» »

[Vse o DSLR]

[Vse o DSLR]

Temo vidijo: vsi
««
25 / 93
»»

nodrim ::

Določeni novi kompakti imajo dejansko vgrajenega precej software-a, ki ti zna zelo izboljšati sliko, sploh v slabših svetlobnih pogojih, kar v DSLR-je pač ne vgrajujejo.

Na splošno so kompakti ali ti vmesni modeli, ki niso zrcalno-refleksni, a vseeno omogočajo uporabo različnih objektivov, precej bolj napredovali v zadnjih letih kot DSLR-ji.

Po mojem je zate najboljši nakup enega takšnega, ki pa vseeno ponuja tudi ostale polavtomatske načine in popolnoma ročni način. Za hitro fotkanje brez kompliciranja so super, za učenje ročnih nastavitev pa tudi. S tem da so fizično manjši in tako bolj praktični. Največji problem glede praktičnosti je pomanjkanje kukala, zaradi česar potem ves čas uporabljaš zaslon in tako hitreje izprazniš baterijo (ena ali raje dve dodatni sta tako nujni že za enodnevni izlet).

nodrim ::

dottor ::

Sodeč po amazonu ima objektiv ~16kg 8-O
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

klemenSLO ::

dottor je izjavil:

Sodeč po amazonu ima objektiv ~16kg 8-O

Prva asociacija: antitank weapon :)
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

BigWhale ::

Tale sigma zgleda kr prirocna zadeva, za travel objektiv. Se rocaj ima! ;>

Pa deluje kot kovček, samo cariniki bi verjetno protibombno ekipo poklicali :))

s1m0n ::

Praktično za kakšno SWAT ekipo nobena vrata ne bi bila ovira :)

noob96 ::

eh zgleda malo brutalno samo se pa tudi najde veliko boljših objektivov ;)

harmony ::

noob96 je izjavil:

eh zgleda malo brutalno samo se pa tudi najde veliko boljših objektivov ;)

Kot npr?

noob96 ::

Leica 1600mm f/5.6 npr. :D
ta se je prodala za 2 miliona $

Das na tega konverter in imas 1600m f/5.6 :P

A je kdo proval ta objektiv:
http://www.bolha.com/fotografija-in-opt...

17-70 f/2.8-4 za 280€ se mi zdi dobra cena. Kar sem bral ima pri 17mm f/2.8 malo več vinjetinga ampak ostalo naj ne bi bilo problematično (vinjeting se da verjetno s fotošopom porihtat). Uporabljal bi ga predvsem za slikanje cosplay-a, kar pomeni 50mm in gor, saj si ponavadi med publiko in ti manj kot 50mm ne pomaga dosti (po dosedanjih izkušnjah). Kej drugega na bolhi ni kej zanimivega (v "tej kategoriji). 17-50 f/2.8 so mi nekoliko prekratki (preverjal sem prejšnje slike in njihove podatke o potrebni dolžini) .

Kakršen koli komentar zaželen :)

Ce bos kadarkoli sel na Full Frame, bos tale objektiv prodajal. :)

fujtajksel ::

BigWhale je izjavil:

Ce bos kadarkoli sel na Full Frame, bos tale objektiv prodajal. :)

Hja, isto se bo zgodilo s katerimkoli temule neposredno konkurenčnim objektivom. In tudi če bo kadarkoli šel na mft ali drugega brezzrcalca ali zgolj zamenjal znamko...

No, vsekakor. Vseeno je to nekaj o cemer se splaca razmisljat, ko se kupuje kakrsen koli objektiv.

Dvomim da bom tako hitro šel na FF. Verjetno bom D7100 fural kar nekaj let.

Okapi ::

Ce bos kadarkoli sel na Full Frame, bos tale objektiv prodajal.
In sicer zakaj? Poznam kar nekaj resnih fotografov, ki imajo več fotoaparatov in niso vsi full frame. Marsikdo se očitno ne zaveda, da imajo full frame fotoaparati tudi slabosti (oziroma so modeli z manjšimi tipali za določene namene boljši). Sploh pa je koristno imeti vsaj dva fotoaparata, se pravi nakup drugega, ki je full frame, uporabnost stare opreme ne zmanjša čisto nič.

O.

No mene še vedno zanima mnenje glede objektiva. OS predvidevam da pomeni, da ima stabilizator. Sedaj imam 18-105 objektiv in je na polni dolžini s 5,6 dosti krat pretemen in je treba spustit hitrost zaslonke ali pa dvignit ISO če si že nizko. Uporabljal bi ga od 35mm naprej, saj imam namen uzet 35mm f1.8 (novi so po 160€). Manj mi redko kdaj pride prav, edino za pokrajino kjer želiš zajeti čim več. Kot sem že napisal sme prebral da ima malo več vinjetinga pri 17mm f2.8, kar mi osebno ne predstavlja težav, saj ga bom zelo redko uporabljal na teh "nastavitvah".

edino za pokrajino kjer želiš zajeti čim več
Pokrajine se sedaj slika tako, da narediš 2-3 fotke in jih združiš v panoramo.

O.

Okapi je izjavil:

Poznam kar nekaj resnih fotografov, ki imajo več fotoaparatov in niso vsi full frame. Marsikdo se očitno ne zaveda, da imajo full frame fotoaparati tudi slabosti (oziroma so modeli z manjšimi tipali za določene namene boljši).

Vse to drzi, kljub vsemu pa vecina 'smrtnikov' kupi nov aparat tako, da starega proda. :)

Pa ne full frame. Sem precej prepričan, da večina kupcev full frame aparatov starega obdrži in ima potem dva. Z drugimi besedami povedano, precej redki so tisti, ki imajo samo en fotoaparat in to full frame.

O.

Večina smrtnikov ponavadi ne razmišlja o novem dokler dosedanji dela :))

CaqKa ::

dottor je izjavil:

Danes sem šel malo okoli, pa ugotovil, da se D7000 bolj d ane dobi več, zato grme v ponedeljek po D7100. Sedaj bi prosu za kakšna priporočila. To bo moj prvi DSLR, slikal bom pa večina na sejmih (zaprti in odprti prostori), cosplay, street, narava. Uzel bom s KIT objektivom, kasneje imam namen dokupit 35 1.8, 24-70 2.8 (rabljeno tokimo ali sigmo) pa SB600/700 fleš. Preko ebaya naročim še 400AW torbo, pol pa če bo potreba še sigmo 70-200 2.8, pa kej širokokotnega nekaj-24. Shranjevat mislim kot JPEG+RAW, not imet 2x16GB kartici, pa dodatno baterijo bom uzel. Razmišljam še dodat Se zgodi garancijo.

Pač sprašujem za kakšne pametne nasvete. Do sedaj slikam na Manual z P90 in do ISO400 so slike še uporabne pri 800 je že žalost.

Vsem hvala.

poglej cene čez mejo. jaz sem v avstriji dal ful manj € za d7000 kot kjerkoli v sloveniji.
če boš imel z kit objektivom... NE vzet 18-105... no vsaj jaz ge ne priporočam.

repsolSlo ::

Katero opcijo izmed spodaj napisanih mi svetujete.

Canon EOS 6D GPS + EF 24-70 mm f/4L IS USM (KIT)

Canon EOS 6D GPS + EF 24-105mm f/4L IS USM (KIT)

bluefish ::

Prvo, če ne potrebuješ tistih dodatnih 35mm na telefoto koncu. Večinoma jih itak ne in je zaradi optičnih izboljšav 24-70 boljši.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bluefish ()

Bellzmet ::

Hja, če je to edini objektiv potem bi jaz raje vzel 105mm. Je tistih ekstra 35mm kar dobrodošlih. Še posebej na full frame.

lp

Kupovati tak fotoaparat in imeti en sam objektiv???

O.

fujtajksel ::

Okapi je izjavil:

Kupovati tak fotoaparat in imeti en sam objektiv???

Nekje je treba začet. Kako je bilo šele hudo včasih, ko je bila tipična začetna oprema le en 50mm?

Hotel sem povedati, da bodo prvemu sledili še drugi objektivi in je zato bolje izbrati boljšega (24-70) in pač malo potrpeti, dokler ne pride naslednji.

Sicer pa pri full frame fotoaparatu z 20 megapikami sploh ni napačno razmišljati na oldskul način in se odločati za fiksne objektive. Zaloge pik imaš dovolj, da lahko konkretno obrežeš fotko in zumi sploh niso več tako nujno potrebni, kot so bili včasih, ko smo slikali na diase in si moral že pri slikanju natančno uokviriti posnetek. V bistvu sedaj z zumiranjem večinoma samo izgubljaš čas, za povrhu pa še hitro pozumaš malo preveč. Dodajati manjkajoče robove je precej težje kot rezati.;)

Zumi so optično & svetlobno slabši. Kompromis je bil v časih diasov sprejemljiv, sedaj pa niti slučajno ni več.

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Meh, fiskni so sicer super, samo je fino imeti kak lahek univerzalen zoom.

Ja, tudi en majhen žepni fotoaparat z 10x zumom je fino imeti. In kaj zdaj?

O.

Se strinjam za fiksne objektive, ampak cena igra veliko vlogo pri takih nakupih, posebej ko je govora o hobi fotografiranju.

Obični fiksni niti niso tako zelo opazno dražji od L zoomov. Za ceno 24-70 dobiš vsaj dva fiksna ali pa 3+, če se odločiš za alternativne firme ala Sigma.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bluefish ()

Bellzmet ::

@okapi: "V bistvu sedaj z zumiranjem večinoma samo izgubljaš čas, za povrhu pa še hitro pozumaš malo preveč." Hmm no to definitvno ne drži, mogoče pri amaterskih fotkah. Seveda je fotka drugačna, če slikaš objekt na 50mm in ga cropaš ali pa če ga od začetka pritisneš z 150mm...z zoomanjem se spreminja več kot samo to KAJ je na fotki...

Ja, se spreminja, ampak tudi slučajno ne vedno na bolje. Včasih je fotka boljša, če obrežeš 50 mm, kot če pozumaš na 100 mm.

Poleg tega nisem nikjer napisal, da moraš vse slikati s 50 mm. Če je treba, daš pa teleobjektiv ali širokokotnik gor. Ampak če imaš recimo 24-70 in potem zumiraš, da imaš namesto 24mm 25 ali 26mm, je pa samo zapravljanje časa in včasih za povrhu potem še ugotoviš, da si malo preveč pozumiral. Če imaš gor fiksen 24mm, se koncentriraš samo na motiv, natančen izrez pa narediš potem z računalnikom.

Še bolje bi bilo, če bi imel kvadratno tipalo, kot pri 6x6 filmu (ali okroglo, da bi izkoristil vse, kar pride skozi objektiv), in se ne bi obremenjeval niti z obračanjem fotoaparata pri pokončnih fotkah.

O.

Zgodovina sprememb…

no comment ::

Bellzmet je izjavil:

@okapi: "V bistvu sedaj z zumiranjem večinoma samo izgubljaš čas, za povrhu pa še hitro pozumaš malo preveč." Hmm no to definitvno ne drži, mogoče pri amaterskih fotkah. Seveda je fotka drugačna, če slikaš objekt na 50mm in ga cropaš ali pa če ga od začetka pritisneš z 150mm...z zoomanjem se spreminja več kot samo to KAJ je na fotki...

Če stojiš na istem mestu, se z zoomanjem spremeni edino in samo to KAJ je na fotki.

To seveda ne drži. Spreminja se recimo zorni kot in s tem povezana popačenja. Če recimo slikaš portret s širokokotnikom, bo nos prevelik. Nos bo ostal prevelik tudi po 2x obrezovanju, če 2x pozumaš, se bo pa zmanjšal.

O.

You know nothing Jon Sn..., erm, Okapi.

Če stojiš na ISTEM mestu bo nos v primerjavi z glavo POPOLNOMA enako velik. Ni važno ali slikaš z 24mm ali 50mm.

PARTyZAN ::

Ne, perspektiva se ne spremeni, če narediš to, kar je napisal Bellzmet.

OK, menda sem res preveč poenostavil. Če povečaš sredino fotke, je enako, če povečaš del ob robu, se pa popačenje pozna.

O.

LOL! Dej, nehi no.

VSE kar lahko zajameš s tele objektivom, bo enako cropu wide objektiva, če pri obeh stojiš na istem mestu in je objektiv obrnjen v isto smer. Sprijazni se.

nejcek74 ::

No, ce ne drugega imas barel distortion, ki se ga sicer zdaj ze precej popravlja softwarsko. Fish eyev pa ne mores vec ravno uspesno spreminjat.

*Sicer sem tudi sam mnenja da dva do trije fiksni objektivi pokrijejo vecino. In dostikrat je lazje dobiti solide fiksne objektive za zmerno ceno kot pa zume.

VSE kar lahko zajameš s tele objektivom, bo enako cropu wide objektiva, če pri obeh stojiš na istem mestu in je objektiv obrnjen v isto smer.
Če povečaš rob posnetka (oziroma karkoli, kar ni v sredini), pomeni, da objektiva nimaš obrnjenega v isto smer.

O.

Zgodovina sprememb…

Okapi je izjavil:

VSE kar lahko zajameš s tele objektivom, bo enako cropu wide objektiva, če pri obeh stojiš na istem mestu in je objektiv obrnjen v isto smer.
Če povečaš rob posnetka (oziroma karkoli, kar ni v sredini), pomeni, da objektiva nimaš obrnjenega v isto smer.

O.

Drži.

Zdaj razumeš. Mission accomplished!

Ja, tako kot prej razumem, da je lahko razlika, ali nekaj slikaš s širokokotnikom in povečaš, ali pa slikaš s teleobjektivom.

O.

Eni res neželite popustiti v svojih izjavah. Pač obe vrsti objektiva sta za nekaj.

Tudi jaz bi rad imel Canon 600mm f4, pa se bom najbrž sprijaznil s Tamronom 150-600mm, ker do prime lensa lahko pridem, če vzamem kredit na 5 let.

skyline ::

no comment je izjavil:

LOL! Dej, nehi no.

VSE kar lahko zajameš s tele objektivom, bo enako cropu wide objektiva, če pri obeh stojiš na istem mestu in je objektiv obrnjen v isto smer. Sprijazni se.

Tudi DOF? V katerem izmišljenem vzporednem svetu?

Seveda tudi dof. Kaj si pa mislil?

Lonsarg ::

A ste res toliko padli v fotografske vode "zoomanja in hoje nazaj", da ste pozabili kako je zoomat brez hoje nazaj ali kaj. Ja, če samo zoomaš brez da karkoli premikaš ali obračaš potem si nič drugega kot izrezal sliko! Namesto digitalno pač optično. Namesto izgube površine senzorja (digitalni zoom) si najverjetneje zaradi aperature izgubil količino svetlobe(kar je po kvaliteti(če le ne padeš pod minimum zahtevanih pikslov) zelo primerljivo kadar govorimo o "normalnih" do 500EUR objektivih).

Ravno zato je misel APS-C senzorja z 50+ Megapiksli tako mikavna! V tobico daš ene 3 različne male prime leče in si car. Tehniko "hoja nazaj med zoomanjam" lahko še vedno uporabljaš, digitalni zoom se razen zgoraj odebeljenega v NIČEMER ne razlikuje od optičnega, oboje je samo rezanje vidnega polja...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Lonsarg je izjavil:

Tehniko "hoja nazaj med zoomanjam" lahko še vedno uporabljaš, digitalni zoom se razen zgoraj odebeljenega v NIČEMER ne razlikuje od optičnega, oboje je samo rezanje vidnega polja...

No no, vse je odvisno od terena. Sem že bil na takem terenu, da enostavno 20cm nazaj naprej štrbunk v slap in tu ti enostavno pomaga zoom.
««
25 / 93
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov D-SLR (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
8828466 (16731) BigWhale
»

Fotoaparat dober nakup? (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
6626438 (20490) schurda
»

Sigma je najavila (svetlobno) hiter zoom objektiv 18-35mm f/1.8

Oddelek: Novice / Grafične kartice
3813657 (11109) CaqKa
»

zrcalno-refleksni fotoaparat (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
14026879 (21730) schurda

kateri 4\3 fotaparat do 500evrov (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Zvok in slika
20430568 (27410) bluefish

Več podobnih tem