» »

Azbest in odstranjevanje

Azbest in odstranjevanje

enadvatri ::

Veliko krat zasledim azbestne proizvode (predvsem odslužene salonitne plošče) še v uporabi ali neodgovorno zavržene kje, kamor zagotovo ne sodijo. Najpogosteje jih srečam kot kritino, ograjo ali odvrženega ob kantah za smeti, med običajnimi gradbenimi odpadki, najhuje, kar sem videl, pa je bil odsek mekadamske ceste nasut z drobirjem salonitnih plošč! Nekateri pravijo, da je še veliko starih vodovodnih cevi prav iz azbestnih vlaken, kljub temu, da so te zakalcinirane in zato ne predstavljajo tako resne nevarnosti.

Kakšne so vaše izkušnje, kako pogosto srečujete salonitne kritine in druge proizvode z azbestom (tudi termo peči)?

Odstranjevanje je ob upoštevanju vseh določb uredbe, ki to ureja, kar zapleteno. Za manjše površine je menda dovoljeno, da jih lahko kar sami odstranimo. Moj sosed jih je šprical z akrilno emulzijo, da se ni prašilo in so se vlakna nato zlepila s ploščami (uredba določa zgolj mokro odstranjevanje in druge ukrepe). Cena deponiranja naj bi bila nekaj pod 70 ojrov za tono. Ima kdo izkušnje z odstranjevanjem?

Pri nas z nobeno uredbo ni določeno, do kdaj je potrebno azbestne proizvode odstraniti. Slišal pa sem praviti, da ena direktiva to določa in sicer do konca l. 2011. Jaz je žal ne najdem ali kdo ve zanjo?

V skrbi za zdravo okolje!

AndrejS ::

Problem je ravno v ceni doponiranja - zato pa v gozdovih najdemo toliko azbestnih plošč !
Hvala država, da se strupi vozijo v naravo.
Isto je z starimi avtomobilskimi gumami,

enadvatri ::

Slabih 70 ojrov za tono ni veliko denarja, sploh za lastnike hiš, blokov ...

Si imel v mislih morda cene strokovne demontaže pooblaščenih krovcev?

AtaStrudl ::

Azbest je skupno ime za vec razlicnih mineralov, in vsi niso tako hudo skodljivi.

Uporabljala sta se menda predvsem dva, zelezov (hudo zajeban, v plucih ostane takorekoc za vedno, in povzroca zelo zajebane oblike raka) in magnezijev (ce se prav spomnim), ki je bolj ali manj nedolzen (v pljucih se raztopi v cca 14 dneh, tako da obcasna izpostavljenost sploh ni problem)

Ali kdo ve, katerega so uporabljali pri nas (Anhovo & co?)

Pyr0Beast ::

Afaik je zadeva isti shit in najbolj nevaren je modri azbest.

Ker ko se ga proizvaja je vedno rezultat mešanica.



...

Samo 70€ ni veliko keša, pa še vedno raje vidiš po gozdu svašta odpadkov, ploščic in ostalega material
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

enadvatri ::

Azbest je poimenovanje za mineralna vlakna.

Glede na obolelost v Anhovem, bi sklepal, da so proizvajali "ta strupenega".

70 € res ni veliko denarja. Je pa problem odstranjevanje,ker za velike površine mora biti to pooblaščeno podjetje (s strani MOP). To pa je po moje precej dražje.

Mipe ::

Država ne da, sami pa ne bomo odstranjevali azbestnih salonitk. Jebi ga, še naprej bodo gor, ker ni denarja za novo kritino.

enadvatri ::

Za odstranjevanje so bile neke subvencije, mislim, da so celo še. Za kritino je jasno, da ne bo dala država.

Kako se kdo odloči glede odstranitve je odvisno predvsem od odgovornoosti do sebe ter bližnjih. Ta reč ni nedolžna, že eno samo vdihnjeno vlakno lahko povzroči nastanek raka in to zelo pritajeno, čez več 10 let. Rakava obolenja, ki jih povzroča azbest so neozdravljiva. Običajna maska proti prahu teh vlaken ne ustavi, če se bo kdo doma tega loteval.

Hudiča, koliko proizvodov je vsebovalo azbest (vir: wiki):

Poznamo 3000 izdelkov, ki vsebujejo azbest in so se ali pa se še vedno uporabljajo. Obstajata dve vrsti azbestnih produktov, to sta čisti azbest in materiali, v katerih je bil azbest primešan drugim snovem, ki so delovale kot vezivo za azbestna vlakna. Najpomembnejši azbestni izdelki so bili uporabljeni za stavbne konstrukcije v industrija, ladjedelništvu, avtomobilih in vlakih.

Materiali, ki vsebujejo šibko vezan (najbolj nevaren) azbest so: nabrizgani omet na strope, stene, jeklena gradbena orodja, ročno nanošeni ometi na strope in stene,skodle iz strešne lepenke, izolacijske plošče, ki vsebujejo azbest,tesnilne in izolacijske mase,platna za ovijanje cevi,valovita lepenka iz azbesta za izolacijo cevi za vročo in toplo vodo,papirni trakovi in valjani papirni trakovi zakurišča, parne ventile in električne napeljave,lepenka za razne ventile,premazi na stikih vodovodnih in toplovodnih cevi,nabrizgana in ročno nanošena izolacija za rezervoarje za gorivo,tkanine, oblačila, klobučevina, vrvi, trakovi, zavese ipd.

Materiali, ki vsebujejo močno vezan azbest (manj nevarni) so: ravne ali valovite plošče za prekrivanje streh,fasadne plošče,azbest cementne stene in stropi v bližini peči, kurišč, štedilnikov,vodovodne in kanalizacije cevi ipd.

Ostali azbest cementni materiali in proizvodi (ne vsebujejo šibko vezanega azbesta, niti niso azbest cementni, vendar vsebujejo azbest vezan z različnimi vezivi): vinil azbestne talne obloge - vinas,asfaltne azbestne talne obloge, druge obloge (zavorne obloge in sklopke pri avtomobilih, tovornjakih, vlakih, stiskalnicah, žerjavih) veziva, polnila, kiti, barve, premazi za strehe ipd.

Uporaba azbestnih vlaken se je povečevala v 19. stoletju vse do leta 1975-80, ko je proizvodnja dosegla celo do 56 milijonov ton/leto.

Azbest spada med zahrbtne snovi. Ne moremo ga prepoznati, videti ali vonjati. Vendar vdihavanje azbestnih snovi/delcev povzroči obolenja, katere posledice se lahko pokažejo po daljšem obdobju.

Pyr0Beast ::

Ah daj ne nakladaj. Folk je delal po par let s temi vlakni vsak dan pa je še vedno živ. Enako s svincem in težkimi kovinami. Eno vlakno .....
Zadeva ni tako nevarna kakor se govori zanjo
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

enadvatri ::

Pyr0Beast je izjavil:

Ah daj ne nakladaj. Folk je delal po par let s temi vlakni vsak dan pa je še vedno živ. Enako s svincem in težkimi kovinami. Eno vlakno .....
Zadeva ni tako nevarna kakor se govori zanjo


Sem napisal, da lahko. Ne, da zagotovo zboliš in to ni zraslo na mojem zeljniku. Kritina tudi sodi med manj nevarne proizvode,ki vsebujejo azbest (ga manj izhaja).

Svinec je čisto na drugačen način nevaren. Ga ne bi primerjal z azbestom.

Mipe ::

Že celo življenje živim pod to kritino, pa še kar brcam. No ja, nekaj zdravstvenih težav imam res, in sicer le eno delujočo ledvico, ampak nima tole nič z pljuči.

Dokler je kritina pri miru in je ne premetavamo okoli, tako da leti prah, je menda še v redu. Šele pri posegu pride do nevarnosti vdiha teh vlaken.

Furbo ::

Zdaj imamo pa kup paničarjev, ki mislijo, da azbestna kritina še lepo zmontirana na strehi kar pobija otroke.

Je pa res, da bo vsak raje peljal staro kritino na izlet v grmovje, kot pa plačal 70€ za deponijo.

Butci še ostale odpadke iz gospodinjstva raje vozijo v grmovje, kot pa na deponijo, ČEPRAV JE ZASTONJ (če sam pripelješ ali naročiš odvoz kar imaš navadno zastonj 1-2x letno).

Narod je pač butast in stiskaški. Te kritine so imel itak navadno socialni primeri na bajtah, ki niso ravno znani po super inteligenci.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Mipe ::

Tako? Je vse narodova krivda?

Priporočam branje čiste klasike "Skok v prihodnost" avtorja Miki Muster. Ja, gre za strip Zvitorepca, Trdonje in Lakotnika, v katerem so smeti osrednja tema. Zvitorepec in Trdonja se razhudita nad Lakotnikom, ker smeti odlaga v gozd, ko pa se sama poskušata legalno znebiti smeti, ne gre tako enostavno...

Tako mimogrede, zadnjič sem nekaj bral, da se od uvedbe obveznega ločevanja odpadkov le-ti nabirajo pri enem odpadu, ker jih nočejo odvažat več, kot so podpisali. Podrobnosti so mi ušle, mislim da je bilo na Štajerskem?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mipe ()

enadvatri ::

Furbo, ne bi tega problema posploševal na revne in neumne. Paleta izdelkov je zelo,ampak zelo velika. Tudi številna skladišča (z enormnimi površinami) so z njimi prekrita.

Mipe, teh kritin, dokler so tam me je še najmanj strah (tako kot vodovodnih cevi). Strah me je predvsem nestrokovnih odstranjevalcev in grdo zavrženih azbestnih produktov. No tudi razbitih kritin zapuščenih stavb, takih kjer se je veliko kamenja "založilo" nanje, veter pa nemočno piha čeznje.

A res ne bi kdo pomagal pobrskati za direktivo, če sploh obstaja?

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Azbestno tesnilo peč

Oddelek: Loža
81177 (913) alese
»

Nevarne snovi v termoakumulacijski peči

Oddelek: Loža
234001 (3477) Assass1n
»

Kako si država lahko privošči salonitke v 21. stoletju?

Oddelek: Loža
243698 (2283) Avenger
»

Ustekleničena pitna voda (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
698613 (7109) durrenmatt
»

Azbest vs. steklena vlakna

Oddelek: Loža
145639 (5144) kekz

Več podobnih tem