» »

Študentsko delo ali hitra diploma

Študentsko delo ali hitra diploma

Tomi ::

Zanimajo me vaša argumentirana mnenje (če se le da, iz izkušenj), zakaj je bolj smiselno hitro diplomirati in se čimprej pojaviti na trgu dela, ali zakaj je bolj smotrno kakšno leto dlje nabirati izkušnje preko študentskega dela.

Hitra diploma:
+

  • hitrejši vstop na trg dela

  • zaradi formalne izobrazbe več potencialnih delovnih mest

-
  • odsotnost izkušenj

Študentsko delo:
+
  • poznavanje kolektiva
  • (enega ali več)
  • odpade potreba po začetni birokraciji (spremna pisma, razgovori)

-
  • ne teče pokojninska doba

  • relativno gledano nižja plača

  • za nedisciplinirane nevarnost, da se jim zavleče diploma sama

Čeprav čista matematika kaže, da ima hitra diploma več plusov, temu iz izkušenj ni tako. Sam sem pristaš nabiranja izkušenj preko študentskega dela.
metrodusa.blogspot.com
  • spremenil: Tomi ()

Utk ::

Odvisno katera diploma.

darkolord ::

Precej je odvisno že od samega razloga, zakaj se je nekdo vpisal na faks. Veliko se jih vpiše na določene ("lažje") fakse ravno z namenom, da bojo hitro (in predvsem čim lažje!) faks tudi končali. Nekaterim se zdi faks nujno zlo, s katerim se morajo spopasti (čeprav ne vedo točno, zakaj). Nekateri študiramo zato, da se nekaj novega naučimo.

Ampak v splošnem bi reku, da je najboljša ena kombinacija obojega - redno opravljanje obveznosti + nekaj študentskega dela zraven

hamax ::

Hitra diploma + podiplomski studij + studentsko delo.
To je moj predlog. Bi bilo pa veliko lazje, ce bi povedal, za kaksno diplomo to gre.

ToniT ::

Kot farmacevtu ti priporočam diplomo.

Tomi ::

Kot farmacevtu ti priporočam diplomo.


Moja diploma bo počasi stara že skoraj štiri leta, tako da ni dileme, če. Sprašujem se samo, ali bi zadeve bile boljše kot so sedaj, ker mi je žal, da sem vložil toliko energije v tisto zadnje leto, in na koncu imel od tega prav nič uporabnega.

Bolj me res zanimajo vaše izkušnje, ste zadovoljni s tem, kar ste naredili, ali bi bila druga pot boljša.
metrodusa.blogspot.com

DimmniBurek ::

Hitra diploma + nadaljevanje študija(.mag) + nabiranje izkušenj med podiplomcem
Pa še študentski lajf uživaš lahko naprej še kako leto in vmes še kaj zaslužiš.:D
There Is No Stronger Drug Than Reality

Tomas 33 ::

Če dobiš delo, diploma:

    socialno in pokojninsko zavarovanje,
    plačani stroški (prevoz prehrana),
    regres in plačan dopust,
    plačane bolniške,
    razne nagrade in ugodnosti.


Študij:

    lažja in fleksibilnejša zaposljivost,
    manjša obdavčenost dela.


Glede na okoliščine se lahko odločiš.
Magisterij lahko vpišeš v vsakem primeru, le da v drugem lažje usklajuješ fax in delo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tomas 33 ()

Karaya 52 ::

Na arhitekturi hitim z diplomo čeprav sam sebi v skledo pljuvam. Kolegi delajo in vlečejo tisto diplomo nenormalno dolgo. Kdo pa me bo zaposlil brez izkušenj oz. me bo delodajalec zaposlil redno če pa ima na voljo študentsko delo? Ukinat študentsko delo, takšne bedarije drugje ne poznajo!

bluefish ::

Ukinat študentsko delo, takšne bedarije drugje ne poznajo!
Kdo pa bo plačal študij tistim, ki nimajo za sabo zadostne denarne podpore + plačujejo najemnino,...

BluPhenix ::

Kdo pa me bo zaposlil brez izkušenj oz. me bo delodajalec zaposlil redno če pa ima na voljo študentsko delo?


NApačno razmišljaš. Delodajalec te bo z diplomo zaposlil, ker se mora pod projekt podpisat Karaya 52, univ.dipl.arh. in ne Karaya 52, študent. Če trenutnega delodajalca to ne zanima, greš drugam.

Prej ko začneš delat, prej začneš nabirati delovno dobo in druge ugodnosti. Če vlečeš z delom preko študenta, te bo cel postopek ob prvi zaposlitvi vseeno čakal, vedno boš začel na dnu, z najnižjo plačo in ugodnostmi. Zakaj nebi torej prej začel nabirati bonus točke? Če delaš preko študenta v stroki, ki jo študiraš se definitivno bolj splača diplomirati in se zaposliti, ker te itak prej ali slej čaka.

Višja plača preko študenta, to je zelo relativno. Kdo več zaluži v 4 letih, študent ali diplomiran karkoli? KAj pa v 10? Trenutno so mogoče res nekoliko višji dohodki, ampak četudi študentski prihodki lahko rastejo nekako linearno, lahko prihodki nekoga z diplomo rastejo skoraj eksponencialno, odvisno kaj znaš in kako delaš.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

TESKAn ::

Po končanem študiju in z redno zaposlitvijo dobiš poleg plače še prevoz + regres + kvartalno, pa še kaj se najde. Po moje bi moral prek študenta dobit tam ene 10 - 15 €/h, da bi se ti splačalo, pa še potem te država fajn obdavči.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Tomi ::

Žal v tej temi ne dobivam tiste povratne informacije, ki jo želim. Glavna dilema je sledeča: je boljše, da si pred redno zaposlitvijo vzameš določen čas in delaš preko študenta, dobiš izkušnje IN poznanstva (ter se potem izogneš spremnim pismom, razgovorom, ipd), ali ne?

Jaz sem sicer ugotovil, da je boljše delati preko študenta (ampak s tem, da sem ovrgel alternativno hipotezo - torej, hitro sem diplomiral, na razgovorih pa sem videl razočaranje HR kadra, ker nisem imel izkušenj). Moja teorija je, da bi sedaj imel veliko boljše delovno mesto, če bi delal preko študenta in tako prišel v podjetje.
metrodusa.blogspot.com

Utk ::

Odvisno od diplome, ampak najbrž je res bolje bit že prej na firmi, prek študenta. Razen če si na smeri, ki brez diplome ne pomeni nič.

mojsterleo ::

delo prek studenta se definitivno splaca!

+ lazje dobis delo, kot da isces kot neizkusen iskalec z diplomo, saj firme raje zaposujejo studente (manj obveznosti)

+ lahko placujes v sklad prostovoljnega pokojninskega zavarovanja

Karaya 52 ::

BluPhenix> NApačno razmišljaš. Delodajalec te bo z diplomo zaposlil, ker se mora pod projekt podpisat Karaya 52, univ.dipl.arh. in ne Karaya 52, študent. Če trenutnega delodajalca to ne zanima, greš drugam.

Večina arhitektov je zaposlenih v birojih, potrebna pa je samo ena oseba z A licenco. Samo ta licenca omogoča potrjevanje projektov. To licenco lahko dobim po treh letih redne zaposlitve v biroju. :) Mene koristijo za risanje projektov, obdelavo, podpisati pa se tako ali tako ne morem. In takšni delodajalci so VSI.

blueFish> Kdo pa bo plačal študij tistim, ki nimajo za sabo zadostne denarne podpore + plačujejo najemnino,...

Kako to da jim v drugih državah znese?

MojsterLeo> + lazje dobis delo, kot da isces kot neizkusen iskalec z diplomo, saj firme raje zaposujejo studente (manj obveznosti)

Preberi moj post. Študentje arhitekture sami sebi v skledo pljuvamo, pa verjetno je še dosti takšnih situacij. Kako da ne vidite tega? Ne rečem delo v gostinstvu, čiščenje vlakov, prekladanje pošte, ampak strokovno delo? To je hujše ko za časa Prešerna in njegove strokovne prakse.

Utk ::

Ja, ampak če ti iz principa ne boš delal, drugi bojo. In kaj boš potem na boljšem? Drugač imaš pa seveda prav. Ustanovi sindikat :)

Karaya 52 ::

Tako je, zato pa pravim da je potrebno urediti študentsko delo, to od nas zahteva tudi EU. Današnje stanje ne vodi nikamor, starejši letniki zavlačujejo z diplomo (kar stane državo) zato da so konkurenčni oz. se sploh lahko zaposlijo. Redno zaposlena čistilka stane delodajalca več kot študent arhitekt ki ustvarja veliko višjo dodano vrednost. Ljudem to dopovedat...

opeter ::

Redno zaposlena čistilka stane delodajalca več kot študent arhitekt ki ustvarja veliko višjo dodano vrednost. Ljudem to dopovedat...


To je bilo malo absurdno napisano.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tomi ()

BluPhenix ::

Jaz sem sicer ugotovil, da je boljše delati preko študenta (ampak s tem, da sem ovrgel alternativno hipotezo - torej, hitro sem diplomiral, na razgovorih pa sem videl razočaranje HR kadra, ker nisem imel izkušenj). Moja teorija je, da bi sedaj imel veliko boljše delovno mesto, če bi delal preko študenta in tako prišel v podjetje.


Beri: MArsikateri delodajalci študentskega dela ne smatrajo ta izkušnje.

Večina arhitektov je zaposlenih v birojih, potrebna pa je samo ena oseba z A licenco. Samo ta licenca omogoča potrjevanje projektov. To licenco lahko dobim po treh letih redne zaposlitve v biroju. :) Mene koristijo za risanje projektov, obdelavo, podpisati pa se tako ali tako ne morem. In takšni delodajalci so VSI.


Ja, ampak za opravljanje strokovnega izpita moraš biti zaposlen 3 leta po diplomi na ustreznem delovnem mestu. Če delaš preko študenta ti nič ne pomaga pri pogojih za opravljanje strokovnega izpita, tako da je boljše da prej začneš delati normalno kot pa preko študenta.

Jah tisto z višjo dodano vrednostjo je malo smešno (arhitekti pač >:D ), ampak drugače drži.

Moje priporočilo. Diplomiraj čim prej, saj poznam preveč ljudi, ki so pred diplomo šli delat preko študenta, potem pa nikoli niso našli časa za diplomo. Prvo zaposlitev bo mogoče malo težje najti, venrad bo potem lažje. Mnogi delodajalci bodo odgovor: "Preko študenta sem delal v XY" gladko preslišali, saj sami vedo, kaj dajejo delati študentom in zato ne bodo smatrali kot realne delovne izkušnje.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

darkolord ::

Mnogi delodajalci bodo odgovor: "Preko študenta sem delal v XY" gladko preslišali, saj sami vedo, kaj dajejo delati študentom in zato ne bodo smatrali kot realne delovne izkušnje.
Ampak odgovora "_Naredil sem_ XX, YY, ZZ, ..." pa ne morejo preslišati.

Tomi ::

BluPhenix: mogoče res ne smatrajo študentskega dela enakovredno, čeprav, roko na srce, velikokrat študenti delajo enako kot ostali, samo podpis da nekdo drug, ampak ne moreš pa ignorirati dejstva, da si ti potem, ko diplomiraš, že v podjetju in te brez sitnosti lahko redno zaposlijo.

Sicer je bil, vsaj pri našem študiju, problem strokovnega izpita PO diplomi, samo odkar je ta pred njo, tudi to odpade. Zato je tistemu, ki ima ambicije kariere v realnem sektorju, najbolj smotrno preko študenta delati pri več delodajalcih, da jih spozna, narediti strokovni, diplomo in se potem pri enem od njih redno zaposliti. Ker oni poznajo njega in on njih, razgovori in ostale sitnosti odpadejo.

In še enkrat moje mnenje: kljub temu, da sem hitro diplomiral, naredil strokovni izpit in imam nekaj delovne dobe, bodo delodajalci realnega sektorja prej izbirali ljudi iz svojega "poola". V tako majhni državi, kot je naša, in v precej zaprti stroki, ki ji pripadam, je VIP sistem najboljša referenca.
metrodusa.blogspot.com

BluPhenix ::

Sicer je bil, vsaj pri našem študiju, problem strokovnega izpita PO diplomi, samo odkar je ta pred njo, tudi to odpade. Zato je tistemu, ki ima ambicije kariere v realnem sektorju, najbolj smotrno preko študenta delati pri več delodajalcih, da jih spozna, narediti strokovni, diplomo in se potem pri enem od njih redno zaposliti. Ker oni poznajo njega in on njih, razgovori in ostale sitnosti odpadejo.


Hja, nekdo ki ima hude karierne ambicije bo čimprej diplomiral in se bo na vsak način trudil zaposliti pri trenutno najbolj zaželjenem delodajalcu. NE bo skakljal od enega do drugega, da ugotovi kateri je boljši. To da delodajalci poznajo študenta ... mnja, misliš da je samo en tak študent? NE se bat, skoraj vedno jih je več in se bo tudi delodajalec trudil dobiti najboljšega, ker za redno zaposlitev veljajo malo drugačni kriteriji kot za zaposlovanje nekoga preko študenta. Tako, da dvomim da kaj dosti razgovorov in ostalih sitnosti odpade. Nekaj že, ni pa nujno da vse. Kaj pa če se na razpis prijavi nekdo, ki ima še boljše reference in izkušnje kot ti. Misliš da te bodo vseeno zaposlili brez ostalih sitnosti?

Ampak odgovora "_Naredil sem_ XX, YY, ZZ, ..." pa ne morejo preslišati.


Res je. Ampak če boš ti rekel: naredil sem načrte za space shuttle misliš da bodo rekli: " u super". Ne, kadrovnik bo najprej poklical v podjetje, kjer naj bi ti to naredil in jih povprašal o teži tvojega dela. Zato je dobro imeti pisne reference, ki pa jih študentom malokdaj dajejo, sploh če gre za sodelovanje in pomembnejšo vlogo pri kakšnem večjem projektu. Pač tudi študentsko delo ima svoje slabosti.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Tomi ::


Hja, nekdo ki ima hude karierne ambicije bo čimprej diplomiral in se bo na vsak način trudil zaposliti pri trenutno najbolj zaželjenem delodajalcu.

Ne govorim o nekomu, ki ima res hude karierne ambicije, ampak o nekomu, ki želi optimalno pot do cilja in ga dodatno leto za malo manjšo plačo ne bo ustavilo.

Kaj pa če se na razpis prijavi nekdo, ki ima še boljše reference in izkušnje kot ti.

Ne vem, katero področje ti je blizu, ampak velikokrat se zgodi, da so razpisi vnaprej določeni (in so čisti lartpurlartizem, vendar treba je zadostiti določenim kriterijem), ali pa podjetje interno ali pa preko svojega poola najde ljudi in delovno mesto sploh ni objavljeno.

Glede korelacije hitrosti diplome in plače pa zgovoren podatek ali dva.

Dva od treh prvodiplomiranih iz moje generacije prejemata mesečno verjetno 30-40% nižjo plačo od povprečja vseh diplomiranih v generaciji. Letno pa še verjetno malo nižjo, zaradi odsotnosti stimulacij in uspešnosti.

Eden od mojih kolegov v realnem sektorju je recimo pred diplomo imel osnovno plačo enako moji (čeprav verjetno ni bil deležen nagrad), po diplomi, ki je bila realno gledano samo formalnost, pa se mu je povišala za 50% (in še dodatne ugodnosti). Sedaj pa daj malo na tehtnico, in boš videl, da se kakšno leto podaljšnega študija posamezniku (država je druga zadeva), izplača. Je pa res, da je delal v podjetju preko študenta kakšno leto, ampak to te verjetno ne zanima.

Sicer pa, da citiram tebe v eni temi izpred časa:

Pri nas je problem tdi to, da se večina "pomembih" del, sploh v javni upravi in podobno dobiva preko vez in ne zaradi znanja.
metrodusa.blogspot.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tomi ()

BluPhenix ::

Ne vem, katero področje ti je blizu, ampak velikokrat se zgodi, da so razpisi vnaprej določeni (in so čisti lartpurlartizem, vendar treba je zadostiti določenim kriterijem), ali pa podjetje interno ali pa preko svojega poola najde ljudi in delovno mesto sploh ni objavljeno.


To vem, je povsod tako. Ampak vedno obstaja možnost, da se na prosto delovno mesto prijavi nekdo, ki bo nadrejenega bolj navdušil. MEsto sploh ni objavljeno? Kolikor je meni znano delovno mesto mora biti vedno objavljeno, ali s splošnim ali internim razpisom. NEkdo, ki hoče zaposlit mora dati zunanji razpis, oz. prijaviti prosto delovno mesto na lokalnem ZZP. Prijava mora biti tam aktivna vsaj en dan.

Sicer pa, da citiram tebe v eni temi izpred časa:


ŠE vedno stojim za izjavo. Vendar če se ne motim, ti nisi kandidiral za javno upravo. ČEprav se da "pomembna" dela različno interpretirati. Navadno gre tu za dobro plačana dela, ki pa ne potrebujejo veliko znanja, ker so pač zato da so.

Sej na koncu je plača vsekakor odvisna od posameznika in od tega kako se znajde.

No da podam še jaz osebno izkušnjo. Nisem takoj diplomiral, delal sem nekaj časa kot študent, konkretno na RTV. Nato so me zaradi zmanjševanja stroškov vergli ven. Dobil sem si drugo službo preko študenta, nato popizdil in diplomiral. Čeprav so me na RTV poznali in so vedeli kako opravljam svoje delo, se je vmes zamenjala garnitura in niso imeli veliko posluha zato, da bi me vzeli redno. Rekli so pa mi, da sem dobrodošel, da še vedno delam preko študenta, za isto mizerno plačo. Hvala lepa, delo sem najdel drugje. Vendar mi je vedno žal, da nisem diplomiral prej. Bi imel že precej več let delovne dobe, drugačne ugodnosti, stanovanje ipd. Tako da, jaz priporočam diploma čimprej se da.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

nastyboy ::

Moje mnenje

Plusi za študentsko delo:

1.Lahko zamenjaš dosti firm, tako da vidiš kakšna vrsta dela te sploh veseli. Nasploh v računalništvu se mi zdi da je veliko različnih vrst del, tako da lahko dobiš dosti izkušenj in konec koncev ostaneš tam kjer ti paše.

2.Zaradi večih menjav, dobiš več vez, in hkrati tudi pregled nad višino plač, zaradi česar si lahko izpogajaš boljšo plačo (sicer to ne drži vedno... ampak recimo da bi temu lahko bilo to)

3.) Glede na to, da se v službi soočaš s problemi, ki bi jih brez faksa težje rešil, zaradi tega, (če hodiš) na predavanjih več odneseš in si bolj aktiven(ker veš kje ti bo to znanje prav prišlo) , sploh pri problemih, ki jih recimo med delom nisi znal dosti učinkovito in dobro rešiti.

4.) Nekaj delovnih izkušenj pridobiš. (Seveda če ne opravljaš dela kot je zlaganje stvari v škatlo, temveč opravljaš stvari iz svoje stroke)

Minusi študentskega dela

1. Odžira čas študiranju, zaradi česar lahko kakšen izpit ali celo diplomo plačaš.

2. Ker greš pozneje na trg delovne sile, ti lahko kdo kakšno delovno mesto zasede.


Moje mnenje. PRVO DOKONČAJ ŠTUDIJ, DELAL BOŠ LAHKO (OZ BOŠ VERJETNO) CELO ŽIVLJENJE. Zakaj? ...

Na žalost poznam dosti ljudi, ki so začeli med študijem delati preko študenta in zaradi obveznosti v službi niso imeli več časa za dokončanje študija. Služba pač rabi celega človeka, prav tako pa tudi faks.Ti ljudje se imajo tudi po parih letih še vedno za študente. Žalostno je dejstvo da naredijo 95% izpitov, potem pa ne dokončajo faksa. Šele ko (če)menjajo službo vidijo da so na papirju le tehniki..ali celo gimnazijski maturantje. Prav tako se marsikaterega posla ne da dobiti , če ni toliko in toliko ljudi zaposlenih, ki imajo izobrazbo. V glavnem, če si se odločil za študij, ga tudi končaj. Tudi dejstvo, da ko se nečesa lotiš tudi končaš pove marsikaj o tvojem karakterju delodajalcu.

LP

Gandalfar ::

Sluzbe lahko menjas tudi preko avtorske pogodbe.

darkolord ::

Pa pomoje en zelo velik plus za študente pri študentskem delu (tam, kjer ni pogodb jasno) je ta, da do delodajalca nimajo nikakršnih obveznosti - če ga maltretira, naslednji dan enostavno ne pride delat in je rešen

Zgodovina sprememb…

Tomi ::

Vsaj v moji stroki je še ena prednost študentskega dela. Nobena skrivnost ni, da podjetja novo zaposlene namensko usmerjajo na vstopne pozicije, ki pa niso najbolj priljubljene. Študentje na srečo, predvsem zato, ker nimajo naziva, ne smejo opravljati terenskega dela, zato lahko, če so uspešni, obidejo prvo stopničko in prihranijo 2-3 leta terenskega dela ter ostanejo na varnem v pisarni.
metrodusa.blogspot.com

BluPhenix ::

je ta, da do delodajalca nimajo nikakršnih obveznosti - če ga maltretira, naslednji dan enostavno ne pride delat in je rešen


Res je. Obratno tudi enako velja. Koga misliš, da se bodo v tejle krizi delodajalci najprej znebili?

Prav zaradi tega razloga bi jaz študentu, ki dela zame zelo omejil poznavanje kakšnih kritičnih delov poslovanja podjetja/tehnologije, ki je v razvoju/ipd. Nekateri pa se zato ne sekirajo in jih ponucajo za vse.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

T0RN4D0 ::

BluePhoenix, deloma maš prav glede tega s krizo, deloma pa ne. Nekateri zmanjšujejo stroške tako da še več uporabljajo študente. Poceni delovna sila, je pa res da je skrajno nezanesljiva. Oziroma, tudi zanesljiva je lahko, samo traja nekaj časa da najdeš pravega človeka.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Tear_DR0P ::

nah diploma ali študentsko delo ni prava pot - diploma in študentsko delo bo bolje. je pa res, da iz lastnih izkušenj vem da ni preprosto
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

djordjevic ::

Kot nalašč tema zame. :) V tretjem letniku faksa sem začel delati v svoji stroki preko študenta (kamor sem prišel zahvaljujoč povezavi delodajalec-faks). Hitro sem se preselil na avtorsko, ob tem opravil še vse potrebne izpite, zmanjkala pa mi je le diploma. Od vpisa v absolventski staž so minila štiri leta, vmes sem odprl s.p., prek katerega še vedno sodelujem z delodajalcem, ki me je najel prek študenta. Delam veliko, od 8-10 ur dnevno in pogosto tudi med vikendi, zato diplome še vedno nisem napisal, četudi je edino, kar mi do formalne izobrazbe še manjka. Ker sem plačan po učinkovitosti in ne po izobrazbi, je motivacija, da se diplome lotim, toliko nižja. Napisal jo bom zgolj in samo zato, da dam piko na i izobrazbi, saj nočem biti vse življenje gimnazijec/faliran študent, ter da imam v primeru iskanja drugačne poklicne poti v žepu še papir, ne zgolj zbranih izkušenj. Osebno pa mislim, da je težko posplošiti, kaj je bolje. Tudi sam sem imel resno namero diplomirati do 22. leta, nato pa me je prehitelo življenje - prišel sem na delovno mesto, ki sem si ga vedno želel - in pet let pozneje sem še kar brez 7. stopnje. Vsekakor pa sem se zavezal, da zadevo spravim pod streho do konca letošnjega leta, saj je sicer najbrž nikoli ne bom.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Sc0ut ::

Tomi, če sprašuješ za farmacijo, se mi zdi, da je oboje ok.

Mogoče se samo opazi, da če si kot študent in potem diplomiraš, rabijo sodelavci nekaj časa, da te začnejo jemati malo drugače.



Kaj pa sem jaz ugotovil tekom študija pa je to, da narediš eno dobro raziskovalno, jo uporabiš za diplomo, ker si spoznal profesorje in asistente te vzamejo za MR, narediš podiplomca in te delodajalci čakajo z odprtimi rokami.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

IceIceBaby ::

Meni do diplome manjka še par izpitov in diplomska naloga. Enkrat bom sicer opravil še s tem, ampak res samo zaradi papirja. Drugače ne vidim ravno nekega interesa.

Nekaj časa sem delal prek študenta, najprej občasno potem full time. Zdaj imam svojo firmo in nikogar ne zanima kaj sem po izobrazbi.

Prepričan sem, da sem na faxu več odnesel od kolegov, ki so bili povsem brez izkušenj. Lahko sem delal povezavo med teorijo na faxu in situacijo v tapravem poslovnem okolju in zato sem se v nekatere stvari tudi bolj poglobil.

Sicer je pa odvisno od posameznika kako se odloči. Če si sposoben in pripravljen delati si lahko uspešen v obeh primerih. Če si len in nesposoben za delo ti niti doktorat ne pomaga.

Invictus ::

Mislim da izkušje iz študentskega dela pridejo mogoče prav v računalniški branži. Malo zaradi zgrešene učne politike faksa, malo zaradi cel kup "znalcev", ki ponavadi nimajo pojma in samo zbijajo ceno dela.

Pri večini drugih poklicev je potrebna diploma. To seveda pod pogojem da bi rad delal v poklicu, ki ga študiraš. Če ne, boli te diploma. Prvi razlog za diplomo je napredovanje v službi. Prej ali slej boš prišel do stanja, kjer ti bo šef rekel, da ti ne more dati povišice, ker nimaš 6,7, 8 ali bogve kakšne stopnje izobrazbe. Tudi stopnja izobrazbe se uporablja kot filter z napredovanje in višino plače. Poleg tega je tvoj poklic faliran študent, pa si išči novo službo, izkušnje gor ali dol. Pri veliko delodajalcih niti ne boš prišel skozi prvo sito branja prošenj, se pravi povabilu na razgovor, ker nimaš diplome ...

Iskanje službe kot falirani študent s familijo in nekaj krediti ni najmanj stresna dejavnost v življenju. Imam kar nekaj (oz. skoraj vse) sodelavce, ki nimajo faksa, pa jih to malo tepe.

Izkušnje preko študenta so precej izmuzljivo blago. Ve se da se študente ponuca za vsako usrano delo, ki ga redni zaposleni nočejo opravljat. Pa si spet pri pomanjkljivih izkušnjah. Če si pač dal note CD Windows Server 2003 in poklikal par opcij da si inštaliral server, ni to baš neko težko intelektualno delo.

Se strinjam da je treba urediti študentsko delo, ker študentje samo zbijajo ceno normalno zaposlenim. Kar v končni fazi tudi vsi študentje postanejo, ne glede na to ali so diplomirali ali ne. Pač eni so diplomirani karkoli so študirali, drugi so pa falirani karkoli so že študirali.

Poznam primer iz Nemčije, ker je dovoljeno kvota študentskega dela 17 ur/teden, in pa Dansko kjer ti država pri vsakem zaslužku pobere 50%. Pol pa v neskončnost delaj preko študenta, če se ti splača.

LP I.
LP I.

IceIceBaby ::

Se ne strinjam, da se da preko študenta delat samo v računalništvu.

Pri prijavi na delovno mesto pa tudi ni treba pisati na veliko, da si delal preko študenta. Izkušnje so izkušnje. Pomembno je kakšno delo si opravljal in kakšne rezultate si dosegel, ne pa kako je bil pravno formalno urejen tvoj odnos z delodajalcem.

Meni se zdi, da je problem tudi v študentih, ki se ne zavedajo koliko znašajo bruto plače. Študenti delajo škodo predvsem ker sprejmejo enako ali celo nižje plačilo kot znašajo neto plače.

BluPhenix ::

djordjevič če je toliko časa minilo potem pa brž naredit diplomo, da ne bodo začeli zapadati izpiti, ker ko boš izvedel, da moraš ponovno narediti določen del izpitov, bo še manj volje.

Vsekakor je škoda zabiti n-let na faksu in ga ne dokončat, vseeno je eno fanj zadoščenje, ko priromaš do konca.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

djordjevic ::

Ni panike, se sproti obveščam. :) Enkrat te dni grem do mentorice doreč en razumni rok, da zadevo zaključim.
No grave is deep enough to keep us in chains.

hruske ::

Pomojem ste mal preveč paranoični. Če se vam zdi, da ste kot zaposleni vredni več kot vam šefe daje, imate še vedno možnost it drugam. Tudi v tujino, konec koncev.

Če je to pač prevelik korak, potem boste pač ostali kjer ste.

Jaz sem šel za eno leto delat in moram rečt, da mi je delo vsekakor koristilo, ker sem dobil nov pogled na vse skup. Trenutno bolj intenzivno študiram, da čimprej končam s tem faksom. :)
Rad imam tole državico. <3

Tomi ::

hruske: to načeloma drži, ampak v času recesije je menjava solidne službe rahlo tvegana. Poleg tega pa je študija pokazala, da je potrebno za menjavo službe vsaj 30% povišanje plače, ter da povprečni zaposleni v med tem, ko je v delovnem razmerju, ne išče nove službe aktivno.
metrodusa.blogspot.com


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zahvala javnemu sektorju (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5410458 (8165) Mipe
»

Študij ali delo ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5911737 (10158) IceIceBaby
»

Nasvet glede zaposlitve? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10317444 (15252) Jerry000
»

Popolna ukinitev študentskega dela: DA/NE (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25321744 (16956) bluefish

Več podobnih tem