» »

Hlajenje northbridgea na GA-965P-DS3

Hlajenje northbridgea na GA-965P-DS3

jeryslo ::

Zdravo!

Že pred kakšnim pol leta sem zamenjal pasivno hlajenje na northbridge-u z majhnim ventilatorjem, ki pa je bil bolj cheap. Zadnjič sem se s prstom dotaknil da bi vsaj malo dobil občutka če se slučajno ne pregreva(BIOS kaže temperature samo za CPU) in mislim da je bil malo prevroč. Zdaj pa me zanima, če mi lahko predlagate kakšen kvaliteten northbridge cooler, nekaj sem gledal na cool-pc pa se ne morem odločiti kaj kupiti.

axee ::

Čaki mal si zamenjal hladilnik z ventilatorjem ali si zamenjal z boljšim hladilnikom? Najbrž si samo dodal ventilator? Sem se že ustrašil da si šov dol jemat hladilnik.

Si prepričan da se ti zdi prevroč? Ima kolega tole matično in hladilnik je vedno vroč, težko se ga drži več sekund ampak s tem ni nič narobe. Tako je z večino matičnih plošč.

Tvoja rešitev bo Thermalright HR-05 (poglej če je kompatibilen), a se vprašaj ali res rabiš nov hladilnik? Stock hladilniki so bili vedno vroči (moramo si priznat da so res majhni), ampak dokler ne navijaš ti to nebi smel biti problem.


BTW katere temperature ti pokaže speedfan? Čudi me, da matična nebi imela senzorja.

jeryslo ::

Saj sem napisal, pasivno hlajenje sem zamenjal z ventilatorjem. Je pa res da sem takrat imel C2D E6400 oc. na 3.20Ghz, potem pa sem zamenjal pred pol leta za Q6600 in ga imam sedaj navitega na 3100mhz. Vsekakor pa bom zamenjal, torej tale Thermalright HR-05 zgleda vredu, vendar me zanima kako bolje bo učinkoval napram originalnemu hladilniku? Čepram a ni bolje če že imam toliko oc. proc. pa še GMCH imam za 0.1V zvišan za stabilnost sistema da kupim hlajenje z ventilatorjem(čeprav nekaj bolšega od tega "ventilatorčka" za 5€, ki ga imam trenutno gor)?

axee ::

Če bi pasivno hlajenje zamenjal z ventilatorjem to pomeni da si odstranih pasivni hladilnik ter namontiral ventilator. Ti pa si dodal ventilator k pasivnemu. Torej si pasivno hlajenje zamenjal z aktivnim (hladilnik+ventilator).

Poglej si teste glede HR-05, vem da je to best roba, da gredo tempreature tudi več kot 10 stopinj dol. Več na testih seveda. Sto posto pa neboš rabil ventilatorja.

jeryslo ::

Sem se odločil, da bom vzel ali HR-05 SLI ali HR-05 IFX, čeprav glede na tole stran:
http://www.silentpcreview.com/article75...
Sem začel tudi malo razmišljati o hlajenju southbridge-a, mislite da se mi splača? Čeprav pri southbridge-u je človek na zgornjem linku imel probleme pri inštalaciji za HR-05 SLI.

jeryslo ::

Sem malo prečekiral prostor v računalniku in sem takoj odmislil kakšno hlajenje za southbridge, ker ga enostavno hladilnik od HD4870 preveč pokriva, tako da bom šel samo za northbridge. Čeprav nisem ravno prepričan če bo šel gor, namreč na CPU imam Thermaltake BigTyp 120VX in le ta zavzema kar dosti prostora. Čeprav se naj bi dalo HR-05 SLI IFX obračati tako, da hladilnik gleda stran od CPU hladilnika?

axee ::

Pomoje se ti ne splača. Neboš imel nič od tega. Raje investiraj v kvaliteten tower hladilnik za procesor, ki ti bo pihal ven iz ohišja in ne na že tako vroč čipset.

jeryslo ::

WTF? V hladilnik za procesor naj investiram, čeprav imam trenutno voltažo dvignjeno na kar 1.392V, temperature na default ne presegajo 40°C. Tale hladilnik za CPU je trenutno popolnoma zadosti.

axee ::

Opa vidu sm samo tvoj prvi post, sry. Tvoj hladilnik piha proti matični. Zagotovo je tudi velik faktor segrevanja čipseta. Drugače pa nevem kaj še čakaš, kupi HR-05 IFX. Si zihr da nimaš nobenih stopinj v speedfan-u?

Drugače pa poglej na spletno stran velikost obeh hladilnikov in pojdi mert. Edini način da boš vedu kako se bo prilegal.

jeryslo ::

Bom zdajle download-u speedfan pa poročal, ker tale program sem samo enkrat uporabljal, potem pa sem za temperaturo cpu-ja uporabljal kar CoreTemp. Se pa strinjam da bo treba ročno izmeriti, tako bo še najbolj ziher.

jeryslo ::

Ok situacija je takšna. Temperature se za proc. ujemajo z tistimi iz CoreTemp, edino kar še nisem ugotovil kaj kažejo temp1 in temp2:
 Speedfan

Speedfan

axee ::

Ziher je NB Temp1 ali pa Temp 2. V nobenem primeru temperatura ni previsoka. Če ti bo šlo čez 60 v full loadu (pusti pol ure prime95 prižgan) potem pojdi v nabavo. Te temperature so drugače čisto normalne.

jeryslo ::

Hehe, temperature po 1h20min poganjanja prime95 na vseh 4 jedrih:

 Prime95

Prime95



 1h22min prime95

1h22min prime95



Po 1h22min še vedno ni bilo nobene napake, vendar sem zaradi temperature 1(tako kot je axee napisal je to verjetno NB) ustavil. Pa tudi ko je temperatura dosegla 69-70°C, se je sprožil zvok iz matične za opozarjanje, nisem sicer gledal v biosu toda verjetno je nastavljeno na 70°C. No vsaj nobene napake ni bilo v tem času tako da sistem je dokaj stabilen, toda temperature... Sem tudi ročno izmeril koliko prostora imam na matični in sem prišel do zaključka da bo tole zelo težko notri spraviti, namreč BigTyp 120VX je tako preširok, razen če bi se dalo ta HR-05 sli/ifx namontirati tako, da bi hladilna rebra bila obrnjena proti PCI-E, torej proti grafični, pa še tisto bi bilo kar na tesno.

Tako da prosim še predloge za kakšne druge hladilnike za NB, ki so vsaj po višini malce manjši.

axee ::

S koliko obrati imaš BigTyp? Če so dokonca bi znalo vplivati. Kakšno ohišje pa maš, koliko izhodnih ventilatorjev?

axee ::

Opazil sem tudi Xigmatek N881 Porter. Je malce zamaknjen, poglej če bi tudi s tem bili problemi. Izgleda pa, da bo dobro opravljal nalogo, vsaj glede na vse Xigmatekove izdelke.

Aja kaj pa če bi za začetek dal dol ta hladilnik, čipset in hladilnik očistil in nanesel novo pasto? Za začetek se splača poskusiti.

jeryslo ::

S koliko obrati imaš BigTyp? Če so dokonca bi znalo vplivati. Kakšno ohišje pa maš, koliko izhodnih ventilatorjev?


Tako, obrate imam do konca, imam pa dva izhodna ventilatorja, imam pa tudi odprto stranico. Sicer sem pred 2 mesecema samo spihal prah, bom pa jutri naredil komplet čistilno akcijo, namazal z novo pasto in potem poročal. Ali se da na Xigmatek N881 Porter tudi montirati dodatno še kakšne ventilator?

bluefish ::

Za SB se ti hlajenje ne splača, ker gre čez le promet diskov in podobnih malenkosti.

axee ::

Mislim da on misli hlajenje NB.

Evo mogoče smo najdl problem! Odprta stranica! Hladilnik je pasiven. Fora pasivnih hladilnikov je v tem, da namesto ventilatorja, ki bi pihal na hladilnik postavimo to nalogo na ohišje in njegove ventilatorje. Torej potrebuješ pretok (nekje notri, nekje vn).

Tista dva ventilatorja čisto nič nepomagata pri hlajenju NB. Pasivni hladilnik potrebuje pretok čez ohišje. Ta dva ventilatorja pa ne srkata čez ohišje temveč od okolice, malenkost pomagata procesorskemu hladilniku, to je pa to.

Nasplošno je tako: za aktivne hladilnike je odprta stranica plus, ker dobijo svež zrak od okolice. Pasivni hladilniki enostavno potrebujejo pretok čez ohišje. Sem preverjal na večih računalnikih, npr pri mojih se temperature procesorja zmanjšajo pri odprti stranici (gor je 800rpm slipstream), tempratura NB pa se poveča, ponavadi iz 33 na 40 in več stopinj. Poskusi zapret stranico in poročaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: axee ()

jeryslo ::


Evo mogoče smo najdl problem! Odprta stranica! Hladilnik je pasiven. Fora pasivnih hladilnikov je v tem, da namesto ventilatorja, ki bi pihal na hladilnik postavimo to nalogo na ohišje in njegove ventilatorje. Torej potrebuješ pretok (nekje notri, nekje vn).


Čaki zdej te pa ne zastopim več:D, jaz imam aktivni hladilnik(ventilator) trenutno na NB, kot sem napisal. No sem našel eno sliko na netu, tole imam trenutno:

 Trenutni NB cooler

Trenutni NB cooler



Samo kot vidite ne zadošča saj je po 1h30min prime95 že malo previsoka temp.

axee ::

Aja ta je! Sem mislu da maš originalnega (pasivnega), moja napaka.

Kje je pa originalni? Dej originalnega gor (tale zgleda že takoj čist beden), dobro pasto uporabi, pa zapri ohišje. Poglej kok ma ta drobiž reber. Prej bi tov to na ram kot na NB.

Sem šov pogledat do kolega z isto matično, v ohišju z dvema 12cm ventilatorjema temperature ne pridejo čez 50 stopinj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: axee ()

jeryslo ::

Evo me, sem si končno vzel čas pa temeljito očistil, sicer prahu ni bilo veliko ker redno spihavam, toda se je pa splačalo na novo namazati pasto. Poleg tega sem zamenjal nazaj na pasivni hladilnik + na ta originalni pasivni hladilnik sem zvrtal 4 luknje ter pritrdil gor tale ventilatorček, ki sem ga prej imel gor na NB. Rezultat je skoraj 10°C nižja temperatura NB pri polni obremenitvi z prime95, torej se sedaj sedaj giblje max 60°C po 1h poganjanja prime95, prej 70°C. Tako da zdaj razmišljam, če bi se še odločil za boljši NB hladilnik.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jeryslo ()

Pyr0Beast ::

Hladi če lahko, drugače se nima smisla pretirano obremenjevati s tem.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Menjava northbridge ventilatorja/hladilnika

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
112014 (1660) bluefish
»

Zalman NBF47 & DFI NF4 Ultra-D

Oddelek: Strojna oprema
91063 (963) Antares88
»

Hlajenje LGA755 Core 2 Duo - kateri hladilnik kupiti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
579733 (7868) Jst
»

Menjava venta na mamaplati???

Oddelek: Pomoč in nasveti
8918 (780) jerry2000
»

nforce 4 chipset brez ventilatorja

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
121275 (1097) borisk

Več podobnih tem