» »

Apple iMac. Ali se izplaca?

Apple iMac. Ali se izplaca?

Alirio ::

Pozdravljeni. Sem velik obozevalec appla in ta trenutek sem zelo zainteresiran za nakup iMaca 24˝ ki ga na mimovrste ponujajo za 1600€. Zanima me kaksno mnenje imate glede tega iMaca in koliko je sploh realna uporabnost tega. Sem tip ki tja pa sm odigra tud kaksno igro, pogleda film najvec casa pa posvetim surfanju po internetu in keleptu preko msn-ja. Kako je kaj s windowsi na iMacu? Obstaja kaksna moznost da se jih namest oz da imas windowse in mac OS gor. Pa se to glede graficne kartice in rama me je zanimalo. Ali sta te dve reci sploh uporabni? Namrec rama je samo 1GB pa se eno prosto rezo mas. Kar se pa glede grafike tice pa nism ravno preprican v to kaj kupujem.

lp.
Matej
Asus P5K, Intel 2 Duo E6750 2.66MHz, NV8800 GT EVGA Overclocked, Geil 2x1GB Kit

trnvpeti ::

ne kupuj maca ce mislis winse uporabljat

Zheegec ::

Če imaš stisko s prostorom - potem ga kupiš. Če nimaš stiske s prostorom se pa ne splača... sploh ne v Sloveniji.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

dlicen ::

Kupovat maca za poganjat samo winse je neumnost.
Kdor kupuje maca ponavadi ve zakaj ga bo uporabljal. Če ne veš, potem najbrž ni zate.
Pa da ne bo pomote, sam nimam maca. In ga niti ne bom imel, dokler ne bo tudi zanj programja, ki ga pri svojem delu uporabljam.

mte ::

Kupovat maca za poganjat večinoma winse je res neumnost. Če pa jih potrebuješ za poganjanje določenih specifičnih programov (mogoče celo kakšno ne preveč zahtevno igro) ki jih ne uporabljaš vsak dan po nekaj ur, se pa obnese. Na voljo imaš dva načina namestitve winsev - virtualno, pri čemer poganjaš oba sistema hkrati, imaš možnost "snapshotov" celotnega win sistema (odlično za testirat kakšne programe in jih pobrisat), datoteke lahko komot premikaš in kopiraš med sistemoma in še nekaj drugih dobrot, ampak seveda pod tem načinom ne boš poganjal igric. Druga možnost je stari dobri dual-boot, kjer so winsi samostojen sistem in je primeren predvsem za zahtevnejše specifične programe oz. igre. Ni pa tako praktično, ker moraš za vsako figo restartat sistem.

Maca se običajno kupi zaradi operacijskega sistema in dobrih programov, v tem primeru je smiselno - če bi zase računal porabljen čas za vzdrževanje navadnega pcja in maca, se mi je začetna razlika v ceni že zdavnaj povrnila.

Je pa to čisto odvisno od tvojih potreb, predvsem koliko rabiš software-a, ki je pisan samo za windowse in koliko si se pripravljen prilagoditi načinu dela.

1GB rama? Kolikor vem, imajo 24" po 2GB rama, razen starih modelov mogoče. Kje si to gledal?
lp

Alirio ::

gledal sem na mimovrste

link:
http://www.mimovrste.com/artikel/274004...

Kateri programi pa so npr v mac OSju ki so dobri in uporabni? Mislim za kaksno vrsto racunalniskih del se ponavadi mac OS uporablja?

lp.
Asus P5K, Intel 2 Duo E6750 2.66MHz, NV8800 GT EVGA Overclocked, Geil 2x1GB Kit

opeter ::

gledal sem na mimovrste

link:
http://www.mimovrste.com/artikel/274004...

Kateri programi pa so npr v mac OSju ki so dobri in uporabni? Mislim za kaksno vrsto racunalniskih del se ponavadi mac OS uporablja?

lp.


Programov je cel kup. Napiši, kaj želiš početi/delati na Macu?
Poslušati glasbo, gledati video-posnetke? Gledati pr0n? Za to je že Linux dovolj na najcenejšem PC-ju za 300 € (ali manj).
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

mte ::

Tele specifikacije so malo čudne, za vsak slučaj preveri na mail ali telefonu. Standardna konfiguracija za ta model je drugače 2x1GB ram pa 320GB disk.

legice ::

če misliš gledati filme in imeti winse gor,kot ti je že ful ljudi reklo...ni vredno denarja.
će pa si tak kot moj sošolc,ki ga ima in ne ve kaj početi z njim,ti pač ne morem ugovarjati.
predlagal bi ti raje,da si kupiš PC,pač toliko da ti gor gor še večina novejših iger.
raje si kupi normalen gaming računalnik(600-700eur),ki bo poganjal vse nove igre,seveda pa lahko definitivno zmanjšaš ceno,glede na koliko hočeš in na koncu ti ostane denar za eden dober velik ekran.
upam da pomaga;)
Prekopu vrt in našu Bin Ladna

deadbeef ::

Odvisno za kaj ga boš uporabljal, sej so lepi pa to, sam 1600€ za tak computer se meni zdi brezveze, za tak keš si sestaviš en killer gaming computer 5x hitrejši od imac-a oz. daš 1000eur za computer pa 600eur za en hud 24" IPS LCD :)

IceIceBaby ::

Danes sem nabavil 20" iMaca pa je kul. Tih, dela tekoče, tipkovnica je dobra, kablov skoraj ni, zvočniki so solidni...

Se mi pa zdi 24" dokaj slaba izbira za tebe. Filmi ti očitno niso prioriteta, za web, msn, office in podobno je pa tudi 20" čisto dovolj imho.

gpavlo ::

No, pa še moj "problem" ;) Doma imamo že zelo v letih družinski računalnik, ki ga največ uporabljajo starci za internet, mail, word, slike...(med vikendi pa tudi jaz). Pa me zanima, če se splača prodati star računalnik, vse od monitorja do kište ter vzeti iMac-a 20", ki pride malo manj kot 1000 evrov?
Real Madrid CF

opeter ::

Če starši nimajo probleme z angleščino (oz. drugimi tujimi jeziki, ker MacOS X ne govori slovenščine) potem kar. Aja, pa seveda, če imaš dovolj denarja.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

blackbfm ::

Pozdravljeni. Sem velik obozevalec appla...

Obstaja kaksna moznost da se jih namest oz da imas windowse in mac OS gor


Tale je pa res huda:))

Če misliš met win potem rajši kupi navaden pc za 500e + apple opremo (monitor, tipkovnico, miš).

Galaxy ::

To kar ponujajo na mimovrste, so maci starejše generacije. Poglej pod arhiv novic v marcu na slo-tech (!)

Stark ::

zakaj je pa problem, če človek želi poganjati tudi windowse? pač izkoristiš prednosti obeh sistemov. večina ljudi, ki jih poznam so rekli, da po Mac OS X ne bi šli nikoli nazaj na Winse...

blackbfm ::

Problem je zato ker se ne splača. Za windowse vzameš komp za 400-500 eur in imaš komp potem na približno enaki ravni kot mac za 1600 eur. Na maca nalagat karkoli drugega od mac os x, nima smisla oz. je v bistvu butasto. Razen če se gre za kompatibilnost z določenimi programi. Samo kot sem reku, v tem primeru je boljše met potem navaden pc.

Stark ::

to je res. samo ne morš primerjat vsakega kompa za 500€ s Macom. Kot bi rekel, da clio enako pelje kot porcsche :P primerjava z določenimi proizvodi pokaže, da iMac vseeno ni tako drag. Plus iMac ima vgrajen zaslon, navaden komp za 500€ pa ne. Nočem izpasti kot fan Maca (si ga tudi ne lastim) ampak je treba na stvari gledati bolj celovito kot samo cena :P

-dizajn, kvalitetni materiali (no ja, stvar debate), malo ali nič virusov, stabilen operacijski sistem, ki je enostaven za uporabo, malo kablov, Applov logotip :P...

vs. navadna kišta za 500€ + zaslon + tipkovnica (v tujini imajo vsi iMaci zraven tipkovnico).

tudi meni se zdi cena previsoka, samo vedno obstaja možnost, da naročiš iz tujine. sploh stari iMaci so sedaj dokaj poceni. in Proji, če hočeš malo močnejši komp.

in, ker je iMac stalno na elektriki odpadejo problemi, ki jih imajo nekateri, ko na Macu na laptopih poganjajo Winse (večja poraba štroma, segrevanje).

Windowse lahko poganjaš preko Paralles ali podobnih in bootcampa. Človek se mora odločiti ali bo res rabil Maca. Za igranje špilov ravno ni (vsaj ne brez winsov).

osebno bi vzel 24" model, ker sem se navadil na 24" ekran :P

je pa vedno tako, da se bijejo "vojne" med Mac in PC/Windows userji. kar je meni brezveze. vsak naj se odloči po svojih preferencah... :)

legice ::

povedano kot je treba:)
Prekopu vrt in našu Bin Ladna

blackbfm ::

Mac za 1600e enako pelje Windows kot navaden pc za 500 (+monitor), če se gremo tko:P Tisti kup plastike nevem če je v tem primeru smiselno preplačat.

Je pa druga pesem če misliš uporabljat izključno mac os, ker ta os je prav optimiziran za mace (logično) in deluje vse tako kot je treba, oz. dosti boljše kot bi na win.

Adrijan0 ::

Kot bi rekel, da clio enako pelje kot porcsche


Porsche z motorjem od cliota. Hoteli so ti povedati da dobiš enake komponente v navadnem pcju, dosti ceneje kot v macu.

Stark ::

še vedno imaš porschejev "oklep", ki je overall dražji od Cliotovega. in punce palijo na porschejev dizajn ne na Cliotov ;) Dejstvo je, da Apple ni neki XY rižojeda znamka in "vzdržuje" svoj prestiž tudi z visokimi cenami. marsikatere podrobnosti ločijo Maca od navadnega PCja. Pa še mama bo vesela, ker ne bo skoraj nič kablov v nasprotju s kilomteri kablov na PCju. In "vauu" faktor. Model ma kr komp v ekranu ;)

Za vsakodnevno uporabo - internet, pošiljanje mailov, pisanje nalog, itd. je Mac boljši in lažji za uporabo. V paketu dobiš večino programske opreme, tudi za buljenje DVDjev, kar moraš na Winsih naložiti posebej. Če misliš uporabljati pa kakšne posebne porgrame pa brez Winsov verjetno še nekaj časa ne bo šlo. Tudi špilov na Macu je bolj malo. (Blizzard ima vse oz. večino še za Mac, nekaj EA, in par ostalih). Glede na anraščajoči tržni delež v ZDA se zna to v prihodnosti spremeniti, samo za igre je bolje PC oz. še bolje konzola.

Adrijan0 ::

še vedno imaš porschejev "oklep", ki je overall dražji od Cliotovega. in punce palijo na porschejev dizajn ne na Cliotov ;)


To je čisto karneki. Misliš da te bo zarad maca kaka pogeldala? :)) Imam maca in kaj potem? Tud če bi imel kakega drugega 13.3", me nebi nč motlo. Je pa res da je osx ql. Vse ostalo ni nič posebnega (hardware).

c00L3r ::

Nehajte s primerjavami avtov, ker so nesmiselne.


Za vsakodnevno uporabo - internet, pošiljanje mailov, pisanje nalog, itd. je Mac boljši in lažji za uporabo. V paketu dobiš večino programske opreme, tudi za buljenje DVDjev, kar moraš na Winsih naložiti posebej.

S tem se ne bi strinjal. Po tem ko na windowsih namestiš ustrezne programe, ni na Mac-u nič lažje "internet, pošiljanje mailov, pisanje nalog, itd.". Ampak so te stvari dejansko enako lahke/težke. Komur pa je za to vredno odšteti toliko denarja... naj kar.

Sem mnenja, da se se splača med Mac-i kupiti samo 13" prenosnik MacBook, ta še nekako upraviči svojo ceno. Mogoče se bo tudi splačalo kupit MacMini, če bodo cene razumne (500€ -> 600€). Ker tukaj dobiš za dokaj spodoben denar dober računalnik + dober OS. 1500€ (iMac) pa take cene, za računalnik za vsakodnevno uporabo pa je preprosto predrago.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: c00L3r ()

blackbfm ::

Po tem ko na windowsih namestiš ustrezne programe, ni na Mac-u nič lažje "internet, pošiljanje mailov, pisanje nalog, itd.". Ampak so te stvari dejansko enako lahke/težke.


To so pa težke besede. Kar se tiče uporabniškega vmesnika, je na macu dosti bolj intuitivno in pregledno vse. Windows programe vsak kraca nekaj po svoje, skoraj vedno imaš 3/4 nepotrebnih kičastih stvari, ikon, tekstov, karkoli ki jih večino časa sploh ne rabiš...samo zato da program izgleda bolj napreden, profesionalen. Pri mac programih je pa nek nivo enostavnosti, preglednosti. Jaz bi aero takoj zamenjal za aqua, če bi blo možno:) V glavnem kar se tega tiče, mac sigurno zmaga.

c00L3r ::

Težke besede? 1 ali 2 klika rabim da odprem Firefox ali Safari na Mac-u ali PC-u. Od tu naprej je vse isto. 1 ali 2 klika rabim da odprem aplikacijo za pošto, 1 ali 2 klika rabim da odpre Word 2007 ali pa Word 2008 for Mac, od tu naprej je spet vse zelo podobno ;)

Prednosti so drugje, ne pa v stvareh kot so "internet, pošiljanje mailov, pisanje nalog, itd."

blackbfm ::

Je podobno ampak na macu je vseeno boljše. Na windows niti ne pomislim da bi recimo inštaliru odjemalca za mail, ker dejansko ni nobenga enostavnega oz. nenakičanega. Če pa se že najde kakšen je pa totalno nekvaliteten oz. amaterski. Tako da rajši uporabljam pač webmail. Na macu je pa itak zakon:D Tako kot vse ostalo. Ali pa primerjaj njihove naprave (ipod, iphone) z drugimi recimo nokiami itd..je čisto na drugem nivoju...apple pač zna narest dober vmesnik in ta stvar ni zanemarljiva. Jaz sem na win samo zato ker me pride cenejše vse skupaj, če bom mel pa preveč denarja grem pa sigurno takoj po maca8-)

c00L3r ::

blackclw kaj je narobe z Windows Mail, ki pride zraven Viste?

opeter ::

Se strinjam s c00l3rjem. Če bi objektivno primerjali oba sistema, potem ni tako velike razlike kot želite nekateri to na veliko prikazati.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Adrijan0 ::

Maca se ne splača kupit, razn če ti ostaja denar. Za isti denar dobiš 2 laptopa oz. ga 2x zamenjaš. Pa še mac ima samo leto dni garancije.

legice ::

Maca se ne splača kupit, razn če ti ostaja denar. Za isti denar dobiš 2 laptopa oz. ga 2x zamenjaš. Pa še mac ima samo leto dni garancije.

negativc:))
Prekopu vrt in našu Bin Ladna

Galaxy ::

Glede garancije pa ti krijejo ogromno. Tudi nesreče.. npr. od kolega Mac Book je bil na sveže opranim rdečim perilom. Spodnja stranica se je pobarvala rdeče.. poslal ga je na servis in so mu brezplačno zamenjali ohišje. Now where do you get that?

P1P1 ::

Izjema potrjuje pravilo :))

Sicer pa lahko na to gledaš tudi drugače, kako slabo ohišje da prevzame barvo že ob stiku s cunjami =)
Q6600 3.2Ghz, Rampage Formula, X-FI Titanium Fatal1ty,
9800GTX+, Velociraptor 300Gb, Teamgroup Extreme dark

OrkAA ::

Maca se ne splača kupit, razn če ti ostaja denar. Za isti denar dobiš 2 laptopa oz. ga 2x zamenjaš. Pa še mac ima samo leto dni garancije.


Pokaži torej 13' laptop za pol manjšo ceno kot macbook in z enakimi zmogljivostmi.

Stark ::

pa ne vem zakaj primerjat iMaca z navadnim PCjem. primerjajte ga s "substituti". Torej PCji, ki so vgrajeni v zaslone: Sony, Dell, Lenovo, itd. Tudi dvomim, da je zaslon v iMacu slabe kvalitete. Tako, da ne morš rečt PC za 500€ pa ekran za 150€ ;)

me že prou firbec matra kako se boš odločil ^^.

Adrijan0 ::

OrkAA, mogoče na pol ceneje ne, 200-300€ pa zihr.
KLIK
Zdej se mi ne da neki iskati, samo tako.

OrkAA ::

Tale tvoj klik: avtonomija baterije do 3 ure (Mobile Mark 2007)

Medtem ko pri macbooku dobiš solidne 4 ali celo 5.

Adrijan0 ::

Orkaa, mam macbooka, tko da vem kako je z njim. Me ni treba nič prepričevat.

Matty ::

Maca se ne splača kupit, razn če ti ostaja denar. Za isti denar dobiš 2 laptopa oz. ga 2x zamenjaš. Pa še mac ima samo leto dni garancije.


hmmm.. resno, cene zadnje generacije so preveč navite, in so na zalost "primerljive" npr. Dell XPS13, ki je eden izmed premium laptopov te velikosti... so seveda tudi cenejši, ampak kot si ugotovil ne dobiš za ta denar 2 laptopa. Je pa zato prejšna, bela generacija sedaj cenovno zelo ugodna!

pa ne vem zakaj primerjat iMaca z navadnim PCjem. primerjajte ga s "substituti". Torej PCji, ki so vgrajeni v zaslone: Sony, Dell, Lenovo, itd. Tudi dvomim, da je zaslon v iMacu slabe kvalitete. Tako, da ne morš rečt PC za 500€ pa ekran za 150€ ;)


Zaslon v 20 incnem iMac (torej tistemu s crnim robom) je ZELO slab. Uporablja 6bitno TN matriko, vidni kot je 160 stopinj. Skoraj vsak poceni LCD je boljsi od tega... Zal je tukaj naredil Apple korak nazaj, in se ob prenovi modelov v letu 2007 odpovedal kvalitetnemu 20 incnemu ekranu (S-IPS matriko je imel) za enega poceni in nekvalitetnega. Po drugi strani 24 incni iMac uporablja S-PVA matriko, ki je precej boljsa kot TN... Bolj kot 20 incnega iMaca se po moje splaca kupiti potem Mac Minija + kvaliteten 20 incni monitor... (ce ze hoces imeti OSX).

Ne vem ce imajo kje pri nas iMac 20 in 24 incev enega ob drugem, da bi se dalo to videti... ampak, razlika v kvaliteti se takoj vidi....

Sicer pa... ne pozabi, da so kvalitetni zasloni dražji, še posebno če kupuješ enega s S-IPS matriko!!!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matty ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup: iMac ali PC? :)

Oddelek: Pomoč in nasveti
456484 (5320) Mr Hilter
»

Apple odpoklical Seagatove trde diske v novih imacih (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Diski
12440878 (38361) eieieie1

iMac i7 27" SSD ali PC + 27" monitor (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
5312365 (10486) jazbec
»

Monster PC vs Good Mac

Oddelek: Kaj kupiti
302518 (1677) ManDriver
»

Apple osvežil iMace

Oddelek: Novice / Grafične kartice
255574 (3336) thezerox

Več podobnih tem