Forum » Šola » pojemek zaradi upora zraka
pojemek zaradi upora zraka
sanchin ::
prosil bi za pomoč pri naslednji nalogi. Navpično navzgor izstrelimo kroglo s hitrostjo 600 m/s, denimo da doseže najvišjo višino 700 m. Zanima me kako izračunat pojemek zaradi upora zraka in čas letenja do teh H=700m.
hvala ..upam da mi lah kdo pomaga
lep dan
hvala ..upam da mi lah kdo pomaga
lep dan
jernejl ::
Povej, ali rešuješ kak problem (računalniška simulacija / programiranje ali podobno), ali gre za reševanje šolske naloge? V tem primeru je dobro vedeti še, ali gre za nalogo v osnovni / srednji šoli ali na faksu.
Stvari si namreč lahko zelo poenostavimo (rečemo, da je pojemek zaradi upora konstanten), kar zelo poenostavi računanje.
V tem primeru uporabimo enačbo
v^2 = 2 a h
in iz tega izračunamo a (to je skupni pospešek/pojemek). Če od tega odštejemo g (9.81) pa dobimo pojemek zaradi upora zraka.
Če pa želimo biti natančni, potem zgornji izračun niti približno ni ustrezen in stvari se lahko zelo zakomplicirajo. V tem primeru običajno (glede na Re) izhajamo iz enačbe za kvadratni zakon upora, najdeš jo tukaj:
http://en.wikipedia.org/wiki/Drag_%28physics%29
Če jo delimo z maso (m), dobimo zapis za pospešek (pojemek) zaradi upora zraka.
Iz te enačbe se z nekaj integriranja da dobiti tudi enačbo, ki omogoča izračun trajanja leta.
Če pa smo še bolj natanačni, je tudi to le približek.
Stvari si namreč lahko zelo poenostavimo (rečemo, da je pojemek zaradi upora konstanten), kar zelo poenostavi računanje.
V tem primeru uporabimo enačbo
v^2 = 2 a h
in iz tega izračunamo a (to je skupni pospešek/pojemek). Če od tega odštejemo g (9.81) pa dobimo pojemek zaradi upora zraka.
Če pa želimo biti natančni, potem zgornji izračun niti približno ni ustrezen in stvari se lahko zelo zakomplicirajo. V tem primeru običajno (glede na Re) izhajamo iz enačbe za kvadratni zakon upora, najdeš jo tukaj:
http://en.wikipedia.org/wiki/Drag_%28physics%29
Če jo delimo z maso (m), dobimo zapis za pospešek (pojemek) zaradi upora zraka.
Iz te enačbe se z nekaj integriranja da dobiti tudi enačbo, ki omogoča izračun trajanja leta.
Če pa smo še bolj natanačni, je tudi to le približek.
gzibret ::
Pojemek oz. zračni upor je odvisen od hitrosti krogle. Če želiš računat spremembe (pojemek, hirost, položaj itd...) v času, je naloga za nivo srednje šole nerešljiva.
Vse je za neki dobr!
sanchin ::
najprej hvala za odgovore!
rešujem naloge iz osnov balistike na faksu..v bistvu gre zaenkrat še za srednješolsko fiziko. No moj problem se pojavi ko pri osnovnih formulah za razne mete(navpični, vodoravni in poševni )pride do upoštevanja tudi zračnega upora.
neki zapiski mi pravijo da je možno zgornjo nalogo rešiti preko dveh enačb: 600-at-gt=0 in 600-at/2-gt/2=700,
kjer sta 600 m/s začetna hitrost in 700 najvišja višina do katere gre projektil če je izstreljen navpično gor. Ne vem od kje sta ti formuli niti kako nadaljevati do rezultata pojemka zaradi zračnega upora.
Ali pa sta mogoče formuli napačni in naj sploh ne razmišljam v tej smeri.hmm ;) polno vprašanj
Lp j.
rešujem naloge iz osnov balistike na faksu..v bistvu gre zaenkrat še za srednješolsko fiziko. No moj problem se pojavi ko pri osnovnih formulah za razne mete(navpični, vodoravni in poševni )pride do upoštevanja tudi zračnega upora.
neki zapiski mi pravijo da je možno zgornjo nalogo rešiti preko dveh enačb: 600-at-gt=0 in 600-at/2-gt/2=700,
kjer sta 600 m/s začetna hitrost in 700 najvišja višina do katere gre projektil če je izstreljen navpično gor. Ne vem od kje sta ti formuli niti kako nadaljevati do rezultata pojemka zaradi zračnega upora.
Ali pa sta mogoče formuli napačni in naj sploh ne razmišljam v tej smeri.hmm ;) polno vprašanj
Lp j.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Redbull Stratos danes odpovedan (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 13738 (9885) | -valvoline- |
» | Fizikalna naloga (gibalna količina)Oddelek: Šola | 4193 (2811) | Brasi10 |
» | Zakaj muhe v avtu ne prilepi na zadnjo sipo ? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 13980 (11587) | dronyx |
» | Pomoč pri fizikiOddelek: Šola | 2654 (2076) | šernk |
» | Hitrost prostega pada (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 23706 (22051) | Thomas |