Forum » Loža » indukcijska steklokeramicna plosca in sevanje
indukcijska steklokeramicna plosca in sevanje
tabla ::
Kupujem indukcijsko plosco za kuhanje namesto plina, vsi zadevo izredno pohvalijo. Kljub temu pa sem nekje prebral da baje seva.
Koliko je to sevanje dejansko skodljivo za cloveka ki stoji tam in kuha? Kaksen je radius sevanja? Kdorkol kej vec ve o tem, nej sporoci.
Hvala!
Koliko je to sevanje dejansko skodljivo za cloveka ki stoji tam in kuha? Kaksen je radius sevanja? Kdorkol kej vec ve o tem, nej sporoci.
Hvala!
A. Smith ::
Indukcijska plošča deluje s pomočjo magnetnega polja, ki povzroča v posodi krožne tokove in s tem njeno segrevanje.
Ali je magnetno polje škodljivo? Predmet stalnih prepirov med tehnokrati in tehnofobi. Med prvimi je to zanimalo ruse, ki so v svojih poskusih magnetno polje usmerili kar v ameriško ambasado. Po daljšem času ni bilo nobenih znakov kakršnih koli posledic in tudi v današnjem času še nisem videl študije, ki bi dokazovala škodljivost magnetnega polja.
Za primer si lahko postaviš sušilec za lase; magnetno polje je približno istega velikostnega reda. Če ti doslej ni poslabšal zdravja, se ti tudi pečice ni treba bati.
Ali je magnetno polje škodljivo? Predmet stalnih prepirov med tehnokrati in tehnofobi. Med prvimi je to zanimalo ruse, ki so v svojih poskusih magnetno polje usmerili kar v ameriško ambasado. Po daljšem času ni bilo nobenih znakov kakršnih koli posledic in tudi v današnjem času še nisem videl študije, ki bi dokazovala škodljivost magnetnega polja.
Za primer si lahko postaviš sušilec za lase; magnetno polje je približno istega velikostnega reda. Če ti doslej ni poslabšal zdravja, se ti tudi pečice ni treba bati.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis
AtaStrudl ::
Hja, polje je kar nekaj velikostnih razredov vecje kot pri fenu - ce bos dal na susilnik za lase ponev in vanjo zrezek, bos zaman cakal na kosilo (se posebno, ce vroc zrak iz susilca usmeris stran od ponve :-).
Pri fenu je polje zunaj naprave samo parazitsko, koristno je samo tisto v rezi med rotorjem in statorjem, in zato je motor narejen tako, da polje skoncentrira tam, in ga cimmanj poslje v okolico.
Pri indukcijskem kuhalniku pa je koristno prav polje zunaj naprave, brez njega ne bi delala - zato je narejena tako, da ustvari cim mocnejse polje nad plosco, zunaj naprave.
Je pa narejena tako, da dokler gor ne das posode, ne vklopi glavnega polja, samo "tipalno" za zaznavanje posode - ko pa das gor posodo, ta absorbira vecino energije.
V neposredni blizini (par cm) polje verjetno kljub temu presega dovoljene vrednosti - ampak z razdaljo zelo hitro pada.
Se mi zdi prav hecno, da "dezurni sevalni panicarji" se niso odkrili tega, hehehe!
Bi rekel, ce si ne bos dal v hlace kovinske plosce in se usedel gor, ti ne bo kaj hudega - ce bi pa imel kak pacemaker za srce, bi se pa kar malo zamislil!!
EM polja v glavnem skodujejo drugim elektronskim napravam, zivali pa smo nanja kar precej odporne.
Pri fenu je polje zunaj naprave samo parazitsko, koristno je samo tisto v rezi med rotorjem in statorjem, in zato je motor narejen tako, da polje skoncentrira tam, in ga cimmanj poslje v okolico.
Pri indukcijskem kuhalniku pa je koristno prav polje zunaj naprave, brez njega ne bi delala - zato je narejena tako, da ustvari cim mocnejse polje nad plosco, zunaj naprave.
Je pa narejena tako, da dokler gor ne das posode, ne vklopi glavnega polja, samo "tipalno" za zaznavanje posode - ko pa das gor posodo, ta absorbira vecino energije.
V neposredni blizini (par cm) polje verjetno kljub temu presega dovoljene vrednosti - ampak z razdaljo zelo hitro pada.
Se mi zdi prav hecno, da "dezurni sevalni panicarji" se niso odkrili tega, hehehe!
Bi rekel, ce si ne bos dal v hlace kovinske plosce in se usedel gor, ti ne bo kaj hudega - ce bi pa imel kak pacemaker za srce, bi se pa kar malo zamislil!!
EM polja v glavnem skodujejo drugim elektronskim napravam, zivali pa smo nanja kar precej odporne.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: AtaStrudl ()
A. Smith ::
Normalno, mislil sem na polje, ki "pobegne" od posode.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis
JanK ::
Google is your friend. Na http://theinductionsite.com/radiation.s... pravijo, da so nevarnosti zanemarljive, tudi za ljudi s pacemakerji. Na http://theinductionsite.com/proandcon.s... pa sta prvi dve sliki prav fascinantni.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: JanK ()
Pyr0Beast ::
Indukcijska plata je super, steklokeramična pa bolj zanič.
Na indukcijski se stvari tudi ne zažigajo, in prvo sekundo, ko jo vključiš že greje.
Če hočeš 'varovati' okolje ali nimaš dobre inštalacije poseži po plinu, ali pa kombinacijo plin/štrom.
Najbolje je pa seveda imeti kombinacijo indukcijske in steklokeramične (Hi-light), drugače pri sami steklokeramiki traja celo večnost da čaj zavreš.
Na indukcijski se stvari tudi ne zažigajo, in prvo sekundo, ko jo vključiš že greje.
Če hočeš 'varovati' okolje ali nimaš dobre inštalacije poseži po plinu, ali pa kombinacijo plin/štrom.
Najbolje je pa seveda imeti kombinacijo indukcijske in steklokeramične (Hi-light), drugače pri sami steklokeramiki traja celo večnost da čaj zavreš.
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Invictus ::
Tako steklokeramične, kot tudi indukcijske plošče so slabe za kuhanje. Hrana skuhana na njih ni tako okusna, po nekaterih podatkih pa tudi ne preveč zdrava. Mislim da se tukaj nekaj gre o preveliki agresivnosti samo plošče do hrane (beri, prehitro se pogreje). O tem sem nekaj bral na internetu, ampak linkov nimam.
Najboljše za kuho so še zmeraj peči na drva (stari Kuperbuschi). Takoj za tem je plin. Jaz bi si namontiral plinski štedilnik, če bi imel možnost (žal nimam ).
Sicer pa , si že videl kako dobro restavracijo kjer kuhajo na indukcijskih ali steklokeramičnih ploščah ..... ??????
LP I.
Najboljše za kuho so še zmeraj peči na drva (stari Kuperbuschi). Takoj za tem je plin. Jaz bi si namontiral plinski štedilnik, če bi imel možnost (žal nimam ).
Sicer pa , si že videl kako dobro restavracijo kjer kuhajo na indukcijskih ali steklokeramičnih ploščah ..... ??????
LP I.
jrtjtejtt ::
Tako steklokeramične, kot tudi indukcijske plošče so slabe za kuhanje. Hrana skuhana na njih ni tako okusna, po nekaterih podatkih pa tudi ne preveč zdrava. Mislim da se tukaj nekaj gre o preveliki agresivnosti samo plošče do hrane (beri, prehitro se pogreje). O tem sem nekaj bral na internetu, ampak linkov nimam.
Najboljše za kuho so še zmeraj peči na drva (stari Kuperbuschi). Takoj za tem je plin. Jaz bi si namontiral plinski štedilnik, če bi imel možnost (žal nimam ).
Sicer pa , si že videl kako dobro restavracijo kjer kuhajo na indukcijskih ali steklokeramičnih ploščah ..... ??????
LP I.
O tem še nisem nikjer bral, samo bi rekel, da plin hitreje pogreje hrano kot hi-light, oz je to kar resnica. Indukcijska je res hitrejša. DA pa to vpliva na hrano pa je mal globoka. Mi mamo doma oba štedilnika (plin, ind.) pa ni nobene razlike, razen da voda na ind. prj zavreje.
Za restavracije bi pa rekel da je plinski štedilnik predvsem bolj vzdržljiv, keramiko bi pomoje hitro razbili, poškodovali...
BlackHole ::
Jaz pa mislim, da je hrani ali pa vodi vseeno ali jo zagreje toplota od drv ali toplota od EM valov. Konec koncev je vmes posoda in preko posode se temperatura prenaša na hrano.
LP Marko
TESKAn ::
IMO je indukcijska boljša od plinske v tem, da segreva enakomerno celotno dno posode, torej se ti ne zgodi, da bi imel prismojen "obroč" na dnu posode.
To je bolj v stilu "rekla - kazala". Tem ljudem bi dal dve identični jedi, eno z plinske, drugo z indukcijske, pa naj ugotovijo po okusu, katera je s katere prišla. IMO noben ne bo.
Tako steklokeramične, kot tudi indukcijske plošče so slabe za kuhanje. Hrana skuhana na njih ni tako okusna, po nekaterih podatkih pa tudi ne preveč zdrava. Mislim da se tukaj nekaj gre o preveliki agresivnosti samo plošče do hrane (beri, prehitro se pogreje). O tem sem nekaj bral na internetu, ampak linkov nimam.
To je bolj v stilu "rekla - kazala". Tem ljudem bi dal dve identični jedi, eno z plinske, drugo z indukcijske, pa naj ugotovijo po okusu, katera je s katere prišla. IMO noben ne bo.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
imagodei ::
Genau tako. Double blind test, pa bomo videli, ali je kaj resnice na tem.
Temperatura je temperatura. Kako dosežeš, da voda v posodi vre, nima veze. Razen, če bomo trdili, da skozi dno posode pronicajo še eterične substance in da kuhanje na npr. mikrovalove prinaša slabo "energijo".
Samo v te,m primeru bi se jaz zamislil, koliko je kuhanje na drva v resnici problematično. Zažigamo živo bitje. Bad karma, pa to...
Temperatura je temperatura. Kako dosežeš, da voda v posodi vre, nima veze. Razen, če bomo trdili, da skozi dno posode pronicajo še eterične substance in da kuhanje na npr. mikrovalove prinaša slabo "energijo".
Samo v te,m primeru bi se jaz zamislil, koliko je kuhanje na drva v resnici problematično. Zažigamo živo bitje. Bad karma, pa to...
- Hoc est qui sumus -
tabla ::
sem mislim da bom dobil kake pametne nasvete, tole z drvi je pa mal mim. Kakorkoli EM sevanje ne bo unicevalo hrane, mikrovalovna pecica recimo pa resnicno trga vlaknine in nrdi hrano kmalu zelo zanic. Pa ce ze skodujemo okolju mislim, da najvec ravno z drvi, potem s plinom. Mene zanima samo kako je s sevanjem in edn izmed odgovorov je bil izredno dober, 30 cm EM potem je konec. Razlika pa je ce ti imas hrano na mikrovalovih ali EM.
glede indukcijskih plosc sem slisal le to, da bi ljudje, ki imajo 2xind, 2xhyper el., takoj vzeli 4x ind, ce bi kupovali se enkrat.
glede indukcijskih plosc sem slisal le to, da bi ljudje, ki imajo 2xind, 2xhyper el., takoj vzeli 4x ind, ce bi kupovali se enkrat.
Invictus ::
Kar se tiče škode okolju z drvmi in plinu ...
Kaj misliš da se EM energija na IND plošči pojavi čarobno ?
Pridobivanje elektrike je vseeno svinjska zadeva ... (glej Černobil :)
LP I.
Kaj misliš da se EM energija na IND plošči pojavi čarobno ?
Pridobivanje elektrike je vseeno svinjska zadeva ... (glej Černobil :)
LP I.
marsovcek ::
Drva, t.j. biomasa, so obnovljiv vir energije in okolju prijazna ;). Glavna prednost indukcije pred hi-light je, da se plošča segreje praktično takoj in ko zmanjšaš moč, se tudi takoj shladi. Pri klasični steklokeramiki moraš bolj "loviti" pravo temperaturo.
jrtjtejtt ::
glede indukcijskih plosc sem slisal le to, da bi ljudje, ki imajo 2xind, 2xhyper el., takoj vzeli 4x ind, ce bi kupovali se enkrat.
Mi mamo dva/dva pa nam ni žal. Če bi kupili 4 ind. bi moral še pol posode dokupiti. Kar pa ni mali denar. Plus tega moraš biti pri kupovanju nove posode, ki kao velja tudi za ind. zelo previden. Smo kupili par posod, pa kar niso hotle plošče gret. Še dobr da smo mel na zalogi nekaj starih železnih posod.
smile- ::
magnetek s seboj ko kupujes posodo...problem resen
sevanje? - najbolje da se potem zivi samo se v faradey-evi kletki glede na razsirejnost WLAN-ov, WI-MAX in podobnih stvari - ce racunalnik sredi ljubljane zazna 10+ brezzicnih omrezij...
ce isces razloge proti indukciji jih bos nasel...dobis kar isces...
sevanje? - najbolje da se potem zivi samo se v faradey-evi kletki glede na razsirejnost WLAN-ov, WI-MAX in podobnih stvari - ce racunalnik sredi ljubljane zazna 10+ brezzicnih omrezij...
ce isces razloge proti indukciji jih bos nasel...dobis kar isces...
poga ::
ker sva z zeno ravno pred kaksnim mesecem nabavila indukcijsko plosco (prej navadna steklokeramicna):
+ izredno hitro kuhanje. Meni so komentarji, da se hrana recimo prevec hitro segreje cudni, ker se v bistvu nacin kuhanja ne spremeni, samo da je zadeva mnogo hitrejsa. Konkreten primer: prej sem cakal kaksno minutko ali pa se vec, da se je posoda za pecenje zrezka segrela na pravo temeraturo, pri indukcijski plosci pa je temperatura dosezena v kaksnih 5 sekundah. V obeh primerih gre pa zrezek v posodo, ko je ta segreta na doloceno temperaturo.
+ veliko manj packarije, ker ostajajo deli, na katerih ni posode popolnoma hladni. Tudi ce kaj slucajno prekipi (kar se na zacetku zaradi hitrosti segrevanja rado zgodi ;) )se sama posoda in plosca zeloooo malo umazeta, ker na zunanji strani posode pac ni neke velike toplote
+ prostor se zaradi kuhanja veliiiko manj segreva, kot pa pri navadni steklokeramicni plosci. Sploh ko je kuhanja konec, se plosca dejansko v parih minutah ohladi (segreta je tako samo zaradi toplote, ki jo nazaj plosci oddaja posoda).
- ja, menjati je treba posodo, kar zna biti dodatni strosek. Nek osnoven set od Tefala je naju prisel nekaj vec kot €200
- zvok, ki ga posoda oddaja pri kuhanju. Kot bi poslusal cricke ;) Ceprav se mi zdi, da zdaj to veliko manj opazim oz. slisim, kot na zacetku (se pac navadis).
Glede nabave kombinirane indukcijske in navadne, steklokeramicne plosce - jaz moram reci, da sem kar srecen, da sem poslusal prodajalko, ki mi je rekla: ko boste enkrat kuhali na indukcijski plosci ne boste navadnih kuhalisc vec uporabljali. To vsaj v mojem primeru 100% drzi, ker niti slucajno ne bi sel vec nazaj.
Vem, da tole ni ravno "on topic", ker je bilo vprasanje o sevanju, ampak mogoce ti vseeno pride prav.
lp,
PoGa
+ izredno hitro kuhanje. Meni so komentarji, da se hrana recimo prevec hitro segreje cudni, ker se v bistvu nacin kuhanja ne spremeni, samo da je zadeva mnogo hitrejsa. Konkreten primer: prej sem cakal kaksno minutko ali pa se vec, da se je posoda za pecenje zrezka segrela na pravo temeraturo, pri indukcijski plosci pa je temperatura dosezena v kaksnih 5 sekundah. V obeh primerih gre pa zrezek v posodo, ko je ta segreta na doloceno temperaturo.
+ veliko manj packarije, ker ostajajo deli, na katerih ni posode popolnoma hladni. Tudi ce kaj slucajno prekipi (kar se na zacetku zaradi hitrosti segrevanja rado zgodi ;) )se sama posoda in plosca zeloooo malo umazeta, ker na zunanji strani posode pac ni neke velike toplote
+ prostor se zaradi kuhanja veliiiko manj segreva, kot pa pri navadni steklokeramicni plosci. Sploh ko je kuhanja konec, se plosca dejansko v parih minutah ohladi (segreta je tako samo zaradi toplote, ki jo nazaj plosci oddaja posoda).
- ja, menjati je treba posodo, kar zna biti dodatni strosek. Nek osnoven set od Tefala je naju prisel nekaj vec kot €200
- zvok, ki ga posoda oddaja pri kuhanju. Kot bi poslusal cricke ;) Ceprav se mi zdi, da zdaj to veliko manj opazim oz. slisim, kot na zacetku (se pac navadis).
Glede nabave kombinirane indukcijske in navadne, steklokeramicne plosce - jaz moram reci, da sem kar srecen, da sem poslusal prodajalko, ki mi je rekla: ko boste enkrat kuhali na indukcijski plosci ne boste navadnih kuhalisc vec uporabljali. To vsaj v mojem primeru 100% drzi, ker niti slucajno ne bi sel vec nazaj.
Vem, da tole ni ravno "on topic", ker je bilo vprasanje o sevanju, ampak mogoce ti vseeno pride prav.
lp,
PoGa
BigWhale ::
Za hrano je bolje, da je na hitro segreta in pripravljena. Saj tako razpade precej manj toplotno obcutljihiv snovi, ki so v hrani. Vitamini recimo.
Beljakovinam pa je vseeno a na hitro koagulirajo ali pa pocasi. :)
Beljakovinam pa je vseeno a na hitro koagulirajo ali pa pocasi. :)
Tear_DR0P ::
določeni okusi počasneje pronicajo - goveja juha kuhana 5 ur ima bolj močan okus, kot pa tista ki jo skuhaš v 2 urah - iz tega stališča ima indukcijska plošča sigurno slab vpliv na hrano.
še vedno se mi pa zdi da lažje na indukcijski plošči kontroliram 80 stopinj za 5 ur, kot pa v peči na drva - in mi je ljubše kuhatti na indukcijski plošči - edina jeba je kadar zmanjka stroma
še vedno se mi pa zdi da lažje na indukcijski plošči kontroliram 80 stopinj za 5 ur, kot pa v peči na drva - in mi je ljubše kuhatti na indukcijski plošči - edina jeba je kadar zmanjka stroma
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain
Samuel Clemens aka Mark Twain
jype ::
Tear_DR0P> iz tega stališča ima indukcijska plošča sigurno slab vpliv na hrano.
Abejžno?
In v čem je razlika če 5 ur vre na indukcijski plošči, napram 5 uram vretja na plinu?
Abejžno?
In v čem je razlika če 5 ur vre na indukcijski plošči, napram 5 uram vretja na plinu?
BigWhale ::
Teardrop, od tiste goveje zupce pa ostane samo ena navadna brozga napol razpadljih beljakovin in mascob... Vitamini so pa ze tako ali tako v elementarnem stanju, razpadli na earth, water, fire in air... ;>
PS: To, da pa zato potem juha ni dobra, je pa stvar navade in okusa.
PS: To, da pa zato potem juha ni dobra, je pa stvar navade in okusa.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BigWhale ()
T0RN4D0 ::
Men ni ne vem kako všeč, počasnejše je od plina, glupo za čistit, pa pr plinu je lepo to da lahko kuhaš tud če zmanka štroma (če zmanka plina je običajno vedno na voljo še kakšna elektro alternat), če maš bolj švoh štrom in naenkrat kuhaš na vseh ploščah, ti ne ostane veliko rezerve za kej drugega zraven počet (dejansko je to ene 2x že bil problem, ko se je kuhalo za manjšo feštico).
Seva pa seveda zadeva, kaj pa danes ne seva. Ampak mislim da to ni ravno omembe vreden faktor pri izbiri pečice. :)
Seva pa seveda zadeva, kaj pa danes ne seva. Ampak mislim da to ni ravno omembe vreden faktor pri izbiri pečice. :)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.
krho ::
Jaz pravim jebesh plin. Plin naj bo za ogrevanje, ne pa za kuhanje. Mimo grede imamo steklokeramično že nekaj let, pa ne grem nazaj na plin. Indukcijska je ql, ima sestra. meni se samo tisti ventilator noter zdi malce tečen...
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
T0RN4D0 ::
Se opravičujem ker sem površno prebral naslov, mislim da imam izkušnje le s steklokeramičnimi ploščami (hm, kako jih ločiš od indukcijskih?), mislim in upam, da so indukcijske kaj močnejše od navadnih steklokeramičnih, ker za te pa še vedno trdim da so crap :) Zakaj bi bil pa plin dober za ogrevanje, za kuhanje pa ne? :)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.
krho ::
Jaz sem se na Steklokeramični navadil, da pustim gor, ko je stvar skuhana čaj, belo kavo in je zadeva še vedno topla/vroča čez 30min+. Naredi to na plinu, če lahko. Po se tega ne da narediti tudi na indukciji.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
BlackHole ::
določeni okusi počasneje pronicajo - goveja juha kuhana 5 ur ima bolj močan okus, kot pa tista ki jo skuhaš v 2 urah - iz tega stališča ima indukcijska plošča sigurno slab vpliv na hrano.
In zakaj bi na indukcijski kuhal župo 2 uri, na drvah pa 5? V čem je fora? A misliš, da vretje na indukuciji poteka kako drugače, kot na drvah? Samo zavre prej na indukciji, naprej pa poteka vse enako. LOL.
LP Marko
tony1 ::
Jaz sem se na Steklokeramični navadil, da pustim gor, ko je stvar skuhana čaj, belo kavo in je zadeva še vedno topla/vroča čez 30min+.
To je v prvi vrsti naloga kvalitetne posode, ne plate. V orenk posodi (npr. AMC) bo z zaprto pokrovko hrana ostala topla nekaj ur. :-)
Tomay ::
Glede puščanja posode jaz preklopim na 2 ali pa 3 (od 9), da dosežem podoben učinek kot na navadnih ali pa steklokeramičnih ploščah.
Ko sem kupoval indukcijsko ploščo so mi v gorenjevi trgovini v Mariboru rekli, da še niso prodali nobene. To je bilo pred dvema letoma. Sedaj imam gorenjevo kombinirano kupljeno drugje.
ontopic: Glede sevanja se jaz bolj bojim mikrovalovne pečice in seveda GSM aparatov. Moč polja pada s kvadratom razdalje in nikoli ne polagam glave na indukcijsko ploščo med kuhanjem
Glede okusa je zame najboljši roštilj. Čeprav je verjetno manj zdrav od indukcijske. Dvomim pa, da kdo opazi razliko v okusu.
Tudi ni res, da indukcijska greje enakomerno po vsej površini. Poskusite staliti sladkor na indukcijski plošči pa boste videli podoben krog kot pri plinu.
Vsekakor pa drži, da povratka ni. Ko enkrat poizkusiš indukcijsko je vse ostalo le še čakanje za štedilnikom. Če se izrazim bolj razumljivo je indukcijska plošča Core2Duo, vse ostalo pa so Pentium III .
Ko sem kupoval indukcijsko ploščo so mi v gorenjevi trgovini v Mariboru rekli, da še niso prodali nobene. To je bilo pred dvema letoma. Sedaj imam gorenjevo kombinirano kupljeno drugje.
ontopic: Glede sevanja se jaz bolj bojim mikrovalovne pečice in seveda GSM aparatov. Moč polja pada s kvadratom razdalje in nikoli ne polagam glave na indukcijsko ploščo med kuhanjem
Glede okusa je zame najboljši roštilj. Čeprav je verjetno manj zdrav od indukcijske. Dvomim pa, da kdo opazi razliko v okusu.
Tudi ni res, da indukcijska greje enakomerno po vsej površini. Poskusite staliti sladkor na indukcijski plošči pa boste videli podoben krog kot pri plinu.
Vsekakor pa drži, da povratka ni. Ko enkrat poizkusiš indukcijsko je vse ostalo le še čakanje za štedilnikom. Če se izrazim bolj razumljivo je indukcijska plošča Core2Duo, vse ostalo pa so Pentium III .
Voodoo 4Ever
DimmniBurek ::
To, da na steklkeramični lahko pustiš in je toplo čez 30min se mi mogoče ne zdi tako dobro.
Če nočeš ta je toplo čez 30min, ne moreš nič pustit na štedilniku. Veliko energije se prav zarad tega izgubi, za zavret za šalco mleka traja celo večnost.
Doma imamo stari dobri plin in je totalno zakon, v Ljubljani pa cel teden kuham na počasno steklokeramično. Zadnje čase se je začela pregrevat plošča(WTFFFFF???) in morš use dol dat(kam nej dam, jebemu??) in počakat da se ohladi. To se mi je zgodilo ko sm meu 2 plate naenkrat užgane.
Indukcija je pa pomoje zakon. Imaš točno to kar na SK ne moreš met, in pa prednost plina(hitrost)
Če nočeš ta je toplo čez 30min, ne moreš nič pustit na štedilniku. Veliko energije se prav zarad tega izgubi, za zavret za šalco mleka traja celo večnost.
Doma imamo stari dobri plin in je totalno zakon, v Ljubljani pa cel teden kuham na počasno steklokeramično. Zadnje čase se je začela pregrevat plošča(WTFFFFF???) in morš use dol dat(kam nej dam, jebemu??) in počakat da se ohladi. To se mi je zgodilo ko sm meu 2 plate naenkrat užgane.
Indukcija je pa pomoje zakon. Imaš točno to kar na SK ne moreš met, in pa prednost plina(hitrost)
There Is No Stronger Drug Than Reality
jype ::
Jaz sem se zaradi cene (ker gre za začasno rešitev) potem odločil za kombinacijo plina in steklokeramične plošče in je prima. Ne bojim se magnetnih polj, me je pa strah tega, da bi moral kupovat nove posode, ko imam že starih preveč.
BigWhale ::
Jaz sem sicer na steklokeramicni plosci (a indukcijska ni steklokeramicna? ;> ) z navadnimi elektricnimi grelci, stvar se obnese vec kot odlicno. Bom pa ob menjavi vsekakor nabavil indukcijsko. Ce ne zarad drucga, pa zarad tega, ker mi mulca po pultu skaceta in ce se kdo vsede gor je manj moznosti, da si rit opece... ;)
Tear_DR0P ::
še vedno se mi pa zdi da lažje na indukcijski plošči kontroliram 80 stopinj za 5 ur, kot pa v peči na drva - in mi je ljubše kuhatti na indukcijski plošči - edina jeba je kadar zmanjka stroma
eni tega dela sploh prebral niso očitno - like BW in jure
nikjer nisem govoril o tem da je kuha na drva bolj zdrava, tudi tega da je goveja župa zdrava ne trdim - kaj šele tega, da indukcijsko gretje dejansko vpliva na okus - sam udrihat je treba ane
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain
Samuel Clemens aka Mark Twain
AtaStrudl ::
Ce se vrnem k velikosti polja...
1. Tudi ko je posoda gor, ga bo (v neposredni blizini, par cm) se vedno vsaj za en velikostni razred vec kot pri fenu - tam imamo cca 20W motorcek z zakljucenim magnetnim krogom, pri indukcijske kuhalniku pa par kW z odprtim.
2. Pri tem v resnici ne gre za sevanje ampak za reaktivno bliznje polje. Gostota moci sevanega EM polja pada s kvadratom razdalje, reaktivnega polja pa s se visjimi potencami, zato malo bolj stran res ni kakega velikega polja.
BTW, pred leti so razni "strokovnjaki" zganjali precej panike okrog magnetenga polja CRT monitorjev, ki je bilo zelo podobno temu od indukcijskih spargetov.
Kar se pa kvalitete hrane tice, glede same fizikalne osnove razlik ne bi smelo biti. Problem bi pa lahko bile razlike v kulturi - vsi hvalijo njeno hitrost, torej stvar verjetno spada bolj v "fast food" kulturo, kjer pa kvaliteta hrane trpi iz cisto nefizikalnih razlogov...
S "kvaliteto hrane" seveda mislim na okusnost, ne na zdravost... Saj vsi vemo da sta ti kategoriji obratno sorazmerni!
Ce sem natancnejsi, ni vsaka nezdrava hrana okusna, je pa skoraj vsaka zdrava zanic.
1. Tudi ko je posoda gor, ga bo (v neposredni blizini, par cm) se vedno vsaj za en velikostni razred vec kot pri fenu - tam imamo cca 20W motorcek z zakljucenim magnetnim krogom, pri indukcijske kuhalniku pa par kW z odprtim.
2. Pri tem v resnici ne gre za sevanje ampak za reaktivno bliznje polje. Gostota moci sevanega EM polja pada s kvadratom razdalje, reaktivnega polja pa s se visjimi potencami, zato malo bolj stran res ni kakega velikega polja.
BTW, pred leti so razni "strokovnjaki" zganjali precej panike okrog magnetenga polja CRT monitorjev, ki je bilo zelo podobno temu od indukcijskih spargetov.
Kar se pa kvalitete hrane tice, glede same fizikalne osnove razlik ne bi smelo biti. Problem bi pa lahko bile razlike v kulturi - vsi hvalijo njeno hitrost, torej stvar verjetno spada bolj v "fast food" kulturo, kjer pa kvaliteta hrane trpi iz cisto nefizikalnih razlogov...
S "kvaliteto hrane" seveda mislim na okusnost, ne na zdravost... Saj vsi vemo da sta ti kategoriji obratno sorazmerni!
Ce sem natancnejsi, ni vsaka nezdrava hrana okusna, je pa skoraj vsaka zdrava zanic.
TESKAn ::
Ce sem natancnejsi, ni vsaka nezdrava hrana okusna, je pa skoraj vsaka zdrava zanic.
Ne vem, kaj od zdrave hrane si ti že jedel, glede na ta stavek pa sklepam, da ne prav veliko...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
A. Smith ::
1. Tudi ko je posoda gor, ga bo (v neposredni blizini, par cm) se vedno vsaj za en velikostni razred vec kot pri fenu - tam imamo cca 20W motorcek z zakljucenim magnetnim krogom, pri indukcijske kuhalniku pa par kW z odprtim.
Čestitam, vse si preračunal.
Pozabil si samo, da moč električnega fena, navadno 1,5kW, ni deklarirana za 20W motorček, temveč za vijačno navito grelno navitje, katerega fluks je usmerjen ravno v uporabnikovo črepinjo
Predlagam, da ponoviš izračun.
(P.S.: Da ne bo kdo mislil, da hočem kogarkoli ustrašit kar se magnetnega polja tiče. Sem že prej povedal, da ga smatram za neškodljivega.)
P.P.S: Tistih 1,5kW je v glavnem pretvorjenih v gretje, vem. Ampak tok, ki teče skozi navitje, vseeno ni zanemarljiv.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis
Zgodovina sprememb…
- spremenil: A. Smith ()
TESKAn ::
No ja, teh par kW iz indukcijske pečice se tudi večinoma pretvori v gretje. Malce nesmiselno bi bilo govorit o grelni plošči, ki večino energije potroši za stresano magnetno polje:).
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
Mare2 ::
Da ne bo kdo mislil, da hočem kogarkoli ustrašit kar se magnetnega polja tiče.
Moja mami ima poškodbe na rokah od indukcijske plošče.
Sedaj gremo nazaj na plin.
Da ne bo kdo mislil, da je to res. :)
Pyr0Beast ::
Mjah, mogoče bi kaj škodovalo, če bi mel kake šravfa po kolkih pa ploščice v glavi ..
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
jype ::
Pyr0Beast> Mjah, mogoče bi kaj škodovalo, če bi mel kake šravfa po kolkih pa ploščice v glavi ..
In sedel oz. ležal na prižganem štedilniku.
In sedel oz. ležal na prižganem štedilniku.
Pyr0Beast ::
In sedel oz. ležal na prižganem štedilniku.
Vse se da [:D]
Vse se da [:D]
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Mare2 ::
Citat:
In sedel oz. ležal na prižganem štedilniku.
Vse se da
--------------------
Tole ne bi delovalo, saj človeško telo ni iz kovine, na katero pa edino indukcija deluje. Takoj ko odstaviš lonec, plošča preneha delovati. Ostane sicer topla, vendar ne vroča in človeško telo se ne bi niti opeklo, čeprav bi takoj po odstavitvi položil roko na ploščo.
Edino če bi v ponev na indukciji namesto zrezkov položil dlan gor. :)
Ne poskušaj tega doma.
In sedel oz. ležal na prižganem štedilniku.
Vse se da
--------------------
Tole ne bi delovalo, saj človeško telo ni iz kovine, na katero pa edino indukcija deluje. Takoj ko odstaviš lonec, plošča preneha delovati. Ostane sicer topla, vendar ne vroča in človeško telo se ne bi niti opeklo, čeprav bi takoj po odstavitvi položil roko na ploščo.
Edino če bi v ponev na indukciji namesto zrezkov položil dlan gor. :)
Ne poskušaj tega doma.
Pyr0Beast ::
Govoril sem o kovinskih vsadkih v telesu, ki bi se (lahko) segreli.
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
imagodei ::
Moja dela, če je posoda bližje kot 1 cm od površine plošče.
Pač, magnetno polje - če je kovina dovolj blizu, deluje.
Pač, magnetno polje - če je kovina dovolj blizu, deluje.
- Hoc est qui sumus -
bili_39 ::
Hec je v tem, da posoda dejansko "pobere" vso polje. Feromagnetni material je kot kratki stik za EM polje. Okrog ga ne bo šlo praktično nič. Zato ga pri fenu pokasiraš več - tam se vso polje zaključuje po zraku (ali nemagnetnih poteh) in ga več pride dalje.
Simple in učinkovito.
Je pa steklokeramika eden boljših zadnja desetletja (grelna ali indukcijska).
Simple in učinkovito.
Je pa steklokeramika eden boljših zadnja desetletja (grelna ali indukcijska).
BlackHole ::
Kar se pa kvalitete hrane tice, glede same fizikalne osnove razlik ne bi smelo biti. Problem bi pa lahko bile razlike v kulturi - vsi hvalijo njeno hitrost, torej stvar verjetno spada bolj v "fast food" kulturo, kjer pa kvaliteta hrane trpi iz cisto nefizikalnih razlogov...
S "kvaliteto hrane" seveda mislim na okusnost, ne na zdravost... Saj vsi vemo da sta ti kategoriji obratno sorazmerni!
Ce sem natancnejsi, ni vsaka nezdrava hrana okusna, je pa skoraj vsaka zdrava zanic.
Se ne strinjam. Recimo, da kuhaš špagete. Najprej moraš vodo zavret. Na navadni steklok. plošči traja okrog 10-15 minut menda (če ne še več), na indukciji pa kakih 5, odvisno od količine pač. Razmerje je tu nekje. Zaradi tega špageti ne bodo nič manj okusni, če bo voda prej zavrela. Enako je s pečenjem zrezkov recimo. Pač je treba pri indukciji manj čakat, da segreješ posodo na pravo temperaturo. Hrana nič ne "trpi" zaradi tega.
LP Marko
Pyr0Beast ::
Ma da na steklokeramični en kofetek zavreš traja .. in traja ... in traja ..
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Indukcijska plošča ali steklokeramična plošča (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 67535 (19316) | koyotee |
» | indukcijsko kuhališče (poraba elektrike)Oddelek: Loža | 15401 (13649) | radmannsdorf |
» | Plin vs. steklokeramika vs. indukcija,... (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 36359 (31837) | amigo_no1 |
» | Indukcijska in tetrapak (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 10659 (9225) | Pyr0Beast |
» | Kuhalna ploščaOddelek: Loža | 6104 (5417) | A. Smith |