» »

Možnosti nakupa stanovanja

Možnosti nakupa stanovanja

Temo vidijo: vsi
««
«
1 / 69
»»

xeon ::

Kot vemo je danes praktično nemogoče kupit lastno stanovanje če nimaš bogatih staršev ali pa glavni dobitek na loto. Ko zaključiš študij kljub zaposlitvi, ti kredita za stanovanje ne bodo nikoli odobrili če nimaš redno za nedoločen čas, bognedej da zamenjaš šiht, moraš ponovno 2 leti čakati, da ti dajo pogodbo za nedoločen čas. Pa še to moraš imeti dobro plačo, da ti lahko odobrijo kredit za cca. 60.000 €.

Nekje sem pa zasledil, samo ne vem če je to res in kdaj bo to mogoče, da bodo na novo banke odobrile kredit mladim za nakup stanovanja, da bodo kredit kljub zaposlitvi za določen čas odobrili, in da ga bo možno odplačevati v oobdobju ko boš to zmožen (zaposlen). V primeru če ostaneš brez dela, se kredit zamrzne do naslednje zaposlitve.

Ve kdo kaj več o tem?

cendof ::

Jaz sem dobil kredit tudi, če sem bil zaposlen za določen čas. Sicer ne bom delal reklame za banko (ni naša). Zanimalo jih je samo, če imam več kot 600 EUR rednih prilivov.

xeon ::

hja, jaz imam veliko več kot 600€ prihodka na mesec, pa mi v naših bankah pod nobenim pogojem ne omogočaji kredita niti za avto, kje pa za stanovanje.. (pozabimo na potrošniške kredite).. kar se pa tiče kreditov (lizing varijanta) ti pa ob prvem ne plačanem obroku vse zaplenijo, jih pa ne zanima ali menjavam zaposlitev ali kaj drugo.. fora je, da se ne vidim tu to kar delam, in mam sigorno v namenu še par delovnih mest zamenjat da najdem tisto kar me res vesli + dober zaslužek!

zee ::

Jamstvena shema oz. kredit s porostvom drzave.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Super Sonic ::

"Kot vemo je danes praktično nemogoče kupit lastno stanovanje če nimaš bogatih staršev ali pa glavni dobitek na loto. Ko zaključiš študij kljub zaposlitvi, ti kredita za stanovanje ne bodo nikoli odobrili če nimaš redno za nedoločen čas, bognedej da zamenjaš šiht, moraš ponovno 2 leti čakati, da ti dajo pogodbo za nedoločen čas. Pa še to moraš imeti dobro plačo, da ti lahko odobrijo kredit za cca. 60.000 €."

Bedak. Drugače ti ne morem zapisat.

Seveda ni res to kar pišeš.

1. Ne rabiš bogatih staršev za nakup stanovanja.
2. Ne rabiš službe za nedoločen čas, da dobiš kredit za stanovanje.
3. Kredit za stanovanje je lahko vsa razlika tvoje plače do minimalne plače v Sloveniji, po dogovoru pa še več.
4. Država je zadaj 12 mesecev, ko ti pokriva kredit, v primeru da izgubiš službo. Seveda je treba denar potem vrnit državi (država nič ne da, samo založi). In še:

"Kaj pomeni državno jamstvo?
Država meni, da bo z jamstvi, ki jih bo izdajala najkasneje do konca leta 2010, pomagala k večji varnosti kreditojemalcev, bolj varne pa se bodo v resnici počutile predvsem banke, ki bodo v primeru neplačevanja kreditov svoj denar zagotovo dobile. Banke se sicer zaenkrat vzdržujejo komentarjev, večinoma pa shemo pozdravljajo.

Če se boste na podlagi jamstvene sheme pri kateri izmed bank odločili vzeti kredit, vas čakajo enake obveznosti kot vse ostale smrtnike. Svoje obveznosti boste morali tako ali drugače poravnati. Če boste 50 odstotkov kredita zavarovali z državnim jamstvom in 50 odstotkov s hipoteko, boste v primeru neplačevanja še vedno ob nepremičnino, hkrati pa vam bo ob uvedbi izvršbe iz bančnega računa skoraj vsa sredstva do poplačila dolga pobrala država. Tisti, ki trenutno nimate sredstev za poplačilo obstoječih kreditov zaradi izgube zaposlitve, boste od države prejeli 100 odstotno jamstvo oz. poroštvo za nov kredit, s katerim boste poplačali starega, novega pa boste začeli odplačevati v tistem trenutku, ko bodo na vaš račun prispeli prvi dohodki. Da državi ne boste ostali dolžni, bo poskrbela davčna uprava. Za tovrstne kredite je država namenila 50 milijonov evrov, jamčili pa bodo za vaše dolgove do 10.000 evrov.
Vlada je v zakon zapisala še, da bodo tisti, ki se bodo znašli v težavah z odplačevanjem kredita, lahko zaprosili za odlog, odpis, ali obročno odplačilo dolga ter bodo lahko dinamiko izpolnjevanja obveznosti prilagodili svoji ekonomski sposobnosti."
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

xeon ::

@Super Sonic: po tvoje je po tem vsak bedak, ki kaj vpraša?

drugače pa super obrazložitev, hvala!

Super Sonic ::

"@Super Sonic: po tvoje je po tem vsak bedak, ki kaj vpraša?"

Ne. Me pa ekstremno moti takšno razmišljanje, da se nič ne da. Ker se vse da. No vsaj večina stvari.

Namesto, da bi gledal pozitivno in si rekel - cene stanovanj padajo, država se je vsaj malo vključila v reševanje problematike, na meni torej ostane le eno - čim višja plača, ter v skrajnem primeru še nekaj let šparanja, za polog. Če si pa dobim še sorodno dušo, bo pa samo še lažje.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

cyber_killer ::

Samo kaj ti pomaga tak kredit, da se zakreditiraš za več kot 50% svoje plače, kaj boš pa jedel, s čim boš pa plačal ostale stroške. Boš celo življenje bil v stanovanju in nikamor šel ven? Boš celo življenje bil v enih hlačah?
Fantje ne se spuščat v neke kredite, če nimate vsaj eno plačo 1300EUR neto. Nekako če daš 450EUR za kredit ti ostane lep denar za življenje, plus če imaš partnerja super. Moraš pa vedno razmišljati, da boš imel zalogo v hudih časih. Npr. Bog ne daj bolezni in si primoran biti na bolniški npr. 6mesecev. Veliko je takih dejavnikov, na katere je potrebno razmišljat.

Sej ni problem iti v banko in reči imam 1000EUR neto dajte mi 600EUR kredita. To bodo odobrili, samo potem ti ostane 400EUR za kaj? 300EUR je sam hrane za 2osebi plus vse ostalo.

EC9 ::

Samo kaj ti pomaga tak kredit, da se zakreditiraš za več kot 50% svoje plače, kaj boš pa jedel, s čim boš pa plačal ostale stroške. Boš celo življenje bil v stanovanju in nikamor šel ven? Boš celo življenje bil v enih hlačah?
Fantje ne se spuščat v neke kredite, če nimate vsaj eno plačo 1300EUR neto.


Zelo pametno razmišljaš. Ne vem zakaj se ljudje ne vprašajo kaj se zgodi, če vzameš takšen samomorilski kredit za 30 let in imaš še oktroka/otroke...kaj jim boš lahko privoščil, če boš do leta 2040 plačeval po pol plače ali še več!

Pri 30 letnem kreditu stanovanje vsaj še enkrat preplačaš - klik. Vpišite npr. 120,000 in obrestno mero 5% (zelo optimistično) na 30 let in poglejte koliko je samo plačil banki. Potem spremenite obrestno mero za samo 1%.

Predpostavljam, da EURIBOR vseh 30 let ne bo ostal rekordno nizko - klik, kar v praksi pomeni, da bo obrok samo še večji.



Zlati pravili jemanja kredita:

1. Nikoli ne vzemi kredita, ki presega 3-kratnik letnih prihodkov gospodinjstva.
2. Nikoli ne vzemi kredita pri katerem mesečna anuiteta presega 1/3 mesečnih prihodkov.

Če bi se v Sloveniji ljudje držali teh pravil, ne bi imeli takšnega nepremičninskega balona kot ga imamo...samo kaj češ, če so ženske v najetih stanovanjih neplodne, moški pa sigurno postanejo pijanci...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: EC9 ()

Djuro ::

Naj povem svojo izkušnjo.
Z ženo imava skupaj ca. 2500EUR prrihodkov + ca. 300EUR od kakšnega popoldanskega dela ipd (včasih je, včasih ni).

Kredit sva vzela na 10 leti in sicer 450EUR obroka mesečno (no, sedaj mislim da je par EUR nižji).
S kreditom in denarjem, ki sva ga našparala v 2h letih sva si pred 6imi leti kupila starejšo hišo na dolenjskem, jo prenovila tolkoko, da smo šli not (ometi, strojne instalacije, streha,...).
Potem eno leto nič, naslednje leto fasada, zdej pa vsako leto napraskamo za kakšno večjo stvar (asfalt, okolica ipd).

Imava dva predšolska otroka in s tako anuiteto živimo čisto spodobno življenje. Res, da ne vozimo novih avtomobilov, ampak tudi nimamo želje po tem.

Ko sva jemala kredite sva si zadala tako velikost anuitete, da če ena služba odleti, še vedno lahko preživimo (jasno skromno).
In tako sem si med tem časom lani privoščil menjavo službe, s tem da sem si vzel pol leta odmora (doma), sedaj pa (na račun otrok) delam skrajšan delovnik.

Po moje se vse da, samo želje je potrebno prilagodit sposobnostim in bit predvsem zmeren. Nujno je narest finančni izračun (čeprav grob).

p.s.
Od staršev sva dobila 25kEUR nepovratnih sredstev, ki so nama še kako prišli prav.

Super Sonic ::

"Ne vem zakaj se ljudje ne vprašajo kaj se zgodi, če vzameš takšen samomorilski kredit za 30 let in imaš še oktroka/otroke...kaj jim boš lahko privoščil, če boš do leta 2040 plačeval po pol plače ali še več!"

Koliko daleč si od vprašanja "Kaj pa če me avto zbije jutri in postanem invalid?".

Ni fore. Vsak po svoje živi, vsaka razlaga ima več strani, dobrih in slabih. Kaj boš v najemu metal denar nekomu v žep? Ko mu bo pa dovolj, te bo pa hladno postavil na cesto in se boš primoran selit. Nekateri z najemodajalci nimajo sreče, nekateri jo imajo.

Vsekakor je za psiho bolje, da plačuješ za svoje stanovanje.

Tudi glede obresti - totalna boluoza. Jaz sem za 70000€ na 180 mesecev dobil obrok 491€. Pa si izračunaj koliko se bo banki vrnilo. Zraven dobiš pa že zavarovanje Vita - za razmišljanje - kaj pa če se mi kaj zgodi - odlična stvar. Tako da ne gledat informativnih izračunov in pojdite raje na banko vprašat za kaj se gre.

Se pa v isti sapi strinjam, da na "glavo" ni treba it pri kreditu za 30 let. Ampak to spet vsak sam najbolj ve. Saj nismo stari 5 let.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

gzibret ::

Jaz tudi imam samomorilski kredit, pa kaj.... V nasprotnem primeru pa bi imel samomorilsko najemnino :P

Prej začneš, prej bo konec. Pa lažje je zdajle, ko si mlad, pa lahko malo lažje stisneš zobe, kot pa potem, ko si 40 letni dedec, pa froci ipd...

Je pa res, da je pri nakupu stanovanja dobro imet našparano recimo 30% vrednosti nepremičnine. Zato je treba pred nakupom še nekaj let samomorilsko varčevat.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

energetik ::

Problem je, če moraš takoj po začetku zaposlitve v najemniško stanovanje. Potem je pa resnično težko - najemnina+kredit. Sigurno pa je lažje odplačevati za svojo bajto, pa če jo 2x preplačaš, kot pa dajati za najemnino, od katere nimaš na koncu nič.
Ta državna shema je OK. Če izgubiš za nekaj časa službo, ti kredit zamrzne. Če je to res tako, potem se da malo bolj tvegati. Sicer pa sem tudi sam v obdobju, ko bo treba nekaj ukreniti. S punco hočeva našparati vsaj 1/3 vrednosti nepremičnine pred kreditom. Na srečo imava možnost začasnega bivanja praktično samo s plačevanjem stroškov in se da nekaj našparati. Problem je samo, če si hočeš takoj po faksu ustvariti družino in greš v najemniško stanovanje. Takrat si pa z neko povprečno plačo za kar nekaj časa zapečaten...

EC9 ::



Koliko daleč si od vprašanja "Kaj pa če me avto zbije jutri in postanem invalid?".

Ni fore. Vsak po svoje živi, vsaka razlaga ima več strani, dobrih in slabih.
Vsekakor je za psiho bolje, da plačuješ za svoje stanovanje.

Se pa v isti sapi strinjam, da na "glavo" ni treba it pri kreditu za 30 let. Ampak to spet vsak sam najbolj ve. Saj nismo stari 5 let.


ad1: Ali pa v recesiji moja firma crkne in sem ob službo/se mi zmanjša plača?

ad2: Res je. Zanimivo pa je, da se / se je v Sloveniji vedno razmišljalo tako, da moraš imet svoje stanovanje ("za psiho"). Ne glede na ekonomski izračun, za vsako ceno! Npr. če je mesečni najem 400 EUR/mesec, anuiteta kredita pa 650 EUR (ali še več ko bo euribor narasel + morebiten dodatni stroški novega davka na nepremičnine + možnost, da balon cen poči...), po 30 letih pa imaš na grbi 60 let staro stanovanje, ki ga je treba spet obnoviti...Aja najemodajalec te po veljavni zakonodaji zelo težko "vrže ven".

Moj point: Nakup za vsako ceno ni ekonomsko smotern in to nam v Sloveniji še ni kapnilo. Tudi zato se je naredil takšen cenovni balon, da si normalni, sposobni, delovni ljudje sami res težko kupijo stanovanje. Mogoče bodo pomagali stečaji velikih gradbincev (GPG Celje, Vegrad...), kjer se bodo prazna stanovanja morala prodati po kakršnikoli ceni in bo ljudstvo videlo, da je "cesar nag".

ad3. Ne boš verjel ampak poznam 3 visoko izobražene ljudi (zdravniki, pravniki...), ki nimajo 3 čiste o osnovah ekonomike in hočejo na vrat na nos vzeti kredite čez 100k EUR na 30 let za nakup betonskih lukenj v Ljubljani.

Super Sonic ::

Mater ste tečni eni.

Tole je informativni izračun, ki sem ga sam prejel nekaj mesecev nazaj.

Tole je naključno stanovanje (ker nimam časa brskat).

Se pravi, 86k je stanovanje, dobiš ga, če si soliden v pogovoru, za 80k. 70k je kredita, od tega nakažeš 60k za stanovanje, rabiš jih še 20k. Ta denar si pač probaš nekje sposodit (če ne gre drugače, beri - nimaš sorodnikov, staršev, ipd). 10k ti ostane še od krede in si za silo opremiš stanovanje.

Obrok je 491€. Če sta dva, se to razpolovi, v 15 letih odplačaš in imaš svoj flet. Če nista - v kolikor imaš 1000€ plače, boš sam že zmogel, če sta dva, imata lahko plačo okol 750€, pa bo še vedno šlo. - kalkulacija je narejena na 15 let.


Pa to kar sem vze v računl je res sociala (od plače mislim).
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Fizikalko ::

Ma kaj naj rečem... Eni se res vztrajno smilite samemu sebi. Jaz nimam bogatih staršev, lota ne igram, nameravam pa letos postaviti hišo. Montažna hiša- dvojček: help needed!

Le kako to?

Zgodovina sprememb…

Beli_Zajcek ::

@Fizikalko

Navkljub tvojemu imenu, si zaposlen nekje visoko v upravi/ministrstvu in vlečeš velik denar iz državnih jasli ter prejemaš podkupnine za občasno mižanje na eno ali obe očesi? :))

Seveda, tako kot popolnoma vsi v državni upravi/ministrstvi. :))

/Ne me resno jemat

kopernik ::

Seveda se da brez staršev, ampak je potrebno nekaj predpogojev:
1. dobra plača (recimo nad 1300EUR neto)
2. ne greš z glavo v zid in iščeš stanovanje v centru LJ, temveč iščeš nekje do 50km v radiju okrog tvoje službe

Takoj po študiju itak nimaš šans (že zaradi tega, ker ti tudi najemnina za stanovanje požre okrog 400EUR/mesec), ampak tja do 30-ega leta pa lahko kaj privarčuješ in tudi napreduješ v službi (višja plača). Jaz sem šele lansko leto (ko sem bil star 30 let) prišel do lastnega stanovanja. No, naslednjih 20 let ne bo še popolnoma moje -> dokler ne odplačam kredita.

EC9 ::

Ma kaj naj rečem... Eni se res vztrajno smilite samemu sebi. Jaz nimam bogatih staršev, lota ne igram, nameravam pa letos postaviti hišo.

Le kako to?


Dobro zaslužiš in bajte ne gradiš na prf**** dragi lokaciji in z dragimi izvajalci, ki bi jim moral plačevati enormne marže.

PS: Vsi, ki smo že gradili bajte ti želimo, da ti projekt uspe s čim manjšim čirom na želodcu - boš kmalu videl zakaj ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: EC9 ()

Mercier ::

Kupili hišo na idealni lokaciji (vendar ne v LJ) nekaj let nazaj za kredit na dve proletarski plači, ki bo naše (najino) še pred penzijo. Prej smo živeli v najetem stanovanju.

Bi bila še kakšna druga varianta? Slabo opramljene in vzdrževane luknje od stanovanj in skromna kvadratura, ali pa visoka najemnina. Potem še dodam selitve na nekaj let in stroške za opremljanje pri selitvi.

EC9 ::

Mater ste tečni eni.

Tole je informativni izračun, ki sem ga sam prejel nekaj mesecev nazaj.

Tole je naključno stanovanje (ker nimam časa brskat).

Se pravi, 86k je stanovanje, dobiš ga, če si soliden v pogovoru, za 80k. 70k je kredita, od tega nakažeš 60k za stanovanje, rabiš jih še 20k. Ta denar si pač probaš nekje sposodit (če ne gre drugače, beri - nimaš sorodnikov, staršev, ipd). 10k ti ostane še od krede in si za silo opremiš stanovanje.

Obrok je 491€. Če sta dva, se to razpolovi, v 15 letih odplačaš in imaš svoj flet. Če nista - v kolikor imaš 1000€ plače, boš sam že zmogel, če sta dva, imata lahko plačo okol 750€, pa bo še vedno šlo. - kalkulacija je narejena na 15 let.


Pa to kar sem vze v računl je res sociala (od plače mislim).



Fajn opis. Hvala. Oprosti, ker bom še malo tečen: Nakup, ki ga kalkuliraš je totalna sociala.

Če vključiš še naslednje dejavnike je slika malo drugačna:
1. Živeti želiš v Ljubljani, ker je 1,5 ure potovanja v službo v Lj. na dan prevelik subjektivni strošek - kaj dobiš v Lj. za 80k?
2. Rad bi imel otroke, recimo dva. 46 m2 stare bajte je no-go.
3. Euribor skoči nazaj na 3% - EOM je 5,2% / prihodki se ti komot zmanjšajo glede na to kako super nam gre v Sloveniji.

V isti sapi zelo podpiram proaktiven/pozitiven odnos do projektov pridobivanja stanovanja...sem samo skeptičen (risk averse, če hočeš). Sploh, če pomislim kako se je do stanovanj prihajalo po Jazbinšku in v času "kul" kreditov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: EC9 ()

Fizikalko ::

@Beli Zajček

Ne bi delal v državni službi, hvala.

Delam v IT-ju. In to po vsaj 12 ur na dan. In to z veseljem, ker je zanimivo, je izziv, me zanima. Je pa zelo zahtevno.

Kdor pa ni ambiciozen in mu ni do dela, pa naj se res loti lota,če želi bajto.

Super Sonic ::

"Če vključiš še naslednje dejavnike je slika malo drugačna: "

Lej, nisi razumel poante. V 15 letih prideš do "nekega" lastnega stanovanje, ki je potem lahko odskočna deska za naprej. Po tem času lahko vzameš še en tak podoben kredit in prideš do "pravega" stanovanja, ker prejšnega lahko prodaš oz. daš v račun.

Pozitivno je predvsem to, da 15 let ne plačuješ x osebi v žep.

Na glinškovi ploščadi v LJ /bežigrad, bus št.14 ti ustavi pred nosom, 6 je 3 minute stran, v radiju 500m imaš Tuš, Merkator, Špar, šolo, vrtec, obvoznica je 1km stran, je kolegica prodaja 1,5 sobno z balkonom za 82k. Stanovanje, ki sem ga ruknil gor v izračun je pač neko x, sigurno sem mnenja, da se da za ta denar dobiti več.

Družina pa tako - preden mulc "dobro zraste" si že v večjem in boljšem stanovanju. Sicer pa z 750€ plače ne gre delat vrtca.

Če pa vzamemo Fizikalkotove besede, pa sploh! Če si sposoben in imaš konkretno plačo - ni ovir.

Skratka, da se nič ne da ker imamo samo 750€, smo brez šole in smo skregani s starši, ipd., je neko blesavo razmišljanje.

VSE SE DA IN ZMORE.

Hvala.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

EC9 ::

"Če vključiš še naslednje dejavnike je slika malo drugačna: "

Lej, nisi razumel poante. V 15 letih prideš do "nekega" lastnega stanovanje, ki je potem lahko odskočna deska za naprej. Po tem času lahko vzameš še en tak podoben kredit in prideš do "pravega" stanovanja, ker prejšnega lahko prodaš oz. daš v račun.

Pozitivno je predvsem to, da 15 let ne plačuješ x osebi v žep.

Na glinškovi ploščadi v LJ /bežigrad, bus št.14 ti ustavi pred nosom, 6 je 3 minute stran, v radiju 500m imaš Tuš, Merkator, Špar, šolo, vrtec, obvoznica je 1km stran, je kolegica prodaja 1,5 sobno z balkonom za 82k. Stanovanje, ki sem ga ruknil gor v izračun je pač neko x, sigurno sem mnenja, da se da za ta denar dobiti več.

Družina pa tako - preden mulc "dobro zraste" si že v večjem in boljšem stanovanju. Sicer pa z 750€ plače ne gre delat vrtca.

Če pa vzamemo Fizikalkotove besede, pa sploh! Če si sposoben in imaš konkretno plačo - ni ovir.

Skratka, da se nič ne da ker imamo samo 750€, smo brez šole in smo skregani s starši, ipd., je neko blesavo razmišljanje.

VSE SE DA IN ZMORE.

Hvala.


Razumem kaj hočeš povedat in podpiram pozitivno razmišljanje. Tudi meni gre razmišljanje "kak smo mi bogi" na jetra.

Moja poanta pa je, da so tvoji koncepti:
- odplačevati ful več, sam da je tvoje; "za psiho"
- pozitivno je predvsem to, da 15 let ne plačuješ osebi x v žep
- "nekega" lastnega stanovanje, ki je potem lahko odskočna deska za naprej

tipični za Slovenijo in so privedli do tega, da so cene m2 (bile) zelo nesorazmerne s prihodki gospodinjstev in prihodkov od oddajanja stanovanja - donosi so v veliko primerih nižji, kot če imaš vezan depozit. Kot ekonomsko nevzdržni se izkažejo predvsem če upoštevaš:
1. da je lastništvo nepremičnine povezano s stroški, ki se bodo ob novem, povišanem davku na nepremičnine verjetno še povečali; in
2. precej visoke verjetnosti, da bodo cene nepremičnin še precej padle (stečaji gradbenikov, banke ne dajejo kreditov, prihodki zaradi recesije padajo, presežna ponudba...). Sploh v dani situaciji - npr. če poznaš stanovanja v Mostecu (ob bajerju) v Ljubljani. V letu 2003 so jih relativno težko prodali za 1900 DEM/m2. Danes, ko so stara 7 let, pa hočejo nekateri za njih 4000 EUR/m2.

Zakaj bi moral za vsako ceno kupovati nekaj, kar bo čez 2 leti lahko vredno precej manj?
Ker se vse da in zmore?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: EC9 ()

T-h-o-r ::

jaz bom samo rekel: kredit za 30 let no tnx :)
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

energetik ::

SilverFlow - dokler si v službi, gre nekako tudi za najemniškim stanovanjem. Kaj boš pa potem, ko boš v penziji? Ko boš imel komaj za najmnino in stroške? Boš šel kar takoj v dom?
Če uspeš prej kupiti svojo nepremičnino, imaš vsaj neko zagotovilo. Če imaš bajto, si lahko vsaj krompir in solato prideluješ za bajto, če pride do pomanjkanja.

Super Sonic ::

SilverFlow "Zakaj bi moral za vsako ceno kupovati nekaj, kar bo čez 2 leti lahko vredno precej manj? Ker se vse da in zmore?"

To ni res. Pri nas bodo stanovanje vedno imela neko ceno. To je specifika Slovenije. Tako kot je v Avstraliji cenjeno fizično delo, so pri nas stanovanja. Vsaj še kakšno generacijo bo tako, potem pa mogoče, glede na to, da postajamo "ZDA" v malem in da smo kot narod izrazito "neizraziti".

Sicer se mi pa zdi, da se pogovarjava o različnih stvarih. Ti bentiš na nas, da smo si sami krivi za previsoka cene stanovanj in da bi lahko bila stanovanja cenejša, ter da naj se vsi spravimo v najeme, da razbijemo balon, jaz pa razlagam o tem, da se tudi socialno šibki lahko pridejo do lastnega stanovanja (kar je tema) - neglede na stanje na trgu.

Problem je vsakem primeru - če mečeš 30 let denar v stanovanje ali pa 30 v najem. Če pa kdo zagotovo ve kaj je bolje, pa z besedo na plan, ker mislim, da nisem edini, ki ga to zanima.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Super Sonic ::

OFF TOPIC
"Boš šel kar takoj v dom?"
Dom za ostarele trenutno stane 800€ na mesec (ljubljana).
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

GregiB ::

Spoštovani soiskalci.... stanovanj...

prvenstveno je problem v pomanjkanju ponudba. Se strinjam s kolegom par postov nad menoj... če želiš imeti družino, je presneto težko najti pravo nepremičnino za 'taprav denar. Prodajalci rabljenih, zastrupljeni z nepremičninskimi "mega-posli" ponujajo m**2 za več, kot novogradnje, gradbinci pa prvenstveno gradijo ali "make money fast" zgradbe ali pa nakupovalne centre.
Živim npr. v Žalcu... zadnjih 10 let ne pomnim, da bi se zgradilo kaj stanovanj, le-ta se zgolj preprodajajo, šel na par ogledov... Cena da te sleče...
Iz lastnih izkušenj lahko povem, da vsaj v mojem krogu poznanstev gre pri nakupih stanovanj za relacije starši ---> otroci ali pa prekupčkovanje raznih dediščin...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Matheeew ::

Nekaj precej osnovnih vprašanj...

Primer:
Vzameš kredit 100.000 EUR za 20 let za nakup stanovanja. Po 5 letih izgubiš službo in ne moreš več odplačevati kredita.

Kaj se zgodi?

Ti banka zapleni stanovanje? Ga potem proda? Kaj se zgodi z denarjem, ki si ga vplačeval 5 let? Dobiš karkoli od tega nazaj?
Predpostavka je, da se cena tega stanovanja v 5 letih ni spremenila.

kopernik ::

Banka ti zapleni stanovanje, ga proda in če ne iztrži dovolj za pokritje kredita, te za razliko še posebej izterja. Vsekakor je bolj ugodno izpogajati odlog plačevanja obrokov (recimo za 6 mesecev), toliko da dobiš novo službo in se nekako postaviš na noge. Tudi banka ima tak način raje kot potem izterjavo. Najslabše je biti tiho in ne plačevati obrokov. Če se zalomi, takoj na banko, da se dogovoriš za kakšen odlog ali kaj podobnega.

gzibret ::

> Kaj se zgodi?

Banka najprej poskusi prodat po tržni ceni. Če ji to ne uspe, gre nepremičnina na licitacijo. Če ne izterja dovolj, banki vseeno ostaneš dolžen razliko.
Vse je za neki dobr!

Super Sonic ::

"Kaj se zgodi?"

Trenutno je zadaj država, ki ti krije do 12 obrokov (max vrednost 10k), če vzameš kredit na to vižo. To je potrebno potem ob prvi prilki vrnit, da ne bo pomote. Vlada je v zakon zapisala še, da bodo tisti, ki se bodo znašli v težavah z odplačevanjem kredita, lahko zaprosili za odlog, odpis, ali obročno odplačilo dolga ter bodo lahko dinamiko izpolnjevanja obveznosti prilagodili svoji ekonomski sposobnosti. Slednje je treba vzeti z rezervo, stanovanja ti nihče ne bo poplačal - kar tako.

Drugače so mi pa razlagal na banki, da njim ni v interesu rubit stanovanja in da naredijo resnično vse, da najprej pridejo do denarja. Rubež je zadnja stvar, ki se jo res gredo v najbolj nujnih primerih. Ker ja, oni dajo potem stanovanje na trg. In če ga ne uspejo prodat po tržni ceni, moraš plačat še razliko. V glavnem, jeba.

"Kaj se zgodi z denarjem, ki si ga vplačeval 5 let? Dobiš karkoli od tega nazaj?"

Ni ga več. Si pač 5 let plačeval najem. Naj me kdo popravi, če to ne drži.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

imagodei ::

xeon>> "@Super Sonic: po tvoje je po tem vsak bedak, ki kaj vpraša?""

SuperSonic> "Ne. Me pa ekstremno moti takšno razmišljanje, da se nič ne da. Ker se vse da. No vsaj večina stvari."


S polno ritjo ni problem srat. Mal drugače je, če rit ni tolk polna.


SuperSonic> "Namesto, da bi gledal pozitivno in si rekel - cene stanovanj padajo, država se je vsaj malo vključila v reševanje problematike, na meni torej ostane le eno - čim višja plača, ter v skrajnem primeru še nekaj let šparanja, za polog. Če si pa dobim še sorodno dušo, bo pa samo še lažje."

Heh - cene stanovanj padajo, ljudje pa ostajajo brez šihta, so na čakanju, delajo za 70% plače... Ne vem, kako ste lahko v letu 2010 nekateri tako zelo out of touch with reality. Nekaj let šparanja? Hell, jaz bi tudi rad imel bogate starše!


SuperSonic> "Lej, nisi razumel poante. V 15 letih prideš do "nekega" lastnega stanovanje, ki je potem lahko odskočna deska za naprej. Po tem času lahko vzameš še en tak podoben kredit in prideš do "pravega" stanovanja, ker prejšnega lahko prodaš oz. daš v račun."

Se pravi, pri 25-letih vzameš kredit, ki ga odplačuješ 15 let oz. do 40. leta. Vmes imaš seveda otroke, ki jim zaradi visokega kredita ne moreš nuditi ravno vsega (ampak hej, glavno, da se imamo radi, ane). Ne pozabi na menjave avtomobila vsakih nekaj let, pa željo po občasnih počitnicah na morju, v toplicah... Ravno ko se znebiš kredita, pa hop v novega, spet za 15 let, do 55. leta? Otroci ravno odrastejo in se odselijo, ko z ženo postaneta dejansko lastnika in ostaneta sama v 120m2 velikem stanovanju oz. v manjši hiši? Hm, mimogrede, kaj pa, če gre tvoj otrok čez 20-25 let študirat, ti imaš pa pred sabo še 5-10 let obveznosti kredita?

Pa v to računico niti ni zajeto to, da je jemanje kreditov za 15 let in več rahla norost! Kdo ti garantira, da boš čez 10 let še sposoben hodit v službo? Kaj če zaradi prometne/delovne/katere-koli-že nesreče postaneš invalid, odvisen od socialne pomoči? Ameri so sicer non stop v kreditih, a običajno njihovi krediti nimajo 15-letne dobe (ali pa so obroki res smešno nizki v primerjavi z dohodki). Nekako nenormalno je zavezati se, da boš 15 in več let moral odtegovati polovico svoje plače za kredit!

SilverFlow je glas razuma tukaj. Ne da se ne da - nekateri gotovo zmorejo, ampak žal živimo v banana republiki, kjer nas to premalo zmore.
- Hoc est qui sumus -

Matheeew ::

Hvala.

Moje razmišljanje gre tako - primerjam pa plačevanje najemnine 500 EUR ali kredita 500 EUR. Enak primer kot sem ga navedel zgoraj (no, višina kredita je v tem primeru verjetno višja od 500 EUR).

Po 5 letih plačevanja najemnine imaš od tega 0 EUR. Tukaj ni dvoma. Ali še imaš službo/vir prihodkov ali pa ne.

Po 5 letih odplačevanja kredita prodaš stanovanje za katerega si vzel kredit. Večino denarja uporabiš za predčasno izplačilo kredita v celoti nekaj (verjetno ne tako malo) pa ti ostane. Če si brez službe ta denar porabiš za prebroditev krize in greš v najemniško stanovanje. Če je z rednimi prihodki vse ok pa daš ta denar lahko kot začetni kapital za novo, boljše stanovanje in vzameš nov kredit.

Predpostavka je bila, da se cena stanovanja ne spremeni.

Kje je luknja? Se to razmišljanje izide?

EDIT: poševno označeno

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matheeew ()

kopernik ::

Imagodei, "če se kaj zgodi" varianto ti pokrije življenjsko zavarovanje (ki vključuje tudi invalidnost). Mislim, če imaš kaj pameti, se zavaruješ vsaj za polovico zneska kredita. Če pa zgubiš službo, se pač potrudiš dobiti novo. Tudi v najemu ni tako lušno, vsak mesec moraš odcolati 400EUR ali več za najemnino.


Kje je luknja? Se to razmišljanje izide?


Luknja je v temu, da prvih nekaj let odplačuješ vglavnem samo obresti kredita. Glavnica pa ostaja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

GregiB ::



Kje je luknja? Se to razmišljanje izide?



Luknja je PMSM v tem, da so cene najema in cene financiranja krepko drugačne, kot jih prikazuješ... Namreč, po tvoji računici se dejansko odpirajo tudi dodatne možnosti... Kupim 20 stanovanj, za vsako zaračunam 500€ najemnine, s katero odplačujem kredit 500€, po 15 letih nisem plačal nič, imam pa 20 stanovanj... sounds kindda stupid from that angle, doesn't it?
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Matheeew ::

Dobro, to sem že takoj tudi sam dodal v oklepaju --> (no, višina kredita je v tem primeru verjetno višja od 500 EUR).
Pa naj bo 750 EUR obrok in 500 EUR najemnina.

Okapi ::

Ni ga več. Si pač 5 let plačeval najem. Naj me kdo popravi, če to ne drži.
Če ne moreš plačevati kredita, najprej banko prosiš za odlog, reprogramiranje ali kakšno podobno zadevo. Če ne gre, stanovanje sam prodaš, po tržni ceni. Z denarjem od prodaje stanovanja predčasno odplačaš ves preostali kredit (glavnico + stroške predčasnega odplačila, obresti v tem primeru ne plačuješ več), razliko, kolikor jo pač je, pobašeš v žep in to je to.

Če je cena stanovanja od takrat, ko si ga ti kupil, padla, je manjša jeba, ampak moraš imeti res smolo, da je padla toliko, da s kupnino ne moreš odplačati kredita. Do nedavnega, ko so cene vrtoglavo rasle, si lahko tako celo kaj zaslužil.

O.

imagodei ::

kopernik> "Imagodei, "če se kaj zgodi" varianto ti pokrije življenjsko zavarovanje. Mislim, če imaš kaj pameti, se zavaruješ vsaj za polovico zneska kredita.

Življenjsko zavarovanje? Verjetno kakšna naložbena varianta, upam vsaj?

Drugače pa, še en strošek... Če zavarujem recimo polovico 60.000 EUR vrednega kredita, me mesečna premija stane cca 100 EUR! Lej, saj če si lahko privoščiš plačevat 800 EUR/mesec, lahko vzameš tkole čez palec kakih 70.000 kredita tudi na 10 let. Če si pa ne moreš privoščit, je pa zavarovalna premija 100 EUR na 400 EUR kredita kar velika obremenitev!

Da ponovim: s polno ritjo je kamot srat!


kopernik> "Če pa zgubiš službo, se pač potrudiš dobiti novo. Tudi v najemu ni tako lušno, vsak mesec moraš odcolati 400EUR ali več za najemnino."

Izguba službe niti ni tak problem, se pač res potrudiš dobiti novo. Kar se pa tiče 400 EUR najemnine je pa tako, da je cena precej odvisna od velikosti in lokacije stanovanja. Si pa drznem postaviti trditev, da je v Sloveniji zaradi specifične situacije najemnina običajno cenejša, kot pa obrok kredita na 20 in manj let. Že samo to je dokaz, da imamo "rahlo" gnilo ekonomijo (in zato ljudje jemljejo dolgoročne kredite).
- Hoc est qui sumus -

kopernik ::

Ne naložbeno, temveč kar navadno, mogoče se mu reče celo nezgodno, sem že malo pozabil. 10EUR/mesec si zavarovan za 30kEUR za slučaj smrti in 60kEUR za slučaj invalidnosti. To se mi ne zdi tako ogromen strošek. Je pa res, da teh 10EUR nikoli ne vidiš več in je dejansko strošek, pri naložbenem pa dobiš denar nazaj.

Ja, najemnina je cenejša, kljub temu pa v izrednih scenarijih (smrt, invalidnina ali pa izguba službe) nič bolj varna kot kredit. Še več, pri kreditu se z banko lahko marsikaj zmeniš, z najemodajalcem pa težko prideš skupaj, če mu rečeš, da kakšne pol leta ne bi plačeval najemnine. Vsaj po mojih izkušnjah je tako, saj so mi težili že takrat, ko sem zamudil z najemnino za en teden (pač so bili vmes prazniki in vikend, pa se mi ni dalo do bankomata).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

Matheeew ::

@Okapi: V primeru odplačevanja 5 let od 20 in nespremenjene cene stanovanja bi to moralo ostati kar nekaj denarja.

Super Sonic ::

moderator - malo oladi. :D

"Heh - cene stanovanj padajo, ljudje pa ostajajo brez šihta, so na čakanju, delajo za 70% plače..." In kaj zdej? In zdej naj se svet ustavi? Gospodarstvo se bo ponovno zagnalo, in če bi bral, država te ujčka če vzameš kredo - ta moment še.

"Hell, jaz bi tudi rad imel bogate starše!"

V primeru, ki sem ga navedel sem podal podatek, da starši/sorodniki dajo 20k €. Zdej me pa resnično zanima - a starši, ki imajo 20000€ na strani za svojega otroka, so bogati?

"Se pravi, pri 25-letih vzameš kredit, ki ga odplačuješ 15 let oz. do 40. leta. Vmes imaš seveda otroke, ki jim zaradi visokega kredita ne moreš nuditi ravno vsega (ampak hej, glavno, da se imamo radi, ane). Ne pozabi na menjave avtomobila vsakih nekaj let, pa željo po občasnih počitnicah na morju, v toplicah... Ravno ko se znebiš kredita, pa hop v novega, spet za 15 let, do 55. leta? Otroci ravno odrastejo in se odselijo, ko z ženo postaneta dejansko lastnika in ostaneta sama v 120m2 velikem stanovanju oz. v manjši hiši? Hm, mimogrede, kaj pa, če gre tvoj otrok čez 20-25 let študirat, ti imaš pa pred sabo še 5-10 let obveznosti kredita?"

Ne. Če imaš 750€ plače, se predvideva, da nisi bil prav priden v šoli in da si z šolo že zaključil. Pri 18,19 letih. Ajde, 20 let si star (da ti bo lažje). Otrok nimaš, imaš pa OTROKA. Če boš previlno prebral kaj sem pisal, boš bral ednino. Če rečemo, da imata dva zaposlena 750€ plače, ti ob kreditu ostane 1000€ za tri člane. Slabo? Ostalo naprej je po želji, noben ni rekel, da moraš iti naprej v še en nakup stanovanja, govori se le o tem, da pri 35 letih imaš nepremičnino. Za razliko od nekaterih, ki še vedno igrajo sponozorje raznim bosancem.

In se razumemo - jaz tega ne podpiram, ampak ljudje tako hočejo živet. Brez kakršnegakoli izobraževanja, hočejo svojih 750€ in obilico slabe volje.

Sicer pa - poznamo tudi popoldansko delo, delo ob vikendih, ipd. Nekaj s čimer si lahko pridušaš kakšen priboljšek, če tako hrepeniš po njem.

"Kdo ti garantira, da boš čez 10 let še sposoben hodit v službo? Kaj če zaradi prometne/delovne/katere-koli-že nesreče postaneš invalid, odvisen od socialne pomoči?"

Ha, ha, kdo ti garantira, da te ne bo stopil od GW? Ali pa da ti ne bo A320 uletu zdele čez vrata in te nalimu sosedu na steno ;)) Eni ste res, pravi pajaci, ni kaj.

Upam, da vsi vidite razliko - med nekom, ki nikoli ne bo imel nič in nekom, ki bo nekoč nekaj imel. Njega je strah - vsega. Je paranojičen in se boji. Še samega sebe. Rad bi malo delal in imel vse.

p.s.
Sem že dolgo let brez očeta, izhajam iz družine, ki se je celotno življenje plazila po podnajemih in vem kaj je revščina. Trenutno živim in odplačujem kredit za svojo hiško. In me ni strah. Krediti so zavarovani in štart mojih otrok v življenje bo nekaj nivojev nad mojim. Poskrbeti moram le to, da ne bosta razmišljala tako kot ti.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Okapi ::

Tako pač je to pri nas. Če bi bile najemnine nižje, bi se računica izšla v pride najemu, tako se pač ne in se bolj splača vzeti kredit.

Računica je zelo preprosta. Za recimo 150.000 vredno stanovanje plačaš recimo 500 evrov najemnine. Stanovanje potrebuješ recimo 60 let, torej to znese 360.000 evrov. Če vzameš kredit na 20 let, stanovanje preplačaš za 100% in te torej pride 300.000 evrov. S tem, da imaš v prvem primeru na koncu 0 (če umreš sam, ni frke), v drugem primeru pa imaš še stanovanje.

Kaj se torej bolj splača?

O.

Super Sonic ::

"Če ne moreš plačevati kredita, najprej banko prosiš za odlog, reprogramiranje ali kakšno podobno zadevo. Če ne gre, stanovanje sam prodaš, po tržni ceni. Z denarjem od prodaje stanovanja predčasno odplačaš ves preostali kredit (glavnico + stroške predčasnega odplačila, obresti v tem primeru ne plačuješ več), razliko, kolikor jo pač je, pobašeš v žep in to je to."

Točno tako naj bi to zgledalo, čeprav o kakšni razliki v + težko govorimo.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

imagodei ::

Okapi> "Če je cena stanovanja od takrat, ko si ga ti kupil, padla, je manjša jeba, ampak moraš imeti res smolo, da je padla toliko, da s kupnino ne moreš odplačati kredita. Do nedavnega, ko so cene vrtoglavo rasle, si lahko tako celo kaj zaslužil."

če se to že da narediti, je vseeno jaka jeba, ka-li? Če se ti kaj takega pripeti precej v začetku plačevanja kredita, si popušil malo. Če se ti zgodi v zadnjih nekaj letih, si izposojen denar že močno preplačal, poleg tega si v situaciji, kjer boš zaradi dolžnika na svojem vratu stanovanje prodal raje malo pod ceno in na koncu, ko boš poplačal manjkajoči del kredita, se boš lahko z ženo in 2 otroki vselil v neko 45m2 veliko luknjo, potrebno obnove?

Mislim, OK, vem, da v takih primerih rešuješ, kar se da rešit in da itak greš v kredit z upanjem na najboljše. Ampak vseeno: krasna naložba.
- Hoc est qui sumus -

T-h-o-r ::

tukaj pa resnično dajate najemnine samo na primerih ljubljane, pa delno tudi mb in kp

npr. najemnina za trosobno stanovanje v velenju je 250-300EUR, v kakšnem slovenj gradcu ali radovljici (random kraji), pa kje verjetno še nižja

npr. iz sg pa se kamot voziš v službo ali v mb ali v ce
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Okapi ::

Ampak vseeno: krasna naložba.
Vsekakor boljša od plačevanja najemnine.

Možnosti za reševanje situacije je še veliko. Če si odplačal že večino kredita, se ti stanovanje verjetno ne splača prodajati, ampak raje poiščeš kakšno drugo rešitev - recimo da pri banki preostalih recimo 5 let kredita reprogramiraš na 10, 15, 20 let in si tako močno zmanjšaš obrok. Ali pa stanovanje oddajaš in s tem odplačuješ obrok, sam pa poiščeš neko začasno poceni luknjo.

Kakorkoli obračaš si na boljšem, če ostaneš brez denarja za odplačevanje stanovanjskega kredita, kot če ostaneš brez denarja za najemnino stanovanja. Ker v prvem primeru si v času, ko si plačeval kredit, "prišparal" vsaj tisti del stanovanja, ki si ga medtem odplačal, v drugem primeru pa nisi prišparal nič in si na cesti.

O.

Super Sonic ::

Dej Okapi, ne zdej srat s polno ritjo tlele, a veš, da se nič ne da!!!

Razen če nimaš ful bogatih staršev! >:D
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

T-h-o-r ::

ful bogatih staršev, ali pa dati pol plače do penzije


hm...
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?
««
«
1 / 69
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako določit pravo ceno stanovanja, hiše ipd. ?

Oddelek: Loža
445842 (2899) techuser
»

Najem stanovanja, blok vs hiša? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8621725 (16573) BorutO
»

Stanovanjski kredit - izračun (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11132148 (29190) Ganon
»

Zakaj država ne obdavči nepremičnine, kot Američani? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7414702 (13188) Furbo
»

Kako živeti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9015290 (13593) Matako

Več podobnih tem