» »

ADSL ?

ADSL ?

scenic ::

Sem tik pred podpisom pogodbe za pridobitev ADSL-a pa me zanima naslednje in sicer imava s sinom vsak svojo mašino in sedaj dostopava d neta kadar kdo hoče vsak s svojim uporabniškim imenom, kako je to pri ADSL-u in kaj je treba urediti in ali je to tudi zakomplicirano.

Hvala za pomoč.

Scenic

Gandalfar ::

Moznih resitev je vec. Glede na to da imas samo dva racunalnika se bom posvetil samo resitva za 2 rac.

1. Prvi racunalnik ima dve mrezni kartici, drugi eno. Z mreznim kablom povezes oba racunalnika. V prosto mrezno kartico prikljucis ADSL. Nakar uporabis ICS (interet connection sharing), ki pride zraven Win98SE, Win2k, XP.. Lahko uporabis tudi kaksen drug namenski software.

Slabosti: ICS racunlanik ti mora biti prizgan ce zeli drugi rac. na mrezo..

Cena: 3 x 2500 sit. (za 3 mrezne kartice)

2. Kupis hub/switch. Na hub prikljucis adsl. Prav tako gor prikljucis oba racunalnika.
a) ponovno postavis ICS
b) vsak laufa svoj PPPOE odjemalec. Imasta razlicne ipje in sta popolnoma locena na internetu. Se zmeraj pa sta omejena na skupnih 512/128k prenosa.

Prednosti: razsirljivost. Ce ti bo nekoc prisel se kdo z racunalnikom ga samo povezes na hub in pozenes ics in bo imel internet. Ze imas HUB za igrat igrce po lanu. Ce bos kdaj zelel postaviti streznik bos moral uporabiti to resitev (razen ce bos zakompoliciral sceno z veliko mreznimi karticami..)

Jaz uporabljam B primer. Pri cemer mi nek ICS skrbi, da imajo vsi racunalniki internet. Moj sam pa se direktno ven povezuje zato, ker potem nisi 'firewallan' in P2P programi boljse delujejo. V tvojem ICS primeru tudi ti ne bi bil firewallan. Ampak ce bi ti hostal ICS na svojem rac. potem ti sin verjetno ne bi bil zelo navdusen nad performanso P2P omrezij.

Prav tako ce ima vsak svoj PPPOE odjemalec potem je lahko samo 1 rac. prizgan.

Slabosti: b resitev lahko uporabljata samo dva. Za vec potem spet ICS.

Cena: ~10k za hub (~20k za switch) + 2x mrezna (2.5k)

3. Kupi si ADSL router. To je namenska skatlica kamor vklopis adsl na eni strani in mrezne kable tvojih racunalnikov na drugi strani. Prednost tega je da ti ni potrebno nicesar konfigurirati na racunalnikih. Enkrat nastavis skatlco in sluzila ti bo dolgo in zvesto. Imajo tudi dolocene zascite pred raznimi napadi iz interneta.

Prednosti: izredno preprosto za uporabit, intrnet ti bo delal. Ne bo se ti treba jebat z ICS.

Slabosti: pri cenejsih(home) modelih nimas _popolnega_ nadzora nad internetom. Ce zelis samo surfati, kdaj kaksno igrico prek interneta, irc ter kaksen P2P program pa bo zadeva lepo delala. Verjetno bodo P2P slabse delali ampak bodo delali. Podobno kot pri ICS. Ce se bos prvic srecal z 'broadband' povezavo in P2P programi bodo se predobro delovali.

Cena: okoli 30k za router in 2x mrezni kartici.

Aja povsod je se nekaj drobiza za mrezne kable.

Toliko zaenkrat. Ce ti nobena resitev ne ustreza ali pa imas se kaksna vprasanja pa .. don't hestitate to ask =)

scenic ::

Hvala za izčrpen odgovor, predvsem cenovno mi je všeč varianta B, ker že imava mrežo ne sicer fiksno a jo po potrebi potegneva.
Za začetek se mi zdi zadeva full komplicirana tako, da me je že mal minilo no ne preveč. Rabim predvsem to, da sva oba naenkrat lahko na netu tudi če si deliva linijo, sedaj na ISDN jaz ne morem recimo koristit 128 če je še on gor, bistvo je enostavnost dostopa in napeljave.
mal kompliciram pa vseeno ISDN NT imam po ene 8 m oddaljen od vsake ga kompa, tam bi dal tudi ADSL modem od tam pa po istih kablih tudi ADSL do kompov ali se to da?

Hvala še enkrat.

Scenic

Gandalfar ::

nisem cisto dobro razumel tvojega vprasanja ampak bom vseeno poskusil odgovoriti.

Kar se tice zapletenosti nastavitve ICS v winsih. Ni zapleteno, ce ze imas neko mrezo. Ce imas Win XP to zate opravi carovnik v Win2k pa das mrezn interface v skupno rabo. Par klikov in zadeva je narejena.

Kar se pa kablov tice. ADSL povezes z svojim racom s standardnim utp kablom. Ta je lahko dolg mislim da do nekje 100m.

scenic ::

Ja tako nekako, da mi ne bo treba vleč še enega kabla, bom pa moral napeljati stalni kabel za mrežo sedaj ga uporabljava po potrebi in imava še kako bi rekel na BNc vtikač.
če izvzamem finančno plat je najboljša rešitev ADSL router ali se ga da dobit kaj ceneje kje v tujini.
Pa še to a se potem oba konektava z maksimalno hitrostjo?

Hvala

ToniT ::

Povezavo si delita (skupaj je 512/128).
Priporočam vama hub, in potegnita utp mrežo, ker bosta morala v vsakem primeru bnc (koax) pretvoriti na UTP. (Hubi imajo običajno to že zraven).
V principu rabiš za Ethernet 4 žice, tako da pogojno lahko uporabiš obstoječe kable za ISDN.

gumby ::

Gandalfar: zakaj rabiš ICS pri drugi varianti (2 compa in hub)?

Gandalfar ::

t.g. saj sem napisal kot a) moznost. Ce imas ICS potem imas lahko tudi 5 kist das na tisti hub pa ti bo vse delalo. Neke vrste nalozba v prihodnost oz. morda se ti ne da jebat z pppoe odjemalcem na drugem rac.

gumby ::

aha, nesporazum...:8)

Matek ::

1. Sem tik pred podpisom pogodbe za pridobitev ADSL-a pa me zanima naslednje in sicer imava s sinom vsak svojo mašino in sedaj dostopava do neta kadar kdo hoče vsak s svojim uporabniškim imenom, kako je to pri ADSL-u in kaj je treba urediti in ali je to tudi zakomplicirano.

Zdaj bosta imela isti pass in username, verjetno si že ugotovil, samo povem ti.


2. Na Slo-Compu je en članek o tem sharanju ADSL povezave, sicer je tomi fajn razložu, pa vseeno, evo linka


3. Če se ti še vedno zdi prezakomplicirano, samo zateži tipu naj, ki pride montirat, naj porihta.

Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matek ()

_pobesneli_ ::

kje v racunalniku dobis ICS (interet connection sharing).mi lahko kdo prevede:8) :8)

Gandalfar ::

katera okna imas?

_pobesneli_ ::

win 98SE

McHusch ::

Nadzorna plošča / Dodaj/Odstrani programe / Windows Komponente / Internet / Skupna raba internetne povezave (ala ICS)

priblizno to, ze dolg nimam Win98:D

js ::

a z win98 (ne SE) se da to zrigtat?

McHusch ::

se da, sam mores uporabit kaksen program tretjega proizvajalca, a la WinRoute, WinGate ...

T_Rex ::

Tule bom postavil konkretna vprašanja, ker sem že vse prebral pa nekje piše tako, drugje drugače, nikakor pa ne potegnem ven stvari, ki me dejansko zanimajo... Torej:

1. Kakšen kabel je pri klasični povezavi ADSL modem na 1 mrežno karto (ki je priložen) cross ali straight?

2. Če vzamem v roke kabel, kako na pogled ugotovim ali je cross ali navaden?

3. Dal bom switch in gor 2 Pc-ja in sicer za prenašanje podatkov sem in tja, špilanje igric, povezava obeh PCjev na internet. Kako pridejo kabli? Kje cross in kje straight?

Upam da sem dovolj konkretno postavil vprašanja. Hvala za odgovore.

Gandalfar ::

mislim, da ti bo tale clanek odgovoril na tvoja vprasanja..

T_Rex ::

OK hvala, ta članek mi je bil v veliko pomoč. Zadeva zdaj laufa, torej dva računala prek switcha sta lepo povezana med sabo in na internet, kamor lahko dostopata vsak zase. Ne vem še samo kako naj prepričam igrice (na primer Red Alert ali Need for Speee, da bi laufaleI, ampak to je že drugo poglavje)mam pa še samo vprašanje. Pri lastnostih Omrežja lahko izbiram med tremi opcijami in sicer pod Osnovna omrežna prijava:
1. Microsoftova družinska prijava
2.Odjemalec za omrežje Microsoft
3.Windows

Katera je prava?

Andy ::

Jaz sem se že skoraj odločil za router, vendar mi še ni vse čisto jasno.
Trenutno imam Adsl z 1mbitno hitrostjo. Ali bo ta hitrost (preko routerja) ista, v času, ko bom imel vzpostavljeno zvezo z internetom na samo enim računalniku?

Kako se pa porazdeli hitost prenosa podatkov, v primeru, ko bi oba računalnika DWNL z max. hitrostjo??

ali3n ::

Andy - hitrost se porazdeli "po principu močnejšega"! simple as that...
če hočeš delit linijo na pol, nastavi max. download v p2p programih na 60 KB/sec pa bo...
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Andy ::

Jaz bi rad imel tako urejeno, da bi v primeru, ko bi oba racunalnika downloadala z max. hitrostjo, da bi slo vsakemu po polovico hitrosti (in to brez dodatnega nastavljanja) in takoj, ko bi eden od racunalnikov ne potreboval taksnega downlouda (np. ko bi bil na Ircu), da bi preostala hitrost sla k drugemu.
Ali obstaja kaksna moznost, ki to omogoca????

hvala z odgovor ze v naprej!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Andy ()

Gandalfar ::

oba racunalnika morata biti povezana na isti router, ki mora znati traffic shaping

Najlazje bos to naredil ce bos imel linux router gor pa traffic shaping urihtan.

Obstajajo pa tudi hw routerji, ki to znajo a dvomim, da si pripravljen dati toliko denarja za to.

LevelOne ::

V zadnjem Monitorju (december 2002) lahko prebereš, da LevelOne ponuja cenovno ugodne in uporabniku prijazne ADSL/Cable routerje (Digital Data Communications, ki je generalni uvoznik LevelOne-a za SLO, je dobil celo Zlati Monitor), npr. FBR-1402TX

Takšen router ima zraven dostopa na ADSL še 4-portno stikalo (switch), kar pomeni, da lahko do 4 uporabnike z eno napravo povežete v mrežo, pa še do interneta lahko dostopajo. PRIPOROČAM!

cena: za razne ADSL/Cable routerje že od 17.693,00 + davkarija za cesarja ;)

mich ::

Kratko... a ma kaj veze ce imata racunalnika različen OS...in kaj od naštetih varijant ni tudi ta da preprosto lahko preklapljaš med dvema rač?

SkIDiver ::

No takole. Men pa ne dela mrežna z crossower povezavo. Imam pc ki je povezan v net in na njem bijejo win 2k. Drugi, ki pa se nazaja na koncu mrežnega kabla pa ima samo mrežno kartico in pa win XP. Tisti, ki žene win 2k pri mrežni kartici skoz utripa lučka active pri tistem z XP pa sam lučka ki označuje da je povezava 100 Mbit. Gre za UTP mrežni kartici. Kabel je 100% uštiman brezhibno. Sem ga probal z 3v baterijo in ledico in deluje lepo pravilno. Rad bi imel sharane diske obeh in pa internet povezavo, da bo lahko oni z XP-ji pršu do neta preko onega z win 2k. Zadeva mi nikako ne dela. Pognal sm čarovnika v XP in nič. Naredi do konca a zadeva ne dela. V win 2k sploh ne vem kaj naj nastavim še? Poskusu sem tudi z ročnim vpisom IP-jev a ne pomaga tudi to ne. Čist sem obupal nad zadevo.

Hvala za kakaršnokoli pomoč.

ali3n ::

SkIDiver - možni razlogi zakaj ne dela:
- na obeh računalnikih dodaj pod "Users" ime drugega računalnika, uredi pravice (guest, administrator,....)
- sheraj direktorije oz. diske
- prever pri protokolih če imaš naložena in vklopljena: Client for Microsoft Networks in File and Printer Sharing
- oba računalnika morta bit v isti delovni skupini (Workgroup)
- ip pravš da si pošlihtal, prever še subnet mask (mora bit enaka na obeh)

če se kdo še česa spomne, naj doda...
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

SkIDiver ::

Lahko mal razložiš zadevo pod prvo alinejo?

AnDr3j ::

Kaj pa če mam kablski net? Je možna uporaba huba? Slišal sem, da ne, ker je samo en IP. Hub sem sicer že kupil takrat, kasneje pa izvedel za to.

Je slučajno možno delit povezavo prek HUB-a ce imam kabl net?

LP

tsh2 ::

rad bi povezal 4 računalnike v ADSL internet in imam nekaj vprašanj:

- 1. je kabel od adsl modema do računalnika isti kot kabel za dialup, in isti konektorji?
- 2. če ni potem me zanima če je tale vezava možna (z mrežnimi karticami):


``````````_,,-'racunalnik`2```````````
````````''``````````'.````````````````
````racunalnik`3``````'```````````````
``````|```````````````raculnalnik`1```
``````|``````````````````|````````````
``````|``````````````````|````````````
``racunalnik`4``````````modem`````````
``````````````````````````````````````

namesto te (tako je sedaj povezano za dialup, razen da ima vsak računalnik svoj modem):


````````````````````````````````````````
`````````````````racunalnik`2```````````
```````````````````.````````````````````
``````racunalnik`3``\```````````````````
`````````````-..``````.``raculnalnik`1``
`````````````````-..```\````|```````````
`````````````````````-..`.``|```````````
````racunalnik`4........:.modem`````````
````````````````````````````````````````


da prisparam denar pri kupovanju kabla.

- 3. kateri router za okoli 10k?
- 4. modem za dialup se ne da uporabljati namesto mrežne kartice? ker bi moral kupiti mrežno kartica za vsak računalnik.
- 5. je pri adsl še kakšna nevarnost za dialerje?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tsh2 ()

gumby ::

1-ne, tule imas 8/8 mikrovtikace (modem uporablja 6/4)
2-je mozna, samo hudo zakomplicira stvari... raje uporabi topologijo na drugi sliki
3-pojma nimam, ne uporabljam routerja (poglej malo po ostalih temah)
4-ne, bos moral mrezne kupit
5-ne, adsl nima vec nic skupnega z telefonom (razen tega, da si delita isti kabel)

gkovac ::

no ker ti je gumby odgovoril na 4 od 5 vprašan j men preostane samo še en:

kateri router? LevelOne ali LinkSys za okoli 20.000 sit (lahko tudi manj) v službi uporabljam Planetov router XRT-401D in nimam z njim nobenih problemov, doma pa imam Belkin Wireless G router in imam probleme samo pri igranju večigralskih iger, drugače pa tudi ta (kar se tiče deljenja interneta) dela brezhibno.

planetov je bil pred kakim letom 12.000 sit, belkinov pa mislim da 21.000.
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

gumby ::

se nekaj: za povezavo adsl modema z racunalnikom bos rabil tudi drug kabel, telefonski ne bo dober (mogoce bo sicer delalo tudi z njim, ampak naceloma ne)
rabil bos utp/ftp/stp kabel kategorije 5 ali vec

Jan987 ::

sam neki: za 20k dobiš že čist uredu beliknov BREZŽIČNI router, za 10k pa navadnega žicnega tko da mal pretiravaš s cenami. Aja pa swichi so od 5k dalje

Jan987 ::

se opravičujem ker nisem gledov datumov zato je tako mogoče bilo tako takrat

tsh2 ::

hvala za dobre odgovore. danes mi je prišla vrnjena pogodba od voljatel, pol ure kasneje je pa še od telekoma prinesel modem, zdaj moram samo še povezati računalnike in upam da bo delalo:

ali veš v kateri trgovini prodajajo ta UTP kabel, 30 metrski? kabli morajo biti okoli teh dolžin: 30m+20m+20m+15m = 95 metrov kabla. bi se mogoče bolj splačalo iti na brezžično? raje bi tisto ki bi prišlo ceneje.
zakaj je BRANDREX verzija kabla tukaj 2x dražja: http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...

ker nameravam kupiti prenosni računalnik enkrat v prihodnost, da bi lahko uporabljal internet na njem, razmišljam da bi naredil takole: en wireless router in navadne mrežne kartice + kabli.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tsh2 ()

Jan987 ::

najbolj se ga splača kupit na metre pa unmu rečeš da ti naredi konektorček gor. Jest sem dal za 30m kabla + konektorji 3k v kranju (stavba kina storžič)

Gamez0r ::

DA NEBI NA SiOL-a ŠOU!!
www.t-2.net VDSL za manjšo ceno! pa še hitrejši je
WTF!

tsh2 ::

sem že na ADSL, za sedaj dela v redu. 1 teden je trajalo od tega ko sem poslal pogodbo do tega da ga lahko uporabljam, pri Voljatel.

BlazP ::

@SklDiver : Poglej v Internet Options v Control Panelu. Pri Connections imas gumb LAN Settings. Obkljukaj Use automatic configuration Script in vpisi IP address od une mrezne kartice v katero je xover kabl vkloplen(na win2k compu). Pa ce ne bo iz prve delal, probi se disable->enable mrezne kartice, da se mreza spet vzpostavi z novimi nastavitvami. Ce pa se to ne bo delal, se pa predam:D

EDIT: Aja! pozabu povedat. Zgornje nastavitve za Internet Options nastimi v Win XP.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BlazP ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Postavitev domacega omrezja in deljenje internet povezave (strani: 1 2 3 433 34 35 36 )

Oddelek: Omrežja in internet
1774548174 (365) Lonsarg
»

ADSL + 3 rac v omrezju, kako ?

Oddelek: Pomoč in nasveti
402387 (1858) klemen338
»

ADSL- dva kompa

Oddelek: Pomoč in nasveti
432445 (1869) Gandalfar
»

Domace omrezje

Oddelek: Pomoč in nasveti
151762 (1458) ToniT
»

ADSL - 2 racunalnika - mrezne kartice ???

Oddelek: Strojna oprema
111688 (1349) Tomi

Več podobnih tem