Forum » Pomoč in nasveti » Server, ICS, ADSL,...
Server, ICS, ADSL,...
para! ::
Naročil sem ADSL in v pričakovanju priključka razmišljam o tem kako bi rešil par težav, za ketere menim, da se bodo pojavile, ko bom želel ADSL uporabljati tako, kot sem si zamislil.
In sicer imam takšne želje:
Na internet želim imeti priklopljena dva računalnika, brez tega, da je računalnik, na katerem je ADSL modem, vedno prižgan. Pri tem imam možnost uporabe lokalne mreže, switcha ali huba.
V kratkem imam namen namestiti podatkovni server na starejšem računalniku (P100, 16MB RAM). Ta server bi imel non-stop priklopljen na internet preko ADSLja, služil pa bi predvsem downloadu datotek. Zdaj ne vem, Windowsi zaradi starega hardware-a verjetno ne pridejo v poštev, zato sem razmišljal o Linuxu. S tem pa nimam izkušenj, zato me zanima kateri linux je primeren za starejše abake? Kako je s serverji na ADSLju? Kako bi to vplivalo na hitrost interneta na ostalih računalnikih? Ali je možno povezati Linux sistem z dvema Windows sistemoma (98, win2k) tako, da lahko Windows sistema nemoteno dostopata do interneta?
In sicer imam takšne želje:
Death before dishonor!
Gandalfar ::
prvo tocko smo ze obdelali tukaj.
Kar se pa drugega dela tice imas pa vec moznosti. Prva je, kakor si ze sam ugotovil Windows sistem. Kolega na taksni konfiguraciji uspesno poganja Win95 skupaj z Apachejem, Serv-U, FTP odjemalcem v ozadju, mIRC in verjetno se s cim. Racunalnik sicer ni v kaksnem blazno uporabnem stanju ampak itaq ne bos delal tam gor tako, da je vazno le to da dela.
(morda bi bilo za razmislit namesto tistih win95 o kaksnih windos NT4)
Druga moznost je pac linux. Izberes si neko distribucijo (osebno navijam za Debian Linux ampak to je cisto subjektivno mnenje, ki ga lahko mirno ignoriras) jo namestis na sistem in pac dela. Sicer ne bo kako zelo hitra bo ti pa prav tako vse uspesno delovalo ( httpd, ftpd, mail, .. ). Za povezavo racunalnikov pa potem ICS oz. pri linuxu je to masq modul (obstajajo na netu zelo dobro napisana pravila kako to usposobit).
Taksna konfiguracija ti popolnoma zadosca, ce si le malo potrpezljiv (sama konfiguracija se ti bo zavlekla, ce ne ves tocno kaj pocnes, ker zadeve ne bodo blazing fast .. a ko bo enkrat postavljeno..).
Pri linux sistemu je morda edina stvar na katero bos moral paziti - varnost. Ampak ce ti bo na zacektu nekdo (ki se spozna na to)pomagal postaviti firewall bos potem varen.
----
Osebno sem se odlocil za linux ampak to predvsem zato, ker mi omogoca oddaljeni dostop do mojih datotek in emailov in vsega. Pa tudi nekaj novega je za naucit se.
Svoje domace racunalnike bos verjetno v vsakem primeru povezoval v internet skozi tale tvoj fileserver. To je po svoje tudi pametna ideja saj bo potem se ena linija obrambe tvojega racunalnika pred zlobnim internetom.
S serverji na ADSLju ni problem. Prijavis se na kaksno (zastonjsko) no-ip storitev in potem ti nek programcek vedno sporoci tisti storitvi tvoj novi IP naslov. Potem lahko kolegom sporocis svoj naslov v smislu: nekoime.no-ip.com
ce te pa se kaj zanima pa kar vprasaj
Kar se pa drugega dela tice imas pa vec moznosti. Prva je, kakor si ze sam ugotovil Windows sistem. Kolega na taksni konfiguraciji uspesno poganja Win95 skupaj z Apachejem, Serv-U, FTP odjemalcem v ozadju, mIRC in verjetno se s cim. Racunalnik sicer ni v kaksnem blazno uporabnem stanju ampak itaq ne bos delal tam gor tako, da je vazno le to da dela.
(morda bi bilo za razmislit namesto tistih win95 o kaksnih windos NT4)
Druga moznost je pac linux. Izberes si neko distribucijo (osebno navijam za Debian Linux ampak to je cisto subjektivno mnenje, ki ga lahko mirno ignoriras) jo namestis na sistem in pac dela. Sicer ne bo kako zelo hitra bo ti pa prav tako vse uspesno delovalo ( httpd, ftpd, mail, .. ). Za povezavo racunalnikov pa potem ICS oz. pri linuxu je to masq modul (obstajajo na netu zelo dobro napisana pravila kako to usposobit).
Taksna konfiguracija ti popolnoma zadosca, ce si le malo potrpezljiv (sama konfiguracija se ti bo zavlekla, ce ne ves tocno kaj pocnes, ker zadeve ne bodo blazing fast .. a ko bo enkrat postavljeno..).
Pri linux sistemu je morda edina stvar na katero bos moral paziti - varnost. Ampak ce ti bo na zacektu nekdo (ki se spozna na to)pomagal postaviti firewall bos potem varen.
----
Osebno sem se odlocil za linux ampak to predvsem zato, ker mi omogoca oddaljeni dostop do mojih datotek in emailov in vsega. Pa tudi nekaj novega je za naucit se.
Svoje domace racunalnike bos verjetno v vsakem primeru povezoval v internet skozi tale tvoj fileserver. To je po svoje tudi pametna ideja saj bo potem se ena linija obrambe tvojega racunalnika pred zlobnim internetom.
S serverji na ADSLju ni problem. Prijavis se na kaksno (zastonjsko) no-ip storitev in potem ti nek programcek vedno sporoci tisti storitvi tvoj novi IP naslov. Potem lahko kolegom sporocis svoj naslov v smislu: nekoime.no-ip.com
ce te pa se kaj zanima pa kar vprasaj
Gandalfar, najlepša hvala za odgovor. Razmišljam o linuxu, a za začetek bi raje imel Windows sistem za server. Dokler se ne naučim linuxa na enem od stranskih računal. Omenil si Windows NT4. Kakšne so strojne zahteve tega operacijskega sistema? Bi delovalo na P100/16MB RAM sistemu?
Storitve za IP...verjetno misliš tiste servise kot so dns2go, kjer ni treba imeta stalnega IPja. Kaj pa, če bi želel gostovati na svojem serverju neko domeno. Recimo www.imedomene.com. Bi tu rabil stalni ip? Kako se dobi le-tega?
Hvala,
Lp,
Jazz
Storitve za IP...verjetno misliš tiste servise kot so dns2go, kjer ni treba imeta stalnega IPja. Kaj pa, če bi želel gostovati na svojem serverju neko domeno. Recimo www.imedomene.com. Bi tu rabil stalni ip? Kako se dobi le-tega?
Hvala,
Lp,
Jazz
Death before dishonor!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: para! ()
Pe še nekaj: ko bom postavljal mrežo bom moral uporabiti hub ali switch. V čem je razlika med enim in drugim?
Kot sem razumel iz posta, do katerega link si navedel, mi uporaba huba omogoča to, da sem lahko na internet priklopljen ne glede na to ali je računalnik z ADSL modemom prižgan. Ali se motim?
Če uporabim na vsakem PCju svoj PPPOE odjemalec, potem ne rabim ICSja? In sta računalnika na internetu popolnoma ločena, imata različne IPje? Torej nekako tako, kot da bi imel dve ADSL liniji, le da je hitrost enaka?
Kot sem razumel iz posta, do katerega link si navedel, mi uporaba huba omogoča to, da sem lahko na internet priklopljen ne glede na to ali je računalnik z ADSL modemom prižgan. Ali se motim?
Če uporabim na vsakem PCju svoj PPPOE odjemalec, potem ne rabim ICSja? In sta računalnika na internetu popolnoma ločena, imata različne IPje? Torej nekako tako, kot da bi imel dve ADSL liniji, le da je hitrost enaka?
Death before dishonor!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: para! ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Postavljanje strežnika (strani: 1 2 )Oddelek: Operacijski sistemi | 4988 (3937) | tx-z |
» | Server na ADSLOddelek: Omrežja in internet | 1258 (908) | paper |
» | Problem: Programski ruter! (oz. winXP in sharanje internet povezave)Oddelek: Programska oprema | 1849 (1511) | MUC |
» | SERVER za FULL DENARJAOddelek: Kaj kupiti | 2195 (1529) | Brane2 |
» | Linux serverOddelek: Pomoč in nasveti | 1271 (1130) | miranpozar |