Forum » Zvok in slika » [Vse o DSLR]
[Vse o DSLR]
Temo vidijo: vsi
no comment ::
To, da Olympus, in zadnje čase čedalje bolj pogosto tudi drugi, veliko "photoshop" funkcij stlači v sam aparat je lahko samo bonus. Ni nujno, da vsi znajo (ali pa se jim ljubi) to delat v Photoshopu ali pa sploh nimajo Photoshopa ali ustreznega programja.
Vse kar Okapi tu kaže se da narediti (vsaj tako dobro) v Photoshopu, ampak on ma to v eni sekundi, jaz pa (če bi imej digitalca ) v X minutah. Prednost pri Photoshopu je pa, da ne rabim kupit Mk IX, da dobim neko softversko funkcijo, ki jo Mk VIII še nima.
Btw, če bi bil Olympus Pen-F 100 EUR, bi si ga sigurno kupil. Tako je pa še vsaj 50 aparatov, ki bi jih imel rajši (in so cenejši). Leta 2022 pa mogoče dobim kakega za ta denar, komot počakam...
Vse kar Okapi tu kaže se da narediti (vsaj tako dobro) v Photoshopu, ampak on ma to v eni sekundi, jaz pa (če bi imej digitalca ) v X minutah. Prednost pri Photoshopu je pa, da ne rabim kupit Mk IX, da dobim neko softversko funkcijo, ki jo Mk VIII še nima.
Btw, če bi bil Olympus Pen-F 100 EUR, bi si ga sigurno kupil. Tako je pa še vsaj 50 aparatov, ki bi jih imel rajši (in so cenejši). Leta 2022 pa mogoče dobim kakega za ta denar, komot počakam...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: no comment ()
Okapi ::
Ena dobra stran nove konkurence, kjerkoli že je - cene padajo.Če bi K-1 prišel v trgovine pol leta prej, kot je, bi se prav lahko zgodilo, da bi ga vzel, namesto Olympusa. Mogoče bi mi bilo sedaj sicer malo žal, mogoče pa tudi ne. Vsekakor zelo dober fotoaparat. Pri Olympusu recimo pogrešam GPS. Sledenje zvezdam je tudi sijajna pogruntavščina.
Pentax K-1 body je sedaj že pod €1700 z DDV.
no comment je izjavil:
Vsega ne moreš narediti naknadno, vsaj ne enako dobro. In marsikaj novega in boljšega se pri sodobnih fotoaparatih dobi tudi brez nakupa novega modela, s posodobitvami firmwara. Recimo E-M1 mk1 na začetku ni znal sestavljati fotk z različno ostrino (focus stacking), po dveh letih se je pa te zelo zanimive spretnosti "naučil".
In izboljšav bi bilo še več, če bi se proizvajalci fotoaparatov naučili to tržiti in prodajati. Drugače je pa jasno, da je "computational photography" prihodnost, tudi če kdo reče, da take manipulacije niso "fer".
Brane22 ::
Ahh. Who cares. Vedno trg uravnava cene tako, da pač plačaš kar ti je všeč, toliko kot si pripravljen plačat.
Ko pridejo nove stvari, so pač stare toliko cenejše in ravno toliko manj privlačne za večino trga.
Profit lahko iščeš torej samo izven pogledov večine.
Kdor išče cutting-edge, bo pač vsakih 6 mesecev čutil potrebo po updateu.
Zame je to pač to, da dobiš orodje, ki ti ustreza.
Skok s tistih 15 mpix na 36 mpix ob prehodu s APSC na FF in s tem povezan low-light performance zame bistveno poveča uporabnost orodja. Zvezdogledi gor ali dol.
Zdaj, če se bo pojavilo kaj novega s 70 Mpix, who cares. Tudi če naredijo zadevo, ki zna delat pod zvezdnim nebom s 100Mpix na ISO 1M, verjetno še nekaj časa ne bi prehajal, ker bi mi orodje delalo ustrezno v pogojih, ki me zanimajo.
Po tretji strani pa je tudi EOS 6D MkII že pod €1500 nov z DDV.
Če bi padel na cca €1200, bi mogoče lahko bil še zanimiv.
Ko pridejo nove stvari, so pač stare toliko cenejše in ravno toliko manj privlačne za večino trga.
Profit lahko iščeš torej samo izven pogledov večine.
Kdor išče cutting-edge, bo pač vsakih 6 mesecev čutil potrebo po updateu.
Zame je to pač to, da dobiš orodje, ki ti ustreza.
Skok s tistih 15 mpix na 36 mpix ob prehodu s APSC na FF in s tem povezan low-light performance zame bistveno poveča uporabnost orodja. Zvezdogledi gor ali dol.
Zdaj, če se bo pojavilo kaj novega s 70 Mpix, who cares. Tudi če naredijo zadevo, ki zna delat pod zvezdnim nebom s 100Mpix na ISO 1M, verjetno še nekaj časa ne bi prehajal, ker bi mi orodje delalo ustrezno v pogojih, ki me zanimajo.
Po tretji strani pa je tudi EOS 6D MkII že pod €1500 nov z DDV.
Če bi padel na cca €1200, bi mogoče lahko bil še zanimiv.
On a journey of life I chose a psycho path...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Brane22 ()
Computational photography je zaenkrat še bolj nišna zadeva in taka ob ostala, dokler ne bo kje kak Qualcom, Intel, Google in podobni vrgel recimo par milijard v razvoj senzorja in custom čipa.
Če/ko pridejo čez to koleno v StarTrek območje, potem jim bodo vsi sledili. Do takrat je pa to samo še en trik.
Če/ko pridejo čez to koleno v StarTrek območje, potem jim bodo vsi sledili. Do takrat je pa to samo še en trik.
no comment je izjavil:
Recimo ravno na piko (oziroma pol pike) natančno premikanje tipala. Brez tega sestavljaš fotke, ki so naključno premaknjene, in na ta način ne moreš izboljšati barvnih interferenc in lažnih barv, ki so posledica Bayerjeve interpolacije. Lahko jih samo "skriješ" v neostrino.Vsega ne moreš narediti naknadno, vsaj ne enako dobro.
Npr.?
BTW: Kar se cen tiče, domnevam, da bodo šle še dol.
D850 je €3700, čeprav naj bi bila njegova cena cca €3200.
Ko se začetni naval torej uleže in se ga bo dobilo za €3k ali malo več, bodo tudi ostale cene usrtezno korigirane.
D850 je €3700, čeprav naj bi bila njegova cena cca €3200.
Ko se začetni naval torej uleže in se ga bo dobilo za €3k ali malo več, bodo tudi ostale cene usrtezno korigirane.
no comment je izjavil:
Recimo ravno na piko (oziroma pol pike) natančno premikanje tipala. Brez tega sestavljaš fotke, ki so naključno premaknjene, in na ta način ne moreš izboljšati barvnih interferenc in lažnih barv, ki so posledica Bayerjeve interpolacije. Lahko jih samo "skriješ" v neostrino.Vsega ne moreš narediti naknadno, vsaj ne enako dobro.
Npr.?
Ni res. Tudi če ni natanko za pol pike, se znebiš šuma, moira in povečaš resolucijo. Sem že prilepil linke, ki to dokazujejo. In zdrava pamet in fizika ti povesta, da je tudi v teoriji nemogoče dobiti iste fotone v isti pixel ob različnih časih. Dokler ne bodo vgradili foveon-style senzorja, je to le marketing. In, ja, če Olympus uspe nekaterim prodat, da je zamik za točno pol pixla boljši kot random... more power to them.
Tudi če ni natanko za pol pike, se znebiš šuma, moira in povečaš resolucijo. Sem že prilepil linke, ki to dokazujejo.No moreš izboljšati enako dobro. Sploh pa ne samo z 8 posnetki.
korenje3 ::
Kot prvo, nikoli ni nihče trdil, da je najboljši fotoaparat na svetu. Kot drugo, v hi-resolution načinu je še vedno boljši od večine, vključno s precej dražjimi.
Da boš še malo trpel, tule ga je en na hitro primerjal z Nikonom D850. V hi-res načinu ima Olympus bistveno čistejšo sliko (razlika je še mene presenetila )
Na 12:15 se začne primerjava z Olympusom.
"high resolution". misliš trik ko združi 2 fotki skupaj? to se da narediti z vsakim fotoaparatom, samo da večina te funkcije nima integrirane v sam fotoaparat. sem zgoraj dokazal da moj d750 gladko premaga tvoja jajca.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Tudi če ni natanko za pol pike, se znebiš šuma, moira in povečaš resolucijo. Sem že prilepil linke, ki to dokazujejo.No moreš izboljšati enako dobro. Sploh pa ne samo z 8 posnetki.
V realnih pogojih skoraj vedno celo boljše. Ko si enkrat zunaj in imaš razdaljo več kot par metrov, lahko o natančnosti zajemanja originala pri shiftu pol pixla samo sanjaš. Random je. Sreča, da sestavljanje deluje enako dobro pri dodatnem shiftu ali pa pri senzorju, ki leži v aparatu mrtev kot kamen.
So pa cene pri nas nore.
Beseničar hoče za D850 €3800, francozi ga pa nudijo za manj ko €3300...
Beseničar hoče za D850 €3800, francozi ga pa nudijo za manj ko €3300...
jaz sem naredil boljšo z 4 posnetki. dejstvo je da že zračni tokovi vročega zraka naredijo tisti "pixel shift", tako da lahko zunaj to delaš s stativom.
Lonsarg ::
Computational photography je zaenkrat še bolj nišna zadeva in taka ob ostala, dokler ne bo kje kak Qualcom, Intel, Google in podobni vrgel recimo par milijard v razvoj senzorja in custom čipa.
Stvari se lepo premikajo. Prvi mass produkt(zaenkrat v preorder fazi, prvi naročniki že dobivajo) z computational photopraphy za navadne smrtnike, ki nadomesti DSLRja po kvaliteti in za nameček doda še kup funkcij, ki brez computational tehnologije niso možne:
https://www.dpreview.com/news/256599929...
Lonsarg ::
Največje "igranje" v svetu fotografiranja je menjavanje leč. Cenovna prednost multi-lense sistemov je, da niti 1€ ne rabijo dati v razvoj senzorjev, ker lahko uporabijo trenutno najbolj financirane senzorje na trgu - smarthphone senzorje in dosežejo za manj denarja isto skupno površino senzorjev kot DSLR.
4knative ::
prihodnost bo sicer v stackanju fotk, tako kot to dela videokamera RED. ta sicer snema nekaj 1000 fps in skupaj zlaga, tako da se dobi neverjetn EV razpon in kvaliteta slik.
Največje "igranje" v svetu fotografiranja je menjavanje leč. Cenovna prednost multi-lense sistemov je, da niti 1€ ne rabijo dati v razvoj senzorjev, ker lahko uporabijo trenutno najbolj financirane senzorje na trgu - smarthphone senzorje in dosežejo za manj denarja isto skupno površino senzorjev kot DSLR.
Kar je še vedno igračkanje. Ko se bodo resno zazrli v senzorje in vse, kar paše zraven, bo druga pesem.
no comment je izjavil:
Samo pozabljaš, da "realni pogoji" niso samo slikanje zunaj na razdalji več kot par metrov.Tudi če ni natanko za pol pike, se znebiš šuma, moira in povečaš resolucijo. Sem že prilepil linke, ki to dokazujejo.No moreš izboljšati enako dobro. Sploh pa ne samo z 8 posnetki.
V realnih pogojih skoraj vedno celo boljše. Ko si enkrat zunaj in imaš razdaljo več kot par metrov,
In ja, če bi hotel narediti čim večjo fotko gradu, ne bi šel slikat v hi-res s 60 mm (ekv. 120 mm) objektivom, ampak bi vzel 300 mm (ekv. 600 mm) in bi fotko panoramsko sestavil.
Šred časom sem videl, da Sigma ponuja tudi svoje bodyje, ne samo leče.
Nakar sem videl,d a je point njihovega gaeara Foveon senzor - se pravi, stvar nima šahovnice raznobarvnbih pikslov ampak vsak zajema vse barve. Kako se stvar obnese v praksi ?
Nakar sem videl,d a je point njihovega gaeara Foveon senzor - se pravi, stvar nima šahovnice raznobarvnbih pikslov ampak vsak zajema vse barve. Kako se stvar obnese v praksi ?
Bolj slabo. Imaš sicer tudi take, ki jih na vso moč hvalijo, ampak na splošno je pa bolj žalost in to Sigma dela bolj v lastno veselje kot za kakšen konkreten profit. Predvsem je problem z občutljivostjo in močnim šumom, če osvetlitev ni idealna.
Which confirmes my point exactly.
Ni zadostnega interesa za tako osnovno stvar, kot je združitev podpikslov v enega, čeprav je v osnovi zelo dobra ideja. Ki je tako ostala v domeni garažnih poskusov.
Kje so šele druge, bolj obsežne spremembe.
Dokler ne stopi za to nekdo, ki je pripravljen vložiti resen denar skozi daljše obdobje, bo ta "computing photography" bolj nišna varianta, ki bo bolj malo "computing".
Ni zadostnega interesa za tako osnovno stvar, kot je združitev podpikslov v enega, čeprav je v osnovi zelo dobra ideja. Ki je tako ostala v domeni garažnih poskusov.
Kje so šele druge, bolj obsežne spremembe.
Dokler ne stopi za to nekdo, ki je pripravljen vložiti resen denar skozi daljše obdobje, bo ta "computing photography" bolj nišna varianta, ki bo bolj malo "computing".
To tudi meni ni čisto jasno, zakaj se tega resneje ne lotijo. 35 mm tipalo s pikami, velikimi kot v telefonskem tipalu (1 mikron), bi imelo lahko že skoraj 1000 megapik. Potem bi pa pač po želji te pike združeval (za manjši šum), digitalno zumiral in počel še marsikaj.
Bi rekel, da sta vzroka dva - dovolj zmogljivih procesorjev, ki bi lahko sproti obdelovali tako goro podatkov, (še) ne moreš stlačit v fotoaparat, in izdelava takšnih gigapiksel tipal je za zdaj še predraga.
Kot zanimivost, Canon ima prototip tipala velikost APS-C z 250 megapikami.
Bi rekel, da sta vzroka dva - dovolj zmogljivih procesorjev, ki bi lahko sproti obdelovali tako goro podatkov, (še) ne moreš stlačit v fotoaparat, in izdelava takšnih gigapiksel tipal je za zdaj še predraga.
Kot zanimivost, Canon ima prototip tipala velikost APS-C z 250 megapikami.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Samo pozabljaš, da "realni pogoji" niso samo slikanje zunaj na razdalji več kot par metrov.
Ne pozabljam. Samo pravim, da tudi v laboratorijskih pogojih fotošop stackanje da enako dober rezultat, če ne rabiš rezultat v eni sekundi.
Odlično. Stvar je bila v določenih pogledih celo boljša kot film.
Žal se je Sigma odločila, da pohabi Foveon senzor in v novih Quattro senzorjih ne zajemajo več vseh treh parv v enem pixlu. Očitno so spoznali, da se (verjetno zaradi podnebnih sprememb ali česa drugega kar je povsem izven dosega novodobnega fotografa) ne da več posneti slike pri manj kot iso6400...
Še dobro, da si me spomnil. Moram pogledat, če so kake Merill Sigme že pod 100 EUR... ;)
Unknown_001 ::
Fantje... kaj ko bi enkrat naredili showdown. Zberemo se na kongresnem trgu isti dan, isti čas s svojim arzenalom in nato z istimi nastavitvami naredimo fotografijo. Bi šlo?
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?
Begabt
Begabt
dottor ::
To sem že jaz predlagal.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi
Begabt
Begabt
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Unknown_001 ()
Vsi ostali, ki se pa ne kvalificiramo (kdo te ma 120mm objektiv?!) pa imamo priložnost za dobro sliko. Cela četa slika neke strešnike na gradu.
70-200 pa ja imaš v arsenalu
s1m0n ::
Okapi, K1 je tudi mene mikal ampak res škoda, da ni prišel malo prej / preden sem vložil v drug sistem.
danes čakamo na okapija da slika grad v teh oblačnih vremenskih pogojih...
žal njegov fotkič stacka samo 2 fotki, tko da ne vem če bo zadovoljivo.
žal njegov fotkič stacka samo 2 fotki, tko da ne vem če bo zadovoljivo.
Pro_moted ::
Druga bi naj bila stackana ? Skoraj je uspela.
AMD FX8120;GB 990FXA-UD3
FirePro V4900 ;Corsair Vengance 16Gb
XFX 650W;Corsair Force GT, Asus Xonar DGX
FirePro V4900 ;Corsair Vengance 16Gb
XFX 650W;Corsair Force GT, Asus Xonar DGX
a ne 2. je original 1 slika.
Pa ka te ribe s pirejem slikaš?
Begabt
Begabt
Unknown_001 je izjavil:
Pa ka te ribe s pirejem slikaš?
A še ne veš, kaj korenje običajno slika? Če ni omara ali čips je pa pire in riba.
Saj smo mu že parkrat predlagali, da tale njegov Nikon za to ni dovolj dober in bi vsaj Hasselblada potreboval, če ne že Phase One.
Zgodovina sprememb…
Po dolgem času spet sprašujem... Je slučajno kdo kje zasledil izposojo sigme/tamrona 150-600 za nikon?
4knative ::
Tilen88 ::
Po dolgem času spet sprašujem... Je slučajno kdo kje zasledil izposojo sigme/tamrona 150-600 za nikon?
Kaj greš na kužno znamenje merit proti gradu kdo ma daljšega? 600mm je kar dolg.
Ne rabim za slikanje ptic v Škocjanskem Zatoku. 70-200 je kljub 2x cropu hudo prekratek, pa uporabljal bi ga 2-3x na leto in se mi nakup ne zdi smiselen.
Naj že kakšen moderator tega trola 4knativa opozori, ker je že resno tečen in nonstop smeti po čisto zanimivi temi, doslej pa ni enega koristnega komentarja napisal.
Zgodovina sprememb…
BigWhale ::
A dobimo z stackanjem ND filtrov 6stop +3stop ekvivalent 9stop al je kaj drugače + - ?
404 answer not found
Med vsemi ribami in merjenji onejev se zanimiva vprasanja kar skrijejo.
Odgovor je pa da, ND filtri se sestevajo med sabo. Moras pa vedeti, da se sestavajo tudi napake na filtrih, zato je vcasih bolj prakticno uporabiti en 9stop filter, kot pa recimo devet 1stop filtrov.
Ne včasih, ampak vedno. Bolj praktično in boljše kar se kakovosti tiče.
Nekje na netu je en test, kjer nekdo dokazuje, da UV-filter poslabša ostrino. Če imaš enega samega, se to niti ne vidi. Ampak potem je dal 10 (dobrih) UV-filtrov na objektiv in je bil vpliv zelo očiten.
Nekje na netu je en test, kjer nekdo dokazuje, da UV-filter poslabša ostrino. Če imaš enega samega, se to niti ne vidi. Ampak potem je dal 10 (dobrih) UV-filtrov na objektiv in je bil vpliv zelo očiten.
Tilen88 ::
A dobimo z stackanjem ND filtrov 6stop +3stop ekvivalent 9stop al je kaj drugače + - ?
404 answer not found
Med vsemi ribami in merjenji onejev se zanimiva vprasanja kar skrijejo.
Odgovor je pa da, ND filtri se sestevajo med sabo. Moras pa vedeti, da se sestavajo tudi napake na filtrih, zato je vcasih bolj prakticno uporabiti en 9stop filter, kot pa recimo devet 1stop filtrov.
Super hvala. Za napake pa se zavedam.
BigWhale ::
Ne včasih, ampak vedno. Bolj praktično in boljše kar se kakovosti tiče.
Bolj prakticno je vsekakor. Imas pa lahko dva dobra 5stop ND filtra in enega zanic 10stop. To sem mislil. Samo v realnosti so verjetno razlike precej manjse, da bi se ti splacalo tako motoviljenje.
infiniteLoop ::
Moj primer stackanja 10 stop + 4 stop filtrov.
None of us is as dumb as all of us.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nov D-SLR (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 27233 (15498) | BigWhale |
» | Fotoaparat dober nakup? (strani: 1 2 )Oddelek: Zvok in slika | 25701 (19753) | schurda |
» | zrcalno-refleksni fotoaparat (strani: 1 2 3 )Oddelek: Kaj kupiti | 25739 (20590) | schurda |
⊘ | kateri 4\3 fotaparat do 500evrov (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Zvok in slika | 28824 (25666) | bluefish |