» »

indukcijsko kuhališče (poraba elektrike)

indukcijsko kuhališče (poraba elektrike)

zero_max ::

Zanima me, če tole...
http://www.gorenje.si/izdelki/veliki-go...

porabi veliko elektrike? Uporabljal bi 2x dnevno (zjutraj (za pogret vodo, mleko, skuhat jajca) in popoldan (segret juho, mineštro))

Hvala, LP

Aston_11 ::

Ne. Če ti bi delalo 1 uro na polno, bi te koštalo 30 centov na dan.

shmandi ::

Za segret vodo (ali kaj drugega) pač rabiš eno določeno energijo. Tu neke znanosti ni. Ima pa indukcija daleč najboljši izkoristek v primerjavi z ostalimi kuhališči, še posebej, če jo uporabljaš za gretje, kratko kuhanje.
Omenjena plošča je 2000W, kar pomeni, da porabi 2000W, ko dela na polno.

s6c-gEL ::

100% izkoristek ima ?

fujtajksel ::

No, 100% glih ne, ampak je pa relativno dober glede na druge možnosti.
http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki...
Pri plinu je izkoristek sicer slabši, ampak za pošteno primerjavo bi moral upoštevat da bi bil izkoristek zelo slab pri pridobivanju elektrike iz plina...

UNIVERZUM ::

Ja indukcija je zakon za hitro kuhanje (čaj,kafe...). Mleka ti ne priporočam kuhat, gret na indukciji, ker se vedno vse prime (občasno zažge), vsaj v posodi ki je primerna za indukcijo.
Asrock Z77 pro4-m,i5 3570, corsair 8gb, sapphire 4870,CC500R
Odrasli so samo otroci, ki jih nihče ne potegne za ušesa,
ko naredijo veliko neumnost/by yjpe

radmannsdorf ::

če boš samo par minut na dan uporabljal, na račaunu za elektriko še opazil ne boš.
jaz sem prejšnjo zimo vsak dan grel sobo z 2000W kaloriferjem(termostat), po par ur dnevno, pa je blo v najhujšem mrazu 10EUR več računa.

Zgodovina sprememb…

joze67 ::

Saj izkoristek v izjavi uporabnika shmandi ne igra vloge. 2000W moči ima, v 1 uri bo porabil 2kWh energije. Koliko bo šlo v gretje hrane in koliko v gretje česarkoli drugega pri tem ni važno.

Je pa res, da kot bivši uporabnik kombiniranega plinsko električnega aparata in steklokeramične plošče potrjujem, da je indukcija zakon. Predvsem za majhne obroke. Pri ostalih električnih kuhalnikih se najprej segreje grelna površina (traja) in ko nehaš kuhat, se počasi ohlaja. Ta energija je za kuhanje izgubljena in je torej izkoristek za namen manjši. Gre pa spet bolj ali manj vse v toploto.

WarpedGone ::

Ta energija je za kuhanje izgubljena in je torej izkoristek za namen manjši.

To je definicija izkoristka - Usefull/All.
Nekaj malega toplote se sprosti na tuljavah in elektroniki, nekaj topolote uide v segrevanje zraka ob topli posodi. In še nek nanodrobiž v sevanje.
Glede na vse ostale načine, so izgube najmanjše ergo se najbol splača indukcija.
Plin je opcija le, če maš plinovod.

v 1 uri bo porabil 2kWh energije. Koliko bo šlo v gretje hrane in koliko v gretje česarkoli drugega pri tem ni važno.

Hja, je.
Če te 2kWh ure preveč grejejo okolico in premalo samo hrano, bo treba kuhat več kot eno uro in se bo porabilo več kot 2kWh.
Zbogom in hvala za vse ribe

SeMiNeSanja ::

Indukcijske plošče so zakon, samo tale od Gorenja se mi zdi nekoliko pretirano draga.
Jaz imam že leta eno tako reč, ki sem jo nabavil za cca. 30 EUR in mi v pisarni pride še kako prav za kuhanje kave, čaja,.... Prej sem imel klasično mašino za kavo na filter in me je vedno motilo, da si moral čakat in čakat, da se je že nacedila kava skozi tisti filter. Na indukcijski pa maš turško kavo skuhano v 2-3 minutah.

Ker se je zadeva več kot obnesla, sem kasneje še eno za doma nabavil. Imamo klasični steklokeramični kuhalnik na katerem traja in traja, da kaj zavre. Tako smo se pa kar navadili, da npr. krompir damo na indukcijsko dokler ne zavre, potem pa ga kuhamo naprej na steklokeramičnem kuhalniku.

Edina pomanjkljivost teh indukcijskih kuhalnikov je ta, da na njih ne 'funkcionirajo' vsi piskri.

Poraba energije? Manjša kot na steklokeramiki (prej zavre - manj časa kuri na polno, manjše izgube). Vse skupaj zanemarljivo.

pegasus ::

Kaj pa sevanje? To zihr ful seva ;)

D3m ::

Ne imeti poleg indukcijskega kuhališča prenosnik, ker ti Wi-fi ne bo delal, preverjeno.

Drugo me ne moti, tudi, če seva.
|HP ProBook|R5 3500U|
|Lenovo A10|Mediatek MT8121|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: D3m ()

kixs ::

UNIVERZUM je izjavil:

Mleka ti ne priporočam kuhat, gret na indukciji, ker se vedno vse prime (občasno zažge), vsaj v posodi ki je primerna za indukcijo.


Tudi mleko lahko brez problema kuhas, le na max moci ne. Js ga obcasno, tistega kmeckega, kuham na 7-8 od 9. Pa priporocajo malenkost zmociti posodo predno vlijes mleko.

UNIVERZUM ::

kixs je izjavil:

UNIVERZUM je izjavil:

Mleka ti ne priporočam kuhat, gret na indukciji, ker se vedno vse prime (občasno zažge), vsaj v posodi ki je primerna za indukcijo.


Tudi mleko lahko brez problema kuhas, le na max moci ne. Js ga obcasno, tistega kmeckega, kuham na 7-8 od 9. Pa priporocajo malenkost zmociti posodo predno vlijes mleko.



No jaz sem poizkusil kuhati na programu za mleko in na 80 stopinjah pa se je obakrat prižgalo. Nato sem obupal in ga raje kuham na plinu.
Asrock Z77 pro4-m,i5 3570, corsair 8gb, sapphire 4870,CC500R
Odrasli so samo otroci, ki jih nihče ne potegne za ušesa,
ko naredijo veliko neumnost/by yjpe

zero_max ::

Hvala vsem!

nekikr ::

No jaz sem poizkusil kuhati na programu za mleko in na 80 stopinjah pa se je obakrat prižgalo. Nato sem obupal in ga raje kuham na plinu.

Pred kuhanjem mleka splakni posodo z vodo.

klemenSLO ::

Dokler nisem kupil 'čuvara mlijeka' mi je mleko vedno zavrelo :) In sm zgublu živce ;(( Brez tega si sploh ne upam dat mleka kuhat.
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

...:TOMI:... ::

Plin je opcija le, če maš plinovod.


Ravno plin in plinovoda (zemeljski plin) je počasen, medtem ko UNP iz jeklenke je v redu. Če imaš plinovod, moraš imeti tudi močnejše kuhališče, ker drugače to traja...

Danes imajo vsi indukcijo, res je hitra, predvsem je pa v redu, ker greje samo tam, kjer je posoda. Pa še to greje posodo in ne plošče.

Mene indukcija moti, ker oddaja zvok, tudi najdražje plošče so mi moteče, cenene so pa sploh zanič. To je samo moje mnenje, mogoče koga drugega ne bo motilo.
Tomi

Aston_11 ::

Jaz sem nabavil AEG-a, stvar piska, ko pritisneš gumb (ne vem, prejšnja steklokeramična Gorenjeva menda tega ni delala, sem pozabil, ker sem jo razbil cca 2 leti nazaj in smo dosedaj kuhali na počasnejši steklokeramiki Gorenjevi, ki je bila res počasna in je bilo smiselno predgreti vodo v grelniku), ima ventilatorje, ki brenčijo pri max moči - drugače je pa zakon / ko umakneš lonec, se izklopi, kafe skuhaš prej kot prej s predgretjem v grelniku vode - edino če tega piskanje ne bi bilo. Najraje bi razdrl in zjebal beeper. Pa še nek rele se vklaplja pri najmanjši moči, kar mi tudi gre na živce, ker je frekvenca klikanja skoraj sekundna (pri steklokeramiki se spomnim, ko sem gnal vse 4 plošče, da je tudi ves čas nekaj klikalo, samo močneje, ne tako nežno).

mk766321 ::

Jaz mam idukcijo že leta. Ne menjam več nikoli za kaj druga(kar trenutno obstaja). Sem pa slišal, da nekateri trdijo da je škodljivo sevanje indukcijskih zadev. Če drži pa ne vem.

WarpedGone ::

Ravno plin in plinovoda (zemeljski plin) je počasen, medtem ko UNP iz jeklenke je v redu

Js sm mel v mislih transport in ubadanje z jeklenkami. Sama "kvaliteta" energenta je ločen problem.

Mene indukcija moti, ker oddaja zvok, tudi najdražje plošče so mi moteče, cenene so pa sploh zanič. To je samo moje mnenje, mogoče koga drugega ne bo motilo.

?
Verjamem da se najdejo pojoče, sigurno pa obstajajo tudi precej tihe.
Poleg same plošče/elektronike, lahko poje tudi posoda.
Zbogom in hvala za vse ribe

Aston_11 ::

mk766321 je izjavil:

Jaz mam idukcijo že leta. Ne menjam več nikoli za kaj druga(kar trenutno obstaja). Sem pa slišal, da nekateri trdijo da je škodljivo sevanje indukcijskih zadev. Če drži pa ne vem.
Jup, likalnik je zelo škodljiv. Blodijo, kot ponavadi, taki so imeli fiziko 5 in do indukcije niso niti prišli, še najbljižje so ji, ko elektromagnetno polje tiščijo v uhelj, ko telefonirajo, s tem, da verjetno nimajo železa v glavi.

...:TOMI:... ::

Treba je priznat, da indukcija spušča višje frekvence od sebe, kot navaden grelec v navadni steklokeramiki. Zato je sevanje po moje bolj škodljivo, vendar, če se oziramo na sevanje, je potem bolje, da gremo nazaj v jamo.

WarpedOne, mene moti to brenčanje indukcije, plinski kuhalnik je milina za moja ušesa.
Tomi

kixs ::

Js imam od Boscha in razen pri visokih moceh, ko se vklopi ventilator, pa tudi ta ni tako mocen, drugega niti ne zaznam. Ko vklopim napo, je ta se najbolj glasno.

SeMiNeSanja ::

Glede na to, da sevanje pada z kvadratom razdalje, je bistveno bolj 'škodljiv' mobitel, ki ga tiščiš k uhlju, kot pa šporget poleg katerega stojiš.

filip007 ::

Odajno moč ima 2kW, porabi verjetno ne 2kW.

A steklo-keramične so potem vse indukcijske?
Vivaldi in Ubuntu.

Pithlit ::

filip007 je izjavil:

A steklo-keramične so potem vse indukcijske?

A to je resno vprašanje?
Life is as complicated as we make it...

mihec87 ::

filip007 je izjavil:

Odajno moč ima 2kW, porabi verjetno ne 2kW.


Pri oddajni 2kW, porabi več kot 2kW.

filip007 ::

Prodajajo tudi večji format, ne samo za eno.
http://www.enaa.com/oddelki/mojDom/dept...
Vivaldi in Ubuntu.

fujtajksel ::

...:TOMI:... je izjavil:

Plin je opcija le, če maš plinovod.

Ravno plin in plinovoda (zemeljski plin) je počasen, medtem ko UNP iz jeklenke je v redu. Če imaš plinovod, moraš imeti tudi močnejše kuhališče, ker drugače to traja...


Pri plinskem imaš različne šobe za plinovod in jeklenke, da dobiš potem enako moč. Pa eni modeli imajo močnejše gorilnike, priporočam pogledat pri Candy, moj je za vok dovolj močan.
Btw a vok (mislim tak velik polkrožni) deluje na indukciji?
Z jeklenkami se mi res ne bi ljubilo ukvarjat.

francek1 ::

filip007 je izjavil:

Odajno moč ima 2kW, porabi verjetno ne 2kW.

A steklo-keramične so potem vse indukcijske?

Več...Nobena...
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

RejZoR ::

Vsa fora hitrosti in porabe indukcije je v načinu kako prenaša energijo. Da dam primer...

Steklokeramika/klasična električna plošča
Najprej se mora segreti grelec v notranjosti, ki mora razgreti steklokeramično/kovinsko površino, ta površina mora nato segreti posodo in posoda nato segreje hrano v njej.

Indukcija
Indukcijska tuljava segreje posodo direktno, posoda pa naprej segreje hrano.

Že po manjši količini besedila potrebnega za opis postopka ti pove, da je nekaj boljše. So sicer omejitve, da steklene, keramične, aluminijaste in 100% inox posode (tiste, na katere magnet ne prime) ne delujejo na njih ter da je priporočljivo, da se jih ljudje s pacemakerji izogibajo (načeloma sicer ni težavno ampak lahko v določenih situacijah privede do anomalij pri delovanju, ki so lahko rizične), ampak za vse ostalo, ko se vse "ujema" pa so super, ker so izgube pri prenašanju same energije tolk manjše, da že zaradi tega segreje hrano hitreje in posledično potrebuje manj časa. In skozi ta čas porabijo manj energije, ne preko neke magične nižje nazivne moči (ker za segrevanje 1 litra vode vedno potrebuješ enako količino vložene energije, ki pa se sicer na veliko izgublja pri prenosih do same posode oz hrane).
RejZoR's Flock of Sheep @ www.rejzor.tk

...:TOMI:... ::

Za vok moraš imeti kuhališče, ki je konkavno. Slabost tega je, da je samo za vok.

Najhitreje zavreta voda, ki sem jo videl ni bila na indukciji, pač pa na grelniku vode (za čaj, kavo...) tam je klasičen grelec.
Tomi

Aston_11 ::

...:TOMI:... je izjavil:

Za vok moraš imeti kuhališče, ki je konkavno. Slabost tega je, da je samo za vok.

Najhitreje zavreta voda, ki sem jo videl ni bila na indukciji, pač pa na grelniku vode (za čaj, kavo...) tam je klasičen grelec.


Pri kuhanju kafeta, ko rukneš pol džezve vode v grelnik in nato na steklokeramiko, kjer rukneš kafe noter, je indukcija enako hitra oziroma ni opazne razlike pri kuhanju kafeta.

WarpedGone ::

Pri kuhanju kafeta, ko rukneš pol džezve vode v grelnik in nato na steklokeramiko, kjer rukneš kafe noter, je indukcija enako hitra oziroma ni opazne razlike pri kuhanju kafeta.

Fora je, da ko daš gret pol džezve vode na indukcijo, to narediš ponavad tako, da vzameš primerno veliko posodo ergo majhno posodo, morda pol litra. Mal kovine pa 'zagrabi' manj polja kot velik kovine in posledično indukcija ne dela na polni moči kljub maksimalni nastavitvi. Ko enako količino rukneš v trotl 2kW grelnik vode pa on veselo nabaše komplet 2kW v gretje tuljave in tistega pljunjka vode, ki je posledično vroč praktično v par sekundah.

Indukcija ma svoj način delovanja, ki je tipično superioren konkurenci, so pa nišne zadeve ko je alternativa boljša. Gretje 2dCl vode v kuhalniku vodem, ki zavre v par sekundah, je tak primer.
Zbogom in hvala za vse ribe

radmannsdorf ::

zero_max, če ga še nisi kupil, poglej tega za polovično ceno.
tega bom pa še jaz šel kupit. cena je super ugodna?

shmandi ::

mihec87 je izjavil:

filip007 je izjavil:

Odajno moč ima 2kW, porabi verjetno ne 2kW.


Pri oddajni 2kW, porabi več kot 2kW.


Moč plošče je podana kot priključna moč. Torej je to maksimalna moč, ki jo plošča porabi, ko dela na polno.
Sama efektivna grelna moč je pa seveda malo manjša zaradi izgub.

gumby ::

s6c-gEL je izjavil:

100% izkoristek ima ?

Vsaka električna naprava ima 100% izkoristek. Vse gre v toploto, prej ali slej. >:D
my brain hurts

WarpedGone ::

Če gre vse v toploto, še ne pomeni da je izkoristek 100%.
Vprašanje je, kolk sproščene toplote segreva vsebino piskra, kolk sam pisker in kolk luft okrog piskra.
Zbogom in hvala za vse ribe

radmannsdorf ::

tole je tema o indukcijskem kuhalniku, tema o woku je TUKAJ!
OP, si že nabavil?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Indukcijska plošča ali steklokeramična plošča (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17224396 (20150) Nejcos

Nakup Štedilnika iz Italije , kako ga dobiti v Slovenijo ?? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
627838 (5955) bluefish
»

kuhinjski aparati

Oddelek: Loža
242587 (2107) heero
»

Plin vs. steklokeramika vs. indukcija,... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13126602 (22080) amigo_no1
»

Priklop steklokeramične kuhalne plošče (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
8636786 (33187) Volk|

Več podobnih tem