» »

Indukcijsko kuhališče

Indukcijsko kuhališče

WarpedOne ::

Odločitev je padla, smo tik pred tem, da naročimo (fanfare ...) indukcijsko kuhališče. Budget je seveda omejen in zato cena na prvem mestu. Odločitev je tako tole: Gorenje IT606AX.

Predno pa dokončno kliknem "Kupi", me zanimajo izkušnje s temi zadevami. Kakšno mnenje? O tej konkretni zadevi? Kakšne so sploh dejanske razlike med različnimi modeli različnih proizvajalcev? Ko človek gleda specifikacije teh reči je mal težko razumet zakaj ena stane 500 EUR druga pa 1500 EUR. Na oko ni videt nobene pomembne razlike med njimi razen imena in številke v oznaki. Bral sem navodila za Bosch ploščo in za to Gorenjevo. Praktično isto. Kaka ideja?

Doma zahtevajo rob okrog plošče, ker jih je strah polivanja po tleh. Kolk je tak rob učinkovita prepreka temu polivanju? Kako zelo so te plate občutljive na praske? Ali pokanje zaradu udarcev (ja, včasih kak težek poln pisker zdrsne iz rok...)?

Za konkretno ploščo piše da je minimalni lonec na manjših grelih tak z 11 cm premera. Predvidevam da ni važen samo premer ampak tut "masivnost" - torej kak zelo tanek pleh tut odpade?

Menda se dobijo tudi železni podstavki preko katerih lahko z indukcijo potem kuhaš tudi v ne-železnih loncih. Ma kdo kak link do take reči?

Še kakšen drug nasvet, izkušnja? Hvala v naprej :)
Are you not tired of being wrong again and again?

BlaY0 ::

Rostfrej rob okoli pride predvsem prav, da ne poškoduješ plošče po robovih. Hitro se namreč zgodi, da ti kaj pade na rob in se zadeva odkruši.

DoberMan ::

Jaz kuham na indukciji sedaj cca. 3 mesece, imamo pa eno gorenjevo ( mislim da tole ).

Glede velikosti posod je 11cm že dokaj mala posodica, mi uporabljamo take male lončke za greti mleko ali pa kakšno džezvo ki so okoli 10, 11cm pa ni nobenih problemov s segravanjem. Tudi same posode ni nujno da so težke železne, pomembno je samo da se na dno posode prime magnet. Če se, je posoda uporabna. Pri gorenju dobiš 3 posode gratis in je vsaj za začetek. Boš pa verjetno moral kupiti kakšno ponev, saj "običajne" tefalove niso uporabne.

Razlike v ceni so med drugim zaradi moči posameznih plošč, saj imajo nekateri modeli "boost" kar omogoči še enkrat večjo moč plošče kot običajno.. npr. tale ima boost funkcijo in če pogledaš moči posameznih grel je npr. levo spredaj: 210 mm, 1,5/3 kW.

Samo kuhanje je zanimivo, sploh na začetku. Stvar se zelo hitro segreje in če nisi pazljiv se zažge, tako da je pametno imeti sestavine prej pripravljene da potem samo v posodo mečeš. Npr. mleko iz hladilnika se v 1 minuti segreje tako da ga skoraj ne moreš piti in ga mi potem za otroka še malo pohladimo. Olje je prav tako dovolj vroče v npr. 30 sekundah. Se pa da vse skuhat brez težav, tako govejo juho kot palačinke. Oboje preizkušeno.

Še ena stvar je meni zelo všeč in sicer to da se plošča prilagodi velikosti posode in segreva samo tam kjer je posoda, kar posledično pomeni da se, tudi če se kaj polije, to ne zažge in je čiščenje lažje. Glede prask jih v 3 mesecih še ni, ampak to je prekratka doba da bi lahko kaj resneje ocenil.

Pyr0Beast ::

Problem je s nemagnetnimi piskri.

Nezažiganje je velik + Samo odmakneš posodo in obrišeš. Pri infra grelcih se ti vse lepo zapeče.

Rob je dokaj uporaben, vendar ni tako visok. Se ne poliva ker posoda nima kam pasti.

Možne motnje v omrežje in v okolico. Možni crk elektronike.

Če ga greš kupovati samo zaradi šparanja se ti ne splača.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

WarpedOne ::

Razlogi menjave so:
- obstoječem plinskem štedilniku po 25ih letih pojema sapa (predvsem vgrajena pečica je bol kot ne le še za okras)
- nošnja polnih plinskih jeklenk v četrto nadstropje po stopnicah ni več športni užitek za nikogar v družini (ne, nimamo dvigala)

Vsi smo že siti plina in zapletov okrog njega. Klasična elektrika je pa počasna in štorasta za kuhat. Šparanje sploh ni v igri, sam da strošek dodatne električne energije ne bo bistveno višji od stroška plina.

Glede crka elektronike - 5 let garancije. Good enough. Motnje v omrežje? To pač ni naš problem ampak problem Gorenja, ki to prodaja.

Nemagnetni so seveda skoraj vsi naši piskri. Zato pa študiram in sprašujem po tistih železnih ploščah. Ne vidim zakaj kakih 5mm debela okrogla plošča pod piskrom nebi bla rešitev "problema nemagnetne posode"?
Are you not tired of being wrong again and again?

Pyr0Beast ::

Aha, če je bil plin potem je v redu zamenjava.

Motnje v omrežju so tvoj problem, če ti zaradi tega mrkne wifi ali televizija :)

Potem ti piskri ne bodo dobri. Glede železne plošče se ni pa še nobeden spomnil :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

telexdell ::

Železna plošča se mi zdi bol tak-tak. Železna plošča bo tako hitro segreta kot se segreje klasična grelna plošča, prehod toplote na lonec pa bo tudi enak. Ko odmakneš lonec se indukcijska plošča izključi, pri plošči bo grela še naprej. Kam boš potem odmikal vročo železno ploščo npr. pri menjavi loncev (primeren za indukcijo/neprimeren)?
Se mi zdi, da se z uporabo železne plošče izniči prednost indukcijskega štedilnika in se približamo klasičnim grelnim ploščam (velika plošča-mali lonec, enak prehod toplote, izgube energije, čas trajanja kuhanja...).
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

WarpedOne ::

Ja, to bo kr držalo. Podstavek gre bol v smeri, da ni treba kr v istem momentu vse obstoječe posode podarit žlahti, da kaka ponev posebna je še pogojno uporabna dokler druge ne kupiš.

Pa tut vsa "primerna posoda" ni ravno primerna:

Are you not tired of being wrong again and again?

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: WarpedOne ()

Super Sonic ::

Ravno kar sem montiral novo kuhinjo v hišo.

Po posvetu sem se odločil podobno, z eno izjemo - Bosch in ne Gorenje.

Gorenje so mi v grobem odvetovali, češ, da gre za slabe produkte. V sedanjem stanovanju sva imela električno ploščo od Gorenja in so jo, sedaj bo stara 2 leti, že dvakrat popravljali. Pomivalcev od Gorenja sploh nihče ni rad prodajal, ker so od Boscha za le malo več denarja, 3x boljši. Baje. Ne vem, govorim kar sem slišal.

Ne rečem, da je Gorenje zanič, rečem samo, da je Bosch boljši in da se zdi, če zadevo kupuješ za dalj časa, je to bolj "varen" nakup.

Sicer pa vso srečo pri nakupu!
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Pyr0Beast ::

Warped One ? To ti je grelo pisker samo na enem mestu ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

WarpedOne ::

Ni to moja slika, to sm najdu na enmu drugemu forumu.
Očitno je bla stvar iz več različnih materialov in je indukcija laufala samo v samem dnu posode, prevajanje toplote do vsebine je bilo pa " zelo švoh". Baje se to dogaja s "čip posodo iz IKEE". Ne vem, morda samo nehote širim dezinformacije in FUD :)

Edit: morda ta slika sploh ni indukcija ampak klasična keramična Hi-Lite in je tist rumen odsev odsev grelca?
Are you not tired of being wrong again and again?

Zgodovina sprememb…

Spajky ::

Kaj pri vas nimate dostave jeklenk na dom? Za pol cene se dobi soliden plinski štedilnik + vsa posoda ostane, pa še nobenega roba ni treba inštalirat. Jest npr.ne bi sistema menjal :8)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

WarpedOne ::

Nimamo dostave na dom. Tudi če bi bla, bi jeklenke dostavili le do bloka. Mal dvomim, da bi jo dostavljalc nesu gor v 4. štuk zastonj.
Are you not tired of being wrong again and again?

Boeing ::

Jaz sem nabavil Boschevo plato, predvsem zaradi boost funkcije in ker je plata imela že nasplošno večje moči po posameznih kuhališčih, kot gorenjeva. Skupna max moč gorenjeve plate je bila cc 5kw, boscheve pa 8. Go figure.

Druga stvar, posode načeloma ni potrebno menjati. Emajlirane posode delajo ok, obične železne (wmf, amc ipd) tudi, ne delajo pa aluminijaste in stare - ta prve teflonske posode.

Teflonske posode za indukcijsko plato moraš žal kupit posebej, so pa dandanes načeloma že vse prirejene za indukcijo, tako da moraš met srečo, da natrofiš na kakšno staro zalogo. Sicer pa poglej na spodnjo stran posode, če je gor narisana tuljava, je to to.
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

OZZY ::

Ni rečeno da če spodaj ni tuljave, da ni primerna za indukcijo. Sem kupil kar nekaj posode brez tega znaka pa vse dela. Edino kar je sem vzel magnet s sabo in če se je prijel je posoda primerna.
Go with the flow.

Okapi ::

Nezažiganje je velik + Samo odmakneš posodo in obrišeš.
Mimogrede, indukcija dela tudi skozi papir. Daš pod pisker papirnato brisačo in še brisati ni treba.
nošnja polnih plinskih jeklenk v četrto nadstropje po stopnicah ni več športni užitek za nikogar v družini (ne, nimamo dvigala)
Ne vem sicer, koliko stane, ampak jeklenko lahko naročiš po telefonu in ti jo prijazni fant prinese do vrat in po želji tudi priključi.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

barbarpapa1 ::

Pozdrav

Kar se pomivalcev posode tiče, Gorenje nikoli ni delal svojih, temveč jih dela pod svojim imenom pri drugih firmah. Trenutno (vsaj po mojem vedenju) jim jih delajo ravno pri B/S/H-ju (Bosch, Siemens, Neff, Konstrukta, Balay, Gaggenau...). Sicer pa lahko pri vsaki marki dobiš "petkov" izdelek. Sodelavka ravno dobiva živčnega zaradi Bosch pralnega stroja, ki še ni dopolnil prvega leta starosti, pa bodo sedaj zamenjali vse (po treh neuspešnih servisih), razen ohišja...
Kar se indukcijske plošče tiče, delujejo s vsako posodo iz ferromagnetnih materialov (test z magnetom). Zato alu teflonke za ta namen odpadejo...

LP

Jože

nejc@ ::

Mimogrede, indukcija dela tudi skozi papir. Daš pod pisker papirnato brisačo in še brisati ni treba...

Kaj se zgodi s papirjem, če se dotika kovinskega lonca s temperaturo 200 stopinj?;)

Tomay ::

Imamo boschev pomivalni stroj in je vsaj za razred boljši od candy, zanussi, gorenje ...

Indukcijsko pa imamo kombinirano 2x indukcija 2x steklokeramična. Po treh letih je en okrušen rob in dokaj spraskana plošča sploh na steklokeramočnem delu. Tako da je kovinski rob dobra ideja. Večinoma imamo ikeino posodo in nobenih težav. Eno tefalovo teflonko, ki deluje tudi na indukcijski plošči samo je po letu dni uporabe precej zažgana in jo bo potrebno menjat. Teflonke na indukciji potrebujejo dlje, da se segrejejo in tudi hitreje ji pregreješ. Ne emajliranih lončkih so se upognila dna, najverjetneje zato ker je zmanjkalo vode in so se pregreli. Ženske je pač težje navadit, da tisto minuto počakajo pri štedilniku da voda zavre, ker potem hitro pozabijo ko odidejo iz kuhinje. Pač imajo "prekratko verigo".

Plošča še do sedaj ni pokazala motenj (baje, da se lahko pregreje in ven vrže error) se pa pregrevanje pojavilo pri pečici B9000AL, ki za moje pojme ni vredna denarja. Po kakem mesecu so crknili panti (tečaji vrat). Če pečemo kaj na programu za peko perutnine na več kot 170°C občasno začne nekaj sama preklapljat in na koncu zašteka ali pa vrne kako napako v stilu E5. Več elektronike pomeni tudi, da lahko več stvari crkne. Samo nekdo mi mora potrdit, da ima pečica Microsoftov operacijski sistem ;)
Voodoo 4Ever

WarpedOne ::

Evo, report po parih tednih uporabe.

Nabavili smo zgoraj omenjeno Gorenje zadevo s kovinskim robom. Prvo razočaranje je sledilo takoj ob prvi uporabi - džezva ne prime. Čeprav je "požegnano" taprava - magnet se prime nanjo, na dnu ma usekan štempl, da je združljiva z indukcijo. Problem je, da je očitno res premajhna. Uradno je minimum 11 cm premera, džezva pa ma cca 8. Smo nabavli drugo emajlirano in dela.

Je pa to tut edino razočaranje. Stvar dela navdušujoče fajn. Js nism noben kuhar pa zadnč sm si speku tri jajca brez vsake drame in čisto nič zažgana. Na plinu sm vedno naredu rjav rob okrog beljaka al pa napol surov beljak okrog rumenjaka. Tuki pa mi je v prvo uspelo spečt idealno.

Kuha je povsem simpl, vse kar je nucaš mal občutka na katero cifro nastavit začetno gretje in kolk spustit da potem še kr vre. To pa dobiš s prakso zelo hitro. Kolker je starše blo strah da bo šlo čez in se polilo po tleh - do sedaj še ni nikol stvar ušla čez. Predvsem ker tako hitro zavre, da človeka še ne prime dolgcajt in še ne gre stran - je zraven in lepo zmanjša jakost.

Želimo si le čimveč let delovanja brez okvar. Kakšni bojo stroški elektrike bomo vidl čez nekaj mesecev.
Are you not tired of being wrong again and again?

fosil ::

Vsi govorijo kako hiter voda zavre.

Ampak kaj pa ostale stvari?
Kaj pa stvari ki se počas kuhajo, al pa če hočeš recimo kakšno stvar počas pogret? Kako je s tem stvarmi?
Tako je!

darkolord ::

Ja pač nastaviš na manj ane :)

Me pa prov zanima, kako se obdrži površina s časom - čeprav zgleda enako, to ni steklokeramika ampak ponavadi kšna plastika, ki mimogrede sčasoma rata mat in je pol vse grdo. Vsaj tko sem slišu pa na tistih samostojnih indukcijskih kuhalnikih se to definitivno dogaja :)
spamtrap@hokej.si
spamtrap@gettymobile.si

Fairplay ::

Kje pa je možno dobiti te podstavke za posodo, na katero se magnet ne prime?

WarpedOne ::

Kaj pa stvari ki se počas kuhajo, al pa če hočeš recimo kakšno stvar počas pogret? Kako je s tem stvarmi?

Običajno maš 9 stopenj moči + Boost. Prva in druga stopnja sta glih tam nek da stvar topla ostane, okrog 4 stvar vzdržuje vrenje manjše količine vode, okrog 6-7 je že dolgotrajnejše cvrtje večje količine pomfrija, 9 je pogrevanje do vrelišča, potem pa je treba spustit, sicer ti vrže čez.
Tut peka palačink ni problem. Pač se je treba navadit, da greje dokler maš posodo blizu tuljave, če čist umakneš ne greje več, ko daš nazaj zopet greje.

Prvič slišim da bi bila plošča plastika. Na oko zgleda precej stekleno. Zraven je priložena greblca za odstranjevanje morebitnih prižganin - je konkretna jeklena britev s katero pa ne moreš risa narest.

Železnih podstavkov nism uspel najt. O njihovi smiselnosti je blo pa višje gor nekaj napisano. Zdej ne vidim več potrebe po njih. Za 40 EUR sm nabavu vso posodo, katero je blo treba nadomestit.
Are you not tired of being wrong again and again?

M-XXXX ::

Kako dolgo potrebuje, da recimo zavre en liter vode?

Tomay ::

V posodi iz ikee za 15EUR potrebuje 1000g vode 4 minute in 10 sekund.
Voodoo 4Ever

krho ::

Mi imamo Boshevo steklokeramično ene 5-6let. Sam ter tja je kakšen ris gor ampak zadeva ni globoka, se samo vidi, pa dostikrat vsaj kakšno mleko čez uide.. V glavnem, ko greš na morje v kakšen apartma, kjer je plinski štedilnik rataš pikast :P
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

WarpedOne ::

Steklokeramika ni isto kot indukcija. Doziranje moči ni tako hitro spremenljivo zato nucaš več vaje, izkušenj in pazljivosti, da ti stvari ne uidejo predaleč. Na indukciji lahk takoj prekineš dovod energije v posodo, na steklokeramiki je pa le še vmesna plata in vroče navitje kjer je nekaj histereze in kljub temu da ti reč ugasneš, tisto še vseeno nekaj časa segreva posodo, ta pa vsebino.

Hitrost zavretja je mal relativna. Grelec skoraj komplet vso oddano energijo aplicira samo na lonec. V pokritem loncu kjer je juha vrela, je bil zrak okrog lonca na občutek komaj kaj topel. Na plinu včasih nisem mogu držat roke 10 cm nad loncem, sedaj komot. Kuhinja se zaradi kuhanja ne segreje več.
Točen čas segrevanja je seveda odvisen od moči vgrajenega grelca, niso vsa kuhališča enako močna. Tipične max moči se gibajo od 1,2 pa tja proti 4kW na grelec. Naša "tamala plata" ima 1,4 kW moči. Teorija pravi, da lahko ta 1 liter vode spravi od 20 do 100 stopinj v 4ih minutah. Zraven je treba segret še posodo, pa posredno nekaj malega zraka in v praksi prideš na okrog 4,5 minut. Občutek pravi, da je to enkrat hitreje kot prej na plinu. Hitrost segrevanja ni odvisna od posode, dokler se v njej (v dovolj velikem volumnu/površini) lahko inducirajo vrtinčni tokovi (dovolj feromagnetne snovi).

Res je tudi, da indukcija ne mara mokre posode. Imamo neko čudno ponev, ki ima v zunajnem delu dna "integrirano" kovinsko mrežo, kjer se rada dlje časa zadržuje voda. Ko sem dal to na ploščo je začelo sikat in pokat in vibrirat ko hudič. Je blo treba obrisat s krpo, pol je blo pa ok. Še bolj nevarno je pa dat gor prazno posodo. Zelo hitro se močno segreje, komot preko "meje vzdržljivosti" materiala, sploh roke s katero pol tisto primeš.
Are you not tired of being wrong again and again?

krho ::

@WO: vem, da ni isto, gor ste spraševali koliko se zadeva spraska, sem pač povedal izkušnje iz steklokeramične, da skoraj nič.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

WarpedOne ::

Ja, js sm poudaril razliko odzivnosti.
Kar se odpornosti površine tiče, pričakujem da je ista/podobna. Lahko je tudi funkcija tega, kaj točno si kupil/koliko plačal, kakšne sorte posode imaš in koliko je rineš semintja po plati.
Are you not tired of being wrong again and again?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

indukcijska steklokeramicna plosca in sevanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6228568 (23636) Pyr0Beast
»

Kuhalna plošča

Oddelek: Loža
315105 (4418) A. Smith
»

Katero posodo?

Oddelek: Loža
93987 (3674) marsovcek
»

Indukcijska kuhalna plošča ali ...

Oddelek: Loža
63659 (3492) KandazaR
»

komplet bela tehnika

Oddelek: Kaj kupiti
126575 (6267) prepecenc

Več podobnih tem