» »

Ustrahovanje pred pričanjem na sodišču

Ustrahovanje pred pričanjem na sodišču

Karaya 52 ::

Pred parimi leti sem bil priča kaznivemu dejanju. Eden izmed obdolžencev se je očitno dokopal do imen prič in sedaj s "pozdravi" preko spletnega portala daje vedeti da ve kdo v resnici smo. Vse skupaj je otročje, oseba pa ne ve da si želim podobnih konfliktov.

-Kako iz situacije potegniti največ?
-Kdaj se smatra da gre za grožnjo?
-Kako so prišli do mojega imena?

Wox ::

Se pravi, da ni problem v ustrahovanju, ker si dejansko želiš podobnih konfliktov in iz situacije potegniti največ. Največ česa pa?
Mogoče bi koristil kakšen posvet z odvetnikom/pravnikom.

Karaya 52 ::

Tako nekako. Fantom grozi zaporna kazen in kot mi je znano, ustrahovanje prič njihovemu stanju ne pripomore, zato mi gredo lasje ker moram trpeti to predrznost. Finančna satisfakcija je zadnje kar iščem, lekcija, da v tej državi balkanski posli ne vžgejo bi bila dovolj.

Wox ::

Kot že rečeno. Na tvojem mestu bi se posvetoval o tej zadevi z odvetnikom. Na tem forumu so bolj računalniško obarvane tematike. Sicer uleti kakšen pravnik tu pa tam vendar pa bi jaz na tvojem mestu iskal informacije iz prve roke. Srečno.

BlueRunner ::

Iz situacije ne boš potegnil čisto nič dobrega. Samo razmisli: kako bo tvoje življenje lepše ali boljše, ker se boš moral ukvarjati še z eno stvarjo, ki ni tvoj hobi. No, razen če je neprestano kreganje tvoj hobi...

Nekaj se smatra za grožnjo, kadar se počutiš ogroženega in kadar se poskuša od teme izsiliti dejanje, ki ga sicer ne bi storil.

Do imena so lahko prišli v sodnem spisu, saj ima obtoženi v kazenskem postopku pravico videti vse dokaze proti sebi. Če nisi anonimna priča, to pomeni, da tudi obramba ve kdo si.

Če iščeš pameten nasvet: podaj prijavo na policijo, ki bo po uradni dolžnosti incident preiskala. Glede na to, da so grožnje pričam zelo resna stvar, jih policija tudi zelo resno obravnava. Za ostalo pa get over it.

Karaya 52 ::

Kako pa izgleda pričanje na sodišču? Je vse skupaj zreducirano na vprašanja obrambe in tožilstva oz. si je smiselno kaj pripraviti?

borchi ::

če imaš namen le povedat kar si videl (kar se nekako itak pričakuje od priče), se nimaš kaj posebej pripravljat...

če te pa ima tožilec kaj za "natrenirat", te bo pa že natreniral.

(vsaj tako je v filmih :D)
l'jga

BlueRunner ::

Pripravi se samo na to, da boš govoril to, kar si kot priča videl. Ne ugibaj in se ne zapletaj v interpretacije. Če se tvoje izjave na sodišču ne bodo ujemale z izjavo, ki si jo podal policiji/tožilstvu, potem pričakuj vprašanja na temu zakaj si se premislil. Če v nekaj nisi 100% prepričan, najprej povej, da nisi prepričan, preden poveš v kaj nisi 100% prepričan. Nikomur ne segaj v besedo. Odgovarjaj samo na vprašanja, ne dodajaj svoje vsebine. Stavki naj bodo kratki in jedernati - boš takoj videl zakaj.

Pa ne pozabiti kako je ime tvojemu očetu. ;)

#000000 ::

Prvo kot priča si dolžan pričati in o zadevi govorit po resnici, drugače lahko kazensko in materijalno odgovarjaš (glej zakon o krivem pričanju)

Povej samo to kar si videl-bil priča, če ti grozijo, to povej preden začneš pričat, pač poveš da si bil deležen groženj s strani tega in tega ter kaj točno so ti zagrozili.

Pričanje se ponavadi v stilu, naj priča izpove vse kar o zadevi ve, ko boš povedal svoje se bo odzvalo tožilstvo in obramba ter te bodo spraševali vse živo, največkat pa koliko si bil od tistega kar si videl oddaljen, ali je bila tema ali dan, koliko je bila ura, kdo eventuelno bi lahko še zadevo videl, ali ste z obtoženimi v kakem konfliktu od prej ter ali se jih bojiš ipd.

Karaya 52 ::

Kot pravim, preteklo je že nekaj časa. Kako lahko pričakujejo da se bom spomnil vseh detajlov oz. da ne bom česa pomešal? Lahko zaradi tega primer pade?

Avenger ::

Ne sekiraj se zaradi detajlov, poveš pač kakor dobro se spomniš, sicer je pa bluerunner že vse povedal.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Milko Novič oproščen (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22232569 (19071) Sergio4
»

Britanski cariniki čekirajo mobilne telefone, policija bi tudi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
12632833 (29783) AndrejO
»

Nov članek: Varnost slovenskih GSM omrežij IV (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nova vsebina
9925377 (20418) antonija
»

Kolegu policija zasegla PC, ki ga rabi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11030404 (26159) poweroff
»

Pričanje oz. kako se legalno izogniti pričanju na sodišču ?? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8122640 (20149) nurmaln

Več podobnih tem