Forum » Zvok in slika » [Vse o DSLR]
[Vse o DSLR]
Temo vidijo: vsi
mile ::
- postavi na stativ
- iso na 200
- izklopis stabilizacijo
- izberes A mode,zaslonko bi se zaprl recimo na f/5.6, ki je ponavadi sweetspot za 43sistem
- cas se ti mora ustrezno podaljsat, sigurno kaksno sekundo ali se dlje
- izberes 2sec delay pri prozenju
ma da je slika ostra
- iso na 200
- izklopis stabilizacijo
- izberes A mode,zaslonko bi se zaprl recimo na f/5.6, ki je ponavadi sweetspot za 43sistem
- cas se ti mora ustrezno podaljsat, sigurno kaksno sekundo ali se dlje
- izberes 2sec delay pri prozenju
ma da je slika ostra
LuiIII ::
Jaz jo s svojim malim NEX-5N dobim na ISO3200 z roke pri f5.6 in času okoli 1/20. Seveda je vklopljen stabilizator. Da se slikati tudi 1/6 iz roke, če imaš mirno roko in kakšen podboj v bližini. Vse drugo pa je sreča in v veliki večini primerov zmazek.
CaqKa ::
No evo sem se malo na hitro pohecal s primerjavo z vklopljenim VR in izklopljenim na 1/10 z roke. Posnel sem po šest fotk za vsako varianto in izbral sem najboljšo brez vključenega VR. OK morda je D800 najzahtevnejši DSLR trenutno a mislim, da komentar glede slikanja iz roke ni potreben. Evidentno je ostrina na avtobusu (spot focus) iz roke brez VR precej vprašljiva. Seveda pa je morda to popolnoma dovolj za svoj žur album ;-)
Brane22 ::
Pri teh časih je hudo pomembna žariščna dolžina.
Nekaj bo na širokokotnem razponu bistveno manj zamazano kot na 100+ mm tudi preprosto zato, ker isti kot odklona roke pomeni na ožjem objektivu bistveno več pikslov.
Nekaj bo na širokokotnem razponu bistveno manj zamazano kot na 100+ mm tudi preprosto zato, ker isti kot odklona roke pomeni na ožjem objektivu bistveno več pikslov.
OK tole je bilo s 70mm goriščnice. Seveda je pri širokotnih goriščnicah lažje a so motivi ponavadi bližje.
bluefish ::
B&H ima menda v prodaji že Samyang 24mm f/3.5 ED TS: http://www.canonrumors.com/2013/05/samy...
Še krajši test: http://www.lensrentals.com/blog/2013/05...
Še krajši test: http://www.lensrentals.com/blog/2013/05...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bluefish ()
freesty ::
Ja ce na dalec das tak na infinity. Ce pa na bliz imas pa focus assist light.
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0
skyline ::
Za vmesne razdalje (kar focus assist lampa ne doseže) pa objekt začasno osvetliš z žepno svetilko, tolk da lahk sfokusiraš.
Free Bird ::
Hvala obema, vendar infinity? Te možnosti pa ne poznam. Obstaja mogoče kak drug izraz in kako se zadeva nastavi na Nikonu?
čuhalev ::
To pomeni, da je točka gorišča ,,v neskončnosti" oziroma da so vstopni svetlobni žarki vzporedni.
Na objektivu imaš obroček za ostrenje, obrneš ga tako, da na skali dobiš ,,položeno osmico".
Na objektivu imaš obroček za ostrenje, obrneš ga tako, da na skali dobiš ,,položeno osmico".
Well, če kdo išče low budget vstop v DSLR svet:
prodajam D200 + grip z okvarjenim zaklopom (50 EUR oz. best offer), menjava pride cca. 160 EUR.
Na bolhi so samo bodyji še vedno okrog 350 eur...
http://www.slo-foto.net/mali-oglasi/441...
prodajam D200 + grip z okvarjenim zaklopom (50 EUR oz. best offer), menjava pride cca. 160 EUR.
Na bolhi so samo bodyji še vedno okrog 350 eur...
http://www.slo-foto.net/mali-oglasi/441...
dottor ::
Spet jaz. Zanima me malo kako je kej s temi KIT objektivi? Poleg 50mm mam namen uzet še en zoom objektiv. Razmišljal sem o 18-200mm za slikanje cosplayev in narave (za primere ko bo treba prikazat detajle ali ko prva vrsta nebo mogoča). Katere polnilne baterije kupiti za bliskavico in koliko približno zdržijo. Namen imam vzet Nikon SB-600 bliskavico. Kar se baterij tiče sem gledal Sanyo Eneloop MQN09 skupaj z 4xAA baterijami (na mimovrste 24€). Za grip pa me zanima ali lahko imam v njem original Nikonovo baterijo in konkurenčno? Katero konkurenčno za D200 bi mi priporočali (cene na mimovrste in zaokrožene):
- Eneride 24€
- Ansmann 28€ / 36€ (nevem kje je razlika)
- Hahnel 43€
Original stane 83€, kar je glede na ceno konkurenčnih 1x višja.
Hvala.
- Eneride 24€
- Hahnel 43€
Hvala.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi
bluefish ::
Tile poceni objektivi z velikim razponom goriščnic so bolj tako tako. Na začetku razpona še ostri, vendar z izrazitim popačenjem, proti koncu pa precej mehki.
Za izletniško rabo OK, pozabi pa na povečave in podobno.
Za izletniško rabo OK, pozabi pa na povečave in podobno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bluefish ()
Za fleš poglej še Ansmann HyCell baterije, naj bi ble še posebej fine za fleše. Če ga misliš bolj poredko uporabljat, pa itak Eneloop.
Kar se baterij za body tiče - najcenejšo z Ebayja. V D200 so mi delale super, zdej na D700 tut. 8 dolarjev sem dal za eno.
Lahko kombiniraš org. in fejk baterijo v gripu, ni panike.
Za 18-200 naj pa kdo drug pove, telih superzoomov se na daleč izogibam. :)
Kar se baterij za body tiče - najcenejšo z Ebayja. V D200 so mi delale super, zdej na D700 tut. 8 dolarjev sem dal za eno.
Lahko kombiniraš org. in fejk baterijo v gripu, ni panike.
Za 18-200 naj pa kdo drug pove, telih superzoomov se na daleč izogibam. :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: skyline ()
Fleš bo v torbi bolj za rezervo, ker se cosplayi in podobno dogajajo v zaprtih prostorih, in če je prostor slabo osvetljen in je zunaj že tema je fleš že skoraj obvezna oprema... Za slikanje sejmov in podobno bom vsekakor uporabljal fiksni objektiv, za cosplaye, naravo in podobno kjer bi rad ujel kak detajl pa bi potreboval zoom objektiv. Predvsem zato, ker je sedenje/stanje v prvi vrsti veliko krat nemogoče zaradi navala ljudi in si včasih malo bolj zadaj. Pa tudi s 50mm objektivom slikat stvari na odru... mam raje zoom. Tudi kak 55-200 nebi blo slabo, ampak se mi zdi 18-200 bolj univerzalen.
Sej to ne mislim. Včasih grem tudi na kakšno tekmo, pa na kakšno predstavo, pa da bi lahko naredu 2,3 slike, čeprav si nekje na vrhu dvorane.
Za fotografiranje v zaprtem prostoru je vse odvisno od osvetlitve le tega. Sam nimam nobenih težav slikati kakšno predstavo z 2.8f/200mm oz. 2.8f/400mm. Fotografiram pa z maximalno občutljivostjo 3200 ISO. Seveda pa pride do problema, če nisem dovolj daleč in bi želel imeti ob tem malo več globinske ostrine. Aja pa monopod je obvezen.
Pri cosplayu je ponavadi model miren oz. v pozi. So pa f2.8 objektivi za zdej malo izven dosega... Edino Sigma 28-105 f2.8-4 D. Rabljene so med 100 in 150€ na bolhi.
Spet jaz. Zanima me malo kako je kej s temi KIT objektivi? Poleg 50mm mam namen uzet še en zoom objektiv. Razmišljal sem o 18-200mm za slikanje cosplayev in narave (za primere ko bo treba prikazat detajle ali ko prva vrsta nebo mogoča). Katere polnilne baterije kupiti za bliskavico in koliko približno zdržijo. Namen imam vzet Nikon SB-600 bliskavico. Kar se baterij tiče sem gledal Sanyo Eneloop MQN09 skupaj z 4xAA baterijami (na mimovrste 24€). Za grip pa me zanima ali lahko imam v njem original Nikonovo baterijo in konkurenčno? Katero konkurenčno za D200 bi mi priporočali (cene na mimovrste in zaokrožene):
- Eneride 24€
- Hahnel 43€
imam nikon d7000, dodatno opremo sem pa na ebayu nabavil...
flash imam yongnuo yn 560 za okorg 50€, ker verjetno rabiš ttl flash, pač gledaš onega za okrog 70-90. Nevem zakaj bi kupoval nikonove speedlite...
grip sem kupil na ebayu za okrog 40€ (ponaredek seveda), sicer ne deluja najbolj kompaktno z aparatom, ampak kako bi se originalni kaj bolje prijel, glede na to da ravno tako uporablja samo en šrauf mi ni jasno...
baterijo sem kupil ponaredek za 19$ in deluje v gripu in v fotoaparatu (nevem zakaj ne bi?). tudi napolnjenost mi pravilno izpiše. jaz ne bi kompliciral z nekimi ansmann, pa nevemše čem, ker itak pridejo celice ki so noter iz kitajske... raje vzami dva najceneješa ponaredka, kot pa enega dražjega... baterije so potrošni material. glih tak kot sd kartice...
Heisenberg ::
bi mogoče kdo prosim predlagal kaj si naj kupim kot zacetnik - a zelim nekaj več da ne bom na dolgi rok razočaran...
želja pa je da bi imel vrtljiv ekran, vgrajeno bliskavico, z primernim vestranskim objektivom ?, rabljen? 1080p video,...cena nekje 500€ ?
prosim za predloge, mogoče kdo kaj trenutno prodaja ustreznega? Hvala
želja pa je da bi imel vrtljiv ekran, vgrajeno bliskavico, z primernim vestranskim objektivom ?, rabljen? 1080p video,...cena nekje 500€ ?
prosim za predloge, mogoče kdo kaj trenutno prodaja ustreznega? Hvala
Map ::
V temle paketu dobiš po mojem mnenju kar veliko glede na ceno, mogoče ti bo všeč.
http://www.mimovrste.com/artikel/340000...
http://www.mimovrste.com/artikel/340000...
V temle kompletu nima noben objektiv stabilizacije, torej video skoraj odpade.
Za cca 500€ dobis D5100+18-105. Dober all around set.
Za cca 500€ dobis D5100+18-105. Dober all around set.
Ja, ni ravno najboljša oprema, je je pa dosti. Tudi jaz bi priporočal D5100 in 18-105. Pa poglej še malo na slo-foto.net.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Map ()
hvala za predloge.....se spoznavam šele s DSLR svetom pa bolj ko gledam bolj mi je všeč Canon 650D... mogoče malce predrag in bo treba še malce našparati...
vidim pa da glede ohišja bo manjši problem kot pa z objektivom !
Tam sem bolj zgubljen med vsemi tehničnimi podatki, torej naj bi imel čim bolj vsestransko uporabo, ker ko bom slikal ne bom vlekel sabo pet objektivov ampak bom imel tistega ki bo na ohišju...kakšni predlogi mogoče na kaj moram paziti, stabilizacjo? razpon? ...hvala
vidim pa da glede ohišja bo manjši problem kot pa z objektivom !
Tam sem bolj zgubljen med vsemi tehničnimi podatki, torej naj bi imel čim bolj vsestransko uporabo, ker ko bom slikal ne bom vlekel sabo pet objektivov ampak bom imel tistega ki bo na ohišju...kakšni predlogi mogoče na kaj moram paziti, stabilizacjo? razpon? ...hvala
Ko kupujes objektiv prvo pogledas goriscno razdaljo. To moras sam vedet kaj hoces. 18-200 je pac bolj all around. Z vecjim razponom pa trpi ostrina. Najbolj ostri so fixni. Potem te zanima zaslonka. Pri osnovnih zoomih je 3.5 do 5.6. Pri drazjih modelih pa fixno 4 ali pa 2.8 cez celo goriscno razdaljo. Kaj pomeni zaslonka lahko googlas(aperture). Potem je pomembno ali ima objektiv stabilizator. Ta pac pomaga v slabsih pogojih. Na soncen dan ga ne rabis. Gledas se potem build quality, ostrino in bokeh. Vse to je pomembno. Mogoce na zacetku kupis nek kit objektiv in potem od tam naprej.
Je pa za svoj denar dober tamron 17-50 2.8 brez stabilizacije, ce hoces ostrino in veliko zaslonko.
Je pa opcija, da kupis 18-200 in ne rabis menjavat objektivov. Pa zraven recimo vzames se 50 1.8, kateri stane 90e nov. In je oster in hiter. Poceni je pa zato, ker je ohisje kvalitete jogurtovega loncka.
Je pa za svoj denar dober tamron 17-50 2.8 brez stabilizacije, ce hoces ostrino in veliko zaslonko.
Je pa opcija, da kupis 18-200 in ne rabis menjavat objektivov. Pa zraven recimo vzames se 50 1.8, kateri stane 90e nov. In je oster in hiter. Poceni je pa zato, ker je ohisje kvalitete jogurtovega loncka.
kuglvinkl ::
"Z vecjim razponom pa trpi ostrina".
seveda, ni pa to tako enostavno za ugotovit. Še med razer blade ostrino in turistično lečo 18-200 začetnik ne loči. Vse kar hočem rečt, da je na začetu res težko. Ampak, ko daš to čez, pol je pa veselje.
seveda, ni pa to tako enostavno za ugotovit. Še med razer blade ostrino in turistično lečo 18-200 začetnik ne loči. Vse kar hočem rečt, da je na začetu res težko. Ampak, ko daš to čez, pol je pa veselje.
Your focus determines your reallity
RedDrake ::
@DM:
Nisi točno povedal kaj pričakuješ od aparata.
DSLR fotoaparati imajo v večini ZELO slab avtofokus če ne uporabljaš okularja. Vrtljiv zaslon ti ne pomaga dosti, če avtofokus ne deluje dobro, oz. deluje zelo počasi.
Glede na tvoje zahteve, bi ti jaz osebno svetoval kak boljši kompakt oz. kakšno brezzrcalno zadevo (SONY NEX, Olympus/Panasonic m4/3, Samsung NX, Nikon 1).
Oziroma če res zeliš da izgleda in deluje kot "profi" aparat, potem kak SONY DSLT.
Vse zgoraj naštete naprave imajo zaslone ki so vrtljivi, nudijo sliko v živo na zaslonih, dober avtofokus, 1080p filmčke in imajo super kvaliteto slik.
Sicer se bo našel kak FF DSLR purist, ampak ko bo pogrnil na double blind testu med Canon 5dII in SONY NEX5N, bo spoznal da je velikost naprave samo psihološki nadomestek.
Imam vse od velikih "profi" zoom objektivov in FF fotoaparatov do kompaktov.
In na koncu dneva človek ugotovi da ima narejenih več posnetkov z manjšimi aparati - preprosto zato ker jih ima večkrat s seboj.
Drugo je seveda umetniška fotografija "za dušo", ampak nekako glede na tvoje zahteve dvomim da si že tam.
Da povzamem:
Za absolutnega začetnika s takšnimi zahtevami bi bilo bolje če bi izbral fotoaparat ki omogoča vse-v-enem in ima veliko nastavitev, poglej si velike kompakte od praktično katerekoli firme - Nikon P7700, Canon G1x ali G15, oz. kak "superzoom" od Canon/Nikon/Panasonic/whatever.
Poznam mnogo začetnikov, ki imajo doma v omari skoraj nove Canone 550D, 600D, 650D in Nikone D5100, D3100. In narejenih 500-1500 posnetkov.
Kupi tisto kar boš uporabljal, ne tisto kar je najboljše (ker za tisto na koncu itak nimaš denarja).
LP
Nisi točno povedal kaj pričakuješ od aparata.
DSLR fotoaparati imajo v večini ZELO slab avtofokus če ne uporabljaš okularja. Vrtljiv zaslon ti ne pomaga dosti, če avtofokus ne deluje dobro, oz. deluje zelo počasi.
Glede na tvoje zahteve, bi ti jaz osebno svetoval kak boljši kompakt oz. kakšno brezzrcalno zadevo (SONY NEX, Olympus/Panasonic m4/3, Samsung NX, Nikon 1).
Oziroma če res zeliš da izgleda in deluje kot "profi" aparat, potem kak SONY DSLT.
Vse zgoraj naštete naprave imajo zaslone ki so vrtljivi, nudijo sliko v živo na zaslonih, dober avtofokus, 1080p filmčke in imajo super kvaliteto slik.
Sicer se bo našel kak FF DSLR purist, ampak ko bo pogrnil na double blind testu med Canon 5dII in SONY NEX5N, bo spoznal da je velikost naprave samo psihološki nadomestek.
Imam vse od velikih "profi" zoom objektivov in FF fotoaparatov do kompaktov.
In na koncu dneva človek ugotovi da ima narejenih več posnetkov z manjšimi aparati - preprosto zato ker jih ima večkrat s seboj.
Drugo je seveda umetniška fotografija "za dušo", ampak nekako glede na tvoje zahteve dvomim da si že tam.
Da povzamem:
Za absolutnega začetnika s takšnimi zahtevami bi bilo bolje če bi izbral fotoaparat ki omogoča vse-v-enem in ima veliko nastavitev, poglej si velike kompakte od praktično katerekoli firme - Nikon P7700, Canon G1x ali G15, oz. kak "superzoom" od Canon/Nikon/Panasonic/whatever.
Poznam mnogo začetnikov, ki imajo doma v omari skoraj nove Canone 550D, 600D, 650D in Nikone D5100, D3100. In narejenih 500-1500 posnetkov.
Kupi tisto kar boš uporabljal, ne tisto kar je najboljše (ker za tisto na koncu itak nimaš denarja).
LP
Spock83 ::
Tako je. Imam čudovitega Sony A55 ampak odkar imam manjši fotoaprat, tistega ne pogledam več.
Ko kupujes objektiv prvo pogledas goriscno razdaljo. To moras sam vedet kaj hoces. 18-200 je pac bolj all around. Z vecjim razponom pa trpi ostrina. Najbolj ostri so fixni. Potem te zanima zaslonka. Pri osnovnih zoomih je 3.5 do 5.6. Pri drazjih modelih pa fixno 4 ali pa 2.8 cez celo goriscno razdaljo. Kaj pomeni zaslonka lahko googlas(aperture). Potem je pomembno ali ima objektiv stabilizator. Ta pac pomaga v slabsih pogojih. Na soncen dan ga ne rabis. Gledas se potem build quality, ostrino in bokeh. Vse to je pomembno. Mogoce na zacetku kupis nek kit objektiv in potem od tam naprej.
jaz bi takole reko.. priporočat tam tele zoom 18-200, pa 17-50 je še čisto kul.
ampak potem priporočat 50mm, to pa več ne...
jaz imam 18-105 in 50/1.8. tisto kar pa slikam pa vglavnem potrebuje bolj širok objektiv... trenutno pač zaradi cropa opažam da bi mi bil kul kak 24mm prime.
jaz bi raje priporočal tako, da si naj našutira kakih 10k slik z zumom, pa potem pogleda v katerem razponu je največ slikal in v tistem razponu kupi prime.
50mm je vsaj zame za v zaprtih prostorih zelo ozek objektiv in ponavadi nimaš dovolj prostora da bi slikal. Obstajajo in poznam take ki z 50, slikajo znotraj in pač samo obraze slikajo in jim uspevajo fenomenalne slike... ampak jaz pač nisem tak in teh motivov zaenkrat ne vidim, zato tudi ne bom priporočal nakupa fiksnega 50mm samo zato ker je najcenejši... potem pa zaradi teh priporočil gledaš po bolhi, pa je nevemokoliko ljudi ki prodaja 50mm objektiv :P
Prosim razloži bolj podrobno tale stavek:
...
DSLR fotoaparati imajo v večini ZELO slab avtofokus če ne uporabljaš okularja...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: CaqKa ()
Verjetno je bila mišljena uporaba live viewa.
V tem primeru body uporablja contrast detection AF, ki je počasnejši (a natančnejši).
V tem primeru body uporablja contrast detection AF, ki je počasnejši (a natančnejši).
Plus to, da avtomatika ne ve, kaj ti hočeš.
Glede 50mm objektiva pa, da je mogoče res ozek, ampak eden boljših objektivov glede na razmerje cene in kakovosti.
Glede 50mm objektiva pa, da je mogoče res ozek, ampak eden boljših objektivov glede na razmerje cene in kakovosti.
pri nikkor je približno 4x dražji... 28mm/1.8 =600€ 50mm/1.8 =150€ 24/2.8 =500€
s tem da sta zadnja objektiva brez motorčka...
kako je kvaliteta in s tem povezana kvaliteta/cena pa nisem preverjal.
24/1.4 je pa že pri 1,8k€ :)
s tem da sta zadnja objektiva brez motorčka...
kako je kvaliteta in s tem povezana kvaliteta/cena pa nisem preverjal.
24/1.4 je pa že pri 1,8k€ :)
PARTyZAN ::
Nikon ima tudi G verzijo 1.8 50ke, ki ima AF motor. Ceni 35ke in 50ke sta načeloma enaki, 24ka 2.8 je pa dražja in brez AF motorja, razen 1.4G verzije, ki stane ... precej.
Maš še sigmo 24/1.8, rabljene cca. 350 eur (nima AF v objektivu).
Rabljene 24/2.8 pa tut niso prav drage.
Rabljene 24/2.8 pa tut niso prav drage.
No evo. Teli starejši Nikonovi objektivi grejo za drobiž, so pa super izbira za tanek budget.
35/2, 24/2.8, 28/2.8 ...
35/2, 24/2.8, 28/2.8 ...
Hvala vsem za nasvete, na youtubu sem pogledal nekaj filmov z nasveti zacetnikom, tako da vsaj mal vem o cem govorite :-) ze danes slikam za duso z enim navadnim digitalcom in je potem ogromno dela se v photoshopu, ter rad bi boljso kvaliteto slik zato sem zacel razmisljati o DSLR... A bo treba se mal sparati ker nocem nekaj poceni da mi bo potem zal da nisem dodal tistih 100eur
V BigBangu v Kopru, Ljubljani, Mariboru in Celju si lahko za dva dni brezplačno izposodiš D3200 z 18-105VR objektivom. V petek imamo en Magic the Gathering event, pa dokler ne dobim mojega D200 iz servisa si bom izposodu D3200 za dva dni za slikarit. Pa še lepo vreme napovedujejo za vikend. Edino morme vprašat kako se gleda teh 2 dni. Ali velja 48 ur ali ga danes uzameš pa ju3 vrneš kar je koledarsko gledano 2 dni. Ker če velja 48 ur ga lahko imaš teoretično 3 dni.
Jaz ga imam mogoče kilometer stran in mi je na poti proti eventu, tako da bom šou 15 minut prej od doma in upal da imajo še kakega na zalogi.
Spet jaz. In spet stara debata 50mm vs 35mm. Namen imam uzet enega od teh dveh 1.8G ampak je zdej dilema kateri. Rabim za D200. Če uzamem 50mm in uzamemo 1,5x crop dobim vn 75mm, pri 35mm pa 52mm. Razlika v ceni je ene 20€, kar bi pol dal za spominsko kartico. Zdej me zaniam mnenje nekoga ki ima 35 in 50mm (malo nesmiselno ampak ok) "kaj se bolj splača"...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nov D-SLR (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 27372 (15637) | BigWhale |
» | Fotoaparat dober nakup? (strani: 1 2 )Oddelek: Zvok in slika | 25791 (19843) | schurda |
» | zrcalno-refleksni fotoaparat (strani: 1 2 3 )Oddelek: Kaj kupiti | 25881 (20732) | schurda |
⊘ | kateri 4\3 fotaparat do 500evrov (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Zvok in slika | 29003 (25845) | bluefish |