» »

Kameleoni na strehah

Kameleoni na strehah

Demonstracija s toplotno pištolo

vir: PhysOrg.com
PhysOrg.com - Iz laboratorijev MIT-a pogosto slišimo o razni inovacijah, ki imajo večinoma vsaj dobro idejo, zelo pogosto pa tudi izvedbo le-te. Tokrat so se znanstveniki lotili ploščic za kritino strehe, ki spreminja barvo. Ideja (ki je dobra ;)) za kritino, poimenovano Thermelon, je, da v visokih temperaturah ploščice postanejo svetle oz. bele, s čimer bi odbijale sončno svetlobo in tako zmanjšale potrebno energijo in stroške za hlajenje stanovanja. Pri nižjih temperaturah bi ploščice počrnele in tako vsrkavale več sončnega sevanja in deloma pripomogle k ogrevanju stanovanja. Tudi to bi pripomoglo k zmanjšanju porabljene energije in stroškov pri ogrevanju stanovanja. Kritina, ki je še v fazi prototipov, za spreminjanje barve uporablja polimer, raztopljen v tekočini. Ohišje iz stekla in plastike (oz. samo plastike v zadnjih inačicah) je spodaj črno, pri višjih temperaturah pa se polimer nad njim zgosti in odbija svetlobo. Več podatkov najdete v izvorni novici.

27 komentarjev

subby ::

če bi že to dajal na streho, bi si omislil tudi takšno fasado :O

uros_m ::

Kaj pa to pomeni za ozračje? Mislim, vsa ta odbita svetloba se bo zaradi efekta tople grede nekje morala sprostiti v toploto kar pomeni, da bi se ob velikem % pokritosti streh s to kritino efekt segrevanja ozračja ekstremno povečal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: uros_m ()

cekr ::

Lahko bi te ploščice delovale tudi kot sončne celice.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

jest10 ::

Kaj pa to pomeni za ozračje? Mislim, vsa ta odbita svetloba se bo zaradi efekta tople grede nekje morala sprostiti v toploto kar pomeni, da bi se ob velikem % pokritosti streh s to kritino efekt segrevanja ozračja ekstremno povečal.

Ozračje bi se manj "ogrevalo" s to odbito svetlobo, ki v večjem deležu komot zapusti atmosfero, kot pa zaradi toplote segretih strešnikov, kjer gre vsa vpita svetloba v segrevanje

LordPero ::

@HellHavoc: A govoriš za lokalno podnebje? Kam misliš, da gre toplota iz hiše? Po tvoje bi bila Zemla toplejša, če bi celo njeno površino prebarvali v belo? Ker pač ne, efekt bi bil ravno obraten.
Efekt tople grede ni 100%, dost svetlobe gre nazaj v vesolje.
LordPero

MP002 ::

Pravzaprav bi to bilo super tud za sončne bojlerje. Kolikor je meni znano črna barva ne le dobro sprejema toploto, pač pa tudi oddaja.
Kar pomen, da se črno pobarvan bojler čez dan hitreje segreje, ampak se ponoči tudi hitreje shladi.
In če bi bojler čez dan bil črn, ponoči pa bel bi tako bil najbolj učinkovit.

Glede vpliva na ozračje, lepo vas prosim, ne ga strat no s takimi prehitrimi in ekstremističnimi sklepi. Zemlja vendarle ni prekrita s strehami. Poglete recimo koliko prevoznih sredstev pride na eno hišo (sploh če je stanovanjska), pa poglejte razmerje med površino strehe te hiše in površino vseh prevoznih sredstev njenih prebivalcev.
Če bi tak neumen argument veljal, potem bi morali imeti vsi avtomobile enake, predpisane barve.

.:joco:. ::

Kolk pa so te nizke pa visoke temperature?
Če je vroče, ampak oblačno, je bolje met črno streho, črna oddaja več toplote.
Ravno tako naprimer kakšen vroč poletni dan, če bi zvečer rad ohladil bajto, je bolje da je streha črna.

Pozimi pa zopet. Črna bo ponoči oddajala največ toplote.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

BaRtMaN ::

Na podnebje to res ne bi imelo "ekstemnega vpliva", bi pa zaradi belih streh poleti marsikatera klima delala manj časa ali bila celo ugasnjena. Pozimi bi mogoče tudi porabili manj kuriv za ogrevanje.

Seveda je o prihrankih lahko govoriti, naj 1000 hiš pokrijejo s temi ploščicami in primerjajo stroške pred in po. Pa za foro še hišo, pokrito s črno kritino in hišo, pokrito z belo.

Relanium ::

Sam pol bo treba podstrešje manj toplotno izolirat, zdaj je pač tak, več je izolacije, boljše je

bf4ed ::

To je brezveze. Saj če imaš 20-25cm izolacije strehe nebi toplota segrete kritine prišla v notranjost hiše če je izolirana.

Putr ::

Ok folk kva je ta nabijanje z "črna barva oddaja več toplote k bela", ker fizika(in kemija) katero sm se/se učim nima z to trditvijo nč.
Črna barva upije več del spektra kot bela, zato tudi sprejme več energije.
Oddajanje energije je povsem odvisno od toplotne prevodnosti zraka in materjala, stične površine ter temparaturne razlike.

Jaka83 ::

Prva stvar, ki mi pride na misel je TOČA. Kolk več bi stala sanacija take strehe razbite zaradi toče in ali bi bile zavarovalnice pripravljene ta strošek kriti.

PS: Črna in bela nista barvi.

Testman42 ::

Meni je še vedno bol všeč ideja z solarnimi celicami. Mislim da si z pridobljeno elektriko lahko več pomagamo kot z dobljeno/odbito toploto.

.:joco:. ::

Putr, iz enakih razlogov kot črno telo lažje sprejema, tudi lažje oddaja.
Res je, velikokrat se to pozabi omenjat v kakih srednješolskih fizikah in lady-like revijah, pol pa pridejo ven tako samozavestni komentarji kot je tvoj.
See for yourself.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Putr ::

No pol morem pa poštokat mojga profija od fize namest da mi mori z irelevantnimi izpeljavami in piflanjem desetin enačb na pamet mi lahko raj tole povedu.
(Ne ti men o lady-like revijah, je pa čudn da kot kemik pri vseh 10+ strokovnih predmetih, ki sem jih imel do zdej na temo nisem še o tem nč slišu, ampak je pa res da je šolstvo v k**cu)

EDIT: Sicer bom ta prvi, ki bo priznal da sm se motil, ampak kokr sm si zdej prebral je efekt še vedno minimaln (napram ostalim, prej naštetim faktorjem)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Putr ()

Relanium ::

Vrjetno si že slišal za sevanje črnega telesa (vakum, kjer ni konvekcije in prevoda)

edit: kar me pa pravzaprav spominja na termovke, zdaj nimam nobene novejše, sam kake barve so pravzaprav znotraj če je že kdo slučajno odprl kako?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Relanium ()

PaX_MaN ::

edit: kar me pa pravzaprav spominja na termovke, zdaj nimam nobene novejše, sam kake barve so pravzaprav znotraj če je že kdo slučajno odprl kako?

Kovinske. Itak tam ni fora kakšne farbe je, ampak izolator med oduzunaj in oduznot.

Relanium ::

ja pa je zarad sevanja

PrimozR ::

Termovke imajo stekleno 'flašo' v drugi flaši', med katerima je vakum. Obe sta pa prevlečeni še z naparjeno kovino, da odbijata sevanje nazaj v vsebino termovke :P

Gregor P ::

Tale kritina bi znala biti tako draga, da se normalnemu človeku spet ne bo splačalo iti v takšno investicijo (kot ni imel denarja že sedaj, da pokrije npr. celo streho s solarnimi celicami, si vgradi neko alternativno ogrevanje, kupi priusa ipd.). Ampak ideja sama se pa tudi meni zdi dobra:)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

3p ::

Seveda bo drago, ampak trenutno je moderno "šparali bomo", pa naj stane kar hoče... (Koliko co2 gre v zrak pri proizvodnji?).

Kot je že nekdo povedal, pri izolacijah, kot se danes delajo (in nad njimi pod kritino zračni most), ti bolj malo barva kritine spremeni..

O solarni kritini pa se je pred kratkim pisalo, da jo znajo ceneje spacat: tole

PrimozR ::

Ker so vsi materiali 'off the shelf' raziskovalci rpedvidevajo, da ne bo veliko dražja od obične kritine, če sploh. Za točo, orkane in podobne vremenske pojave jih bodo pa itak še pripravili.

root987 ::

Saj poštene toče tudi običajna kritina ne prenese preveč dobro.

Bi bilo pa zanimivo ugotovit pri kako velikih ledenih zrnih dejansko popusti.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Jaka83 ::

Že res da poštene toče ne zdrži nobena od teh kritin, vendar je navaden bobrovec vseeno cenejši od te "kameleonske" kritine.

PrimozR ::

Po čem to sklepaš?

Rippy ::

Po čem to sklepaš?


The oldest shaped bricks found date back to 7,500 B.C.


Izpopolnjena tehnologija :p.

carota ::

Mene pa zanima sledeče: pri nizkih temperaturah postane kritina črna. Tako se bolj segreje in s tem postane nazaj bela?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako je Elon Musk odkril "toplo vodo" iz Trebnjega (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
9129788 (24498) Unknown_001
»

Azbest in odstranjevanje

Oddelek: Problemi človeštva
136215 (5972) enadvatri
»

Kameleoni na strehah

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
274161 (3118) carota
»

Sanyo dviga izkoristek sončnih celic

Oddelek: Novice / Ostale najave
315033 (3371) jerkovicj
»

Obnova strehe

Oddelek: Loža
3211823 (11199) PaJo

Več podobnih tem