» »

Ekonomija

Ekonomija

pulstar ::

Zdravo fantje(in dekleta),

ker mi je veliko ekonomskih pojmov precej tujih, bi prosil za kakšen link oz naslov knjige, kjer so dokaj poljudno razloženi pojmi sodobne ekonomije, njen ustroj in delovanje današnjega poslovnega sveta. Ne potrebujem univerzitetnega učbenika, prav tako tudi ne malega slovarčka tipaInflacija: inflacija je... Potrebujem knjigo ki bi razložilq ZAKAJ IN KAKO nastane dotični pojav, kako vpliva na finančne trge, kaj dejansko je... Če ima kdo kakšen predlog, kar na dan z njim...

alexa-lol ::

Skripta iz predmeta Makroekonomija?

tattoo ::

Veliko maš teh knjig. Uporabi malo cobiss za iskanje. Kot so OSNOVNI pojmi ekonomija obsega, ekonomija razpona, ekspanzivna ali restrektrivna (monetarna) politika, ter še in še, imaš lepo razloženo v univerzitetnih učbenikih. Če iščeš že po znanih pojmih, lahko uporabiš google, vedno ti bo najdo razlago. Drugače pa je najboljše pobrskat po angleški literaturi. Če bi si rad približal pogleda na delovanje poslovnega sveta, ti priporočam, da si kupiš časois Finance (1x ali 2x na teden). Tam najdeš teorijo in prakso skupaj, kar je veliko lažje za razumevanje.

kaktusss ::

temelji ekonomije s katerega od neekonomskih faksov (pravo, uprava,...). Sicer pa Samuelson - Ekonomija.

donfilipo ::

Evo ena tema, ki jo je škoda pustiti pri: 'kje bom plonkal' in 'kaj naj preberem'. Vse preveč je namreč metafizičnih prepirov o pravilni obliki ideologije:), znanosti, ki za njo stojijo, pa so povsem poljudno nedotaknjene. Zato sem se odločil, da svoja zapažanja in učenja, delim še morda s kom.

Najbolj kritično za fronto levo desno...in to pravo fronto, ne umetno s cingljanjem triangla okoli mavrićnih:), je pojem welfare state, sli slim state. Pomeni država ki NI socialna je slim, eno najuglednejših imen te ekonomije pa je Milton Friedman:

http://video.google.com/videoplay?docid...

Ker kot kaže znamo izgubiti socialno državo, vsaj toliko, da boste vedeli, da so ljudje in sile, ki to komaj čakajo...in da dokazati da nimajo prav, niti ni tako enostavno:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

Pegaz ::

Zdi se mi, da ti bo všeč Principles of Economics, ki je zanimiva, poljudna, brez zahtevne matematike in z veliko primeri.

Ziga Dolhar ::

V srednji šoli smo imeli dva učbenika, ki ju imam v prav luštnem spominu - avtor (vsaj enega) je bil Miroslav Glas, naslov (vsaj enega, za drugega nisem prepričan) pa "Ekonomija narodnega gospodarstva", če se ne motim.

Učbenika sta soliden pedagoški uvod v ekonomijo. Ni na "nivoju" Samuelsona [tega sicer nism bral] ali Dornbusch/Fischer/Starz(?), kar mu za potrebe "začetnika" štejem v prid. Nikar pa ne posegaj po literaturi, ki jo uporabljajo na Pravni fakultetu (A. Bajd oz. F. Štiblar), je pedagoški kriminal.
https://dolhar.si/

donfilipo ::

http://video.google.com/videoplay?docid...


Milton Friedman, ker nočem ostati samo pri naštevanju knjig, ampak pri razmišljanjih. Če niste opazili da je Friedman en od temeljev desničarske ideologije danes, potem ste pol trenj v problemih človeštva spregledali zaradi enostavne neukosti.

Če ste pregledali bežno in na brzino argumente obeh strani, ste mi enaki.
Če pa pripadate samo eni specifični šoli (recimo Čikaški Friedmana:), pa ste seveda sumljivi, da ste neprijateljski američki špijun:))

Kar je seveda absdurd, saj prvi mož USA trenutno Obama, ni Friedmanovec. Prej kontra zaradi potez kot so za vse dostopno zdravstveno zavarovanje in ....ma že to je dosti:)

No pa poglejmo kaj pravite na prvi Friedmanov argument, da je minimalna plača sicer plemenita ideja, da pa doseže ravno nasprotno, kot ima za cilj. Namreč da poveča brezposelnost, da tisti, ki nimajo dovolj spretnosti za večje plače ostanejo brezposelni in to so pro Friedmanovo v USA temnopolti.

Kaj pravi net?
http://www.balancedpolitics.org/minimum...
in rahlo drugačni pogledi
http://smallbusiness.chron.com/minimum-...

Hm. Kaj pa vi na to?
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Iz tega se vidi praktično nič.

'According to the U.S. Department of Labor Wage and Hour Division, each state has its own laws for minimum wage. The laws can vary greatly, making minimum wage an opportunity for some and a lost opportunity for others. As of June 2010, the state of Alabama had no minimum wage requirement, while the state of Washington had the highest minimum wage at $8.55 per hour. Inconsistent minimum wage laws around the country can keep some workers living below the poverty line while others are able to provide for themselves'.

http://www.bls.gov/web/laus/laumstrk.htm

Alabama in Washington, bi načeloma lahko bila zelo različna v drugih vplivnih parametrih, kjer bi se vpliv tega (dejasnko ima Alabama 7,3....Wahington pa 8,3 brezposelnost) minimal wage faktorja izničila. Problem je, ker se mi nekako zdi, da bi po naravi reči, Washington nemara imel prednosti pri zaposlenosti? Ne? Glavno mesto.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Ups mal sem falil, pa ne čisto po svoji krivdi.

Washington država, kjer so tudi farme ima minimum tarifo 9,25/h$.

District of Columbia je posebej. In ima še višjo brezposelnost 9,8...Pa čeprav je minimum wage 8,25/h$.

Skratka mimo pričakovanj.

Da pa dobimo vsaj medlo sliko, bo pa potrebno iskati korelacijo med minimum wage in brezposelnostjo vseh zveznih držav.

Pa še tu je vprašanje če ni kak drug čisto out od the picture faktor zameglil vse skupaj.

A vidte, zato je pa družboslovje heba8-)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Perhaps the most famous recent minimum wage study examined the employment effect of raising New Jersey's minimum wage. This study by Card and Krueger was groundbreaking because it examined firm-level data using a natural experiment methodology that examined the responses of firms on both sides of the New Jersey-Pennsylvania state border before and after the imposition of New Jersey's 1992 minimum wage increase. Card and Krueger focused their analysis on fast-food restaurants, as these would be the most heavily affected by the increase. By conducting a phone survey of a sample of over 400 fast-food restaurants, the researchers were able to conclude that the increase in the New Jersey minimum wage did not lead to any measurable negative effect on employment. Card and Krueger's results actually point to a slight positive effect on fast-food employment (Card and Krueger 1994).


Tole ni slaba raziskava po moje.
In Friedmanu rastejo rožički?
:))
Ni tako enostavno.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Cifre minimalne postavke na uro (najbolj pogosta 7.25$) sem primerjal z stopnjo brezposelnosti.

http://www.bls.gov/web/laus/laumstrk.htm
List of U.S. minimum wages @ Wikipedia
in iskal pomembno korelacijo. Je ni.
http://www.easycalculation.com/statisti...

To so seveda že davno tudi pojasnili v čikaški šoli s tem, da je minimalna postavka pač postavljena zadosti nizko, da ne seže do slike, ko se povpraševanje in ponudba sekata.

To bi znalo biti potrjeno pri primeru Nevade, kjer je minimalna postavka 8.25$/h, se pravi rekordna za USA, normalen delovni mesec bi tako nanesel kar okoli 1400$ (minimalno!). A dejansko je taka plača pod polovico mediane v USA, pomeni kot bi bila pri nas minimalna plača 430€!!!

Stopnja brezposelnosti, pa je v Nevadi 12%. Prav tako največja v USA.

Zdaj se lahko vprašamo, ali taka minimalna plača v USA tudi zagotovi nek minimum eksistence in s tem potem opraviči tiste svetle namene (posledic zaradi višine, ali bolje rečeno nižine iz statistične korelacije ni zaznati), ali pač ne.

No pri nas minimalna plača 400€ spričo socialne države za 168ur dela zagotovo ni rešitev...v poštev pride samo za gastarbajterje, ki dokler se ne zasidrajo sociale nimajo.

Po drugi strani je pa tudi res, da delodajalec, ki ni sposoben nuditi dela, ki da več dodane vrednosti, ni nek delodajalec, ki bi ga bilo spoštovati.

Če povzamem. Milton Friedman se v konkretnem primeru USA moti. Nikjer razen pri na roke izbrani Nevadi, ni najti kakšne korelacije med minimalno plačo in stopnjo brezposelnosti.

Res pa je, da je v USA minimalna plača res minimalna za njihove razmere, ki pa še vedno lahko zagotovi prehrano in verjetno tudi skromno bivanje v kakšni napol podrti (šupi). Namreč hrana in skromna oblačila v USA niso bistveno dražja če se pazi, veliko dražje je bivanje....ampak v urejenih skupnostih in bivališčih.

Pri nas pa je minimalna plača pač na tistem globalnem minimumu, kjer postaja problem ne samo bivališče..ampak tudi hrana in obleka. Po izračunih je v Sloveniji reven tisti, ki ne prejema več kot 590€ mesečno. (Samski stan) Tako je tudi minimalna plača seveda temu prirejena. Kdor dela, naj bi ne živel v hudi revščini. Sicer delo nima nobenega smisla:)
Problem je torej, ker imamo nizko dodano vrednost v realnem sektorju in na drugi strani solidno usposobljen in visoko šolan a kot se zdi za shirano gospodarstvo velik javni sektor, številne upokojence in brezposelne...to je porabnike proračuna.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

kow ::

"Če povzamem. Milton Friedman se v konkretnem primeru USA moti. Nikjer razen pri na roke izbrani Nevadi, ni najti kakšne korelacije med minimalno plačo in stopnjo brezposelnosti."

To je tvoja ugotovitev ali kakšna resna statistična analiza? Ker izračunati tole ni mačji kašelj. Rabiš pa verjetno vsaj za 100 let podatkov (ki verjetno niti ne obstajajo, ker zvezna oblast včasih ni imela takšnega aparata kot danes).
Domnevam, da je trenutno največja brezposelnost v Nevadi zaradi strukture ekonomije in nima nobene veze z minimalno plačo.

donfilipo ::

To je tvoja ugotovitev ali kakšna resna statistična analiza?


Jah tudi iskanje korelacije med minimalno postavko in stopnjo brezposelnosti po državah, je neka analiza. Imaš statistično orodje...linke in tapkaj. Korelacije ni, to povem že vnaprej in to vedo vse vrste ekonomskih šol, zakaj je tako, ima pa tudi vsaka svoje pojasnilo.

Za vajo je pa tole dobro. Če ne drugega, se bo vsak začetnik vsaj približno seznanil s tem, kako zgleda korelacija. Ali kako naj bi zgledala. Če recimo vnesemo vrstice (jabolko stane 3)
1 3
3 9
5 15
...itd. dobimo korelacijo 1...to je popolno.

Resnih analiz na to temo je bilo pa tudi narejeno malo morje!!!
Več o tem na:
Minimum wage @ Wikipedia
za začetek, ...potem pa lahko preko 'linkov' in 'googla' zapademo v resni študij.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

donfilipo ::

http://video.google.com/videoplay?docid...


Kot rečeno tole je šola.

Včasih se da kar lepo videti, da krivo vero učijo tudi prof.dr.ekonomskih ved in to širom po forumih, predavanjih in knjigah sveta...je pa taka odprta šola s pojasnili popolnim začetnikom, do eventuelnih intervencij dohtarjev toliko boljša. Ker nimajo pravega piedestala niti toliko, kot v normalni akademiji:).

In grem naprej. Še sem pri Friedmanu, prav je da spoznate glavne motorje ideologij po svetu in da veste, da Janša, ali Jankovič, lahko samo pobirata drobtinice in nasvete iz teh velikih modelov...če bo pa sreča in zdravje, pa preidem tudi na druge šole. Namen je pokazati neke aktualne ideološke parole in poleg njih seznaniti se tudi z nekaterimi ekonomskimi orodji in analizami.

Milton delček iz gornjega filma zaključi z ugotovitvijo, da minimalna plača ni nikjer dosegla nobenega pozitivnega cilja, ki si ga je zadala. O tem zdaj ne bi. Kogar zanima si pa na linku Minimum wage @ Wikipedia ...in tam podanih linkih lahko prebere goro tega.

Zame je takoj za tem ena veliko slastnejša trditev in izziv.

Najprej govori o slabostih sindikatov. Moram priznati, da kar sem bral o ameriških sindikatih in o Hoffi (Jimmy Hoffa : Jimmy Hoffa) @ Wikipedia recimo, je to celo poglavje zase..ampak ga nekako ne morem primerjati z aktualno borbo sindikatov JS...zato raje o tem zdaj ne bom:) Vendar nedvomno vidim tudi pozitivne strani delavske borbe.

Govora je o 'social security'. Najprej pravilno, da je prispevek za socialno varnost na nek način razlagan napačno. Da se nikoli ne pove, da je pol stroška za socialno varnost na plečih delodajalca (6,5% govori o USA tistega obdobja!), kar se je nekako rado zamolčalo.

Falacy, Fellschluss, ali logična napaka, naj bi bilo mišljenje, da je mogoče delati dobro....wellfare s tujim denarjem. Dober argument:

'Very few people spend other's people money as they would spend their own'

Govori o tem da 'social security' nikoli nikjer ni nič dobrega prinesla.

Govori o tem, da socialna država pomeni samo breme za družbo in da je USA v 19.stoletju napredovala najbolj, ko je še spoštovala stroge liberalne vrednote brez vmešavanja države, v obliki večjih davkov in socialne države.

No tu sem pa že zmeden.
Najprej najbolj donosni posli amerike in sveta se vršijo z: 'other people's money'. Pa četudi je ta v privatni lasti in se na čase zaštrika tako, da ga mnogi izgubijo velike količine. V privatnih ustanovah izgubijo vse! No to je priznam ena taka podla primerjava, ker ne gre za isti princip. Vlada denar zahteva...privatne investicije pa so stvar osebnega rizika in znanja.

Pa naj zato preidem na eno pošteno vprašanje.

Najprej nekateri pravijo da je USA in cela Eusarija, ki ni bila pod komunizmom, najbolj napredovala v duhu 50tih do 70tih prejšnjega stoletja, ki je bilo keynesijansko. Pa tudi tako na splošno, brez ekonomskih doktrin velja, da je človeštvo najbolj napredovalo v zadnjem stoletju in ne 19.tem? Pomenu v duhu socialne države v Evropi in deloma USA in seveda znanstvenega napredka, v tej razviti civilizaciji. Tu vas počakam za mišljenja:).
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Wau.

Malce ven pa spet ne čisto.

Med brskanjem za novim ministrom za finance sem naletel na tega gpspoda, ki me je s svojo bistrostjo pritegnil že prej, z nekim kratkim pojavljanjem na TV.

Opozarjam, da je treba pozabiti na pavšalne oznake 'neosocialisti' in podobne, ga po meri nazaj ozmerjati po potrebi z runkel:))...pa vseeno obstane. Mož ekonomijo pozna preko meja same ozke stroke. Precizne misli in briljantno poznavanje, ki pa zahteva malce študija.

Torej veliko bolje kot Friedman, zahtevnejše, je pa seveda treba priznati, da mu pa stoji na že pokojnih posvečenih 'temeljih'...a nikakor ne brez sinteze še marsičesa! Zato tu, ker bi sicer lahko pozabil.



Ne da se v vsem strinjam, ampak tako ostre misli pa zahtevajo malo več časa!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

donfilipo ::

Takole na hitro o mag.Bernardu Brščiču.

Ker je zaoral široko po humanizmu, mu je veliko težje, kot fachtrotelnom:) Ampak ravno zaradi tega, pa ne govori čiste idiotizme in načenja prave teme in prava vprašanja.

Edino kar seveda moram postaviti pod vprašaj je:

-ali dejansko judeo-krščanski moralno-etični stroj nima naslednika. Nikjer? Po metodi sodobnejšega, empiričnega in znanstvenega, ki celo v morali in etiki lahko nadomesti mehanizem tako pravičnosti...kot jaz kot neosocialist trdim, zapolni tudi nujno potrebno socialnost, če že vzamemo za zakon, da je trg nevtralno matematično pogajališče za menjavo in socialne pravičnosti na trgu ni?

Namreč dobrine, ki se menjajo na trgih niso večina dobrega in večina tega, kar ljudje izmenjavajo. (ne za denar, pač pa po drugih pravilih, katerih velik del pravil določa ravno judeo-krščanstvo?

Da ne govorim o tem, da tudi klasični trgi, kjer je denar edina valuta, niso popolni in brez napak nikjer in ponekod kar hlepijo in prosijo po intervenciji...drugje pa seveda intervencija v bistvu samo res meče pesek v naoljen stroj.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

BALAST ::

g. Brščič je navaden ekonomist, ki bi ga bilo sram pokazat finančne dozežke njegovih prihrankov.
Takih nočemo in ne maramo poslušat nakladat o zgodovini ekonomije.
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

donfilipo ::

Če gledamo po prihrankih, je Janko ....., ki je po izobrazbi kuhar, pa ne s čisto dokončano poklicno, doktor ekonomskih ved.

V švici ima 7.750.000€ v Lictensteinu pa ne pove:)

Bi bilo zanimivo poslušat njegovo zgodbo...ampak je passe total.
Enkratno in neponovljivo.

To o čemer govori mag.Brščič pa vedno bolj aktualno.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

kow ::

donfilipo je izjavil:


Jah tudi iskanje korelacije med minimalno postavko in stopnjo brezposelnosti po državah, je neka analiza. Imaš statistično orodje...linke in tapkaj. Korelacije ni, to povem že vnaprej in to vedo vse vrste ekonomskih šol, zakaj je tako, ima pa tudi vsaka svoje pojasnilo.


Se strinjam, je analiza. Ampak! Ko praviš, da korelacije ni, verjetno misliš da je zanemarljivo majhna, da jo statistika jemlje za šum? Verjetno je tukaj na mestu vprašanje, ali je lahko sploh drugače? Kajti, če bi bila korelacija občutna, bi jo (ekonomska) politika upoštevala v svojih ukrepih in jo zmanjšala (npr. z davčno politiko).

kow ::

Drugače se pa strinjam, da je Brščič prijetna osvežitev na tv zaslonih. Kar se pa tiče oznake 'neosocialisti' mu dam kar prav. Saj že v skoraj vsaki kolumni 3x naletim na 'neoliberalizem', kaj ti pa preostane drugega - fairplaya v pisunstvu in agitaciji pač ni :D

donfilipo ::

Korelacija je blizu 0. Tale kalkulatorček pozna tudi negativno korelacijo...pomeni jo bo zaznal, če mu jo znaš podati.

Primer: beležiš porabo klime in padanje temperature v primeri z zunanjo.
Več pokuri klima, manjša je temperatura v sobi. Denimo.

Ne meri pa povprečnih odstopanj in amplitud. Ampak nedaleč stran se pa najde tudi to.

Za začetek samo mali preblisk v to kako naj bi sploh pogruntali, ali je kakšna zakonitost, ali jo ni.


Kar se tisto neosocialist tiče, nisem mislil preveč resno in se tudi požvižgam.

Ampak na tem forumu se pa še dobro spomnim, kako je vrli Thomas ponavadi prvi debelo prdnil in potem povesil nos, ko smo ga začeli zmerjati:).

In rahlo dvomim, da je sedaj kaj drugače.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

jernejl ::

donfilipo je izjavil:

Cifre minimalne postavke na uro (najbolj pogosta 7.25$) sem primerjal z stopnjo brezposelnosti.

http://www.bls.gov/web/laus/laumstrk.htm
List of U.S. minimum wages @ Wikipedia
in iskal pomembno korelacijo. Je ni.
http://www.easycalculation.com/statisti...

Mimogrede, če sta slučajni spremenljivki nekorelirani, še ne pomeni, da sta neodvisni!
Poleg tega na brezposelnost vpliva tudi še vse kaj drugega kot minimalna plača.

A če prav razumem, poskušaš trditi to, da spreminjanje višine minimalne plače ne spreminja brezposelnosti? Skratka, če ukinemo predpisano minimalno plačo, ali pa jo dvignemo na 1500 eur bruto, se odstotek brezposelnosti ne bi spremenil?

donfilipo ::

Mimogrede, če sta slučajni spremenljivki nekorelirani, še ne pomeni, da sta neodvisni!


To moraš bolje pojasniti sem pa čakal:).

Enostavno rečeno, če krivulja funkcije(odvisnost) ni premica, ali podobna krivulja, jo tale kalkulatorček ne bi zaznal kot korelacijo.

To je kar sem čakal. In nedvomno tudi drži. Nisem pa še kaj prida testiral do kam seže, ker za druge primere poiščem bolj sofisticirana orodja, ki pa jih moram še sam najti in preučiti!!!

A če prav razumem, poskušaš trditi to, da spreminjanje višine minimalne plače ne spreminja brezposelnosti?


To sem razložil in ni moje. Pobral sem od Friedmanovcev... mislim da z enega foruma o polemiki minimalnih plač.

Ne vpliva ker je minimalna plača tako nizko, da ne doseže križišča krivulj povpraševanja in ponudbe niti približno. To bi ena taka razlaga bila.

Pomeni prožnost povpraševanja je pač tolikšna, da zvišanje nizkega minimuma ne ustvari sive cone.

Če pa bi minimalna postavka bila recimo 20$, bi se pa ustvarila siva cona, kjer bi brezposelni sicer bili, ampak ponudbe plačila pa ne bi smelo biti (10, 11, 13. 14$). Do 20$. Po zakonu.

Pomeni minimalna plača, ki je več od polovice od mediane ameriške plače....nima tako negativnih učinkov na brezposelnost, kot v filmčku pove Friedman. Vsaj izmerili je niso. In po Friedmanu je korelacija premica (oziroma po korekcijah prožnosti enostavn akrivulja, ki bi jo kalkulator zaznal kot korelacijo nad 0,8. Testiral.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

donfilipo ::

In seveda tu sem nekako domneval, da če že, je minimalna plača in median plača rasla z inflacijo, a ostala v približno enakem sorazmerju od časov filmčka, ki ga je posnel Friedman.

Nekako ne vidim logike, po kateri bi v USA minimal wage drastično padel, glede na median plačo.

No če pa je...potem je pa Friedman lahko v filmčku govoril o resnem perečem problemu, ki pa so ga korigirali tako, da so minimal wage relativno spustili res na minimum za ameriške standarde preživetja.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

jernejl ::

Čisto matematični primer, kjer računamo korelacijski koeficient med spremenljivkama X in Y=exp(aX). Y je definiran z X, spremenljivki sta odvisni. Levi graf prikazuje primer, kjer je a=0,1 , v sredini je a=1 , desno pa a=10. Korelacijski koeficient levo je 0,99 , v sredini 0,84 , na desni pa 0,14.
 slika

slika



Kot si že sam povedal, če je minimalna plača postavljena dovolj nizko, ima majhen vpliv (lahko zanemarljiv). Ampak iz tega nikakor ne moremo zaključiti, da ima majhen vpliv tudi, če je postavljena visoko.
Po drugi strani je temu primeren tudi učinek. Če je postavljena dovolj nizko, ima tudi majhen učinek, ker velika večina ljudi na trgu dosega višje plače od minimalne in to nanje direktno ne vpliva.

Že v osnovi je sama višina minimalne plače prilagojena gospodarskim razmeram v neki državi - zagotovo tudi tako, da ne povzroča prevelike brezposelnosti.

Vprašanje pa je, koliko je ta ukrep smiseln. Do neke mere ščiti tiste, ki lahko na trgu ustvarjajo zelo nizko dodano vrednost. Pa vendar - vzemimo primer človeka, ki je sposoben ustvariti za 500 eur dodane vrednosti na mesec. Delodajalec bi ga bil pripravljen za to plačati 300 eur. Tak človek torej lahko ustvarja dodano vrednost in si plačo zasluži sam. Če pa je minimalna plača postavljena previsoko, bo tak človek doma sedel, ne bo ustvarjal dodane vrednosti, vsi ostali zaposleni pa mu bodo financirali 300eur denarne socialne pomoči. Ali potem ni bolje, ta ustvari vsaj nekaj, kakor pa nič?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jernejl ()

donfilipo ::

Popravi sliko!

Vidi se NIČ!

In ne kompliciraj po nepotrebnem! Matematike streljam, ker vedno vse predvidijo narobe in skoraj nič ne razumejo8-)

Kar se pa minimalne tarife tiče, pa slika ni poljubna ali zapletena krivulja (po teoriji Friedmana), ampak točno določena.

V enostavni shemi takale:

File:Wage labour.svg @ Wikipedia

Iz tega se jasno da predvideti, kakšen vpliv ima, če je minimalna plača večja. Načeloma je ob večji minimalni plači, brezposelnost ploščina sivega trikotnika. In ko to vnesemo v drug (x,y), graf, je korelacija enostavna in jo že ta kalkulator zazna!

Korelacijo računa nekako pavšalno za vse točke in ne določa pozicije za posamezne točke (te izmerimo:)...recimo cik cak krivulja, kjer je pri x=1, y=1; x=2, y=0; x=3,y=1; x=4,y=0; x=5,y=1; x=6,y=0; x=7,y=1 da korelacijo 0, iz česar bi lahko sklepali da ni nobene pravilnosti, čeprav ko pa izrišemo graf, pa je in se na osnovi te krivulje, se da dokaj dobro predvideti naslednje točke! To so pač limite tega enostavnega statističnega orodja.

Ta enostavni kalkulator že zazna funkcije (korelacije) kot so

f(x)=k * x + c
f(x)=k * x^n +c

in nemara še kakšno.....

To pokaže tako da je korelacijski faktor pri enostavni funkciji f(x)=3x enostavno ena. Ali 100%. Pri kvadratni pa 0,996 recimo. Po tem vemo, da gre verjetno za nek zakon (korelacijo) in se lahko s funkcijo in meritvami ubadamo naprej.

Le da doslej še nisem zasledil, da bi pravilno opravili meritve, kjer bi izločili moteče, v deželah, kjer so minimalno postavko recimo postavili dovolj visoko, da sivi trikotnik nastane.

Pa bi se nemara celo moral dati izmeriti.
Ker kot rečeno, so države, kjer je prag revščine, enak minimalni tarifi, ta ne more več dol in zna se zgoditi, da pride višje od ekvilibrija povpraševanja in ponudbe.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

jernejl ::

še enkrat link na sliko:
 http://shrani.najdi.si/?1H/Wa/4yKe1fHi/correl.jpg

http://shrani.najdi.si/?1H/Wa/4yKe1fHi/correl.jpg


Ne vem, zakaj v forumu ne deluje, povezava je zagotovo pravilna, če jo odprem v novem oknu ali zavihku, deluje normalno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jernejl ()

donfilipo ::

Jeba nauke i tehnike:D

Ampak dobro. Sliko sem pa vendarle videl. Orodje (calculator) dejansko ne razpozna vseh funkcij, dobro. Kot rečeno, že pri kvadratni funkciji f(x)=x^2, korelacija pade pod 1. Pa če vnesemo čiste pravilne številke.
2.....4
3.....9
4.....16
5.....25
6.....36
7.....49
8.....64
dobimo korelacijo 0,9853....
Tudi če poljubno podatke zajamemo in zamešamo vrstni red!!!!
4-16,7-49,2-4,5-25,3-9,6-36,8-64.

pri kubu
2.....8
3.....27
4.....64
5.....125
6.....216
7.....343
8.....512
dobimo korelacijo 0,9527

in če gremo dodati k=2 in c =2 dobimo pri kvadratu
2.....10
3.....20
4.....34
5.....52
6.....74
7.....100
8.....130
korelacijo spet 0,9853. Pomeni to ga ne zmede.
Povsem zmede ga enakost...recimo da so vsi podatki enaki, ali zelo podobni. (f(x)=30

Za take primere seveda profiji uporabljajo tudi druga orodja in seveda sklepanje.

Denimo, da imamo podatke ko vsak drug dan nekdo dela in zasluži nek znesek, vmes pa je prost in ne zasluži nič
1.....30
2.....0
3.....32
4.....0
5.....28
6.....0
7.....35
8.....0
Korelacija -0,1857...

Dobimo da ni nobene (prave) korelacije...čeravno je jasno približno, kako so te številke lahko nastale in koliko bo lahko zaslužil dneve v prihodnje.

Prav tako je jasno, da bi Friemanov efekt minimal wage-a v kolikor bi nastopil, bila neka jasna korelacija med višjo minimal wage in večjo brezposelnostjo.

Razen ko je minimal wage prenizek, da bi efekt sploh sprožil in tudi če je na meji se iz testa kalkulatorja zdi, da bi se lahko jasna korelacija povsem podrla. Ker imamo vmes tiste ničle, ko efekta ni in povsem zmedejo kalkulator.

In jasno, da pa je zadeva še bolj luštna, so pa tu še prožnost ponudbe in povpraševanja in še kaj bi se našlo. Ampak v grobem pa mislim, da je zdaj zadeva kar jasna:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dvig minimalne plače je povezan z nižjo stopnjo samomorilnosti (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5515957 (8058) KLux
»

V kratkem podražitev hrane v Sloveniji 2017 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
19235886 (31512) Utk
»

Skoraj sto ameriških tehnoloških velikanov proti Trumpu

Oddelek: Novice / Ostale najave
369602 (7109) gruntfürmich
»

Francija omejila popoldansko službeno elektronsko pošto (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
22351321 (44828) antonija
»

Amnesty International in Afrewatch opozarjata, da so kobalt za naše telefone izkopali (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
11318693 (14889) stegl

Več podobnih tem