Forum » Loža » Slovenske železnice
Slovenske železnice
blay44 ::
No zdej se pa tudi mi vozimo s hitrostjo kolesarja, ob neki, neki uri.
Zato so se spravili na eskiroj? Hitrejši so od našega javnega prevoza.
Poden.
Zato so se spravili na eskiroj? Hitrejši so od našega javnega prevoza.
Poden.
vedozelec ::
Podprite projekt: https://www.peticija.online/zanimo_z_gr..., www.drk.si
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: connel ()

dronyx ::
Kot sem opazil, so kupili sprevodnikom neke nove prenosne čitalce. Zadnjič nekaj ni delovalo pravilno in ga je moral resetirat. Da se je zadeva ponovno zagnala je trajalo par minut. Vmes smo prevozili razdaljo ene postaje ko se je napravica zaganjala. Ampak ne dela počasi samo ponovni zagon. Prej stari čitalci so praktično takoj kartico prebrali, ta novi potrebuje bistveno več. Se mi zdi več kot pet sekund. Kupiš novo in je slabše kot prej?
Mi je pa en sprevodnik zadnjič zatežil, da sedim v prvem razredu, nakar sem mu jaz zatežil nazaj, da se že par let po prenovi vozim 50 km/h. In potem sva debaterila, kako hitro smo se vozili v socializmu s poljskimi gomuljkami in kakšen poden je sedaj, pri čemer zmečejo toliko denarja v prenove in nove vlaka. In ta sprevodnik mi je dejal, da je razlog za 50 km/h v tem, da nekaj ni v redu narejeno in da so prevelike vibracije na progi oz. nekaj takega. Če to res drži, torej spet klasična slovenska zgodba - važno da se črpa evropska sredstva, posel dobijo frendi oz. prava podjetja, narejeno pa tako, da potrebuje takoj sanacijo, pri čemer ne vedo kako potem to sanirat.
Mi je pa en sprevodnik zadnjič zatežil, da sedim v prvem razredu, nakar sem mu jaz zatežil nazaj, da se že par let po prenovi vozim 50 km/h. In potem sva debaterila, kako hitro smo se vozili v socializmu s poljskimi gomuljkami in kakšen poden je sedaj, pri čemer zmečejo toliko denarja v prenove in nove vlaka. In ta sprevodnik mi je dejal, da je razlog za 50 km/h v tem, da nekaj ni v redu narejeno in da so prevelike vibracije na progi oz. nekaj takega. Če to res drži, torej spet klasična slovenska zgodba - važno da se črpa evropska sredstva, posel dobijo frendi oz. prava podjetja, narejeno pa tako, da potrebuje takoj sanacijo, pri čemer ne vedo kako potem to sanirat.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()
Alien123 ::
Kot sem opazil, so kupili sprevodnikom neke nove prenosne čitalce. Zadnjič nekaj ni delovalo pravilno in ga je moral resetirat. Da se je zadeva ponovno zagnala je trajalo par minut. Vmes smo prevozili razdaljo ene postaje ko se je napravica zaganjala. Ampak ne dela počasi samo ponovni zagon. Prej stari čitalci so praktično takoj kartico prebrali, ta novi potrebuje bistveno več. Se mi zdi več kot pet sekund. Kupiš novo in je slabše kot prej?
In kaj imajo počasne vožnje s prvim klasom? A ti kdo pištolo na glavi drži, da se voziš z vlakom? In drugo kot drugo, kaj ima promet in vleka z infrastrukturo?
iso2000 ::
No, da malo obudim temo, leto je naokrog, pa sem se spet podal na potep s kolesom. Tokrat sem pot malce obrnil - sem se vračal iz Kp v Lj. In glej ga zlomka, zgodovina se ponavlja. Vkrcal sem se na vlak za Lj z odhodom iz Kp ob 15:05. Ker sem imel čas, sem se sprehodil v pisarno in tam kupil karto zase. Za kolo jo je potrebno pa na vlaku. No, pa je gospa pred menoj spraševala kako je s kolesom in vlakom. Ji je blagajničarka prijazno pojasnila, da seveda ni problem peljati kolesa na vlaku, da imajo namenske vagone, pa da se plača prevoz kolesa sprevodniku na vlaku. Navadno je 1,50 €, električno pa mislim da 3,50€. Karta za kolo velja za vse proge, torej tudi če prestopate naprej, velja ista karta za kolo. Zakaj razlika v ceni karte za navadno in električno, pa ne vem. Je pa gospa na blagajni jasno opozorila, da je treba priti prej na postajo, ker lahko da kasneje ne bo prostora. Jaz, kot veteran sem to že vse vedel, a me je vseeno še enkrat prijazno opomnila kako je s kolesom in potovanjem. No, ker je bil vlak že na peronu sem se oborožen z znanjem hitro odpravil do vagona označenega s kolesom. Bila sta celo dva! taka vagona. Pred prvim je bila že lepa gruča kolesarjev, pred drugim, malo manjša, tako da sem se podal tja. No, tokrat sta bila vagona za manj koles, kot tisto lani, tukaj je uradna kapaciteta bila 3+2 kolesa na vagon. Torej, skupno 10 koles na celotno kompozicijo! Kaj za vraga, sem si mislil. K sreči nas je bilo v našem vagonu samo cirka 8 s kolesi, tako da se je dalo preživeti. Ampak dalo mi je pa misliti kakšne so to prevozniške storitve - na železnici se očitno zavedajo kakšno je stanje na terenu, da je prostora za kolesa na teh udarnih destinacijah očitno premalo, ukrene se pa očitno NIČ? Kolikor sem lahko do sedaj videl, od lani ni nobene spremembe na bolje. No, stadler vlak drugače ponuja dovolj udobja, da slabe 3 urce vožnje do Ljubljane minejo mirno in brez stresa, pa še sprevodnica je bila simpatična. Na splošno opažam, da so sprevodniki na vlakih zelo prijazni! Ko bi le še prilagodili kompozicijo potrebam potnikov. Menda bi se potem več ljudi peljalo z vlakom!?
Kurzweil ::
Evo, ker še ni dovolj vroče, da malce pogrejem 
SŽ bo zvišal cene enosmernih in povratnih vozovnic v povprečju za 16 odstotkov
Kaj naj rečem... imamo ene najbolj nezanesljivih železnic v Evropi, sploh v tem razvitejšem delu... ene največjih zamud, ene najdaljših voženj med relacijami... in oni ob teh dejstvih podražijo storitve, pa niti ne tako malo...
Mimogrede, prej je bil dodatek za kolo 1,5€ na relacijo, po novem je 3€, torej če greš recimo s kolesom na vlak do LJ in potem iz železniške do službe s kolesom, boš dal po novem 6€ na dan za kolo... ja, prav ste prebrali, 6€ na dan za kolo...
Medtem ko razvite države, recimo Danska, ukinjajo plačilo dodatka za kolo, ga mi višamo. Zadnjič je bilo na to temo par finih oddaj na Valu202, kakšne multiplikativne učinke to ima... najprej, ljudje se neprimerljivo več gibljejo in seveda s te razbremenijo zdravstvo, dokazano se poveča tudi efektivnost v slubži... razbremeni se mestna jedra prometa in to zelo, potem pa je seveda tu še onesnaženje, ki ga je neprimerljivo manj... ampak ne, naša vizija je očitno, da se obere kolesarje oz. še tiste, ki se vozijo z vlakom.
Kdo bi razumel... potem pa se bodo spet čudili, ko se folk ne bo hotel vozit, pa tako se trudimo biti trajnostni.
SŽ bo zvišal cene enosmernih in povratnih vozovnic v povprečju za 16 odstotkov
Kaj naj rečem... imamo ene najbolj nezanesljivih železnic v Evropi, sploh v tem razvitejšem delu... ene največjih zamud, ene najdaljših voženj med relacijami... in oni ob teh dejstvih podražijo storitve, pa niti ne tako malo...
Mimogrede, prej je bil dodatek za kolo 1,5€ na relacijo, po novem je 3€, torej če greš recimo s kolesom na vlak do LJ in potem iz železniške do službe s kolesom, boš dal po novem 6€ na dan za kolo... ja, prav ste prebrali, 6€ na dan za kolo...
Medtem ko razvite države, recimo Danska, ukinjajo plačilo dodatka za kolo, ga mi višamo. Zadnjič je bilo na to temo par finih oddaj na Valu202, kakšne multiplikativne učinke to ima... najprej, ljudje se neprimerljivo več gibljejo in seveda s te razbremenijo zdravstvo, dokazano se poveča tudi efektivnost v slubži... razbremeni se mestna jedra prometa in to zelo, potem pa je seveda tu še onesnaženje, ki ga je neprimerljivo manj... ampak ne, naša vizija je očitno, da se obere kolesarje oz. še tiste, ki se vozijo z vlakom.
Kdo bi razumel... potem pa se bodo spet čudili, ko se folk ne bo hotel vozit, pa tako se trudimo biti trajnostni.
Alexius Heristalski ::
Dodatek 1,5 EUR je bil za cel dan, ne glede na relacijo, prestope. To je bilo zelo ugodno.
Tole pa ni slabo:
"Povratna vozovnica za razdalje nad 75 kilometrov bo preoblikovana v pavšalno vozovnico za potovanje po celotni Sloveniji v vrednosti 11,20 evra. Zaradi uvedbe ugodnejše in enostavnejše rešitve se ukinja produkt Izletka za posameznike in Turist vikend (nadomesti jih zgoraj opisan Vikend popust)."
Tudi letna mesta vozovnica je cenejša, preračunano na mesec (prej 34 EUR na mesec):
"Novost je uvedba letne mestne vozovnice, ki bo stala 296 evrov oziroma manj kot 25 evrov mesečno, preračunano na celo leto. Nova vozovnica predstavlja cenovno zelo ugodno rešitev za redne uporabnike mestnega prevoza."
https://potniski.sz.si/s-1-julijem-pren...
Tole pa ni slabo:
"Povratna vozovnica za razdalje nad 75 kilometrov bo preoblikovana v pavšalno vozovnico za potovanje po celotni Sloveniji v vrednosti 11,20 evra. Zaradi uvedbe ugodnejše in enostavnejše rešitve se ukinja produkt Izletka za posameznike in Turist vikend (nadomesti jih zgoraj opisan Vikend popust)."
Tudi letna mesta vozovnica je cenejša, preračunano na mesec (prej 34 EUR na mesec):
"Novost je uvedba letne mestne vozovnice, ki bo stala 296 evrov oziroma manj kot 25 evrov mesečno, preračunano na celo leto. Nova vozovnica predstavlja cenovno zelo ugodno rešitev za redne uporabnike mestnega prevoza."
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Alexius Heristalski ()
Alexius Heristalski je izjavil:
Dodatek 1,5 EUR je bil za cel dan, ne glede na relacijo, prestope. To je bilo zelo ugodno.
Tole pa ni slabo:
Če kar citiram:
"Dražji prevoz koles
Višje bo tudi doplačilo za potnike, ki na vlak pripeljejo kolo, saj bo cena prevoza kolesa znašala tri evre na relacijo, kar je precej več od trenutnih 1,5 evra na dan. Nova tarifa je po navedbah SŽ še vedno precej nižja “od cen, ki jih za to storitev zaračunava večina tujih železniških prevoznikov”.
Za uporabnike skirojev in e-skirojev medtem doplačila še naprej ne bo, če bodo skiro pred vstopom na vlak zložili."
//////////////
Torej, če greš v eno smer... in potem še nazaj... je to 6€ na dan, prej je bilo 1,5€... če slučajno, kar se aktivnemu človeku seveda rado zgodi, odpraviš še eno postajo naprej in nazaj, pa seveda 9€ oz. 12€ odvisno od poti... to je norost!
Mimogrede, prej je bilo električno kolo 3€, koliko je sedaj, o tem nikjer nič...
Še enkrat, če hočeš, da ljudje migajo, ne bremenijo zdravstva in so nasploh bolj zdravi in produktivni, podpiraš javni prevoz in prevoz koles... če bi rad, da avtoceste, obvoznice in centri mesta niso crowded kot so, podpiraš kolesa in javni prevoz... če hočeš, da ni toliko onesnaženja, podpiraš javni prevoz in kolo... mi se gremo obratno, kot da smo retardirani... in že naslednja poročila bomo poslušali, kako se bo delalo ponoči, kako se čaka na obvoznici zjutraj 1 uro... in kako se ljudje dušijo v onesnaženju...
Če hočeš podpirati to, stvar pustiš vsaj na miru oz. po zgledu Danske povsem odstraniš plačilo tega, kar je imelo na Danskem odlične rezultate, priporočam oddaje na Val202 na to temo...
Sedaj smo prišli pa dejansko do stanja, ko lahko, da boš plačal vlak manj, kot kolo oz. za to obstaja zelo velika verjetnost, sploh na krajših relacijah
In te podražitve dobivamo v času, ko imamo obupano netočne vlake, ki tudi če so točni, med relacijami vozijo počasi...
Gremo se neko trajnostno politiko, javni prevoz, zdravje, kolesa, dajemo celo subvencije za e-kolesa... in potem damo takole jasno sporočilo...
Cene vozovnic se bi naj dvignile tudi do 16%, kar je v času, ko imamo tako obupne povezave in zamude noro.
Tole kar si nalepil, da bodo cenejše karte nad 75km... to za veliko večino pride v poštev parkrat letno, še sploh... če greš s kolesom, pa dodaj še 6€
In če je bila prej cena 3€ za električno kolo, koliko je sedaj? Verjetno si niso upali dvigniti na 4,5€ po tem zgledu, kar niti ne bi bil presenečen.
In oni bi radi, da bi ljudje več uporabljali javni prevoz in se vozili s kolesi?

mtosev ::
Sem pred kratkim uporabljal železnice pa vlak je zamujal eno uro
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
Samael ::
Tole je tudi noro: dodatek za nakup vozovnice na vlaku, ki je doslej znašal pet evrov, pa se bo zvišal na 12 evrov
Saj ne, da večina ne kupi karto na vlaku, ampak če jo pa iz nekega razloga, recimo da hitiš na vlak, ker je zamujala trola ... je pa dodatek za to višji, kot sama karta za prevoz.
Saj ne, da večina ne kupi karto na vlaku, ampak če jo pa iz nekega razloga, recimo da hitiš na vlak, ker je zamujala trola ... je pa dodatek za to višji, kot sama karta za prevoz.
Samael != Samuel
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Samael ()
Grizzly ::
Problem z nakupom vozovnice na vlaku rešiš tako, da si na telefon naložiš aplikacijo Grem z vlakom. Ko pride kondukter do tebe, mu pokažeš, da si ravno sredi nakupa vozovnice in bo počakal kakšno minuto, da nakup zaključiš. Sem bil že večkrat v takšni situaciji, pa nisem imel nobenih problemov.
Večji problem je, da se naša politika napačno loteva reševanja problema železnic. Zdaj se aktivno dela na prenovi glavne železniške postaje v Ljubljani. Če pa malo postojiš pred postajo, bo prej kot slej do tebe pristopil klošar/narkoman in te prosil za kakšen evro. Dvakrat tako pristopijo do tebe in se naslednjič raje odpelješ z avtom. Drugi problem je, da je včasih vlak treba čakati tudi po 2 uri. Noben normalen ne bo čakal toliko časa, ampak se bo usedel v avto. Še večji problem je, ker ni nočnih vlakov. Recimo če grem zvečer ob 20:00 v Mariboru na vlak, bom v Ljubljani okoli 22:00 ure. Potem pa več nimam nobenega vlaka, ki bi me pripeljal do Novega mesta. Ta problem je še toliko večji med vikendi, ko je vlakov na splošno manj. Po nekaj tednih dela imaš končno prost vikend in z veseljem bi skočil kam na izlet, a kaj ko je načrtovanje poti z vlakom cela znanost. Problem, ki se ne omenja, je tudi ogromna birokracija... od načrtovanja prenove železniške proge do njenega odprtja traja tudi več kot 10 let, kar je nesprejemljivo.
Slovenske železnice ne bodo uvedle več vlakov, dokler tega ne potrdijo odločevalci (vlada). Ampak ker se bojijo, da bi vlaki vozili prazni (kar bi sprožilo dodatno kritiko), se glede tega ničesar ne naredi. Tako ostajamo pri miselnosti, da so vlaki za dijake, študente in upokojence in z avti rinemo na ceste. Zastojev na cesti pa smo že toliko navajeni, da niti kritika ne pomaga. Namesto ukrepanja se najdejo izgovori v stilu: Naše ceste so preozke. Slovenci se pač radi vozimo. Medtem pa sosednje države vlagajo v železnice in opažajo, da sistem deluje.
Večji problem je, da se naša politika napačno loteva reševanja problema železnic. Zdaj se aktivno dela na prenovi glavne železniške postaje v Ljubljani. Če pa malo postojiš pred postajo, bo prej kot slej do tebe pristopil klošar/narkoman in te prosil za kakšen evro. Dvakrat tako pristopijo do tebe in se naslednjič raje odpelješ z avtom. Drugi problem je, da je včasih vlak treba čakati tudi po 2 uri. Noben normalen ne bo čakal toliko časa, ampak se bo usedel v avto. Še večji problem je, ker ni nočnih vlakov. Recimo če grem zvečer ob 20:00 v Mariboru na vlak, bom v Ljubljani okoli 22:00 ure. Potem pa več nimam nobenega vlaka, ki bi me pripeljal do Novega mesta. Ta problem je še toliko večji med vikendi, ko je vlakov na splošno manj. Po nekaj tednih dela imaš končno prost vikend in z veseljem bi skočil kam na izlet, a kaj ko je načrtovanje poti z vlakom cela znanost. Problem, ki se ne omenja, je tudi ogromna birokracija... od načrtovanja prenove železniške proge do njenega odprtja traja tudi več kot 10 let, kar je nesprejemljivo.
Slovenske železnice ne bodo uvedle več vlakov, dokler tega ne potrdijo odločevalci (vlada). Ampak ker se bojijo, da bi vlaki vozili prazni (kar bi sprožilo dodatno kritiko), se glede tega ničesar ne naredi. Tako ostajamo pri miselnosti, da so vlaki za dijake, študente in upokojence in z avti rinemo na ceste. Zastojev na cesti pa smo že toliko navajeni, da niti kritika ne pomaga. Namesto ukrepanja se najdejo izgovori v stilu: Naše ceste so preozke. Slovenci se pač radi vozimo. Medtem pa sosednje države vlagajo v železnice in opažajo, da sistem deluje.
Kockar ::
Vsa sredstva ki so jih potrošili za nove železniške postaje, nove garniture ipd, bi moral it v pohitritve prog in izgradnjo drugega tira - vsaj v okolici ljubljane kjer je največ dnevnih migrantov, bi bilo takoj manj zamud. Ker tole zdaj je čista balkanska mentaliteta - na zunaj kič, v resnici pa revščina.
starfotr ::
Medtem ko razvite države, recimo Danska
Daj vprašaj se zakaj so tako zelo razviti.
In še koliko davka odvajajo.
In ali državljani odvajajo davek z veseljem ali pa bi ga radi utajili pri vsaki zadevi, kot je kepica sladoleda ali pa zidar ali pa najemnina.
feryz ::
Popolnoma nepovezano. Koliko davka se pobira in kaj za to dobiš.
Pri nas smo pri vrhu in vse razpada.
Ampak ja, rešitev je več davkov, prav imaš.
Pri nas smo pri vrhu in vse razpada.
Ampak ja, rešitev je več davkov, prav imaš.
Povprečje v OECD je 34,1 %. Mi imamo 38,3; Danska pa 45,2 % od BDP.
Povsem primerljivi smo s sosednjimi državami. Lahko si pogledaš tudi ostale države.
In pač nehaš lagat ter nabijat, kako so pri nas visoke davčne obremenitve in kako je pri nas razmerje plačanih davkov in storitev, ki jih pri nas dobiš v zameno za plačane davke slabo. Ni slabo, lahko bi bilo bolje. Ampak tudi na Danskem ali {vstavi poljubno državo} bi lahko to razmerje bilo boljše, če smo pošteni.
Dejstvo je, da v Sloveniji je bila železnica dolgo časa na stranskem tiru (kako ironično). Če želimo izboljšanje, bo treba vlagat zelo veliko denarja zelo dolgo časa, da bomo naredili preboj, tako v infrastrukturo kot v samega prevoznika. Denar mora od nekje prit. Razen, če ne pride. Potem pa pač dobiš tisto, kar pač je. Vzemi ali pusti. Ali se odseli.
Povsem primerljivi smo s sosednjimi državami. Lahko si pogledaš tudi ostale države.
In pač nehaš lagat ter nabijat, kako so pri nas visoke davčne obremenitve in kako je pri nas razmerje plačanih davkov in storitev, ki jih pri nas dobiš v zameno za plačane davke slabo. Ni slabo, lahko bi bilo bolje. Ampak tudi na Danskem ali {vstavi poljubno državo} bi lahko to razmerje bilo boljše, če smo pošteni.
Dejstvo je, da v Sloveniji je bila železnica dolgo časa na stranskem tiru (kako ironično). Če želimo izboljšanje, bo treba vlagat zelo veliko denarja zelo dolgo časa, da bomo naredili preboj, tako v infrastrukturo kot v samega prevoznika. Denar mora od nekje prit. Razen, če ne pride. Potem pa pač dobiš tisto, kar pač je. Vzemi ali pusti. Ali se odseli.
Odseli!? Zakaj bi se jaz odselil? Meni gre odlično.
Stanje je tako, kot je, ker železnice (in tudi ostali) pokradejo skoraj ves denar, namesto da bi ga vlagali.
Tako je bilo in tako bo za vekomaj. Ne glede na to, koliko denarja zabrišeš noter.
Ti se pa kar slepi, da je davkov premalo.
In da je več davkov rešitev.
Stanje je tako, kot je, ker železnice (in tudi ostali) pokradejo skoraj ves denar, namesto da bi ga vlagali.
Tako je bilo in tako bo za vekomaj. Ne glede na to, koliko denarja zabrišeš noter.
Ti se pa kar slepi, da je davkov premalo.
In da je več davkov rešitev.
Se strinjam.
Jaz moram izplačati plače iz 0 prejetih davkov.
In ogromno plačanih.
A una hovnička ali karkoli že je, je še zaposlena na železici? Kot ultra turbo strokovnjak, z veliko plačo?
Jaz moram izplačati plače iz 0 prejetih davkov.
In ogromno plačanih.
A una hovnička ali karkoli že je, je še zaposlena na železici? Kot ultra turbo strokovnjak, z veliko plačo?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()
@Samael, točno tako... ali pa ko naprimer greš v LJ na vlak in ker se pač gradi železniška proga in je vse skupaj eno ograjeno gradbišče z nekimi koridorji... pa ti vlak, ki je točen odpelje pred nosom, ker ti 2 min prej povedo, da vlak ne pride iz tira 6, ampak iz tira 95... je pa seveda še ena skrajnost, kot komaj prideš do vlaka in ti pove, da ima 55 min zamude, to je toliko, da pride že vlak, ki je bil predviden naslednjo uro in potem se spet odmikajo eden drugemu in moraš v real timu tekat okrog po paronih, za katere sploh nisi vedel da obstajajo... pa je seveda bilo obupno že tudi v času, ko se ni gradila nova postaja... še ena skrajnost je, da je zadnji vlak tako zgodaj, da po koncertu z vlakom ne prideš več domov, isto velja za ljudi, ki imajo popoldansko izmeno v službi... izjemoma sedaj, kakšne 2-3 mesece, ko je nek kopalni vlak. Če ne bi bilo prodaje vstopnic, bi seveda lahko brez kazni plačal na vlaku, ampak je bila ena gospa v nekem kontejnerju, ki še danes ne vem kje, ki je prodajala karte... jaz to sicer naredim preko appa oz. kartomata, ampak starjši vemo... isto tujci last minute...
@Grizzly, se mi zdi, da je to kar precej odvisno dobre volje sprevodnika oz. kondukterja... ja pri nas se vse gradi preveč počasi, začenjši z birokracijo, ki je verjetno še največji problem... mene pijanci in klošarji recimo, da ne motijo tako, kot narkomani, ker tisti so bolj tečni, tudi kradejo in kinkajo tem celi prbiti... ko že ravno vlečem vzporednice s tujino, če dam tudi tu za primer skandinavske države, pa rezne Belgije, Nizozemske, Anglije in podobno... po večini moraš imeti karto, da sploh prideš na železniško postajo, da ti potem sploh odpre tisti turnstile, se opravičujem izrazu, ne vem kako se slovensko reče... in se avtomatsko rešiš tečnob, velike večine kriminala, sploh razni metroji v večjih evropskih mestih in ne rabiš oglobit ljudi za 12€, kar niso kupili karte... ko smo že ravno pri tem, pri nas menda uvajajo neke preglede vstopnic na izhodiščnih/začetnih postajah in sicer analogno, torej ti bo nekdo utrujal, preden prideš na vlak
Problem pri nas je tudi to, da so Slovenske železnice državno podjetje in večina dela toliko, kolikor je treba in nič več... v tujini imaš ogromno "zasebnih podjetij" in ponudnikov, ki se seveda trudijo v vseh aspektih izboljšati storitev, med njimi je tudi konkurenca... pri tem pa mnogokrat dobimo velik razpon cen, saj cena vozovnice varira, glede na to, kdaj si karto kupil, za kateri termin in od katerega ponudnika... tako seveda vsi karte kupujejo prej in se izognijo še enkrat več številnim težavam, gužvi, slabi volji, stroškom, ki ga prinese ta naš na poln analogni sistem... in imaš prav glede cest/avtov... mi imamo nek debilen mindset, da moraš imeti avto, še bolje kar dva, kot pa da bi koristil javni prevoz... pri nas je to nek statusni simbol in mnogo je takšnih, ki ima doma shithole, samo da navzven izgleda lepo shiny avto, ki je vezan na hipotekarni kredit ali kaj podobnega. Balkanska logika je kot pri gipsyjih, najprej zlata verižica in avto, potem pa dalje... potem pa greš na sever in vidiš, da je mnogokrat tako, da se ljudje ne postavljajo z avti, vsaj ne tako kot pri nas in jim to ni tako pomembno, predvsem pa vidiš ljudi, še posebej v mestih, ki nimajo avtov in to direktorji, ki imajo plače višje od vseh naših seljaških wannabe frajerjev z avtom, ki si ga komaj privoščijo... takšen mindset seveda prinaša gužve na cestah, v mestih, na obvoznicah, onesnaženje in manj gibanja ljudi... ko potegneš črto, je to za državo mnogo večji strošek, kot karkoli o čemer govorimo... v tujini je mnogokrat tako, da če ne rabiš nujno avta, potem ga nimaš... recimo pri nas v Ljubljani bi vsak imel avto, pojdite v ta razvita mesta po svetu pa povprašajte ljudi, koliko jih ima avte in s ponosom ti povedo, da je seveda življenje lažje, preprostejše, cenejše in manj stresno, če uporabljaš javni prevoz... je pa res, da moraš za zato urediti železnice, javni prevoz, kolesarske poti, zapreti mestna jedra za avte in tako naprej... ampak mi še dolgo ne bomo tu. Bomo raje dražili storitve Slovenskih železnic in recimo kolesarje, da bo še manj uporabljalo javni prevoz, boli njih, saj je državna firma...
@starfotr, ti kar iz glave lahko povem, pri nas je splošni davek 22%, pri Norveški, Danski in Švedski je 25%, finci pa imajo za 0,5% višji. Sicer se strinjam s tabo in tudi meni gre na živce ta balkanski mindset, kako z najmanj trudi, čim bolj nategnit ljudi, stranke... korupcija povsod... se dejansko v celoti strinjam... kar pa kot je že omenil @fenryz nima prav veliko veze z debato v tej temi... če spomnim, govorimo o tem, kako so Slovenske železnice podražile nekatere storitve do te mere, da je vse skupaj že smešno in to v času, ko so zamude in čas trajanja potovanja med relacijami med daljšimi v Evropi.
@Grizzly, se mi zdi, da je to kar precej odvisno dobre volje sprevodnika oz. kondukterja... ja pri nas se vse gradi preveč počasi, začenjši z birokracijo, ki je verjetno še največji problem... mene pijanci in klošarji recimo, da ne motijo tako, kot narkomani, ker tisti so bolj tečni, tudi kradejo in kinkajo tem celi prbiti... ko že ravno vlečem vzporednice s tujino, če dam tudi tu za primer skandinavske države, pa rezne Belgije, Nizozemske, Anglije in podobno... po večini moraš imeti karto, da sploh prideš na železniško postajo, da ti potem sploh odpre tisti turnstile, se opravičujem izrazu, ne vem kako se slovensko reče... in se avtomatsko rešiš tečnob, velike večine kriminala, sploh razni metroji v večjih evropskih mestih in ne rabiš oglobit ljudi za 12€, kar niso kupili karte... ko smo že ravno pri tem, pri nas menda uvajajo neke preglede vstopnic na izhodiščnih/začetnih postajah in sicer analogno, torej ti bo nekdo utrujal, preden prideš na vlak
@starfotr, ti kar iz glave lahko povem, pri nas je splošni davek 22%, pri Norveški, Danski in Švedski je 25%, finci pa imajo za 0,5% višji. Sicer se strinjam s tabo in tudi meni gre na živce ta balkanski mindset, kako z najmanj trudi, čim bolj nategnit ljudi, stranke... korupcija povsod... se dejansko v celoti strinjam... kar pa kot je že omenil @fenryz nima prav veliko veze z debato v tej temi... če spomnim, govorimo o tem, kako so Slovenske železnice podražile nekatere storitve do te mere, da je vse skupaj že smešno in to v času, ko so zamude in čas trajanja potovanja med relacijami med daljšimi v Evropi.

Kretencr ::
Problem z nakupom vozovnice na vlaku rešiš tako, da si na telefon naložiš aplikacijo Grem z vlakom. Ko pride kondukter do tebe, mu pokažeš, da si ravno sredi nakupa vozovnice in bo počakal kakšno minuto, da nakup zaključiš. Sem bil že večkrat v takšni situaciji, pa nisem imel nobenih problemov.
Pol poti itak ni signala.. Vlaki ob konicah nabito polni poleg zamud non stop tale podražitev je norost.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kretencr ()
Itak jaz nimam nič z železnico in nikoli ne bom imel nič, le posredno jo moram plačevati.
Imajo pa mulci.
V soboto me kliče tamala, da je zamudila bus in gre na vlak. Naj jo poberem. 5 minut stran, ni problema. Tik tak bo.
Vlak naj bi prišel 23:36, tam sem bil 23:30, če bi slučajno prej prišel. Aha.
Piše zamuda 9 minut. Ok, ni problema.
Prišel je 23:48, točen kot švicarska ure. Se naloživa v avto, obrneva, rampa bi morala biti gor, ker je vlak že šel, ampak ni bila.
Torej čakava. In čakava. In čakava. In čakava 12 minut, da se privleče en tovorni vlakec mimo, s par cisternami.
Skratka, pobrati nekoga na postaji je, namesto par minutni, 30 in več minutni projekt pri slovenskih železnicah. Sredi noči, ko je vse na pol mrtvo.
Imajo pa mulci.
V soboto me kliče tamala, da je zamudila bus in gre na vlak. Naj jo poberem. 5 minut stran, ni problema. Tik tak bo.
Prišel je 23:48, točen kot švicarska ure. Se naloživa v avto, obrneva, rampa bi morala biti gor, ker je vlak že šel, ampak ni bila.
Torej čakava. In čakava. In čakava. In čakava 12 minut, da se privleče en tovorni vlakec mimo, s par cisternami.
Skratka, pobrati nekoga na postaji je, namesto par minutni, 30 in več minutni projekt pri slovenskih železnicah. Sredi noči, ko je vse na pol mrtvo.
@feryz, tudi jaz na srečo ne... si sploh ne predstavljam, da bi za commuting, torej vožnjo v službo uporabljal Slovenske železnice... pa to ti da delodajalec še odpoved, ko zamudiš 1783x. Da bi poleg službe, dal še recimo 1 uro za prevoz in še povprečno kakšnih 30min za zamude na dan... pa vežda se mi odpelje... bogi tisti, ki morajo vsak dan na vlak...
In ker vlaki ne opravljajo svoje dejavnosti, kot se temu spodobi, imamo seveda zabite avtoceste, obvoznice, mestna jedra, ni parkingov, živčnost, onesnaženje, manj gibanja... in potem oni to storitev podražajo, še najbolj tiste, ki delajo državi največji uslugo, tole kolesarjem.
Generalni direktor Slovenskih železnic, t.j. Dušan Mes ima 16.887€ plače in se mu izplačuje tudi nagrada za uspešnost.
In ker vlaki ne opravljajo svoje dejavnosti, kot se temu spodobi, imamo seveda zabite avtoceste, obvoznice, mestna jedra, ni parkingov, živčnost, onesnaženje, manj gibanja... in potem oni to storitev podražajo, še najbolj tiste, ki delajo državi največji uslugo, tole kolesarjem.
Generalni direktor Slovenskih železnic, t.j. Dušan Mes ima 16.887€ plače in se mu izplačuje tudi nagrada za uspešnost.
Generalni direktor Slovenskih železnic, t.j. Dušan Mes ima 16.887€ plače in se mu izplačuje tudi nagrada za uspešnost.Do konca nesposoben, kradljiv in neodstranljiv.![]()
Takle mamo v Sloveniji.
A ste že slišali za spremembo štroma, recimo? Ultra upravičen strošek, ultra potreben strošek, ultra rentabilen strošek, bi se zelo hitro povrnil, ultra velike možnosti za krajo denarja ob tem in vendar se zadeva ne izvede.
Zakaj ne, vesta le mes in bog.
Ja res noro, to je direktna navezava na to, kar je @starfotr omenil... balkan, nesposobnost, korupcija, šalabajzersto, polovičarstvo... shithole! Jaz mislim, da na ravno ta balkanski pedigre loči od bolj razvitih držav... in toleranca ljudi, ki to gledamo in ne storimo nič oz. odločno premalo...
In ker mi ni dalo miru, sem prav poklical na Slovenske železnice... navadno kolo se je podražilo iz 1,5€ na 3€... medtem ko električna kolesa pa so ostala na 3€... pa da me kdo ne bo razumel napak, pustimo osebne preference in menenja, ampak za oboje je to predrago, je pa 3€ že takšna bolana cena/relacijo, da si niso verjetno več upali dvigniti za električna kolesa iz 3€ na kaj več...
In ker mi ni dalo miru, sem prav poklical na Slovenske železnice... navadno kolo se je podražilo iz 1,5€ na 3€... medtem ko električna kolesa pa so ostala na 3€... pa da me kdo ne bo razumel napak, pustimo osebne preference in menenja, ampak za oboje je to predrago, je pa 3€ že takšna bolana cena/relacijo, da si niso verjetno več upali dvigniti za električna kolesa iz 3€ na kaj več...
Infrastruktura je državna. Seveda ima SŽ tudi globoko prste v marmeladi s podjetjem SŽ Infrastruktura.
Itak jaz nimam nič z železnico in nikoli ne bom imel nič, le posredno jo moram plačevati.
Imajo pa mulci.
Rakek? Zamuda je verjetno zaradi počasnih voženj, nekaj delajo na barjanskem odseku proge. Tole: https://www.cbe.si/nadgradnja-zeleznisk...
Glede rampe pa ne vem, ko bodo prenavljali odsek proge Logatec - Postojna, bodo prestavili postajo, ampak mislim, da državni prostorski načrt še ni sprejet. Tole: https://www.gov.si/assets/ministrstva/M...
Ja res noro, to je direktna navezava na to, kar je @starfotr omenil... balkan, nesposobnost, korupcija, šalabajzersto, polovičarstvo... shithole! Jaz mislim, da na ravno ta balkanski pedigre loči od bolj razvitih držav... in toleranca ljudi, ki to gledamo in ne storimo nič oz. odločno premalo...
Dejstvo je, da točno to kar plačamo, to imamo in si zaslužimo. Nič več, nič manj.
Kraja se začne že doma. Če kradeš, tudi toleriraš krajo. Če piješ, tudi toleriraš pijančevanje in vožnjo v alkoholiziranem stanju.
Dečki, SŽ vam nastavlja ogledalo. Poglejte SŽ in videli boste sebe. Zadeve so enostavne in logične. Kar seješ, to žanješ.
Tisti, ki ne zmore plačat 3 eur za kolo ali plačat dražje vozovnice, naj gre pa s skirojem na vlak. Ali pa z rolerji. Lahko gre pa tudi z avtom, peš ali pa z letalom.
Generalni direktor Slovenskih železnic, t.j. Dušan Mes ima 16.887€ plače in se mu izplačuje tudi nagrada za uspešnost.Do konca nesposoben, kradljiv in neodstranljiv.![]()
Takle mamo v Sloveniji.
A ste že slišali za spremembo štroma, recimo? Ultra upravičen strošek, ultra potreben strošek, ultra rentabilen strošek, bi se zelo hitro povrnil, ultra velike možnosti za krajo denarja ob tem in vendar se zadeva ne izvede.
Smo slišali za spremembo štroma, pa nekako ni jasno, zakaj se to propagira in obenem laže, da nobena sosednja država nima istega sistema kot mi. Italija, halo?!?
pierch ::
BTW: Preko miljon na kilometer je ocenjen strošek menjave štroma. Koliko je pa cena vzdževanja proge na km?
IMHO mislim, da je precej bolj smiselno ta "miljon" vložit v vzdževanje kot pa v menjavo napetosti. Sicer pa navadnega uporabnika se to sploh ne tiče. Z menjavo štroma ne bo vlak nič hitrejši ali točnejši, s popravilom in nadgradnjo proge pa ja.
IMHO mislim, da je precej bolj smiselno ta "miljon" vložit v vzdževanje kot pa v menjavo napetosti. Sicer pa navadnega uporabnika se to sploh ne tiče. Z menjavo štroma ne bo vlak nič hitrejši ali točnejši, s popravilom in nadgradnjo proge pa ja.
Pierch
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: pierch ()

Bud_Bundy ::
Vsak redni potnik na vlaku pomeni manj težav na cesti, parkiriščih. Denar tukaj sploh ne bi smel biti problem, ker se v širšem pogledu zagotovo izplača.
Še ena podobna zadeva je košnja obcestja, kjer se špara in kosi največ 2x letno, razen mest. Dodatno košnjo bi lahko plačala turistična zveza, namesto reklam "(pre)zelena dežela"....
Še ena podobna zadeva je košnja obcestja, kjer se špara in kosi največ 2x letno, razen mest. Dodatno košnjo bi lahko plačala turistična zveza, namesto reklam "(pre)zelena dežela"....
Dejstvo je, da točno to kar plačamo, to imamo in si zaslužimo. Nič več, nič manj.
Kraja se začne že doma. Če kradeš, tudi toleriraš krajo. Če piješ, tudi toleriraš pijančevanje in vožnjo v alkoholiziranem stanju.
Dečki, SŽ vam nastavlja ogledalo. Poglejte SŽ in videli boste sebe. Zadeve so enostavne in logične. Kar seješ, to žanješ.
Tisti, ki ne zmore plačat 3 eur za kolo ali plačat dražje vozovnice, naj gre pa s skirojem na vlak. Ali pa z rolerji. Lahko gre pa tudi z avtom, peš ali pa z letalom.
Zdej pa si že res beden... sem se trudil nekaj normalno komunicirat s tabo, pa nabijaš ena in iste stvari, s katerimi sem ti že davno napisal, da se strinjam, da gre tudi meni ne bruhanje, ko gledam to balkansko korupcijo in šalabajzerstvo... in govorimo mogoče ravno zato, da ne bi stvar potihnila oz. pač na to opozarjamo in rečemo kakšno... ne vem kaj je tvoj point, da smo tiho in gledamo...
In kako debilen komentar je šele to, da kdor ne more plačat 3€ za kolo, naj gre s skirojem...
In kako debilen je šele komentar, da kdor nima 3€ za kolo na vlaku, naj gre z drugim prevozom... ker slabo bereš... prej je bila cena za cel dan 1,5€... zdej na eno relacijo 3€, kar lahko hitro prideš čez 10€ na dan samo za kolo, potem moraš seveda tudi sam plačati karto zase, ki se bodo tudi podražale... ne gre za to, kaj si lahko kdo privošči ali ne, gre za to, da ne podražaš čez noč storitve tako drastično, sploh takšne, ki ima ogromne zamude in dolge vožnje med relacijami.
Torej tvoje neumna logika gre takole... kdor nima za kruh, naj nabira regrat in to ob predpostavki, da prej podražaš kruh za 5x... torej če nimaš denarja, crkni doma na kavču... oz. po tvoji logiki, če nimaš 3€ za kolo na vlaku, se vozi z avtom, ki ga seveda dobiš zastonj... da ne omenjam, da si govoril tudi o letalu... včasih je res bolje, da se vprašaš, kaj hočeš povedat in če nimaš kaj za povedat, pač ne pišeš takšnih neumnosti kot ti...
sbawe64 ::
Alexius Heristalski je izjavil:
Generalni direktor Slovenskih železnic, t.j. Dušan Mes ima 16.887EUR plače in se mu izplačuje tudi nagrada za uspešnost.Do konca nesposoben, kradljiv in neodstranljiv.![]()
Takle mamo v Sloveniji.
Smo slišali za spremembo štroma, pa nekako ni jasno, zakaj se to propagira in obenem laže, da nobena sosednja država nima istega sistema kot mi. Italija, halo?!?
Tudi Nemci in Francozi imajo podobne težave, ice paris berlin
1 km pred mejo izklopi motorje in 'glajda' čez mejo, potem spet vklopi.
French railway electrification involves two main systems: 1,500 V DC and 25 kV AC, 50 Hz AC.
Railway electrification in France @ Wikipedia
Germany: 15 kV AC , 16.7 hertz (Hz)
15 kV AC railway electrification @ Wikipedia
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
Vsak redni potnik na vlaku pomeni manj težav na cesti, parkiriščih. Denar tukaj sploh ne bi smel biti problem, ker se v širšem pogledu zagotovo izplača.
Točno tako kot si napisal! Vsak potnik na vlaku je rešitev problema, ki ga imamo na avtocestah, cestah, parkingih, mestnih jedrih, onesnaženostjo, gužvo povsod in seveda tudi zdravjem ljudi, ki se kot krofi prevračajo iz kavča v avto in nazaj. Stimuliranje javnega prevoza in kolesarstva ima na vseh mogočih področjih zelo pozitivne učinke. Ampak mi se gremo obratno, obirat potnike in kolesarje, da jih gre ša manj na vlak, kot da ni dovolj že zamud in počasnih vlakov.
Jaz bi poleg košnje, ki ponekod prinaša tudi veliko več prometne varnosti tudi vizualno/turistično svoj učinek. Mene osebno še bolj moti nešeteto reklamnih panojev po celotni Sloveniji, ki kazijo našo prečudovito krajino... večina Slovenije je kot neka ciganija s temu panoji, jumboti, billboardi, ceradami... ogabnih barv, da seveda izstopajo, debilnih sporočil... marsikje pa seveda potem to sivi in se leta vlači, preden kdo, če sploh, odstrani...
Kot rečeno, pri nas smo ogromno vlagali v razvoj cestnega omrežja. Cesta vseeno prinaša hitrejše politične točke kakor pa železnica. Vsaki vladi je prioriteta, da se lahko s čim pohvali, ne pa da bi dolgoročno nekaj naredila za dobro države. Se pravi, če hočemo v nekem realnem času dohiteti razvite države in urediti železnice, bi bil postopek sledeč:
1. Potrebujemo zanesljiv organ, ki bo nadzoroval državna podjetja, jim gledal pod prste in preprečeval korupcijo. Stevanovič je to znal lepo razložiti.
2. Potrebujemo revizijo in čistko znotraj Slovenskih železnic.
3. Potrebujemo firmo, ki bo zadolžena za spremljanje stanja (kondicije) železniških prog, nadgradnje obstoječih prog in gradnje novih. Po domače povedano, potrebujemo DŽRS - Družba za Železnice v Republiki Sloveniji (tako kot imamo DARS).
4. Potrebujemo krajšo birokracijo - nasplošno, ne samo za potrebe železnice.
5. Potrebujemo natačno analizo, morda kakšne simulacije, kaj manjka kakšni progi in kaj je na njej treba spremeniti. Če smo kot država res premajhni, nam je rešitev, da se povežemo z drugimi državami in se uvedejo daljše (mednarodne) linije. Primer: Če iz Dolenjske ni dovolj potnikov, dajmo linijo podaljšati, saj se proga ne konča v Metliki, ampak se v Karlovcu priklopi na progo Zagreb - Rijeka. In ker tako v LJ kakor NM slišim veliko hrvaške govorice, vlak ne bi smel biti tako prazen.
6. Potrebujemo zanesljiv in uporaben železniški promet. To pomeni: Vlak vsakih 15-30 minut, vozni red se podaljša v pozne večerne ure oz. se postopoma uvede tudi nočni promet. Z uvedbo taktnega prometa zamuda ne sme presegati 5 minut, sicer se bo začelo dogajati, da bo en vlak dohitel drugega in bo treba paziti še na varnostno razdaljo, LOL.
7. Potrebujemo usklajenost mestnih in medmestnih avtobusov z železniškim prometom. Tudi kakšna mestna kolesa so dobrodošla, kjer jih še ni.
8. Šele zdaj pridejo na vrsto obnove in prenove železniških postaj. Od železniške postaje bi pričakoval, da ima urejeno čakalnico z blagajno in nekimi informacijami; sanitarije iz katerih ne smrdi, kot da tam nekaj crknilo in se počasi že razkraja; vsaj kakšen avtomat s pijačo ali kakšen postajni bar. Če tega ne zmorejo zagotoviti, potem to ni postaja, ampak postajališče.
Poleg vseh teh točk pa je potrebno še nekaj: Ukrepati bi morali začeti že danes. Jutri bo prepozno, ker nekje nekdo danes trdo dela in bo razliko z nami samo še povečal.
1. Potrebujemo zanesljiv organ, ki bo nadzoroval državna podjetja, jim gledal pod prste in preprečeval korupcijo. Stevanovič je to znal lepo razložiti.
3. Potrebujemo firmo, ki bo zadolžena za spremljanje stanja (kondicije) železniških prog, nadgradnje obstoječih prog in gradnje novih. Po domače povedano, potrebujemo DŽRS - Družba za Železnice v Republiki Sloveniji (tako kot imamo DARS).
4. Potrebujemo krajšo birokracijo - nasplošno, ne samo za potrebe železnice.
5. Potrebujemo natačno analizo, morda kakšne simulacije, kaj manjka kakšni progi in kaj je na njej treba spremeniti. Če smo kot država res premajhni, nam je rešitev, da se povežemo z drugimi državami in se uvedejo daljše (mednarodne) linije. Primer: Če iz Dolenjske ni dovolj potnikov, dajmo linijo podaljšati, saj se proga ne konča v Metliki, ampak se v Karlovcu priklopi na progo Zagreb - Rijeka. In ker tako v LJ kakor NM slišim veliko hrvaške govorice, vlak ne bi smel biti tako prazen.
6. Potrebujemo zanesljiv in uporaben železniški promet. To pomeni: Vlak vsakih 15-30 minut, vozni red se podaljša v pozne večerne ure oz. se postopoma uvede tudi nočni promet. Z uvedbo taktnega prometa zamuda ne sme presegati 5 minut, sicer se bo začelo dogajati, da bo en vlak dohitel drugega in bo treba paziti še na varnostno razdaljo, LOL.
7. Potrebujemo usklajenost mestnih in medmestnih avtobusov z železniškim prometom. Tudi kakšna mestna kolesa so dobrodošla, kjer jih še ni.
8. Šele zdaj pridejo na vrsto obnove in prenove železniških postaj. Od železniške postaje bi pričakoval, da ima urejeno čakalnico z blagajno in nekimi informacijami; sanitarije iz katerih ne smrdi, kot da tam nekaj crknilo in se počasi že razkraja; vsaj kakšen avtomat s pijačo ali kakšen postajni bar. Če tega ne zmorejo zagotoviti, potem to ni postaja, ampak postajališče.
Poleg vseh teh točk pa je potrebno še nekaj: Ukrepati bi morali začeti že danes. Jutri bo prepozno, ker nekje nekdo danes trdo dela in bo razliko z nami samo še povečal.

krepelce ::
Ja, Stevanovič je znal lepo naložit, zdaj bo pa samo še kradel. In ne rabimo zanesljivega organa, če imamo pa zanesljive in poštene politike, ki so
pridobljeni iz istega kadrovskega bazena, kot bi bili zaposleni na "zanesljivem organu". Ergo, neumnost, kje pa so te pošteni slovenski državljani,
sposobni in nekorumpirani, zanesljivi, da pridejo in rešijo korupcijo, zakaj ne pridejo, zakaj se ne pojavijo. Mogoče jih pa samo ni.
Ki jo bodo delali enaki poštenjaki, kot so politiki in zaposleni "organa".
A, še eno entiteto polno poštenih slovencev, ki bodo delali za naše dobro in se ne bodo primarno samo okoristili.
Ne da se mi več, na praktično vse točke ti lahko enako odgovorim. Pozabi. V pokvarjeni državi, polni pokvarjenih državljanov, to ni izvedljivo.
Saj vidiš, kako se je veliki nadpoštenjak Stevanovič, naslednji moment, ko se je lahko okoristil, to tudi storil.
ENSO will fuck you up... 1877, here we come.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: krepelce ()
Stevanovič
Tu sem nehal brati.
Skratka, glede na to da smo avtocentristična družba (parkirišča so naša), nad cenami vlakov se pritožujemo, potem je edino smiselno da celo državo prekrijemo z asfaltom in to čim prej.
Mimogrede, tudi druge zadeve kot so urejeni pogoji za življenje, med kar spada stabilno poslovno okolje, zdravstvo, čisto okolje, sodstvo, izobraževanje, urejen javni promet itd. tudi prispevajo k vsesplošnemu zadovoljstvu in povišujejo kakovost bivanja ter višajo dodano vrednost in poskrbijo za bolj zdravo družbo. Pa ščijemo proti vetru na vseh naštetih področjih, kot to isto delamo tudi pri železnicah.
2 Mrd EUR+ korupcije se mora nekje poznat. Veliko tega denarja gre tudi skozi ustrezne projekte in kadre določene politične struje, ki vlada na SŽ.
Če delamo nekaj narobe, potem ne pričakovat da bo kar naenkrat prav oziroma drugače. Zadeve se z leti še poglabljajo oziroma gredo v neko smer, kar je vidno.
Na koncu se gre za poslovno odločitev SŽ. In tudi poslovno odločitev kupcev vozovnic ali dodatkov za kolo, ki bodo ali pa ne bodo kupili storitve.
Ne da se mi več, na praktično vse točke ti lahko enako odgovorim. Pozabi. V pokvarjeni državi, polni pokvarjenih državljanov, to ni izvedljivo.
Res je, v pokvarjeni državi to ne gre. Zato pa pravim, da je treba najprej očistiti korupcijo. Glede na stopnjo korupcije smo kar visoko na lestvici, torej imamo možnosti za izboljšave. Pravim samo, da je Stevo to lepo povedal. To ne pomeni, da je zato moj favorit. Kaj bo naredil, je druga stvar.
EU_zamašek- ::
Ti Stadlerji so popolnoma neprimerni za prevoz koles - premalo mest na kompozicijo, sedeži pod kolesi, strgani ježki za pritrditev.
Zadnji prevoz s kolesem sem opravil dva tedna nazaj, verjetno se tega ne bom posluževal več.
Za kolesa so dvignili cene tudi zato, da bi se ljudje tega izogibali.
Sicer bi SŽ najraje videle, da bi se tudi ljudje izogibali vožnji z vlakom.
Zadnji prevoz s kolesem sem opravil dva tedna nazaj, verjetno se tega ne bom posluževal več.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: EU_zamašek- ()

EU_zamašek- je izjavil:
Ti Stadlerji so popolnoma neprimerni za prevoz koles - premalo mest na kompozicijo, sedeži pod kolesi, strgani ježki za pritrditev.
In ne samo to opažam veliko starejših, ki gredo na izlet s kolesom, zaposleni bi jim lahko pomagali privezat kolesa (večinoma se vsedejo na rit v VIP prostor in nič od nič, še kart se jim ne da pregledovat) pravilno ne pa da se s tem ubadajo sami medtem ko vlak spelje in se napol pobijejo. Kolesa sem tudi že večkrat videl kako se prevračajo in če bi bil tam otrok bog ne daj da pade 30 kilsko električno kolo..
Zgodovina sprememb…
Točno tako, plačalo se bo 3€ za kolo na eno relacijo... pomoči od kondukterja seveda ni... prostora za kolesa velikokrat tudi ne, da ne omenjam kako neprimeren je ta način ko postaviš kolo pokoncu ob dejstvo, da je pol tistih paskov pokvarjenih oz. načetih.
Jaz sicer ne bi imel težav s tem, da pokonci postavim 30kg električno kolo, če pa se zalomi, pa kot ste rekli, če je spodaj nek potnik, še posebej otrok, po mojem te vožnje v vlakom ne preživi. Me zanima, kdo bi v tem primeru odgovarjal, če bi se to zgodilo?!
Kako električno kolo obesijo po konci starejši ljudje, mlajši, ženske pa ne vem... je pa električnih koles med starejšimi seveda vsak dan več, sploh sedaj, ko so subvencionirana, ker je za mnoge to še edini način, da se lahko vozijo oz. gredo kam. Isto velja za bolne stvari in podobno.
Pri 30kg se sprašujem, kako je še sploh dobro za kolo, da ga s težo obesiš pokonci in potem, ko ga pri tej teži še veselo zateguje ob ustavljanju in pospeševanju.
Jaz sicer ne bi imel težav s tem, da pokonci postavim 30kg električno kolo, če pa se zalomi, pa kot ste rekli, če je spodaj nek potnik, še posebej otrok, po mojem te vožnje v vlakom ne preživi. Me zanima, kdo bi v tem primeru odgovarjal, če bi se to zgodilo?!
Kako električno kolo obesijo po konci starejši ljudje, mlajši, ženske pa ne vem... je pa električnih koles med starejšimi seveda vsak dan več, sploh sedaj, ko so subvencionirana, ker je za mnoge to še edini način, da se lahko vozijo oz. gredo kam. Isto velja za bolne stvari in podobno.
Pri 30kg se sprašujem, kako je še sploh dobro za kolo, da ga s težo obesiš pokonci in potem, ko ga pri tej teži še veselo zateguje ob ustavljanju in pospeševanju.
enavlaka ::
Tudi, če mi plačajo, se z muzejskimi vlaki ne peljem
Sem se navozil dosti že v študentskih časih
Sem se navozil dosti že v študentskih časih
Saj ravno to je problem, vsi so/smo tako že obupali nad slabo storitvijo, da smo se kar sprijaznili... isto z našo politiko, korupcijo in ostalimi priteklinami, ki razžirajo našo družbo, državo in blaginjo.
A ne bi bilo bolje, da bi bilo manj gužve na cestah, avtocestah, parkingih, centrih mest, povsod... da bi bilo manj onesnaženja, smrtnih nesreč, živčnosti, stroškov... in navezadnje, da bi ljudje več gibali in razbremenili svoj stres, zdravje in konec koncev zdravstveni sistem.
Jaz bi si želel, da stvar deluje in bi jo z veseljem tudi koristil... včasih paše se samo usesti in je to to, med potjo pa magari meditiraš, poslušaš glasbo, podcast, bereš oz. lahko tudi delaš. To je v nekih državah, ki so bolj razvite od nas, normalno.
Je pa fino, da imajo upokojenci brezplačno in takoj vidiš starjše ljudi, kako potujejo po Sloveniji, se gibljejo, se družijo, pa četudi gredo samo na drugi konec Slovenije ne kepico sladoleda... teh ljudi je veliko, sploh v času, ko nas večina delovno aktivnih ni na vlaku. In lahko ste prepričani, da so ti ljudje bolj družabni, zdravi, zadovoljni in srečni... ne rečem, da moraš dati storitev brezplačno, pravim samo to, da če si stimulativen ima to odlične rezultate... na koncu če prav narediš stvar, kot recimo Danci, imaš kljub nižji ceni oz. brezplačnem kolesu, potem toliko več potnikov, da imaš dejansko večji income.
A ne bi bilo bolje, da bi bilo manj gužve na cestah, avtocestah, parkingih, centrih mest, povsod... da bi bilo manj onesnaženja, smrtnih nesreč, živčnosti, stroškov... in navezadnje, da bi ljudje več gibali in razbremenili svoj stres, zdravje in konec koncev zdravstveni sistem.
Jaz bi si želel, da stvar deluje in bi jo z veseljem tudi koristil... včasih paše se samo usesti in je to to, med potjo pa magari meditiraš, poslušaš glasbo, podcast, bereš oz. lahko tudi delaš. To je v nekih državah, ki so bolj razvite od nas, normalno.
Je pa fino, da imajo upokojenci brezplačno in takoj vidiš starjše ljudi, kako potujejo po Sloveniji, se gibljejo, se družijo, pa četudi gredo samo na drugi konec Slovenije ne kepico sladoleda... teh ljudi je veliko, sploh v času, ko nas večina delovno aktivnih ni na vlaku. In lahko ste prepričani, da so ti ljudje bolj družabni, zdravi, zadovoljni in srečni... ne rečem, da moraš dati storitev brezplačno, pravim samo to, da če si stimulativen ima to odlične rezultate... na koncu če prav narediš stvar, kot recimo Danci, imaš kljub nižji ceni oz. brezplačnem kolesu, potem toliko več potnikov, da imaš dejansko večji income.

Sem prevozil celo Nemčijo z vlakom in za DB velja kakor pravijo nemci, da je v kurcu, če primerjam to s SŽ je to vesolje, 300kmh naročiš kavico prek aplikacije in ti jo postrežejo. V cca 2k km nisem imel več kot 10min zamud skupno(okoli 10 presedanj) večji problem je bilo najti pravi peron :D, ker tam jih je pa dobesedno 150 in vse teče kot po maslu, tule pa 1 tira ne znajo uredit. Sramota.
Nek tujec ki potuje 5h čez Slovenijo si niti vode ne more kupit na vlaku, zamislite se malo, koliko profita bi imeli samo z uvedbo avtomatov.. Nimaš nič lahko crkneš od žeje, jebe se njim v VIP scrollat po tik toku in gledat na uro.
Nek tujec ki potuje 5h čez Slovenijo si niti vode ne more kupit na vlaku, zamislite se malo, koliko profita bi imeli samo z uvedbo avtomatov.. Nimaš nič lahko crkneš od žeje, jebe se njim v VIP scrollat po tik toku in gledat na uro.
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Posodobitev železniškega prometa (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 31817 (23375) | Lonsarg |
| » | Modernizacija železniškega potniškega prometa (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 11927 (10327) | Conini |
| » | Spletna prodaja vozovnic za vlak leto dni pozneje (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 36090 (30587) | 111111111111 |
| » | SŽ omogočil nakup vozovnic po spletu (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 18293 (15990) | aborko |
| » | SŽ - 5 ur na vlaku od MB do KP? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 44343 (38416) | DuleKrtola |