» »

Protokol

Protokol

Temo vidijo: vsi
««
142 / 182
»»

donfilipo ::

No za 'slovenske filozofe protokola8-)' bi se pa nemara moral najti kak sponzor in seveda Thomasu kot prvemu ne samo pripeti kolajno, ...ampak podeliti tudi kakšno nagrado. Z uporabno vrednostjo!

Pa se spomnim, da je bil en tak meeting transhumanistov, ali akadamskih raziskovalcev AI-ja v Sloveniji, predstavnik je Eudeamon....tu je zapustil tudi par res zglednih zapisov..ampak poročila o meetingu pa nisem videl. Sem zgrešil, ali ni bilo? Eudaemon?

Ker kot rečeno transhumanizem kot neka ideologija in tudi neke sorte vera (to nrav imajo v jedru vse ideologije:)...je pa tisti, ki vseeno vse našteto omogoči in celo preskoči v pozitivnem smislu! NI pa seveda mačji kašelj, v kolikor hočemo biti resni!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Okapi ::

Ideje so poceni. Ko jih je treba udejaniti, se pa zatakne. Saj smo imeli priložnost od blizu videti pred par leti. Je prišla Janševa vlada, ti si sigurno natančno preštudiral njihov 10+100 program. Poln krasnih idej. Ne bomo dokapitalizirali bank, ampak jih bomo prodali, magari za 1 evro. Po par mesecih pa prva dokapitalizacija, od prodaje pa nič:-) In tako dalje v tem slogu celo leto, kolikor so imeli priložnost delati.

Lahko je od daleč filozofirati in se delati pametnega. Ko je treba kaj konkretnega narediti, je pa takoj 101 izgovor, zakaj se ne da. Kako je že bilo z onimi neolib-ekonomisti v prvi Janševi vladi? Najprej so igrali namizni fuzbal v novi službici in se delali strašno pametne, po treh mesecih so pa odstopili.

O.

Lahko je od daleč filozofirati

Ni. Da je kvalitetno in da ima neko realno sporočilo, ki je še konzistentno NI.

Vem pa četudi sem samouk. V filozofiji.

Sem šel skozi neke kurikulume, ki sem jih našel na netu, ...ampak v glavnem sem izven kurikuluma googlal ko zmešan, ko sem bral kakega filozofa in mi nič ni bilo jasno, ...vedel sem pa od kolegov in iz nekih žurk (kjer zelena filozofija poskrbi za resnicoljubje:), da jedro ni blef, ...se pa seveda da tudi v filozofiji povsem blefirati, ...ali še huje bullshitati:) s sofizmi rušiti tisto, kar je, ali kar naj bi bilo že kmečki glavi očitno. Zakaj? Ker so filozofi se morali evoluirati:) tako, da so od oblastnikov prejeli plačilo in ne sekire za vrat:))

To da ima večina strank dober program, je že pozitivno in JE rezultat ne recimo samega JJ-ja, ..ampak ker imamo velik človeški kapital!!!! Tudi SDS očitno:) E zdaj pa ko pa politiki svojega lastnega programa ne uresničujejo, ...jih je pa treba zamenjati. Spet pa ne prepogosto!

Kako je že bilo z onimi neolib-ekonomisti v prvi Janševi vladi?

Mislim tudi to ne pride kar tako na pladnju:) Mislim rešitev vprašanja. Pride če preštudiraš ideologije. In to, ki stoji za pomladno-antikomunistično SDS, in ono, ki stoji za (for communists freshwater doctrine shock therapy) od marjane sponzoriranimi našimi novimi vsevedi:))...mlado-ekonomisti.

Krščanska socialdemokracija in neoliberalizem v tem primeru celo ateistični in strogo proti socialnim elementom...ne moreta iz skupaj! Nikakor. Kako se prenašata Janša in Brščič? Ma ker je Brščič tudi zagrižen antikomunist8-) In zna tudi utihnit..ko je treba:)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: donfilipo ()

Malo smo šli na stran pa da popravim.

Also kot rečeno filozofija ni ne lahka ne od muh samo uporabne vrednosti se ji pa danes ne prizna. Kar pomeni ima nizko ceno. Ker vse bombone poberejo vede, ki so prejšnje stoletje očitno delale čudesa:) Tako da nasvet od zgoraj še vedno velja. Pa tudi transhumanizem, da gremo nazaj na temo...poleg kvalitetne filozofije, ki bo dokončno izoblikovala ideologijo in eventuelni protokol, ...rabi in v okviru širšega foha plača: AI, nano, genetics in robotics. Veliko prej in več kot AI filozofe:))

Zato če imate deco...in božiček hodi bolj namensko in inkognito večkrat na leto: (tole je mislim da ono prava reklama:)

http://www.simplebotics.com/2014/05/mir...

Zgodovina sprememb…

Uf še nekaj na uno prej. Dolgo se je skrivalo nekje na netu...pa je bilo že omenjano.

Filozofija, del logike, umetnost sofizma, umetnost kako v dialogu povsem zmesti nasprotnika za mlade desničarje:))*** ..vse to je nekje dejansko v sorodu. Povedal sem tudi zakaj. 'Filozofi', kar so včasih bili vsi znanstveniki, danes pa na nek način večinoma tudi, čeprav ne tako vešči kot specializirani (pa zato lahko toliko bolj iskreni, poučni in pravilni:)...torej ti filozofi širše gledano morajo skrbeti da jim veliki brat ne odvzame kruha, ali celo spusti sekiro za vrat!

Trike vseh sort so in še uporabljajo nasprotniki transhumanizma, denierji AGI, denierji človeške duše v mašini...in lahko si jih tudi še ogledate. Ja so tudi v drugih temah...recimo v GW>:D

Zato za zdaj preden morda odprem temo samo za to en tak poučen in praktično primer, ki vanj ne bi verjel, če ne bi nekajkrat preveril, da dejansko obstaja.

P.S. Tisti ki se bo dejansko ojunačil da pravilno razkrinka sofizme in prevare v videu, pa po mojem zasluži mesto med pravimi akademiki. Upam vsaj!

Lahko je od daleč filozofirati in se delati pametnega

......Ja in kako vidimo, da se nekdo dela pametnega, ...nekdo pa pravilno sklepa in 'znanstveno' razmišlja?

Najbolj enostavno povedano, ...pravilno predvideva, najde prave vire za učenje in informacijo in NIKAKOR ne nasede niti Flat Earth Documantary-u:), niti kakšnim veliko bolj zahtevnim in premetenim sofi.... klinc ....pederskim prevaram!>:D

Včasih se določene stvari seveda pokažejo šele, ko je zagovornik že mrtev. To pa seveda je problem8-)

Evo v tej temi je eden najbolj uglednih 'filozofov'...kar pomeni glasnikov sprememb, ki jih prinaša razvoj tehnologije in znanosti na splošno,....Ray Kurzweil. Mož je sicer profesionalno deformiran optimist,...napovedi včasih malo prehitevajo datumske realizacije,...ampak do sedaj vse kaže, da je bral prave knjige, da dobro sklepa in je pri pravih virih informacije. Čeprav tudi marsikdo trdi enostavno,(posebej če ne pozna njegovega izumiteljskega dela:), da se enostavno dela pametnega8-)

No pa Kurzweil seveda tudi po konfiguraciji govora, še je precej daleč od klasičnega filozofa, če smo vsaj za silo razgledani na področju. Za tiste, ki niso je preverjeno: 'ma en filozofski butelj, priča gluposti!';(( In to ljudje, ki se sicer odlično znajdejo v življenju.

Zgodovina sprememb…

Mislim da to še ni bilo. Test ali ste tranhimanist. Malo za razliko od filozofiranja:)

Po Ameriško. Test pa da vidite. Sebe sem seveda testiral in dela. SEM8-)

http://hplusmagazine.com/2014/04/24/are...

T-h-o-r ::

lol, to so takšna vprašanja, da vsakemu z malo zdrave pameti vrže ven, da je transhumanist :D :D
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Res ne vem. Ampak se bojim da če grem prevest in dam test me splošne mase, zna biti, da se pokaže, da nimajo zdrave pameti? Hm. Ajde da ugibamo stručno:)

npr. ni mi bilo najbolj jasno, kaj ima vprašanje splava s transhumanizmom :D

dobro vprašanje je bilo, če bi se bil pripravljen skopirati v računalnik, če bi bil to edini način, da moja zavest živi dalje

potem bi pa še dodatno za protokol imeli neka vprašanja, npr. če si za upload, ali si za tak upload, kjer te pohabijo, s tem ,da ti zbrišejo pol možganov (kot želita nevone pa thomas) ali si samo za upload, če lahko obdržiš celotno zavest

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: T-h-o-r ()

Pa recimo da se znam vživeti v misli mojih vsakdanjih pivskih kompanjonov:)...po večini niti ne slabi..ampak na svoj gorenjsko kmečki način razmišljajoči. Pa niti niso vsi gorenjci:)..ampak se prime:))

1.Ali mislite, da ima ženska pravico prekiniti nosečnost?
/Tule bi bil dejanski odgovor: 'Kukr hoče!' kar je bolj ja kot ne...ampak ko potem hočeš da ali ne, je pa več NE-jev. Also NE

2.Ali se strinjate z mislijo, da je Genetski inženiring napačen, ker se z njim igramo Boga?
/Sicer večina ne verjame v boga v klasičnem smislu, fajmoštra nekako glodajo, če le ni pred njimi,...ampak na tole je odgovor DA

3.Ali mislite, da bi bilo dobro, če bi ljudje lahko postali nekajkrat bolj pametni kot so?
/Ljudje so žival, ki bo s svojo pametjo uničila planet in če bi bili še bolj pametni, bi bilo še slabše:) Also NE

4.Ali vaš etični kodeks zagovarja dobrobitje vseh čutečih bitij, pa naj bodo to umetni intelekt, človek, post-človek, žival?
/Žvali mam rad, ampak Bosancev pa ne maram:) Tu presojam je odgovor NE 8-)

5.Ali bi starši lahko imeli otroke s kloniranjem, enkrat ko bo tehnologija varna?
/Ljudi je tako preveč na svetu. Kjer narava dovoli naj bodo,...ampak nekje 2 in ne 10 ko pri ciganih,...drugače pa naj znanost gleda, da se uni dol ne bodo preveč namnožil:) NE

6.Ali mislite, da če smo odprti do novega in sprejemamo nove tehnologije imamo večje šanse te spreobrniti v splošno korist, kot če take tehnologije prepovedujemo?
/Teh novitet je toliko, da se samo denar služi z njimi, ljudje so pa vedno bolj zastrupljeni in zbegani. Ne gre glih požreti vsega. Torej NE

7.Ali verjamete da človeški napredek pride od človekovih dosežkov, ali je rezultat božje intervencije in razodetja?
/Samo kar od čela prteče lahko popiješ:)...Kakšno božje razodetje. Kar nam je hudič pokazal in človek sam pogruntal:) Tu bi presodil DA

8.Ali verjamete, da imajo ljudje pravico uporabiti tehnologijo da povečajo svoje mentalne in fizične sposobnosti (vključno da povečajo plodnost) in da povečajo kontrolo nad svojim življenjem?
/Ma to že ves čas delajo gospoda...revež naj pa crkne. Ni čist tako prav! Tule bom spet odločil da je to NE

9.Ali bi si dali svoj um naložiti v računalnik, če bi bil to edini način, da lahko nadaljujete kot zavestna oseba?
/Računalnika niti nimam, pa še mulčevga niti pržgem ne..to je za deco...pa ti k si velik pred njim, si pa tudi mal žvajznen8-). Namesto da bi kšno starejšo mal za krtačo, ali pa šel v naravo...torej NE

10.Ali mislite da bi bilo dobro, če bi ljudje lahko živeli 100 let dlje?
/Ma s ti funknen:) Že danes smo sami penzionisti, kdor dela mora plačat penzionista, otroka in še brezposelnega, če bi bili pa sami stari zombiji:) bi se pa vse skup podrlo. Že tako ljudje predolgo živijo.
Torej NE

Rezultat?

Imate nekatere transhumanistične tendence :))

Ok TALE virtualni testiranec ni čisto nemogoč ni čisto iz lufta ampak iz razgovorov, dejansko se pač točno s taki mislimi srečam za šankom, ...nekaj pa jih je tudi spretno zamaskiranih na tem forumu!...kjer pa so zaradi narave foruma seveda skrajno hitro tudi sakcionirani kot bukovi!8-)

AMPAK sam test pa dejansko kot je T-h-o-r predvidel ni ravno nek merodajni...saj bi moral napisati fuks zarukani gorenjski:)), melodija pa gre bolj na 'join us'. Ok Thor maš prav..ampak vseeno se da videti ...kaj v jedru transhumanist zagovarja.

Zgodovina sprememb…

uno "čutečost" živih bitij sem dal tudi jaz ne, ker mi trenutno za žuželke in podgane precej dol visi

Splav je en tako simptomatično vprašanje da se vidi liberalnost. Liberalnost je pač eden od 'pogojev' za transhumanista. Če se malo poglobimo. Še nekaj je takih vprašanj. LIberalnosti in nobene konzervativnosti seveda pri veri v moč tehnologije...je ravno tako ZAKON:) Sicer je pa stvar enostavna.

Če odgovoriš vse z YES je perfekt, vse z NO je pa potem obup.

No jasno je skoraj nemogoč osebek z vsemi yesi ali no-ji...ampak 'ideološke' trende sem pa v grobem nakazal. Celo potrudil sem se s prevodom8-O

nevone ::

če si za upload, ali si za tak upload, kjer te pohabijo, s tem ,da ti zbrišejo pol možganov (kot želita nevone pa thomas) ali si samo za upload, če lahko obdržiš celotno zavest

Ja, pa če si za tak upload, da se lahko uploada vsak, ki bi želel sistem uničiti ali pa škodovati sosentiencam. (kot to želi T-h-o-r)

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

nekomu lahko škoduješ lih tolk, kolikor lahko zdaj jaz tebi škodujem prek foruma z uporabo miške in tipkovnice lol

T-h-o-r je izjavil:

nekomu lahko škoduješ lih tolk, kolikor lahko zdaj jaz tebi škodujem prek foruma z uporabo miške in tipkovnice lol

Ja, ker imaš določene omejitve. Pa začuda se ga vseeno poslužuješ.

o+ nevone

nevone je izjavil:

T-h-o-r je izjavil:

Ja, ker imaš določene omejitve. Pa začuda se ga vseeno poslužuješ.

o+ nevone

ja, omejitev "no killing" se enostavno prenese iz fizičnega sveta v protokol, brez rezanja možganov

ja, omejitev "no killing" se enostavno prenese iz fizičnega sveta v protokol, brez rezanja možganov

Zakaj pa zdaj ta omejitev? Eni hočejo ubijat. Če jim to vzameš, jih lobotomiraš. Razen, če jim še vedno pustiš željo za ubijanjem, samo ubijati jim ne dovoliš. Ekstra izprijeno, če mene vprašaš.

o+ nevone

ne, lobotomiraš jih, če jim iz zavesti vzameš pojem ubijanje oz. vedenje, kaj to je, ne pa da postaviš pravilo: no killing

sicer pa ne vem, kakšen problem predstavlja "ubijanje" v okolju, kjer se respawnaš v par mikrosekundah

Zgodovina sprememb…

T-h-o-r je izjavil:

ne, lobotomiraš jih, če jim iz zavesti vzameš pojem ubijanje oz. vedenje, kaj to je, ne pa da postaviš pravilo: no killing

Aja? Kaj si pravzaprav hotel povedat?

Komot se jim lahko pusti vedenje, kaj ubijanje je.

Ampak, ali jim je po tvoje dovoljeno vzeti željo za ubijanje? Ali jim to pustiš, vendar jim ne dovoliš uresničevati te želje?

o+ nevone

sicer pa ne vem, kakšen problem predstavlja "ubijanje" v okolju, kjer se respawnaš v par mikrosekundah

Kaj pa, če te kdo hoče uničit tako, da se niti respawnat ne moreš več?

o+ nevone

Zgodovina sprememb…

• spremenila: nevone ()

Ampak, ali jim je po tvoje dovoljeno vzeti željo za ubijanje? Ali jim to pustiš, vendar jim ne dovoliš uresničevati te želje?

ne
narediš tako, da ni izvedljiva, čeprav jo poskušajo uresničiti

hkrati pa sem napisal - respawn, easy peasy (where was i gonna go, detroit?)

ne vem, kako bi bilo to uresničljivo

Zgodovina sprememb…

ne
narediš tako, da ni izvedljiva, čeprav jo poskušajo uresničiti

Ali vedo, da njihova želja ni izvedljiva?

ne vem, kako bi bilo to uresničljivo

Saj to ni važno, kako, če se pojavi sentient s takšno željo, mu je ne smeš zavrnit oz. odvzet, da bi bilo zadoščeno vsemu, kar se od Protokola zahteva?

o+ nevone

Tisti ki se bo dejansko ojunačil da pravilno razkrinka sofizme in prevare v videu, pa po mojem zasluži mesto med pravimi akademiki. Upam vsaj!
?? A je problem razkrinkati popolnoma napačne predstave o delovanju fizike?

In, mimogrede, obstajajo tudi taki, ki pravijo, da je Zemlja sicer okrogla, ampak mi živimo na notranji strani, vesolje je pa v sredini. In imajo prav tako cel kup "znanstvenih dokazov" za to.

A je problem razkrinkati popolnoma napačne predstave o delovanju fizike?

Je problem, ker predvsem ni dovolj motivacije. Motivacija bi morala priti iz same jeze nad lažjo, zlaganostjo in sistemom laganja. To bi potem kazalo na tisto pravo nrav! Če pa se čaka da profesor pozove, da gresta na državne stroške skozi par nalog, da se potrdi boljša kariera od krampa:)...je pa že bolj sumljivo...ampak pač rutinsko mora biti sprejemljivo8-) Da ne govorim o tem, da tajnica stranke pozove na borbo proti komunistom:)) In podobne. Prava, ali včasih pa tudi neka skrita notranja8-) Pa seveda ne vedno proti komunistom;)

Danes mladi enostavno nimajo kot opažam niti volje kritično misliti...celo nasprotno zaradi nenavadnosti, ki je v jedru nekako easy alarm and fame:), so celo nagnjeni k teorijam zarote, ki redno uporabljajo sofizme...ali pa politične motive, kjer se ti prav tako uporabljajo. In obstaja celo šola za tako pederastijo:|..mislim dejansko so tečaji in šole nefer debatiranja!

No če ni niti volje sesuti jasno TAKO NEUMNOST, potem mi ...ja vsaj meni..da za mislit! V jedru že kar nekaj časa!

En tak res vzoren primer je denimo Domen v drugi temi, ne glede na motive in ne glede na to da ga desnjakarji:) napadate na vse mogoče načine:) Kar ga...seveda njega samo utrdi in izšola. Potem pa se počasi ....aja še jure na določenih poljih, ki se tičejo margin in atifašizma, ...potem je pa kar tema. No tudi ti se včasih oglasiš, če gre za izrazito neumnost, ...sicer pa niti ne:)) Evo treba bo dejansko odpreti temo o sofizmih in trikih takihle debat...in za spremembo, če bo ratalo,...šolo viteškega dialoga8-)

No tudi ti se včasih oglasiš, če gre za izrazito neumnost, ...sicer pa niti ne
V nasprotju s splošno razširjenim mnenjem nisem plačan za tipkanje na netu.;) Na vsako bedarijo se pač človek ne more odzvati, jih je veliko preveč. Še na vsako bedarijo na slo-techu ne, pa je to samo en drobcen delček neta.

Kar se dialoga tiče, je pa tudi stvar konkretnega okolja, v katerem razprava poteka. Ko sem bil enkrat na neki okrogli mizi o GSO, sem bil do nasprotnikov malo bolj takten kot sem tule na netu, če bi bila debata na TV, bi bil pa še malo bolj vljuden. Ko se s kakšnim kregam v oštariji, je pa včasih še malo huje kot na netu.;)

Sem pa že razmišljal, da bi se mogoče dalo narediti eno spletno stran za soočanje mnenj. Vsaka stran bi predstavila svoje mnenje, lepo argumentirano, s slikami, grafi, referencami. Potem bi vsaka stran odgovorila na mnenje druge strani. Znova lepo argumentirano, s slikami, grafi, referencami. In potem bi bil še tretji krog, ko bi lahko vsaka stran odgovorila na odgovore druge strani. In potem bi bilo konec razprave, ker sicer se stvari samo še ponavljajo. Možen bi bil še četrti krog, ampak samo izjemoma, če bi katera od strani našla kakšen še ne predstavljen podatek ali našla kakšno še neodkrito napako pri trditvah nasprotne strani - s tem da bi moderator razprave odločil, ali so to res novi podatki, ali pa gre samo za ponavljanje.

Vsi tisti, ki bi debato spremljali, bi pa sproti glasovali, že od prvega kroga dalje - kdo ima po njihovem bolj prav in kdo bolje zagovarja svoja stališča (tudi če morda nima prav).

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Sem pa že razmišljal, da bi se mogoče dalo narediti eno spletno stran za soočanje mnenj.

Eto ga vidiš. Ideja je super. In ideje so sicer res nekako pri nas ocenjene kot dar boga in ne določenega talenta, ali celo glodanja česa, samo dobre in velike ideje, ko se ureničijo, spremenijo svet. No tale ni ravno tako huda, ampak vseeno, zame dobra,......nič ne obljubim,...ampak zna se zadeva poizkusit:) Mam kolega, ki bi rad iz dratšponarja v fabriki prešel med programerje, ...konkretno t.i. web developerje. Da se malo razvije ke v priftošel. Da vidimo če me bo toliko zjezil, da bom še sam štrikal v php-ju8-)

Pa tudi firbec me matra, kako ljudje znajo soditi, ko bom takole podtaknil tudi kakšno predelano 'flatworld' in opazoval zbegane nesrečne oponente. Ali kako o iluminatih bla...bla. Pa bodo vsi začeli iskat rothchilda:)) Ha?

Zgodovina sprememb…

garamond ::

donfilipo, ali se nisi enkrat učil programirati Python? Kako gre?

In še dodatek Okapijevi ideji: če že zahtevamo strog format debate in argumentacijo, zakaj ne bi vpeljali Toulminove diagrame? Ali kaj takega že obstaja? Če ne bi bilo preveč omejitev kreativnosti, bi mogoče celo uporabil kaj takega.

Do določene mere bi bilo že treba določiti obliko, predvsem pa obseg, ker dolgih litanij nihče ne bo bral.
Recimo nekako v slogu:
Trditev - podatek, ki potrjuje trditev - zakaj ta podatek potrjuje trditev - zakaj lahko verjamemo temu podatku. In število teh podatkov bi bilo treba omejiti. Recimo na pet v prvem krogu. Morda tudi na tri.

V drugem krogu bi zavračal podatke nasprotnika in dodal podatke, ki nasprotujejo njegovi trditvi.

O.

garamond je izjavil:

Ne gre. (Pa ni bil samo Python:) Učenje programiranja mi ne gre niti pod pretnjo pištole.:)) Kar pomeni par reči, ki veljajo tudi morda komu drugemu v razmislek.

Učenje matematike in programiranja zahteva vijuge, kjer se uporablja logika, ki načeloma v življenju NI uporabna. Samo v matematiki in programiranju. Če si zastrupiš možgane z veseljem do zofofilije...skupaj z resnim pomanjkanjem volje do moči (ja prave une Nietzchejanske, kjer se ob drobnih in večjih pretnjah življenja samo nasmehneš in užgeš silovito....pa seveda ne fizično:)...potem je zadeva RESNO zapletena.

Samo nisem izgubil VSE volje. No vedeti je treba...da pri 55.ih ni ravno pravi moment za prehod na štrikarsko (tako jaz pravim pletenju logičnih zank, kar je programiranje in kar sem v manjši meri davno ŽE počel!) logiko in razmišljanje, kjer je vsaj meni, potem če hočem kaj narediti NEMOGOČE it med ljudi in vsakdanjo norost in pokati vice.

Ko sem se za dolgo izoliral od sveta, sem pa kot rečeno resno študiral, kar vse kar je priletelo iz družboslovja in nekaj popularne fizike (kako je v jedru narejeno stvarstvo...kar je prej filozofsko vprašanje, a fiziki imajo boljše teorije:) in ja na drugi strani transhumanizem, kar pa spet ni še zdaleč ne zgolj programiranje, ...ampak cela ideologija in zahteva da razumeš dobro precej več od štrikaštva,...kar sem tudi tu že opazil:)) No vse to bi bilo super, ...če bi si človek lahko s takim samovoljnim študijem zagotovil solidno eksistanco,...ampak si je ne more. Sploh je danes tako, da razen nekaj res dobrih posameznikov NI nikogar, ki bi naredil karkoli (tudi sociala bolj služi kot nudi:) da bi VI preživeli, ...zato velja dobro razmislit, če res ni bolje, da menite da je Obama Kenijec in nima potrdila o državljanstvu:),...da se led ne premika imate pa na drugi strani izredno veselje do pletenja logičnih zank. Unih primarne enostavne logike, ...ki pridejo prav za programiranje.:|

Zgodovina sprememb…

garamond ::

donfilipo je izjavil:

garamond je izjavil:

Ne gre. (Pa ni bil samo Python:) Učenje programiranja mi ne gre niti pod pretnjo pištole.:)) Kar pomeni par reči, ki veljajo tudi morda komu drugemu v razmislek.

Učenje matematike in programiranja zahteva vijuge, kjer se uporablja logika, ki načeloma v življenju NI uporabna. Samo v matematiki in programiranju. Če si zastrupiš možgane z veseljem do zofofilije...skupaj z resnim pomanjkanjem volje do moči (ja prave une Nietzchejanske, kjer se ob drobnih in večjih pretnjah življenja samo nasmehneš in užgeš silovito....pa seveda ne fizično:)...potem je zadeva RESNO zapletena.

Samo nisem izgubil VSE volje. No vedeti je treba...da pri 55.ih ni ravno pravi moment za prehod na štrikarsko (tako jaz pravim pletenju logičnih zank, kar je programiranje in kar sem v manjši meri davno ŽE počel!) logiko in razmišljanje, kjer je vsaj meni, potem če hočem kaj narediti NEMOGOČE it med ljudi in vsakdanjo norost in pokati vice.

Ko sem se za dolgo izoliral od sveta, sem pa kot rečeno resno študiral, kar vse kar je priletelo iz družboslovja in nekaj popularne fizike (kako je v jedru narejeno stvarstvo...kar je prej filozofsko vprašanje, a fiziki imajo boljše teorije:) in ja na drugi strani transhumanizem, kar pa spet ni še zdaleč ne zgolj programiranje, ...ampak cela ideologija in zahteva da razumeš dobro precej več od štrikaštva,...kar sem tudi tu že opazil:)) No vse to bi bilo super, ...če bi si človek lahko s takim samovoljnim študijem zagotovil solidno eksistanco,...ampak si je ne more. Sploh je danes tako, da razen nekaj res dobrih posameznikov NI nikogar, ki bi naredil karkoli (tudi sociala bolj služi kot nudi:) da bi VI preživeli, ...zato velja dobro razmislit, če res ni bolje, da menite da je Obama Kenijec in nima potrdila o državljanstvu:),...da se led ne premika imate pa na drugi strani izredno veselje do pletenja logičnih zank. Unih primarne enostavne logike, ...ki pridejo prav za programiranje.:|
Sem vedel, da boš odgovoril širše, zato sem pa vprašal :P

Za zdaj povem bolj natančno glede programiranja: sem imel priložnost videti, kako so se pod vodstvom naučili programirati povsem netehnični ljudje obeh spolov (res pa, da niso bili v petdesetih). V nekaj mesecih se lahko nauči osnove programiranja -- vse tja do objektnega programiranja -- prav vsak. Samo dovolj časa je treba in nekaj volje. Sam bi programiranje opisal ne kot logiko ampak bolj kot izdelavo receptov, podreceptov in podpodreceptov na točno določen način. Pri katerem zelo prav pride smisel za podrobnosti in natančnost, kjer je pomembna vsaka črka in znak, kot si mogoče opazil, in kar ti je lahko dalo dodaten sivi las :D

Imajo pa programerji zelo specifičen način razmišljanja. Jaz ga opazim že iz Lune. Če poznaš tako razmišljanje, ti lahko kar naenkrat postanejo jasni vzorci, ki se pokažejo tudi na najvišjem nivoju v ideologijah -- tudi v transhumanizmu. Tema, ki se neprestano ponavlja je zaupanje v algoritme in navidezna objektivnost, ki sledi iz njih. Še ena tema -- oziroma pomanjkanje teme -- je neracionalni in nelogični del človeka. Tukaj imamo vsi težave, hja, sistemi s čistim razumom za podlago pa malo manj, ker težav sploh ne opazijo oziroma niso pomembne.

donfilipo je izjavil:

...da se led ne premika imate pa na drugi strani izredno veselje do pletenja logičnih zank.
Jaz nimam energije za sodelovanje v temi o GW. Včasih pa malo preberem in se čudim! Še rezultatom nedavne ankete na Slo-Tech.

Sam bi programiranje opisal ne kot logiko ampak bolj kot izdelavo receptov, podreceptov in podpodreceptov na točno določen način. Pri katerem zelo prav pride smisel za podrobnosti in natančnost, kjer je pomembna vsaka črka in znak, kot si mogoče opazil, in kar ti je lahko dalo dodaten sivi las

Saj v formalni logiki vsaj pri simbolnih izpeljavah je podobno:) No tudi tvoj opis seveda ZELO ustreza. Dejansko je muka 'loviti sive lase' v sintaktičnih napakah...in na kar sem opozarjal že pred 15 leti, compilerji niso niti toliko v pomoč kot je spell-checker,...no pa tudi spell-checker, ali da bo lepše - črkovalnik, je še v fazi, ko če gledaš vedno prej koncept in idejo, kot lepoto in pravilnosti izvedbe, ne pomagajo dosti. V jedru kot se vidi, vsaj meni šele po parih recenzijah8-) No pa če se zjezim lahko tudi dokažem, da nisem samo jaz hroščat8-)...ampak je črkovalnik in to ta dotični tule TUDI>:D

Imajo pa programerji zelo specifičen način razmišljanja.

Jap. In če so dobri obilico solidno plačanega dela. Zdaj vpliv tega načina razmišljanja na 'ideologijo' je od tega, da pišejo kot da bi pisali compilerju, ampak takemu, ki VSE razume sintaktično, ne glede na napake, NIČ pa celostno, ....kar seveda ne drži vedno...in je tudi včasih nerodno razumeti:) Do takih, ki ohranijo vso pesniško paleto, ...samo nobene tiste, ki kot ti praviš spadajo med sicer iracionalne, ...ampak povsem običajne načine vedenja človeštva. IN skozi to potem nasedajo nemogočim optimizmom, ali ideologijam. Do stopnje, kjer se meni že zdi čisti idiotizem in kamor ne sam rad nikoli prispel...živ:)

Ampak ok...nekaj je. Point je dejansko v iskanju časa in potem skozi to truda, preveč uživam v filozofiranju in premalo truda se vlaga v štrikanje, ki eventuelno danes takoj zagotovi kot pravi jure, ...vsaj kak kos kruha. Nihče pa ne verjame, da za vzdrževanje svoje zofofilske kondicije in baze informacij dostikrat prečepim pred mašino po cele dneve. In ne da bi gledal porniče:) Zato ker je tudi to polje brez konca in nosi praktično nedosegjjivo stopnjo detajlnih pogledov. Različnih.

Malo nazaj na tisto kar se dela izven dialoga in zofofiliranja:). Za tem stoji trdo kodiranje in tudi meneđiranje korporacij in večjih delovnih skupin, ...z veliko investicijskega kapitala, ..kar zna po neki logiki (IBM Deep Blue:) prinesti prve revolucionarne uspehe. In še ne bo takoj krc v neznano..upajmo:))

Logika je toliko twisted, da si jo lahko privošči samo korporacija.

Deep Blue ni nikoli imel komercialnega resnega ozadja. Če (je) zmaga, bo investicija v razvoj enostavno marketinški strošek. In pokaže se da to niti ni izstopajoči del, kar korporacija da za celotni marketing. Naprej gre pa takole:

http://techcrunch.com/2014/05/19/ibm-wa...

Tudi tu IBM ni rečeno da lovi samo direktni čisti profit...toliko kot pozicijo, da veliko investira v razvoj. Malo okoli ovinka...ampak efekt je pa ono neverjetno kapitalistično dobar8-)

AtaStrudl ::

Watson je morda za kake naloge cisto uporaben stroj, inteligenten pa ni - v smislu "razumevanja".

Dokaz je ravno tisto vprasanje katera republika bivse Juge je clanica EU (takrat je bila samo Slovenija) - pa tu ne gra za kak moj lokalpatriotizem.

Namrec, vprasanje je skoraj idealno za racunanik. Vse kar rabis narediti je, da vzames dva seznama, "Jugorepublike" in "EUdrzave", ter poisces, katera je na obeh.

Tudi ce je najprej uporabil superduper AI algoritme, bi lahko potem, ko so ti dali rezultat "Bosna", v par nanoskundah preveril, ce je res na obeh seznamih.
Da tega checka ni naredil, pove, da mu nic ni jasno - ne RAZUME kaj n. pr. pomeni "biti clan"!

Ocitno gre bolj za neko statistiko, stetje clankov, v katerih se skupaj omenja Jugo republike in EU. Taksnih je zaradi nedavne vojne verjetno res najvec z Bosno (EU sends food to Bosnia, EU did not do enough to stop war in Bosnia, itd...)

Najhujši problem je, ker kar se tiče "razumevanja", računalniki (oziroma programi) niso napredovali čisto nič od prvega računalnika dalje. Prvi računalnik, ki je znal igrati šah in ga je zlahka premagal vsak začetnik, je šah razumel natanko toliko, kot ga danes razume najboljši šahovski računalnik, ki zmelje vsakega velemojstra.

Vzrok pa je IMHO dejstvo, da še sedaj ne vemo, kako v resnici deluje razumevanje (v človeških možganih).

O.

trololo2 ::

Sam tudi nisem pristaš tega big-data pristopa k umetni iteligenci kar Watson definitivno je. Tu gre v resnici le za povzemanje dosedaj že znanega pa še to precej neučinkovito. Gotovo uporabno na precej področjih ne pa deal changer.

Za nek pravi preskok bo treba narediti bolj anolitične sorte AI (human like kolikor čudno se to sliši), ki ji ni treba prebrati cele Wikipedia da potem z še vedno precej neprepričljivo verjetnostjo ugotovi da je precednik US Obama.

Watson dejansko nima samozavedanja. Zavesti. Še8-) Torej ne more imeti niti občutka, ...prepričanja, da je nekaj razumel. Ima samo program, ki vrže ven rezultat. Zdaj filozofsko gledano:) je tak program tudi zavest, ..samo tak program je še bolj kompleksen in sposoben uskladiti še obilo kalkulacijskih funkcij v nekaj, čemur pravimo zavest:)

Prepoznavanje okolice, obrazov, simbolov in samostojne gradnje nove simbolike in podajanje te naprej. Predvsem reagiranja na okolico...po nekem deloma vgrajenem, deloma pa privzgojenem programu. Kar veliko tega v drobcih danes počne že kombinacija hardwera in sofwera, ki je v pretžno v ličnih škatlah..ob ventilatorjih in žre elektriko8-) Kar obilo te8-) Glede na dejanske rezultate neke zavesti.

Ono s Watson-Slovenija... je napakica, ki se zgodi 98% Američanom, zato NI ČUDNO, da se je tudi Watsonu>:D (Kulturo Watsona so vendarle delali marjanci:) Da pa hladen tuš na našo nečimrnost:) In ja rešitev je enostavna...vendar je takih brskanj in date še cel trop, ki jih je treba popraviti. In popolno še dolgo časa ne bo...pol boste pa videli boga svoga:))

Dalje NI RES da računalniki kar se razumevanja tiče niso naredili nobenega koraka. Za čisti šah zavest ni potrebna, ..je pa potrebna za klasičen turnir. To da so turnirji lahko tudi prilagojeni za računalnike (IN SO!), ker je šah tudi nekakšna idealna igra simbolov s pravili, ..je pa seveda poenostavitev za šahovske računalnike. Ampak tudi izven tega računalniki se učijo in nudijo približke učenja in morda tudi že razumevanja. Tu je treba poudariti (še enkrat:) tisti sofizem s kitajsko sobo..filozofa...ali v tem primeru zofofila:) Johna Searla, ko posamezni elementi sicer delajo vsak enostavno opravilo v kitajski sobi, celota pa niti ne zna kitajsko, niti ne razume kaj dela. E NATANKO tako je tudi en nevron! Opravlja relativno jasne funkcije in šele celota da neko zavest. Ponavadi8-)

Zdaj da dejansko še ne vemo kako deluje celota in kako mreža nevronov detajlno in smiselno funkcionira je pa tudi jasno. Verjetno posameznik to tudi ne bo nikoli znal reproducirati. VENDAR! Tega ne zna niti za zapletena orodja, kot so recimo cele tovarne, ali menda celo novejši procesorji. Mialim dober 'štromar' razume elemente, ...cele mreže in logičnih zank pa ne zna reproducirati. Vendar kombinacija teamskega dela s pomočjo orodij kot so kontrukcijski programi in preračunavanja, ...pa vendarle gre. In tako nekako bo po predvidevanjih optimistov tudi v primeru človeških možgan.

Zgodovina sprememb…

ABX ::

Sej tudi čebela nima samozavesti. Nekje pri dovolj veliki masi pride do preloma.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zakaj razumevanje nečesa enačiti z zavedanjem? Zato ker mi razumemo in se zavedamo? Kje piše, da je to nujno povezano?

Eno je, da program razume šah, drugo pa, da se zaveda samega sebe pri igranju šaha. Pri razumevanju je po mojem bolj v igri zmožnost izdelave konceptov, idealiziranja. Otroku pokažeš živo mačko in bo kot mačko prepoznal tudi zelo približno risbo mačke. Kako blizu temu so računalniki?

Ali pa primer članstva Slovenije v EU. Bistveno pri tem je razumeti, kaj pomeni biti član nečesa. Potem lahko preprosto odgovoriš na to vprašanje in če imaš na voljo pravi podatek, se sploh NE MOREŠ zmotit. 98% Američanov ne ve, da je Slovenija v EU, ampak ne zaradi tega, ker ne bi razumeli koncepta članstva, ampak ker nimajo ustreznega podatka, da je Slovenija v EU. In potem sklepajo na osnovi nepopolnih podatkov in rečejo Bosna (pač od ex-Jugo republik so največkrat slišali za Bosno in ker nimajo na voljo konkretnega podatka, pač ugibajo). Watson pa ima na voljo konkreten podatek, samo ga ne razume, zato se mu izgubi v šumu nerelevantnih podatkov.

O.

Zgodovina sprememb…

• zavarovalo slike: gzibret ()

Kako blizu temu so računalniki?

Vedno bližje. In kot se da slutit ne ravno škatlice doma ampak mašinčine. Anpak kot pravi Ray Kurzweil (ali tako nekako): 'Danes imam v žepu relativno poceni računalnik, ki je tisočkrat bolj sposoben kot mašina, na kateri sem bil prvič v stiku z računalnikom v mladosti in je bila velikosti omare, cena pa prevelika celo za državo8-)

http://www.nytimes.com/2012/06/26/techn...

Ali pa primer članstva Slovenije v EU. Bistveno pri tem je razumeti, kaj pomeni biti član nečesa. Potem lahko preprosto odgovoriš na to vprašanje in če imaš na voljo pravi podatek, se sploh NE MOREŠ zmotit. 98% Američanov ne ve, da je Slovenija v EU, ampak ne zaradi tega, ker ne bi razumeli koncepta članstva, ampak ker nimajo ustreznega podatka, da je Slovenija v EU. In potem sklepajo na osnovi nepopolnih podatkov in rečejo Bosna (pač od ex-Jugo republik so največkrat slišali za Bosno in ker nimajo na voljo konkretnega podatka, pač ugibajo). Watson pa ima na voljo konkreten podatek, samo ga ne razume, zato se mu izgubi v šumu nerelevantnih podatkov.

Po korakih se pa tako pride tudi do tega, da bo računalnik ne primerjal samo zadetke po podobnosti v bazah podatkov..samo po neki verjetnosti...ampak tudi z modulom razumevanja.

Samo kot je pokazal jeopardy in šah, je bolje in lahko veliko bolje če dela drugače. Simple. Problem je samo še v tem ker je velika škatla in veliko kuri:) Ampak kot rečeno ni nujno da bo vedno tako. Obstaja kot veš celo trend, ki kaže hudičevo drugače, Pa sem rekel trend...ne zakon:)

Zavedanje ali zavest se bo rabila pri drugih potencialno komercialnih izzivih nove dobe!

Zgodovina sprememb…

Samo kot je pokazal jeopardy in šah, je bolje in lahko veliko bolje če dela drugače.
Problem je, ker drugače kot tako sploh ne zna. Se pravi, mi ne znamo narediti drugačnega računalnika. "Modul razumevanja" je popolna neznanka, nič več ne vemo danes o njem, kot smo vedeli pred 50 leti.

Računalniki danes hranijo več podatkov in jih hitreje obdelujejo, razumejo pa jih prav nič bolje, kot jih je Eniac. To je za nekatere primere sicer dovolj dobra pot - dovolj zmogljivemu računalniku šaha ni treba razumeti, da lahko premaga velemojstra -, nikakor pa ne za vse.

O.

Danes imam v žepu relativno poceni računalnik, ki je tisočkrat bolj sposoben kot mašina, na kateri sem bil prvič v stiku z računalnikom v mladosti in je bila velikosti omare, cena pa prevelika celo za državo

ja, ampak zmogljiv je le pri številu operacij na sekundo, hranjenju podatkov itd. (pač vse, kar pravi okapi) :D

ni pa bolj "napreden"

Za tisto čemur pravijo zavest..je po prepričanju transhumanistov najprej potrebna dovolj zmogljiva mašina. Recimo nekje 2020 bodo imeli mašinerijo, ki bo imela operacij na sekundo toliko, da se bo lahko kosala s masovnim pararelizmom sivine med ušesi. Ene povprečne. Samo to se po predvidevanjih in po današnjem trendu exponentno stopnjuje. Lahko je tudi kak zastoj, lahko je katastrofa, ..lahko je nek velik preskok, ...tega pač ne moremo videti točno vnaprej. No in potem ....ker bo emulacija, rabimo še par let, da se mašina ojača:), ..da lahko kalkulira podobno. Ali simulira možgane. Nekako generično. Potem seveda rabimo še software torej tudi know - how kako sivina dela...in takrat zadeva pa res postane napeta:) Potencialno počasi nevarna.

Možno je da četudi ne simulira možgan, ..postane nevarna, ker 'vidi' človeka kot oviro za izračune...in to ne 'zavestno' ampak kot rezultat preračunavanj in kaj vem...brskanjem po bazah8-) To so vse vprašanja za razpravo. In za premislek. (HAL 9000 ni več čisto up to date:) dal je pa že davno misliti tisto, kar se danes res misli.

Malo nerodno pa je reči, da dober mobitel, ni tehnološko naprednejši, kot je bil Eniac ali ona 'omara' na kateri se je učil na faksu Kurzweil. Dober mobitel, če mu morda dodaš več (malega:) 'trdega diska', lahko na koncu s primernim softwerjem tudi dela isto in veliko hitreje, kot je to počel najboljši stroj pred kaj vem 40 leti. Pokuri in stane pa neprimerno manj! No poganjati kvalitetno grafiko, se je pokazalo za zahtevno reč. In tu je pač bil tržni izziv, saj ljudje najraje vidijo lepo8-). Ona omara je metala ven goro številk v kateri so videli lepoto samo nekateri znanstveniki! Danes pa že v mobitele dodajajo govorce, svetovalce in podobno, ..kar pa še ne dela najbolje.

Zdaj T-h-o-r a bi rad videl da za sabo vleče 2 tonsko omaro da lahko telefonira in predvsem igra tekoče angry birds:))

No saj vem kaj hočeš povedati. Da ni mašina nič bolj zavestna in s tem opravilno inteligentna kot je bil Eniac. Povedal sem kaj manjka, da se bo res poznalo, da bodo potem lahko rekli, saj govori, vidi in vse ...samo prave duše pa le nima8-) Kot so rekli za šah...in to nekdo z IQ 184 visoko izobrazbo, šahist: 'računalnik je slab v stategiji igre'. Potem ga je namazal ene parkrat en Fritz pa je verjetno potihem rekel: 'E kad ga opalim i izključim nema više da me jebe:))

Človek ohranja ne glede na rezultate svoj dignity. To mu je potrebno v evoluciji ob hiearhiji, ki je pretežno vladala. Celo med primati in še kje vlada. Tako bo sprejel tiho, da je mašina boljša....ne pa absolutni gospodar. In tu potem natopi problem, ...kako narediti tako inteligenco, ...kot pravi Judkowsky: friendly AI, ...da ne bo stalno kalkulirala, kako odstraniti manj inteligentno, a nevarno in vladajočo, malo bolj inteligentno opico8-), ...to je človeka.

Zgodovina sprememb…

Zavest (ali pamet) bi lahko simuliral tudi na 1000x šibkejšem računalniku, samo 1000x počasneje bi delala. Računalnik bi recimo nekaj vprašal in on bi ti pametno odgovoril čez 3 dni. V praksi ne preveč uporabno, ampak to bi bil dokaz, da znamo narediti pameten računalnik, ki bo postal zares uporaben, ko bo strojna oprema dovolj zmogljiva. Ampak tega ne znamo. Da bodo računalniki postali pametni, ko bodo dovolj zmogljivi, je za zdaj samo naša pobožna želja.

Da pamet v resnici ni zelo odvisna od zmogljivosti hardvera, dokazuje recimo pamet vran. Mirno se lahko kosa s pametjo šimpanzov, čeprav imajo "ptičje" možgane, kar se velikosti tiče.

O.

Zavest (ali pamet) bi lahko simuliral tudi na 1000x šibkejšem računalniku

Ja načeloma bi se dalo,...samo ni niti know-howa kako delajo možgani še detajlnega, ...pa še nekaj je. 3 dni čakati na odgovor spet ni v stilu klasične brz kao računalnik8-)

Ampak ok.... v glavnem manjka še detajlni know-how in napaka je bila, da so vsi iskali neke čudežne bližnjice k nečemu, kar je v jedru ena velika paralelna zmeda na pogled in je res odlična samo v prepoznavanju vzorcev.

No danes pa ni več tako...samo težko je recimo vnovčiti en program za prepoznavanje govora, ki bo pol leta kalkuliral kaj si v jedru povedal8-) Če dela real time in dobro dela, je pa že en korak naprej, ko mora (tudi) iz celote stavka in povedi skalkulirati, ali si rekel beach, ali bitch. In reče Mujo Hasotu..."if we go to America we will be on the (bič) all the time":) E pa sad ti pogodi8-)

Da pamet v resnici ni zelo odvisna od zmogljivosti hardvera, dokazuje recimo pamet vran. Mirno se lahko kosa s pametjo šimpanzov, čeprav imajo "ptičje" možgane, kar se velikosti tiče.

No to da je velikost možganov čisto sorazmerna z inteligenco seveda res ne drži...dvomim pa, da je vrana enako ..khm inteligentna tu ni prava beseda, ker je izraz prirejen za ljudi,

Bolj navidezna podobnost uporabe orodij in še česa, pa seveda ne gre v celoti primerjati z inteligenco.
Ta je recimo: sposobnost logičnega sklepanja, sposobnost abstraktnega razmišljanja, prepoznavanja-spoznavanja samega sebe ..se reče grobega samozavedanja, uvida v neko tako situacijo kot je mehanizem dogodkov, sporazumevanja, komunikacije, učenja, spomina, planiranja, prepoznati tuja čustva in še kar nekaj bi jih našli, ... ki so merljiva samo pri normalnih ljudeh (do neke mere jih merijo IQ testi, ...pri živalih pa v glavnem govorimo o fabulativnih približkih...torej bolj želji videti nek nastavek inteligence, kot originalno primerljivo lastnost.

Samo ok zakaj konec koncev ne. Nismo homo sapiens neko božje čudo:) Dele in delčke imajo tudi živali. Načeloma bolj so podobne človeku, večja je ta,...so pa tudi izjeme (delfini in še kakšna)..samo kapaciteta paralelnega procesorja je vseeno ZELO pomembna. Če je pa katera vrsta razvila boljši efekt za posamične te funkcije ali približke, pa nič čudnega!

Vrane ...kako je že planirajo in uporabljajo orodje? Mislim ne znajo pa se pačiti in glumiti majmuna:))

Zgodovina sprememb…

Mislim ne znajo pa se pačiti in glumiti majmuna.
Seveda znajo;)

Pa še eno zanimivo predavanje TED o pameti vran.

Model je naučil vrane, da mu iščejo in zbirajo izgubljene kovance.

Hočem pa povedati to, da je še ne tako dolgo nazaj veljajo prepričanje, da moraš imeti velike možgane, kot šimpanzi ali delfini, da imaš vsaj malo upanja za neko pamet, pa se je izkazalo, da so tudi možgani ptičje velikosti v bistvu dovolj.

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Hm zanimivo ker preseneča. No neke zavestne inteligence kot pri nekaterih šimpanzih vseeno tu ne vidim.

Simpatično, presentljivo, namen je splošna simpatija do vran in morda širše ...vendar dvomim da se vrana prepozna v ogledalu. Dvomim da iz simbolov zna sestaviti enostavne povedi, kot so: -'daj mi banano', 'čita je vesela', 'ti si dober', 'ti si hudoben', 'čita je žalostna' in podobne....no 'Čita bi napisala tudi vojno in mir, če ji daš dovolj časa tipkati'..pa tudi najboljšim opicam ne uspe.:)

No kar jaz moram povedati:) je pa da tale vrana kljub temu da izgleda kot da dela 'zavestne odločitve' imitira nagajivčka, da dobi nagrado8-) res je da tudi Čito samo z nagradami zdresiraš da s simboli dela enostavne stavke, vendar so je zavest in zavestne odločitve in čustva opazovana tudi v naravi...Za komunikacijo z znaki pomaga vzgoja praktično enaka kot svojega otroka. Nevrologi in še kdo so si praktično enotni, da je za to odgovoren neocortex. Neocortex je pri človeku še posebej naguban in s tem prostran:) in to daje veliko večino funkcij, ki jih vzamemo za inteligente. Neocortex je pri homo sapiensu najbolj zevoluiral v površino in je rekel da je dobro:) Potem pa so kar kmalu človeku najbližji primati. Pa spet ne tako blizu kot pri delfinih. Tako da.....

Zgodovina sprememb…

S temi znakovno govorečimi šimpanzi (in gorilami) so rahli problemi, kar se je za rezultate izkazalo, da so morda bolj projekcija trenerjev kot dejansko razumevanje živali.

Podobno velja tudi za papige, recimo:

Kar se prepoznavanja v ogledalu tiče, znova presenečenje - srake se prepoznajo.
http://animalwise.org/2011/07/03/a-refl...

Aha zanimivo. Ampak vseeno.

"Magpies have bigger brains then other birds which allowes them more connections between different brain areas".

Ampak dobro že to da se prepoznajo je presenečenje.

S temi znakovno govorečimi šimpanzi (in gorilami) so rahli problemi, kar se je za rezultate izkazalo, da so morda bolj projekcija trenerjev kot dejansko razumevanje živali.

Ja problem je v tem, da dejansko ne uporabljajo evolucijsko izdelanih znakov (ker ne morejo govoriti so jih naučili znake gluhonemih) kot jih uporablja človek. V naravi jim je vokabular veliko bolj kričeč in glasoven:) In dejansko je tu tudi precej neke želje, da bi se pokazalo 'človečnost' opic, ...za čemer se zna skrivati tak skriti pokaz:), da nismo božji izbranci in posebnost, ..ampak vseeno. Videl sem nek dokumentarec. Tam sem tudi lepo videl zgoraj navedene enostavne povedi. Povedal sem pa da tega opice brez dresure..ali skoraj enake vzgoje kot pri otrocih ne bodo zapopadle. Vendar pa v naravi vendarle kažejo druge znake zavestnih odločitev.

"Magpies have bigger brains then other birds which allowes them more connections between different brain areas".
Ampak absolutno gledano imajo srake še vedno zelo majhne možgane. In absolutna velikost je tu pomembna, ne relativna, ker pamet je pamet, ne glede na velikost živali. Za prepoznati se v ogledalu načeloma sraka potrebuje enako število nevronov kot slon. In to je tisto bistveno presenečenje - ker je do nedavnega veljalo prepričanje, da za pamet potrebuješ neko konkretno količino možganov, recimo pol kile (malo karikirano rečeno). Ampak pametni ptiči dokazujejo, da je softver očitno pomembnejši od hardvera, da lahko tudi na šibkem računalniku teče pameten program.

O.
««
142 / 182
»»