» »

Družboslovna informatika je nezaposljiva smer!

Družboslovna informatika je nezaposljiva smer!

«
1
2 3

Janjanovak ::

Želela bi opozoriti vse, ki želijo študirati družboslovno informatiko na FDV-ju. Vam iz prve roke povem, da je to nezaposljivi program. Ne nasedajte raznim lažem na informativnih dnevih in na njihovih spletnih straneh, da imaš z njim odlične možnosti za zaposlitev! Še ena velika laž, da primerjajo ta program s podatkovno analitiko (data analisyst), ki je sicer kar zaposljiv poklic, vendar pa ga po tem FDV-ju niti blizu ne pridobiš! Vse kar na koncu študija znaš in te naučijo je mešat meglo in nič konkretnega iz podatkovne analitike tako kot obljubljajo! Podatkovne analitike po tem programu niti osnov NE ZNAŠ in si totalno nezaposljiv tako v Sloveniji kot v tujini. Razni diplomanti (srečneži), ki so se pa po študiju zaposlili pa delajo čisto nekaj XY, kar ni povezano z družboslovno informatiko (prevajajo članke iz angleščine, se ukvarjajo s prodajo po telefonu itd.).

Uglavnem izogibajte se družboslovne informatike, FDV-ja in lažem iz katedre za družboslovno informatiko!

profii ::

Je mogoče kaj bolje na kakšnem drugem programu FDV-ja?

Janjanovak ::

Po vseh programih na FDV-ju postaneš zgolj eno: Diplomirani mešalec megle, ki ga nihče na trgu dela ne potrebuje! Če želiš zaposlitev pojdi študirat tehnične vede :)

Pika na i ::

Janjanovak je izjavil:

Če želiš zaposlitev pojdi študirat tehnične vede :)

Če želiš študirat, študiraj tisto kar te veseli.

flipflop ::

Hkrati pa se zavedaj da boš samo z veseljem bolj težko plačeval položnice.

jype ::

Čudno torej, da je bivši sodelavec, ki je doštudiral družboslovno informatiko, zdaj že milijonar.

Videti je, kot da pričakujete, da vam bo faks službo rihtal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Matija82 ::

Poznam dva diplomanta tega programa - eden je doktor in uspešen akademik pri svojih 30-ih, drugi pa dela v top5 firmi na svetu na tistem področju.

Sta pa oba izkoristila kar je študij ponujal (Erasmus, praksa v tujini) in bila proaktivna (članki, eventi ...).

Diploma je le vstopnica v določen sektor. Da pa boš dobil službo je pa odvisno kaj si do momenta intervjuja naredil v tej smeri.

Edit: Sem se spomnil še tretjega - v zasebnem sektorju kot data analyst dobiva plačo krepko nad slovenskim povprečjem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Matija82 ()

Cruz ::

jype je izjavil:

Čudno torej, da je bivši sodelavec, ki je doštudiral družboslovno informatiko, zdaj že milijonar.

Videti je, kot da pričakujete, da vam bo faks službo rihtal.

Exactly, me zanima kakšne delovne izkušnje je @OP pridobila tekom faksa.
+ za Data science rabiš vsaj magisterij, tako da ni kriva smer.
One of the most moral acts is to create a space in which life can move forward.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Cruz ()

jype ::

Kolikor vem, se študentje na FDV tudi pogosto pritožujejo nad "preveč statistike in matematike", kar očitno so osnove, ki jih človek potrebuje za analitiko.

Janjanovak je izjavil:

primerjajo ta program s podatkovno analitiko (data analisyst)
Tole si pa tako umetelno zapisala, da...

LeQuack ::

Milijonar lahko rataš tudi brez izobrazbe. To ni merilo zaposljivosti.
Quack !

nsa_ag3nt ::

jype je izjavil:

Čudno torej, da je bivši sodelavec, ki je doštudiral družboslovno informatiko, zdaj že milijonar.

Videti je, kot da pričakujete, da vam bo faks službo rihtal.

Koliko njegovih sošolcev je tudi milijonarjev ?
https://gizmodo.com/c/goodbye-big-five

PromeuZ ::

Iz naše generacije niso imeli študijski kolegi nekih blaznih problemov pri pridobivanju zaposlitve v poklicih povezanih z vsebino študija. Je pa res, da je bila 10 let nazaj to edina smer na FDVju brez omejitve vpisa, zato se je nanjo vpisalo precej študentov katerih sama smer študija ni pretirano zanimala.
<!-- https://pisalnik.wordpress.com -->

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PromeuZ ()

BCSman ::

Pa dobro usak lolek bi moral vedet da z druzboslovno diplomo rabis se premisljenost in iznajdljivost za dobit siht. Edino s tehnisko diplomo ti lahko sluzbe mecejo v hrbet, pa se to le v casu gospodarskih rasti.

1BSN ::

Zgodbo je vedno dobro slišati iz dveh plati, in sicer sam sem bil študent Družboslovne informatike, in moram priznati, da mi ni žal, da sem se vpisal na študij. Sam študij me je navdušil nad statistiko in anketno metodologijo zaradi, česar (želel sem si več znanja na področju statistike) sem se po končanem magistrskem študiju vpisal na doktorski študij Statistika na matematiki in fiziki. Seveda prvo leto sem garal (nazadnje sem imel matematiko v prvem letniku študija, pred tem pa na gimnaziji), zdaj pa imam super službo, v katero z veseljem hodim.

Poleg tega pa so tudi vsi moji sošolci (ki so študij družboslovne informatike zaključili, pribl. 20) zaposleni (večina dela v analitiki) in imajo dobre plače (če so srečni ne vem :)). Seveda je tu faktor tudi, koliko si sam sposoben in željan pridobiti novih znanj.

Če se vrnem na študij: imel se predmete, ki jih nisem maral (komunikologija, psihologija, antropologija) in predmete, ki sem jih (statistika, anketna metodologija, uvod v programiranje, multivariatna analiza itd.). Torej, če imaš rad informatiko, statistiko ali metodologijo se ti ne bo potrebno bati za službo s končanim študijem Družboslovne informatike :).

Za konec bi prosil avtorico te teme, če lahko doda referenco, kjer piše, da katedra primerja program družboslovne informatike s podatkovno analitiko? Vprašam se tudi kaj je tu mišljeno s "primerja program s podatkovno analitiko"?

A110 ::

Imam kolega ki hodi na druzboslovno informatiko (pocasi zakljucuje) in pravi da bo programer ter da je vazen samo papir ko isces sluzbo. a obenem ne zna druga kot for/while zanke za izbirne predmete pa ima samo druzboslovno sranje. upam da nisi bila tekom studija taksna kot on

Blinder ::

Pa sej FRI je isti k, postanes nezaposljiv za smer, ki si jo studiral.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Vazelin ::

A pol ni tisto da te čaka 10 služb še preden končaš če greš na FRI?

Mohimm ::

Nekdo iz FRI-ja ima 20 ponudb*, drugi nobene (isto verjetno praktično katerikoli študij, samo številke so variabilne).

Povprečno imaš torej prav.

*add: iz svoje smeri kot tudi iz X panoge

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mohimm ()

Mato989 ::

Saj pomislite malo... vsako leto doštudira ŽNJ komadov neko smer... ali resnično mislite da potrebuje trg toliko diplomantov ki bodo delali smer ki so si jo izbrali...

Dejansko več kot je diplomantov bolj dumpate lastne cene... ker bo vsak delal za 10€ manj... in tako se nabija vrednost vodovodarjem, električarjem itd... ker jih je vedno manj... in na koncu delajo diplomanti UNI DIPL v McDonaldsu... vsi skupaj smo pa ogromno davkoplačevalskega denarja zmetali v znanje ki ga ne uporabljajo ker delajo nekaj kar bi lahko brez faksa in bi delali dalj časa in plačevali več denarja v blagajno.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

bbbbbb2015 ::

BCSman je izjavil:

Pa dobro usak lolek bi moral vedet da z druzboslovno diplomo rabis se premisljenost in iznajdljivost za dobit siht. Edino s tehnisko diplomo ti lahko sluzbe mecejo v hrbet, pa se to le v casu gospodarskih rasti.


Ne pomagata ne premišljenost, ne iznajdljivost.

V bivši firmi so (smo) na ta način "pridelali" družboslovca, ki se je silil v informatiko. To se je zgodilo tako, da je prosil za prakso na faksu, potem pa je z eno malo prevaro prišel na delovno mesto operaterja na sistemu (ne bom povedal na kakšnem - ker boste hitro ugotovili firmo).
Fantje (inženirji in tehniki) so hitro ugotovili, da nima pojma, to je skrival 6 mesecev, na koncu po enem letu pa so se stvari zravnale.
Preden bi mu zaključili 'pripravništvo' je zaprosil za premestitev (ker ga na prejšnjem delovnem mestu sigurno ne bi vzeli dalje).
Moj šef je bil v Ljubljani, no v tem manjšem kraju pa smo imeli svojega 'šefa', ki nam to formalno ni bil in ta je prepričal mojega realnega šefa, da je tega družboslovca vzel v službo.

Tokrat je uspel priti v 'IT razvoj', kjer sem jaz delal sicer že 5 let. Tukaj se je zgodba ponovila, nenadoma je ta družboslovec dobil idejo, da bi nam on postal lokalni šef. Ker prejšnji 'lokalni' šef je šel v Ljubljano (potem koga niso hoteli imenovati za šefa).
Nekaj časa je meglaril okrog, nakar so tudi šefi v Ljubljani ugotovili, da pojma nima. Ta lokalni šefič ni ugotovil niti tega, da v Ljubljani sploh ne marajo, da nekdo igra lokalnega šefa. Tako da tudi družboslovni del njegove izobrazbe je bil v qurtzu.

Nakar so informatiko reformirali in nas vse dali v Ljubljano, takrat pa sem dal odpoved in šel. Kaj se je zgodilo z družboslovnim šefičem, ne vem.

V grobem, nauk basni je, da se ne da blefirati. če ne znaš, ne znaš. Nobena zvijačnost ner pomaga.

Zgodovina sprememb…

Furbo ::

Kot jaz razberem iz tvoje zgodbe kar pomaga, lepo je vlekel plačo ves čas, zaključka pa ne veš.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

xeon ::

V našem (IT) podjetju nima nihče dokočan faks. Nas ne zanima ali imaš končan faks družboslovne informatike, prava, filozofije ali samo trgovsko narejeno, če obvladaš npr JAVO dobiš takoj zaposlitev z nadpovprečno plačo. Neko senior znanje programiranja ali česarkoli v tej smeri pa ne pridobiš na faksu.

bbbbbb2015 ::

Furbo je izjavil:

Kot jaz razberem iz tvoje zgodbe kar pomaga, lepo je vlekel plačo ves čas, zaključka pa ne veš.

Če sem odkrit, mene so zanimali projekti, da kaj naredim in zelo dobro zaslužim. Zanimali so me tudi ljudje, sodelavci, ki so sploh bili zelo ambiciozni in smo skupaj dosegali neke rezultate.
Ta družboslovec me ni zanimal. Če mu je kdo dal plačo, to ni bila moja sekirancija, nekdo drug mu je podpisoval poročila o delu.
Lahko samo povem, da ko je skušal meni špilati šefa, niti svinčnika nisem premaknil, kaj šele da bi udaril na kakšno tipko na tipkovnici. Jaz sem svojega šefa imel, važno mi je bilo, da je bil moj šef v Ljubljani zadovoljen. In predsednik uprave, ki je odgovarjal za informatiko.

Vem, ko smo imeli mednarodne revizorje in je vsak moral podpisati, koliko projektov je kdo speljal, je ta družboslovec spizdil na bolniško.
Veš, realno, to ni življenje in vprašanje časa je, kdaj te cipelirajo. Da se skrivaš.

Mene v življenju ni nihče nikoli odpustil. Vedno sem odšel, ko sem menil, da sem dosegel plafon in tudi če se zelo potrudim, ne morem (strokovno) zlesti višje. Moj CV ima 22 strani.

Nisem se pa nikoli silil delati nekaj, kar ne bi obvladal ali kar ne bi po neki analizi ugotovil, da bi pa to znal narediti.

Vazelin ::

Moj CV ima 22 strani.

So že posneli film po tebi?

bbbbbb2015 ::

Vazelin je izjavil:

Moj CV ima 22 strani.

So že posneli film po tebi?


Ne. Pa tudi LinkedIn nimam. Pa to ni point.

Point je, da se vedno pazljivo oceniš, sebe in problem, stranko. In če vidiš, da zmoreš, se tega lotiš, oz. daš ponudbo. Jaz recimo ne bi dal ponudbe, da znam kaj v farmaciji narediti, čeprav imam gimanzijo (kjer smo imeli kemijo) in seveda računalniški faks končan.

Zgodovina sprememb…

Glugy ::

Družboslovje je super za nekaj splošnega znanja in nekaj kritičnega razmišljanja. Za iskanje služb pa žal to ravno ni. Morš bit res en posebnež da ti uspe dobro službo s tega dobit. Aja pa statistika ti mora biti "second nature".

poweroff ::

Jaz sem bivši diplomant družboslovne informatike.

Torej, faks mi je dal neko osnovo, ampak delati sem pa moral sam. Odprl mi je možnosti, če pa sam ne bi delal, ne bi dosegel nič. S tem mislim recimo tole. Na faksu smo imeli nekaj malega o bazah podatkov. Ravno toliko, da smo zaslutili kaj baze podatkov so. Nekaterim je bilo to dovolj, nekateri pa so potem to razvijali dalje in danes znajo delati kompleksne stvari z bazami. Poanta je seveda v tem, da so delali sami.

Če ti je pa cilj žuriranje namesto študij, pa seveda po 4 letih žanješ sadove svojega "dela".
sudo poweroff

jype ::

poweroff je izjavil:

bivši diplomant
To se sliši, kot da si protestno vrnil naziv :)

poweroff ::

Hehe, ne. V bistvu sem diplomant. Samo ne svež. 8-)
sudo poweroff

sandmat ::

Blinder je izjavil:

Pa sej FRI je isti k, postanes nezaposljiv za smer, ki si jo studiral.


od kdaj pa to? :D O kateri "smeri" govoriš?

Tiha voda ::

Kaj pa poslovna informatika na EF? Ali so tole dejansko poklici kjer lahko dobiš zaposlitev?

Postanite direktor visokotehnološkega podjetja, vodja oz. direktor oddelka za informatiko, načrtovalec informacijskih sistemov, svetovalec za informatiko, vodja projektov uvedbe in razvoja informacijskih sistemov, procesni vodja, poslovni analitik, skrbnik podatkov, skrbnik aplikacij, revizor informacijskih sistemov.

Ali pa po magisteriju:

Poklici
direktor digitalnega poslovanja,
direktor informatike in poslovnih procesov,
podjetnik na področju informatike,
poslovni arhitekt,
informacijski arhitekt,
poslovni analitik,
podatkovni analitik (data scientist),
skrbnik procesov, skrbnik podatkov,
vodja projektov prenove in informatizacije poslovanja,
vodja razvoja informacijskih rešitev,
razvijalec in uvajalec informacijskih sistemov, rešitev in storitev,
strokovnjak s področja revidiranja in kakovosti IS,
svetovalec na področju poslovne informatike,
skrbnik strank na področju informatizacije poslovanja, informacijskih rešitev in storitev.

jype ::

Tiha voda je izjavil:

Ali so tole dejansko poklici kjer lahko dobiš zaposlitev?
So, ja, ampak ne na podlagi diplome (ali bolonjskega magisterija) po zaključku tega programa.

Tiha voda ::

jype je izjavil:

Tiha voda je izjavil:

Ali so tole dejansko poklici kjer lahko dobiš zaposlitev?
So, ja, ampak ne na podlagi diplome (ali bolonjskega magisterija) po zaključku tega programa.


Na podlagi česa pa?

bbbbbb2015 ::

Tiha voda je izjavil:

Kaj pa poslovna informatika na EF? Ali so tole dejansko poklici kjer lahko dobiš zaposlitev?


Jaz sem imel sošolca iz srednje šole, oba končala gimnazijo. Ne bi rekel, da sem bil jaz ali on kaj boljši ali pametnejši. Delala sva na mainframe-u (!) na praksi, nekako v tandemu.

To je bila praksa takrat, praktično najboljša, kar se je dalo dobiti.

Jaz sem se odločil za FERI v Mariboru, on pa Poslovna informatika na EF. On se je potem "zapustil", faks je bil dosti lažji zanj, že ob četrtkih je bil doma, včasih pa je prišel v MB šele v torek ali celo sredo.

Nekje v 2. letniku ali pač ko je bila ta izbira, kaj naprej, mu informatika ni več dišala. Včasih se je kar hahljal in mi pravzaprav norce talal, da sem brezveze šel na tisto "tlako", kot se je sam izrazil.

Takrat še ni bilo čisto jasno, da bo informatika tak hud biznis in da se bo dobro dalo služiti. Končala sva faks oba v roku. Jaz sem bil zaposlen dobesedno drugi dan, ko sem dal prijavo na zavod (dolga zgodba, nekaj sreče).
On pa se je nekaj vlačil okrog po nekih hotelih, kjer ga niso vzeli v službo, potem je šel na eno razvojno agencijo. Tam je bil pisec projektov. Da vam ne govorim, kako to gre. Tam je po več seansah (podaljšanjih) službo dobil. Kjer je še zdaj, kot pomočnik direktorja (v praksi pa deklica za vse).

Ne morem reči, da mu je kaj žal ali karkoli.

Tako da ja... Odločitev za kateri faks gre, lahko vpliva, kako naprej.

Meni nikoli ni bilo žal, da sem šel na FERI. Morda, če bi se ponovno odločal, bi šel na FRI v Ljubljano. Moj najstarejši sin študira v LJ in drugi (mlajši) se je odločil za FRI, z rezervno varianto FERI. Oba sta sicer končala gimnazijo (eden je v bistvu 4. letnik in jo bo končal letos).

Zgodovina sprememb…

RatedR ::

Če grem nazaj k @Janjanovak, preveč posplošuješ. Študiral sem na DI, imeli smo gostujoča predavanja bivših študentov te smeri, ki so (so)ustanovitelji pri teh podjetjih: Valicon, Ona-on.si, prevozi.si, 1KA itd...

Če si prišla na družboslovno informatiko brez konkretnega cilja valda nisi zaposljiva, treba se je specializirat.
Je tudi edini program na FDV, ki ima prakso, kje si jo delala?

Drugače se pa strinjam, da so vsi ostali programi absolutna potrata časa, ker ne dobiš zaposlitve.

bbbbbb2015 ::

Vazelin je izjavil:

Moj CV ima 22 strani.

So že posneli film po tebi?


Da se ne boš zajebaval z mano:
- moj prvi projekt je bila emulacija RISC ISA multiprocesorja na superračunalniku Convex C220, za kar sem dobil Perlachovo nagrado Univerze v Mariboru
- moj predzadnji projekt je komunikacija držav EU z njihovimi ladjami po *celi* zemeljski obli (po EEZ), v glavnem preko satelitov v realnem času (ladij je cca 600.000)

Zadnji projekt pa je huda skrivnost. V časovnem oknu 2021-2024 bo v produkciji.

Beat thiz...

jype ::

Tiha voda je izjavil:

Na podlagi česa pa?
Tega, kako posameznemu delodajalcu prodaš svoja znanja in izkušnje.

MadMen ::

bbbbbb2015 je izjavil:

Vazelin je izjavil:

Moj CV ima 22 strani.

So že posneli film po tebi?


Da se ne boš zajebaval z mano:
- moj prvi projekt je bila emulacija RISC ISA multiprocesorja na superračunalniku Convex C220, za kar sem dobil Perlachovo nagrado Univerze v Mariboru
- moj predzadnji projekt je komunikacija držav EU z njihovimi ladjami po *celi* zemeljski obli (po EEZ), v glavnem preko satelitov v realnem času (ladij je cca 600.000)

Zadnji projekt pa je huda skrivnost. V časovnem oknu 2021-2024 bo v produkciji.

Beat thiz...

Ti prov spadaš na /r/iamverysmart

Tear_DR0P ::

V zadnjih letih se je katedra na družboslovni informatiki precej pomladila. Posledično je možno, da izkušnje starejših generacij družboslovnih informatikov niso enake trenutnim.

Po drugi strani težko verjamem postu razočaranega trola, brez nekih referenc, brez smiselne razlage kaj je šlo tako zelo narobe, da je človek po diplomi še vedno nezaposljiv.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

sandmat ::

Tiha voda je izjavil:

Kaj pa poslovna informatika na EF? Ali so tole dejansko poklici kjer lahko dobiš zaposlitev?

Postanite direktor visokotehnološkega podjetja, vodja oz. direktor oddelka za informatiko, načrtovalec informacijskih sistemov, svetovalec za informatiko, vodja projektov uvedbe in razvoja informacijskih sistemov, procesni vodja, poslovni analitik, skrbnik podatkov, skrbnik aplikacij, revizor informacijskih sistemov.

Ali pa po magisteriju:

Poklici
direktor digitalnega poslovanja,
direktor informatike in poslovnih procesov,
podjetnik na področju informatike,
poslovni arhitekt,
informacijski arhitekt,
poslovni analitik,
podatkovni analitik (data scientist),
skrbnik procesov, skrbnik podatkov,
vodja projektov prenove in informatizacije poslovanja,
vodja razvoja informacijskih rešitev,
razvijalec in uvajalec informacijskih sistemov, rešitev in storitev,
strokovnjak s področja revidiranja in kakovosti IS,
svetovalec na področju poslovne informatike,
skrbnik strank na področju informatizacije poslovanja, informacijskih rešitev in storitev.


Na kratko: NE.

Na dolgo, dvomim, da da EF znanje, ki bi bilo približno blizu za polovici titul, ki so jih zlistali tukaj. Recimo teli:
- razvijalec in uvajalec informacijskih sistemov, rešitev in storitev,
- strokovnjak s področja revidiranja in kakovosti IS,
- podatkovni analitik (data scientist),
- vodja razvoja informacijskih rešitev,

Tisti, ki je to pisal, evidentno ne ve kaj ljudje s temi nazivi počnejo v industriji.

EDIT: tole je približno tako, kot da bi na FRIju modul, ki vljučuje bioinformatiko, napisali poklic: kirurg

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sandmat ()

Phantomeye ::

lol še ena, ki misli, da ti narejen faks kar magično prinese zaposlitev. Faksi so, da ti na koncu štekaš stvari, ne da si strokovnjak. Za to moraš delat sam.

Phantomeye ::

Tear_DR0P je izjavil:

V zadnjih letih se je katedra na družboslovni informatiki precej pomladila. Posledično je možno, da izkušnje starejših generacij družboslovnih informatikov niso enake trenutnim.

Po drugi strani težko verjamem postu razočaranega trola, brez nekih referenc, brez smiselne razlage kaj je šlo tako zelo narobe, da je človek po diplomi še vedno nezaposljiv.


Pa še prenovili so program, da je bolj aktualen za današnje stanje.

Janjanovak ::

Citirano iz spletne strani družboslovne informatike: https://www.fdv.uni-lj.si/studij/studij...

Zaposlitev in kariera:
" Da gre za izjemno aktualne kompetence, kaže že dejstvo, da so mnogi družboslovni informatiki zaposleni v podjetjih, ki razvijajo t. i. blockchain tehnologijo - kot upravljalci skupnosti, podatkovni analitiki ali sodelavci pri razvoju digitalnih storitev."

Družboslovna informatika ti ne da niti pribljižno znanja niti osnov, da bi nekdo lahko postal podatkovni analitik. Le po FRI magisteriju lahko rečeš da imaš neke grobe osnove za podatkovno
analitiko!
Seveda se zavedam, da ti da faks neko osnovo, ampak zakaj po faksu inženerji strojništva, ki niso nikoli prej delali dobijo normalno službo. Seveda so še takrat frišni in nimajo nwm kakšnih izkušenj, vendar jih trg dela vzame tudi brez izkušenj!
A ste že videli oglas kjer bi pisalo da iščejo konkretno družboslovnega informatika? Po mojem mnenju je ta program nastal zgolj za mešanje megle, da imajo lahko določeni profesorji službe...

poweroff ::

Brez skrbi da ti da osnove za podatkovnega analitika. Razen seveda, če cele dneve žuriraš in ne delaš nič. Bistvo družboslovne informatike je analiziranje podatkov, statistika, vizualizacije, pisanje poročil. Kaj je to drugega kot podatkovna analitika?

In v mojih časih je 99% diplomantov dobilo službo praktično takoj.
sudo poweroff

jype ::

Janjanovak je izjavil:

A ste že videli oglas kjer bi pisalo da iščejo konkretno družboslovnega informatika?
Seveda ne, to je naziv programa, ne pa poklic.

vostok_1 ::

Še vedno ne vidite, da šolski sistem rabi komplet overhaul, od prvega razreda do fakultet.
Ni prilagojen za prihodnost in dinamičnost globalnega sveta.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vostok_1 ()

jukoz ::

Janjanovak je izjavil:


Družboslovna informatika ti ne da niti pribljižno znanja niti osnov, da bi nekdo lahko postal podatkovni analitik. Le po FRI magisteriju lahko rečeš da imaš neke grobe osnove za podatkovno
analitiko!


? zakaj moraš pa biti magister iz FRI da si lahko podatkovni analitik?
Jaz sem prvo zaposlitev (tako, ki plača v penzijske sklade - torej ne preko študenta) dobil kot podatkovni analitik. Preden sem lahko začel s tem delom se pa naredil še eno izobraževanje pri podjetju, ki me je zaposlilo. Pa še nisem naredil diplome takrat, sem pa imel razumevanje podatkov, ki smo jih analizirali.

Phantomeye ::

Janjanovak je izjavil:

Citirano iz spletne strani družboslovne informatike: https://www.fdv.uni-lj.si/studij/studij...

Zaposlitev in kariera:
" Da gre za izjemno aktualne kompetence, kaže že dejstvo, da so mnogi družboslovni informatiki zaposleni v podjetjih, ki razvijajo t. i. blockchain tehnologijo - kot upravljalci skupnosti, podatkovni analitiki ali sodelavci pri razvoju digitalnih storitev."

Družboslovna informatika ti ne da niti pribljižno znanja niti osnov, da bi nekdo lahko postal podatkovni analitik. Le po FRI magisteriju lahko rečeš da imaš neke grobe osnove za podatkovno
analitiko!
Seveda se zavedam, da ti da faks neko osnovo, ampak zakaj po faksu inženerji strojništva, ki niso nikoli prej delali dobijo normalno službo. Seveda so še takrat frišni in nimajo nwm kakšnih izkušenj, vendar jih trg dela vzame tudi brez izkušenj!
A ste že videli oglas kjer bi pisalo da iščejo konkretno družboslovnega informatika? Po mojem mnenju je ta program nastal zgolj za mešanje megle, da imajo lahko določeni profesorji službe...


1. Citiraš prenovljeni program, ki je še bolj usmerjen k podatkovni analitiki.

2. Večina DI-jevcev, ki jih poznam so neke oblike podatkovni analitiki. Poznam vsaj tri, ki so trenutno vodje analitike v podjetjih.

vostok_1 je izjavil:

Še vedno ne vidite, da šolski sistem rabi komplet overhaul, od prvega razreda do fakultet.
Ni prilagojen za prihodnost in dinamičnost globalnega sveta.


1. Korak - zamenjat stare profesorje (as in OLD), ker živijo 20 let v preteklosti in nimajo interesa do sprememb. Dobili so svoj, kako se temu reče - tenure, zato se večini jebe.

Zgodovina sprememb…

jukoz ::

Tiha voda je izjavil:

Kaj pa poslovna informatika na EF? Ali so tole dejansko poklici kjer lahko dobiš zaposlitev?

Postanite direktor visokotehnološkega podjetja, vodja oz. direktor oddelka za informatiko, načrtovalec informacijskih sistemov, svetovalec za informatiko, vodja projektov uvedbe in razvoja informacijskih sistemov, procesni vodja, poslovni analitik, skrbnik podatkov, skrbnik aplikacij, revizor informacijskih sistemov.

Ali pa po magisteriju:

Poklici
direktor digitalnega poslovanja,
direktor informatike in poslovnih procesov,
podjetnik na področju informatike,
poslovni arhitekt,
informacijski arhitekt,
poslovni analitik,
podatkovni analitik (data scientist),
skrbnik procesov, skrbnik podatkov,
vodja projektov prenove in informatizacije poslovanja,
vodja razvoja informacijskih rešitev,
razvijalec in uvajalec informacijskih sistemov, rešitev in storitev,
strokovnjak s področja revidiranja in kakovosti IS,
svetovalec na področju poslovne informatike,
skrbnik strank na področju informatizacije poslovanja, informacijskih rešitev in storitev.



Ja, lahko. Kot diplomirani poslovni informatik (EF, predbolonjski) delam oz sem delal sledeče iz seznama:
direktor visokotehnološkega podjetja,
načrtovalec informacijskih sistemov,
svetovalec za informatiko,
vodja projektov uvedbe in razvoja informacijskih sistemov,
procesni vodja, poslovni analitik,
skrbnik podatkov,
skrbnik aplikacij,
revizor informacijskih sistemov

Res pa je, da nisem samo hodil na faks in pridno poslušal profesorjev, temveč sem jih tudi kaj vprašal, se z njimi pogovarjal in jih skušal razumeti, zakaj učijo nekaj, kar mi je praksa kazala v povsem drugačni luči.

Teorijo je potrebno nadgraditi s prakso. In poleg nekaj samo znati, moraš to znanje tudi pokazati.

V ITju delam že skoraj 20 let. To delo me zanima, sledim dogajanju, povezanim s tehnologijo. Izobrazba iz EF mi je dala osnove tudi iz ekonomije, filozofije in politike, tako da razumem svet okoli sebe.

Moji sošolci in sošolke so sedaj web developerji, SAP svetovalci, certificirani revizorji, Herba life promotorji, ....

Vsak najde svojo pot v svetu, nihče pa ni "poslovni informatik", smo pa vsi, ki smo vsaj malo delali v smeri "poslovne informatike" zelo zaposljivi, če ne drugega pa na help-desku =) Word in Excel se gotovo naučiš, če narediš diplomo.

ginekk ::

Phantomeye je izjavil:

[

1. Korak - zamenjat stare profesorje (as in OLD), ker živijo 20 let v preteklosti in nimajo interesa do sprememb. Dobili so svoj, kako se temu reče - tenure, zato se večini jebe.


Zadnja izjava je protislovna. Ker potem je potrebno vsakega profesorja odstavit takoj oz. kmalu po tem, ko postane profesor (ker se mu potem jebe, kot praviš).

Pa ni res da nič ne delajo, eni da, drugi ne. Vidiš lahko po objavah. Profesorji so še vedno primarno znanstveniki in sekundarno učitelji.
Znanost se ne spreminja tako hitro, da bi v se fundamenti drastično spremenili v 20-letih. V računalništvu npr. je pri HW še vedno aktualna Von Neumannova arhitektura, koncept iz leta 1936. Kvantni računalniki so šele zdaj začeli to razbijat. Tudi Fourerjeva transformacija, digitalna ali zvezna je ista. Takisto algoritmi in vsa matematika zadaj. Ne postavi se vse v dvajsetih letih kar na glavo.
Programski jeziki so se malo zavrteli, ampak to je samo drugo orodje. Znanje programskega jezika je obrtništvo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ginekk ()
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Študent naj bo ali Kako in kam na fakulteto!!! (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Šola
466341190 (3382) nejc_nejc
»

FIŠ-fakulteta za informacijske študije

Oddelek: Šola
3410955 (5027) cheetah2
»

Nov študij računalništva na FIŠ v Novem mestu

Oddelek: Šola
4413214 (11106) Blinder
»

Družboslovna informatika

Oddelek: Šola
296971 (1604) ales85
»

Kateri faks (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
7120506 (18653) romat

Več podobnih tem