» »

kako imeti na mrezi 3 racunalnike, da od tega 1 nima dostopa do drugih dveh

kako imeti na mrezi 3 racunalnike, da od tega 1 nima dostopa do drugih dveh

30JANA ::

hej hej
Gotovo vas ze vse totalno dolgocasijo tele tezave z mrezo, ampak ce bi se komu slucajno dal mal pomatrat se z mojimi bi bla ful hvalezna.
Imam en pc pa en laptop povezan preko ruterja v mrezo in na internet (ADSL) in imam tako nastimano, da lahko iz obeh racunalnikov dostopam do vseh map na obeh racunalnikih. IP mi avtomaticno doloci DHCP, ker mi drugace ni ratal nastimat, da bi stvari funkcionirale.
Zdaj pa bi se nasa podnajemnica rada imela internet, pa ne vem, kako naj jo priključim na to mrežo, da ne bi mogla vidt map na mojih racunalnikih!!!
Pa se vesela bi bila, ce bi bilo mogoce da ne bi DHCP dolocal IPje ampak bi jih dolocla rocno vsakemo od teh treh racunalnikov posebi.
Imam Windows XP sp2
ruter pa PLANET XRT-401D
Hvala za pomoc pa upam da vas ne bo zasnezil!!
Lp
Bojana

gkovac ::

Bojana stvar v bistvu ni tolk zakomplicirana, je pa treba kar nekaj dobre volje :D

Tvoj router imam tudi jaz in njegova dostopna stran je http://192.168.0.1. Ta naslov vtipkaš v svoj Internet Explorer in med nastavitvami poiščeš kje se spremeni mrežo iz DHCP na fiksni IP. Na žalost ti bolj natančno ne vem povedat, ker pač nisem trenutno v službi 8-) malce prebrskaj po nastavitvah in sigurno boš našla.

Nato moraš na vsakem računalniku nastaviti fiksni IP. To pa narediš tako: Desni klik na My Network Places in izbereš Properties. Poiščeš Local Area Connection in spet z desno tipko na miški klikneš na njo ter izbereš (ugani kaj...) Properties :D . Naslednji korak je, da najdeš protokol, ki se mu reče TCP/IP, klikneš na njega in izbereš properties. Obkljukaš Use the following address in vpišeš:

IP: 192.168.0.2
Subnet Mask: 255.255.255.0
Gateway: 192.168.0.1 (IP tvojega routerja)

pod opcijo Use the following DNS spet vpišeš IP tvojega routerja in ta postopek ponoviš za vse računalnike v mreži, vsakemu računalniku pa MORAŠ določiti drugačen IP (prvi: 192.168.0.2, drugi 192.168.0.3, tretji 192.168.0.4 in tako naprej). Subnet mask, gateway ter DNS pa so povsod isti.
Po končanem postopku moraš ponovno zagnati vsak računalnik.

OK... se prav sva mrežo "usposobila" zdej se pa pozabavamo še s tem, da ne bodo več vidne mape vseh računalnikov. NA vsakem računalniku moraš odpreti My Computer in poiskati diske. DIski, ki so "vidni" v mreži imajo pod seboj majhno modro rokico. Tvoj cilj je, da odstraniš rokico. Klikneš z desno tipko na miški na disk izbereš opcijo Sharing and Security ter izbereš opcijo Do not share this folder.

Pametno je, da na vsakem računalniku le obstajajo mape, ki jih lahko dostopajo vsi, nikakor pa ni pametno da vsi vidijo cel disk. Torej, da narediš neko mapo "vidno" v mapi ti samo z desno tipko na miški klikni na tosto mapo in izberi Sharing ans Security ter izberi opcijo Share this Folder.

Upam, da sem ti bil v pomoč. Predlagam ti pa, da si prebereš tudi tale post, ki ga je napisal Gandalfar in kjer lepo pove kaj je treba narediti.

SIcer pa... če ti kaj ni jasno samo vpraši a ne :D :D
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gkovac ()

zdravc ::

Tvojega ruterja ne poznam ampak saj je na vseh podobno.

Ce zelis nekomu prepreciti dostop do lokalnih racunalnikov poisci na ruterju nastavitve za firewall in nastavi, da je LAN za celotno obmocje (*-*) blokiran za IP naslov racunalnika, kateremu zelis blokirati dostop do LAN podrocja.
kdor zna pa žih

30JANA ::

Hvala obema!!!!
zdejle bom se z zadnjimi mocmi probala izvest predlagano...
mal se mi ze oke zapirajo od vsega kidanja danes

jan01 ::

Ja čisto preprosto je to. KORISTNI NASVETI:

1. izklopni(če nimaš že) simple file sharing(preprosta skupna..) in guest account(aja simple file sharing izklopneš tako da kjerkoli pač si z explorerjem(ne internet!) klikneš zgoraj na tools >folder options. Izbereš zavihek pogled in odklukaš klukico simple file sharing.

2.greš v nadzorno ploščo in potem(če imaš v klasičnem pogledu), izbereš skrbniška orodja -> upravljanje racunalnika(computer manager). Izbereš lokalni uporabniki in skupine -> uporabniki. Desni klik v polje kjer so uporabniki(mislim v belo polje pod zadnjimnavedenimuporabnikom!!). Izbereš Nov uprabnik.Daš mu neko ime in geslo.
Nato klikneš zapri ko bodo polja ime in geslo zbrisana, da bi ustvaril še enega uporabnika. Nato klikneš na uporabnika, ki si ga pravkar ustvaril, izbereš zavihek Član in odstraniš user.
Isto narediš še s računalnikom(-i), ki hočeš da bosta skupaj. Torej isto ime uporabnika in isto geslo!!

3. Zdaj pa gremo kaj sharat.
Npr hočemo da bo mapa Naloga v skupni rabi.
Desni klik na mapo->lastnosti->Skupna raba-> izbereš Daj mapo v supno rabo. Klikneš dovoljenja. Klikneš na Everyone in potem na gumb odstrani. Klikneš na gumb Dodaj-> na gumb Dodatno-> na gumb Najdi zdaj-> izbereš pod tiste,ki jihje našlo Authenticated User.3x uredu in to je to. Ko bo kdo hotel dostopati do tvojega računalnika bo moral vtipkati ime in geslo.

Aja še to zelo POMEMBNO: ker lahko dostopaš do vseh map, sklepam da imaš v skupni rabi kar cel disk(oz particijo)
Še tukaj je trebapopraviti nekaj. Spet z desnim klikom na disk->lastnosti->skupna raba-> varnost in tukaj odstraniš everyone in dodaš authenticated kot je napisano prej. Češe vedno hočeš kar cel disk imeti v skupni rabi, klikni še zavihek skupna raba->dovoljenja in odstraniš everyone in spet kot že parkrat prej dodap authenticated user.

Kako najhitreje ugotoviti kaj vse računalnik shara?
start->zaženi->cmd_> vtipkaš net share

Če kaj ni jasno lahko prilimam ša par slikic.. Najbrž je kaj zatipkanih besed, nisem bral za sabo..

LP

30JANA ::

Spet jaz!
Uspelo mi je naštimat ruter tko da ne uporablja več DHCPja in mam zdej stalne IPje znotraj mojga LANa, ampak še vedno mi pa ni uspelo narest sharinga tko da bi se dva računalnika vidla tretji pa njiju ne. Sem upoštevala nasvet od jan01 pa se zgodi samo to da ne morm več z nobenga računalnika vidt skupnih vsebin - diskov, no razen s tistega na katerem ta vsebina je. Napiše mi, da nimam pooblastil oz. da vsebina ni dosegljiva. Nikjer sploh ni opcije da bi kje vpisala ime in geslo, samo opozorilo... A je komu kej jasno kje sem se zmotila?!

jan01 ::

zakaj ne dela je razlogov lahko miljon... Kj bi jaz storil v takem primeru
Prva svar, če je slučajno zone alarm vklopljen ga izklopni!
-greš start-> run in vtipkaš services.msc Poglej ce je computer browser v stanju začeto(če ni ga zaženi).....
****************
Aja mislim da pa bo tole:
Ti najbrž le klikneš start-> Moja omrežna mesta in potem eno mapo, ki jo vidiš da je vskupni rabi.če tako je NAPAKA, ker računalnik pokaže te mape še iz prej(vsakič si zapomni kaj je nazadnje bilo v skupni rabi)

Zdaj pa ko smo v Mojih omrežnih mestih klikneš Oglej si računalnike delovne skupine(to je na levi strani odprtega okna).
Zdaj se pokažejo računalniki, ki so v isti delovni skupini. Klikneš na računalnik, do katerega želiš dostopati.
Uporabniško ime in geslo pa je tisto, ki je bilo prej nastavljano po mojig prejsnih navodilih.

30JANA ::

Shit! Se vedno ne rata!
Mislim da enostano to z authenticated user ne deluje. Vedno ko to nastimam, pac mi napise da imam access denied (ce probam iz drugega racunalnika) in me sploh ne vprasa po kakem geslu. Mogoce te nisem dobro razumela, kaj moram nastimat pod dovoljenja pri sharingu za neko mapo. Tm vedno lahko izbiram samo stvari iz računalnika na katerem sem, tisti moment, a je to normalno, a bi se mi tm mogl pojavit tudi vsi accounti iz drugega računalnika?
Sej men je ze cist bed ker tok morim s tem.
adios

Fl[A]sH ::

Hi!
Bojana tak kot je opisal Jan01 bi ti moglo delat, mogoce si kaj narobe naredla!
Mam pa eno vprasanje za Jan01!
Zakaj mores naret to:
Nato klikneš na uporabnika, ki si ga pravkar ustvaril, izbereš zavihek Član in odstraniš user.
Mogoce mislis Users?

Ce je to to kar mislim, jaz mam Users napisano pa mi vseeno dela!
Lp!

jan01 ::

Fl[A]sH ja mislil sem users, pač tipkarska napaka....
Users ti itak ni treba odstraniti,vendar pa see ta uporabnik, ki si ga ustvaril član users, vidi v menuju ko zaženeš računalnik ko moraš izbrati uporabnika in natipkati geslo(seveda če imaš sloh tako nastavljeno-to ne priporočam!)
Aja to sicer nisem še poskusil, vendar pasem prepričan da se kot ta uporabnik nemoreš prijaviti v računalnik ko ga prižgeš. Če uporabnik(ta račun, ki smo ga ustvarili za sharanje), nima ni član nobene stvari, je to bolj vareno pred internetnimi vsiljivci.
/** Dodatna stvar, za varnost, upam dase vsaj malo spoznaš ko tole nastavljaš, ZA POSLEDICE NE ODGOVARJAM Mislim da bi lahko bile na računalniku, ki je že vse nastavljen lahko problemi, ker bi bil v document and settings mapa Administrator(trenuten) in mapa novega uporabnika(ime mape bi bila ime,ki smo ga izbrali za preimenovanje administratorja. Jaz pač nisem že kar lep čas to delal, razen seveda takoj po nameščanjih windowsov..

Za boljšo varnost: preimenujte račun administrator v kaj drugega
pojdite tam kjer smo ravnokar ustvarjali račune,z desnim kliknite na račun, ki je administrator in izberite preimenuj-nekaj si pač nastavite.
Zdaj pa zagrenimo tistim, ki se šele učijo hekanja: ustvarimo fake administrator>:D
ustvarite še enega uporabnika,ki mu naj bo ime administrator(spet pod član odstranite users). Naredite za ta račun eno močno geslo(rrecimo nad kakšnih 15, 20 znakov-še male velike črke števila, kar nekaj. Saj vam ni treba vedeti gesla za tega uporabnika, saj itak ta nima nič pravic, .....
*/

3ojana
Mogoce te nisem dobro razumela, kaj moram nastimat pod dovoljenja pri sharingu za neko mapo. Tm vedno lahko izbiram samo stvari iz računalnika na katerem sem, tisti moment, a je to normalno, a bi se mi tm mogl pojavit tudi vsi accounti iz drugega računalnika?

Nisem dobro razumel kje to misliš.. Kakor razumem: preprosto odstraniš Everyone in klikneš dodaj-> dodatno_>najdi zdaj in izberešauthenticated user izmed najdenih.
Napiši točneje, sam bom pa kaj slik prilepu,ker slika pove več kot miljon besed, ane....
.

30JANA ::

Sej tocno to naredim. Potem pa mi samo napise, ko hocem it iz enega racunalnika pogledat v drugega samo npr.:

PC/C is not accesible. You may not have permissions to use this network resorces. Ask your administrator....
Access is denied.

Ce prav razumem, bi me na tem mestu moral vprasati po temu novemu usernamu, ki sem ga naredila in njegovemu passwordu, pa me ne.
Tvoja navodila so ful lepa in natancna, tako da res ne stekam, kje sem sfalila.

gkovac ::

Bojana še neki mi je prišlo na misel.

V Control Panel pojdi na Administrative Tools in tam poišči Local Security Policy. Med vsemi njimi boš našla eno, ki se imenuje Access this computer from computers in the network ali nekaj podobnega... tisto naštimaj na tiste uporabnike ali skupine, ki želiš, da dostopajo do računalnika.

za tem restartaj mašino in probaj kako deluje.
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

jan01 ::

Zdajle nimam pred sabo windowsa, yato bolj na pamet govorim:
Prizgi oba racunalnika in jih seveda priklopni, potem pa
1. pojdi v moja omrezna mesta(recimo iz starta)
2.Na levi strani okna imas set up home or smal offfice..(se nekaj pise)//nekaj pobnega najdi v slovenscini
3.sledi temu carovniku in izbere, tisto, kjer se povezuje tvoj racunalnik in drugi prek ene zadeve podobne router(mislim, da je ime en terminal nekaj.. gateway...)
4. ce te vprasa za kaksno delovno skupino napisi tisto, ki jo hoces met oz. enostavno kar WORKGROUP
5.isto naredi se z drugim racunalnikom
****************************************************
Ce ne dela imam naslednja vprasanja
-kaksen programski firewall uporabljas
-ce nobenega, to najbrz pomeni da kar tistega od windowsa. Poglej ce je pri tem firewallu
kljukica pri file sharing


Napamet se ne spomnim nic vec, moram windowse pogledat........

gkovac ::

O matr!! sej res!

Workgroup si povsod nastavila ISTI???
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

30JANA ::

Ne vem če ma to sploh še smisu, vse sm probala, pa nič ni deloval, nikol me ne vpraša za password novega userja (tistega ustvarjenega samo za sharing), sharing deluje samo, če dam pod permissions pri sharing in security zavihku everyone, ne glede na to katero drugo skupino dam stvar ne deluje. Tko kot si reku (jan00) sm šla skoz cel home network wizard, zdej sta oba moja računalnika v istem workgroupu z imenom Mshome, medtem ko je računalnik podnajemnice v svojem, Workgroup. Kr se tiče firewalla mam na računalniku Bitdefender 9 Professional Plus in mam vključen njegov firewall.

Sm pa poizkusla tud nasvet od SuLcA, tisto v Administrative tools->Local Security Policy->Access this computer from the network, tm mi sicer neki ni čist jacno, k maš locations (v katerih išče osebe,oz. skupine ki jimdovoljuje dostop) mi kaže ime mojga računalnika in Mshome. Če iščem v mojem računalniku lah nastavlam ... administrator, administrators, users, everyone, authenticated users, če pa dam za location Mshome lahko tm kot entitete, ki jim dovoljujem dostop samo en ali drugi računalnik - nobenih userjev, in pol k dam ok sploh noče stvari shrant, napiše ... failed.

Vse kr mi je trenutno jasno, da nič ne dela oz. drug računalnik ne vidi, kakor hitro odstranim everyone iz permissions pri sharingu, pa čeprov imam pri sharingu nastavljen še vse default nastavitve, se prav administratorji... authenticated users...

Vprašanje, kako je definiran authenticated user? Aje to takoj, ko ima nastavljeno neko geslo, al je treba še kje kej odkljukat? Ker men tistga mojga userja, k je namenjen samo sharingu sploh ne upošteva.

Hvala za vso pomoč
lp
30jana

gkovac ::

Matr... jest sem že mal zgubil upanje in voljo... ampak pri mrežah včasih res naletiš na totalno magijo (kot v tvojem primeru).

Moj nasvet je naslednji... izbriši iz mrežne kartice vse protokole, restartaj mašino in jih na novo nainštaliraj. Ponovno vzpostavi mrežo in ko se ti v Network Neighborhood pojavita oba računalnika nadaljuj z spodnjim predlogom.

izklopi windows firewall in bit defenderjev firewall (samo za testno obdobje)

Na obeh računalnikih naredi dva identična uporabnika z identičnimi gesli in jih dodaj v skupino recimo users. Nato na obeh računalnikih sharaj eno mapo in tej mapi nastavi da jo lahko dosegajo le uporabniki iz prejšnje skupine.

Probaj če deluje... moral bi!!!
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

30JANA ::

Fantje ful hvala za pomoč, ful ste bli prjazni. Ampak men ne dela in sem v bistvu obupala. Sam še to me zanima če je možno ist stvar narest s kakim firewallom, ne vem da bi kje vpisala IP adress kompjutra, ki lahko oz ne more do mojga računalnika?
LP 30jana

jan01 ::

Bom probal spet pomagat. Zdaj pa prevermo vse nastavitve:
1. v start> run vpisi services.msc Prepisi/prilimaj sliko ya vse servise, ki so.

Bom jaz iscrpno pregledal potem bom dal 2. nalogo .

30JANA ::

No sm prpravla slike, ampak zdej ne vem kako naj jih postam... nimam svoje net strani... Kak nasvet al se vm zdim čist brezupna?
:'(
30jana

gfighter ::

Tukaj lahko uploadaš svoje slike, nato pa nam samo prilepiš link do njih, pa bo... Pa ne zgubit volje, vedno obstaja rešitev...:)
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gfighter ()

30JANA ::

Hvala gfighter! Upam da bo deloval. Printscreeni mojih servicov. Upam da bo to kej pomagal.
lp
30jana


Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: OmegaBlue ()

jan01 ::

Kar takoj pade v oče:
-Care TakeR-CT NetMgr -kaj za vraga je to, a imaš kater program da ti mrežo kar sam optimizira??
-symantec core LC- a nisi rekla da imaš bitdefenderja, zakaj je tukaj nekaj od symanteca.Ali uporabljaš kakšen symantecov program??
- C-DillaSrv za c-dilla sem prvič slišal, morda sploh ne veš zanj, nekaj sem nahitro prebral da ni nekam varen...

Nekam sumljivo semi zdi to zato mal poskeniraj

1.posnemi si program hijackthis http://www.majorgeeks.com/download3155....
Prilepi log, ki ga bo shranil v isti datoteki kjer ga boš zagnala
2.posnem spy sweeper, ga updajtaj in preskeniraj cel disk. http://www.webroot.com
3.updajtej bitdefenderja in skeniraj cel disk
z internet exporerjem pojdi na http://www.kaspersky.com/downloads/kws/...
in dovoli exporerju da namesti activex in poskeniraj kar cel računalnik
Povej če bo kaj bitdefender našel, prilepi log od kaspersky online scanerja

Veliko servicesov, ki so zagnani jih ne potrebuješ oz celo predstavljajo varnostno grožnjo.
Disabliraj(desni klik nanj, ustavi, če je zagnan, onemogoči)
-remote registry
-secondary logon
-tcp/ip net bios helper
-portable media serial number
-net logon
-fast user switching compatibility
-universal plug and play device host

jaz jih imam še kar nekaj onemogočenih, a ne morem teh svetovati,ker lahko kakšen programpotrebuje te, neomenjene.

Zaženi še safexp in naredi screenshot http://www.theorica.net/download/SafeXP...

Najprej naredi vse to, potem bomo šli resnično na windows nastavitve..

30JANA ::

U madonca!!
No vsekakor ful hvala za opozorila. Sej men se je tud ze vse skupi mal sumljivo zdel, samo bitdefender ni nic nasu da zdej. Pred bitdefenderjem sem mela nortona in sem ga kumi dol spravla, oz. ocitno ga sploh nisem cist (mi tud se vedno javla da norton ni vkljucen :/)
Sej zdej sem si nastimala zonealarm in mi je tam ratal nastimat, da dovoli samo IP od laptopa in obratno, tako da je moj osnovni problem nekak resen.
Bom pa vseen itak naredila kar predlagas.
100x hvala!!

jan01 ::

Nortona je treba še iz registra popucat...
To bo zate pretežka naloga, ker moraš brisat vse kar ima ime symantec ali norton, pri tem pa paziti, da kakšnih stvari ne zbrišeš v celoti..........Skratka ful ročnega dela in komplikacij...
Se še spomnim ko sem ročno odstranjeval nortona(ni delal unistal, čeprav tudi če bi bi bilo še velik dela!)....
Aja za nortonom ostane še veliko datotek....
*************************************
Uporabi kakšeno orodje kot Registry medic da bo mal počistil.
v document and settings\administrator(/*predvidevam da nisi preimenovala administratorja*/) \application data\ najbrž ostane datoteka symantec- mirno zbriši
Na vsaki particiji mislim da tudi ostane ena skrita datoteka....se ne spomnim dobro...

-Pod program files\common files odstrani kar je symantec(oz ime datoteke vsebuje symantec)
-vtipkaj start->run->regedit in pojdi v HKEY/LOCALMACHINE/SOFTWARE in zbriši symnatec ključ/key
...več se ne spomnim, nortona že lep čas nimam več :)

Skratka evliko dela za vsakega iskušenega uporabnika(razen za tiste, ki so se po 100kratnem ročnem odstranjevanju za svoj računalnik napisali kar program!!).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jan01 ()

Pyr0Beast ::

Preprosto bi se dalo to z ip-ji naredit
Tvoji kompi 192.0.0.2, 192.0.0.3, 192.0.0.4 (če pingaš daš lahko samo 192.2 :D )
Podnajemnik 192.0.1.2, 192.1.0.2, ali nekaj podobnega, samo da se prva tri zaporedja ne ujemajo s tvojimi.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Win server 2003 in Win XP - file sharing oz. skupna raba

Oddelek: Omrežja in internet
222208 (2079) Mitja.GTI
»

Računalnika se ne vidita na mreži

Oddelek: Omrežja in internet
101857 (1596) vladika
»

workgroup noce in noce

Oddelek: Omrežja in internet
201977 (1770) Microsoft
»

problemi z mrežo

Oddelek: Omrežja in internet
121590 (1426) PaJo
»

Povezava 2 Rač. preko switcha

Oddelek: Programska oprema
371719 (1407) nimus

Več podobnih tem