» »

Kam po OŠ :S?

Kam po OŠ :S?

Briozaver ::

Sem v 9.r oš in moram pač do enga februarja vedit kam naprej????
Me zanima : računalništvo, policist in kuhar...
Zdaj če ima že kdo kak poklic z stem in mi lahko razloži.

Hvala:D
  • odbrisal: Primoz ()

Mentalist ::

S kot pa si doma, jas bom šel čez 3 leta na SERŠ, baje je zakon.
Lool.

Briozaver ::

sm v med brežcah in krškem

Meizu ::

Joj, nastel si med seboj tako raznovrstne poklice, da bolj ne bi mogu. Kot policist bos tja bolj na 3 krasne studiran, ter nic kaj dobro placan. Ce te zanima racunalnistvo ali kuharstvo, potem se moras odlocit, kaj te bo v zivljenju bolj veselilo - delo v restavraciji ter pripravljanje hrane, ali delo z racunalniki, programiranje itd.? Zavedat se moras, da je studij racunalnistva kar posteno stopnjo visje od kuharstva in bo zahteval vec dela in predanosti.

Briozaver ::

dej mi nekaj o kuharstvu povej kom? kje KRAJ? keri predmeti??

Chelios ::

Jaz lahko osebno rečem, da se SERŠ drek od šole. Točno raje nebom podajal obtožb ampak obsega nepravično ocenjevanje (šenkanje po domače), reda ni nobenega, včasih kakšne informacije sploh ne moreš dobit, roki za izpite so objavljeni tik pred zdajci, da o stanju šole same (trenutnem) in kvaliteti predavanj pri večini profesorjev sploh ne govorim.
Just juice me!

Briozaver ::

kaj pa policaj?

Meizu ::

Jst predlagam da se vpises najprej na eno posteno gimnazijo (ala Poljana ipd.) ter nato na zelen studij.

overlord_tm ::

Sicer pojma nimam, ampak se mi zdi da majo take stvari ki imajo zveze z hrano v BICu. Pod ZS (z strehcami) poglej. Za racunalnistvo bi ti pa priporocal gimnazijo, ker na nasih srednjih racunalniskih ne naucijo nic, tako da vsi zahtevajo ponavadi vsaj VSS izobrazbo. Gimnazij imas malo morje, ce si kolikor toliko resen, ti bo za na fax najbol nucala Vegova oz. kaka gimnazija, ki ima tehniski program smeri racunalnistvo. Resen govorim zato, ker se da cez vegovo pridt tud zelo na izi, samo potem na faxu pogrnes tolk kot si dolg in sirok.

Briozaver ::

Izobraževalni programi
-Tehnik varovanja
pridem do policaja potem?

blackbfm ::

Za začetek se lahko naučiš google uporabljat.

http://www.policija.si/images/stories/P...

Če hočeš pa bit še kaj več v tej smeri moraš it pa na fakulteto za varnostne vede.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()

cewapcic ::

kokr sm slišu je bl slaba glede zaposlitve s končano fakulteto za varnostne vede...
baje jih je preveč

Meizu ::

cudno... :)

t-zonaz ::

Najbolje najprej na gimnazijo, kjer dobiš eno splošno izobrazbo in vse možnosti za vpis na kateokoli fakulteto.
t-zonaz

cyber_killer ::

Ne na gimnazijo nikakor, 4leta boš zagonu za kaj? Poklicna zakon, nadaljuješ na bolonjcu fax. Najbolje kakšna Vegova. Kuharstvo jah kaj pa vem, če boš mojster kuhanja bo to fajn, drugač pa plače so tam 700-900EUR za tiste s par let izkušnjami. Računalništvo pa sigurno več.

mare_ ::

dej mi nekaj o kuharstvu povej kom? kje KRAJ? keri predmeti??

Pa ne vem, glede na to, iz kje si, gostinska šola v novem mestu?

blackbfm ::

Ne na gimnazijo nikakor, 4leta boš zagonu za kaj?


Zato ker čez 4 leta sigurno bolj veš kaj bi rad počel, kot pa takoj po OŠ. S srednjo šolo praktično izvisiš, razen če si odličnjak in se ti da delat še dodatno maturo..v vseh ostalih primerih majo gimnazijci veliko prednosti. Izbira visokošolskih programov je pa tut bolj bedna.

Tako da, bolš je že v osnovi it na gimnazijo, če si sposoben. S srednjo šolo imaš samo dodatne obveznosti za opravljat če hočeš na koncu imet kaj več.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()

Sirko20 ::

Če se boš odloču za računalništvo ti vsekakor priporočam Vegovo. Kot nekdanji dijak na Vegovi ti lohka povem, da ne bo nobenih problemov, če boš resen pri učenju. Profesorji so odlični in ni razloga, da je nebi naredil. Sam sem sicer delal Energetiko, ampak sem imel veliko stikov s kolegi iz računalništva, pa nisem nikoli slišal pritožb, ki se bi nanašale na profesorje oz. na sistem dela na šoli. Tudi življenje na šoli je pestro, kar naprej so izleti s klubom V4, največkrat v tujino, pa dnevi odprtih vrat, velike količine športnih dejavnosti skozi celo leto,...

Priporočljiv je ogled šole na informativnem dnevu, ker predstavijo šolo takšno kot je, ne pa takokot po nekaterih drugih šolah, kjer napihnejo vse podatke o sebi in o dosežkih svojih dijakov (verjem sem bil na kar nekaj info dnevih po drugih šolah). Ni izključeno, da ne bom šel letos pogledat profesorje za info dan, da se mal pogovorimo, ipd.

Predlagam da si pogledaš kateri poklici se iščejo in izbereš med njimi tistega, ki ti najbolj leži

Ne jemlite tega posta kot reklame za Vegovo, ker to ni. Je samo napisana osebna izkušnja.

LP

p.s.: po 4 letih gimnazije se boš še bolj težko odloču kaj bi rad počel v življenju, pol boš pa pristou na Filo faksu, al pa na FDV.

@blacklw: Js sm delu pr matur še en predmet, k je biu tolk lahek da je že kr smešno, pa sm zdej na FE UNI. Ne vem kaj vidš u gimnazijah, po 4 letih maš neko osnovno izobrazbo, a nobene možnosti takojšne zaposlitve, morš it nujno naprej študirat. Pri strokovnih šolah tega ni, lahko se takoj zaposliš, če ti paše.
pazite se me, znam bit nevarn :(

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Sirko20 ()

overlord_tm ::

No, glede vegove pa info dneva ... enako napihujejo kot drugi :D

blackbfm ::

@blacklw: Js sm delu pr matur še en predmet, k je biu tolk lahek da je že kr smešno, pa sm zdej na FE UNI. Ne vem kaj vidš u gimnazijah, po 4 letih maš neko osnovno izobrazbo, a nobene možnosti takojšne zaposlitve, morš it nujno naprej študirat. Pri strokovnih šolah tega ni, lahko se takoj zaposliš, če ti paše.


Poklicna matura z dodatnim predmetom ni enakovredna gimnazijski. Z gimnazijsko lažje prideš kamorkoli in imaš še vedno več izbire. Kar se pa tiče strokovnih šol je pa tako da 3/4 folka po koncu šolanja nima kaj dosti pojma. Ja če hočeš se lahko dosti naučiš, ampak sistem je tako narejen da prideš komot skoz če se stvari piflaš, čeprav nimaš pojma o čem se gre. Razlika po končanem šolanju je samo v tem da imaš po gimnaziji prednost in bistveno več izbire za nadaljno šolanje. Če pa se že hočeš zaposlit, se pa tistih nekaj stvari lahko tut gimnazijec komot nauči sproti s prakso, če ga stvar zanima seveda.

bluefish ::

Če misliš iti za kuharja, potem je gimnazija brez pomena. Kljub vsemu pa je na podlagi zanimanj videti, da pravzaprav resnično še nimaš pojma, kaj bi rad počel. Ravno zato je morda najboljša izbira neka splošna gimnazija, seveda ne vsaka leva, potem pa naprej po želji.

RazzorX ::

Nekdo, ki je govoril o odličnih profesorjih na Vegovi. Lahko rečem samo "japajade". Ocenjevanje pri večini predmetov je tako neumno, da bolj skoraj ne more biti, nekaj profesorjev pa te celo dobesedno "zajebava v glavo", pa so spet nekateri, ki o lastnem predmetu nimajo pojma in berejo z lista ali pa govorijo čisto druge stvari pri predmetu, ki se ga sploh ne tičejo (ne bom govoril točno kdo). Seveda se najde tudi nekaj zelo dobrih profesorjev, vendar pa jih nimaš prav dolgo ali pa so zelo redki. Ne vem odloči se sam, na Vegovi se boš moral kar veliko veliko bolj potruditi kot na kakšni gimnaziji (odvisno kateri).

;-) ::

Odloči se za rač. ali kuharja, policaj si lahko še vedno;)

Sirko20 ::

RazzorX ker program pa delaš? Da vidm prbližn o kom govoriš :), Js osebno sem meu odlične profesorje, je pa odvisen kak odnos ma posamezen dijak, al pa tut ceu razred do njih. Če je odnos korekten pol tut ni t.i. "zajebavanja".

@blackclw: lej tist k se na strokovnih - tehničnih šolah ne misljo nč naučit, pa brez zamere, po mojem mnenju nimajo tm kej iskat. Največkrat je njihova ideja "bom šou na strokovno šolo, se napiflu za teste, pol pa use pozabu". Taki osebki bi se mogl mal zamislt nad sabo in že v štartu dobr razmislt kva želijo počet u življeju.

LP
pazite se me, znam bit nevarn :(

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Sirko20 ()

blackbfm ::

Taki osebki bi se mogl mal zamislt nad sabo in že v štartu dobr razmislt kva želijo počet u življeju.


Saj zato pa pravim da je boljše it za začetek na neko splošno gimnazijo in se kasneje odločiš kaj bi počel, ker po koncu OŠ noben nima pojma, razen redkih izjem. Ok, razen če komaj zdelaš OŠ, potem je druga situacija.

zlobcek ::

Tole s splošno gimnazijo se tudi jest niti slučajno ne strinjam.

4 leta hodiš na splošno gimnazijo, kaj pa pol? Ne znaš nič uporabnega, nadudlan si kozlarije. In to vedo tudi delodajalci. 100x boljše, da letiš na Vegovo, strojno, gostinsko, imaš po 4 letih poklic in avtomatsko možnost it konkretno na svoje, če ti gre kaj narobe na faksu. Seveda, tako kot ste zgoraj rekli, si dober če te stvar vsaj malo zanima.

Tale šolski sistem je dons pr nas zdrkan res ama čist do daske. Delovne sile ni (vem, ker imam jest kot pravna oseba povpraševanje na borzi), noben ne zna nič, ker so vsi matematićarji sa gimnazije. In tud na splošno noben nebi delu, sploh...

Sam na srce ti polagam, pust splošno gimnazijo namir in se nekam usmer. Boljš to spremenit pol, kot pa v 4 letih neki z velikim pompom zaključit in potem pogruntat, da si itak točno tam, kjer si zdele. Pojma nimaš kaj bi delu, ker ti gimnazija tega pač ne da, ker niti ni zato tam. Gimnazija je sama seb namen.

Basta.

p.s. pa še to - ti povem iz prve roke, da univ.dipl.ing.str, ki je delal prej splošno gimnazijo, večinoma pojma nima, kaj je to strojništvo. Boljše se dela s človekom iz srednje str.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zlobcek ()

overlord_tm ::

jah no, po drugi strani pa koliko poznas uni. dipl. mat ki so naredili FMF z sredno solo? Za vecino naravoslovnih univerzitetnih programov si rabil gimnazijo, Kako so to spremenil z boloncem nevem, ampak verjetno zdaj je tudi srednja zadosti.

blackbfm ::

zlobcek ne seri. Na moji šoli 3/4 folka ni imelo pojma v kakšnem poklicu sploh so.. Če te stvar zanima in imaš veselje je drugo, ampak tako na splošno povedano, to da greš kar tako za foro na eno strokovno šolo ker pač moraš nekam it, niti slučajno ne pomeni da boš po koncu šolanja znal kaj delat. Pa da te zaposlitev že kar avtomatsko čaka. Ampak nevem zakaj to nekateri kar tupite v nedogled. V bistvu je na koncu važna bolj iznajdljivost kot šola. Pa to ne pomeni da ni vredno hodit v šolo.

Jebac18 ::

jaz moram povedat da hodim na medijsko in grafično v lj in da je uredu šola ni mi žal da sem izbral to šolo ...sem pa trenutno 4i letnik ..je pa res da sama šola tko od uzunaj je u razsulu in notri tudi pa še lahka je :D aja pa če greš na gimnazijo nisi pol ubistvu nč tko si pa pol v tem primeru jst medijski tehnik :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jebac18 ()

arozma ::

Priporočljiv je ogled šole na informativnem dnevu, ker predstavijo šolo takšno kot je

Jest pa mislim, da na podlagi informativnega dneva ne moreš vedet katera šola je boljša. Tam se tudi ne moreš odločiti in rečt sem bom šel zato ker je to pa to bolje kot tam itd. Na informativnem dnevu ti predstavijo samo zunanjost in eno statistiko. Tam ne vidiš profesorjev in kakšne odnose imajo z dijaki. Pravtako ne veš v kakšen razred boš prišel. Tudi zaradi tega so odnosi profesorjev lahko slabši kot sicer (ne nabijam nekaj v prazno ampak govorim tako kot je). Sploh pri profesorjih ki ne znajo vspostaviti reda. Največ izveš od dijakov ki obiskujejo/so obiskovali določeno šolo. Na vsaki šoli pa se najdejo tudi totalno nesposobni profesorji in odlični profesorji.

Je pa šolstvo itak tok v k**cu, da nikjer ne boš čist zadovoljen.

RazzorX ::

@Sirko20
Delam program računalniški tehnik. Najboljši primer je profesorica za kemijo, da dam kar konkreten primer. Sošolec je dobil kemijo test NMS, zmanjkalo mu je pol točke in jo je nekje našel. Profesorica mu je popravila za 0.5 točke in napisala 2. Pogledala je še test za minuto in rekla, da ne zna nekje prebrat ali je "a" ali "o" in mu zbrisala pol točke in napisala NMS. Če pa to ni zajebavanje pa ne vem.

bluefish ::

Kakšna Ukmarca?
Ko sem še jaz hodil v gimnazijo sem pri enem od testov ob strani naredil pomožen izračun. No, ženska je to razumela, kot da sem sosedu pisal rešitev in je kar na slepo talala cveke. Na srečo smo se pritožili in zadeva se je rešila.

RazzorX ::

Ne, druga, Osredkar. :) Se mi zdi da je bil pri nas zelo podoben primer tvojemu. Je bil še en primer ko je sošolcu pri popravljanju prečrtala vse po vrsti na testu in mu rekla da ni popravil pa je potem gledal test in ji govoril zakaj je črtala rezlutate ki so pravilni, na koncu je dobil 3. Take profesorje bi enostavno morali odstraniti iz šole.

Ktj ::

zlobcek ne seri. Na moji šoli 3/4 folka ni imelo pojma v kakšnem poklicu sploh so.. Če te stvar zanima in imaš veselje je drugo, ampak tako na splošno povedano, to da greš kar tako za foro na eno strokovno šolo ker pač moraš nekam it, niti slučajno ne pomeni da boš po koncu šolanja znal kaj delat. Pa da te zaposlitev že kar avtomatsko čaka. Ampak nevem zakaj to nekateri kar tupite v nedogled. V bistvu je na koncu važna bolj iznajdljivost kot šola. Pa to ne pomeni da ni vredno hodit v šolo.


zlobcek ga nič ne serje! Se kar strinjam s tem kar je povedal. Pa četudi 3/4 nima pojma v kakšnem poklicu so lahko ti po SŠ odprejo sp kar z gimnazijo ne moreš, pa tudi če nima veze s tem kar si se šolal. Če realno pogledamo kamorkoli prideš delat se na novo naučiš. Če si pa "zgubljenc" in ti ni jasno kaj bi delal ti pa tudi gimnazija ne pomaga.

Kar se pa tiče faxa ti pa da gimnazija edino prednost v matematiki pa še ta ni tako velika. Ne govorim o tem koliko kdo zna ampak kaj ti je ponujeno skozi SŠ. Namreč če učenec skozi SŠ bolj malo odnese je to njegov problem.

Trenutno lahko primerjam gimnazijce s tehniki kako se kdo obnaša na faxu. Gimnazijci so bolj pridni kar se tiče učenja vendar jih pa tehniki nesemo v razumevanju snovi. In pa tudi razlika se po prvem letniku obrne v korist tehnikov.

Na žalost pa trenutno edino eno primerno SŠ vidim, katera ima soliden poklicni progrem, da lahko primerno nadaljuješ na faxu. To je vegova. Res da te tam nekateri učitelji zajebavajo vendar ti pa dajo primerno podlago za FE oz katerokoli drugo naravoslovno fakulteto.

To niso dejstva ampak samo videnje tega problema iz mojega vidika!

blackbfm ::

Zakaj pa z gimnazijo ne bi mogel odpret sp?

Ktj ::

Men je blo tko predstavljeno lahko pa da se motim.

Gandalfar ::

na koncu dneva imas da naredis vsaj diplomo, verjetno pa brez bolonjskega magisterija sploh ne bo slo. Ceprav se ti danes zdi ta trenutek 10 let dalec (kar tudi je), pa ga hoces docakat z vsaj taksnim papirjem v roki.

Torej, gimnazija, nato pa univerzitetni studij dalje. Ce kadarkoli vmes ugotovis, da ne mores, se lahko mirno vpises za kuharja in naredis samo diferecialne izpite. Policija pa te bo z vsako strokovno izobrazbo tudi vesela.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Punca -> Tehnik računalništva, Vegova LJ (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
12931384 (25045) x128
»

Izbira srednje šole - Računalništvo (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6014658 (12346) amacar
»

katero srednjo šolo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6310395 (6990) Janac
»

kam naprej (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
649452 (8262) overlord_tm
»

naprej za šolanje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
13747778 (45260) Jan987

Več podobnih tem