» »

Možnosti nakupa stanovanja

Možnosti nakupa stanovanja

Temo vidijo: vsi
««
11 / 69
»»

PecenkA ::

Če kdo ni vedel (jaz nisem):
Mimogrede, za tiste, ki še ne vedo, tam nekje od leta 2007 (se mi zdi) velja zakon, po katerem morajo notarji, nepremičninski posredniki, občine idr. vsako nepremičninsko transakcijo prijaviti ustrezni inštanci in to skupaj z (med drugim) vsemi tehničnimi podatki (lokacija, velikost itd.) in prodajno ceno. Ti podatki so potem brezplačno na vpogled vsakemu in to kar na internetu (Evidenca Trga Nepremičnin oziroma ETN):
http://prostor.gov.si/jv_etn/index.jsp

Sestavek sem pobral na: http://bubasvabe.blog.siol.net/2009/02/...

Kolikor sem na hitro pogledal stvar je izredno uporabna, pa še vidi se prenapihnjenost oglaševanih cen.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: PecenkA ()

Okapi ::

Me prav zanima kaj mislijo o takšni ideji računalničarji in programerji pa tudi drugi.
Odkril si toplo vodo:-)
Take stanovanjske kooperative niso nič novega, in teoretično celo delujejo, v praksi pa je težko najti ljudi, s katerimi si pripravljen skupaj zidati. Oziroma ki se vsi zedinijo o lokaciji, velikosti, ceni ...

Poleg tega - če se lotiš gradnje, si ne boš naredil garsonjere, ker cegli so poceni.

Drugače pa sem nekaj takega z enimi prijatelji že teoretično obdeloval. Če bi prodali svoja stanovanja, bi lahko nekje na obrobju Lj. zgradili tri- ali štiristanovanjsko hišo, z nekaj skupnimi prostori (pralnica, fitnes, jakuzi, "klubski" prostor z domačim kinom ...). Teoretično se vse lepo izide, v praksi pa se nihče od nas nima časa in volje s tem ukvarjati.

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Madmax_ ::

djordjevic je izjavil:

Čist v osnovi to mogoče niti ni tako napačna zamisel. Če bi se pošteno dogovorili o vsem pred začetkom gradnje ... It just might work.

Tako je. Čisti računi, dobri prijatelji.

Madmax_ ::

Okapi je izjavil:

Me prav zanima kaj mislijo o takšni ideji računalničarji in programerji pa tudi drugi.
Odkril si toplo vodo:-)
Take stanovanjske kooperative niso nič novega, in teoretično celo delujejo, v praksi pa je težko najti ljudi, s katerimi si pripravljen skupaj zidati. Oziroma ki se vsi zedinijo o lokaciji, velikosti, ceni ...

Poleg tega - če se lotiš gradnje, si ne boš naredil garsonjere, ker cegli so poceni.

Drugače pa sem nekaj takega z enimi prijatelji že teoretično obdeloval. Če bi prodali svoja stanovanja, bi lahko nekje na obrobju Lj. zgradili tri- ali štiristanovanjsko hišo, z nekaj skupnimi prostori (pralnica, fitnes, jakuzi, "klubski" prostor z domačim kinom ...). Teoretično se vse lepo izide, v praksi pa se nihče od nas nima časa in volje s tem ukvarjati.

O.

OK, topla voda.:-) prav.
Kolikor razumem že imaš svoje stanovanje, s tem postom ciljam predvsem na tiste, ki še nimajo svoje strehe nad glavo. Hvala vseeno za mnenje.
Kakorkoli treba je torej najti ljudi,ki imajo voljo in čas in si zaupajo.
Drugače pa itak ostane doživljenski kredit za stanovanje (30+ let).

lp

djordjevic ::

Madmax_ je izjavil:

Drugače pa itak ostane doživljenski kredit za stanovanje (30+ let).
lp

No, s tem bi se tudi počasi lahko nehalo operirat. Kredit za stanovanje lahko poplačaš tudi v pol manj časa ali še prej.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Okapi ::

Kakorkoli treba je torej najti ljudi,ki imajo voljo in čas in si zaupajo.
Predvsem moraš najti nekoga, ki bo vse skupaj organiziral - našel ustrezno parcelo, pripravil vsaj okviren načrt bajte in dovolj podroben in realističen predračun. S tem potem lahko začneš iskati interesente. Skratka, potrebuješ nekoga, ki ve, kako se zida bajte (z organizacijske plati, pa tudi zidarske).

Ker če boš rekel - iščem deset ljudi, ki bi radi imeli stanovanje za jurja evrov za kvadratni meter, jih boš sicer hitro dobil, ampak potem se boste samo gledali, zadeva pa se ne bo nikamor premaknila.

Pa preveč ne smeš računati na prostovoljno delo, ker se hitro zakomplicira (nimam časa, boli me hrbet ...), poleg tega pa je podajanje ceglov poceni in se marsikomu niti ne splača. Če lahko tistih 14 dni programiraš, inštruiraš ali počne kaj bolj donosnega, se bolj splača najeti Bosanca, kot pa da sam delaš gužvo na gradbišču.

O.

Jergo ::

@madmax: v Nemčiji temu pravijo baugruppen in je nekaj čisto običajnega. Običajno je pa tudi to, da se je dosti pravnikov specializiralo za tožbe med člani takih skupin. In da imaš prav poklic baugruppen - mediator, ki skrbi za sporazumevanje med člani takih skupin. Pri čemer ne smeš pozabiti, da smo po dosedaj opravljenih mednarodnih psiholoških raziskavah Slovenci izstopali po agresivnosti med vsemi narodi, torej si pišeš recept za dolge tožbe. ;>

imagodei ::

> "No, s tem bi se tudi počasi lahko nehalo operirat. Kredit za stanovanje lahko poplačaš tudi v pol manj časa ali še prej."

Lahko, če imaš...
- Hoc est qui sumus -

Imam, ja. Kredit. 8-O

Huh... Če imaš za odplačevat takšne zneske, da ti znese v "pol manj časa ali še prej".
- Hoc est qui sumus -

Sem že povedal parkrat, večkrat pa tudi ne mislim. Obstaja še kak drugačen (surprise, surprise - nižji) kredit kot zgolj 200kEUR na 30 let.

Ja, res je... Npr., lahko počakaš, da cene nepremičninam padejo. Najbolj zanesljiv recept za nižje kredite in mesečne obroke. >:D
- Hoc est qui sumus -

Ali pa plačuješ kredit za ceno iz leta 2005. Takrat je tudi marsikatera brihtna buča svetovala 'ah, čakajte, čakajte, kam se mudi'. >:D

Who can say where the road goes,
Where the day flows,
Only time... ;)

Sam da nas zgodovina uči, da nepremičninski baloni počijo... :) Če ne prej, pa slej.
- Hoc est qui sumus -

Kaj naj rečem? Upam, da res, iskreno, in to for your sakes. Potem bo mogoče manj jamranja, kako neizvedljivo je vse skupaj. ;) Hell, potem se še najem ne bo izplačal več.

Zelo zanimiva tabela o dolžinah poka nepremičninskih balonov je na
http://periskop.si/2010/03/nepremicnins...

A. Smith ::

Jergo, dober seznam. Dodal bi le še Japonsko, v kateri je balon do dna potreboval celih 15 let 8-O

Japonski balon

"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: kuglvinkl ()

Mr.B ::

Kriza letos pri nas še narašča. Dejansko bo hujša kot lansko leto. Letos se je dalo balansirati, in prihodke prenašati za eno leto, letos bo potrebno na konec te prihodke plačati, itd, Letošnje leto bo s stališča krize toliko slabše, saj se je gospodarska domina začela konkretno podirati, ali bo za sabo, potegnila finančni sektro, se bo videlo kako se bo Trojček preko NLB-ja začela s sanacijo 1.8 miljEUR minusa samo gradbincev kot kreditojemlacev v državni banki.Morda pa se tu skriva napoved o skoraj 5 miljEUR minusa za letošnje leto...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Odvisno je od milosti države - oni dan je bila v časopisih novica, da so ministrstva kupila 24 stanovanj po 2.700 EUR na meter. Predvidevam, da ni šlo za nujo, marveč uslugo kakemu nepremičninarju. ;>

zee ::

Kakopak ;(
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

cyber_killer ::

Garsonjera v Kamniku po 4000/m - norost še kar ne pojenja!
Tole v Šentvidu pa se mi zdi res po ceni, ne vem, kje je catch:
http://www.nepremicnine.net/nepremicnin...

Matr rajš vzamem kredit pa si vzamem tole: http://www.avto.net/_PROSTICAS/ad.asp?I...

Ja sej v prejšnjih temah mi pa vsi težijo, kok sm tečn in si zmišljujem razloge selitve iz podnajemniškega stanovanja. Jaz za 300EUR garsonjero pričakujem da bo brezhibna.

Zgodovina sprememb…

Kvadratura je skoraj ista, pa še do Kamnika se lahko zapelješ in tam parkiraš. :)

@Jergo

Prvo keč je v velikosti nepremičnine. Višja je kvadratura tem bolj se niža cena na m2. Poleg tega kot vidiš gradnja 1929. Če bi bila tale nepremičnina cenjena 2000EUR/m2 bi prišlo 172.000EUR za ta denar pa si že hišo zgradiš.

EC9 ::

Jergo je izjavil:

Odvisno je od milosti države - oni dan je bila v časopisih novica, da so ministrstva kupila 24 stanovanj po 2.700 EUR na meter. Predvidevam, da ni šlo za nujo, marveč uslugo kakemu nepremičninarju. ;>

Bail out v akciji. Po Slovensko. Torej, "dejmo nekaj probat narest za naše kolege, čeprov boh ne daj, da bi kaj zares naredili" :)

Ljudstvo je jezno. Jaz tudi. Je pa to bolj ali manj pljunek v morje, ki ne bo rešil skoraj nič, razen kakšnega kolega nepremičninarja.

Glede na aktualne oglase - razlika v oglaševanih cenah za zelo primerljive enote in vsesplošnega zniževanja&akcij, sem mnenja, da se bodo tudi prodajalci počasi streznili - recimo, če bo balon spuščal 5 let in je bil vrh poleti 2008, potem nas čakajo še tri vesela leta.

Hitrost padanja cen se običajno najbolj pospeši v sredini trenda padanja. Pri nas je seveda ogromno odvisno od bank in dokler ne bo jasno kako bodo reševale sranje, ki so ga naredile, jaz definitivno ne bi kupoval nepremičnine.

Dobro da je kriza, da se lahko gradbinci sklicujejo na krizo. Če greš gleda na Vegradovo stran celovške dvore, stanovanje recimo 300m2, ima vse spalnice, skupaj manjše kot shrambo. Pa koji K, bi za tak denar kupil tako stanovanje.

Men nikakor ne gre v glavo, kako lahko nekdo prodaja k... garsonjero za 80.000EUR. Mislim, kera budala sploh to rabi za ta denar. Ajd nebr reku da je 35kEUR da jo kupiš odplačaš kredit in potem jo imaš za oddajanje.

recimo stanovanje : 1B7N-079 , kao dvosobno, 77 m2, ergo 245.000EUR. http://www.vegrad-nepremicnine.com/inde...

To je malo večje kot garsonjera, ne moreš niakor narediti nove sobe, kao otroške, itd, pa čakte, ta kvadratura je že primerno stanovanje, z dejansko dvema sobama, to je paneka petična garsionjera, za nekoga brez otrok.

M-XXXX ::

Sicer je malo offtopic, pa vseeno: vem da se je v neki drugi temi pisalo o cenah stanovanj po drugih državah, pa so bili tudi neki grafi? Iskanje mi ne najde nič uporabnega, če slučajno ima kdo kašen tak link, bi mi ga lahko poslali, oziroma vsaj usmerili v pravo smer (lahko tudi preko ZS, da ne bom tukaj smetil).

recimo stanovanje : 1B7N-079 , kao dvosobno, 77 m2, ergo 245.000EUR. http://www.vegrad-nepremicnine.com/inde...

To še ni najhujše. Ne ljubi se mi zdaj iskat, ampak kliknil sem nekaj, kar je 300K+, ima kao 100 metrov, ko pa pogledaš, je pol terasa, ostalo pa hodnik in zasteklen balkon. Vmes pa še soba in kuhinja v enem.
Vprašanje, ki ga še nisem slišal zastavljenega: kdo so arhitekti Celovških dvorov?

Isotropic ::

pa dnevna naj bi bila ogromna v primerjavi z spalnicami v novodobnih stanovanjih...

Vprašanje, ki ga še nisem slišal zastavljenega: kdo so arhitekti Celovških dvorov?

Verjetno taki, ki so naredili stanovanja predvsem za prodajo, ne pa za dejansko bivanje v njih.
zee

NE to sto stanovanja namenjena zaprtega tipa, za metro liberalce, ki dejankso nikoli ne mislijo imeti otrok, ampak živita skupaj zaradi simbolike, en natepava pse, drugi pičke, potem pa pozneje posvojijo kakega bogega otroka, iz uničene družine.

Aja ta je najlepša : cca 800k EUR stanovanje : 6A9N-3670, 305m2.. seštevek kvadratur 39m2 vseh sob, a shramba je 33m2 8-). Terasa 100m2:D.

NE samo da bi Hildo ustrelil, Licenco bi vzel tistemu, ki je kaj takega načrtoval. Za tako ceno si jaz predstavljam najman bazen na terasi, ne pa pogled na LPP.

Ma kriza gor, ali dol, ne vidim debila, ki bi tako stanovanje kupil, pa če tudi nebi bilo krize.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mr.B ()

Modri dirkač ::

Ah, še vedno je na narodu, da dokaže, da ni butast in takšne japijevske luknje ignorira.
Sicer je bila dosedaj težka, mogoče bo pa kaj bolje, upanje umre zadnje.
Everybody lies!

Modri dirkač je izjavil:

Ah, še vedno je na narodu, da dokaže, da ni butast in takšne japijevske luknje ignorira.

Tako je. Edino pametno povedano.

dbevfat ::

wtf, kaj vas tako žrejo te terase in shrambe? Če nekdo to hoče in plača, kaj pol?
nvr2fat

Za tako ceno, dobim v centru Pariza stanovanje, ki je kraljevsko, za 300m2, narediš pet kraljevskih sob 20m2 + 40m2 kraljevsko spalnico, z teraso s travo, ogrevan jacuzzy itd... S tem da so materiali verjetno kategorije, ki je pri nas verjetno ne poznajo, kaj šele da bi polagali parket na mokra tla itd....

wtf, kaj vas tako žrejo te terase in shrambe? Če nekdo to hoče in plača, kaj pol?

Strinjam se. Problem je drugje - da načrtujejo nekaj, kar je čisto mimo, torej ne bo nihče kupil. Ker nihče ne kupi, zaprosijo za državno pomoč:

Kot je zatrdil Jože Murko, podjetje Dodoma: >>Država je letos sanirala finančno industrijo, vseskozi subvencionira kmetijstvo, reorganizirala je zdravstvo, pomaga železnicam. Po kakšni logiki naj bi pustila na cedilu nepremičnine, ki ustvarijo 23 odstotkov BDP?<<

Skratka, glede na načrte, je bila državna pomoč že vkalkulirana v projekt.
In to je problem. Če zidaš za trg, tudi projektiraj zanj!

Tarzan ::

Mr.B, se bo vse pokazalo, ko se stanovanja po več letih ne bo moglo prodati. Cena bo postala garsonjeri primerljiva. Prej bo pa Hilda tako ali tako zaprla vrata, dvomim, da bodo še dolgo obstajali. Vegrad bo pomoje prva velika gradbena firma pri nas, ki bo šla v franže.

Problem gradbeništva je, da ga je žal potrebno sanirati. Saj za sabo potegne n podjetij, ti. podizvajalcev. To je bistveni problem. Da jaz sem za da se Sanira Gradbeništvo, toda pod pogojem, da se zapre ljudi iz afere čista lopata, ampak dejansko zapre. Pobere se jim kompletno premoženje, ter premoženje družine, in naj dokažejo, da so to premoženje dobili na način, ki ni povezan s špekulacijo, saj špekulacijo dejansko državljani s sanacijo gradbenih podjetij plačujemo. Potem naj se zapre n ljudi iz DDC-ja, saj tu se je največ kradlo, saj ko v projektu rečeš fi železa 10, in projekt računaš za Fi 10, dejansko pa uporabiš fi 5, e tu se bogati v miljardah, to velja tudi za ceste, ki so najdražje v EU kaj šele v Svetu (hint dva pasa manj, 50% manj materiala osnove), da potem če dejansko ne upoštevamo tega, smo res najcenejši na tekoči km. Potem pridemo še do bank, ki so take kredite na kredit odobravale, potem pa se bodo sekretarji v državni upravi začeli zelooo bati... Žal pa je to utopija, ker potem bi verjetno celi državni aparat sedel.....

oldguy ::

Da jaz sem za da se Sanira Gradbeništvo, toda pod pogojem, da se zapre ljudi iz afere čista lopata, ampak dejansko zapre.

No way, naj propade, kdor pač ne zmore. Drugače lahko pomagamo čisto vsakemu nesposobnežu (kar sicer dejansko že počno)...

Amen to that.

Drzava nima kaj pomagat zainvestiranim firmam oz. pomaga jim lahko tako, da pospesi/poenostavi postopke izterjave tako, da podizvajalci in delavci dobijo cimprej placilo za opravljeno delo.

To je pa to! ;(
zee

Da smo, v piramido, je kaj več kot neka minimalna količina gradbenih podjetij. Poanta ni tako kot Jankovič pravi, jaz sem plačal "svojim" trem pod mano, oni pa naj naprej. PRoblem je gora delavcev na gradbišču, med katerimi je mnogo takih, ki zaslužijo več kot minimalca, in gora D.o.o. -jev ki dajo davke državi. V tej verigi je gora dobaviteljev, ki ni samo merkur, bauhaus in baumax, itd... Tu je igra, zato pa so hrvatje rekli, cene stanovanj dol, banke se odvovejte dela svojega dobička, gradbinci pa dela svojega dobička. PRi nas pa po podatkih GZS, stoji 16k novogradenj, ki čakajo kaj, kaj bodo banke samo prelagale odplačilo kreditov, za naslednjih pet let ? To ne gre, saj se veča zaradi obresti glavnica, torej nikoli ne bodo prodali stanovanj, saj bodo cene samo rastle. Nekdo bo moral sanirati NLB z 1.8 miljarde EUR minusa na kreditih gradbincev. Da to bomo sanirali mi državljani, toda sanirajmo potem celi sistem.

Tarzan ::

Tu sem tudi jaz nekoliko bolj "agresiven". Če so zasrali podjetje zaradi lastne koristi, naj propade, na pogorišču pa naj potem postavijo novo podjetje brez prikolice gnoja. Se pravi se s prikolice odstrani tudi ves kader ki je višje od delavcev in se ekipo gradi na novo. ;)

Država najbolj lahko pomaga gradbeništvu tako, da jih ne pita v nedogled z vratolomnimi zneski, ki bežijo v žepe posameznikov. Država naj pomaga ločiti zrnje od plev, žal pri nas zrnja skoraj nimamo. Če je potrebno, da se uredi zadevo s tajkunskimi gradbinci, pa naj propade Vegrad, naj gre SCT. V vsakem primeru plačujemo državljani. V tem primeru bomo vsaj približno vedeli, kaj in komu plačujemo.

Prvo se mora spraviti v obtok prazna stanovanja, ki jih je trenutno ogromno. Niso tu samo novogranje, temveč tudi stare mame z več stanovanji, osebe, ki so do sedaj oddajale, pa so na cesto vrgle najemnike, ker se je pokazala možnost prodaje stanovanja, vmes so optimisti, ki so si zgradili nekaj dodatnih hiš, da bi jih prodali, ko so cene bile še visoke,... Cene bodo lezle navzdol še naprej, na žalost bodo lezle počasi, ampak sem optimist, mislim da bodo padle še kar precej. Bomo pa davkoplačevalci futrali vmes korumpirane banke, to je pa jasno. Žalostno.

Nekdo bo moral sanirati NLB z 1.8 miljarde EUR minusa na kreditih gradbincev. Da to bomo sanirali mi državljani, toda sanirajmo potem celi sistem.

Ne, tudi NLB naj gre zugrunt, če je potrebno. Saj vidite, kako je. Pomoč bankam naj bi posredno pomagala sprostiti kreditni krč, kar pa je bila, kot se zdaj kaže, čista brca v prazno. Pufov se ne dobi, oz. ima NLB eno najvišjih obrestnih mer od bank na našem trgu, kljub temu, da smo jih že sfinancirali ravno za te namene. NLB torej ni več (oz. efektivno ni več) državna banka, ki služi še čemu drugemu kot svojim lastnikom, ampak firma, kot vse ostale. In kot taka naj gre zugrunt če je pač situacija takšna. Če bi bila pomoč firmam v izboljšanju plačilne discipline in davčnih olajšavah plač (ne pa subvencioniranju delovnega časa), bi bilo že tretjino narejenega. Če bi naprimer država terjala DDV šele, ko je račun poravnan ali kaj takšnega, in s tem delno nase prevzela breme izterjave...

Ne pa te brce v temo. Kakšno reševanje gradbenikov in bank, lepo vas prosim?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: oldguy ()

energetik ::

Bolj je potem problem, kdo bo povrnil sredstva varčevalcem NLB, če gre k hudiču. Sicer bo državno jamstvo do 50.000 EUR po koncu leta 2010, ampak meni to ne vzbuja nekega zaupanja (ja, imam prihranke na NLB).

oldguy, zanimivo, veš NLB je v večinski lasti države. Ta minus, plačujemo državljani. Da idealno bi bilo za nekoga banko puf, na enak način, kot je poslanec SD ukinil SDK. Torej uničiti sledljivost denarja, od kod je prišel in kam je šel. Namreč to preverja davčna uprava, in inšektorat. Pri nas ni tako kot zunaj, ko ti dejansko vse zapelnijo, potem pa ti dokazuj, kako si do tega denarja prišel.
Dejansko bi z uničenjem državne banke, rešili gradbince, ki jim kredita nebi bilo potrebno vračati, od tu bi kot rečejo 3600EUR/m2, brez težav znižali na 2800EURm2, toliko je namreč vrednost zemljišča, pa bi še vedno bajno zaslužili. E samo en problem je, banka ni imela 2 miljEUR kapitala, ta kapital je vlagala država, in banka se je zakredititala. Torej bomo MI, plačali dolgove tajkunov, gradbenikov, itd, torej 2x. Žalost te zgodbe pa bi bil ta, da kredite za stanovanja navadnih ovc za šišanje nebi puf, izginilo, in bi te kredite še vedno morali odplačevati. In ve kje je tu največja poanta, plačevali bi jih morali državi, iz istega prihodka, kot bi plačevali dolgove banke :P.
Da na tak način bi rešili gradbince.

Kar se tiče subvencij delovnega časa, to ni bilo nikoli mišljeno podpora delavcu, ampak podpora lastnim donatorjem. Edini pravi način je bil in je še vedno, da subvencijo dejansko da delavcu zavod. Ne pa da s subvencijo operira podjetje, ki jahko dejansko to skrije kot nepovratno pomoč podjetju, delavec pa od tega ne dobi nič. To se je dejansko dogajalo, v marsikaterem podjetju, katerega nadzor je imel trenutni trojček.

oldguy, zanimivo, veš NLB je v večinski lasti države. Ta minus, plačujemo državljani.

Da, to je temeljni problem. Ker to, da je v lasti države, ne pomeni, da dela karkoli v interesu ljudstva, ki je "lastnik" te države. Odprodat bi jo morali že zdavnaj. Pufi pa ne zapadejo kar tako zlahka, ne skrbi. Tudi terjatve so stečajna masa, če pride tako daleč...

Ko je že ravno govora o arhitektih in novejših stanovanjih... Moja mama ravno menja stanovanje in je v igri tudi novogradnja (leto izdelave 2009). V tem primeru gre za enosobno stanovanje/garsonjero, cca 30m2 bivalne površine: Kljikot

Totalno butasta razporeditev prostorov (če sploh lahko govorimo v množini) - kuhinja je predvidena v skrajnem delu stanovanja, nasproti balkona (tja so pripeljani priključki za vodo). Če torej želiš koga povabiti na obisk, ga povabiš v del prostora, kjer imaš posteljo. Vrat ni. Ko torej kuhaš, se ti vonjave širijo po celem prostoru, tako da tudi ponoči lahko uživaš v aromi česna, čebule, cvrtja... Prostora za omare skorajda ni. Glavno, da je v sredini stanovanja močno predimenzionirana kopalnica. Cena stanovanja 55.000 EUR, Jesenice.

Vprašaš se, kaj hudiča so mislili arhitekti. Kdo načrtuje tako butaste stavbe, brez smisla za bivanje. To ni prvi arhitekturni dosežek, ki sem ga bil priča v zadnjih letih (da ne omenjam, kako si je arhitektka zamislila delovne prostore v podjetju, kjer delam - užas!)

No, mama išče tudi druga, starejša stanovanja (tudi 40+ let stara) in med tistimi, ki jih je gledala, so bila po kvadraturi tudi manjša (26-28m2). Zanimivo, stanovanja imajo uspešno ločeno kuhinjo od dnevnega prostora/spalnice, tako da lahko brez skrbi skuhaš pečenko in se ti pri tem ne usmradi cela spalnica. V kuhinjo lahko povabiš tudi prijateljico na kavo, brez da bi ocenjevala, kako brezhibno imaš postlano posteljo. Kopalnice v takšnih starih stanovanjih so sicer precej manjše, ampak dovolj velike za eno osebo. Predvsem pa je dovolj funkcionalnih sten, kamor lahko postaviš omare.

Skratka - novogradnja fails. Enosobna/garsonjerna stanovanja, ki jih projecirajo, so totalen pofelj - nefunkcionalna do amena. Glede na to, kako ste opisovali tudi večje stanovanjske enote, lahko samo rečem, da arhitekti očitno projeciranje novejših stanovanj doživljajo kot osebne egotripe oz. umetniške projekte, ne razmišljajo pa o osnovi: da rabiš funkcionalno stanovanje, s smiselno razporejenimi prostori.

V luči tega je potem jasno, da se nova stanovanja prodajajo za nenormalno visoke zneske: gre pač za umetniške izdelke.
- Hoc est qui sumus -
««
11 / 69
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako določit pravo ceno stanovanja, hiše ipd. ?

Oddelek: Loža
446247 (3304) techuser
»

Najem stanovanja, blok vs hiša? (strani: 1 2 )

8622983 (17831) BorutO
»

Stanovanjski kredit - izračun (strani: 1 2 3 )

11134623 (31665) Ganon
»

Zakaj država ne obdavči nepremičnine, kot Američani? (strani: 1 2 )

7416403 (14889) Furbo
»

Kako živeti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9016536 (14839) Matako

Več podobnih tem