» »

win7 pa vista v omrežje

win7 pa vista v omrežje

tey007 ::

zdravo. torej, neki se trudim nardit mrežo, pa mi ne rata :(. uglavnem, na laptopu imam win7, na kišti pa visto. net na laptopu šopam po wireless.u (ruter je siolov nek sinope 568+). hočm pa, da bi to lepo delal tko, da bi recimo preko neta naredu neko mrežo, da bi datoteke sharal iz kište in iz laptopu pa bi poberal kdor bi pač hotu. ftp sm se neki trudu, pa mi ni ratal. poskusu sm tut s temle http://www.chami.com/tips/windows/01099..., pa tut ni šlo (nek pass je hotu od mene k sm že napisan net use x ......., pa mi tut slučajn ni jasn, kater bi ta pass lahko biu...). a ma kdo kakšno idejo, kako bi lahko to naredu na čim enostavnejši način?

Thunder wave ::

Imaš nastavljen isti Workgroup na obeh računaknikih?

tey007 ::

kje pa to najdem? poskušam na use križe in načine, pa mi ne rata. a kdo ve za kak link, kjer bi po postopkih pisal, kaj morm kje nardit in da naj bi pol delal? ker tist link k sm ga js gor dau je mau čudn... men ne rata. rad pa bi prek neta povezu kompa. anybody?

vorantz ::

si probal naredit ftp server ki ga ma windows?

tey007 ::

hotel sem nardit en drugačn ftp, pa mi ni ratal. ima kdo kakšna navodila, napotke, kje kaj kako in kam? na windowsu nism še probal. pa tut našel nisem nikjer... :S

lopov ::

Tista navodila so OK, sam res ni treba da greš tko "hard way" ... Najprej pojasni za kakšno mrežo gre -- oba računalnika v lokalni mreži (v stanovanju) in sta povezana preko ruterja v svet, al sta na različnih koncih sveta (recimo en v LJ, drugi v MB) in bi želel preko interneta dostopati do datotek.

Če gre za lokalno mrežo je najbolj simpl da na obeh računalnikih uporabljaš isto uporabniško ime in isto geslo. Računalnika povežeš z ruterjem, ali z žico ali wireless (poljubna kombinacija) in vsako računalo vidi drugega v omrežni soseščini. Privzeto so deljeni le dokumenti v skupni rabi, za kaj več se poigraš z nastavitvami.

V kolikor gre preko neta, moraš nastaviti najprej ruter (sam če maš že s tem problem svetujem, da najdeš kolega k ti to zrihta v parih minutah ...). Na kratko - na ruterju nastavi porte ali pa daj računalnik v DMZ. Če boš uporabljal FTP naloži server (filezilla je free & OK), konfiguriraš uporabnike in to je to. Druga opcija ti je RDP, še bolj simpl pa TeamViev, katerega ne rabiš nič nastavljat in sam najde pot preko vseh ruterjev, le pognanega moraš imeti na obeh računalnikih in ustrezno konfiguriranega.

Drugače imata Vista in W7 super help, kjer ti po korakih razloži osnove in postopke za vzpostavitev raznoraznih oblik mrežnih povezav.

Srečno!

lopov ::

PS: tista navodila za katera si priložil link -- v visti in W7 poišči "preslikaj omrežni pogon", v paneli ki se pojavi pa klikni čisto spodnjo vrstico kjer piše nekaj v smislu "poveži strežnik, katerega lahko uporabite za hrambo dokumentov in slik". Pižene se čarovnik, kjer najprej klikneš "next", nato vneseš naslov serverja, določiš uporabniško ime in geslo, dokončaš zadevo in imaš server v exporerju spodaj pod tvojimi diski.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lopov ()

tey007 ::

v W7 sem najdu preslikaj omrežni pogon. rabu sem samo izbrat ime particije, ki jo je preslikal in mapo ki jo naj preslika na to particijo. sedaj pa ne vem, kako v visti uporablam to mapo? drugač je en računalnik v moji sobi, drugi pa v dnevni sobi. tisti ki je v dnevni fura net preko kabla, u sobi pa preko ruterja. uglavnm. nima veze. tole preslikaj omrežni pogon je fain vidt. a lahko poveš zdej še kako tole zadevo prpravm da mi u visti tole mapo uporabla, katero sem dal tukaj v omrežno mesto?

tey007 ::

oz. dej povej kako jih nastavim v lokalni mreži. W7 je u sobi na wireless, vista je u dnevni na žico. kaj da nardim zdej? bom opustu tale omrežni pogon...

lopov ::

- Najprej se odloči, katere mape (direktorije) boš dal v skupno rabo tako na visto kot w7.

- naredi tako, da imaš n obeh računalnikih uporabnika z istim imenom in geslom; na ta način se izogneš prijavljanju ob vsakem dostopu do deljenih stvari; sicer lahko ob prijavi rečeš naj si zapomni uporabnika in geslo, a je to z enakimi nastavitvami daleč najbolj prijazna odločitev

- če ti je uspelo na W7, ponovi vajo na visti; postopek je ENAK

- preslikavanje pogona ni nujno, je pa eleganten in hiter način za pogosto dostopanje. Druga varanta je klik na omrežje, izbereš računalnik in ko ti ga "odpre", vidiš katere mape in tiskalnike ima v skupni rabi. Tu lahko z desnik klikom na izbrani mapi izbereš, da preslika pogon ;)

To, da je en na žici in drugi na wireless nima prav velike vloge; če maš porihtane nastavitve na ruterju mora delat BP.

tey007 ::

ammmm. trenutno sm naredu tako. na visti in w7 sem dal isti workgroup. potem sem dal datoteke na prenosniku v skupno rabo. če sm kliknil na laptopu na omrežje (windows7) sta se že odprla oba računalnika. potem pa je za tistega prvega hotel UI pa geslo. pa mi ni jasno, kakšno geslo hoče, ker na kišti ni nobenega gesla. torej, vpisal sem samo UI in dal ok, sedaj pa mi vedno napiše da računalnik (kišta) ni na voljo in da se naj obrnem na skrbnika tega računalnika in bla bla bla. a za ta nered oz nedelovanje skrbi ruter? al še kakšne nastavitve v računalnikih?

lopov ::

Itak. Če ni gesla, ni dostopa (ubistvu gre za to, da imaš na računalniku onemogočen "guest" račun in zato če ni gesel tak način dostopa ne deluje).
Pojdi v nadzorno ploščo med uporabnike, izberi uporabnika in mu določi geslo. Na obeh računalnikih :)

Potem poskusi tako kot si opisal, le da sedaj vpišeš tudi geslo.

Če si dal datoteke na laptopu v skupno rabo potem probaj do njih dostopati s kište/z W7; nima smisla to preskušat na laptopu, ko jih pa maš lokalno :S

tey007 ::

amm. kišto sem reštartal, ker sem mislu da zato ni na omrežju laptopa. in zdej po reštartu je isto. občutek mam da tale vrli ruter od siola dela frko tukej. oz kaj naj nardim?

lopov ::

Lej, če ti na laptopu dela internet preko wireless pol dela tudi mreža.
Pojdi v nadzorno ploščo v mrežne nastavitve oz. spodaj desno pri uri desni klik na ikoni mrežne povezave in poženi "središče za mrežne povezave" (network and sharing center).

Zarolaj navzdol kjer piše "nastavitve skupne rabe" ali nekaj podobnega. Poskrbi, da imaš vključeno odkrivanje mrežnih naprav, vključeno skupno rabo, javne mape ... ostalo je opcijsko (gesla, printerji, media shaing).

Nato preveri mrežo, kaj ti najde in videti bi moral oba računalnika (F5 za refresh).

tey007 ::

naredil sem to kar si reku na obeh računalnikih, in mi sedaj na laptopu najde kišto, vendar ko hočm it not, mi vedno napiše, da ni ta računalnik na voljo in da verjetno nimam dovoljenja za dostop do tega računalnika... sploh me ne vpraša več za UI in pass. :S kaj nej nardim zdej?

lopov ::

Ja, si na "kišti" dal kakšnen direktorij v skupno rabo?

Kar si naredil na visti glede skupne rabe -- isto moraš narediti tudi na W7, da deluje v obe smeri.

Volk| ::

Hehe, nimam kaj pocet pa berem malo tukaj te "nasvete" in se samo nasmiham.
tey007, daj raje poklici kakega frenda pa ti to nastavi v 30sekundah, pa da se ne bos mucil prevec.
Res pa kot so nekateri omenili, help v win7 in Visti -da ne omenjam gugla- pa so tudi odlicni.

mogoce pa je router kriv:))
_______________________________________________________
Izobražen je tisti človek, ki ve, kje bo našel tisto, česar ne ve.

tey007 ::

dal sem na kišti in na leptopu datoteke v skupno rabo. na visti in na w7 sem nastavu skupno rabo. pa še vedno na leptopu ne pridem do kište (napiše kar sm napisu v zgornem postu), na kišti pa sploh ne pokaže leptopa. je problem zdej tukej v ruterju?

a morm mogoče TCP/IP nastavt?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tey007 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Postavitev domacega omrezja in deljenje internet povezave (strani: 1 2 3 433 34 35 36 )

Oddelek: Omrežja in internet
1774548519 (710) Lonsarg
»

Povezava 2 računalnikov in medsebojni prenos datotek (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
6516068 (14748) imagodei
»

XP Home & Profesional

Oddelek: Operacijski sistemi
151753 (1295) jan01
»

workgroup noce in noce

Oddelek: Omrežja in internet
201978 (1771) Microsoft
»

kako imeti na mrezi 3 racunalnike, da od tega 1 nima dostopa do drugih dveh

Oddelek: Omrežja in internet
243176 (2598) Pyr0Beast

Več podobnih tem