Forum » Loža » Možnosti nakupa stanovanja
Možnosti nakupa stanovanja
Temo vidijo: vsi
imagodei ::
Po 20 letih imaš 180k EUR, samo da jih do takrat nekaj požre že inflacija...
- Hoc est qui sumus -
energetik ::
Tisti, ki na vsako silo zagovarjate najem - zakaj na vsak način računate z lastno nepremičnino kot investicijo? A ne razumete, da bo meni in še mnogim, ko bomo nabavili bajto dol viselo, koliko je njena vrednost (razen pri izračunih davka)? Pa če bo njena tržna vrednost 0EUR, bom še vedno lahko v njej spal, jedel in kosil travo. Če bom pa v starosti toliko na koncu, da si ne bom mogel sam kruha odrezat in iti na WC, se pa rajš vržem z mosta, kot bi šel vegetirat v dom.
Poleg tega - koliko jih pa vzame polni kredit, za celo bajto? Bi rekel, da ima večin našparano vsaj 1/3 vrednosti nepremičnine že prej. Potem se izračun precej spremeni in čas kredita skrajša.
Poleg tega - koliko jih pa vzame polni kredit, za celo bajto? Bi rekel, da ima večin našparano vsaj 1/3 vrednosti nepremičnine že prej. Potem se izračun precej spremeni in čas kredita skrajša.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Okapi ::
da nepremičninski balon pri nas noče počit.Noče ali ne more?
Pri nas je velika večina stanovanj lastniških (in lastniki stanujejo v njih) in v interesu lastnikov ni pok balona. Pač vsakdo malo piha vanj, pa je. Balon lahko poči le tam, kjer je večina stanovanj v lasti investitorjev in špekulantov, oziroma lastniki na veliko ne morejo več odplačevati kreditov. Pri nas so banke fizičnim osebam tako škrto podeljevale kredite, da je malo takšnih, ki kredita ne morejo več odplačevati.
Stanovanj, ki jih imajo še vedno Vegrad & Co. pa je premalo, da bi lahko bistveno vplivala na trend. Ko oziroma če jih bodo morali razprodati, bodo na svoj račun prišli predvsem špekulanti, ki jih bodo takoj malo dražje prodajali dalje, in nekaj običajnih srečnežev, ki bodo ob pravem času na pravem mestu. V najboljšem primeru bo par tisoč družin prišlo do cenejših stanovanj, potem pa bo takoj vse po starem.
O.
GregiB ::
@ energetik... vse lepo in prav, ampak vse, kar si napisal o strehi nad glavo, pa spanju in hrani velja enako za najemodajalca. Razumel sem, da tu govorimo o ekonomski logiki. V končni fazi, kot sem že napisal, marsikdo (tudi od soforumašev, predvidevam) je in bo pojerbal hišo od staršev, pa ne bo plačeval ne kredita, ne najema. Pa bo lepo imel v lasti nepremičnino in zasvojcem prodajal počitniške zgodbice...
Kar pa se tiče prihrankov sem prepričan, da ne samo da VELIKA večina ljudi s stanovanjskimi problemi nima niti približni 1/3 privarčevanih sredstev za nepremičnino, ampak si tudi, niti pod razno, ne more privoščiti razlike med najemom in kreditom in je izbira zanje na dlani.
Spet bi tu rad poudaril, da pri mojih znancih, ki kupujejo ali so kupili ali kupovali nepremičnine je šlo skoraj izključno za blagovno menjavo... Imeli so stanovanjsko enoto (Jazbinšek, dediščina, darilne oz. izročilne pogodbe, redki nakup s kreditom), ki so jo prodali, najeli dodatni kredit in kupili večje. "Frišnih" vstopov na nepremičninski trg praktično ne poznam...
Kar pa se tiče prihrankov sem prepričan, da ne samo da VELIKA večina ljudi s stanovanjskimi problemi nima niti približni 1/3 privarčevanih sredstev za nepremičnino, ampak si tudi, niti pod razno, ne more privoščiti razlike med najemom in kreditom in je izbira zanje na dlani.
Spet bi tu rad poudaril, da pri mojih znancih, ki kupujejo ali so kupili ali kupovali nepremičnine je šlo skoraj izključno za blagovno menjavo... Imeli so stanovanjsko enoto (Jazbinšek, dediščina, darilne oz. izročilne pogodbe, redki nakup s kreditom), ki so jo prodali, najeli dodatni kredit in kupili večje. "Frišnih" vstopov na nepremičninski trg praktično ne poznam...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!
velja enako za najemodajalca.To seveda ni res. Če si lastnik nepremičnine, v kateri stanuješ in nameravaš to tudi v bodoče početi, te njena tržna vrednost v resnici ne zanima več. Načeloma je zate povsem vseeno, ali je njena cena skočila v nebo ali padla na nulo. Kar se davkov tiče, je zate celo bolje, če je vredna manj. Celo če se nameravaš preseliti, ti je precej vseeno, kaj se z vrednostjo dogaja, dokler to velja za vse nepremičnine.
Če pa si najemnik, te še kako zanima, koliko bo najemnina naslednji mesec. Če vrednost nepremičnine narašča, se boš morda moral izseliti iz nje, ker ne boš več imel za najemnino.
O.
neki4 ::
Nimamo, ker ni drugih stanovanj, ki bi jih bili kupci prisiljeni prodajati po nižji ceni.
O.
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
imagodei ::
energetik> "Tisti, ki na vsako silo zagovarjate najem"
Kaj pa vem... Jaz zase gotovo lahko rečem, da ga ne zagovarjam na vso silo. Tako kot pravim, da nakup nepremičnine za vsako ceno ni OK, tako tudi pravim, da vztrajanje v najemu za vsako ceno ni OK. Par stvari bi rad vcepil nasprotni strani v glavo in to je:
- da razmerje plača/cena nepremičnine v Slo nikakor ni kul,
- da je s polno ritjo precej lažje srat
energetik> "Poleg tega - koliko jih pa vzame polni kredit, za celo bajto? Bi rekel, da ima večin našparano vsaj 1/3 vrednosti nepremičnine že prej. Potem se izračun precej spremeni in čas kredita skrajša."
Ja, če si danes star 25-30 let, če svoj lasten denar (preko študenta ali v rednem delovnem razmerju) služiš že kakih 10 let, če ta hip živiš pri starših in so tvoji stroški dve položnici na mesec + občasna participacija pri nakupu hrane + vzdrževanje avtomobila in bencin, potem se zlahka da prišparat 1/3 denarja. Sploh, če enako velja še za drugega partnerja.
Nič ne pravim, da je to narobe. Nasprotno - kamot lahko takšni pridni posamezniki nekoč kasneje kažejo svojim lenim vrstnikom osle, češ, medtem ko si ti blefiral na faksu, hodil po zabavah in so te vzdrževali starši, sem jaz že 10 let delal in našparal denar.
Po drugi strani pa vsi nimajo take sreče. Če nimaš zaledja, če tvoji starši niso dovolj bogati, če ne živiš z njimi (ker so pokojni ali karkoli že), če gre tvoja plača v povprečju za sprotne potrebe - pa kakršne koli že, recimo upravičene - potem niti v 10 letih ne moreš privarčevat 1/3 denarja. Niti 1/4 ne. Mogoče niti 1/8. In takšnih ljudi je v Sloveniji vedno več.
Kaj pa vem... Jaz zase gotovo lahko rečem, da ga ne zagovarjam na vso silo. Tako kot pravim, da nakup nepremičnine za vsako ceno ni OK, tako tudi pravim, da vztrajanje v najemu za vsako ceno ni OK. Par stvari bi rad vcepil nasprotni strani v glavo in to je:
- da razmerje plača/cena nepremičnine v Slo nikakor ni kul,
- da je s polno ritjo precej lažje srat
energetik> "Poleg tega - koliko jih pa vzame polni kredit, za celo bajto? Bi rekel, da ima večin našparano vsaj 1/3 vrednosti nepremičnine že prej. Potem se izračun precej spremeni in čas kredita skrajša."
Ja, če si danes star 25-30 let, če svoj lasten denar (preko študenta ali v rednem delovnem razmerju) služiš že kakih 10 let, če ta hip živiš pri starših in so tvoji stroški dve položnici na mesec + občasna participacija pri nakupu hrane + vzdrževanje avtomobila in bencin, potem se zlahka da prišparat 1/3 denarja. Sploh, če enako velja še za drugega partnerja.
Nič ne pravim, da je to narobe. Nasprotno - kamot lahko takšni pridni posamezniki nekoč kasneje kažejo svojim lenim vrstnikom osle, češ, medtem ko si ti blefiral na faksu, hodil po zabavah in so te vzdrževali starši, sem jaz že 10 let delal in našparal denar.
Po drugi strani pa vsi nimajo take sreče. Če nimaš zaledja, če tvoji starši niso dovolj bogati, če ne živiš z njimi (ker so pokojni ali karkoli že), če gre tvoja plača v povprečju za sprotne potrebe - pa kakršne koli že, recimo upravičene - potem niti v 10 letih ne moreš privarčevat 1/3 denarja. Niti 1/4 ne. Mogoče niti 1/8. In takšnih ljudi je v Sloveniji vedno več.
- Hoc est qui sumus -
McGregorSL ::
mogoče bodo žez 20 let stanovanja zastonj...
mogoče bo pa 3. svetovna vojna...
mogoče bo pa takrat zmanjkal nafte
najboljš, da se stisnem k medvedom in prespim za ene 20 let... no zbudite me takrat :D
mogoče bo pa 3. svetovna vojna...
mogoče bo pa takrat zmanjkal nafte
najboljš, da se stisnem k medvedom in prespim za ene 20 let... no zbudite me takrat :D
djordjevic ::
Še enkrat postavljam vprašanje, ki ste ga očitno prikladno spregledali. GregiB je dal nekaj deset postov nazaj primer, da imaš mesečno na voljo 1038,39 EUR, del katerih lahko ob predpostavki, da plačuješ 150 EUR manj najemnine kot kredita, ustrezno naložiš in oplemenitiš. Torej, življenjski stroški se pa pokrijejo iz česa?
No grave is deep enough to keep us in chains.
djordjevic je izjavil:
Še enkrat postavljam vprašanje, ki ste ga očitno prikladno spregledali. GregiB je dal nekaj deset postov nazaj primer, da imaš mesečno na voljo 1038,39 EUR, del katerih lahko ob predpostavki, da plačuješ 150 EUR manj najemnine kot kredita, ustrezno naložiš in oplemenitiš. Torej, življenjski stroški se pa pokrijejo iz česa?
Ne vem, kaj hočeš povedati...? v lastniški hiši ti stroški... izginejo? Predvideval sem, da če da lahko nekdo 1038€ na mesec za kredit, potemtakem to pomeni, da če taisti daje 500€ za najemnino, mu ostane 538€ prostih sredstev.. ob vseh siceršnih stroških...
zee ::
Recimo, da dva zaposlena prineseta domov nekaj pod 3000 EUR/mesec. Naj gresta v nakup stanovanja ali naj živita v najemu? Hec je v podrobnostih: oba imata pogodbo za določen čas.
V teh primerih, ki jih je nemalo, je najem zagotovo boljša rešitev.
V teh primerih, ki jih je nemalo, je najem zagotovo boljša rešitev.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Samuel ::
Sigurno najem, saj bosta v nekaj letih prišparala dovolj, da bo odplačevanje kredita mala malica.
djordjevic ::
Ne vem, kaj hočeš povedati...? v lastniški hiši ti stroški... izginejo? Predvideval sem, da če da lahko nekdo 1038€ na mesec za kredit, potemtakem to pomeni, da če taisti daje 500€ za najemnino, mu ostane 538€ prostih sredstev.. ob vseh siceršnih stroških...
No, saj to me je zanimalo. Ali je tistih 1000 in še nekaj evrov prostih za razpolaganje, ali je to ves dohodek ene osebe. Vprašanje je samo, če bi človek disciplinirano vsak mesec od tistih 538€, ki ostanejo po najemnini, denar dejansko kam vlagal ali pa bi ga sproti pognal. Bi rekel, da večina (kljub morebitnim najboljšim namenom) počne slednje, ostalim pa vsaka čast za samodisciplino.
No grave is deep enough to keep us in chains.
djordjevic je izjavil:
Vprašanje je samo, če bi človek disciplinirano vsak mesec od tistih 538€, ki ostanejo po najemnini, denar dejansko kam vlagal ali pa bi ga sproti pognal.
To ni pomembno, ker delamo samo primerjavo. Če bo oseba z najemnino racionalna, bo pač ostanek vezala na banko po čimugodnejši obrestni meri.
Sigurno najem, saj bosta v nekaj letih prišparala dovolj, da bo odplačevanje kredita mala malica.Najemnina do takrat je pa kaj? Najemnine ne smeš primerjati s celim obrokom, ampak samo z obrestmi kredita.
Medtem ko šparaš, daš za najemnino več, kot bi dal za obresti kredita. Če seveda primerjamo enaki stanovanji. Lahko pa še 5 let živita pri starših in šparata. Ali najameta najcenejšo možno garsonjero in šparata. Po želji. Če se bodo v tem času stanovanja pocenila, bosta še dodatno na boljšem. Če se bodo podražila pa tough luck.
je najem zagotovo boljša rešitev.Če ne moreš dobiti kredita, ker si zaposlen za določen čas, najem ni boljša, ampak edina rešitev. Če imaš namen kupiti stanovanje, ti vsako odlašanje in plačevanje najemnine vse skupaj samo podraži - razen seveda v primeru, da balon končno že enkrat poči
O.
Zgodovina sprememb…
Če bo oseba z najemnino racionalna,Saj vemo, kako je s tem "če". Ljudje smo v povprečju bolj slabo racionalni. Če denarja nimaš, ker odplačuješ kredit, lepo živiš malo bolj skromno, če ga pa imaš, te vedno kje kaj premami. Eni bi temu rekli uživanje življenja, drugi pa zapravljanje denarja. Odločit se mora pa vsak sam.
O.
pa to je hipotetičen primer. Sej tukaj se s tem ukvarjamo. Recimo da dve osebi imata obe možnost za isti kredit, vse genau isto, samo da se ena odloči za kredit, druga za najemnino. Nas ne zanima, da najemnik dobi otroka, lastnik stanovanja pa ne. Potem pa najemnik, ostanek meče za sprotne stroške. Ne metat stvari ven izven konteksta.
Recimo da dve osebi imata obe možnost za isti kredit, vse genau isto, samo da se ena odloči za kredit, druga za najemnino.Ja, in kaj ti ni jasno? Odločitev je v veliki meri odvisna od višine najemnine, v primerjavi z nakupom. Povej mi en konkreten primer, kjer se lahko za enako stanovanje odločiš, ali ga boš kupil ali najel. Ko bomo videli konkretne cifre, bo takoj jasno.
O.
Zgodovina sprememb…
Pa mi delamo primerjavo. Dve osebi v isti situaciji, ki se odločita drugače. Sej to se že skoz piše, veliko različnih izračunov. Sploh ne gre za konkretne primere.
Mislim, da obstaja poslovni model, kjer lahko stanovanje najameš, potem pa imaš predkupno pravico do nakupa tega stanovanja + v znesek kupnine se ti upoštevajo vse do sedaj plačane najemnine.
Je blo v medijih ne dolgo nazaj. Je pa res, da gre seveda za izjemo.
Je blo v medijih ne dolgo nazaj. Je pa res, da gre seveda za izjemo.
Če denarja nimaš, ker odplačuješ kredit, lepo živiš malo bolj skromno, če ga pa imaš, te vedno kje kaj premami.
Torej ima najem kredita oportunitetni strošek, kot ga ima najemnina... Kar pa se tiče iracionalnosti se pa kar strinjam... Ljudje prav radi tudi najemajo kredite, ki jih ne morejo odplačevati... Potem pa se pojavijo na TV tedniku in so vsega krivi... kreditodajalci...
Mislim, da obstaja poslovni model, kjer lahko stanovanje najameš, potem pa imaš predkupno pravico do nakupa tega stanovanja + v znesek kupnine se ti upoštevajo vse do sedaj plačane najemnine.
Temu poslovnemu modelu se zelo preprosto reče.... operativni leasing...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: GregiB ()
Sploh ne gre za konkretne primere.Saj v tem je problem. Tako vedno lahko iz riti potegneš kakšne cifre, da se ti računica izide.
O.
Okapi napisal sem, da je to hipotetičen primer. Ti pa meni naj povem konkretnega. Pa ti spet povem da ne gre za konkretni primer.
Je pa res, da gre seveda za izjemo.Na brzino sem zguglal samo cifre izpred enega leta (tako prodaja/oddaja Batagel v Postojni) v Financah.
Poglejmo konkretno: kupnina za 61,27 kvadratnega metra veliko stanovanje je 111.334 evrov (1.817 evrov za kvadratni meter). Ob podpisu najemne pogodbe z odkupno pravico se vnaprej plača najemnina v višini 38.967 evrov. To je ob upoštevanju petletnega najema skoraj 650 evrov (10,6 evra za kvadratni meter) na mesec.Se pravi imamo 650 evrov najemnine za 111.000 evrov vredno stanovanje. Me prav zanima, kako bo kdo uspel izračunati, da se najem bolj splača (klasičen najem, ne ta Batageljev, da stanovanje potem kupiš). Obrok za 111.000 evov na 30 let je (danes) 495 evrov.
Potem pa se pojavijo na TV tedniku in so vsega krivi... kreditodajalci...V TV tedniku se precej pogosteje pojavljajo taki, ki so prihranke nekam "zelo ugodno" naložili. Od tistih, ki so jemali kredite, pa le oni, ki so kredit jemali pri kakšnih mutnih Orionih in podobno.
Kot zanimivost - na današnji dan pred enim letom v Financah:
O.
EC9 ::
Medtem ko šparaš, daš za najemnino več, kot bi dal za obresti kredita. Če seveda primerjamo enaki stanovanji.
O.
Ni res. Če pogledamo oglaševane cene in predpostavljamo, da se ob pametnih pogajanjih da za najem in nakup znižati ceno za približno isti %:
Najem LJ:
http://www.nepremicnine.net/nepremicnin...
Prodaja, iste enote:
Koliko je mesečna anuiteta, če vzameš kredit za 300k EUR?
1.511,70 EUR (ki bo verjetno še zrasla, ker bo šel EURIBOR gor)
http://www.skb.si/osebne-finance/inform...
Za manjše stanovanje so kupnina / anuiteta / najemnina nižje, razmerja pa so precej podobna. Anuiteta je v Sloveniji praviloma precej višja od najemnine (kar med drugim kaže trenutno precenjenost nepremičnin). Takšnih primerov je na zgornjem portalu ogromno. Še opomba: Prosim ne uporabljajte (proti)argumenta, da kredita ne vzameš za 100% vrednosti, ker imaš "prišparan en del" - če si v najemu ga lahko pa investiraš in si iz kapitalskih dobičkov manjšaš najemnino!
Prosim ne pripenjaj zavajajočih povezav - Batagelj ima pač inovativen način prodaje stanovanj - kvazi leasing za 1/3 vrednosti nepremičnine. Takšna kreativnost gradbincev - investitorjev kaže, da jim škripa.
PS: Če kupiš svojo nepremičnino se seveda sekiraš za ceno, če po 2 letih ugotoviš, da bi danes lahko kupil za recimo 1/3 ceneje. Spomnite se kako jamrajo kupci v Škofljici!
Dražje, kot je stanovanje, cenejša je relativna najemnina. To ni pač nič novega. Taka stanovanja so izven dosega povprečnega človeka s povprečno slovensko plačo (ali pa dvema, če sta par).
Koliko je mesečna anuiteta, če vzameš kredit za 300k EUR?Meni NLB kalkulator naračuna 1337 evrov. Ampak ne glede na to, delaš napako, ker primerjaš cel obrok, moral bi pa samo obresti. Glavnica ti namreč v obliki stanovanja ostane, torej so strošek samo obresti (+ stroški vzdrževanje + znižanje vednosti stanovanja zaradi starosti, da ne bo kdo rekel, da to zanemarjamo).
1.511,70 EUR
Če gledamo samo obresti kredita. Pri 300.000 evrih plačaš 244.000 evrov obresti (ali 180.000, pri ugodnejši računici od NLB). V prvem primeru plačuješ 680 evrov obresti na mesec, v drugem 650 evrov. Primerjaj to s 1100 evri najemnine.
Če že spet pogledamo, kaj se dogaja v 50 letih.
Za najemnino daš 660.000 evrov.
Za kupnino, pri 100% kreditu na 30 let, daš 544.000 evrov (ali "samo" 481.000 evrov pri kreditu od NLB). Ostane ti torej 115.000 evrov (ali 180.000 evrov pri NLB) za vzdrževanje stanovanja + celo stanovanje, kolikor je pač po 50 letih vredno.
O.
Zgodovina sprememb…
Jergo ::
Nimamo, ker ni drugih stanovanj, ki bi jih bili kupci prisiljeni prodajati po nižji ceni.
Tale stavek me je spomnil na oglasno desko v City Parku, Interspar. Vsake pol leta se postavim tja in preberem oglase. Ko sem to storil pred par dnevi, me je presenetilo, koliko nepremičnin prodajajo. Polovica so razni vikendi na Hrvaškem, druga polovica pa nepremičnine v Prekmurju, Posavju in podobno.
Če, hipotetično, seveda, prične ljudem kriza gristi vrat, mar ne bodo najprej prodali ravno vikend na Hrvaškem? Ali pa začeli prodajati prevelike nepremičnine tisti, ki so v najbolj nerazvitih krajih?
Kakorkoli, kako drugače lahko razložite nepremičninski val na oglasni deski?
Too niso neke fancy agencije, to so z okorno pisavo napisani oglasi, torej dobesedno glas ljudstva. :(
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Jergo ()
Koliko je mesečna anuiteta, če vzameš kredit za 300k EUR?Meni NLB kalkulator naračuna 1337 evrov. Ampak ne glede na to, delaš napako, ker primerjaš cel obrok, moral bi pa samo obresti. Glavnica ti namreč v obliki stanovanja ostane, torej so strošek samo obresti (+ stroški vzdrževanje + znižanje vednosti stanovanja zaradi starosti, da ne bo kdo rekel, da to zanemarjamo).
1.511,70 EUR
Če gledamo samo obresti kredita. Pri 300.000 evrih plačaš 244.000 evrov obresti (ali 180.000, pri ugodnejši računici od NLB). V prvem primeru plačuješ 680 evrov obresti na mesec, v drugem 650 evrov. Primerjaj to s 1100 evri najemnine.
Če že spet pogledamo, kaj se dogaja v 50 letih.
Za najemnino daš 660.000 evrov.
Za kupnino, pri 100% kreditu na 30 let, daš 544.000 evrov (ali "samo" 481.000 evrov pri kreditu od NLB). Ostane ti torej 115.000 evrov (ali 180.000 evrov pri NLB) za vzdrževanje stanovanja + celo stanovanje, kolikor je pač po 50 letih vredno.
O.
V zgornji kalkulator sem vnesel 25 let (ker za to dobo ponujajo najnižji pribitek...)...to pa sploh ni point. Point je v tem, da poskušaš premakniti tarčo:
Rekel si: "Medtem ko šparaš, daš za najemnino več, kot bi dal za obresti kredita."
Na primeru sem ti lepo pokazal, da v Sloveniji to ne drži in da (tudi to) kaže na trenutno previsoke cene pri nas...in da je zato potrebno biti pri nakupu nepremičnine s kreditom zelo previden. Po želji lahko poiščem še nekaj primerov oz. si jih poglejte na spletnih portalih.
Premiki tarče:
(i) "Nlb kalkulator da manj" -> nima veze - to si mora izračunati / izpogajati vsak sam...vseeno pa je tudi na 30 let mesečni obrok višji od najemnine.
(ii) "Glavnica ti v obliki stanovanja ostane" -> vsaka stvar ima svojo amortizacijsko dobo in skladno z njo tudi nepremičnini pada tudi vrednost. Proti temu padcu se moraš "boriti" z investicijami, ki jih je težko ovrednotiti, vsekakor pa niso za v oklepaj - boš videl, ko ti bo draga rekla, da hoče novo kuhinjo, novo spalnico, nova okna, novo dnevno sobo...Poznam primere, ko lastniki niso investirali in so na koncu prodajali stanovanja v centru Lj pod 800 EUR/m2 (če ne verjameš si poglej na ETN, leto 2008). Če kupiš po visoki ceni in ti vrednost nato pade je ta glavnica "ki ti ostane" lahko negativna.
(iii) "Če gledamo samo obresti kredita." Ne moremo - banka hoče 1400 EUR na mesec, drugače začne s postopkom unovčenja hipoteke. In tu je keč. Praksa, ne f*** teorija.
(vi) "na 50 let" - kaj pa na 1000 let? Nočem biti oseben ali žaljiv, ampak si ti kdaj poslušal vsaj osnove ekonomije?
(disclaimer: do sedaj sem zaradi jasnosti kar se da zanemaril / poenostavil vpliv inflacije, gibanja obrestnih mer in ostalih ekonomskih tveganj na dobo 30 let).
Jest tukaj na tem forumu obljubljam, da če se v bodoče selim drugam, s polno vrečo denarja na sebi, ne bom vzel kredita ampak bom plačeval najemnino. Ampak ne zato, ker mi ni potrebno vzeti kredita, ampak zato ker se najemnina bolj splača.
@Silverflow: Strašen si ti, ki na podlagi enega primera praktično nedostopnega stanovanja povprečnemu človeku, gradiš svojo teorijo. Imaš na tisoče drugih cenejših stanovanj, ki tvojo teorijo demantirajo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Samuel ()
Strašno je to, ko govoriš da kljub temu da se zmeniš za fiksno obrestno mero banka kljub temu nategne.
Če bi poznal malo osnove takšnih in drugačnih istrumentov, ki jih tudi uporabljajo banke, bi lahko vedel da banka vedno zavaruje sebe in če gre neka neka x cena nekega finančnega inštrumenta višje kot si sama želi, odpre samo nasprotno pozicijo od tega kar je prvotno izpostavljena. V tem primeru, svojo izgubo zavaruje. Torej se ta izguba ne prenese na komitenta.
A razumeš ga pa ne?
Berem ga.
A razumeš ga pa ne?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: neki4 ()
Super to, prenese izgubo na nekoga, ki jo je pripravljen kar plačevat v nedogled.
glej da ne boš samo blebetal ti da samo primer. Danes lahko vsak zavaruje svoje denar, delnico, ki jo ima v lasti. Če se boji da bo padla cena, lepo odpre nasproten posel. Zakaj zaboga, ne bi mogla banka isto narest pri nihanjih obrestnih mer, pa nategnila komitenta kot si ti, ki sicer bere drobni tisk, pa čeprav ga ne razume. Nima razlogov.
To je čista igra ničelne vsote. Nekdo mora popušit, da banka nima izgube. To pali na kratek rok, na dolgi pač ne more. In ko zagusti, padejo kreditne pogodbe.
Aja sorry, saj res. Saj smo mi tukaj zato občani. Napake bank tako ali tako plačujemo mi.
Aja sorry, saj res. Saj smo mi tukaj zato občani. Napake bank tako ali tako plačujemo mi.
Zgodovina sprememb…
To je čista igra ničelne vsote. Nekdo mora popušit, da banka nima izgube. To pali na kratek rok, na dolgi pač ne more. In ko zagusti, padejo kreditne pogodbe.
aaa, samo nakladanje, da bi le nekaj iztisnil iz svoje posta. kdo sploh govori o ničelni vsoti, to sploh nima veze z ničemer.
Mhm.. štekam.. banka kar v nedogled odpira nasprotne pozicije za svoje napačne odločitve in tako iz leta v leto, dobički se pa grmadijo. Right.
Aja...pozdravi svoje kolege na banki.... Kateri že?
Uporabi tole:
http://www.slonep.net/slonep/novice/?di...
In izračunavaj glede na ponudbo stanovanj.
Aja...pozdravi svoje kolege na banki.... Kateri že?
@Silverflow: Strašen si ti, ki na podlagi enega primera praktično nedostopnega stanovanja povprečnemu človeku, gradiš svojo teorijo. Imaš na tisoče drugih cenejših stanovanj, ki tvojo teorijo demantirajo.
Pokaži
Uporabi tole:
http://www.slonep.net/slonep/novice/?di...
In izračunavaj glede na ponudbo stanovanj.
Zgodovina sprememb…
Mhm.. štekam.. banka kar v nedogled odpira nasprotne pozicije za svoje napačne odločitve in tako iz leta v leto, dobički se pa grmadijo. Right.
.
AA, spet šopanje. Ne poznaš zadeve, pa če nekdo reče še pljuvaš. Katastrofa. Pa še vedno posta na to debato, mislim da bi bilo bolje da raje na to najino debato ne pišeš preveč, ker boš izpadel, da ne prenešeš, da ti nekdo včasih pove tudi kaj bolj pametnega kot lahko ti navedeš.. Zaradi mene ti lahko poznaš vse stoplnice, koliko kaj imajo višine, vse tehnične podatke, ampak malo kmečke pameti, ti ne bi škodovalo. Preveč balasta.
Pa kaj te sploh lahko demantiram. Jaz se ti samo smejem glede izjaV. A mislim, da bom razlagal nekaj tebi, sej nevem če bo efekt, Raje čas zabijem za tele poste, ker uživam v tvoji zadregi, ko si pljuval po nečem, se spuščal na osebni nivo, da pokažeš kako imaš prav. Res pametno.
vsaka stvar ima svojo amortizacijsko dobo in skladno z njo tudi nepremičnini pada tudi vrednost.Kakšna je razlika v ceni med 200 in 250 let starim stanovanjem v stari Ljubljani? Ali med 200 in 250 let staro hiši na Krasu? Je že res, da nepremičninam s starostjo pada vrednost, vendar to ni tako preprosto kot pri večini drugih stvari.
banka hoče 1400 EUR na mesec, drugače začne s postopkom unovčenja hipoteke.In? Če stanovanje kupuješ, so strošek, v primerjavi z najemom, samo obresti, ker ti glavnica ostaja.
Če tega ne razumeš, si predstavljaj, da tisto stanovanje za 300.000 evrov kupiš in ga oddajaš za 1100 evrov. 30 let boš plačeval samo razliko med obrokom (1350 evrov) in najemnino (1100 evrov), se pravi recimo 250 evrov na mesec. V tem času boš torej plačal 90.000 evrov svojega denarja. Nato boš stanovanje oddajal naprej in v 7 letih boš z najemninami notri prinesel svojih 90.000 evrov. V 37 letih boš torej z oddajanjem zaslužil celo stanovanje (ki si ga kupil s 100% kreditom). Da boš bolje razumel - za 0 evrov si dobil 116 m2 veliko 37 let staro stanovanje. V nadaljevanju boš s stanovanjem služil, lahko pa ga tudi prodaš in vnovčiš svojo dolgoročno investicijo.
Seveda to ni najboljša možna investicija, in zato tudi nihče ne kupuje stanovanj s 100% 30 letnimi krediti, z namenom, da bi jih oddajali, ampak poskušaj razložiti, kako je najemnik, ki ti je v 37 letih kupil stanovanje, na boljšem kot ti.
Imaš na tisoče drugih cenejših stanovanj, ki tvojo teorijo demantirajo.Eh, njegovo teorijo demantirajo kar njegovi lastni primeri
O.
Zgodovina sprememb…
Imaš na tisoče drugih cenejših stanovanj, ki tvojo teorijo demantirajo.Eh, njegovo teorijo demantirajo kar njegovi lastni primeri
O.
@Okapi - kot si sam pravilno ugotovil - investiranje v stanovanje s kreditom je po teh cenah zelo slaba (beri: tvegana) naložba
@mondeo - ker nisi našel (upam, da si samo prelen) konkretnega primera, ki bi dokazoval tvojo teorijo, mi serviraš statistiko oglaševanih cen in rečeš naj si grem sam računat? Upam, da potencialni kupci nepremičnin niso tako leni.
Še en, "bolj dosegljiv" primer:
154.250,46 EUR
oddaja kompenziranega stanovanja:
550 EUR/mesec
Če ponovimo račun (NLB, 360 mesecev, EOM: 3,5% - trenutno, če EURIBOR zraste bo več): Začetna mesečna obveznost: 686,38 EUR; Razlika 136 EUR ali cca 20%.
Uspe komu najti kakšen primer, ko je anuiteta nižja od najemnine? (konkreten primer, ne link + "najdi si sam"...)
Kdor je prepričan, da so cene ugodne in da se nakup s kreditom splača, naj neha teoretizirati na forumu, ampak naj zastavi svoje stanovanje..., gre na banko, si vzame maksimalni kredit in si kupi čim več nepremičnin. Čez deset let bo 100% bogataš
(Seveda nisem absolutno proti nakupu (lastništvu) nepremičnine, podarjam pa, da je trenutno potrebno biti pri nakupu zelo previden. Sploh, če se za nakup jemlje veliko kredita.)
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kako določit pravo ceno stanovanja, hiše ipd. ?Oddelek: Loža | 6150 (3207) | techuser |
» | Najem stanovanja, blok vs hiša? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 22616 (17464) | BorutO |
» | Stanovanjski kredit - izračun (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 33947 (30989) | Ganon |
» | Zakaj država ne obdavči nepremičnine, kot Američani? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 15827 (14313) | Furbo |
» | Kako živeti? (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 16245 (14548) | Matako |