite, ne gre za nobene dobičke ampak zgolj za sledenje obrestnim meram ECB. To bi po mojem moralo biti popolnoma neobdavčeno in hkrati bi moral dobiti direktno obrestno mero za depozite, ki je objavljena na ECB. Saj verjetno bo z uvedbo CBDC to možno, ker boš depozitiral direktno na ECB mimo komercialnih bank.
Tako bi moralo biti po mojem tudi za bančne depozite, ne gre za nobene dobičke ampak zgolj za sledenje obrestnim meram ECB. To bi po mojem moralo biti popolnoma neobdavčeno in hkrati bi moral dobiti direktno obrestno mero za depozite, ki je objavljena na ECB. Saj verjetno bo z uvedbo CBDC to možno, ker boš depozitiral direktno na ECB mimo komercialnih bank.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()

LeQuack ::
Za velike zneske očitno da. Davčno ugodno = ni davka. Spljoh.
Se strinjam. To da hočeš samo ohranjati vrednost denarja, da ti ga inflacija ne poje, država zelo dobro kaznuje.
Quack !
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | kje čim višja obrestna mera za vloge na vplogled (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 15135 (7386) | Horas |
» | VarčevanjeOddelek: Loža | 6975 (5220) | Lonsarg |
» | Kam ta trenutek s 30K EUR na daljsi rok? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 61341 (20094) | Buggy |
» | Kaj narediti s prihranki (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 25633 (22341) | M.B. |