» »

[Vse o DSLR]

[Vse o DSLR]

Temo vidijo: vsi
««
80 / 92
»»

koyotee ::

a_borlak je izjavil:

Jih rabi kaj več? BTW, Leica 100-400 je fenomenalen objektiv.


https://photo.stackexchange.com/questio...
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

gddr85 ::

kolk jih pa rabiš, 100+? razen mogoče za kak 3d tracking - rafal pri kakih športih ipd.

Pro_moted ::

BigWhale je izjavil:

G9 mi je mogoce mal prevelik. Kar se videa tice se strinjam, ja. Drugace 'solidno' pomeni to, da lahko na kaki konjeniski tekmi tudi kaj posnamem in potem se komu pokazem. :)) V bistvu je vse skupi res tolk moznosti, da se ni enostavno odlocat.

Predvsem gre za zmanjsanje teze in zmanjsanje nabora objektivov, ki jih mora clovek vlacit s sabo.


Tole za nek normalen budget:

https://trgovina.besenicar.si/sistemski...
+
https://trgovina.besenicar.si/za-micro-...
AMD FX8120;GB 990FXA-UD3
FirePro V4900 ;Corsair Vengance 16Gb
XFX 650W;Corsair Force GT, Asus Xonar DGX

BigWhale ::

gddr85 je izjavil:

kolk jih pa rabiš, 100+? razen mogoče za kak 3d tracking - rafal pri kakih športih ipd.


Ce fotkas omare pol z manj kot 250 fokus pointi ne prides skoz.

a_borlak ::

Včasih smo delali z eno, potem tremi, petimi, z devetimi se je zdelo že pravo razkošje (ja, vem, tehnika gre naprej), na koncu dneva uporabljam 9 sredinskih od 325, ker ta ostale še nisem našel smisla. Verjamem pa, da se je jih najde ene par, ki jim pride prav 499 ali več.

Tilen88 ::

Kater kitajski remote se kolkr tolk splača uzet? Al je sploh kaka razlika razen drugačnega imena ? :D

schurda ::

I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Tilen88 ::

Ja nekaj takega bi bilo super za 16eur ga dobim. Edino preverit moram če ma osvetlitev ekrana.

schurda ::

Ma ne vem, če lih za 16€. Jst bi dal 50€ pa bi imel mir.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Tilen88 ::

Sej pravim da pixla dobim za 16€ pri nas je 37€

Zstiller ::

Po 4 letih je čas za upgrade opreme. Kot začetnik sem začel s starejšim rabljenim dlsr z crop senzorjem, aparat mi je dobro služil vendar je čas za zamenjavo. Imel sem veliko srečo, da sem lahko pri prijateljih testiral ogromno različnih leč in največ uporabljam sveto trojico na crop 12mm, 35mm in 50mm, na full framu pa 24mm, 50mm in 85mm. Menjava se celotni sistem vendar trenutno iščem samo body. Odprt za vse predloge cena je nekje 1500€ max za 1100€ dobim novi 6d2 ali xt-2 za 900€. Edino, kar ne pride v poštev je m4/3 sistem. Išče se vsestranska kamera s poudarkom na fotografijo in ne video (ni nič narobe če ima spodobnega).

Okapi ::

Brez podatka o tem, kaj pogrešaš pri zdajšnjem aparatu, in kaj ter kje fotografiraš, je nemogoče dati kakršenkoli smiseln predlog.

Zstiller ::

Pri zdajšnjem precej je kamera iz 2008 in sem jo že pošteno izrabil, body je zdelan in ogledalo se že zatika max uporaben iso je 800. Fotografiram pa vsega po malem, kulturne, športne dogodke, zabave, notranji design in izdelke, kar se pač plača. Večinoma zadnja dva, sem testiral sigma sd quattro h in je super v dobri osvetljavi in umirjenem delu in upam, da si jo bom nekoč lastil, vendar zaenkrat potrebujem malo bolj vsestransko kamero.

Okapi ::

Tako kot si tole napisal, je odgovor preprost - katerikoli fotoaparat boš vzel, bo v redu.

weasel ::

Kakrsno vprasanje, taksen odgovor. S tako malo informacijami si v spletni trgovini nastavis filter 300E - 1500E in izzrebas. Ce pa poves, kaj ti je bolj pomembno, resolucija, autofocus, veliko gumbov, touchscreen, dual-card slot,..., pa se izbor malce izostri.

Zstiller ::

Saj sem napisal da gledam 6d2 pa xt-2 nekaj v tem rangu. Autofocus mi je zelo pomemben, še posebej v slabi svetlobi, dual card ne potrebujem oziroma ni nujen isto touchscreen, če misliš pod veliko gumbov pro razpored potem ja je nujno, resolucija vse kar je 20 ali čez mi zadostuje sem imel zdaj 12m pa je blo ok. Drugače pa potrebujem delovno kamero na katero se lahko zanesem nikon d610 d700, d750, d810, canon 5d3, 6d2 ali pa kaj od mirroless samo v trenutni budget pride sam xt2, ki ima dosti dober af. Nikoni so malo starejši sem en čas gledal d750 pa je imel že štiri vpoklice tako, da sem ga izločil, d7200 in 7500 sta dobri kameri vendar po velikosti in teži že blizu fx za d500 pa trenutno ni potrebe. Če grem dlsr se nagibam proti full frejmu če mirroless pa apcs, ker trenutnih z6,z7, eosr in a7iii so pa vsi čez budget.

Pro_moted ::

Potem pa tako veš kaj bi rad. Saj ni neke znanosti tukaj več. Pač kupiš xt-2, samo prej preveri cene objektivov da te nebo potem kap, ko boš moral kaj kupit.

Verjetno daleč največ za svoj denar, boš pa dobil s tako kombinacijo:

https://www.rhinocamera.si/product.aspx...

https://www.rhinocamera.si/product.aspx...

Ampak to pa ti ni všeč ker je preveliko, si rekel.

Ali pa se stegni za par 100 evrov in nabavi nikon d810 ali pa Sony a7R ii ali a7Riii. Če res potrebuješ , kot praviš delovnega konja.

Vsekakor se pa plača počakat do božiča za kakšne popuste.
AMD FX8120;GB 990FXA-UD3
FirePro V4900 ;Corsair Vengance 16Gb
XFX 650W;Corsair Force GT, Asus Xonar DGX

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pro_moted ()

weasel ::

Je imel kdo moznost primerjat Nikon D7200 vs D7500 in za katerega bi se odlocili? Trenutno imam D3100 (+18-105mm in 35mm 1.8), pri katerem mi je zelo vsec majhnost, hkrati pa me neskoncno zivcira pomanjkanje fokus tock, slab AF, nima back button AF, in pomanjkanje prirocnih gumbov, ker moram vse nastavljati preko menijev. + Gledam za prihodnost, novejsi fotoaparati imajo nekaj bonbonckov, ki prepricajo, recimo touchscreen, mirrorless prihaja v ospredje in njegove prednosti... Ker sem hobi fotograf, ki ne sluzi s fotografijo, potrebujem cimvec razlogov, da upravicim kakrsenkoli nakup opreme. :) Kaksne so vase izkusnje?

no comment ::

Čemu razlogi?! Kot amaterji si lahko privoščimo, da si kupimo najbolj "frajerski" aparat, ki je še znotraj proračuna.

Samo izbrat moramo kaj je "frajersko". Megapixli, gumbi, velikost senzorja... Rezultati bodo še vedno najbolj odvisni od nas in, roko na srce, najverjetneje nihče naših slik ne bo niti pogledal, kaj šele, da bi mu bila pomembna tehnična kvaliteta.

weasel ::

No, jaz si rad kaksno sliko tudi sprintam in obesim na zid :) Se pa strinjam, da mogoce malo prevec kompliciram z iskanjem razlogov in primerjanjem s tistimi, ki fotoaparat kupujejo za sluzenje kruha.

Okapi ::

Z vsakim fotoaparatom lahko narediš dovolj dobro fotografijo za na steno. Tudi s tistim v telefonu.

Ljubiteljska fotografija je konjiček, od tebe je pa odvisno, koliko si pripravljen zapraviti za ta konjiček. Podobno kot zbiranje znamk ali modelarstvo - lahko je poceni, lahko pa zapraviš milijone.

Malo je treba paziti le na to, kaj bi pravzaprav rad počel v okviru svojega konjička, ker s preskromno opremo morda ne boš zadovoljen (smisel konjička pa je, da si zadovoljen).

Mimogrede, ko začne kdo razlagati, da m4/3 sistem ni dovolj dober, mu pa pokažem tole.;)
https://500px.com/sulasulacom/galleries...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Zstiller ::

Weasel sem testiral obe vsako en teden, po kvaliteti slike sta si identične 7200 ima dve kartici in celotno ohišje iz magnezija, v ostalih pogledih je d7500 boljši zaradi vseh izboljšav ampak ni toliko drastično. D7200 in d7500 sta vzporedni kameri, pravi naslednik je d500.

Okapi je izjavil:

Mimogrede, ko začne kdo razlagati, da m4/3 sistem ni dovolj dober, mu pa pokažem tole.;)
https://500px.com/sulasulacom/galleries...


In avtor sam pove, da je šel iz nikona-canon-olympus zaradi teže, ker je prej redno nosil okrog 14kg opreme. In edini razlog zakaj je šel na m4/3 je teža in ergonomika e-m1II, to še posebej poudari, da je kupil e-1m1II in ne olympus kot sistem. Opiše tudi vse prednosti in slabosti, ki jih je dosti ampak njemu ustreza za njegovo delo. Slabih kamer ni več, vsaka ti bo dala čudovit izdelek če veš kaj delaš. Vse to pa ne spremeni dejstva, da je m4/3 precenjen zato, kar dobiš in bo večji senzor v istih pogojih vedno boljši. E-m1II je imel začetno ceno 2500$ trenutno je 1500EUR, ko na to dodaš njihovo pro steklo me pride dražje kot pa če grem na nikon ali canon full frame z lečami ki bi jih imel. M4/3 je v precejšnji dilemi kako naprej, trenutno edini, ki mu je ostal zvest je olympus z E-M1X ostali so pa vsi skočili na full frame wagon.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Zstiller ()

Okapi ::

večji senzor v istih pogojih vedno boljši
To ni res. Če hočeš imeti enako globinsko ostrino in enak osvetlitveni čas, boš imel vedno enako količino šuma, ne glede na velikost tipala. Na m4/3 boš recimo uporabil f/2, 1/100 sek in ISO 200, na full-frame boš pa moral uporabit f/4, 1/100 sek in ISO 800.

Če se sprijazniš z manjšo globinsko ostrino, boš res imel nekaj manj šuma, ampak bo to morda vidno samo pri dovolj natančnem pikselpipanju, na naslovnici revije pa razlike sploh ne boš opazil.

In ja, vsak fotoaparat je kompromis, pameten uporabnik pa presodi, kateri kompromis je zanj bolj pomemben. Je bolje imeti malo manj šuma, čeprav tega na papirju do velikosti A3 verjetno sploh ne boš opazil, ali morda hitrejši in lažji fotoaparat? Da o vseh različnih funkcijah niti ne govorimo.

Petr Bambousek je presodil, da je zanj to dober kompromis in da bo z Olympusom delal boljše fotke, kot bi jih s Canonom, Nikonom ali Sonyjem.

Zstiller ::

Seveda je, če uporabiš f/2, 1/100 sek in ISO 100 na full-framu boš pa na m43 what?

Boljše fotke so zaradi manjše teže in večje zbranosti, ker ni toliko utrujen od fizičnega napora, njegove besede, in ne toliko zaradi orodja, ki ga uporablja. On dela super fotke z vsemi aparati do zdaj, vsaj tiste katere vidimo:D. Tehnologija gre naprej GrII ima apc-s senzor pa je mini velikosti brez problema se ga da v e-m1ii, ki je sam iste velikosti kot a73 ampak je slednji konkretno težji v rokah. Prava prednost m4/3 je v velikosti leč oz. njihovi majhnosti pa še tukaj se razlika počasi manjša v primerjavi z crop formatom.

Okapi ::

Zstiller je izjavil:

Seveda je, če uporabiš f/2, 1/100 sek in ISO 100 na full-framu boš pa na m43 what?


Razlike med ISO 100 in 200 tako ali tako ne boš opazil na končnem rezultatu (natisnjeni fotki).

Boljše fotke so zaradi manjše teže in večje zbranosti, ker ni toliko utrujen od fizičnega napora, njegove besede, in ne toliko zaradi orodja, ki ga uporablja.
A ni to dovolj dober razlog? In zaradi manjše teže fotoaparata in objektivov imaš lahko s seboj več dodatne opreme (več objektivov, stabilnejši stativ, bliskavice, filtri ...), kar tudi pripomore k boljšim rezultatom.

Prava prednost m4/3 je v velikosti leč oz. njihovi majhnosti pa še tukaj se razlika počasi manjša v primerjavi z crop formatom.
Prednosti je še kar nekaj. Recimo večji izbor aparatov in objektivov. Imaš lahko Pen F za družabne priložnosti, E-M1 II za teren, GH5S za snemanje, in boš lahko z vsemi uporabljal enake objektive. Noben drug sistem nima takšne raznolikosti aparatov.

In potem je še hitrost slikanja, pa hi-resolution način, focus stacking, live composite, pro-capture ...

Primer fotke, ki bi jo s katerimkoli drugim fotoaparatom zelo težko naredil, oziroma je sploh ne bi mogel. Meni takšne reči pomenijo veliko več kot malce manj šuma.

weasel ::

Zstiller je izjavil:

Weasel sem testiral obe vsako en teden, po kvaliteti slike sta si identične 7200 ima dve kartici in celotno ohišje iz magnezija, v ostalih pogledih je d7500 boljši zaradi vseh izboljšav ampak ni toliko drastično. D7200 in d7500 sta vzporedni kameri, pravi naslednik je d500.


Odločil sem se za D7200, ker je trenutno kar precej cenejsi in bom raje preostanek porabil za objektive. Hvala.

LuiIII ::

Meni pa pač služi del kruha pixelpeeping pri praktično špornih pogojih fotografiranja. Vsakemu svoje in prav je tako!
Je pa sedaj dokaj zanimiv čas ker mirrorless aparati počasi zasedajo vse niše in se tako DSLR počasi poslavljajo.

weasel ::

Meni je zanimivo to, da ceprav so mirrorless body-ji sicer manjsi, je ravno obratno pri objektivih, ki so ogromni v primerjavi s tistimi, narejenimi za DSLR. Vsaj pri Nikon Z in Canon EOS R je tako.

koyotee ::

Ja objektivi so veliki ampak najbrž z razlogom?
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Okapi ::

LuiIII je izjavil:

Meni pa pač služi del kruha pixelpeeping pri praktično špornih pogojih fotografiranja. Vsakemu svoje in prav je tako!

Samo to je tako, kot če bi nekdo spraševal za nakup družinskega avta, ti bi pa priporočal formulo 1, ali pa traktor, ker ti služi del kruha.

Je pa sedaj dokaj zanimiv čas ker mirrorless aparati počasi zasedajo vse niše in se tako DSLR počasi poslavljajo
Predvsem je zanimivo gledati komentarje tistih, ki so še pred par leti zatrjevali, da se skozi elektronsko iskalo nič ne vidi, pa da je nemogoče delati, če moraš na dan dvakrat zamenjati baterijo in podobno.

Okapi ::

koyotee je izjavil:

Ja objektivi so veliki ampak najbrž z razlogom?

V glavnem zaradi ločljivosti, bi rekel. Očitno je težko narediti majhen objektiv, s katerim lahko izkoristiš 40 megapik, ali še več (ker imajo pri načrtovanju verjetno v mislih tudi tipala z 80 ali 100 megapikami).

no comment ::

Okapi je izjavil:

Predvsem je zanimivo gledati komentarje tistih, ki so še pred par leti zatrjevali, da se skozi elektronsko iskalo nič ne vidi, pa da je nemogoče delati, če moraš na dan dvakrat zamenjati baterijo in podobno.

Na 5 let starem aparatu elektronsko iskalo JE popolnoma inferiorno optičnemu (v prav vseh pogledih).

Okapi ::

Ja, saj eni bodo tako govorili še naslednjih 5 let.

Drugi bi ti pa lahko razložili, da je bilo elektronsko iskalo že tudi pred 5 leti v veliko pogledih boljše od optičnega. Recimo to, da si takoj lahko ocenil osvetlitev. Pa da si v iskalu videl poljubno število informacij, vključno s histogramom. Pa da si v njem videl označene preosvetljene in pretemne dele. Pa da si v njem natančno videl, kaj je izostreno. Pa da si v mraku sploh kaj videl ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

gustek_si ::

Okapi, torej telefon je več kot dovolj za 90% uporabnikov? Na printu itak ne vidiš razlike.

LuiIII ::

@Okapi: In še bolj zanimivo je da še vedno ne uporabljam za profi ročno fotografijo mirrorles aparata ker, verjetno si uganil, se še premalo vidi in je še vedno prepočasen ter še vedno žrejo preveč baterije! Morda v naslednji generaciji.

Okapi ::

gustek_si je izjavil:

Okapi, torej telefon je več kot dovolj za 90% uporabnikov? Na printu itak ne vidiš razlike.

Seveda je. Ne vem, zakaj me to sploh sprašuješ, a mogoče ne veš, da 90%, ali še več, ljudi uporablja telefon, ne namenskega fotoaparata.

Prodaja fotoaparatov je v zadnjih 8 letih upadla z dobrih 120 milijonov na leto na okoli 20 milijonov.

Okapi ::

LuiIII je izjavil:

@Okapi: In še bolj zanimivo je da še vedno ne uporabljam za profi ročno fotografijo mirrorles aparata ker, verjetno si uganil, se še premalo vidi in je še vedno prepočasen ter še vedno žrejo preveč baterije! Morda v naslednji generaciji.

Glede na to, da nočeš povedati, kaj sploh fotografiraš, so tvoji komentarji vredni bore malo. Poleg tega je znano, da se marsikateri profesionalec pač oklepa stare tehnologije, ki jo je vajen, čeprav jo je v resnici že povozil čas. Kako naj vemo, da nisi kot tisti inženir, ki leta 1975 razlaga kolegom, da je logaritemsko računalo boljše od HP-35, ker se ne more zgoditi, da bi mu zmanjkalo baterije.

LuiIII ::

Uporabljati vedno zadnje in najboljše, ki zadošča mojim kriterijem, je mantra, ki se je držim. Prvi mirrorless, ki sem ga preiskusil in imel za uasebno uporabo je bil Sony NEX-5N, zadnji ki sem ga testiral je Sony A7R III, tako da ravno reakcionar nisem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LuiIII ()

no comment ::

Okapi je izjavil:


Prodaja fotoaparatov je v zadnjih 8 letih upadla z dobrih 120 milijonov na leto na okoli 20 milijonov.

Pa še 10 mio analognih ;)

Tilen88 ::

schurda je izjavil:

Morda Pixel?

http://www.pixelhk.com/products/75
http://www.pixelhk.com/products/76



Sem se potem odločil za remote pixel tw-283 upam da je vredu :)

a_borlak ::

Ravno preizkušam Fujifilm X-T3. EVF utripne za manj, kot DSLR, prikaz slike lahko izklopiš, fotič je odziven ... skratka, znajo narediti nekaj zelo spodobnega in hitrega za relativno normalno ceno. Baterija ob konstantni uporabi EVFja, ki krepko poveča porabo zdržala okoli 700 posnetkov. Zdaj bom z veseljem počakal na X-T30, ker vodoodpornosti ne rabim, manjše ohišje mi pa pride prav, čeprav je to kar optimalno za mojo roko.

Tilen88 ::

A prodaja kaka trgovina v slo !grad nd filter" na navoj? Sem gledal na foto-klik pa specialisti pa zgleda, da sploh ne držijo tega.

weasel ::

Foto Besenicar ima zaa 67mm in 77mm: https://trgovina.besenicar.si/nd/1793-m...

Tilen88 ::

To je variabilni ND filter,.. jaz iščem "Graduated neutral-density filter" da ni sistemski.
https://goo.gl/RMFQuQ

__Devil__ ::

Kakšne leče ali dodatke priporočate iz Aliexpress za Nikon D3300 52mm lečo? Je kakšen efekt posebej dober? Ker nebi ravno vseh kupil. Sem pa zelo zadovoljen s to kamero, tudi slika pri snemanju je dobro stabilizirana.

seminal ::

Nabavil Sony 18-105 F4 fina zadeva :) Zaenkrat zadovoljen. Pomoje bo vredu služil kot all-rounder.

koyotee ::

seminal je izjavil:

Nabavil Sony 18-105 F4 fina zadeva :) Zaenkrat zadovoljen. Pomoje bo vredu služil kot all-rounder.


Itak da bo, moj je gor 95% casa
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Ahim ::

Tilen88 je izjavil:

A prodaja kaka trgovina v slo !grad nd filter" na navoj? Sem gledal na foto-klik pa specialisti pa zgleda, da sploh ne držijo tega.

Vem, da ni v enem "fiksnem" kosu (torej tocno to, kar ti isces), ampak a adapter Cokin (P ?) na tvoj navoj pa ne pride v postev? Potem se lahko igras po mili volji in nisi omejen s tistim enim "fiksnim" filtrom.

http://cokin.com/en/149-creative-range

Okapi ::

Prihaja novi Olympus.


korenje3 ::

hm že dolgo ne spremljam te teme. Očitno sem predober fotkič kupil :)
nikon d750 še vedno zakon.





i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
««
80 / 92
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov D-SLR (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
8825150 (13415) BigWhale
»

Fotoaparat dober nakup? (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
6624400 (18452) schurda
»

Sigma je najavila (svetlobno) hiter zoom objektiv 18-35mm f/1.8

Oddelek: Novice / Grafične kartice
3811851 (9303) CaqKa
»

zrcalno-refleksni fotoaparat (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
14023719 (18570) schurda

kateri 4\3 fotaparat do 500evrov (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Zvok in slika
20425538 (22380) bluefish

Več podobnih tem