» »

Mac vs. Pc

Mac vs. Pc

«
1
2 3 4

Acies ::

Mene zanima glede razlik med applom in pc.jem
Zakaj ma mac tak vzdržljivo baterijo (do 6 ur), medtem ko majo navadni prenosniki sam 2-3 ure.

+ je veliko igrc podprtih za mac operacijski sistem?
v kerem programu se na mac.u pišejo dokumenti.
Npr. če bi mogla napisat nek dokument za šolo in ga v šoli na windows.u prikazat, je to sploh možno?

win64 ::

oba prenosnika(pc pc in mac) sta pc, tako da pri enaki strojni opremi, ne bi smelo biti neko veliko odstopanje pri avtonomiji, predvsem ne tako kot ti navajaš.

Igric ni veliko, vsaj dobrih ne...

Pisanje dokumentov v macos in jih v windowsu prikazat ne bi smelo biti problem

5er--> ::

Boljša baterija pač. Lahko kupiš tudi pc z boljšo baterijo npr.
Drugace pa imas tudi za maca ms office, oz. zastonj neooffice (openoffice).

harvey ::

Npr. če bi mogla napisat nek dokument za šolo in ga v šoli na windows.u prikazat, je to sploh možno?


Za pisanje poročil je čisto vseeno katero orodje uporabimo. Danes s tem nima težav že malo boljši gsm aparat. Vprašanje pa je kako priročna je zadeva.

Maš tudi office for Mac ali pa iWork osnovno besedilo pa lahko naklofaš z build in programčki TextEdit, ki je ala WordPad kot v Windows okolju.

Če bi rada zgleda "in" je seveda Mac prava izbira. Vedi pa, da ti tudi nekaj manj ostane v žepu.:))

xsannyx ::

oba prenosnika(pc pc in mac) sta pc, tako da pri enaki strojni opremi, ne bi smelo biti neko veliko odstopanje pri avtonomiji, predvsem ne tako kot ti navajaš.

Igric ni veliko, vsaj dobrih ne...

Pisanje dokumentov v macos in jih v windowsu prikazat ne bi smelo biti problem

Mac je pc. Razlika je le v OS. V notranjosti sta ista (vsi MACi so bolj namenjeni grafičnemu oblikovanju,... ne pa igricam) zato MACi podpirajo malo igric. Virusov je manj. Dražji je
Sepravi:
igre: PC
ustvarjalnost, izgled...: MAC (po mojem mnenju so vse tiste posebnosti vredu :D)
Cena: PC (v resnici so MACi zeloo precenjeni zaradi tistih posebnosti)
Avtonomija: Izenačeno
Preformance: Glede na ceno je bolje PC

To je moj mnenje...

Po mojem mnenju poglej kaj je v MACu. Ter si sestavi tak pc! Ter si samo naloži MAC OS. Itak pa lahko imaš dual boot.

Moraš vedeti da je tisti mac s 13" 700€ ali koliko ko je netbook 500€ enako kakovosten!

MTm2H37rqt7B ::

Pa ste dejansko ze mel macbooka v rokah?

opeter ::

Kako podpira Mac manj "igric"?

Pojdite na Reflexive.net, izberi Mac jeziček in dejansko imate 100% vse igre, ki jih ponunajo na "PC games" jezičku.

Sicer pa obstaja programček MacGames Arcade, kjer lahko kupujete raznorazne igre, občasno so kakšni popusti, sistem je podoben Steamu, še najbolj pa spominja na sam iTunes.

Če pa vam to ne bi bilo dovolj, imate CrossOver Games oz. namestite si Bootcamp, not poknite katerega od Windows OS in že lahko igrate vse igre, ki so napisane za Windows.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Čelešnik ::

To večno jajcanje ;((

Meka kupiš če:

- ti denar ni problem (ob predpostavki da znaš sam poservisirat PC, sicer boš dal za servis tekom uporabe toliko kot za Meka v štartu)
- veliko brskaš po sumljivih straneh :P
- daš veliko na dizajn in bombončke (dioda ki posnema spanje, magnetni priklop za polnilec, čeden napajalnik, unibody iz aluminija, zunanji indikator baterije,...)
- v tvojem primeru če (še) nimaš veliko pojma o "Windowsih" ti bo Mac mogoče prijetnejši za spoznavanje (sam sem delal z njim nekaj mesecev in me je motilo predvsem to da je vse "v naprej določeno", mogoče malo premalo finih nastavitev). Po domače: Je zelo "preprost" OS za spoznavanje in ga hitro pogruntaš, mogoče ga to za kakega navdušenca naredi malo dolgočasnega, za tiste ki si želijo samo delat in ne ukvarjat z OS pa je perfekten.
- kvaliteta pa je dvorezen meč, načeloma so kvalitetnejši, zadnje čase pa temu tudi ni čisto res (plastični MB, prah pod zasloni iMacov, crkovanje ventilatorjev, kabli se olupijo,...)
- baterija je boljša ker je večcelična (predvidevam) in pri določenih modelih integrirana, se pravi da ker ne rabijo mehanizma za izmet prišparajo na prostoru ki ga namenijo večji bateriji
- če slučajno kupuješ 13" modele se pa MBP splača ker je cena v primerjavi z 13" Windows-based mašinami skoraj 1:1

Zgodovina sprememb…

tt2 ::

Bom kar tu vprašal. Zakaj so nekateri tako nori na ta Mac in pravijo, da so win in ostali le nek krš v primerjavi z Mac-om. Sam nikoli nisem imel možnosti niti volje da bi si ogledal Mac, zato me zanima kaj je tako posebnega na njih, predvsem kaj lahko delaš na njih česar na windowsih ne moreš? Še bolj me pa čudi to, da kupujejo applove računalnike, ki stanejo enkrat več, kot pa je prava cena komponent. A ni možno, da kupiš npr. nek dell-ov ali hp-jev laptop in nato naložiš mac?

bluefish ::

A ni možno, da kupiš npr. nek dell-ov ali hp-jev laptop in nato naložiš mac?
Nanj naložiš Apple OS X in na Mac. In da, je možno, samo ne v skladu z "željami" Mavričnega.

zee ::

Dodatno vprasanje je se, ce ti vsa strojna oprema sploh dela v OS X.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zero0ne ::

Takoj bi kupil maca, če bi prodajali samo hardware brez OSa. Dizajn, sploh laptopov in iMac serije se mi zdi odličen, ampak iz principa ne kupujem proprietary softwara, ter ne podpiram firm, ki menijo, da bolje od mene vedo, kater operacijski sistem želim in kako ga želim konfiguriranega.

Vsi giganti v IT industriji so že pred desetletji ločili svoj hardware in software. Apple že nekaj let za svoje izdelke uporablja generičen PC hardware, zato ne vidim nobenega razloga, zakaj ne bi sledili zgledu.

5er--> ::

Ker jim gre dobro?

borchi ::

> ampak iz principa ne kupujem proprietary softwara, ter ne podpiram firm, ki menijo, da bolje od mene vedo, kater operacijski sistem želim in kako ga želim konfiguriranega

torej, firma ne more vedet kater OS želiš. ne more vedet kako konfiguriranega želiš. torej je vseeno ali ti dajo v nov računalnik prazen disk ali pa pač na njega nekaj, kar boš pobrisal prvo sekundo.

> Vsi giganti v IT industriji so že pred desetletji ločili svoj hardware in software.

pa jih poglej sedaj! njihovi "ločeni" OS-i se prodajajo kot... erm, sej sploh nimamo besede za to... hardver pa samo malo bolje.
l'jga

mojca ::

Ko sem pred šestimi leti kupila prenosnik (PC), sem ga imela poln kufer, ko sem namestila že približno šesto linux distribucijo, pa v nobeni nisem uspela usposobiti gonilnikov niti za grafično (imela sem napačno resolucijo), kaj šele za modem in
wireless. Hibernacijo bi si želela, pa ni bila mogoča.

Mac je dizajniran tako, da zadovolji širok spekter uporabnikov. Zame (ki ne uporabljam oblikovalskih orodij) je Mac dobro izpiljena verzija unix-a/linux-a z uporabniku prijaznim uporabniškim vmesnikom in programjem, dobro resolucijo zaslona in avtonomijo baterije, zelo uporabnim trackpadom ... Pri linux-u škripa GUI, pri oknih pa konzola.

Baterije ostalih prenosnikov imajo krajšo avtonomijo, ker večina uporabnikov zanjo ni pripravljena plačati, v prenosnik za 300 EUR pa težko vgradiš baterijo, ki bo zdržala 7 ur.

Druga najslabša stran zame je ta, da so računalniki dragi. Prva pa, da te praktično prisili, da spet kupiš ta drag sistem. Z veliko verjetnostjo se navežeš na sistem in kakšen program, potem pa je "problem" priti nazaj na PC, Mac pa je znatno dražji. Če uporabljaš okna, naslednji računalnik izbiraš med najcenejšimi modeli, ki še zadovoljijo tvoje potrebe. Če želiš OS X, pa imaš na voljo eno samo drago znamko. Slaba stran je tudi ta, da moraš vsake tri leta menjati računalnik, sicer ne boš mogel poganjati nove verzije operacijskega sistema in kmalu zatem tudi ne novih verzij programov (leto po izidu nove verzije operacijskega sistema ogromno število programov ne podpira več starega).

madviper ::



Cisto preprosta obrazlozitev, kaj je boljse in zakaj. Pa vse skup v filmcku...
I'd like to do something crazy!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: madviper ()

Zero0ne ::

>torej, firma ne more vedet kater OS želiš. ne more vedet kako konfiguriranega želiš. torej je vseeno ali ti dajo v nov računalnik prazen disk ali pa pač na njega nekaj, kar boš pobrisal prvo sekundo.

Ni jim treba vedeti. V bistvu ne morejo vedeti, in zato se ne bi smeli obnašati, kot, da lahko. Ne, ker tisto "nekaj, kar bom pobrisal prvo sekundo" z takim nakupom tudi plačam in preplačam, in s tem podpiram širjenje proprietary softwara in njihovih absurdnih licenc, EULAjev in naravnost kriminalnih načinov poslovanja. Ravno zaradi takega mišljenja (bom kupil, pa zbrisal) MS in podobni še živijo. Ker denar od tebe dobijo, pa čeprav zbrišeš. In s tem pasivno daješ podporo stvarem, ki jim moralno in etično nasprotuješ.

Žal pa je stanje tako, da so danes prodajalci že sestavljenih računalnikov brez OSov vedno redkejši. O laptopih pa raje nebi, ker je situacija še bolj žalostna, za razliko od desktopov pa ni niti opcije, da bi si ga sestavil sam.

blackbfm ::

vsi MACi so bolj namenjeni grafičnemu oblikovanju

Ne pokaj no. Ravno tok je namenjen grafičnemu oblikovanju (in vsem ostalim stvarem) kot katerikoli drug OS takega ranga. Sploh pa za resno delo rabiš kakšno od PRO verzij, ki pa stanejo še bistveno več kot navadni maci.

Res da imaš z macom nekaj bonbončkov, ki jih drugje ne dobiš. Če je smiselno zaradi tega tok več odštet za računalnik, to pač vsak zase ve...sigurno se ti pa ne splača dat za maca ves denar ki ga imaš in mislit da imaš zdaj neko ultra kvalitetno zadevo, ki bo brezhibno delala še naslednjih 10 let. No meni je recimo velik plus pri macih to, da stvar ni kičasta..pa še kaj bi se našlo.

borchi ::

> Ne, ker tisto "nekaj, kar bom pobrisal prvo sekundo" z takim nakupom tudi plačam in preplačam, in s tem podpiram širjenje proprietary softwara in njihovih absurdnih licenc, EULAjev in naravnost kriminalnih načinov poslovanja.

če pobrišeš OSX prvo sekundo, ko dobiš mac-a, se le-ta nič ne širi. nobena EULA se te ne tiče več, le policiji si jih še dolžan prijavit, ker si opazil kriminalno dejanje.

drugače pa ja, te moralno in etično podpiram v tvojemu moralnemu in etičnemu nasprotovanju. če si ga lahko in hočeš privoščit, go ahead and go!

(motherboarde brez prop. BIOS-a si že našel? grafične, nic-e itd. tudi? kul. kje?)
l'jga

Zero0ne ::

(motherboarde brez prop. BIOS-a si že našel? grafične, nic-e itd. tudi? kul. kje?)


Gre za obstoječe in uporabne Free alternative. V primeru OSov obstajajo. V primeru BIOSov itd pač ne.

borchi ::

uporabnost je relativna rec. za dosti ljudi je racunalnik brez OSa neuporaben.

takih je dosti vec, kot pa takih, ki ne znate linuxe ;-) na maca spravit...
l'jga

Invictus ::

Uporabljaš pač tisto za kar delaš. Pravzaprav pa mac ni tako drag. Ekvivalenten PC računalnik stane približno isto. Glej:

http://www.tomshardware.com/reviews/app...

Apple je pač uspel na Unix dati edino uporabno grafično okolje. Žal open source ne bo nikoli sposoben narediti isto, pa ne zaradi tehnike, ampak zaradi egov razvijalcev, ker vsak zna narediti isto boljše kot oni prejšnji. Me čudi da sta zaenkrat sam dva standarda (KDE in GNOME).

Apple je lahko za razvijalca dobra mašina, saj lahko podpira tri OSe (Linux, Windows in OSX). Komu je to pomembno, komu ne.

Če rabiš OSX, si pa vedno lahko sestaviš hackintosh, pa je. Na koncu kupiš sam še licenco za OS, da podpreš proizvajalca in licenciraš softver.

Sam sem si to naredil, bolj za štos kot za res in dela čisto v redu.

Ni pa treba pljuvat po proizvajalcu, sam zato ker nimate keša da bi si ga privoščili. Saj čez mercedeza tud noben ne pljuva, če ga ne more kupit.

LP I.

blackbfm ::

Ja kere primerjave. Primerjaj raje stvari na slovenskem trgu.

Invictus ::

Kdo pa še kupuje robo v Sloveniji, ko je čez mejo toliko ceneje ?

Če si zaveden Slovenec in misliš da je treba kupovat pri slovenskem trgovcu, potem le.

Meni je vseeno kje kupim, saj ima večina izdelkov danes mednarodno garancijo.

Najbrž pa ta račun drži tud za Evropo. Je bil pač narejen za Ameriko.

Sicer pa mal preveri cene podobnih računalnikov. Večina primerja šrot laptope za 500 EUR s MacBooki. Ampak je pa to čisto druga kategorija (teža, baterija, ekran).

Večina mora pač pljuvat po rečeh, ki si jih ne more privoščit ...

LP I.

harvey ::

ma taka debata je večna vojna v stilu Laško vs Union, AMD vs Intel, Linux vs. Windows...

Vlad Tepeš ::

Pred kratkim sem kupil Mac Minija - bolj iz radovednosti kot zares. Po dveh mesecih moja bistveno bolj zmogliva Windows mašina samo sedi v kotu in butast gleda. :D
Rad imam mir in svoj računalnik!

opeter ::

Kako si zadovoljen z mavrico žogico v Snow Leopardu?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Vlad Tepeš ::

Niti ni take sile :P
Rad imam mir in svoj računalnik!

stuff ::

Vse kar me je v filmu zmotl je performance ter compatibility. Me zanima koliko zadev ko priključim na OS X dela v primerjavi z Windows 7 ? Pomoje 40% manj.
Če pa že podpira pa morem zato spet plačati več in ne izbirat iz srednjega ranga.

blackbfm ::

Kdo pa še kupuje robo v Sloveniji, ko je čez mejo toliko ceneje ?

Ne zdi se vsem smiselno delat 100km do tujine in nazaj veš. Preko pošte pa takih stvari tudi ne mislim kupovat. Sploh pa če je treba it stvar zamenjat, če imaš ti veselje s tem ok.

tt2 ::

Še nekaj me muči, tako mimogrede. vzemimo na primer tegale http://www.bigbang.si/racunalnistvo/rac.... In večina reče, da so MAC-i namenjeni video in grafični obdelavi. Sedaj mi pa res ni jasno kako lahko MAC, ki stane preko 2000 EUR bolje in hitreje opravi nekakšno video kodiranje kot pa navaden PC na Windowsih, kjer za 2000 EUR kupiš res overkill mašino.

zee ::

Zato ker je programska dosti bolj optimizirana kot na PCju, kjer mora programska oprema pokriti vse mogoce konfiguracije strojne opreme.

+ OS X zna dosti bolj upravljati s pomnilnikom, cesar Wintendo ne zna (v 7ki sem delal premalo, da bi lahko sodil, ce je to popravljeno).
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

borchi ::

Še nekaj me muči, tako mimogrede. vzemimo na primer tegale http://www.bigbang.si/racunalnistvo/rac....

mimogrede, tak imac se prodaja POVSOD po evropi za 800 EUR manj kot pa ga prodajajo ti bigbang šaljivci. je pa res, da boš pc-ja, ki bo enako hitro enkodiral video, v plastičnih vrečkah po delih znosil domov za ca. 10% manjšo ceno.

(zdaj pa sledi obvezno prepucavanje, kjer bomo ugotavljali ali je teh 10% v resnici 8,7 ali 12,6)
l'jga

opeter ::

borchi ima v celoti prav. To je še stari iMac (prejšnje generacije). Mogoče imajo kakšno staro zalogo?

Kar se surove hitrosti tiče, prideš s PC-hem ceneje skozi, če že gledaš video encoding.
Mogoče ne bo tako "lep", kot iMac, bo pa cena dosti manjša.

Seveda pa moraš marsikaj vkalkulirati, kar mi PC-ju ne dobiš:
1.) tišino
2.) dosti manjšo porabo v primerjavi s podobno hitrimi modeli PC-jev
3.) legalni MacOS
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

ql000 ::

Bom še jaz pristavil svoj pisker :). Ne bom se spuščal v modrovanja, ampak napisal svojo štorijo, pa naj si vsak sam izdela mnenje.

Imam IT podjetje in sem do sedaj uporabljal pri svojem delu Lenovo mašine (od T40p, T42, R52, R61, T500,..). Potem pa je nekega dne v začetku 2009 prišel do mene eden od naših partnerjev, ki je imel podjetje z isto dejavnostjo in je delal na MacBook Pro 17", model 2008 - pač ni še unibody. Tip ja na svojem Mac-u laufal 2 filma, Windows XP v paralellsih, pa še cel kup drugega programja, pa mu comp niti zašvical ni - gledala sva Activity monitor (ala Task manager, pa performance jeziček na Winsih). Tip pri svojem delu ni uporabljal miške. Jaz to gledam... pa vprašam... pa mi pokaže multigesture trackpad. No in po začetnem navdušenju sem začel delat benchmark pri sebi, bo to dober comp, ne bo deber comp, +, -,.... Celo leto 2009 sem hodil gledat v različne trgovine Mac-e. Hodil sem v CityPark, Supernovo, pa še v BigBangu jih imajo v Lj. Vsakič sem vprašal kaj me je zanimalo in sem tako na različnih konich in krajih zbiral informacije. Odločtev za nakup je padla konec leta 2009, kupil sem Mac Book Pro 17" z antiglare displejem. Po benchmarku cen po evropi in svetu sem ugotovil, da se mi daleč najbolj splača nakup v ZDA. Na slo ceno sem dodal 500EUR in sem šel za ta denar v ZDA - New York za 5 dni (priporočam) + nakup Mac Book-a v Apple storu na 5th avenue. Nivo storitev v tej trgovini deklasira naše Slo trgovce za svetlobna leta. V ZDA sem dal za Mac-a skupaj z Apple care 3200$ - to cifro delite z cca. 1,5 pa mate evre. Z lahkoto sem ovrgel tudi famo o kateri se pri nas modruje, da se ne da v takih trgovinah plačati s kešem. Poleg tega trgovina dela 24/7/365 in, če ma človek jetlag se pač odpraviš v trgovino za naše razmere ob nemogoči uri (2,3 zjutraj), in nabaviš mac-a izven vse gužve ;).

Evo, sedaj imam Mac-a, potrebno ga je pripravit za delo, ker pač delujem v večini v MS okolju strank. Namestil sem si Microsoft Office for Mac 2008, kjer predvsem uporabljam Entourage (ala Outlook), zaradi podpore Exchange-u. Zadeva ne samo, da deluje super, ima celo sistem za projektno vodenje, kar mi je špica. Poelg tega ogromno uporabljam Word, Excel in Powerpoint. Izkušnja je ista kot na PC mašini, z razliko, vsaj tak je moj občutek, da je zadeva kreeeeepko hitrejša in odzivnejša. Posebno pozornost sem namenil vlkjučitvi v Active directory mojega compa. Tu sem naredil pravo malo znanost, kako naj se tega lotim, saj Mac OS X native podpira tudi vključitev v AD, po drugi strani pa sem bil prisiljen zaradi ProKlik-a namestiti Winse (Win 7 Ultimate). Po spraševanjih, kako in kaj sem ugotovil, da je najbolj modro, če enostavno AD speljem preko Windows mašine. Imamo namreč en annoying zadevo - skripta pri logonu dela katastrofalno za en qur.... in sem rekel, da mi ne pokvari izkušnje naj se winsi zajebavajo s tem. Uredil sem tudi to. Aja... Win 7 imam instalirane na BootCamp particiiji (kar pomeni, da lahko native bootam v Win), hkrati pa lahko isto particijo loadam kot virtualno mašino. Za to uporabljam VMWare Fusion, ki je čista premija. Omogoča celo, da aplikacije, ki tečejo znotraj win 7 laufaš kot native aplikacije v Mac OS X - winsi tečejeo v ozadju, ne rabiš bult v dvojni desktop pa preklapljat. Vse zgoraj navedeno mi je vzelo največ časa, da sem namestil in se navadil delat... 4 ure. S tem je bila mašina pripravljena za delo v poslovnem IT okolju. Sedaj se bo pa itak našel pameten MS-ovec, pa bo rekel, kaj pa podatkovne baze, pa bla bla bla... Tudi to imam urejeno. Za delo s podatkovnimi bazami uporbaljam Oraclov program, ki podpira tudi MS SQL (poleg ziljona ostalih standardov baz). Za remote logon na službeno mrežo uporabljam Cisco VPN, ki je isti šmoren kot v Winsih, pra vatko uporabljam native v Mac-u MS Remote Desktop connection, za katerega moram spet reči, da spedena povezave z manjšim uporom kot na Winsih.. pač spet samo občutek.

Ostale prednosti, ki jih občutim pri svojem delu ob uporabi Mac-a:
- nenormalna trdoživost baterije. Imel sem izkušnjo prejšnji teden, obisk pri stranki v Zagrebu, polnilca nisem vzel s sabo. Pri polni svetilnosti zaslona, wireless, delo z office programi (modeliranje zahtev stranke), aja pa na boljši grafični karti (ima dve) sem scuzal ven 5 ur dela - ne pozabit, to je 17" laptop.
- stvar, ki mi je šla v PC svetu najbolj na qur.... od vsega je dogajanje, ko daš mašino spat in nenormalni dolgi časi, da se mašina spet nazaj postavi (Vse lenovo mašine s katerimi sem delal). Tle zapreš zaslon, odpreš zaslon. Če rabi več kot 5 sekund, je nekaj narobe z mašino - pa se ne zajebavam. To je enostavno fenomenalna izkušnja.
- šok, da računalnik komunicira s svojo okolico. Prilagajanje svetilnosti zaslona in tipkovnice glede na svetlobne pogoje delovnega okolja.
- kvaliteta zvoka je fenomenalna že iz zvočnikov na laptopu,
- F-tipke. Na PC-ju so primarne F tipke, ki jih človek ne uporablja skoraj nikoli, potem imaš pa še možnost fn tipke za ostale funkcije. Hehehehe... na Mac-u ravno obratno, posledica.. tak maaaali feature, ti naredi iz mašine za delo multimedijsko napravo, ki jo je užitek uporabljat,
- integriranost aplikacij in operacijskega sistema. To se ne da enostavno opisat, to je treba probat. Ne glede na to katero app uporabljaš vse je isto. In moraš bit res trot, da nekaj iščeš blazno dolgo.
- kot IT-jevec sem se nehal jebat z mašino. Qurc gleda tisto večno tvikanje nečesa. Tukaj si nastaviš in imaš miiiiirrrrr. Nobenega sranja z antymaleware, anti ne vem čem programi in podobna sranja. Tega enostavno ni.
- na Lenovotu mi je šlo blazno na jetra na pol delujoča kombinacija Fn+F7 - preklop slike na projektor. Ej.. tle vtaknem adapter med projektorjem in mojim Mac-om v mašino, ta se sama zmeni z projektorjem. Zakaj bi se jaz moral še jebat z nastavljanjem... česa. Mislim.. konec z plug and pray tehnologijo, hello Plug and work!!!
- skratka... bolečin iz Win in MS sveta je konec. Ugotvaljam celo eno drugo stvar. Microsoft se kreeeepko bolj potrudi pri pisanju svojih aplikacij, če bodo te delale v Mac OS X-u. Povsem osebno mnenje, ki temelji na izkušnjah.
- Nehal uporabljati miško. Multigesture trackpad je zakon. Rabil glih eno uro, da sem preklopil v glavi.
- Čista poezija glede priklopa na wireless omrežja. Nehaš se zezat kaka enkripcija je. Mac se sam zmeni z routerjem, pol ti pa sam reče, vkucaj geslo, ali dej pa certifikat in . Kadarkoli pa seveda imaš možnost, da greš pa "fino" nastaviš.


No in da skratim celo zgodbo. Vsa fama, ki jo dvigujejo ljudje, ki niso nikoli v roke prijeli Mac-a, OS X-a in poskušal zadevo uporabiti v svojem življenju ne morejo podajati mnenja. Jaz ga da na osnovi mojih izkušenj. Te so pa tudi bolj osebne narave. Ne vozim slabega avta, ampak ljudje mi nikoli niso bolj zavidali kot pa sedaj, ko imam Mac-a. Vedno je prisoten efekt, v večini prav bolestne zavisit, lej pizda ma dnar, pa si ga je kupil, ali pa na drugi strani občudavanje. Aja... še nikoli nisem v življenju slišal tolikokrat, da sem pičkica, ker imam lep računalnik.

V glavnem gledal, kupil in nikoli pogledal nazaj. In ni mi žal niti centa.

LP
:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ql000 ()

axee ::

Pred kratkim sem kupil Mac Minija - bolj iz radovednosti kot zares. Po dveh mesecih moja bistveno bolj zmogliva Windows mašina samo sedi v kotu in butast gleda. :D


In kaj počneš na računalniku? Kot vidim je tvoja "bistveno bolj zmogljiva" windows mašina totalen overkill zate! Ali raje pritisneš lepši gumb ali meni (ob občutku da virusov nimaš) in čakaš na operacijo dlje? :))

Ne res, kaj počneš na računalniku da te Mac Mini zadovoli?

borchi ima v celoti prav. To je še stari iMac (prejšnje generacije). Mogoče imajo kakšno staro zalogo?

Kar se surove hitrosti tiče, prideš s PC-hem ceneje skozi, če že gledaš video encoding.
Mogoče ne bo tako "lep", kot iMac, bo pa cena dosti manjša.

Seveda pa moraš marsikaj vkalkulirati, kar mi PC-ju ne dobiš:
1.) tišino
2.) dosti manjšo porabo v primerjavi s podobno hitrimi modeli PC-jev
3.) legalni MacOS


1.) Moj računalnik je preverjeno TIŠJI kot katerikoli primerljivi mac izdan kadarkoli (glede na konfiguracijo). Pred izidom novih Mac-ov (z i5, i7) bi lahko moj računalnik v podpisu primerjali z enoprocesorskimi Mac Pro-ji. In glede na to da slišim šumenje ventilatorjev in diska (+vibracije) sredi btc-ja ko prislonim uho na Mac Pro-ja, lahko rečem da ni tih. Niti slučajno.

Glede iMac-ov (in Mac Mini-jev) priznam da so izredno tihi, ampak VEDNO lahko svoj računalnik spraviš na enako glasnost, če ne celo na manjšo.

2.) Ko se bodo ljudje odvadili kupovati LC f*cking Power z obupno slabim izkoristkom nebo nihče rekel tega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: axee ()

axee ::

@ql000:

Prosim opiši kakšna je razlika v odzivnosti sistema, ko boot-aš windows 7? V primerjavi z Lenovo-ti?

borchi ::

Glede iMac-ov (in Mac Mini-jev) priznam da so izredno tihi, ampak VEDNO lahko svoj računalnik spraviš na enako glasnost, če ne celo na manjšo.

zdaj pa samo še spraviš ta tvoj računalnik v podobno majhno in lepo pakungo, daš gor osx, ki ga lahko brez strahu updejtaš, ugotoviš, da te še vseen pride 4x manj kot mac in si super zadovoljen...

(tisti, ki pa tega ne znajo si pa pač kupijo mac-a. BIG DEAL! get over it!)
l'jga

M-XXXX ::

2.) dosti manjšo porabo v primerjavi s podobno hitrimi modeli PC-jev

Ti to resno? PC in MAC z istimi komponentami porabita podobno/enako, pa če se na glavo postaviš.

3.) legalni MacOS

Kot prvo: kje je tukaj prednost?:D In kot drugo: kaj ti preprečuje, da bi kupil originalne Windowse (poleg zdrave pameti (kar isto velja za OSX>:D))

win64 ::

@ql000: 3 filmi v 720p h264(brez strojnega pospeševanja), 1 video stream preko neta(flash), 2 virtualne mašine in še zmeram lahko normalno pišem po tem forumu, z prenosnikom za 700EUR, tvoj point tle je?

noraguta ::

eh dokler mac notebooki ne zdržijo 10 ur na bateriji so neuporabni. še kako leto pa bodo pokopirali pc-je.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Gandalfar ::

kateri prenosniki ranga 1000 Eur pa?

win64 ::

pavilion dv6(P8600,3gb ram, hd4650), sem hotel povedat da osx ne more iz slabe strojne opreme narediti neko super mašino

Damiani ::

dokler uporabnik ne poskuši obeh omenjenih sistemov v dalšem časovnem obdobju, je odveč vsako pametovanje.

borchi ::

sem hotel povedat da osx ne more iz slabe strojne opreme narediti neko super mašino

no, winblowsom to uspe.

(oh, wait, it's the other way around :D)
l'jga

win64 ::

nism rekel da windows to zmore, noben os tega ne zmore

camx ::

Seveda pa moraš marsikaj vkalkulirati, kar mi PC-ju ne dobiš:
1.) tišino
2.) dosti manjšo porabo v primerjavi s podobno hitrimi modeli PC-jev
3.) legalni MacOS


Če prvi dve neumnosti spregledaš... kako bi pa lahko dobil zraven PCja legalni MacOS, če ga je legalno možno dobiti le ob nakupu Maca? :)) To je v stilu TopShopa: le ob nakupu SuperMetleTM dobite tudi SuperKrpicoTM :D

A diamant tudi dobiš?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: camx ()

noraguta ::

kateri prenosniki ranga 1000 Eur pa?

http://www.trustedreviews.com/laptops/r...

pa še en kup. pa če clo prenosni so ne pa tiste krave od appla vse 13 inču pa več.

eh macosx pa sploh ja , tiste njihove inovacije k nč ne delajo. še enga omrežja se ne da spodobno centraliziran vodit.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: noraguta ()

borchi ::

men ipod zdrži en tedn...
l'jga

Wolfy17 ::

men ipod zdrži en tedn...

a tudi z iPodom so te zajebali? :D

Pojdite na Reflexive.net, izberi Mac jeziček in dejansko imate 100% vse igre, ki jih ponunajo na "PC games" jezičku.

To pa so hude igrice ja... verjetno lahko igraš tudi vse igre ki so na Miniclip :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Wolfy17 ()
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PC ali iMac?

Oddelek: Kaj kupiti
443260 (2006) Gandalfar
»

Apple odpoklical Seagatove trde diske v novih imacih (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Diski
12440480 (37963) eieieie1
»

Apple iMac. Ali se izplaca?

Oddelek: Kaj kupiti
384091 (2989) Matty
»

Apple naznanil novega iMaca (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Procesorji
13415451 (9421) root987
»

Leopard proti Visti (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
20516422 (12150) opeter

Več podobnih tem