Forum » Loža » Možnosti nakupa stanovanja
Možnosti nakupa stanovanja
Temo vidijo: vsi
neki4 ::
Ah tale cvetka ja: "vključuje pričakovanja banke kakšne bodo obrestne mere v prihodnosti"
Kredit s fiksno OM je čisti NATEG.
Nateg bo verjetno tudi takrat, ko boš ko norec plačeval za svoj kredit. Samo potem ne boš imel časa za jambranje. Mešaš pa spet jabolka in hruške. In ja, fiksna obrestna mera ima osnovo in ni nateg.
Mr.B ::
Okapi preberi si kontekst, ne pa zadevo izven konteksta jemati. Torej če imaš v rokah nepremičnino, za katero ti ni potrbno plačevati potem, Da, Da tudi ko od najemnine lahko kljub vsem dajatvam dobo živiš v drugem stanovanju DA.
Recimo Mondeo, je bila moja draga sestra Leto in pol v Londonu, pa je slučajno nepremičninska agentka . Sklepam da je naredila kakšno raziskavo, tako da ji ni bilo dolgčas. No sedaj pa je že skoraj eno leto v Pragi. Fenomenalno mesto, sploh infrastruktura, Avto je bolj v breme kot nuja, medtem za Ljubljano kaj takega ne morem trditi...
če fiksan obrestna mera ni več po okusu banke ? Glej, kreditojemalec vrjetno ne bo odstopil od pogodbe, če bo le ta za njega slabša.
Recimo Mondeo, je bila moja draga sestra Leto in pol v Londonu, pa je slučajno nepremičninska agentka . Sklepam da je naredila kakšno raziskavo, tako da ji ni bilo dolgčas. No sedaj pa je že skoraj eno leto v Pragi. Fenomenalno mesto, sploh infrastruktura, Avto je bolj v breme kot nuja, medtem za Ljubljano kaj takega ne morem trditi...
če fiksan obrestna mera ni več po okusu banke ? Glej, kreditojemalec vrjetno ne bo odstopil od pogodbe, če bo le ta za njega slabša.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
Okapi, važna je EOM na sposojena sredstva,In sicer zakaj? Važno je, koliko plačaš. Če računaš, da v stanovanju živiš 50 let, je strošek za to 50 letno bivanje pri kupcu stanovanja 360 obrokov kredita, pri najemniku pa 600 najemnim. Kaj ti tu ni jasno?
O.
stari, pa ne boš verjel da je eom 4% že sedaj? pa veš da bo še višja? Veš kaj pomeni 5% efektivne obrestne mere? če ti plačuješ celo življenje kredit? to da ti prej plačaš nima veze. cena je taka, najemnina je taka, primerjaj in boš videl. DA ti prej plačaš je tvoj denar, ki nima veze z ceno kredita ali najemnino. Verjetno imaš tukaj vsaj enega enako mislečega mondeota.
Ne ne, ni nateg...
In kaj se zgodi, ko ta fiksna mera ni več po okusu banke?
No povej.
glej rekel si da je nateg, zdej me pa samo zanima kako razmišljaš. in zdej ti mene sprašuješ, da ti povem. Načeloma v praksi nisem jemal kredita, ti pa si ga, pa me zanima iz prakse, kaj so ti morda razložili, ker verjetno si se tudi kaj o tem pozanimal o fiksni om. Razloži mi konkretno v čem je problem, praviš da te nategnejo, če je premalo, če je preveč ti pa vzamejo še to kar je bilo viška. se pravi te celo dvojno nategnejo?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: neki4 ()
Samuel ::
Oh ti pravljičar... ni kreditov pri meni doma. OK?
Prvič, ob sprejetju fiksne obrestne mere, že od začetka plačuješ VIŠJO OM kot pa, če vzameš kredit s fleksibilno OM. Se strinjava do sem, ane. V kolikor npr Euribor preseže tvojo obrestno mero, lahko banka brez problemov odstopi od kreditne pogodbe in ti ta kao varnost, ne pomaga prav nič. Se tudi tukaj strinjava ane. Zakaj zaenega boga bi potem jemal kredit s fiksno OM?
Prvič, ob sprejetju fiksne obrestne mere, že od začetka plačuješ VIŠJO OM kot pa, če vzameš kredit s fleksibilno OM. Se strinjava do sem, ane. V kolikor npr Euribor preseže tvojo obrestno mero, lahko banka brez problemov odstopi od kreditne pogodbe in ti ta kao varnost, ne pomaga prav nič. Se tudi tukaj strinjava ane. Zakaj zaenega boga bi potem jemal kredit s fiksno OM?
kot vidim nimaš kaj dosti pojma, pa tudi pomagalo ne bi dodatna razlaga. Nimaš kredita chf? si ziher? kdo pa ga ima? Si ga že odplačal. ugibam.
očitno rabiš spanec, ker ne znaš ali pa tisti, ki ti jo to razlagal, ne zna brati pogodbe. Jebiga tudi to se dogaja.
McGregorSL ::
Po eni stran je najemnina stran vržen denar... po drugi strani pa je kredit denar vržen banki...
čeprav se morm strinjat, da dolgoročno zgleda kredit bolj mamljiv saj le nekaj imaš po pretečenem času (če ti rata). Ampak priti do tja bo pa muka...
..ne smeš zbolet, ne smeš imet nobene hujše nesreče, ne morš imet otrok (razn če do 18 leta spi v postelji staršev),... bljah
Najbolj mi gre na k. ko eni primerjate tujino in druga mesta in kako je drugje vse v rožicah... LJ ni in še dolgo ne bo miljonsko mesto (upam da tako ostane).
čeprav se morm strinjat, da dolgoročno zgleda kredit bolj mamljiv saj le nekaj imaš po pretečenem času (če ti rata). Ampak priti do tja bo pa muka...
..ne smeš zbolet, ne smeš imet nobene hujše nesreče, ne morš imet otrok (razn če do 18 leta spi v postelji staršev),... bljah
Najbolj mi gre na k. ko eni primerjate tujino in druga mesta in kako je drugje vse v rožicah... LJ ni in še dolgo ne bo miljonsko mesto (upam da tako ostane).
vstrac ::
Znesek kredita: 180.000 EUR
Doba odplačila: 240 mesecev (20 let)
Začetna mesečna obveznost: 1.038,39 EUR
Banki vrneš: 249.213,60 EUR
Ali vsi, ki najamete takšne kredite, mirno požrete, da boste za stanovanje vredno 180k EUR plačali 250k EUR?
A sem jaz kaj spregledal? Se da v praksi prit do nižje obrestne mere?
lp
Ali vsi, ki najamete takšne kredite, mirno požrete, da boste za stanovanje vredno 180k EUR plačali 250k EUR?
lp
zlobcek ::
al pa če najemodajalcu zmečeš v 20 letih 120000 v roke, in tud slučajno še nisi zaključil - namreč nimaš nič.
- v 40 letih 240, 60 360, 80 pol mio :D.
Tle se lahko fafamo u nedogled... v vseh primerih govorimo o takih zneskih, da ti slabo pride. Veš kolk je 70k - torej obresti - 16,8 mio SIT !. 120k je 28,8 mio SIT. Da se ti želodec obrne.
Še vedno imaš na koncu v rokah nepremičnino v vrednosti 180k, plačal si pač 70k banki. Za razliko do zneska najema loh vkalkuliraš še prenovo:). Če bi šlo to tako in nisi čist spufan od pufa.
Če mislš cel lajf živet na enem mestu, če imaš jajca vzet kredit in če ga sploh lahko - nakup. U vseh drugih primerih najem. Toj to.
- v 40 letih 240, 60 360, 80 pol mio :D.
Tle se lahko fafamo u nedogled... v vseh primerih govorimo o takih zneskih, da ti slabo pride. Veš kolk je 70k - torej obresti - 16,8 mio SIT !. 120k je 28,8 mio SIT. Da se ti želodec obrne.
Še vedno imaš na koncu v rokah nepremičnino v vrednosti 180k, plačal si pač 70k banki. Za razliko do zneska najema loh vkalkuliraš še prenovo:). Če bi šlo to tako in nisi čist spufan od pufa.
Če mislš cel lajf živet na enem mestu, če imaš jajca vzet kredit in če ga sploh lahko - nakup. U vseh drugih primerih najem. Toj to.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: zlobcek ()
Ah tale cvetka ja: "vključuje pričakovanja banke kakšne bodo obrestne mere v prihodnosti"
Smo videli v zadnjih letih, kako so se izpolnila pričakovanja taistih bank. Za kozlat, da kaj takega sploh omenjaš. Še za eno leto niso sposobni predvidit ne pa za 20 ali 30 let. Kredit s fiksno OM je čisti NATEG.
bebo. pričakovanja bank, so vsa vezana na trg in tam banka pobira podatke, ki imajo osnovo. Ti pa trobezdaš o nekih pričakovnjih, ki sploh nimajo veze z obrestnimi merami. Jasno pa da se bo banka zavarovala, kot pri vseh zadevah. Tako kot si ti vzel kredit v chf, se bo banka zavarovala. Da trobezdaš po forum kako je to nateg, moraš biti pa pošteno tako finančno kot psihično v zosu.
bebo. pričakovanja bank, so vsa vezana na trg in tam banka pobira podatke, ki imajo osnovo. Ti pa trobezdaš o nekih pričakovnjih, ki sploh nimajo veze z obrestnimi merami. Jasno pa da se bo banka zavarovala, kot pri vseh zadevah. Tako kot si ti vzel kredit v chf, se bo banka zavarovala. Da trobezdaš po forum kako je to nateg, moraš biti pa pošteno tako finančno kot psihično v zosu.
Ojej, , torej fiksna obrestna mera do takrat, ko to banki ustreza. Potem pa nič več, ha.
Oh finančnik.. Kako kaj forex? Gre? je 20% donosa na mesec ali več celo?
Znesek kredita: 180.000 EUR
lp
Spregledal si to, da so v odplačevanje vključene obresti, medtem ko predvidevaš da bo absoluten znesek stanovanja ostal enak skozi celotno obdobje. To pa pač ne gre.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Samuel ()
klemenSLO ::
Mislim, da smo ugotovili da na splošno ne moremo opredeliti, kaj je boljše. Preveč je raznoraznih faktorjev / vrednot (ekonomskih, socialnih...), ki vplivajo na odločitev posameznika.
V dani situaciji se lahko različne osebe popolnoma drugače odločijo, kar pa sploh ne pomeni, da se je eden ali drug odločil napačno. Prav tako eden lahko plačuje 1000 EUR / mesec (najema ali kredita) pa mu še ostane dovolj, drug pa samo 500 pa bo komaj shajal.
Dejstvo je, da se brez pomoči staršev kasneje osamosvojiš. Po drugi strani pa lahko že pri 18 greš v podnajemiško stanovanje in si samo svoj gospod. Koliko ti na mesec ostane pa je druga zgodba.
Pač nismo Švedska, kjer mladi ob prvi zaposlitvi dobijo v najem (pod ugodno) stanovanje od države. (nekako tako - ne me držat za besedo).
V dani situaciji se lahko različne osebe popolnoma drugače odločijo, kar pa sploh ne pomeni, da se je eden ali drug odločil napačno. Prav tako eden lahko plačuje 1000 EUR / mesec (najema ali kredita) pa mu še ostane dovolj, drug pa samo 500 pa bo komaj shajal.
Dejstvo je, da se brez pomoči staršev kasneje osamosvojiš. Po drugi strani pa lahko že pri 18 greš v podnajemiško stanovanje in si samo svoj gospod. Koliko ti na mesec ostane pa je druga zgodba.
Pač nismo Švedska, kjer mladi ob prvi zaposlitvi dobijo v najem (pod ugodno) stanovanje od države. (nekako tako - ne me držat za besedo).
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: klemenSLO ()
Kako kaj forex? Gre? je 20% donosa na mesec ali več celo?
lp
ja zdej misliš da si me spravociral, če sem rekel v drugi temi da trgujem na forexu. Nobena skrivnost, če to človek omeni.
in potem omenjaš neke donose, kateri nimajo nobene veze z ničemer, razen morda s tem, da si morda poleg kredita, potisnu višek denarja nekomu, ki ti je kaj obljubljal.
je pa problem če zanikaš da nimaš kredita, pa čeprav ni tako, le čemu?
Zgodovina sprememb…
glej težko se je pogovarjat z nekom, ki že v osnovi trobi kako je nekaj nateg kar ponuja banka. Ki 3x obrne besede, da bi izpadel bolj prepričljiv, popljuva praktično vse, kar se ne sklada z njegovim mišljenjem. Jasno pa da si nakladač.
GregiB ::
al pa če najemodajalcu zmečeš v 20 letih 120000 v roke, in tud slučajno še nisi zaključil - namreč nimaš nič.
... Še vedno imaš na koncu v rokah nepremičnino v vrednosti 180k, plačal si pač 70k banki. Za razliko do zneska najema loh vkalkuliraš še prenovo:).
Tako preprosto pa spet ni... Pa dejmo tvoje številke vzet... torej, na razpolago imaš mesečno 1038,39€ in imaš opcijo
a) vzeti kredit na 20 let, po koncu imaš nepremičnino vredno 180K €
b) vzeti v najem in plačevati 500€ mesečno, ostane 538,39€ prostih sredstev, ki jih mesečno vlagaš v instrument, ki prinaša npr. 4% letno (mesečna konformna obrestna mera torej 0,327374%)
Po 240 vplačilih z mesečnim pripisom obresti imaš na koncu 195K € in lahko bajto za 180K €keširaš, pa še ostane za počitniške zgodbice...
Preden začnete flame-at, gre za sila preprost izračun, ni diskonta kapitala, amortizacije hiše idr. Vem.... A hočem le reči, da ni vse tako zelo... one-way...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!
Torej upoštevaš donose na prihranjen denar, ne upoštevaš pa niti tega, da se nepremičnina draži vsaj za stopnjo inflacije. Ja prov ane. Good luck!
djordjevic ::
GregiB: Predvsem pa se mi zdi, da vsi skupaj pozabljate na dejstvo, da življenje tudi nekaj stane. Razen, če je tistih 1038,39EUR denar, ki ti ostane po vseh mesečnih stroških.
No grave is deep enough to keep us in chains.
Okapi ::
a) vzeti kredit na 20 let, po koncu imaš nepremičnino vredno 180K EURPri nakupu stanovanja si vzel worst case scenarij, ko moraš vzeti 100% kredit, pri najemu pa best case, ko moraš za 180.000 evrov vredno stanovanje plačevati samo 500 evrov najemnine. Kaj pa, če moraš za takšno stanovanje plačevati 600 evrov najemnine? Kaj če tvoj instrument nima vseh 20 let 4% donosa? Kaj če čez 20 let za 195.000 evrov ne dobiš več takšnega stanovanja? Pri nakupu stanovanja ni nobenega od teh tveganj.
b) vzeti v najem in plačevati 500EUR mesečno,
Pa celo če ostanemo pri tvojih cifrah, se moraš vprašati, ali si za 60 evrov na mesec pripravljen trpeti slabosti najemniškega stanovanja, v primerjavi z lastniškim.
O.
zavajon ::
Gregi, tukaj širiš herezijo!
A ne veš, da Slovenci ne poznajo pojmov, kot so donos kapitala, amortizacija?
In ja, seveda, nakup nepremičnine je investicija, ki se v vsakem primeru splača, kajti cene stanovanj lahko samo rastejo...
A ne veš, da Slovenci ne poznajo pojmov, kot so donos kapitala, amortizacija?
In ja, seveda, nakup nepremičnine je investicija, ki se v vsakem primeru splača, kajti cene stanovanj lahko samo rastejo...
LeQuack ::
Zgleda so se nepremičninarji preselili na Slo-Tech, ker so jih pregnali iz Finance.si forumov
Quack !
Lahko pa se vprašamo tudi drugače. Ali ekonomisti in bančniki in nepremičninarji, skratka, ljudje, ki obvladajo donos kapitala, amortizacijo, obrestno obrestni račun, razmere na tržišču in podobno, po večini stanujejo v najetih ali lastniških nepremičninah? Prepričan sem, da imajo večinoma lastna (oziroma so najemniki v nepremičninah, ki so last njihovih podjetij). Ker so neumni ali zakaj?
O.
O.
zavajon ::
Lahko pa se vprašamo tudi drugače. Ali ekonomisti in bančniki in nepremičninarji, skratka, ljudje, ki obvladajo donos kapitala, amortizacijo, obrestno obrestni račun, razmere na tržišču in podobno, po večini stanujejo v najetih ali lastniških nepremičninah? Prepričan sem, da imajo večinoma lastna (oziroma so najemniki v nepremičninah, ki so last njihovih podjetij). Ker so neumni ali zakaj?
O.
Lahko se vprašamo tudi drugače. Ali je 80% Slovencev, ki imajo v lasti nepremičnine, finančnih strokovnjakov? Nemcev je takih samo 40%
Gregi, tukaj širiš herezijo! .
Ne Gregi je izračunal nekaj, kar je popolna neumnost. Že 500€ najemnine za 70-80 m2 stanovanje v LJ so sanje (verjetno pa res dobiš neko luknjo v 100 let stari hiši). S tem, da mora biti najemnina vseh 20 let enaka... mimogrede.. stanovanje za 180k EUR ob triprocentni letni inflaciji pride po dvajsetih letih kar lepo preko 320k EUR.
one je dal izračun, ki vsaj pokaže da pozna čiste osnove poslovne matematika,če govoriš da je neumnost, ker ne upošteva drugih kriterijev, naredi boljši izračun, pa mislim, da ti ne bo ratalo, ker ti bodo že osnovno obračunavanje delalo probleme.
Nemcev je takih samo 40%Ker so toliko pametnejši od Slovencev, ali ker so razmere pri njih bolj naklonjene najemanju, ali ker so nepremičnine predrage, da bi jih lahko kupili?
Če bi ne bilo Jazbinškovega zakona, bi tudi pri nas bilo veliko več najemnikov. V časih "družbenih" stanovanj se je tudi pri nas bolj splačalo biti najemnik kot lastnik. Potem so se pa razmere spremenile, občinskih in državnih najemniških stanovanj je veliko premalo, firme kadrovskih stanovanj praktično nimajo več, zasebnih najemniških stanovanj za nedoločen čas in z nadzorovano najemnino pa praktično ni.
To je verjetno tudi eden od vzrokov, da so cene stanovanj tako visoke. Če nimaš pametne alternative v najemu, moraš pač kupiti, in če moraš kupiti, bo prodajalec seveda navil ceno. Glede na to, da v dogledni prihodnosti ni videti kakšne opazne izboljšave na trgu najemniških stanovanj, za povrhu pa so tudi praktično nehali graditi nova stanovanja, mi ni jasno, kako lahko nekateri še kar upajo, da bodo cene stanovanj padle.
O.
one je dal izračun, ki vsaj pokaže da pozna čiste osnove poslovne matematika,če govoriš da je neumnost, ker ne upošteva drugih kriterijev, naredi boljši izračun, pa mislim, da ti ne bo ratalo, ker ti bodo že osnovno obračunavanje delalo probleme.
A res? torej upošteval je donose, kjer njemu paše in to je ok. Oukey.
daj ti isto naredi primer, z malo drugačnimi donosi. Bo šlo? ker verjetno si naredil kakšen izračun predno si vzel kredit?
izračun bo prišel, ali bo vse tako bolj tko "na oko" kot ponavadi pri tebi
že to da rečeš da tisti ki hodijo ven iz chf ugodno vplivajo na ostale ki imajo ta kredit, je smešno, osnovna logika. kje boš ti potem nekaj izračunal.
že to da rečeš da tisti ki hodijo ven iz chf ugodno vplivajo na ostale ki imajo ta kredit, je smešno, osnovna logika. kje boš ti potem nekaj izračunal.
Zgodovina sprememb…
@ everybody... Lepo sem spodaj napisal, da gre za popolnoma poenostavljeno kalkulacijo. Kakšne so najemnine v LJ ne vem, se ne strinjam s tem, da je treba vrednost hiše enostavno povišati z inflacijo, ker je treba vrednost hiše tudi vzdrževati. Hiše se, kot vsaka druga potrošna dobrina troši, počasi... a "ziher". Poleg tega npr. nisem upošteval, če se že gremo gunclarije, na porast prihodkov, ki je pri zaposlenih praviloma višja od inflacije, nisem upošteval možnosti mobilnosti, ki je pri najemodajalcu višja, kot lastniku in ja, tudi bančniki in finančniki živijo v najemnih stanovanjih...
Torej, še enkrat. Če ste pripravljeni sprejeti razlago, da je nakup s kreditom čisto zlato, ker ti ostane nepremičnina, sprejmite vendar tudi malce drugačen pogled, da tudi najem ni nujno metanje denarja skozi okno...
Torej, še enkrat. Če ste pripravljeni sprejeti razlago, da je nakup s kreditom čisto zlato, ker ti ostane nepremičnina, sprejmite vendar tudi malce drugačen pogled, da tudi najem ni nujno metanje denarja skozi okno...
izračun bo prišel, ali bo vse tako bolj tko "na oko" kot ponavadi pri tebi
tuki imaš:
"mimogrede.. stanovanje za 180k EUR ob triprocentni letni inflaciji pride po dvajsetih letih kar lepo preko 320k EUR".
Aja... tale CHF mi boš metal zdele predme non stop? Bednik, še enega direktnega vprašanja nisi sposoben odgovorit.
@ everybody... Lepo sem spodaj napisal, da gre za popolnoma poenostavljeno kalkulacijo. Kakšne so najemnine v LJ ne vem, se ne strinjam s tem, da je treba vrednost hiše enostavno povišati z inflacijo, ker je treba vrednost hiše tudi vzdrževati. Hiše se, kot vsaka druga potrošna dobrina troši, počasi... a "ziher". Poleg tega npr. nisem upošteval, če se že gremo gunclarije, na porast prihodkov, ki je pri zaposlenih praviloma višja od inflacije, nisem upošteval možnosti mobilnosti, ki je pri najemodajalcu višja, kot lastniku in ja, tudi bančniki in finančniki živijo v najemnih stanovanjih...Torej, še enkrat. Če ste pripravljeni sprejeti razlago, da je nakup s kreditom čisto zlato, ker ti ostane nepremičnina, sprejmite vendar tudi malce drugačen pogled, da tudi najem ni nujno metanje denarja skozi okno...
Pač zgodovina te demantira in ne samo slovenska zgodovina, tudi svetovna.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Samuel ()
imagodei ::
Hm, kdo pravi, da se bodo nepremičnine nujno nominalno dražile 3% letno, skladno z inflacijo?
Torej predpostavljamo dvoje: prvič, da je trenutna tržna vrednost nepremičnin v Sloveniji povsem realna in drugič, da nepremičnine ne morejo zgubiti na vrednosti - IOW, da njihova tržna vrednost ne more pasti pod trenutno vrednost (za katero smo sicer predpostavili, da je realna, čeprav to ni - torej ne more pasti pod realno vrednost).
Torej predpostavljamo dvoje: prvič, da je trenutna tržna vrednost nepremičnin v Sloveniji povsem realna in drugič, da nepremičnine ne morejo zgubiti na vrednosti - IOW, da njihova tržna vrednost ne more pasti pod trenutno vrednost (za katero smo sicer predpostavili, da je realna, čeprav to ni - torej ne more pasti pod realno vrednost).
- Hoc est qui sumus -
Predpostavljamo tudi, da se ne morejo podražiti?
Zdaj bi počasi že lahko prišli ven podatki o gibanju cen v 2. četrtletju. Septembra pa bo zanimivo opazovati, kako bo na cene vplivalo državno vrednotenje nepremičnin. Vsak bo dobil listek z vrednostjo svojih nepremičnin. Ker kolikor sem na hitro preračunal svoj primer (na e-prostor so že objavljeni podatki, da si lahko vsak sam izračuna), bodo vrednosti kar nekaj višje, kot bi pričakoval. Naračunal sem okoli 170.000 evrov, pa bi rekel, da je 150.000 bolj realna cena. Tako da napovedujem, da bo s tem vrednotenjem še hec
O.
Zdaj bi počasi že lahko prišli ven podatki o gibanju cen v 2. četrtletju. Septembra pa bo zanimivo opazovati, kako bo na cene vplivalo državno vrednotenje nepremičnin. Vsak bo dobil listek z vrednostjo svojih nepremičnin. Ker kolikor sem na hitro preračunal svoj primer (na e-prostor so že objavljeni podatki, da si lahko vsak sam izračuna), bodo vrednosti kar nekaj višje, kot bi pričakoval. Naračunal sem okoli 170.000 evrov, pa bi rekel, da je 150.000 bolj realna cena. Tako da napovedujem, da bo s tem vrednotenjem še hec
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
tuki imaš:
"mimogrede.. stanovanje za 180k EUR ob triprocentni letni inflaciji pride po dvajsetih letih kar lepo preko 320k EUR".
Aja... tale CHF mi boš metal zdele predme non stop? Bednik, še enega direktnega vprašanja nisi sposoben odgovorit.
to je izračun za drugi razred osnovne šole.
To si ti tukaj na forumu razlagal, kako to blagodejno vpliva na tiste, ki imajo kredite chf. Mi je kar slabo ratalo, ko si tako lepo kiksnu, drugače bi še mislu da zavajaš, ker se tako "spoznaš". Blebetaš v prazno. Da ne govorim ostalo. Ko ti pa drugi pove mnenje, ki ni absolutno napačno, potem pa znaš jambrat na vse, ki povejo drugače.
Opa, kakšna agresivnost. Kakšni problemi, osebni mogoče?
Izračun sicer ni za 2. razred OS, temveč na nivoju, ki ga je podal Gregi.
Kiksnil sem kaj?? lol? CHF se je ojačal, in? Nekaj anuitet dotičnega (če ni zbežal v EUR) bo višjih, vendar prej ko slej, se bodo stvari postavile nazaj v ustaljeno tirnico. Bo hitro vidit, ko bo švicarski turizem začel pešati jeseni in pozimi, kaj se bo dogajalo s tečajem.
Izračun sicer ni za 2. razred OS, temveč na nivoju, ki ga je podal Gregi.
Kiksnil sem kaj?? lol? CHF se je ojačal, in? Nekaj anuitet dotičnega (če ni zbežal v EUR) bo višjih, vendar prej ko slej, se bodo stvari postavile nazaj v ustaljeno tirnico. Bo hitro vidit, ko bo švicarski turizem začel pešati jeseni in pozimi, kaj se bo dogajalo s tečajem.
Tudi on je predpostavil 4% donos. In kdo pravi.....
@ Mondeo.. imam občutek, da ti gre moja računica malo v nos, da se tako zelo trudiš podreti zadevo...tudi OK... Bi pa prosil, da mi razložiš tvojo logiko... Sicer razumem, da bo podobna investicija, za katero boš danes odštel 180K € čez 20 let dejansko 320K €, a povej mi za konkretno hišico. Torej danes kupiš 20 let staro hišico za 180K €.. Po tvojem mnenju bo taista hišica čez 20 let, takrat stara že 40 let, brez dodatnih (krepkih) investicij tržno vredna 320K €? Koliko bo potemtakem takrat vredna hišica, ki jo bo nekdo zgradil danes?
Pa bottom line... ali se strinjamo, kljub moji (očitno) 2 razredni (OŠ) računici, da če razliko med kreditom in najemnino vsak mesec daješ na stran ostane vsaj.... nekaj?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: GregiB ()
Ne, po njegovem mnenju bo 320K evrov vredna hišica, ki jo ti nameravaš čez 20 let kupiti s prihranki. Od 4% donosa ti vsako leto inflacija požre 3% in se tvoja računica rahlo podre. Ali pa mogoče primerjaš nakup 20 let stare hiše danes in nakup 40 let stare hiše čez 20 let?
O.
O.
Živim v hiši že od rojstva (bi rekel, da je vredna kar tam nekje 180k €, toliko kot je ta v fiktivnem izračunu).
Zagotovo nismo imeli v 20 letih za 140k € investicij v bajto. Prej mogoče kakšnih 10k €.
Od kje vam take ideje, da so neki hudo silni stroški potrebni za vzdrževanje objekta.
Zagotovo nismo imeli v 20 letih za 140k € investicij v bajto. Prej mogoče kakšnih 10k €.
Od kje vam take ideje, da so neki hudo silni stroški potrebni za vzdrževanje objekta.
Ne, po njegovem mnenju bo 320K evrov vredna hišica, ki jo ti nameravaš čez 20 let kupiti s prihranki. Od 4% donosa ti vsako leto inflacija požre 3% in se tvoja računica rahlo podre. Ali pa mogoče primerjaš nakup 20 let stare hiše danes in nakup 40 let stare hiše čez 20 let?
No, potem ni problema, je pač potrebno raztolmačiti razumevanje... Logika, ki sem jo navajal jaz je ta, da nekdo, ki trdi, da bo danes s kreditom kupil nepremičnino za 180K € bo po poplačilu kredita še vedno imel nepremičnino vredno 180K €, ne gleda celotne slike, saj se da do teh 180K € po 20 letih priti tudi z investiranjem razlike med kreditom in najemom...
imagodei ::
Okapi> "Zdaj bi počasi že lahko prišli ven podatki o gibanju cen v 2. četrtletju. Septembra pa bo zanimivo opazovati, kako bo na cene vplivalo državno vrednotenje nepremičnin. Vsak bo dobil listek z vrednostjo svojih nepremičnin. Ker kolikor sem na hitro preračunal svoj primer (na e-prostor so že objavljeni podatki, da si lahko vsak sam izračuna), bodo vrednosti kar nekaj višje, kot bi pričakoval. Naračunal sem okoli 170.000 evrov, pa bi rekel, da je 150.000 bolj realna cena. Tako da napovedujem, da bo s tem vrednotenjem še hec"
Po drugi strani tudi ni skrivnost, da nepremičninski balon pri nas noče počit. Seveda na drugi strani tudi firme, ki stojijo na povsem strohnelih in gnilih temeljih, like Vegrad, nočejo crknit, ker jih ustrezne inštitucije nočejo odklopit od aparatov in zato s takšnimi ali drugačnimi infuzijami vzdržujemo zombije.
Kot rečeno - izkušnje iz Japonske učijo, da dokler ne bomo sposobni pomesti z rakavim tkivom, se ne bomo mogli povsem pobrati iz recesije. Šment je samo, ker to potem vodi v vedno večje razslojevanje. Situacija v Sloveniji nikakor ni rožnata. Imam občutek, da bi nekateri radi hodili po ostrini noža. Nekaterim očitno recesija kar ustreza.
Anyway, ko si bomo ogledovali podatke, bo zanimivo tudi pogledati število dejansko prodanih stanovanj. Imam občutek, da bo glede na prejšnja leta številka nižja. Če ne drugače, se Celovški dvori menda kar ne zapolnejo...
Po drugi strani tudi ni skrivnost, da nepremičninski balon pri nas noče počit. Seveda na drugi strani tudi firme, ki stojijo na povsem strohnelih in gnilih temeljih, like Vegrad, nočejo crknit, ker jih ustrezne inštitucije nočejo odklopit od aparatov in zato s takšnimi ali drugačnimi infuzijami vzdržujemo zombije.
Kot rečeno - izkušnje iz Japonske učijo, da dokler ne bomo sposobni pomesti z rakavim tkivom, se ne bomo mogli povsem pobrati iz recesije. Šment je samo, ker to potem vodi v vedno večje razslojevanje. Situacija v Sloveniji nikakor ni rožnata. Imam občutek, da bi nekateri radi hodili po ostrini noža. Nekaterim očitno recesija kar ustreza.
Anyway, ko si bomo ogledovali podatke, bo zanimivo tudi pogledati število dejansko prodanih stanovanj. Imam občutek, da bo glede na prejšnja leta številka nižja. Če ne drugače, se Celovški dvori menda kar ne zapolnejo...
- Hoc est qui sumus -
saj se da do teh 180K EUR po 20 letih priti tudi z investiranjem razlike med kreditom in najemom...Ja, seveda, samo je treba dobro investirati.
Kar je težavno prvič zato, ker ljudje "viške" denarja raje zapravijo kot investirajo (kredit te pa prisili, da "varčuješ"). In drugič, res je sicer, da lahko s pametnim investiranjem zaslužiš veliko, ampak problem je, ker večina ljudi ne zna pametno investirati in je skoraj večja verjetnost, da bodo denar vložili slabo, če bodo izbrali kakšno zelo varno možnost, pa je precej verjetno, da bo donos slabši kot pri investiciji v nepremičnino.
O.
Opa, kakšna agresivnost. Kakšni problemi, osebni mogoče?
Kiksnil sem kaj?? lol? CHF se je ojačal, in?
rekel si: vidim, da ne moreš spat.,, najboljš je, da greš menjat na EUR, tako boš ostalim, ki imajo kredit v CHS vsaj malo malo pomagal (zmanjšal boš povpraševanje po CHF).
povečal boš povpraševanje po chf. Ti pa kontra govoriš. Ja, so problemi
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kako določit pravo ceno stanovanja, hiše ipd. ?Oddelek: Loža | 6150 (3207) | techuser |
» | Najem stanovanja, blok vs hiša? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 22616 (17464) | BorutO |
» | Stanovanjski kredit - izračun (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 33947 (30989) | Ganon |
» | Zakaj država ne obdavči nepremičnine, kot Američani? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 15827 (14313) | Furbo |
» | Kako živeti? (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 16245 (14548) | Matako |