» »

Možnosti nakupa stanovanja

Možnosti nakupa stanovanja

Temo vidijo: vsi
««
48 / 69
»»

BlueRunner ::

Ja, je. Vprašanje je samo kdo bo prvi zagrozil s kakšnim referendumom. Menda je to letos moderno.

Okapi ::

Nekateri se oklepajo vsake slamice.

O.

Keyser Soze ::

BlueRunner je izjavil:

Ja, je. Vprašanje je samo kdo bo prvi zagrozil s kakšnim referendumom. Menda je to letos moderno.

Ja, sam ne vem če se lahko nabere tolk nepremičninarjev napram toliko "stanovanjsko problematičnim", da bi lahko grozili z referendumom. Plus, nepremičninarji težje premaknejo "debelo rit", kot tisti, ki upajo na privoščljive cene. Nekako je tendenca, da več kot imaš manj se ti da.

Tako da bomo IMO ostali samo pri kakšnih grožnjah z gladovnimi stavkami. Bodo začeli hodit v Mercator po hrano, nič več v Cubota. >:D
OM, F, G!

BlueRunner ::

Eh. Kakšna poceni demagogija lahko tudi ta problem reši. Če za trenutek odmisliš to, da sva na ideološko nasprotnih bregovih, se verjetno lahko strinjava, da lahko v trenutnem položaju dobiš referendum tudi za približno karkoli se ti sprdne. Samo, da je na drugi strani vlada s kakšnim predlogom zakona.

Konkretno je tukaj demagoško gledano govora najmanj o "novih davkih", "metanju starih ženic iz njihovih hiš" in "uničevanju gradbene panoge". Za najbolj ekstremne pa lahko dodamo še kakšno floskulo o "visokih cenah najema za študente". Skratka materiala več kot dovolj.

Okapi ::

Kot kaže nameravajo prazna stanovanja obdavčiti po višnji stopnji.
Kot da je problem koga prijavit v njem. Mož ima stalno prebivališče prijavljeno v enem, žena ali kateri od otrok v drugem stanovanju. Takih s tremi in več stanovanji je pa zanemarljivo malo.

O.

Keyser Soze ::

Ja, samo verjetno bo treba mal pogledat kvadraturo na stanovalca. 100m2 na enega zna bit kar lepo obdavčeno. Dočim recimo 30m2 na osebo nič več. Govorim iz glave, ne na podlagi konkretnih podatkov.

@BlueRunner
Vedno se da mal bluzit okoli vogalov. Ampak tule se bo šlo za "davek na luksuz" če lahko tako rečem, kar pomeni da večina sigurno ne bo proti. Neglede na mahinacije kontravladnih akterjev. Pokojninska je kompleksen problem, ki ga malo ljudi razume in se da precej dobro manevrirat znotraj tega prostora. Pri davku na nepremičnine/luksuz pa je tega IMO precej manj. Je pa res, da je vprašanje kaj bi zmozgal vladni PR.
OM, F, G!

BlueRunner ::

Se bom pustil presenetiti...

Karaya 52 ::

Okapi je izjavil:

Kot kaže nameravajo prazna stanovanja obdavčiti po višnji stopnji.
Kot da je problem koga prijavit v njem. Mož ima stalno prebivališče prijavljeno v enem, žena ali kateri od otrok v drugem stanovanju. Takih s tremi in več stanovanji je pa zanemarljivo malo.

O.


Z najemnino 0€? Misliš da so res tako neumni?

Okapi ::

Kakšno najemnino? V stanovanju svojih staršev lahko stanuješ brezplačno.

O.

BlueRunner ::

Zakaj bi pa družinskem članu zaračunaval najemnino?

Pa tudi, če dam študentu pogodbo za 1€... dokazno breme je na strani inšpektorja, ki dokazuje prekršek. Če študent ne bo ničesar povedal (pa tudi zakaj bi?), potem bo težka.

Težka pa bo, dokler ne bodo dacarji začeli ganjati na drugi strani - pri dokazovanju porekla premoženja. Torej obrnjeno dokazno breme. 400€/mesec prihodkov se ne sliši veliko, ampak v letu dni se pa kar nabere in ni rečeno, da bi marsikdo naredil napako pri skirvanju tega premoženja.

Karaya 52 ::

Če vzamem povprečno družino in premislim, kako se lahko izognejo davku, ugotovimo da je preveč packarije. Kar se mene tiče je najbolj problematična stvar, upoštevanje premoženskega stanja pri dodeljevanju socialnih transferjev, že porihtana. Stvar moramo še bolj poenostaviti, mogoče nima smisla uvajati novih kategorij. 1-2% enotnega davka, pa bo vsako negospodarjenje postalo dražje od gospodarjenja. Bomo že prišli do tega, verjetno se izogibajo referenduma.

Zakaj je to pomembno? Pustimo jazbinškovce, ki mislijo da so boga prijeli za jajca, ker so jim šenkali stanovanja zdaj pa živijo od najemnin in socialnih transferjev, delajo pa nič. Pomembno je zaradi takšnih zgodb. Delo je preveč obdavčeno, dobiček povprečno, premoženje pa sploh ni. To bo potrebno uravnotežiti, daljšanje pokojninske dobe pride zadnje na vrsto, ampak to samo govori v prid dejstvu, da so na oblasti nepremičninarji, ki so sposobni samo na ta način preživeti na trgu. Tik tak.

Rešitev je na dlani. Skoraj v vsaki drugi državi je možnost boljšega življenja, za tiste, ki so odvisni samo od svojega dela. Predlagam, da poiskusijo v tujini, nepremičninarji pa naj križem oddajajo stanovanja svoji familiji, do penzij pa naj pridejo kakor vejo in znajo. Hehe.

Zgodovina sprememb…

BlueRunner ::

IMHO ima poveprečna družina v lasti eno nepremičnino in verjetno polovico vrtne ute. Ti tako ali tako nimajo kaj za "packati", ker se lahko kvečjemu iz sobe v sobo selijo.

Davek na posest nepremičnine je bil že n-krat obdelan in vedno, kadar se je prišlo do točke "obdavčena premičnina v kateri živim", je postalo veselo.

Kar se tiče "jazbinškovcev" pa si brcnil v temo, ker so ti lahko odkupili samo tisto nepremičnino v kateri so živeli... in sedaj še vedno živijo v njej. Če ne oddajajo ravno skreta in otroške sobe, potem iz naslova najemnin tukaj ne dogaja nič.

Ne bi bil prepričan, da ne bo tudi ta predlog doživel revolta, pa četudi ni z njim nič posebej narobe. Razen predlagatelja morda.... ampak to smo že videli.

ZaphodBB ::

@BlueRunner: na temo jazbinškovcev - mariskdo res še živi v njih. Veliko (nekaj,zelo veliko, večina ???) pa je bilo potem prodanih, pokupil so jih pa modeli, ki jih danes oddajajo. Sem živel pri enem takem svojčas - še kot študent.

Gregor P ::

Ali je bila takrat v veljavi kakšna začasna prepoved prodaje tako pridobljenega stanovanja in če da, kako dolgo časa je trajala?
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Beli_Zajcek ::

Je bila. Trajala je ne vem koliko časa, kar pa itak ni pomembno, ker se jo je dalo elegantno zaobiti z darilno pogodbo. Oče podari ženi/sinu, ki zadevo potem proda.

Jergo ::

Evo, Sklad daje na dražbo, česar ne more prodati:
http://tinyurl.com/6xdfp6a

mevdenko ::

torej, kako je z nakupi stanovanj? Se splača že kupiti ali še čakati na morebitne padce? Z ženo sva zagledana v eno stanovanje, 80m2, cca 150 000€ v Ljubljani. Glede na to da nama je kar všeč bi ga kar vzela. Strah me je če bo takšno stanovanje čez 5 let 120 000€. Velika izguba. Jst sem 27, ona 25 let. Imava redne prihodke, skupaj cca 2600€ mesečno. Vzela bi do max 110000€ kredita, ostalo že našparano.
Kupiti, počakati?

Je kdo kupil kakšne nepremičnino zadnje čase?

PecenkA ::

Koliko je staro stanovanje? Stroški obnove znajo biti višji od pričakovanih, če gledam, kako je bilo pri meni. Garaža je tudi praktično nujna, če nočeta plačevati za nepravilno parkiranje, pač odvisno od lokacije.

-valvoline- ::

V Ljubljani cene ne bodo dost padle,če sploh bodo kaj,za ostali del Slovenije,sploh pa za Maribor sem prepričan da bodo cene strmoglavile. Vsako drugo podjetje je v rdečih številkah,plače se znižujejo vsak mesec.
Vsaka čast če skupaj ž ženo kasirate 2600e na mesec. Predvidevam da nekdo dela v javnem sektorju,če si sploh upata(in vam banka dovoli) se zapufat za 110.000e.

-valvoline- ::

Na forumu finance je tema o propadanju in stečaju gradbenih podjetij.Prenapihnjene cene nepremičnin so posledica brezglave dokapitalizacije bank. Če NLB ne bi nafilal z davkoplačevalskim kešom bi bili prisiljeni prodajat izdatno zalogo zaplenjenih stanovanj(baje NLB jih ima čez 1000) kar bi pomenilo trenutno znižanje cene v LJ na 1500e za m2. Ampak ker je komunajzarska mafija na oblasti se to ni zgodilo,in so banke lepo dokapitalizirali da jima stanovanja ni potrebno prodajat. Ampak vseeno so še vedno v globokih rdečih številkah sle k prej bodo stanovanja prišla na trg z upam precej precej nižjimi cenami kot so sedaj. V MB so ponekod cene že padle za 50% še vedno nobenega zanimanja za nakup.

http://www.finance.si/forumi/?t=100274

Zgodovina sprememb…

Loocas ::

kar bi pomenilo trenutno znižanje cene v LJ na 1500e za m2.

Če bi se to zgodilo, bi bilo banke potrebno dokapitalizirat s še višjim zneskom.

Ne razumeš tega, ane.

Pithlit ::

-valvoline- je izjavil:

Predvidevam da nekdo dela v javnem sektorju,če si sploh upata(in vam banka dovoli) se zapufat za 110.000e.

Zakaj pa banka tega ne bi dovolila? Po bremenitvah plač ti mora ostati 576EUR (minimalna plača). Torej... če imata 2600EUR neto neobremenjenih plač je to 1448EUR kolikor jih lahko gre za obrok kredita. Tako, na hitro in zelo grobo je to cca 250000EUR na 30 let.

Bankam ni problem dajat kreditov. Če seveda izpolnjuješ določene pogoje. Idealno je imeti 2 poroka pa našparanih sredstev za tretjino kupnine. V tem primeru so bodo banke dobesedno teple katera lahko ponudi boljše pogoje. Pod takimi pogoji sva midve s partnerko (povprečni slovenski plači) lahko izbirale med tremi bankami ki so nama ponujale 100000EUR kredita.
Life is as complicated as we make it...

-valvoline- ::

Osnovni pogoj za stanovanjski kredit je zaposlitev za nedoločen čas. Ne vem kako je v LJ ampak v MB to pomeni zaposlitev v javnem sektorju,privatniki k da so vsi zmenjen,noben zaposlen ne dobi pogodbo za nedoločen čas,tudi takim ki se pogodba podaljšuje leto za letom že 10 let zapored(čeprav bi naj zakonsko po dveh letih podaljševanje v istem podjetju avtomatsko delavcu pripadala pogodba za nedoločen čas) kar razumljivo glede na splošno stanje v gospodarstvu.

Zgodovina sprememb…

Pithlit ::

-valvoline- je izjavil:

Osnovni pogoj za stanovanjski kredit je zaposlitev za nedoločen čas.

Priznam. Moja napaka ker predpostavljam da se folk tega zaveda preden gre spraševat za kredit. Prav tako domnevam da kdorkoli omenja možnost najema stanovanjskega kredita tudi ima pogodbo za nedoločen čas.

Glede zaposlovanja za nedoločen čas pa... dobremu kadru to ne sme biti problem. Dobri delodajalci iščejo dober kader, in ko ga dobijo ga ne izpustijo iz rok tako zlahka. Pri nas so v zadnjih dveh letih trije delavci dobili pogodbo za nedoločen čas. Od 18 zaposlenih nas ima 15 pogodbe za nedoločen čas, trije delajo pa prek s.p. Dejstvo je da tudi gospodarstvo najema delavce za nedoločen čas... težko je kar posploševat.

Po drugi strani pa ti pogodba za nedoločen čas ne koristi prav dosti če si na minimalcu ali pa malenkost čez.
Life is as complicated as we make it...

mevdenko ::

noben od naju ni v javni upravi. Oba zaposlena v podjetju z več kot 100-imi zaposlenimi. Oba sva za nedoločen čas.
stanovanje drugače staro 25let, parking ne bi smel biti problem. Vzela bi hipotekarni kredit, v tem primeru mislim da ne bi smel biti problem dobiti 110 000€? 25000 imava našparan, ostalo bi dali starši (cca 30.000)

Ah, težka bo. Nikoli nisem jemal kredita, mi je kr mal čudn filling ker bom moral nekomu plačevati vsak mesec dolg. Sicer pa mislim da nisem edini slovenec z takšnim problemom

-valvoline- ::

mevdenko je izjavil:

noben od naju ni v javni upravi. Oba zaposlena v podjetju z več kot 100-imi zaposlenimi. Oba sva za nedoločen čas.
stanovanje drugače staro 25let, parking ne bi smel biti problem. Vzela bi hipotekarni kredit, v tem primeru mislim da ne bi smel biti problem dobiti 110 000€? 25000 imava našparan, ostalo bi dali starši (cca 30.000)

Ah, težka bo. Nikoli nisem jemal kredita, mi je kr mal čudn filling ker bom moral nekomu plačevati vsak mesec dolg. Sicer pa mislim da nisem edini slovenec z takšnim problemom

Potem pa go for it,če mata fajn službe kar pogumno.Lahko probate poiskat mogoče malo manjše in cenejše stanovanje,da bo kredit za čimkrajše obdobje.Če potomci še niso na dnevnem redu(oz mislite še mal počakat) potle je npr garsonjera fajn opcija,ko pa pride čas za povečanje družine garsonjero lahko oddaš(z rento v žepu pa zopet po kredit za večje stanovanje),prodaš,daš v račun za večje stanovanje itn.Poceni garsonjera se na hitro odplača,heck v vašem primeru k mate zagotovljenih 55kE v 2-3 letih bo garsonjera odplačana.
Kok so sploh cene za garsonjere in enosobna stanovanja v LJ?

Zgodovina sprememb…

EC9 ::

mevdenko je izjavil:

noben od naju ni v javni upravi. Oba zaposlena v podjetju z več kot 100-imi zaposlenimi. Oba sva za nedoločen čas.
stanovanje drugače staro 25let, parking ne bi smel biti problem. Vzela bi hipotekarni kredit, v tem primeru mislim da ne bi smel biti problem dobiti 110 000€? 25000 imava našparan, ostalo bi dali starši (cca 30.000)

Ah, težka bo. Nikoli nisem jemal kredita, mi je kr mal čudn filling ker bom moral nekomu plačevati vsak mesec dolg. Sicer pa mislim da nisem edini slovenec z takšnim problemom


Objektivno je čas za nakup slab, ker:
1. je trg zelo nelikviden (http://prostor3.gov.si/ETN-JV/ - potegni si dol poročilo in primerjaj promet z zlatimi časi 2007,2008).
2. je precej neprodane ponudbe novogradenj (http://periskop.si/2011/06/neprodane-no..., ki jo banke neskončno dolgo ne bodo mogle držati, ker gredo investitorji pospešeno v stečaje (http://www.finance.si/forumi/?t=100274&.... Poleg tega je na trgu čedalje več stanovanj "baby-boomerjev", ki se upokojujejo in selijo. Presežna ponudba običajno napoveduje padec cen. Sploh, če je trg pred tem nelikviden.
3. Razmerje najem/nakup se podira. Ljubljani je zmanjkalo študentov (recimo v rožni dolini imajo precej praznih sob in imajo decembra razpise). Veliko stanovanj, ki se jih ne da prodati, se ponuja v oddajo. In ker je zmanjkalo povpraševanja, cene najema padajo.
4. O splošni gospodarski perspektivi Slovenije, pa raje ne bom... (http://www.finance.si/blog/972)

Subjektivno (filing):
1. Če nočeš biti 20 let vezan na eno državo / si želiš pustiti možnost izbire, potem je po mojem najem precej bolj ugoden.
2. V najemu ne nosiš tveganja padca cen - kapitalske izgube.
Ključno: Če želita imeti otroke, se otresita slovenske stigme, da bo tvoj otrok najmanj pohabljen, če ne bo vzgajan v lastniškem stanovanju. Če punca pritiska nate za nakup, pa se najprej potipaj tam spodaj, da preveriš ali še imaš jajca, potem pa se vljudno/odločno pomeni z njo.


-valvoline- je izjavil:

mevdenko je izjavil:

noben od naju ni v javni upravi. Oba zaposlena v podjetju z več kot 100-imi zaposlenimi. Oba sva za nedoločen čas.
stanovanje drugače staro 25let, parking ne bi smel biti problem. Vzela bi hipotekarni kredit, v tem primeru mislim da ne bi smel biti problem dobiti 110 000€? 25000 imava našparan, ostalo bi dali starši (cca 30.000)

Ah, težka bo. Nikoli nisem jemal kredita, mi je kr mal čudn filling ker bom moral nekomu plačevati vsak mesec dolg. Sicer pa mislim da nisem edini slovenec z takšnim problemom

Potem pa go for it,če mata fajn službe kar pogumno.Lahko probate poiskat mogoče malo manjše in cenejše stanovanje,da bo kredit za čimkrajše obdobje.Če potomci še niso na dnevnem redu(oz mislite še mal počakat) potle je npr garsonjera fajn opcija,ko pa pride čas za povečanje družine garsonjero lahko oddaš(z rento v žepu pa zopet po kredit za večje stanovanje),prodaš,daš v račun za večje stanovanje itn.Poceni garsonjera se na hitro odplača,heck v vašem primeru k mate zagotovljenih 55kE v 2-3 letih bo garsonjera odplačana.
Kok so sploh cene za garsonjere in enosobna stanovanja v LJ?


Nočem biti žaljiv, ampak zakaj pišeš poste v katerih ljudi pozivaš naj se odločijo za potencialno najpomembnejšo investicijo v njihovem življenju ("go for it"), če se ti še na nepremicnine.net ne da pogledati za cene stanovanj?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: EC9 ()

-valvoline- ::

Hehe,predpostavljam da so si mogoče ogledal kšnega manjšega stanovanja,enosobnega ali garsonjero pa da nam pove kakšna je cena. Na nepremičnine.net so cene od do za podobno kvadraturo je lahko razlika tudi do 3x. xD V vsakem primeru najbolj pametn je nakup garsonjere al pa enosobno stanovanje,ti so bl odporni na cenovne premike gor dol,pa tut ne bodo dosti zgubil če cene res padejo.

TESKAn ::

In kaj naj počneta z garsonjero/enosobnim stanovanjem? Brez veze. Če že kupuješ, kupi nekaj, kar ti bo zadostovalo vsaj toliko časa, kolikor bo trajal kredit. Razen, če ti je selitev vsake par let v užitek, kar pa mislim, da ni ravno verjetno.
Ceno tako ali tako zbiješ za ~10% z oglaševane. Komplet obnova stanovanja, če nimaš dveh levih rok, jo (z opremo vred) narediš za ~25.000€, ampak to res komplet - novi tlaki, novo napeljana elektrika, komplet obnova kopalnice, ...

In ne mi govorit o novogradnjah. Novo stanovanje s povsem nefunkcionalno razporeditvijo (cvetke, kot je glavni vhod, skozi katerega stopiš direkt za jedilno mizo, "sobe", velike 8 m2 na sredi stanovanja, brez oken, ...) te stane brez opreme več, kot kako starejše s komplet obnovo. da ne omenjamo vseh prigod, ki jih imajo kupci teh stanovanj...

In na koncu se vidva odločita. Če bosta pa samo cincala al bi al ne bi...pač ne bosta imela.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Pithlit ::

mevdenko je izjavil:

Ah, težka bo. Nikoli nisem jemal kredita, mi je kr mal čudn filling ker bom moral nekomu plačevati vsak mesec dolg. Sicer pa mislim da nisem edini slovenec z takšnim problemom

Mah težka ravno ne bo. Se hitro navadiš da imaš pač za tistih 600EUR nižjo plačo. Tebi ni treba nič plačevat, ker to zate dela računovodstvo. Podobno kot trajnik.

Ne vem sicer koliko so sedaj obrestne mere... ampak če so tam okoli 3% (EOM) to ni ravno najbolj kul... ker je euribor trenutno tolk nizek da nižje skorajda ne more več iti. In ko se bo dvignil za kak procent se bo toliko dvignila tudi obrestna mera. Tako da trenutno najem stanovanjskega kredita mogoče ni najbolj pametna poteza (ga sicer lahko kasneje reprogramiraš, sam vprašanje če se ti splača s stroški).

Cene nepremičnin pa tudi (kratkoročno) ne bodo padale. Ker se nobenemu ne splača. Po mojem.
Life is as complicated as we make it...

TESKAn ::

P.S.: EURIBOR nizek? ~leto in pol nazaj je bil 0,5% (3M pri SKB). Tako da ne govori, da nižje ne gre :).
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Pithlit ::

nižje skorajda ne more več iti


Je pa trenutno na 0.76%. Pod 0.5% ga pa verjetno tudi teoretično ne bojo spustil... vsaj kar se končnih porabnikov tiče.
Life is as complicated as we make it...

Okapi ::

Že spet eni mojstri pridigajo prednosti najema.;(( Običajno so to tisti, ki si ne morejo privoščiti nakupa, in potem iščejo 1001 razlog, zakaj se to ne splača.

Drugače pa, nisem še srečal človeka, ki bi rekel, da je kupil preveliko stanovanje ali prevelik TV. Niti ne poznam nikogar, ki bi obžaloval nakup stanovanja, vsem kreditom navkljub. Lahko pa seveda sanjaš, kako si svoboden in se lahko jutri preseliš na Reunion, ker te na Slovenijo ne veže lastništvo nepremičnine.

O.

Beli_Zajcek ::

Spet nasvet enega blaznega strokovnjaka. Prevelikih stanovanj ni! Tudi prevelikih hiš ni! Nikogar ni, ki bi obžaloval najem kreditov za nakup stanovanja! Vse je ena lepa pravljica s srečnim koncem. Krize ni! Stanovanja so še poceni. Nikar ne odlašaj, kupi zdaj!

Lahko pa še enkrat prebereš post SilwerFlow-a. Napisal je zelo verjetno dogajanje. Potem te pa čaka tehtanje - na eni strani padec cen stanovanjem (samo ne vemo koliko let se bo to še vleklo; enkrat se trg mora očistiti - vendar nikoli do absurdno nizkih cen o katerih bluzi valvoline), na drugi stran pa že jutri možna rešitev tvojega stanovanjskega problema. Sam na svojem gospodar ima svoje prednosti. Če imaš denar si v teh časih ti tisti, ki ima večjo pogajalsko moč - tretiraj cene na nepremičnine.net kot pogajalsko izhodišče.

Povej kaj več o tem 25 let starem stanovanju. Je blok kaj izoliran? So okna nova? Je bila notranjost kaj obnovljena ali boš to moral ti narediti. Stanje kopalnice, kuhinje, talnih oblog... Zvočna izolacija je v teh starih blokih ponavadi eno sranje (je pa res, da sem odraščal v hiši in imam drugačen pogled na to kot nekateri moji prijatelji). In pa seveda lokacija.

Pithlit ::

Beli_Zajcek je izjavil:

Lahko pa še enkrat prebereš post SilwerFlow-a. Napisal je zelo verjetno dogajanje. Potem te pa čaka tehtanje - na eni strani padec cen stanovanjem (samo ne vemo koliko let se bo to še vleklo; enkrat se trg mora očistiti - vendar nikoli do absurdno nizkih cen o katerih bluzi valvoline), na drugi stran pa že jutri možna rešitev tvojega stanovanjskega problema.

To je podobno vsem tem foram okoli "a naj zdej kupim xy proc/grafično al naj počakam na naslednjo generacijo?".

Problem je še v nečem... če/ko se bodo stanovanja pocenila... jih bodo pokupili tisti ki denar imajo. In spet obstaja možnost da izvisiš zato ker predolgo čakaš.

V prav nobenem primeru pa takšna odločitev ni enostavna. Še manj pa lahka. Stanovanje/hišo si ogledaš (po možnosti z nekom ki se malce razume na nekatere stvari) potem pa sledi tehtanje plusov in minusov. Midve sva rabile 8 mesecev za odločitev. Vključno s pogajanji o ceni (nama je uspelo ceno zbiti za 30kEUR). Pa hiša ni stara... je odlično izolirana, narejena iz vrhunskih materialov (kar je pač bilo vrhunsko leta 94). In ravno prav velika za 3 osebe. V bistvu sva se odločale med kompromisnim prizidkom (nad katerim nihče ni bil ravno navdušen) velikosti kakih 60m² pri mojih starših ali pa to hišo. Odločitve zaenkrat ne obžalujeva.

Najem lahko razumeš tudi kot metanje denarja stran. Vsak mesec nekomu daš 300-500EUR za to da ti nudi streho nad glavo, čez 10 let pa še vedno niti 1cm² ni tvoj. Kredit? Vsak mesec nekomu daš 500-1000EUR za to da ti nudi streho nad glavo. Ampak čez 20 let je ta streha, in vse pod njo, tvoja. Po mojem je druga možnost daleč boljša, če so jo lahko privoščiš. Da ne omenjamo tega da lahko s to streho (in vsem kar je pod njo) počneš kar te je volja tudi v tistih prvih 20ih letih ko še ni (kao) tvoja. Lahko vse skupaj zrušiš in na novo postaviš, če ti paše. Pri najemnini še ključavnice ne smeš zamenjat brez privolitve najemodajalca.
Life is as complicated as we make it...

Ajrina ::

Midva sva iskala stanovanje kakšno leto. Videla sva vse, ampak res vse. Od prizidkov, do precenjenih in normalnih. Odločila sva se za 30 let staro 2-sobno stanovanje cca. 60m2, ki je imelo ceno 120.000. Imelo je nova okna, novo kopalnico in kuhinjo. Potem smo ceno zdilali na 115.000 + vso opremo so pustili v stanovanju. Sama sva vložila še cca. 1500 v stanovanje za obnovo (hodnik, ena spalnica, postavitev zidu, obnova vrat in razne drobnarije). Razen zidu, ki ga je postavljal en znanec, sva vse naredila sama. Sedaj sva v stanovanju 1,5 leta in nimava pripomb. Je toplo, sončno, nobenih skritih napak. Denar so pa posodili starši.

Edit: takrat sem naredila ta vprašalnik http://www.2shared.com/document/xDOVLse... da sva si čim več zapomnila in se potem laže odločila. Mislim, da ni treba omenjati, da so naju gledali kot dva čudaka. + nekateri so prav alergični na to, da fotografiraš njihovo stanovanje. Sva sicer vedno najprej vprašala, ampak vseeno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Ajrina ()

para! ::

A ni ravno Okapi v neki temi razlagal, da (tuje) banke pri kreditih gledajo le na znesek prihodkov, ne glede na pogodbo o zaposlitvi?

lp
Death before dishonor!

EC9 ::

Pithlit je izjavil:


To je podobno vsem tem foram okoli "a naj zdej kupim xy proc/grafično al naj počakam na naslednjo generacijo?".

Problem je še v nečem... če/ko se bodo stanovanja pocenila... jih bodo pokupili tisti ki denar imajo. In spet obstaja možnost da izvisiš zato ker predolgo čakaš.

V prav nobenem primeru pa takšna odločitev ni enostavna. Še manj pa lahka. Stanovanje/hišo si ogledaš (po možnosti z nekom ki se malce razume na nekatere stvari) potem pa sledi tehtanje plusov in minusov. Midve sva rabile 8 mesecev za odločitev. Vključno s pogajanji o ceni (nama je uspelo ceno zbiti za 30kEUR). Pa hiša ni stara... je odlično izolirana, narejena iz vrhunskih materialov (kar je pač bilo vrhunsko leta 94). In ravno prav velika za 3 osebe. V bistvu sva se odločale med kompromisnim prizidkom (nad katerim nihče ni bil ravno navdušen) velikosti kakih 60m² pri mojih starših ali pa to hišo. Odločitve zaenkrat ne obžalujeva.

Najem lahko razumeš tudi kot metanje denarja stran. Vsak mesec nekomu daš 300-500EUR za to da ti nudi streho nad glavo, čez 10 let pa še vedno niti 1cm² ni tvoj. Kredit? Vsak mesec nekomu daš 500-1000EUR za to da ti nudi streho nad glavo. Ampak čez 20 let je ta streha, in vse pod njo, tvoja. Po mojem je druga možnost daleč boljša, če so jo lahko privoščiš. Da ne omenjamo tega da lahko s to streho (in vsem kar je pod njo) počneš kar te je volja tudi v tistih prvih 20ih letih ko še ni (kao) tvoja. Lahko vse skupaj zrušiš in na novo postaviš, če ti paše. Pri najemnini še ključavnice ne smeš zamenjat brez privolitve najemodajalca.


Spoštujem odločitev vsakega. Vsak naredi kar misli, da je takrat zanj najboljše in to odločitev argumentira - predvsem sebi.
Največje zvezde so pri tem kupci stanovanj s krediti v CHF (leta 2007), ki zaradi valutnih tveganj (ki jih seveda niso razumeli) in neugodnega razpleta dogajanja, danes po 4 letih plačevanja kreditov dolgujejo več kot je stalo celo stanovanje - vmes je tečaj CHF EUR strmoglavil z 1.6:1 na 1:1, potem pa je na njihovo srečo intervenirala švicarska centralna banka, ki (zaenkrat) tečaj še drži na 1,2:1.
Racionalizacija takšnih zajebov? Ah, sej mi banka itak ne bo vzela stanovanja...


Če kdo kupuje s kreditom (in v isti sapi pravi, da "najemnino meče stran"), se mora zavedati, da bo najverjetneje že v 25 letih odplačevanja hipotekarnega kredita banki plačal še za eno stanovanje. Lahko še več, če temeljna obrestna mera zraste.

Vem, da brez kredita zelo pogosto ne gre, je pa vseeno treba pri tem upoštevati dve zlati pravili:
1. glavnica kredita naj ne presega 3x letnih dohodkov gospodinjstva - v zgornjem primeru 12*2600*3 = 96.000 EUR.
2. višina mesečnega obroka je lahko največ 1/3 mesečnih prihodkov gospodinjstva - 850 EUR.

Glede subjektivnih pomislekov, pa naj vsak razčisti pri sebi - občutek svobode, dosežek, ponos, varnost...

thramos ::

Pithlit je izjavil:

Najem lahko razumeš tudi kot metanje denarja stran. Vsak mesec nekomu daš 300-500EUR za to da ti nudi streho nad glavo, čez 10 let pa še vedno niti 1cm² ni tvoj. Kredit? Vsak mesec nekomu daš 500-1000EUR za to da ti nudi streho nad glavo. Ampak čez 20 let je ta streha, in vse pod njo, tvoja.


V primeru najema res nimaš niti centimetra nepremičnine, imaš pa (oplemeniteno) vsoto razlik med zneskoma najemnine in kredita. Pod določenimi pogoji je ta večja od vrednosti nepremičnine (minus stroški vzdrževanja), tako da se včasih najem finančno seveda izplača. Fleksibilnost, varnost bivanja pa vsak vrednoti po svoje.

Da ni ljudi, ki bi obžalovali najem kredita in nakup nepremičnine je itak bullshit. Bo pa malokdo priznal zgrešenost svoje (ponavadi) življenske investicije ...

Okapi ::

Zvočna izolacija je v teh starih blokih ponavadi eno sranje
Čisto tako, mimogrede, -25 let je 1986, to je obdobje, ko so v povprečju gradili kakovostnejša stanovanja, kot jih gradijo sedaj, ali kot so jih gradili pred 10 leti.

O.

Okapi ::

Da ni ljudi, ki bi obžalovali najem kredita in nakup nepremičnine je itak bullshit.
A sem kje rekel, da jih ni? Rekel sem, da nobenega takega ne poznam. A lahko ti iskreno rečeš, da poznaš koga, ki obžaluje nakup stanovanja?

O.

Karaya 52 ::

Js bi pred nakupom pocakal na pok balona. V LJ je bilo pred krizo cca 15000 praznih stanovanj, po ugotovitvah popisa, NLB ima vsaj 5000 zasezenih nepremicnin. Slovenija ne bo izsla iz krize, dokler se ta pomemben trg ne ocisti, rentarji, katerih prispevek k skupnem dobrem je nicen, bodo takrat potegnili najkrajso.

Beli_Zajcek ::

Okapi je izjavil:

Zvočna izolacija je v teh starih blokih ponavadi eno sranje
Čisto tako, mimogrede, -25 let je 1986, to je obdobje, ko so v povprečju gradili kakovostnejša stanovanja, kot jih gradijo sedaj, ali kot so jih gradili pred 10 leti.

O.


Pol pa svizec zavije čokolado v folijo. Nehajte že verjet kako je bilo v socializmu vse lepše kot danes in smo tudi več in bolje zmogli. Prej kot boste nehali malikovati preteklost, prej boste lahko začeli konstruktivno sodelovati v sedanjosti.

Karaya 52 ::

Okapiju je ljubsi Jugo kot EURO standard, vsaj kar se tice gradnje objektov.

energetik ::

para! je izjavil:

A ni ravno Okapi v neki temi razlagal, da (tuje) banke pri kreditih gledajo le na znesek prihodkov, ne glede na pogodbo o zaposlitvi?

lp
Nama so v NLB povedali, da nima veze če si zaposlen za določen/nedoločen čas, če vzameš kredit s hipoteko. Pogledajo prihodke, pregledajo koliko je vredna nepremičnina in ponudijo.

Pithlit ::

EC9 je izjavil:

Racionalizacija takšnih zajebov? Ah, sej mi banka itak ne bo vzela stanovanja...

Racionalizacija takih zajebov je bila ta, da je bil kredit v CHF včasih bistveno ugodnejši od kredita v EUR. Mora pa vsak vedet da je najem kredita v tuji valuti tudi veliko večji rizik kot najem kredita v tvoji valuti (oz. valuti na katero je tvoja vezana). Rule of thumb (pri nas vsaj): najem kredita v valuti ki ni EUR... ni pametno.


EC9 je izjavil:

Če kdo kupuje s kreditom (in v isti sapi pravi, da "najemnino meče stran"), se mora zavedati, da bo najverjetneje že v 25 letih odplačevanja hipotekarnega kredita banki plačal še za eno stanovanje. Lahko še več, če temeljna obrestna mera zraste.

2 problema sta tukaj. Prvi je ta, da je to 'preplačilo' že všteto v obrok kredita. Hkrati pa malenkost pretiravaš. Midve najin 100kEUR preplačava za cca 85k. Manj če nama nekako uspe odplačat kredit predčasno.

Naslednji problem je pa ta, da je pogosto najemnina tako visoka da skoraj krije višino obroka za kredit. Tako, na hitro in brez posebnega preverjanja (verjetno se najde ceneje): "Najem, Stanovanje, NOVO MESTO, 400 €, 118,00 m2"

Midve imava višino obroka 436EUR/mesec... za 120m². Pa ni mi tolk z lokacijo ker sta v neposredni bližini dve bajti v najemu... ena je stara prek 100 let, brez vsake izolacije, v podstrešju nima oken in veter vleče skozi bajto... najemniki so trije in plačujejo 150EUR/mesec po glavi (torej 450EUR), bivalne površine je pa tam-tam. Druga bajta je pa nedokončana (zgrajena v 80ih, brez talnih oblog, stikal, 'lustrov'...) in se oddaja 5im ljudem za 100EUR/mesec po glavi. Je pa malenkost večja... 130m².

Se mi ne splača vzeti bajte na kredit? Resno? Ponovno... ni vse odvisno samo od cifer. In ni vsak kredit avtomatsko slaba odločitev. Osebno vidim takšno najemnino kot nateg... ne pa kredit. Pa nisem unega primera najemnine posebej izbrala (no, sem... zaradi podobne kvadrature):
"Najem, Stanovanje, NOVA GORICA, 350 €, 48,44 m2"
"Najem, Stanovanje, POSTOJNA, 250 €, 31,00 m2"
"Najem, Stanovanje, STANEŽIČE, 600 €, 77,00 m2"
"Najem, Stanovanje, KRANJ, 300 €, 50,00 m2"
"Najem, Stanovanje, BREZOVICA PRI LJUBLJANI, 600 €, 90,00 m2"

itd... itd...

Mimogrede, so mi bili pripravljeni dati bajto v najem za 400EUR/mesec. Tole isto ki sva jo raje kupile.

Ponovno. Ni enostavna zadeva tole. Je treba kakšno računico potegnit. Mal razmislit pa to. Ne rečem nič ampak... v tej računici velja upoštevati tudi "a imava namen biti naslednjih 20 let še skupaj?". V bistvu je to vprašanje dokaj pomembno.
Life is as complicated as we make it...

Okapi ::

Okapiju je ljubsi Jugo kot EURO standard, vsaj kar se tice gradnje objektov.
Namesto da po stari navadi podtikaš stvari, ki jih nisem nikoli trdil, raje vprašaj kakšnega gradbenika, kateri bloki so kakovostneje zgrajeni - fužinski iz 1987 ali Celovški dvori iz 2010.

O.

-valvoline- ::

Malo OT pa vendar: Al kdo ve kako je kaj z lesenimi hišami,men so fuuul všeč,cenejše kot montažne hiše. 120-130m2 dvonadstropna brunarca z lepim balkonom stane 35-40kE kljuc na roko z kuhinjo vred. Pa še ekosubvencije lahka dobiš tm po 100e za m2.

http://www.brunarice.org/

Zgodovina sprememb…

Karaya 52 ::

Okapi je izjavil:

Okapiju je ljubsi Jugo kot EURO standard, vsaj kar se tice gradnje objektov.
Namesto da po stari navadi podtikaš stvari, ki jih nisem nikoli trdil, raje vprašaj kakšnega gradbenika, kateri bloki so kakovostneje zgrajeni - fužinski iz 1987 ali Celovški dvori iz 2010.

O.


Oboje je ena velika zalost, kar se tice arhitekturne kvalitete. So pa celovski dvori grajeni po EURO standardu, ki je veliko bolj dovrsen napram jugoslovanskemu. Kar se izvedbe tice pa ne vem, ker me ni bilo zraven, slisal sem pa marsikaj slabega.

-valvoline- ::

energetik je izjavil:

para! je izjavil:

A ni ravno Okapi v neki temi razlagal, da (tuje) banke pri kreditih gledajo le na znesek prihodkov, ne glede na pogodbo o zaposlitvi?

lp
Nama so v NLB povedali, da nima veze če si zaposlen za določen/nedoločen čas, če vzameš kredit s hipoteko. Pogledajo prihodke, pregledajo koliko je vredna nepremičnina in ponudijo.

Kaj boš pa zastavil,bajto ali stanovanje od staršev? Hehe. Tistega stanovanja katerga kupuješ mislim da ga ne moreš zastaviti kot jamstvo.
««
48 / 69
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako določit pravo ceno stanovanja, hiše ipd. ?

Oddelek: Loža
445842 (2899) techuser
»

Najem stanovanja, blok vs hiša? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8621724 (16572) BorutO
»

Stanovanjski kredit - izračun (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11132146 (29188) Ganon
»

Zakaj država ne obdavči nepremičnine, kot Američani? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7414701 (13187) Furbo
»

Kako živeti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9015284 (13587) Matako

Več podobnih tem