Forum » Znanost in tehnologija » Protokol
Protokol
Temo vidijo: vsi

Yosh ::
In theory, if the information and processes of the mind can be disassociated from the biological body, they are no longer tied to the individual limits and lifespan of that body. Furthermore, information within a brain could be partly or wholly copied or transferred to one or more other substrates
Iz linka mind uploadig; Torej če pravijo in theory, pomeni da obstaja matematična predstavitev, izračun in mehanizem za nekaj takega, ki pa se mora še eksoerimentalno preverit?
Ali je to mišljeno kot hipoteza; tako kot je na začetku stavka : Whole brain emulation or mind uploading (sometimes called mind transfer) is the hypothetical process of transferring or copying a conscious mind from a brain to a non-biological substrate by scanning and mapping a biological brain in detail and copying its state into a computer system or another computational device.
Jah, to pa nič kaj meni dosti ne pove.
Npr. tukaj pise tudi :
Whole brain emulation is considered by some scientists as a theoretical and futuristic but possible technology,[1] although mainstream research funders and scientific journals remain skeptical. Several contradictory predictions have been made about when a whole human brain can be emulated; some of the predicted dates have already passed. Substantial mainstream research and development are however being done in relevant areas including development of faster super computers, virtual reality, brain-computer interfaces, animal brain mapping and simulation, connectomics and information extraction from dynamically functioning brains
No prav, sej nekai morajo delati, nimam nič proti.
neuroscientists have stated that important functions performed by the mind, such as learning, memory, and consciousness, are due to purely physical and electrochemical processes in the brain and are governed by applicable laws
To vsi vemo, ampak to ne daje večjo verodostojnost tej HIPOTETIČNI možnosti uploadinga. To sam pove, to kar pove.
Kako to predstaviti oziroma mehanizem le tega, pa je bolj kompleksen, zato vejretno tudi opravičljiv skepticizm s strani mainstream znanstvenikov.
Eminent computer scientists and neuroscientists have predicted that computers will be capable of thought and even attain consciousness, including Koch and Tononi,[5] Douglas Hofstadter,[6] Jeff Hawkins,[6] Marvin Minsky,[7] Randal A. Koene,[8] and Rodolfo Llinas.[9]
Such a machine intelligence capability might provide a computational substrate necessary for uploading.
Te predikcije so podalgi česa? Hipoteze ali teorije; matemtično narejenega modela, ki se eksperimentalo potrjuje?
pa tudi :
In 2004, Henry Markram, lead researcher of the "Blue Brain Project", has stated that "it is not [their] goal to build an intelligent neural network", based solely on the computational demands such a project would have.[16]
It will be very difficult because, in the brain, every molecule is a powerful computer and we would need to simulate the structure and function of trillions upon trillions of molecules as well as all the rules that govern how they interact. You would literally need computers that are trillions of times bigger and faster than anything existing today.[17]
Five years later, after successful simulation of part of a rat brain, the same scientist was much more bold and optimistic. In 2009, when he was director of the Blue Brain Project, he claimed that
A detailed, functional artificial human brain can be built within the next 10 years
Torej, pocakajmo 10 let, pravi možakar. Pac jaz prediktiram, da bo 2029 leta udaril asteorid v zemljo, čeprav je verjetnost za kaj takega 1:250.000. Počakajmo 16 let.
Pač te napovedi to tak tak, sej se razume ane.
aja tule na primeru C.elegans je rečeno ;:
However, we still lack understanding of how the neurons and the connections between them generate the surprisingly complex range of behaviors that are observed in this relatively simple organism.[27][28]
Blue Brain is a project, launched in May 2005 by IBM and the Swiss Federal Institute of Technology in Lausanne, with the aim to create a computer simulation of a mammalian cortical column, down to the molecular level.[31] The project uses a supercomputer based on IBM's Blue Gene design to simulate the electrical behavior of neurons based upon their synaptic connectivity and complement of intrinsic membrane currents. The initial goal of the project, completed in December 2006,[32] was the simulation of a rat neocortical column, which can be considered the smallest functional unit of the neocortex (the part of the brain thought to be responsible for higher functions such as conscious thought), containing 10,000 neurons (and 108 synapses). Between 1995 and 2005, Henry Markram mapped the types of neurons and their connections in such a column. In November 2007,[33] the project reported the end of the first phase, delivering a data-driven process for creating, validating, and researching the neocortical column. The project seeks to eventually reveal aspects of human cognition and various psychiatric disorders caused by malfunctioning neurons, such as autism, and to understand how pharmacological agents affect network behavior.
2005? Pa kje je to, pa še nič od tega? Aja, čakaj še deset let, kaj pa je prej rekel, mogoč tudi 10 let, pa zdaj 2012 je rekel spet 10 let. in potem vsakih pet let rece 10 let.. al kako?
Bekenstein bound
The Bekenstein bound is an upper limit on information that can be contained within a given finite region of space which has a finite amount of energy or, conversely, the maximum amount of information required to perfectly describe a given physical system down to the quantum level.[34]
.... for an average human brain would be 2.58991?1042 bit and represents an upper bound on the information needed to perfectly recreate the average human brain down to the quantum level. This implies that the number of different states (?=2I) of the human brain (and of the mind if the physicalism is true) is at most 107.79640?1041.
However, as described above, many mind uploading advocates expect that quantum-level models and molecule-scale simulation of the neurons will not be needed, so the Bekenstein bound only represents a maximum upper limit. The hippocampus of a human adult brain has been estimated to store a limit of up to 2.5 petabyte of binary data equivalent.[35]
Aha, torej še neke omejitve so, ampak ja verjetno tale argument; many mind uploading advocates expect that quantum-level models and molecule-scale simulation of the neurons will not be needed, je verjetno dovolj dober ane? Heh.
Saladin, dajes neke linke, pa jih ne prebereš?
Svašta no.
Morda ti bodo morebitne tehnologij bolj jasne
Ker tebi so ane?
Share with others, your inner joy, goodness and beauty , and dont hurt them.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Yosh ()

Saladin ::
Ne, nič ni vezano na kloniranje, pač tkivni inziniring.
Tkivni inženiring ti tudi ne more prekopirati obstoječe osebnosti in spominov. Ko/če ti telo umre - umreš tudi ti kot posameznik. Verjetnost za smrt telesa pa je znatna - od fizičnih poškodb, bolezni, staranja,... pa do pomanjkanja resursov.
Ne le, da ne moreš biološko duplicirat nosilca tvoje zavesti (možgane) - tvoje unikatno telo z unnikatno zavestjo je hudo lokalizirano. En napačen korak, ena zamera, ena nesreča... pa je to telo nepovratno poškodovano (oz. pomembneje - je nepovratno poškodovana-izgubljena je individualna sentienca v njej).
Potrebuješ le znanje o delovanju tega procesa in komputacijske zmogljivosti za poganjanje (simulacije) tega procesa.
Ja in za fantastiko uploda tega nimamo, zato je fantastika.
Kaj "nimamo".
Računalnišle zmogljivosti stalno rastejo in tudi če boš moral simulirat vsako molekulo (kar je že pretirano) bo to po vseh napovedih računalniško možno v naslednjih 100 letih.
In že dandanes imamo simulacije možganov napreprostejših organizmov, na katerih se učimo osnov in te simulacije bodo vedno kompleksnejše in preciznejše. Z skeniranjem in seciranjem možganov spoznavamo točne strukture, ki jih lahko prensesemo v računalniške simulacije. Aktivno delovanje možganov lahko spremljamo z EEG, PET, fMRI, NIRS ... in tudi te podatke vnašamo direkt v računalnike.
Znanost napreduje. Od kje tebi ideja, da nimamo pojma o zavesti in da nam je njeno razumevanje in dupliciranje nedosegljivo? Če nisi religiozne sorte, potem tvoj odklon smrdi po vitalizmu.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Saladin ()

Ko/če ti telo umre - umreš tudi ti kot posameznik. Verjetnost za smrt telesa pa je znatna - od fizičnih poškodb, bolezni, staranja,.
Tkivni inženiring ti tudi ne more prekopirati obstoječe osebnosti in spominov
Ne rabim kopirat. Znantna danes, z napredkom vedno manjša.
A ti bereš kaj jaz pišem ali pa zavestno ignoriraš?
Kaj "nimamo".
Računalnišle zmogljivosti stalno rastejo in tudi če boš moral simulirat vsako molekulo (kar je že pretirano) bo to po vseh napovedih računalniško možno v naslednjih 100 letih.
Lej, čez 100 let bla bla bla.. cez toliko in toliko let.. to ni nic.. takšno argumentiranje..
Rastejo zmogljivosti, znanost se razvija.. ampak kto vidis počasi, ker je 1. to zelo kompleksno, 2 pa še ne razumemo vse kar je potrebno za nekaj takega.. Kot si sam navedel link midn uploading in sem ti citiral skoraj vse bistveno ven, pa upam da si prebral, vkljucno z modelnimi organizmi. Samo obljubljanje. Meni pa to obljubljanje nic ne pove.
Lahko spremljajmo imao vse te tehnike ampak to nima nič kaj velike zveze z dejansko izpeljavo le tega kar TI govoriš.
Znanost napreduje. Od kje tebi ideja, da nimamo pojma o zavesti in da nam je njeno razumevanje in dupliciranje nedosegljivo? Če nisi religiozne sorte, potem tvoj odklon smrti po vitalizmu.
Ja, glede tega kar ti praviš, nimamo še pojma(piše v linku ki si ga podal), je v razvoju in kot si uspel prebrat, je večina mainstream znanstvenikov skeptičnih
Noben privrženec vitalizma, če pa sem religiozen ali ne, pa je odvisno od definicije in dojemanjem smrti, ki pa je čisto subjektivno.
Če se spomniš, ti si tisti, ki se na vsak način želi ohranit. Meni pa to ni toliko pomembno. Iz subjektivnega stališča, jaz ne umrem. Oziroma koncept "umiranja" dojamam drugače.

Okapi ::
V npr v matično celico diferenciram v poljubno stvar; organ, oko, roko.In kaj je to drugega kot neke vrste kloniranje per partes? Namesto da iz ene celice skloniraš na novo celega človeka, postopoma na njem samem kloniraš tkiva, organe ... Dokler ne bo mogoče "presajati" možganov, je takšno postopno kloniranje seveda edina možnost in bo zato nedvomno tehnološko prej dosegljivo in uporabljano. Ampak kot je Saladin omenil, če ti bo v prometni nesreči zmečkalo glavo, ti nobeno pomlajevanje organov ne bo več pomagalo.
Ja in za fantastiko uploda tega nimamo, zato je fantastika.Mislim, od kje si ti padel?

O.

Ja pa to je natolcevanje. Bedno.
Ne, kloniranje je kot sem opisal tukaj pa ti celici izključno poveš da v svojem naboru DNK, sprozi tiste gene, ki so potrebni za gradnjo in razvoj in oblikovanje doocenega tkiva in organov.
Če naredim srce, ledvico, pljuča, nevem, zakaj ne bi možgane. Ampak to je že domena fantastike. Za organe in tkiva pa ne, dejansko to počnejo,( vsaj začetki).
Zdaj pa vprašanje če je v DNK celotni nabor tudi tvoej osebnosti ali je le ta pod vplivom okolja(drazljaji tokom obstoja in bivanja) ali kombinacije genetike in okolja je druga stvar.
Jaz ne vidim problema, in je dokaj realno, popravljanja, regeneracijske medicine, geentskega inziniringa in teh podobnih zadev ki bodo zagovotili kvalitetnejše življenje in potebno svobodo, seveda pa je tu kup enih socioloških, psiholoških in političnih vprašanj.
Jaz se rad pogovarjam o realnih stvareh, takšnega natolcevanja ne maram in me moti, ker potem se ne loči meja, kaj je možno in kaj ni.
Eni pac potem tko preprosto se zasanjajo uporabljajo izaze( kopiranje zavesti) in enačijo to s preprostimi primerjavami in posploševanjem, to ni natančno in pravilno.
Sama zmeda ki zavaja ljudi.
Meja mora bit.
Ne, kloniranje je kot sem opisal tukaj pa ti celici izključno poveš da v svojem naboru DNK, sprozi tiste gene, ki so potrebni za gradnjo in razvoj in oblikovanje doocenega tkiva in organov.
Če naredim srce, ledvico, pljuča, nevem, zakaj ne bi možgane. Ampak to je že domena fantastike. Za organe in tkiva pa ne, dejansko to počnejo,( vsaj začetki).
Zdaj pa vprašanje če je v DNK celotni nabor tudi tvoej osebnosti ali je le ta pod vplivom okolja(drazljaji tokom obstoja in bivanja) ali kombinacije genetike in okolja je druga stvar.
Jaz ne vidim problema, in je dokaj realno, popravljanja, regeneracijske medicine, geentskega inziniringa in teh podobnih zadev ki bodo zagovotili kvalitetnejše življenje in potebno svobodo, seveda pa je tu kup enih socioloških, psiholoških in političnih vprašanj.
Jaz se rad pogovarjam o realnih stvareh, takšnega natolcevanja ne maram in me moti, ker potem se ne loči meja, kaj je možno in kaj ni.
Eni pac potem tko preprosto se zasanjajo uporabljajo izaze( kopiranje zavesti) in enačijo to s preprostimi primerjavami in posploševanjem, to ni natančno in pravilno.
Sama zmeda ki zavaja ljudi.
Meja mora bit.
Zgodovina sprememb…

Aja, Saladin me skuša stlačit v vejo vitalizma, zato da bi moje argumentiranje bilo manj verodostojno potem, ker "verjamem v dušo, vitalno silo, bla bla."
Haha, ti pa si smešen.
Mene za razliko od vašega natolcevanja, zanima kako. Kako. Kot sem večrat vprašal, odebelil z črno,
pa nikogar ne zanima, le zgolj futuristično natolcevanje in bluzenje.
In vi ki ste zagovorniki ali pa tisti ki veliko vedo, bi lahko vsaj dali nekaj oprijemljivega ne pa zgolj prazne obljube, ki se po vsakem letu podaljšajo za 10 let.
Haha, ti pa si smešen.
Mene za razliko od vašega natolcevanja, zanima kako. Kako. Kot sem večrat vprašal, odebelil z črno,
pa nikogar ne zanima, le zgolj futuristično natolcevanje in bluzenje.
In vi ki ste zagovorniki ali pa tisti ki veliko vedo, bi lahko vsaj dali nekaj oprijemljivega ne pa zgolj prazne obljube, ki se po vsakem letu podaljšajo za 10 let.

echo ::
To sploh ni natolcevanje, ampak priprava in sprejemanje posledic, da nas ne bodo presenetile, ko/če bo razvoj pripeljal do njih.
Evotiga, kako:
https://slo-tech.com/novice/t386473
To je ena dokaj retardirana mačka štiri leta nazaj.
Čez nekaj desetletij pa ...
Če ti pa koncept filozofiranja in hipotez dela težave, ti pa ne more nihče pomagati.
Evotiga, kako:
https://slo-tech.com/novice/t386473
To je ena dokaj retardirana mačka štiri leta nazaj.
Čez nekaj desetletij pa ...
Če ti pa koncept filozofiranja in hipotez dela težave, ti pa ne more nihče pomagati.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: echo ()

Ne, kloniranje je kot sem opisal tukaj pa ti celici izključno poveš da v svojem naboru DNK, sprozi tiste gene, ki so potrebni za gradnjo in razvoj in oblikovanje doocenega tkiva in organov.Kaj ti ni jasno? V enem primeru ji poveš, naj naredi roko, v drugem pa, naj naredi celega človeka. Pač različni stopnji v bistvu istega postopka (kloniranja).
Mene za razliko od vašega natolcevanja, zanima kako.Potem pa odpri novo temo in v njej načni ta problem, ne pa da pizdiš v tej temi. Tu vsi priznamo, da se nam ne sanja, kako, vseeno pa nas zanimajo posledice, ker smo (večinoma) prepričani, da bo tehnologija slej ko prej to omogočala (ker pač ne vidimo teoretičnih ovir, samo praktične).
O.

BigWhale ::
rezultat je pridobljen s pomocjo samo-ocene 20 zensk.Kako veš, da se zjutraj zbudiš isti, kot si zvečer zaspal? Na osnovi samoocene?
Enkrat sem že razlagal o resničnem primerku, ki sumi (vsaj če ne jemlje tablet), da so ga pred časom, ko je bil v bolnici, v spanju klonirali in da je sedaj mogoče svoj dvojnik.
O.
Seveda, ampak dokler nimamo moznosti kopiranja in kloniranja, se s tem ne ukvarjas, ker ves, da ni mogoce, da bi te zamenjali. Ko bomo to moznost imeli, se bom jaz dal tetovirat z 'invisible inkom' in vsakic, k se bom zbudil, bom preveril, ce sem to se vedno jaz. ;>

Ustanem zjutri
Se pogledam v obraz
Neverjetn, še zmeri jaz
Noben me še ni kupu
Noben prodou
Se pogledam v obraz
Neverjetn, še zmeri jaz
Noben me še ni kupu
Noben prodou

Kaj ti ni jasno? V enem primeru ji poveš, naj naredi roko, v drugem pa, naj naredi celega človeka. Pač različni stopnji v bistvu istega postopka (kloniranja).
Ne. V enem primeru, NE zamenjam jedro celice z donorskim ampak samo v njej izrazim določene gene in sprozim transkripcijo, ki v neki kaskadi sprozi signal celici, da se diferencira v posebne celice, ki npr. tvorijo organe. V primeru kloniranja, pa celic zamenjam jedro z donorskim DNK in tvorim celoten organizem, pac z postopkom oploditve in normalno sprozeno diferenciacijo ki poteka pri razvoju oplojene jajcece.
Tukaj je problem, preveč posplošujete, npr. sej to je enako.. Pa ni enako.
Cloning : it is the process of making of copy of any organism and in which the genotypic and phenotypic character of the new organism remained exactly same as that of parental organism is called cloning.
An organism that is genetically identical to the unit or individual it was derived from is called clone.
Definicija klona :
A cell, group of cells, or organism that is descended from and genetically identical to a single common ancestor, such as a bacterial colony whose members arose from a single original cell.
2. An organism descended asexually from a single ancestor, such as a plant produced by layering or a polyp produced by budding.
3. A DNA sequence, such as a gene, that is transferred from one organism to another and replicated by genetic engineering techniques.
4. One that copies or closely resembles another, as in appearance or function
ali
1. To make multiple identical copies of (a DNA sequence).
2. To create or propagate (an organism) from a clone cell: clone a sheep.
3. To reproduce or propagate asexually: clone a plant variety.
4. To produce a copy of; imitate closely:
Tu vsi priznamo, da se nam ne sanja, kako, vseeno pa nas zanimajo posledice, ker smo (večinoma) prepričani, da bo tehnologija slej ko prej to omogočala (ker pač ne vidimo teoretičnih ovir, samo praktične).
Ne, nihče ne priznava, ampak tako se pogovarjate kot da je to jutri.
Zgodovina sprememb…

Ne, nihče ne priznava, ampak tako se pogovarjate kot da je to jutri.
Če se bo to zgodilo v naslednjih 20, 50 ali 100 letih - je to za vse praktične pojme res jutri.

V primeru kloniranja, pa celic zamenjam jedro z donorskim DNK in tvorim celoten organizemTo seveda ni res. Saj si sam potem citiral en kup definicij kloniranja. Pri kloniranju ni treba nobenega jedra ali DNK menjati. To je samo najzahtevnejša oblika kloniranja, ko imaš od izvirnika samo DNK, ne pa tudi žive (zarodne) celice. Sicer pa lahko mirno kloniraš cel organizem iz ene celice, ne da bi zraven motovilil z menjanjem jeder.
Če se bo to zgodilo v naslednjih 20, 50 ali 100 letih - je to za vse praktične pojme res jutri.No ja, kakor za koga. Jaz mislim, da je 100 let še optimistična napoved in kar se mene tiče, je to enako kot čez tisoč ali milijon let.

O.

No ja, kakor za koga. Jaz mislim, da je 100 let še optimistična napoved in kar se mene tiče, je to enako kot čez tisoč ali milijon let.:|
Za Protokol? Vsekakor..
Za prvi uspešen Upload? 100 let je za to že veliko.

jype ::
Ne, ni, iz zelo praktičnih fizikalnih ovir.
Poleg tega je zelo dobro tudi vedet, da se ljudem, ki jim bo medicina v tem času lahko že znatno dvignila kvaliteto življenja v starosti nad sto let, ne bo prav nič mudilo s kakršnimkoli uploadanjem.
Poleg tega je zelo dobro tudi vedet, da se ljudem, ki jim bo medicina v tem času lahko že znatno dvignila kvaliteto življenja v starosti nad sto let, ne bo prav nič mudilo s kakršnimkoli uploadanjem.

Ne ni, iz zelo preprostega razloga:
Bogataši, ki jih klasična medicina ne bo mogla ohranit pri življenju, bodo prvi financirali in pograbili možnost za uploadanje.
Bogataši, ki jih klasična medicina ne bo mogla ohranit pri življenju, bodo prvi financirali in pograbili možnost za uploadanje.
Zgodovina sprememb…

Ja, to pomeni da cez 100 let bomo imeli simulacijo človeških nevronov, za katere pa ne bomo vedeli, če je to dejansko zavest.
Mogoče je zgolj to, simulacija. Kako razmišljamo? Mene zanima mehanizem tega prenosa.
Koliko sem tukaj prebral od echo linka, so naredili da so vsak nevron skonstruirali tako da je mimiciral generacijo akcijskega potenciala, če je le ta dosegel določeno vrednost se je impuls sprozil naprej in tudi ojačal povezavo s svojim sosednjim nevronom, s taksno kaskado teh povzav smo mimicirali enake vzorce kot recimo pri modelnih organizmih, ki se tvorijo, so posneti npr,. pri gibanju zivali. Torej pomeni da imamo simulacijo gibanja, torej povezave ki potekajo pri gibanju. Kaj pa zavest? Torej kaj, po analogiji, če so npr. 100 nevronov takih ki so potrebni za nastanek zavesti in če preko tega mehanizma to ponovimo, potem simuliramo nastanek akcijskih potencialov ki so prisotni pri zavedanju, dobimo enak vzorec ki se pojavlja pri človeku ki se zaveda in tako iz tega sklepamo da je to potem pristna simulacija zavesti. Pa to drži? Predstavitev le tega v tej obliki, enak vzorec, pomeni tudi dejansko prisotno zavest?
Ima podoben vzorec kot pri človeku, enako intenziteto generiranja akcijskih potencialov in ojačitev, potem to mora biti zavest. A je ta sklep pravilen? Nekako se mi poraja dvom pa mogoče zato ker ne razumem čisto.
Npr, vzamimo zgled za tvorbo povezave nekega nevrona z drugim preko sinaps. V koncu sinapse( živčni končič) so prisotni nevrotransmiterji, ki v odgovor na določene ione, se sprostijo v vdolbino druge celice.. povezave sinapse na določeno postsinaptično celico, tukaj
Pride do depolaziracije celice, ki generira akcijski potencial. No, kopija tega mehanizma je prisotno pri nevronski mreži. le da je tam verjetno narejeno preko tranzistorjev in uporov in kodenzatorjev, ki shranijo določeno doočeeno energija električnega polja in predstavlja mogoče začetno napetost; mirovni membranski potencial celice? Nevem, nisem prepričan.
AMpak zagotovo si potrebni ti elementi pa še kakšen. Način ojačitve in generacije teh potencialov poteka preko boolove algebre in tako se uravnava inteziteta toka, če je ta tok dololj močan pride do ojačitve signala, kar predstavlja po analogiji ojačano povezavo dveh nevronov; t.i. tvorba "spomina". Zdaj pa nevem ali si celica zapomne to stanje, in je frekvenca tvorbe le tega pogosta, tako pride do večkratnega signaliziranja, praženja potenciala, kar v končni fazi daje efekt pomnenja ali pa ostane povezava permanentna. Jaz si to predstavljam vse bolj dinamično. Sliši se tako preprosto, a vprašanje ostaja. Ali je to dejansko zavest. Kombinacija teh vzrocev posameznih nevronov, ki je toliko v možganih, to skaldno in vzporedno procesiranje, torej generacije teh impulsov tvori nek skupen vzorec; zavest? ; ki se obnaša na podlagi posameznih povezav teh nevronov? Je to vse kar je? Ali drugače, npr. recimo da lahko jaz naredim vsoto vseh teh različnih vzorcev injih napisem kot celotno vsoto posamzenih nevronskih povezav; torej teh generiranih akcijskih potencialov. Ali lahko to vsoto predstavim kot Fourierjo vrsto; vsoto periodične funkcije sinusa in kosinusa, ter nato določimo amplitudo in nihanje te vsote, ter to generiramo z neko napravo; enako vzorec nihanja ki ga povzročijo posamezni nevroni ki generirajo skupen vzorec t.i. opazovane slike generiranih nevronov zavesti. Če to lahko, pomeni da lahko potem zavest predstavim v stroju.
To pomeni da bi potem vsako takšno nihanje bila potencialna zaavest.
NE, zgolj zapis zavesti.
Tukaj je moj point. Tukaj gre samo za predstavitev mehanizma delovanja zavesti, ne pa za zavest samo. Lahko mimiciram deovanje zavesti, ampak to ni zavest.
To orodje bo uporabno zgolj za hitrejšo komputacijo določenih problemov, ne pa za generiranje neke zavestne inteligence na določenem substratu.
Zavest ima sposobnost analiziranja, vrednotenja in spraševanja vprašanj, ki bi jih moral takšen model o katerem govorite pojasniti, če hočeš narediti duplikat. Namreč v interesu je da stroj ki razmišlja sprasuje, analizira, vrednoti, se sprasuje kako in zakaj? če tega nima potem ni zavest. Ključno je da ima samoopazovanje, da razume svoj lasten ustroj, se čuti. Kako se program čuti ali stroj? Boste spet rekli da je čutenje spet povratna zanka izhodih podatkov in sprejemanja le teh preko istih nevronov koginicije...aha, zanka.
Torej zanka izhodnih in vhodnih podatkov, vmes gre za trenutno modulacijo poveav in akcijskih potencialov, soodvisnosti od prejetega in oddanega, nobene naključnosti.. Segrevanje pri proesiranju bo motilo ta proces? Pri možganih ni tega motenja, ker celica oddaja toploto, torej na ta račun je tudi urejena kompleksna struktura.
Vseeno, moj dvom ostaja, prav zaradi fizikalnih in kemijskih lastnosti biološke celice napram strojnem.
Mogoče je zavest v tej obliki ki je, ne samo predstavitev njenega mehnizma na drgacen substrat, le mozna v biološki obliki.
Če je predstavljena v mimikriji bioloskega, potem prav, je pravilno,, ampak to ni TA zavest, ki jo iščemo.
Ta zavest je mogoce zgolj mozna v tej obliki ki je. Pac omejitev fizikalnih kemijskih lastnosti in zakonitosti vesolja.
toliko o tem.
Mogoče je zgolj to, simulacija. Kako razmišljamo? Mene zanima mehanizem tega prenosa.
Koliko sem tukaj prebral od echo linka, so naredili da so vsak nevron skonstruirali tako da je mimiciral generacijo akcijskega potenciala, če je le ta dosegel določeno vrednost se je impuls sprozil naprej in tudi ojačal povezavo s svojim sosednjim nevronom, s taksno kaskado teh povzav smo mimicirali enake vzorce kot recimo pri modelnih organizmih, ki se tvorijo, so posneti npr,. pri gibanju zivali. Torej pomeni da imamo simulacijo gibanja, torej povezave ki potekajo pri gibanju. Kaj pa zavest? Torej kaj, po analogiji, če so npr. 100 nevronov takih ki so potrebni za nastanek zavesti in če preko tega mehanizma to ponovimo, potem simuliramo nastanek akcijskih potencialov ki so prisotni pri zavedanju, dobimo enak vzorec ki se pojavlja pri človeku ki se zaveda in tako iz tega sklepamo da je to potem pristna simulacija zavesti. Pa to drži? Predstavitev le tega v tej obliki, enak vzorec, pomeni tudi dejansko prisotno zavest?
Ima podoben vzorec kot pri človeku, enako intenziteto generiranja akcijskih potencialov in ojačitev, potem to mora biti zavest. A je ta sklep pravilen? Nekako se mi poraja dvom pa mogoče zato ker ne razumem čisto.
Npr, vzamimo zgled za tvorbo povezave nekega nevrona z drugim preko sinaps. V koncu sinapse( živčni končič) so prisotni nevrotransmiterji, ki v odgovor na določene ione, se sprostijo v vdolbino druge celice.. povezave sinapse na določeno postsinaptično celico, tukaj
Pride do depolaziracije celice, ki generira akcijski potencial. No, kopija tega mehanizma je prisotno pri nevronski mreži. le da je tam verjetno narejeno preko tranzistorjev in uporov in kodenzatorjev, ki shranijo določeno doočeeno energija električnega polja in predstavlja mogoče začetno napetost; mirovni membranski potencial celice? Nevem, nisem prepričan.
AMpak zagotovo si potrebni ti elementi pa še kakšen. Način ojačitve in generacije teh potencialov poteka preko boolove algebre in tako se uravnava inteziteta toka, če je ta tok dololj močan pride do ojačitve signala, kar predstavlja po analogiji ojačano povezavo dveh nevronov; t.i. tvorba "spomina". Zdaj pa nevem ali si celica zapomne to stanje, in je frekvenca tvorbe le tega pogosta, tako pride do večkratnega signaliziranja, praženja potenciala, kar v končni fazi daje efekt pomnenja ali pa ostane povezava permanentna. Jaz si to predstavljam vse bolj dinamično. Sliši se tako preprosto, a vprašanje ostaja. Ali je to dejansko zavest. Kombinacija teh vzrocev posameznih nevronov, ki je toliko v možganih, to skaldno in vzporedno procesiranje, torej generacije teh impulsov tvori nek skupen vzorec; zavest? ; ki se obnaša na podlagi posameznih povezav teh nevronov? Je to vse kar je? Ali drugače, npr. recimo da lahko jaz naredim vsoto vseh teh različnih vzorcev injih napisem kot celotno vsoto posamzenih nevronskih povezav; torej teh generiranih akcijskih potencialov. Ali lahko to vsoto predstavim kot Fourierjo vrsto; vsoto periodične funkcije sinusa in kosinusa, ter nato določimo amplitudo in nihanje te vsote, ter to generiramo z neko napravo; enako vzorec nihanja ki ga povzročijo posamezni nevroni ki generirajo skupen vzorec t.i. opazovane slike generiranih nevronov zavesti. Če to lahko, pomeni da lahko potem zavest predstavim v stroju.
To pomeni da bi potem vsako takšno nihanje bila potencialna zaavest.
NE, zgolj zapis zavesti.
Tukaj je moj point. Tukaj gre samo za predstavitev mehanizma delovanja zavesti, ne pa za zavest samo. Lahko mimiciram deovanje zavesti, ampak to ni zavest.
To orodje bo uporabno zgolj za hitrejšo komputacijo določenih problemov, ne pa za generiranje neke zavestne inteligence na določenem substratu.
Zavest ima sposobnost analiziranja, vrednotenja in spraševanja vprašanj, ki bi jih moral takšen model o katerem govorite pojasniti, če hočeš narediti duplikat. Namreč v interesu je da stroj ki razmišlja sprasuje, analizira, vrednoti, se sprasuje kako in zakaj? če tega nima potem ni zavest. Ključno je da ima samoopazovanje, da razume svoj lasten ustroj, se čuti. Kako se program čuti ali stroj? Boste spet rekli da je čutenje spet povratna zanka izhodih podatkov in sprejemanja le teh preko istih nevronov koginicije...aha, zanka.
Torej zanka izhodnih in vhodnih podatkov, vmes gre za trenutno modulacijo poveav in akcijskih potencialov, soodvisnosti od prejetega in oddanega, nobene naključnosti.. Segrevanje pri proesiranju bo motilo ta proces? Pri možganih ni tega motenja, ker celica oddaja toploto, torej na ta račun je tudi urejena kompleksna struktura.
Vseeno, moj dvom ostaja, prav zaradi fizikalnih in kemijskih lastnosti biološke celice napram strojnem.
Mogoče je zavest v tej obliki ki je, ne samo predstavitev njenega mehnizma na drgacen substrat, le mozna v biološki obliki.
Če je predstavljena v mimikriji bioloskega, potem prav, je pravilno,, ampak to ni TA zavest, ki jo iščemo.
Ta zavest je mogoce zgolj mozna v tej obliki ki je. Pac omejitev fizikalnih kemijskih lastnosti in zakonitosti vesolja.
toliko o tem.

To seveda ni res. Saj si sam potem citiral en kup definicij kloniranja. Pri kloniranju ni treba nobenega jedra ali DNK menjati. To je samo najzahtevnejša oblika kloniranja, ko imaš od izvirnika samo DNK, ne pa tudi žive (zarodne) celice. Sicer pa lahko mirno kloniraš cel organizem iz ene celice, ne da bi zraven motovilil z menjanjem jeder.
ja valda da lahko kloniras, tako da imas DNK( ki je zapis celega organizma) in ga vstavis v celico ki nima jedra( DNK).
Sej to je kloniranje. Tako so naredli ovco dolly.
Povedal sem ti razliko med kloniranjem in tkivnim inzinirstvom. Pri slednjem ti induciras v zarodni celic,v kaj bi rad da se celice le te diferencirajo. Torej ne celotni organizem, ampak samo deli le tega ( noga, pljuca, srce, tvoj majhni lulek npr. ipd).

Točka 3. definicija klona; 3. To reproduce or propagate asexually: clone a plant variety.
Govoril pa sem o načinu kako bi lahko nadomestili organe, in to tako kot sem opisal.
To je bil osrednja tematika. In to ni isto kot pri tehniki pod točko 3.
Govoril pa sem o načinu kako bi lahko nadomestili organe, in to tako kot sem opisal.
To je bil osrednja tematika. In to ni isto kot pri tehniki pod točko 3.
Zgodovina sprememb…

Saladin> Bogataši, ki jih klasična medicina ne bo mogla ohranit pri življenju, bodo prvi financirali in pograbili možnost za uploadanje.
Poleg tega, da večina ljudi v resnici ni obsedenih z življenjem, tudi ni razloga, da jim klasična medicina ne bi mogla pomagat.
Že zdaj te lahko pri življenju ohranja praktično poljubno dolgo, le posebej prijetno ni.
Poleg tega, da večina ljudi v resnici ni obsedenih z življenjem, tudi ni razloga, da jim klasična medicina ne bi mogla pomagat.
Že zdaj te lahko pri življenju ohranja praktično poljubno dolgo, le posebej prijetno ni.

Pri slednjem ti induciras v zarodni celic,v kaj bi rad da se celice le te diferencirajo. Torej ne celotni organizem, ampak samo deli le tegaLahko pa tudi v cel organizem. Malo prej si priznal, da je razmnoževanje s potaknjenci kloniranje. Pri potaknjencih zarodne celice prepričaš, da se začnejo diferencirati, nobenega DNK nikamor ne prestavljaš.
Če drevesu odrežeš vejo in jo vtakneš v zemljo, bo drevesu zrasla nova veja, iz veje pa novo drevo. V obeh primerih je mehanizem v bistvu enak.
V vsaki celici je popoln načrt za cel organizem. Uporabiš lahko cel načrt in iz te ene celice narediš nov organizem, ali pa uporabiš samo del načrta in iz te celice narediš samo novo tkivo ali organ. V obeh primerih je v ozadju enak mehanizem.
Že zdaj te lahko pri življenju ohranja praktično poljubno dolgo, le posebej prijetno ni.No ja, to pa seveda niti približno ne drži. Dokler si še čisto majhen zarodek še nekako gre, potem pa nikakor, z zdaj znano tehnologijo.
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()

V vsaki celici je popoln načrt za cel organizem. Uporabiš lahko cel načrt in iz te ene celice narediš nov organizem, ali pa uporabiš samo del načrta in iz te celice narediš samo novo tkivo ali organ. V obeh primerih je v ozadju enak mehanizem.
Že že, samo sem rekel da je razlika postopka in seveda tudi mehanizma, pri celem organizmu je način diferenciacije celic bolj globalen( saj mora nastati celo ogranizem), kto pa pri npr diferenciaciji celic v samo določen organ. Gre se za to, da jaz npr lahko prazno celico vstavim ali neprazni induciram, le tisti del sekvence genoma ki je potrebna za formacijo organa, ne rabim celoten DNK. jasno pa je da je v vsaki celici načrt za popoln organizem.
Ampak jaz ne bi vec razpredal o neki tako splosni stvari. POint je bil, da ne rabis uploada, lahko se popravljas z znanimi tehnikami in regenerativno medicino.
Zgodovina sprememb…

Ni obsedenosti, ker vlada splošno prepričanje, da ni rešitve pred smrtjo za trenutno generacijo. Morda res ni.
Ampak takoj ko bodo na dosegu rok tehnologije, ki bodo imele "potencial" omogočiti nesmrtnost (ali vsaj doseganje dolgoživosti kot korak pred tem) se bo vršil naval na raziskave te sorte in tudi testiranje na ljudeh takoj ko bo možno. Tisti, ki bodo prvi iemli možnost to poizkusit, pa bodo gotovo bogataši - ki bodo tudi storili vse kar je v njihovi moči (denar in vpliv), da se ta tehnologija čimprej osposobi.

Saladin> Ni obsedenosti, ker vlada splošno prepričanje, da ni rešitve pred smrtjo za trenutno generacijo. Morda res ni.
Ne gre za to, da ne bi bilo rešitve - gre za to, da kvaliteta življenja upade, z njo pa tudi njegova smiselnost.
Saladin> Ampak takoj ko bodo na dosegu rok tehnologije, ki bodo imele "potencial" omogočiti nesmrtnost (ali vsaj doseganje dolgoživosti kot korak pred tem) se bo vršil naval na raziskave te sorte in tudi testiranje na ljudeh takoj ko bo možno.
To je zelo naivna domneva.
Saladin> Tisti, ki bodo prvi iemli možnost to poizkusit, pa bodo gotovo bogataši - ki bodo tudi storili vse kar je v njihovi moči (denar in vpliv), da se ta tehnologija čimprej osposobi.
Morda, nekateri. Nič neobičajnega.
Ne gre za to, da ne bi bilo rešitve - gre za to, da kvaliteta življenja upade, z njo pa tudi njegova smiselnost.
Saladin> Ampak takoj ko bodo na dosegu rok tehnologije, ki bodo imele "potencial" omogočiti nesmrtnost (ali vsaj doseganje dolgoživosti kot korak pred tem) se bo vršil naval na raziskave te sorte in tudi testiranje na ljudeh takoj ko bo možno.
Saladin> Tisti, ki bodo prvi iemli možnost to poizkusit, pa bodo gotovo bogataši - ki bodo tudi storili vse kar je v njihovi moči (denar in vpliv), da se ta tehnologija čimprej osposobi.
Morda, nekateri. Nič neobičajnega.

Bolj realen ne morem biti.
Seveda to ne velja za "vse". Verniki bodo ogorčeni, skeptiki bodo bojazljivi.
Ampak strah pred smrtjo je (čeprav ga vsi dobro skrivamo) globoko zakoreninjen v nam in ljudje bodo, ultimativno, izkoristili zadnjo biljko upanja za preživetje. Seveda ne pod vsako ceno (preživetje mora imeti smisel) - ampak realna možnost za resnično dolgoživost in možnost nesmrtnosti (ajde, smrt vesolja in izostanek resursov na stran) je hudimarsko dobra motivacija.
Nekateri (Kurzweil) mislijo, da smo že na koraku do takih tehnologij.
Zgodovina sprememb…

Največji hudič bo v resnici živeti v svetu, v katerem bo mogoče živeti poljubno dolgo, samo en mali zajeb bo - vsako leto podaljšanja bo stalo milijon evrov. Ali pa sto tisoč.
Ker zdaj se ljudje (vsaj v razvitem svetu) tolažijo z dejstvom, da ti nobeno bogastvo ne pomaga - ko fašeš dovolj hudo bolezen ali ko si star tam okoli 100 let, umreš. Potem bo pa neko (morda precej dolgo, če napredek iz tega ali onega vzroka ne bo eksponenten) obdobje, ko boš vedel, da boš umrl samo zato, ker nisi dovolj bogat. In to bo jeba - na srečo po vsej verjetnosti dovolj oddaljena, da je večina tu prisotnih ne bo doživela.
O.
Ker zdaj se ljudje (vsaj v razvitem svetu) tolažijo z dejstvom, da ti nobeno bogastvo ne pomaga - ko fašeš dovolj hudo bolezen ali ko si star tam okoli 100 let, umreš. Potem bo pa neko (morda precej dolgo, če napredek iz tega ali onega vzroka ne bo eksponenten) obdobje, ko boš vedel, da boš umrl samo zato, ker nisi dovolj bogat. In to bo jeba - na srečo po vsej verjetnosti dovolj oddaljena, da je večina tu prisotnih ne bo doživela.
O.

Saladin> izkoristili zadnjo biljko upanja za preživetje.
Zgolj tistih nekaj, ki od življenja nimajo nič, so pa dovolj bogati, da si bodo takšne ekscese lahko privoščili.
Saladin> Nekateri (Kurzweil) mislijo, da smo že na koraku do takih tehnologij.
Saj smo, ampak ko bodo pri uploadanju prvega subjekta, ki je reč plačal doživeli I/O napako, se bo reč prestavila za 20 let.
Zgolj tistih nekaj, ki od življenja nimajo nič, so pa dovolj bogati, da si bodo takšne ekscese lahko privoščili.
Saladin> Nekateri (Kurzweil) mislijo, da smo že na koraku do takih tehnologij.
Saj smo, ampak ko bodo pri uploadanju prvega subjekta, ki je reč plačal doživeli I/O napako, se bo reč prestavila za 20 let.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()

Podcenjuješ strah pred smrtjo.
Danes ga vsi sprejemamo kot nekaj nujnega, neizogibnega (v primeru vernikov včasih celo kot nekaj dobrega).
Ko bo ljudem kapnilo da to ni več nujno in neizogibno - temveč celo dostopno v času njihovega živlenja - se bo način razmišljanja drastično spremenil.
Danes ga vsi sprejemamo kot nekaj nujnega, neizogibnega (v primeru vernikov včasih celo kot nekaj dobrega).
Ko bo ljudem kapnilo da to ni več nujno in neizogibno - temveč celo dostopno v času njihovega živlenja - se bo način razmišljanja drastično spremenil.

BigWhale ::
Podcenjuješ strah pred smrtjo.
Za pescico dovolj bogatih morda.
Pa se tistim bodo rekli: lej lahko te ULjamo semle, placal bos fuckload denarja, samo ce gre kaj narobe, bos mrtev. Pa ce elektrike zmanjka tudi. :)

Pa se tistim bodo rekli: lej lahko te ULjamo semle, placal bos fuckload denarja, samo ce gre kaj narobe, bos mrtev.Zakaj? Precej verjetno je, da kopiranje zavesti ne bo zahtevalo uničenje izvirnika.
O.

Kako se lahko sploh pogovarjate o tem, če sploh nismo razčistili kvalijo posameznika v takšni obliki( digitalni; torej ko sklop nevronske mreze, boolove algebre, transzitorjev, uporov in kondezatorja)..
Ali je ta zapis identičen kvaliji posameznika? Je to zavest?
Ali je ta zapis identičen kvaliji posameznika? Je to zavest?

Po definiciji je, ker se pogovarjamo o kopiji zavesti, ne o nekem približku zavesti.
O.
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()

Potem pa tukaj nič zame. Bedno.

Če si mislil, da boš tule izvedel, kako se kopira zavest (ali kako deluje ali kaj točno sploh je), si se pač zmotil. Sorry
O.

O.

Ja, mislil sem da boste povedal kaj pametnega.

vostok_1 ::
Oh Yosh, trd oreh si...pretrd.
Kot so ti že neštetokrat povedali:
Ni še znano kako, smo pa na poti spoznanja. Fizikalno je vsekakor možno, le ogromno truda bo potrebno.
"Kloniranje" dela telesa ali celo telo je enak mehanizem.
Klonirat spominov ali pridobljenih atributov se ne da. Oz se ne da brez takšne ali drugačne digitalizacije.
Pri biološkem telesu si izjemno ranljiv. Padec iz že 3m ti lahko raztrešči glavo in nobena oblika pomlajevanja tkiv ti ne pomaga.
Daj, razloži mi kako ne razumeš teh preprostih reči? Mi te popolnoma razumemo, kaj hočeš povedat, ti pa nas ne.
Kot so ti že neštetokrat povedali:
Ni še znano kako, smo pa na poti spoznanja. Fizikalno je vsekakor možno, le ogromno truda bo potrebno.
Klonirat spominov ali pridobljenih atributov se ne da. Oz se ne da brez takšne ali drugačne digitalizacije.
Pri biološkem telesu si izjemno ranljiv. Padec iz že 3m ti lahko raztrešči glavo in nobena oblika pomlajevanja tkiv ti ne pomaga.
Daj, razloži mi kako ne razumeš teh preprostih reči? Mi te popolnoma razumemo, kaj hočeš povedat, ti pa nas ne.

Vajenc ::
Kaj vam pomeni Protokol? Program, kjer biološkega življenja ne bo več, ali program kjer bo naša zavest živela v simulaciji, telo pa na aparatih?
Mogoče te ZF ne zanima, kar je kar malo čudno, če že sodeluješ v tej temi.
A. Clarkovi zakoni veljajo, če pogledaš za nazaj. Ne vem zakaj ne bi tudi v prihodnje ;)
Yosh> Potem pa tukaj nič zame. Bedno.
Mogoče te ZF ne zanima, kar je kar malo čudno, če že sodeluješ v tej temi.
A. Clarkovi zakoni veljajo, če pogledaš za nazaj. Ne vem zakaj ne bi tudi v prihodnje ;)
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen
Woody Allen

Telesa ne boš več potreboval, zato ga ne bo imelo smisla vzdrževati. Če se ti bo zahotelo bivanje v fizičnem telesu, ga boš lahko kadarkoli naredil (skloniral) na novo.
O.
O.

Fave ::
A se komu sanja, kaj bi zmogel človek, če bi bil 1000x inteligentnejši?
My mind's a hyper tool that fixes everything.

Ne. Mogoče bi en zmogel to, kar jih sedaj zmore 1000. Ali pa bi šlo za neko čisto drugo raven pameti.
Enkrat sem se že spraševal, ali je človek tako pameten, da je sposoben razumeti VSE. Oziroma, če vprašanje obrnemo - ali obstajajo stvari, ki so tako grozno zapletene, da jih človek nikakor ne more razumeti, tudi če bi mu jih neko bolj pametno bitje ali AI poskusila razložiti.
Je lahko nekaj v primerjavi s človekom tako pametno, kot je človek pameten v primerjavi s šimpanzom. In ali je lahko kakšna stvar tako zapletena za razumeti, da bi se človek ob njej počutil kot šimpanz, ki mu poskusiš razložiti integrale?
O.
Enkrat sem se že spraševal, ali je človek tako pameten, da je sposoben razumeti VSE. Oziroma, če vprašanje obrnemo - ali obstajajo stvari, ki so tako grozno zapletene, da jih človek nikakor ne more razumeti, tudi če bi mu jih neko bolj pametno bitje ali AI poskusila razložiti.
Je lahko nekaj v primerjavi s človekom tako pametno, kot je človek pameten v primerjavi s šimpanzom. In ali je lahko kakšna stvar tako zapletena za razumeti, da bi se človek ob njej počutil kot šimpanz, ki mu poskusiš razložiti integrale?
O.

WarpedGone ::
Odvisno kaj pomeni razumeti.
Po moje to pomeni hkrati imeti v glavi/spominu mentalni model nekega procesa v dovolj veliki ločljivosti da 'zadovoljivo' pojasni in napoveduje rezultate tega procesa.
Vprašanje, ali smo sposobni razumeti vse, se tako prevede na vprašanje ali obstajajo kaki tako komplicirani procesi, da imamo premalo spomina in preveč omejene vhodno/izhodne enote (== čutila) da bi jih lahko zaznali in obvladali z našo "logično enoto".
IMHO taki procesi obstajajo a jih s tem možganskim volumnom ne moremo niti zares zaznati. Podobno se opicam ne more niti sanjat kakšna žival je integral.
Ne vemo, česa vse ne vemo.
Po moje to pomeni hkrati imeti v glavi/spominu mentalni model nekega procesa v dovolj veliki ločljivosti da 'zadovoljivo' pojasni in napoveduje rezultate tega procesa.
Vprašanje, ali smo sposobni razumeti vse, se tako prevede na vprašanje ali obstajajo kaki tako komplicirani procesi, da imamo premalo spomina in preveč omejene vhodno/izhodne enote (== čutila) da bi jih lahko zaznali in obvladali z našo "logično enoto".
IMHO taki procesi obstajajo a jih s tem možganskim volumnom ne moremo niti zares zaznati. Podobno se opicam ne more niti sanjat kakšna žival je integral.
Zbogom in hvala za vse ribe

dzinks63 ::
Marsikaj takšnega se najde, v bistvu kar vse , za kar rabiš superračunalnik. Bo pa za kaj takega sigurno evolucija poskrbela, pojavili se bodo super inteligetni ljudje, v bistvu se že sedaj kažejo zametki le teh, vendar so v veliki manjšini. V prihodnje bo takšnih vedno več, čez par 100K let bomo mi v njihovih očeh, kot neki nevzgojeni retardiranci.
Kar se protokola tiče, to še dolgo , dolgo ne bo možno, če že, se bo samo nekaj preprostega virtualno exprimentiralo v simulacijah superračunalnikov.
In še o zavesti, le ta se bo enkrat v nekem dovolj zmogljivem hardwaru kar sama vzpostavila, brez da bi mi to aktivirali. Tako da v prihodnje še zdaleč ne bomo sami, v bistvu bo to nadgradnja nas samih, evolirali bomo v pametne "stroje", vseh možnih materialov, oblik in velikosti, povezani preko brezžične povezave s super kompom. Ko bomo dosegli to stopnjo, potem tudi protokol ne bo nekaj nevsakdanjega, celo več, če se ti bo zaželelo, boš lahko stopil ven iz njega v real life in zopet nazaj.
Kar se protokola tiče, to še dolgo , dolgo ne bo možno, če že, se bo samo nekaj preprostega virtualno exprimentiralo v simulacijah superračunalnikov.
In še o zavesti, le ta se bo enkrat v nekem dovolj zmogljivem hardwaru kar sama vzpostavila, brez da bi mi to aktivirali. Tako da v prihodnje še zdaleč ne bomo sami, v bistvu bo to nadgradnja nas samih, evolirali bomo v pametne "stroje", vseh možnih materialov, oblik in velikosti, povezani preko brezžične povezave s super kompom. Ko bomo dosegli to stopnjo, potem tudi protokol ne bo nekaj nevsakdanjega, celo več, če se ti bo zaželelo, boš lahko stopil ven iz njega v real life in zopet nazaj.

ABX ::
Fora je v tem da je razvoj eksponencialen. Enkrat ko naredimo AI all bets are off.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Preberi moje poste, preden karkoli govoriš ali se mi obračaš.
Narediti identično obliko dela telesa in identično obliko celega telesa ni isto.
Pri delanju samo dela, uporabis samo tisto sekvenco genoma, ki specificira ta del,pri ustvarjanju celotne oblike telesa pa celoten DNK( celotno sekvenco genoma).
Mehanizem nastajanja celotnega telesa vključuje več kaskadnih reakcij kot pri samo tvori enega dela organa, to je jasno, ze iz preproste logike, ker za bolj kompleksen proces potrebujes vec operacij kot pa za manjsi del, seveda v domeni zgradbe fiziologije; torej tkiva in nastanek človeka(zarodek).
Spomin je lasnost ki jo imajo nevroni. Če so spomini splet kemijskih reakcij, ki so predvidljive, samo v nasem kontekstu zardi nezmoznosti komputacije in resevanja diferencialnih enacb, ki popisujejo spreminjanje parametrov in njihovih odvisnosti, je to se trenutno problem. V prihodnosti, ce bi se dalo, potem bi lahko dejansko, z predpostavko da so spomini zgolj kemikalije, torej custvena stanja, vzbrizgati "sporocilo" povedati nevronom kako se naj usmerijo, povezejo in kaj naj izlocijo, nekako naredil "umeten" spomin; amapk pozorn, to je znanstvena fantastika, ki bazira na predpostavki, ČE so spomini samo nevrotransmiterji..
Torej ne rabis digitalizacije. Jaz pravim samo to, da ste se vi toliko osredotocili na to digitalizacijo in upload, ker ga pac preferirate, da niste pogledati na druge moznosti, ki so imho prej dosegljive; v realnem času, kot pa upload in digitalizacija.
Ranljiv: Danes ranljiv, pri regeneraciji pa malo manj ranljiv.
Drugace pa zagotoviti nesmrtnost je tudi vprasljivo, če ze gledamo z globalnega vidika, tudi vesolje bo "umrlo". Dolgoživost pa je v domeni realnosti, in spet, protokol spet ni edini način zagotovitve te dolgoživosti. Kdo pa je rekel, da moram skakati s 3 m na glavo, če govoris o nesrecah, te se dajo preprecit, se posebaj ce si napredna civilizacija.
Banalni primer, verjetnost da si zlomis tilnik, ce skaces z skakalnice pri smucanju je mnogo vecja, kot pa ce stopis z plocnika.
Ne pa mi prosim s tem, da virtualnem svetu bos lahko skakal na glavo poljubno krat in pri tem vse kar bos utrpel je zgolj nekaj prenosa informacij pri sami simulaciji..
Matrica stil je beden in prevec fantasticen za moj okus. Bodimo bolj realni.
Če že, bos doma imel igrico pa bos lahko podozivljal kar bos hotel in prav tako si lomil tilnik poljubnokrat s skokom iz treh metrov.. evo.. ce ti je to ( nepredni civilizaciji) cilj.
Ne lupetaj no.
Ha, ti ne razumeš, očitno, zato pa fantaziras in se ne zavedas kaj je realno dosegljivo in kaj ne.
No, kaj hočem povedati?
WarpedGone je izjavil:
Odvisno kaj pomeni razumeti.
Razumeti nekaj, je fiziolški proces. To ni zgolj neka abstraktna ideja, ki se nosi v "duhu uma" ali v obliki nedotakljive platnoske ideje ali racia.
Gre za prestrukturiranje in zavzemanje topoloske oblike nevronov, tako da ko vidis podoben vzorec, ki sovpada s to zgradbo se "prizgejo" ti nevroni, nato lahko ti to ponovis, kar pomeni da to apliciras poljubnokrat. Sposobni smo razumeti zgolj to kar nam dopusca nas fizcni ustroj, torej mozgani.
Zgodovina sprememb…

Smurf ::
Ne. Mogoče bi en zmogel to, kar jih sedaj zmore 1000. Ali pa bi šlo za neko čisto drugo raven pameti.
O.
Godel je to vprasanje ze resil (Godel incompleteness theorem). Ne bo se dalo razumeti vsega.
Verjetno bi do istega rezultata prisel tudi preko dejstva, da imamo v vesolju koncno energijo, sam pa lahko recimo hitro podas problem, ki nima koncno natancne resitve (torej rabis neskoncno energije za njegov izracun).