Forum » Loža » Programer brez diplome - je težko najti šiht?
Programer brez diplome - je težko najti šiht?
c0dehunter ::
Trenutno sicer hodim na faks smer računalništvo, ampak me bolj kot še 4 leta učenja mika, da bi šel kar v službo in šel na faks kako leto, dve, tri kasneje izredno. Drugače znam programirati precej dobro, trenutno Java, čeprav je razlika med jeziki večinoma le v sintaksi.
Ker je tu gor dost kompjutermenov, me zanima če bi z tem, kar premorem, uspel dobiti šiht in ali bi bilo to sploh pametno (najbolj vem da ni, ampak še štir leta študija... )?
Aja, naredil sem tehniško gimnazijo, enostavno povedano je to šola z zahtevnostjo gimnazije, le da si že računalniško usmerjen (imeli smo recimo 3 predmete iz rač. , med njimi programiranje in vaje prog.).
Ker je tu gor dost kompjutermenov, me zanima če bi z tem, kar premorem, uspel dobiti šiht in ali bi bilo to sploh pametno (najbolj vem da ni, ampak še štir leta študija... )?
Aja, naredil sem tehniško gimnazijo, enostavno povedano je to šola z zahtevnostjo gimnazije, le da si že računalniško usmerjen (imeli smo recimo 3 predmete iz rač. , med njimi programiranje in vaje prog.).
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.
- spremenilo: c0dehunter ()
Good Guy ::
s tako izobrazbo ne boš dobil šihta(razn če hočeš delat za drobiž)
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^
Naj računalnik dela za vas^^
No, sprašujem zato, ker sem se menil z enim programerjem, ki dela v manjši firmi in pravi, da zdaj ni več pomembno, kakšne papirje prneseš delodajalcu, ampak je bolj pomembno kaj znaš.
dfajt ::
Načeloma sicer ni pomembno, kakšne paprije prineseš, precej pomembne so tudi reference. Kje, na kakšnem projektu, s katerimi ljudmi...
Je pa faks najboljša odskočna deska, sploh če si najdeš kakšno obštudijsko delo, ki ga lahko kasneje navedeš kot referenco.
Pa marsikje, kjer iščejo programerje - razvijalce programske opreme, ne navadne pisce kode, navedejo pričakovano 7. stopnjo izobrazbe. Sicer lahko prideš skozi s 5. ali 6., a moraš zato pokazati kaj več. Pa še ponavadi ti (vsaj začetno) plačo znižajo zaradi pomanjkljive izobrazbe.
Je pa faks najboljša odskočna deska, sploh če si najdeš kakšno obštudijsko delo, ki ga lahko kasneje navedeš kot referenco.
Pa marsikje, kjer iščejo programerje - razvijalce programske opreme, ne navadne pisce kode, navedejo pričakovano 7. stopnjo izobrazbe. Sicer lahko prideš skozi s 5. ali 6., a moraš zato pokazati kaj več. Pa še ponavadi ti (vsaj začetno) plačo znižajo zaradi pomanjkljive izobrazbe.
WarpedGone ::
http://www.zemanta.com/jobs/
Diploma iz faksa pomeni le, da si pisne izpite uspel na papir dovolj hitro in dovolj pravilno rešit, in da si na ustnih izpitih znal definicije teoretičnih izrekov napisat na tablo. Je nekaj predmetov, ki ti bodo podali nekaj uporabne globine (opravljen izpit o tej sprejeti globini ne pove veliko), večina je pa navadna zguba časa, tut če se še tako trudiš, da nebi bila.
Glede službe pa enostavno probaj. Izkušnje štejejo največ, sploh slabe.
Schools you might have attended are none of our concern. We care only about how good of a developer and person you are. We expect you to send us examples of your work or explain persuasively why we should hire you. Zemanta is an international company, so your application, as much of our communication, will have to be in English.
Diploma iz faksa pomeni le, da si pisne izpite uspel na papir dovolj hitro in dovolj pravilno rešit, in da si na ustnih izpitih znal definicije teoretičnih izrekov napisat na tablo. Je nekaj predmetov, ki ti bodo podali nekaj uporabne globine (opravljen izpit o tej sprejeti globini ne pove veliko), večina je pa navadna zguba časa, tut če se še tako trudiš, da nebi bila.
Glede službe pa enostavno probaj. Izkušnje štejejo največ, sploh slabe.
Zbogom in hvala za vse ribe
nimbix ::
Po svojih izkušnjah v osmih letih programiranja z enim letnikom neračunalniškega faksa bi rekel, da pri nas ne potrebuješ diplome; potrebuješ pa nek nadomestek za njo. Ta nadomestek so lahko dobre reference iz preteklosti, ali pa nekdo, ki pozna tvoje sposobnosti in te na podlagi tega priporoči svojemu podjetju za neko konkretno delo. Če šele začenjaš, je druga opcija najverjetneje tudi edina.
Precej težje je pri tujini, kjer poznanstev ponavadi nimaš. Kako manjše podjetje ti bo še pogledalo reference oz. mogče celo kaka referenca pritegne njihovo pozornost (zgodilo se mi je že, da me je na podlagi mojega hobi projekta samo kontaktiralo podjetje iz silicon valleya), pri večjih podjetjih pa tvoja prošnja za delo sploh ne pride mimo filtrov v HR departmentu. Po vrhu vsega pa se nato še zakomplicira glede delovne vize, če je delo izven EU.
Moje priporočilo je, da se vpišeš v nalažji in najkrajši program, ki ti še omogoča, da vpišeš nekaj v polje o diplomi. Če ne boš dejansko imel pojma o programiranju, se bo to že pokazalo na intervjuju za službo. :)
Precej težje je pri tujini, kjer poznanstev ponavadi nimaš. Kako manjše podjetje ti bo še pogledalo reference oz. mogče celo kaka referenca pritegne njihovo pozornost (zgodilo se mi je že, da me je na podlagi mojega hobi projekta samo kontaktiralo podjetje iz silicon valleya), pri večjih podjetjih pa tvoja prošnja za delo sploh ne pride mimo filtrov v HR departmentu. Po vrhu vsega pa se nato še zakomplicira glede delovne vize, če je delo izven EU.
Moje priporočilo je, da se vpišeš v nalažji in najkrajši program, ki ti še omogoča, da vpišeš nekaj v polje o diplomi. Če ne boš dejansko imel pojma o programiranju, se bo to že pokazalo na intervjuju za službo. :)
Aha. Pa recimo zdej js nimam občutka, kolk naj bi sploh znal oz. če je moje trenutno znanje za nekoga mojih let povprečno ali nadpovprečno. V šoli sem bil eden izmed boljših sicer, ampak če bom recimo dobil možnost za razgovor za službo in bodo pričakovali preveč, bo problem. In tega me je strah.
Recimo nimbix, konkretno - ko si začel z kariero, preden se našel svoj prvi šiht - si bil talent v svojih vrstah, si se zagrebel za nadpovprečne službe, ali si začel skromno?
Težko je recimo zdaj povedat koliko sam znam, lahko pa pokažem recimo enega izmed programov, ki sem ga naredil. Tale konkretno je bil za maturo. Samo ene par screenov...
Recimo nimbix, konkretno - ko si začel z kariero, preden se našel svoj prvi šiht - si bil talent v svojih vrstah, si se zagrebel za nadpovprečne službe, ali si začel skromno?
Težko je recimo zdaj povedat koliko sam znam, lahko pa pokažem recimo enega izmed programov, ki sem ga naredil. Tale konkretno je bil za maturo. Samo ene par screenov...
Mavrik ::
Diploma iz faksa pomeni le, da si pisne izpite uspel na papir dovolj hitro in dovolj pravilno rešit, in da si na ustnih izpitih znal definicije teoretičnih izrekov napisat na tablo
Daj, če nisi vido ustreznega faksa od blizu ne bluzit prosim.
The truth is rarely pure and never simple.
Okapi ::
Tale konkretno je bil za maturo.Če je to tvoj trenutni domet, bo potrebno IMHO še kar nekaj študija, če hočeš računati na kakšno programersko službo. Za začetek si poskusi najti kaj prek študentskega servisa in ob tem pridno študiraj.
O.
Daj, če nisi vido ustreznega faksa od blizu ne bluzit prosim.
Nikjer nism trdil da je FRI UNI ustrezen faks.
Izpiti pa zgledajo točno tako kot sm napisal.
Damiani ::
diploma ti ne bo odprla nobenih vrat, lahkot ti pa nelastništvo diplome zapre kakšna vrata. Če se ti sedaj ne da hodit na faks, se ti bo čez par let še manj ljubilo. Če si dober na faksu ti ne bo problema še kaj delat prek študenta. Ti pa moram priznat da se mi po parih letih dela kovca po študentskem življenju. Gornja tvoja maturitetna naloga presega znanje kr nekaj diplomantov FRI VSPja.
V-i-p ::
c0dehunter: moje mnenje o stanju v Sloveniji glede (ne)izobrazbe. Poznam precej oseb z raznimi diplomami, so magistri, karkoli. Večinoma njih sploh ne dela na svojem področju in imajo nižjo plačo kot jaz z peto stopnjo. Žal, ampak tako je. Pri nas papir še ne pomeni kaj dosti. Če si dober, boš uspel tudi brez tega, verjemi. Ni pa nujno, seveda.
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!
Hardstyle ::
Nek tak program sploh ni težko napisat in povezat z bazo zato to ni nekaj extra. Če pa ta program deluje s pomočjo čitalca kartic in preko nekega xyz porta pa je že druga stvar.
nimbix ::
Bilo je tako, da sem pred tem v Delphiju naredil preprost katalog, ki je iz txt datoteke prebral seznam artiklov, ga prikazal v listboxu in omogočal dodajanje v košarico. V košarici je seštel cene in omogočal tisk naročila. Leta 98 še nismo vedeli za online trgovine. Za sabo sem imel tudi nekaj spletnih strani: strani za IRC kanale, osebne strani, domača stran gimnazije... Večinoma statične strani, samo občasno kakšna cgi scripta napisana v perlu (izpis novic, itd.)
Plačani projekti pa so se začeli leta 2001, ko me je soustvarjalec gimnazijske strani predlagal za sodelavca lokalnemu sp-ju, ki je tudi pravkar začenjal. Delali smo pa strani za lokalne podeželske občine in mala podjetja, ponavadi za mala vsote, ki se nam brez študentskih napotnic ne bi izšle. Ampak s časom so prišle tudi večje stranke in lepši izkupički.
Sem pa se že za prvi projekt moral naučiti php in mysql, ki ju do takrat nisem poznal. In podono je bilo na vseh projektih za tem - včasih je bilo potrebno predelati 2 članka, včasih 2 knjigi, ampak vedno je nekaj. Lahko se izogneš faksu, ne moreš pa se izognit učenju.
Še za primerjavo kako je danes... V zadnji službi so sveže zaposleni programerji delali predvsem na stvareh kot je masovni uvoz podatkov v bazo (npr. iz tekstovnih datotek ali drugih baz); popravki template-ov za prikaz v HTMLju; spremembe obstojčih aplikacij (npr. dodajanje vnosnih polj na željo stranke); izdelava obrazcev na podlagi opisa podatkov (postavitev vnosnih polj, poimenovanje vseh po dogovorjenih pravilih, itd...); izdelava razredov, ki predstavljajo podatke iz obrazcev; validacija vpisanih podatkov; pošiljanje teh podatkov na web servis; itd...
Bilo je tako, da sem pred tem v Delphiju naredil preprost katalog, ki je iz txt datoteke prebral seznam artiklov, ga prikazal v listboxu in omogočal dodajanje v košarico. V košarici je seštel cene in omogočal tisk naročila. Leta 98 še nismo vedeli za online trgovine. Za sabo sem imel tudi nekaj spletnih strani: strani za IRC kanale, osebne strani, domača stran gimnazije... Večinoma statične strani, samo občasno kakšna cgi scripta napisana v perlu (izpis novic, itd.)
Plačani projekti pa so se začeli leta 2001, ko me je soustvarjalec gimnazijske strani predlagal za sodelavca lokalnemu sp-ju, ki je tudi pravkar začenjal. Delali smo pa strani za lokalne podeželske občine in mala podjetja, ponavadi za mala vsote, ki se nam brez študentskih napotnic ne bi izšle. Ampak s časom so prišle tudi večje stranke in lepši izkupički.
Sem pa se že za prvi projekt moral naučiti php in mysql, ki ju do takrat nisem poznal. In podono je bilo na vseh projektih za tem - včasih je bilo potrebno predelati 2 članka, včasih 2 knjigi, ampak vedno je nekaj. Lahko se izogneš faksu, ne moreš pa se izognit učenju.
Še za primerjavo kako je danes... V zadnji službi so sveže zaposleni programerji delali predvsem na stvareh kot je masovni uvoz podatkov v bazo (npr. iz tekstovnih datotek ali drugih baz); popravki template-ov za prikaz v HTMLju; spremembe obstojčih aplikacij (npr. dodajanje vnosnih polj na željo stranke); izdelava obrazcev na podlagi opisa podatkov (postavitev vnosnih polj, poimenovanje vseh po dogovorjenih pravilih, itd...); izdelava razredov, ki predstavljajo podatke iz obrazcev; validacija vpisanih podatkov; pošiljanje teh podatkov na web servis; itd...
Sem študent na FERI smeri ITK 2. letnik in če bi dobil takšno delo prek študenta oz. ob faxu bi bilo super! In to zato, ker se imam za začetnika in bi mi takšno delo bilo pisano na kožo, sploh če bi lahko bil v ekipi sodelavcev, ki stvar razvijajo in bi se od njih učil in bil vajenec. Ker če grem jutri na razgovor in me vpraša, če sem dober programer ali kaj znam programirat sem v temi, ker tega odgovor enostavno ne poznam. Takšne aplikacije kot so zgoraj screenshoti so zame mala malca (če je od zadaj samo baza), če pa stvar dejansko deluje preko nekega vmesnika (kartice,čipov itd...) pa je že zakomplicirana stvar saj na tem nimam izkušenj in lahko rečem, da tega nisem zmožen naredit. Ampak ne morem vedet dokler ne poizkusim, ampak za poizkus moraš dobit priložnost, ki pa jih je zelo malo oz. zelo težko dobit.
Double_J ::
Vsakemu delodajalcu reči, da obvladaš, saj s tem nimaš kaj izgubiti.
Pomojem maš ene 10%... da te bodo ven zabrisali kasneje, če pa nisi prepričan na razgovoru v znanje, maš ene 90% šans pomojem, da te odslovijo.
Pomojem maš ene 10%... da te bodo ven zabrisali kasneje, če pa nisi prepričan na razgovoru v znanje, maš ene 90% šans pomojem, da te odslovijo.
Dve šivanki...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Double_J ()
ABX ::
Če obvladaš delo službo boš dobil, vendar brez faksa boš imel nižjo začetno plačno.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!
opeter ::
s tako izobrazbo ne boš dobil šihta(razn če hočeš delat za drobiž)
To seveda velja samo in predvsem za Slovenijo, kjer gledajo le na formalno izobrazbo. V tujini je situacija malo drugačna.
Seveda je dobro, če imaš kakšno višjo izobrazbo, ampak v razvitem svetu velja predvsem to, kar znaš in kako lahko svoje znanje prodaš.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
jype ::
Mah...
"Programer" se drobi na toliko podvrst, da je nemogoče govoriti o samo eni službi.
Za code monkeya ga bodo vzeli kjerkoli na podlagi tistega programčka ki ga je nalimal. Take podjetja vedno rabijo. Plus je, če se znajdeš v čimveč jezikih in integriranih okoljih.
Za kaj resnejšega pa diploma ne hodi nič narobe - s tem si pač pokazal, da znaš dovolj teorije, da so te spustili skozi. To lahko pokažeš tudi z referencami ali kako drugače, ampak dela s tem nimaš nič manj kot s faksom.
Sploh pa, če želiš biti dober programer, se moraš razumet z matematiko v vseh njenih pojavnih oblikah.
"Programer" se drobi na toliko podvrst, da je nemogoče govoriti o samo eni službi.
Za code monkeya ga bodo vzeli kjerkoli na podlagi tistega programčka ki ga je nalimal. Take podjetja vedno rabijo. Plus je, če se znajdeš v čimveč jezikih in integriranih okoljih.
Za kaj resnejšega pa diploma ne hodi nič narobe - s tem si pač pokazal, da znaš dovolj teorije, da so te spustili skozi. To lahko pokažeš tudi z referencami ali kako drugače, ampak dela s tem nimaš nič manj kot s faksom.
Sploh pa, če želiš biti dober programer, se moraš razumet z matematiko v vseh njenih pojavnih oblikah.
Code monkey pa ti je isto kot fizičar al pa še slabše.
Glede matematike pa nevem če je ravno tak... spet odvisno od projekta.
Glede matematike pa nevem če je ravno tak... spet odvisno od projekta.
Hardstyle, ja, to je v bistvu samo vmesnik za bazo, ampak recimo kljub temu, da je preprosto, mislim da bi prišlo prav v marsikateremu malemu podjetju, kjer pač še niso tolko tehnično napredni.
Problem mi je bolj zaradi referenc, ker le-teh nimam. Sem si pa obljubil, da ko se sedaj malo navadim na študentsko življenje, poiščem ob študiju še delo, ker drugače mi je strašansko dolgčas. Tu bodo reference verjetno same prišle, če se bom izkazal. Ampak spet razmišljam - moj študijski urnik ni kompakten, zato bo kakšno drugo delo kot pa delo od doma težko in tukaj izpadem pred delodajalcem, kot da se jaz delam "glavnega". Plus tega, kolikor sem gledal po študentskih servisih iščejo študente višjih letnikov. Naj jih vseeno kontaktiram?
Sej razumem da sem še začetnik, ampak mi tudi ni problem vzet v roke knjigo al pa internet is se stvari naučiti sam. Sploh, ker kolikor kaže se letos pri programiranju ne bomo učili ničesar, kar še ne znam, razen to, da delamo v C++, medtem ko jaz bolj obvladam Javo. Hvala vsem za nasvete, so velike vrednosti za nekoga, ki je še povsem green.
Problem mi je bolj zaradi referenc, ker le-teh nimam. Sem si pa obljubil, da ko se sedaj malo navadim na študentsko življenje, poiščem ob študiju še delo, ker drugače mi je strašansko dolgčas. Tu bodo reference verjetno same prišle, če se bom izkazal. Ampak spet razmišljam - moj študijski urnik ni kompakten, zato bo kakšno drugo delo kot pa delo od doma težko in tukaj izpadem pred delodajalcem, kot da se jaz delam "glavnega". Plus tega, kolikor sem gledal po študentskih servisih iščejo študente višjih letnikov. Naj jih vseeno kontaktiram?
Sej razumem da sem še začetnik, ampak mi tudi ni problem vzet v roke knjigo al pa internet is se stvari naučiti sam. Sploh, ker kolikor kaže se letos pri programiranju ne bomo učili ničesar, kar še ne znam, razen to, da delamo v C++, medtem ko jaz bolj obvladam Javo. Hvala vsem za nasvete, so velike vrednosti za nekoga, ki je še povsem green.
oldguy ::
diploma ti ne bo odprla nobenih vrat, lahkot ti pa nelastništvo diplome zapre kakšna vrata.
+1
To drži kot pribito, faks sam po sebi ne prinese prav veliko. Imaš (celo zelo uspešne) diplomante FRIja, ki dejansko nimajo blage. Tako da, diploma za vsako ceno in brez pridnega "genija" zadaj dejansko ni vredna nič. Vsaj pri delih, ki so v "veselje in čast" inženirjem... Če jo imaš, pa great, dodaten bonus...
A programerska je itak takšna, da se učimo celo kariero...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: oldguy ()
Meizu ::
Mah, pri meni velja en sam moto: Šola ti da izobrazbo, ne pa pameti. Seveda to ne pomeni, da ti ni treba hodit v šolo, ampak... Tudi tisti ki imajo narejeno diplomo so dostikrat polni teorije in vsega možnega znanja, kar ga svet premore, da bi pa kaj v praksi pokazali pa ne gre. Po domače povedano - Teoretično znaš načrt nuklearne bombe napamet, ubistvu pa si ne znaš niti riti obrisat.
Naj jih vseeno kontaktiram?
Seveda.
Zavedaj se še da delodajalci pri študentih najbolj pogrešajo (in hkrati cenijo) zanesljivost in odgovornost. Ni tak problem investirat par dni/tednov časa vate in ti kej razložit, pokazat, te naučit, dokler se ti lahko zaupa, da ne boš že pojutrišnjem izginil brez opozorila. Kako dosečt zaupanje? Drži se dogovorov, če pride vmes kej nepredvidenega, kar bi lahko vplivalo na tvojo razploložljivost, o tem delodajalca obvesti takoj ko za to zveš. Neprihod ob dogovorjenem času in naknadno pojasnilo, da je bla ful nora žurka je slab znak.
Ne blefiraj da znaš delat avijone, povej iskreno kakšne izkušnje že maš in kako si prišel do njih. Samostojno delo oz. učenje je tuki zelo dober pokazatelj tvojih sposobnosti. Neka reč narejena za hobi je v tem pogledu več vredna kot ista reč narejena za seminarsko.
In ne pričakuj da boš že prvi dan vodja projekta - ja, tut takšni se najdejo, tut na tem forumu ...
Aham. Še nekaj - nisem še delal preko študenta v tej stroki, pa me zanima kako vprašat koliko je urna postavka (če to ni že prej navedeno), da ne izpadeš ko da se ti gre samo za denar?
LeQuack ::
Vsem se gre samo za denar, saj smo v kapitalizmu. Tisti hinavski šefi, ki ti prijavijo, da se njim ne gre samo za denar, laže kot pes teče.
Quack !
tsh2 ::
če bi napisal en težak program bi bila to po moje kar dobra "referenca". naprimer če bi bil kateri od večjih projektov na http://sourceforge.net/ tvoj, ne bi smel imeti problema dobiti službe.
;-) ::
Aham. Še nekaj - nisem še delal preko študenta v tej stroki, pa me zanima kako vprašat koliko je urna postavka (če to ni že prej navedeno), da ne izpadeš ko da se ti gre samo za denar?
Pa tud če izpadeš kot da ti je samo za denar...Itak boš ti svoj čas zanje zabijal in je to vprašanje na mestu. Noben negre na slepo delat da nebo vedel kolk je plačan.
opeter ::
Pa tud če izpadeš kot da ti je samo za denar...Itak boš ti svoj čas zanje zabijal in je to vprašanje na mestu. Noben negre na slepo delat da nebo vedel kolk je plačan.
Jaz sem že kar nekajkrat nasankal. Osel gre samo enkrat na led, nekateri večkrat.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
dronyx ::
Nisem vsega bral, ampak vse je odvisno po moje od tega, kaj bi rad dolgoročno v življenju počel. Klasično pisanje kode, ko ti nekdo natančno pove, kaj bi rad, zame ni delo, kjer bi potreboval kakršenkoli faks, ampak je povsem dovolj srednja šola in potem praksa. To je čisti obrtniški posel. Da bi pa pri nas ti razvijal zahtevnejšo programsko kodo, ki bo upravljala Space Shuttle, pa kar lepo pozabi, ker boš verjetno pisal kakšne računovodske programčke ali pa spletne vmesnike.
Če želiš postati kaj več in ne misliš celo življenje samo pisati kodo, potem je faks skoraj obvezen.
V časih, ko sem jaz iskal službe, je veljala diploma iz elektrotehnike (FER) praktično odprta vrata, saj je to pomenilo, da so ostali kandidati hitro odpadli (govorim o raznih službah v IT, za sodnika še vedno s tem ne moreš). Če pogledam danes, so mnogi sošolci na raznih vodilnih mestih po gospodarstvu. Na takih mestih ljudi s srednjo šolo praktično ne boš srečal.
Če želiš postati kaj več in ne misliš celo življenje samo pisati kodo, potem je faks skoraj obvezen.
V časih, ko sem jaz iskal službe, je veljala diploma iz elektrotehnike (FER) praktično odprta vrata, saj je to pomenilo, da so ostali kandidati hitro odpadli (govorim o raznih službah v IT, za sodnika še vedno s tem ne moreš). Če pogledam danes, so mnogi sošolci na raznih vodilnih mestih po gospodarstvu. Na takih mestih ljudi s srednjo šolo praktično ne boš srečal.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()
hruske ::
c0dehunter, nihče se ne bo hotel zmenit za fiksno ceno dokler ne vidijo kako se obneseš. Če se bojo, potem je že nekaj sumljivo. Tako da ali pričakuj ali preizkusno nalogo ali pa preizkusno obdobje.
Zate bi bilo preizkusno obdobje verjetno boljša opcija, da se bolje vpelješ v delo, in da spoznaš v kakšnem odnosu si do ostalih; a si hitrejši ali bolj natančen, ipd. Pa pričakuj, da boš še kar redno menjal službo. :)
Zate bi bilo preizkusno obdobje verjetno boljša opcija, da se bolje vpelješ v delo, in da spoznaš v kakšnem odnosu si do ostalih; a si hitrejši ali bolj natančen, ipd. Pa pričakuj, da boš še kar redno menjal službo. :)
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
Music Man ::
Nekako tako kot sta jype in onyx (pa mogoče še kdo, ker sem samo bolj preletel odgovore) napisala: če ti je cilj postati code monkey, ki bo cele dni pisal neke preproste programčke, ki ne segajo preko poizvedb v podatkovno bazo in preprostih algoritmov, potem ti bo 4+ let faksa brezvezno zabijanje časa. Take stvari se lahko nauči vsak, verjamem pa tudi, da so vas na srednji to že kar dobro naučili.
Faks pa ti bo dal določene podlage, katere boš sam težko zaobvladal v enaki meri - predvsem zato, ker običajno ne veš kakšna predznanja vse potrebuješ. Recimo mnogi se pritožujejo nad matematičnimi predmeti v nižjih letnikih, vendar je dejstvo, da recimo v strojnem učenju nimaš kaj početi brez znanja verjetnosti in statistike. Faks ti da dosti širši pogled na računalništvo in če se prej še nisi tega zavedal, se pa začneš nekje v 2. ali 3. letniku da računalništvo ni samo programiranje spletnih aplikacij, računovodskih programov in podobnega, ampak še mnogo več. Recimo zgoraj omenjena umetna inteligenca, računalniška grafika, prevajalniki, koncepti operacijskih sistemov, računalniški vid, ... uporabne so pa tudi recimo osnove ekonomije in pa tudi teorija izračunljivosti (da ne greš ves vesel programirati "učinkovite" rešitve znanega NP-polnega problema, oziroma algoritma, za katerega je mogoče matematično dokazati, da v splošnem ne more obstajati). In to je po moje ta vrednost, ki ti jo da faks - imaš določena znanja, katerih nekdo brez diplome (najverjetneje) nima. Če pa to rabiš ali ne, je pa seveda druga stvar...
Faks pa ti bo dal določene podlage, katere boš sam težko zaobvladal v enaki meri - predvsem zato, ker običajno ne veš kakšna predznanja vse potrebuješ. Recimo mnogi se pritožujejo nad matematičnimi predmeti v nižjih letnikih, vendar je dejstvo, da recimo v strojnem učenju nimaš kaj početi brez znanja verjetnosti in statistike. Faks ti da dosti širši pogled na računalništvo in če se prej še nisi tega zavedal, se pa začneš nekje v 2. ali 3. letniku da računalništvo ni samo programiranje spletnih aplikacij, računovodskih programov in podobnega, ampak še mnogo več. Recimo zgoraj omenjena umetna inteligenca, računalniška grafika, prevajalniki, koncepti operacijskih sistemov, računalniški vid, ... uporabne so pa tudi recimo osnove ekonomije in pa tudi teorija izračunljivosti (da ne greš ves vesel programirati "učinkovite" rešitve znanega NP-polnega problema, oziroma algoritma, za katerega je mogoče matematično dokazati, da v splošnem ne more obstajati). In to je po moje ta vrednost, ki ti jo da faks - imaš določena znanja, katerih nekdo brez diplome (najverjetneje) nima. Če pa to rabiš ali ne, je pa seveda druga stvar...
No, sej zdaj bolj kot študiram, bolj se zavedam da z trenutnimi pogoji bi bilo škoda vreči stran nadalnje izobraževanje. Strah me je edino, da ne bi naredil letnika in bi potem moral vrniti štipendijo, kar pa je praktično nemogoče in brez štipendije že zdaj ne bi preživel, ne pa da bi še sproti odplačeval že pridobljeno štipendijo..
Če ne narediš letnika potem ti ni treba vračati štipendijo ampak se ti zamrzne. Štipendijo moraš vračati samo če ti ne uspe narediti tiste stopnje izobraževanja (če pustiš faks).
Vsem se gre samo za denar, saj smo v kapitalizmu. Tisti hinavski šefi, ki ti prijavijo, da se njim ne gre samo za denar, laže kot pes teče.
Isto kot za seks, tako tebi kot punci ki si povabil na kavo zanima to, ampak se ne spodobi vprašat na prvi kontakt. :)
Steinkauz ::
Če ne narediš letnika potem ti ni treba vračati štipendijo ampak se ti zamrzne. Štipendijo moraš vračati samo če ti ne uspe narediti tiste stopnje izobraževanja (če pustiš faks).
Em ne. 1. lahko pade.
Če 2. lahko še vedno pavzira, sam je zgubu štipendijo.
Isto kot za seks, tako tebi kot punci ki si povabil na kavo zanima to, ampak se ne spodobi vprašat na prvi kontakt. :)
Za plačo se _vedno_ spodobi vprašat. Saj ne greš v službo zato ker slučajno uživaš hodit na firmo. Primarno si tam zaradi plače, ostalo je vse bonus.
Za plačo se _vedno_ spodobi vprašat. Saj ne greš v službo zato ker slučajno uživaš hodit na firmo. Primarno si tam zaradi plače, ostalo je vse bonus.
Nisi me razumel, seveda da se mora vprašat. Vendar se to vprašanje ponavadi pusti za na konec razgovora.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ABX ()
hruske ::
Oz. za potem, ko se že odločijo, da si te želijo.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Družboslovna informatika je nezaposljiva smer! (strani: 1 2 3 )Oddelek: Šola | 26185 (19382) | jernejl |
» | FRI-mnenja, opisOddelek: Šola | 4472 (3789) | kuall |
» | Iskanje službe (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 53394 (41545) | M.B. |
» | [fork] Pomivanje sip na bencinski vs. IT sluzba (strani: 1 2 )Oddelek: Programiranje | 9658 (8365) | Pegaz |
» | Študentsko delo ali hitra diplomaOddelek: Loža | 7669 (5773) | Tomi |